REVISTA PRESEI - 20.12.2010

L.D.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Anca Boagiu: "Am găsit un dezastru la Transporturi"

Anca Boagiu a criticat în termeni duri situaţia în care se aflau diverse companii din subordinea Ministerului Transporturilor în momentul preluării conducerii instituţiei în luna septembrie. Anca Boagiu a revenit la şefia Ministerului Transporturilor în septembrie 2010, după un prim mandat exercitat în perioada iunie-decembrie 2000. Acum 10 ani a fost succesoarea lui Traian Băsescu, iar în această toamnă l-a înlocuit la Transporturi pe Radu Berceanu. Anca Boagiu vorbeşte despre situaţia ministerului, unul dintre cele mai criticate din România.

"Ordonanţa stranierilor" va fi prelungită

Ministerul Muncii a elaborat un proiect care va permite şi în 2011 plata retroactivă a contribuţiilor la fondul de pensii. Dintre cele peste patru milioane de români care muncesc "la negru" în ţară sau în străinătate, doar aproximativ 2.600 şi-au plătit retroactiv contribuţii la pensii. Facilitatea de a contribui retroactiv la fondul public de pensii, pe maximum cinci ani, a fost introdusă prin Ordonanţa 94 din octombrie 2010. Ea a fost botezată "ordonanţa stranierilor", deoarece românii din Italia au făcut lobby pentru apariţia actului şi s-a bănuit că lucrătorii din străinătate se vor înghesui să profite de retroactivitate.

Boc promite bani pentru proiectele Opoziţiei

Parlamentarii au votat în Comisiile de buget "un avans" de 10 milioane de lei pentru proiectele din infrastructură din colegiile conduse de senatorii şi deputaţii PSD şi PNL. Aleşii au adoptat, ieri, raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011 cu 25 de voturi "pentru" şi 21 de voturi "împotrivă". Deşi au depus împreună 9.000 de amendamente, parlamentarii PSD şi PNL şi-au canalizat energia pe patru dintre ele, în principal pe cele care privesc modul în care se face alocarea resurselor bugetare către autorităţile locale.

WikiLeaks, în război cu Bank of America

WikiLeaks este atacat de bănci din Dubai, din Elveţia, SUA, Marea Britanie, acuză Julian Assange. Bank of America a anunţat, sâmbătă, că nu va mai procesa plăţile către WikiLeaks, alăturându-se MasterCard, Visa, PayPal care au luat o decizie similară. "Bank of America se alătură acţiunilor anunţate anterior de MasterCard, PayPal, Visa Europe şi alţii şi nu va mai procesa niciun fel de tranzacţii despre care are motive să creadă că sunt destinate WikiLeaks. Decizia se bazează pe supoziţia că site-ul ar putea fi angajat în activităţi care, printre altele, sunt neconforme cu politica noastră internă de procesare a plăţilor", a explicat banca într-un comunicat citat de "The Telegraph".

Grampet a cumpărat trenurile Rompetrol

Preluarea locomotivelor şi a vagoanelor companiei petroliere întăreşte poziţia Grampet pe piaţa transporturilor feroviare. Specialiştii din piaţă estimează că tranzacţia ar putea să valoreze între 55 şi 60 de milioane de euro. Operatorul de transport marfă Grup Feroviar Român (GFR), din grupul Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a cumpărat parcul de material rulant utilizat de Rompetrol Logistics, adică locomotivele şi vagoanele-cisternă. Totodată, GFR va furniza companiei petroliere servicii de specialitate, în baza unui contract încheiat pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă doi ani.

CAPITAL

Românii visează la potul cel mare

Risc minim câştig cât mai mare. Tendinţa favorizează pariurile sportive - veniturile marilor jucători au crescut cu până la 50%, iar pe piaţă au intrat în forţă concurenţi noi. Avantajată este şi Loteria Naţională (LN), unde valoarea premiului cel mare, de obicei calculat în milioane de euro, face să pălească preţul de doar un euro achitat pentru o variantă la 6 din 49. De la începutul anului, LN a acordat şapte milioane de câştiguri. De cealaltă parte, marile cazinouri au simţit o scădere semnificativă a numărului de clienţi ori a sumelor jucate.

