REVISTA PRESEI 21.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 ianuarie 2013

ADEVARUL

Vieţi distruse în iadul algerian. Sahara, înroşită de sângele românesc

Doi români au murit în atacul terorist de săptămâna trecută, pe platforma petrolieră In Amenas, din Algeria. Alţi trei români au ajuns în siguranţă în ţară. Vieţile lor s-au schimbat, însă, pentru totdeauna, după coşmarul prin care au trecut. Luarea de ostatici de miercuri, din Algeria, s-a încheiat sângeros. Bilanţul deceselor a ajuns ieri la 25 de ostatici şi 32 de terorişti, dar cifrele s-ar putea modifica de la o zi la alta. Deocamdată rămâne un mister dacă ostaticii au murit ucişi de terorişti sau din cauza intervenţiei în forţă a armatei algeriene. Şi în cazul celor doi români care şi-au pierdut viaţa, cauza morţii este neclară. Unul dintre ei a fost găsit mort în complexul petrolier din In Amenas, iar cel de-al doilea a murit în spital, în urma rănilor. Ionuţ Tiberiu Costache (36 de ani) şi Mihail Bucur (40 de ani) sunt cei doi români care şi-au pierdut viaţa pe platforma petrolieră din Algeria.

Titus Corlăţean, despre situaţia celui de-al doilea român mort în Algeria: "Nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă"

Ministerul de Externe Titus Corlăţean a declarat duminică seară că autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia celui de-al doilea român mort în Algeria dacă ar fi fost informate despre gravitatea stării lui de sănătate. MAE a anunţat decesul celui de-al doilea român atunci când a avut această informaţie "confirmată şi certificată", a afirmat Titus Corlăţean. "Am confirmat astăzi, când am avut informaţia certificată de la autorităţile algeriene. Sâmbătă am aflat că a fost eliberat, printr-o operaţiune a armatei algeriene, într-un grup mai larg, de 20 de cetăţeni şi că ar fi internat în spital. Această informaţie a fost confirmată ulterior, inclusiv aseară (sâmbătă seară -n.r.) am aflat pe sursă occidentală că era în spital. Ce am regretat a fost că informaţia care ne-a fost furnizată nu a fost completă şi nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă, care i-ar putea pune în pericol viaţa, pentru că dacă ştiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia", a arătat ministrul de Externe.

Cum ar putea scăpa restanţierii de evacuarea silită din locuinţă

Pentru a evita scoaterea din propria casă, românii care au datorii neonorate către bănci, întreţinere sau utilităţi trebuie să facă dovada că nu deţin alte proprietăţi şi că sunt de bună-credinţă. Un proiect de lege iniţiat de deputatul bucureştean Bogdan Diaconu după modelul spaniol arată că în România sunt peste 100.000 de cazuri de familii aflate la limita evacuării din cauza restanţelor şi propune amânarea cu doi ani a executării silite. Viitoarea lege impune însă condiţii destul de greu de îndeplinit pentru ca românii urmăriţi de executori să scape de evacuare. In prezent, evacuarea este interzisă doar în lunile de iarnă (perioada 1 decembrie - 1 martie), în timp ce în Spania sau Italia se poate obţine o amânare cu doi ani a părăsirii locuinţei de către datornici. Proiectul deputatului Diaconu este înaintat Parlamentului, care - pentru a-l face util celor vizaţi - ar trebui să-l introducă pe ordinea de zi în primele şedinţe ale noii sesiuni, astfel încât la 1 martie legea să-şi producă efectele.

CONTROVERSE De ce să se retragă statul din economie, de ce nu s-ar retrage

Ministrul Varujan Vosganian a anunţat că "totul trebuie privatizat". În replică, economiştii arată că statul poate să nu fie cel mai prost manager, iar eventualele vânzări de active trebuie făcute responsabil. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat sâmbătă seară că, în opinia sa, România nu îşi va reveni până ce statul nu se va retrage din economie. "Aş vrea ca în patru ani să facem curat. Statul să rămână cu funcţia sa de reglementator şi garant al liberei competiţii şi al proprietăţii şi să nu mai fie actor economic decât cu o asumare politică clară, în câteva unităţi energetice. Poate la Transporturi şi în câteva componente ale industriei de Apărare. În rest, totul trebuie privatizat", a spus Vosganian. Consultantul de investiţii Ionel Blănculescu se declară, în schimb, ferm împotriva retragerii statului din economie.