Cum au ajuns exporturile la cel mai înalt nivel din istorie

Firmele autohtone au exportat, în octombrie, mărfuri în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. În primele zece luni, exporturile româneşti au totalizat 30,3 miliarde de euro. Suma este cu 26,7% mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 4,1% mai mare decât cea din ianuarie-octombrie 2008. Trebuie spus că exporturile care au avut loc în 2008 (33,6 miliarde de euro) reprezintă, până acum, cel mai înalt nivel atins vreodată de România la acest capitol. Doar că acum pare din ce în ce mai sigur că recordul va fi doborât, luând în calcul media pe primele zece luni, se poate estima că românii vor vinde peste hotare, până la sfârşitul acestui an, produse în valoare de 36-37 de miliarde de euro (cu circa 10% mai mult decât în urmă cu doi ani şi cu circa 25% mai mult decât anul trecut).

Misiune imposibilă: să cheltuim zilnic 30 milioane euro

"Lipsa unor standarde în ceea ce priveşte achiziţiile publice face ca sistemul să fie greoi şi puţin transparent. De asemenea, procedurile nu sunt clare. Pe de altă parte, la proiectele de investiţii au ieşit la iveală diverse probleme tehnice", susţine Aura Răducu, coordonator de programe la Direcţia Generală pentru Politică Regională a Comisiei Europene. Toate acestea au făcut ca România să aibă în prezent un grad de absorbţie a fondurilor europene de numai 3%. De aceea, Răducu spune că, pentru a absorbi integral fondurile alocate de UE şi partea de cofinanţare naţională, ţara noastră ar trebui să cheltuiască în următorii cinci ani circa 30 de milioane de euro pe zi.

CURIERUL NAŢIONAL

ACPR contestă contractul colectiv de muncă

Reprezentanţii confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional, membre ale Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), contestă contractul colectiv de muncă la nivel naţional încheiat vineri între patru confederaţii patronale şi sindicate, considerând această decizie ca fiind luată fără a respecta prevederile legale în vigoare. "ACPR atrage atenţia Guvernului, celor 5 mari confederaţii sindicale, dar şi celor patru confederaţii semnatare ale falsului contract colectiv de muncă, că acest contract naţional colectiv de muncă este recunoscut numai atunci când este semnat de toate cele 13 confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional", a declarat, într-un comunicat, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei.

Ministerul Economiei cere testarea tuturor jucăriilor

Producătorii, importatorii şi distribuitorii de jucării vor avea obligaţii clare în privinţa activităţilor pe care le prestează, astfel încât copiii să fie în siguranţă atunci când se joacă. Prevederile sunt stipulate într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în vederea alinierii legislaţiei noastre la cerinţele europene. Astfel, înainte de a introduce jucăriile pe piaţă, producătorii trebuie să se asigure că acestea au fost proiectate şi fabricate în conformitate cu cerinţele esenţiale de siguranţă, întocmind ulterior documentaţia tehnică şi declaraţia CE de conformitate şi aplicând marcajul CE.

Guvernul le dă o mână de ajutor firmelor străine

Firmele străine care au activitate în România, dar care nu trebuie să se înregistreze la ANAF ca plătitoare de TVA, pot acum să depună cererile de rambursare a TVA aferentă anului 2009 până pe 31 martie anul viitor. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, firmelor străine li s-a amânat termenul de la 30 septembrie 2010 la 31 martie 2011.

Atenţie! Semnătura electronică devine obligatorie

Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), intenţionează ca, începând cu luna ianuarie 2011, declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale să se realizeze printr-o declaraţie unică ce va fi depusă la unităţile fiscale teritoriale din cadrul ANAF. Întrucât în proiectul actului normativ prin care va fi aprobată se prevede obligativitatea depunerii declaraţiei începând cu 1 iulie 2011 în sistem electronic (on-line), este obligatorie obţinerea de către plătitorii de venituri a certificatului digital calificat pentru semnătura electronică, potrivit site-ului contabilul.ro.

EVENIMENTUL ZILEI

Hărţuirea a devenit "diferenţă de opinii"

La 46 de ani, Daniela Ivan, angajată a Hotelului Pullman (fostul Sofitel, din Capitală - n.r.) se încadrează în categoria sutelor de români care nu doar că nu şi-au găsit dreptatea în instanţele din ţară, dar, prin verdictele date, au fost transformaţi de magistraţi din victime în vinovaţi. Cu trei ani în urmă, femeia şi-a dat în judecată şeful pentru hărţuire şi discriminare. Aceste acuzaţii - susţinute cu documente eliberate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca instituţie abilitată să constate astfel de fapte - au fost desfiinţate însă de două hotărâri judecătoreşti. În plus, magistraţii au acuzat-o pe Daniela Ivan că ar fi provocat cu bună ştiinţă un conflict cu şeful său, pentru a avea apoi un motiv să-l târască pe acesta prin tribunale.

Opoziţia şi-a vândut ieftin pielea la dezbaterea bugetului

Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2011 au fost aprobate ieri în comisiile de specialitate ale parlamentului, după ce opoziţia a obţinut din partea puterii o reîmpărţire a banilor alocaţi pentru drumurile judeţene şi comunale. Proiectul bugetului va intra astăzi în dezbaterea plenului reunit al celor două Camere, ocazie cu care vor fi dezbătute şi cele 11.400 de amendamente propuse de PSD şi PNL, dar respinse de putere în comisiile parlamentului.

Prefectul Capitalei: "Va trebui să îmbrăţişăm soluţia eutanasierii"

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, crede că ar trebui ca societatea civilă şi autorităţile să fie realiste şi să ia rapid o decizie în privinţa maidanezilor: dacă se găsesc bani, să fie strânşi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi, dacă nu, să se adopte soluţia eutanasierii. Iar problema câinilor fără stăpân nu este singulară.

Iliescu: E prea devreme pentru Ponta să candideze la preşedinţie

Întrebat în emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, dacă i-ar recomanda preşedintelui PSD, Victor Ponta, să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale, Iliescu a răspuns: "Nu, e prea devreme". Iliescu a apreciat în acelaşi timp că tânărul şef al partidului "s-a grăbit" atunci când a afirmat că PSD l-ar putea sprijini pe Crin Antonescu, liderul PNL la alegerile prezidenţiale de peste trei ani.

FINANCIARUL

Executivul a rămas cu două miliarde de euro necheltuite

Guvernul mai are de cheltuit în luna decembrie aproximativ două miliarde de euro, astfel încât să se menţină în ţinta agreată cu Fondul Monetar Internaţional privind deficitul bugetar, de 6,8% în 2010. Analiştii spun că Executivul ar trebui să redirecţioneze acest surplus către investiţiile în economie, capitol la care statul a efectuat nenumărate reduceri de fonduri în ultimii doi ani. De asemenea, cu cele două miliarde de euro guvernul ar mai putea achita din arierate, întrucât acestea blochează economia şi conduc la dezechilibre, precum şomajul.

Numărul firmelor intrate în insolvenţă se apropie de 20.000, în acest an

Pe fondul dificultăţilor economice şi al blocajului financiar, numărul firmelor care intră în insolvenţă continuă să fie foarte mare. Radierile voluntare au crescut de aproape patru ori, în timp ce numărul dizolvărilor voluntare s-a redus cu aproape două treimi. Un tablou al unui mediu privat care încă îşi caută drumul prin criza care pare că nu se mai termină. În primele 11 luni ale anului, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a ajuns la 19.558, puţin sub nivelul înregistrat anul trecut, când 19.894 de companii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în Bucuresti şi judeţul Bihor s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe în intervalul ianuarie-noiembrie 2010, cu aproape 2.100, respectiv 1.110 firme care au intrat în incapacitate de plată.