Hora Unirii - magnet pentru politicienii zilei. Guvernul României se mută la Iaşi pe 24 ianuarie

Municipalitatea din Iaşi are planuri mari pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Programul pregătit va costa zeci de mii de euro, iar cei mai importanţi politicieni ai momentului au anunţat că vin la Iaşi să se prindă în hora unirii. Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au confirmat deja că vor veni la Iaşi pe 24 ianuarie pentru a lua parte la programul pregătit pentru sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Şefii municipalităţii din Iaşi spun că cel puţin încă 12 miniştri ai Guvernului Ponta vor ajunge la Iaşi pentru Ziua Unirii. Cel mai probabil, preşedintele Traian Băsescu nu va participa la evenimente, aşa cum a făcut-o în anii precedenţi.

CAPITAL

Mărirea şi decăderea lui DINU PATRICIU

Anul 2012 s-a încheiat foarte prost pentru omul de afaceri Dinu Patriciu. Din toate direcţiile, necazurile s-au năpustit asupra sa. Sursa răului? Deciziile de business neinspirate, deşi perfect justificate, luate acum 4-5 ani. < O criză înseamnă o schimbare de proprietate. Blocajul mental al majorităţii îţi oferă oportunităţi >, spunea Dinu Patriciu în toamna lui 2010, la o conferinţă de business, unde participase pentru a-şi promova proaspăt lansatul lanţ de retail mic.ro. Impunător, de la cei doi metri de eleganţă ai săi, explica uşor relaxat câtorva zeci bune de antreprenori despre cum se fac banii. Dacă în acel moment - 2010 - ar fi lansat o ofertă de subscripţie publică pentru proiectul său de retail, Patriciu ar fi strâns o sumă mai mare decât cea pe care i-au plătit-o kazahii pentru Rompetrol, atât de solidă era credibilitatea sa în mediul de afaceri local.

Miracolul aşteptat de 3.000 de angajaţi Oltchim întârzie să apară

Situaţia Oltchim este neschimbată faţă de anul trecut. Venituri în scădere, pierderi mai mari, datorii în creştere. Guvernul mai are la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a găsi soluţia. Combinatul vâlcean Oltchim a intrat în ultima repriză posibilă de prelungiri. Ministerul Economiei şi guvernul Ponta trebuie să ia o decizie clară, indiferent care va fi aceasta. Nu doar răbdarea Fondului Monetar Internaţional a ajuns la limită, ci şi cea a celor 3.300 de angajaţi, care nu ştiu ce le rezervă viitorul. Singura concluzie importantă a simulacrului de privatizare prin licitaţie de anul trecut este că nu se vor găsi investitori strategici reali în afară de cei care şi-au manifestat deja interesul.

De ce au DISTRUS bancherii lumea? Vedeţi răspunsul unui BANCHER

Matt Levine, un fost bancher american, încearcă să ofere un răspuns la întrebarea care, de la declanşarea crizei, se află pe buzele tuturor: De ce au distrus bancherii lumea? "Aş putea să vă spun că nu toţi bancherii sunt dobitoci şi că majoritatea celor pe care îi cunosc sunt etici, deştepţi, cu caracter şi amuzanţi, dar nu mă veţi crede şi aveţi tot dreptul să nu credeţi. Dacă toţi bancherii sunt nişte nesimţiţi în care nu te poţi avea încredere, şi eu am fost un bancher, deci şi eu sunt un nesimţit ne necrezut şi nu aveţi motive să îmi ascultaţi pledoaria. Aşa că iată o frază logică spusă de profesorul Gary Gordon de la Yale: < Dacă bancherii lacomi sunt cauza crizelor, atunci am avea câte o criză în fiecare săptămână >.

CURIERUL NATIONAL

Soluţii de avarie pentru banii din POSDRU

Vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Radu Godeanu, a declarat că în cadrul întâlnirii desfăşurate la CES s-a încercat identificarea soluţiilor pentru deblocarea implementării proiectelor în derulare. "Noi ne-am expus dificultăţile pe care le avem, şi totodată, am propus soluţii iar dânşii ne-au adus la cunoştinţă stadiul actual al negocierilor sau al discuţiilor cu UE. Însă problema cea mai importantă este plata cererilor de rambursare pentru proiectele în derulare, restul sunt probleme care vin de ani de zile şi care trebuie rezolvate. S-au propus foarte multe soluţii, dar nu cred că beneficiarii sunt cei care pot da cu adevărat soluţii. Ele trebuie să vină de la Guvern şi pe principiul dialogului social, partenerii sociali trebuie să fie convinşi că au scopuri de a-i ajuta în derulare, şi nu au scopul de a transfera responsabilitatea ineficienţei implementării acestui program pe spatele beneficiarilor", a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele UGIR, Radu Godeanu.

Obama a depus ieri jurământul şi a început al doilea mandat

Barack Obama a început ieri al doilea mandat prin depunerea jurământului, în centrul Washington plasat sub o adevărată stare de asediu pentru a găzdui sute de mii de persoane venite să asiste la evenimentele care sărbătoresc din patru în patru ani democraţia americană. La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat a jurat din nou să "protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite" în calitate de şef al Executivului, până la începutul lui 2017.