Mihai Bogza, Bancpost: Refinanţarea gratuită ar putea scumpi creditele noi

Amendamentul la OUG 50, care obligă băncile să refinanţeze gratuit împrumuturile din portofoliu, ar putea avea drept consecinţă scumpirea creditelor noi, pentru ca băncile să-şi protejeze veniturile din portofoliu existente. Preşedintele Bancpost este de părere că fiecare instituţie va încerca să minimizeze un eventual impact negativ asupra profitabilităţii. Băncile ar putea opta pentru majorarea dobânzilor la creditele noi dacă va fi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor amendamentul care obligă băncile să refinanţeze gratuit împrumuturile din portofoliu în condiţiile afişate la ofertele curente

Erori frecvente în atragerea finanţărilor din cadrul Programului Operaţional Regional

Venind în întâmpinarea celor interesaţi de finanţări europene, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional a realizat, după analizarea a numeroase experienţe întâlnite pe parcurs, o broşură extrem de utilă atât potenţialilor aplicanţi, cât şi beneficiarilor care au deja proiecte în implementare. Aceasta conţine exemple de erori care trebuie evitate la elaborarea şi depunerea cererii de finanţare, cât şi probleme care apar în implementarea proiectelor.

GÂNDUL

Finanţele dau afară 2.000 de oameni. Cum au aflat sindicatele acest lucru din presă şi ce soluţii propun

2.000 de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmează să rămână fără loc de muncă în 2011, în condiţiile în care şi instituţia care face bugetul României trebuie să taie drastic din cheltuielile de personal. Finanţele au bugetat doar 31.000 de posturi pentru anul viitor, faţă de 33.000 în 2010, pe fondul scăderii bugetului MFP cu 19,5%, de la 3,5 miliarde de lei până la 2,8 miliarde de lei, a anunţat duminică secretarul de stat Gheorghe Gherghina, în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului. Acesta este amendamentul propus de oficial, care a prezentat proiectul de buget pentru ministerul din care face parte în faţa celor două comisii parlamentare.

Udrea şi Sulfina Barbu, la Interviurile Gândul: "Ridzi trebuie să demisioneze!" Cum încearcă PDL să-şi "spele ruşinea"

Tot mai mulţi lideri PDL cer partidului "să spele ruşinea" după votul care i-a garantat liniştea Monicăi Iacob Ridzi, ale cărei dosare penale au fost blocate săptămâna trecută de către deputaţi. De la demisia din partid şi din Parlament a ex-ministrului Tineretului, la sancţionarea pedeliştilor care s-au lăsat înduioşaţi de starea de sănătate precară a acuzatei, propunerile din interiorul partidului aflat la putere continuă să curgă. Cea mai radicală vine din partea preşedintelui Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, care, într-un interviu pentru gândul, cere atât demisia lui Ridzi din Parlament, cât şi schimbarea conducerii grupului democrat-liberal din Camera Deputaţilor.

Scandal de 160 de milioane euro. Afaceristul Constanda nu mai vrea să facă blocuri, vrea daune de la Primăria Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucu­reşti (CGMB) i-a aprobat omului de afaceri Costică Constanda PUZ-ul care-i dă dreptul să construiască în Satul Francez un ansamblu de cinci blocuri înalte de câte 28 de metri fiecare, aşa cum prevedea o hotărâre judecătorească din 2008. Constanda consideră că PUZ-ul, al cărui beneficiar este, e o "mare ilegalitate" şi susţine că va continua procesul de 160 de milioane de euro împotriva primăriei

JURNALUL NAŢIONAL

Haos şi OZN-uri pe cerul Revoluţiei

22 decembrie 1989: fuga cuplului Ceauşescu, ridicat la cer cu elicopterul pilotat de celebrul Vasile Maluţan, ar fi trebuit să aducă liniştea şi pacea asupra unei Românii deja însângerate. De fapt, a şi adus-o. Însă doar pentru câteva ceasuri, timp în care oamenii s-au îmbrăţişat pe străzi scandând plini de speranţă că armata e cu noi. Apoi, totul a luat-o razna, iar situaţia a scăpat de sub orice control. Pornit de nu se ştie unde şi de nu se ştie cine, malaxorul zvonurilor diversioniste a readus spaima asupra întregii ţări: teoriştii superinstruiţi, fideli lui Ceauşescu, atacă plini de sălbăticie şi trag din orice poziţie, sursele de apă potabilă din cele mai importante oraşe au fost otrăvite, barajul unui mare lac de acumulare va fi aruncat în aer, a fost capturată o babă teroristă care avea un pistol, mascat în coliva pe care o ducea la biserică, teroriştii ascunşi prin canalizare deschid focul asupra civililor paşnici şi multe altele, care mai de care mai infiorătoare.

Cum se scurg banii din energie

Se ia un credit, de regulă cu finanţare internaţională. Se face un proiect, se alege un executant. Din aproape în aproape lucrările sunt contractate către diverse firmuliţe, care acum nu mai există. Între timp, însăşi compania energetică suferă câteva transformări până ajunge în pragul colapsului. La final rămâne o lucrare executată prost, unde statul nu mai are pe cine să tragă la răspundere. Şi rămâne şi dator. Această "reţetă" a fost dezvăluită într-o înregistrare chiar de directorul general adjunct al Electrocentralelor Deva, Cristian Vladu.

ROMÂNIA LIBERĂ

EXCLUSIV. Corneliu Stoica: "Am ucis la revoluţie"

Corneliu Stoica, campion internaţional la tir-talere, a fost unul dintre cei chemaţi de Dan Iosif să-l apere cu arma în mână în seara de 22 decembrie 1989. În declaraţia dată la Parchet, Stoica a recunoscut că a tras şi a ucis oameni, iar pentru serviciile sale Dan Iosif l-a plătit a doua zi cu 600 de dolari, 1.200 mărci germane şi 5.000 de lei. Plata a fost făcută în fostul sediu al CC al PCR.

Elevii români nu renunţă la visul britanic

Taxele de studii se vor dubla sau chiar tripla din 2012. Totuşi, mulţi dintre ei se gândesc de două ori înainte de a aplica sau se orientează spre Scoţia, unde taxele nu se majorează. Decizia Camerei Comunelor din Londra de a aproba o propunere legislativă care permite universităţilor din Anglia să mărească taxele de studiu până la 6.000 de lire pe an şi, în unele cazuri, chiar 9.000 de lire i-a pus pe jar pe studenţii britanici. Dacă intră în vigoare, legea îi afectează şi pe tinerii români care vor să facă facultatea în Marea Britanie începând cu 2012.

Spania, bomba cu ceas a Europei

Deşi liderii europeni au decis joi seară asupra unui mecanism permanent de salvare financiară, criza zonei euro este departe de a se fi încheiat. După ce miercuri, agenţia de rating Moody"s avertizase că va degrada Spania, vineri a decis să scadă ratingul Ţării Bascilor, una din cele mai bogate provincii spaniole. Acesta ar putea fi însă abia începutul în condiţiile în care băncile spaniole sunt în pericol să se prăbuşească, scrie New York Times, sub povara datoriilor generate de prăbuşirea pieţei imobiliare. Dealurile Spaniei sunt înţesate zilele acestea de oraşe-fantomă, rămăşiţe ale unei frenezii a investiţiilor în construcţii pe care criza economică a oprit-o brusc şi brutal.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Marile companii de stat "storc" bugetele de Moş Crăciun

Sub motivul asigurării activităţii în anul care vine, marile companii de stat au ieşit la cumpărături înainte de Sărbători. Prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) - inundat de cereri de ofertă în ultima lună -, firmele din subordinea ministerelor împrăştie ultimele resurse financiare de care dispun pentru a putea forţa un buget cel puţin la fel de generos în 2011. Site-ul SEAP a fost luat cu asalt în ultimele două luni ale anului de companiile sta­tului. Doar Societatea Naţio­nală a Lignitului Oltenia SA, Compania Naţională a Huilei SA, Societatea Naţională de Tran­sport Gaze Naturale - Transgaz şi mai ales Complexul Energetic Tur­ceni SA au postat în total aproape 300 de anunţuri de intenţie şi organizează licitaţii pentru di­ver­se categorii de servicii, utilităţi şi materii prime.