Salariaţii Hidroelectrica vor ataca în instanţă "măsurile abuzive" ale Euro Insol

Măsurile luate de administratorul Hidroelectrica, Eur Insol, au stârnit ample reacţii din partea salariaţilor aceştia reclamând în special că fuziunea hidroserv-urilor nu va rezolva criza, fiind, mai degrabă o soluţie în a ascunde "incapacitatea administratorului judiciar şi a echipei sale". "Referitor la reorganizarea Filialelor Hidroserv, domnul administrator încearcă să ascundă incapacitatea sa şi a echipei sale de a rezolva această problemă şi face ceea ce este mai simplu: dă vina pe sindicate. Atragem atenţia Guvernului şi Preşedinţiei României că Hidroelectrica a încăput pe mâini nepotrivite rezolvării situaţiei de criză. Şi vor fi responsabili de toate erorile comise de cei protejaţi, intenţionat sau nu", a declarat preşedintele Hidrosind, Decebal Şulea.

"Tigrul Celtic" şi "Tigrul de la Marea Neagră"

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că nu există nicio legătură între MCV şi aderarea la României la Schengen şi că preşedinţia irlandeză nu va introduce o asemenea conexiune între cele două chestiuni. Ambasadorul Oliver Grogan a dat asigurări că România are sprijinul preşedinţiei irlandeze, dar aceasta nu poate face o predicţie dacă aderarea va avea loc anul acesta. Ambasadorul Grogan a mai declarat că aşa cum în Irlanda acum 30 de ani ar fi fost de neconceput ca firme locale să investească în exterior, iar acum sunt prezente în toată lumea, şi România poate deveni din punct de vedere economic "Tigrul de la Marea Neagră" aşa cum Irlanda era "Tigrul Celtic".

O catastrofă mai mare decât în piaţa imobiliară

Doug Casey, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale de capital, întrevede un cutremur financiar la spargerea balonului speculativ pe bonduri. Noua criză va fi mai gravă şi va dura mai mult decât cea din 2007-2008. Datoriile de sute de miliarde de dolari nu vor putea fi plătite, iar piaţa de bonduri se va ajusta brutal conducând la o criză financiară mai mare decât cea adusă de spargerea bulei speculative, spune Doug Casey, fondator al companiei de cercetare a pieţei Casey Research şi investitor cu mare experienţă. Într-o intervenţie pentru Yahoo Finance de la sfârşitul săptămânii trecute, acesta a spus că inclusiv cea mai mare putere a lumii, Statele Unite ale Americii, se apropie de faliment, stocul de credit guvernamental ajungând la valori imposibil de rambursat.

Investiţiile în publicitate au crescut peste tot în lume

Investiţiile în publicitate au crescut peste tot în lume, cu execepţia Europei, potrivit studiului trimestrial al Nielsen - Global AdView Pulse. Astfel, în primele nouă luni ale anului trecut, cheltuielile alocate publicităţii de companiile din Europa au avut un declin de 3,4 puncte procentuale. Scăderea a fost mai mare în al treilea trimestru, de 4,8%. La nivel mondial, piaţa de publicitate a crescut cu 4,3%, la 139 miliarde dolari, faţă de trimestrul trei al anului anterior. În T3 a fost astfel depăşit avansul de 2,5% din prima jumătate a anului trecut. Raportul arată o creştere importantă în Orientul Mijlociu şi Africa. Astfel, specialiştii în domeniu afirmă că avansul investiţiilor a fost susţinut pe aceste două pieţe care au avut o creştere de 18,9%, în termeni anuali.

EVENIMENTUL ZILEI

"Perlele" imobiliare ale milionarului Puiu Popoviciu, puse sub sechestru

Milionarul discret al României, Puiu Popoviciu, cu o avere de 100 de milioane de euro, avea pe numele său doar câteva imobile. Imperiul şi-l controlează prin off-shore-uri. Procurorii DNA au avut o surpriză de proporţii atunci când au pus sechestru asigurator pe averea milionarului Puiu Popoviciu. Anchetatorii au vrut să se asigure că prejudiciul uriaş, în dosarul "Băneasa", aproximativ un miliard de lei, va putea fi recuperat. Pe numele lui, DNA a descoperit doar şase imobile, deşi, în 2003, Popoviciu era bine înfipt în Top 300 Capital, cu o avere de 100 de milioane de euro. Este vorba de două apartamente luxoase, aflate în zona ultracentrală a Capitalei, şi patru spaţii comerciale, aflate într-un imobil din centrul Bucureştiului.

Documente şocante. Dan Diaconescu poate lua câte două milioane de euro de la parlamentarii care-l părăsesc

Fostul lider al PP-DD, Dan Diaconescu, şi-a luat o poliţă de asigurare de două milioane