Cum vrea statul român să ne îndatoreze pe şest

Într-o economie cu funcţionare normală, băncile, ca principali intermediari ai circulaţiei banilor, au rolul de a face selecţia riguroasă a proiectelor de investiţii care solicită finanţare, printr-o evaluare strictă a riscurilor şi a şanselor de profitabilitate ale acestora, astfel încât să protejeze şi să fructifice capitalul deponenţilor şi al acţionarilor. Însă atunci când statul intervine şi direcţionează împrumuturile bancare către aşa-numitele "sectoare prio­ritare", garantând cu banii contri­buabililor anumite tipuri de credite, ne aflăm în plin hazard moral: instituţiile de credit nu mai au niciun interes să facă eforturi de evaluare atentă a solicitanţilor de împrumuturi, întrucât, dacă lucrurile ies rău, îşi recuperează banii de la bugetul de stat.

AVAS încarcă puşculiţa pentru procesele din Washington

România are în acest moment 5 procese deschise la Tribunalul Arbitral din Washington de investitorii nemulţumiţi de tratamentul aplicat de autorităţi. Ultimele două au apărut în interval de câteva luni, cel mai recent fiind deschis pe 19 noiembrie, de Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni, foştii acţionari majoritari ai unei firme din Medgidia reintrate anul acesta în portofoliul AVAS. Fondate sau nu, nemulţumirile investitorilor care caută dreptatea la tribunale din străinătate forţează autorităţile române să angajeze firme de avocatură pentru a fi reprezentate în in­stanţele internaţionale. În luna martie, Ministerul Finanţelor a declanşat proceduri de selecţie a socie­tă­ţilor de avocaţi pentru a apăra statul român de pretenţiile unor consorţii străine care au pierdut contracte în România.

ZIARUL FINANCIAR

Finanţele au avocaţi pentru credite externe

Programul statului de finanţare de pe pieţele externe în valoare de circa 7 mld. euro pe trei ani intră în linie dreaptă odată ce Ministerul Finanţelor a angajat consorţiul de avocatură format din firma locală Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu şi grupul britanic Allen&Overy pentru a-i acorda asistenţă juridică. Mandatul a fost câştigat după o a doua licitaţie, prima fiind contestată de unul dintre consorţiile participante. Astfel, pe principiul "când doi se ceartă, al treilea câştigă", câştigătorul stabilit iniţial în octombrie fusese Bulboacă & Asociaţii în consorţiu cu Slaughter and May, rezultatul fiind contestat de DLA Piper - biroul din România în consorţiu cu cel de la Londra, iar acum contractul de asistenţă juridică pe trei ani este obţinut de Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu şi Allen&Overy.

Cu ce rămân clienţii după şase luni de luptă cu bancherii pentru ieftinirea creditelor

În bătălia pentru aplicarea Ordonanţei 50 - apărută în iunie şi care îşi propunea să transparentizeze condiţiile de acordate pentru creditele populaţiei - mai rămâne un singur episod: votul în plenul Camerei Deputaţilor, iar bancherii sunt acum în avantaj.

La presiunile Băncii Naţionale şi ale Fondului Monetar Internaţional, deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au "tăiat" din forma ordonanţei cele mai puternice prevederi - aplicativitatea şi pentru creditele vechi, dar şi împuternicirea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de a decide suspendarea activităţii de creditare în cazul băncilor descoperite cu nereguli la contractele de împrumut.

Retragerea GE Money, eşecul a cinci ani de investiţii

Decizia americanilor de la GE Money de a vinde participaţia minoritară pe care o mai deţineau la cele trei instituţii financiare nebancare achiziţionate integral în 2006, cât şi din cadrul GE Garanti Bank, marchează retragerea de pe piaţa locală, după cinci ani în care au investit circa 200 de milioane de euro. Valoarea tranzacţiei prin care americanii şi-au cedat participaţiile către turcii de la Garanti Bank nu a fost făcută publică. Atraşi de potenţialul unei pieţe care înregistra chiar şi dublări de la un an la altul, americanii au plătit în 2006 circa 140 de milioane de dolari pe cele companii financiare nebancare - Motoractive, Estima Finance (Ralfi) şi Domenia - iar în 2007 au început un proces de rebranding al businessului din România, sub umbrela GE Money.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb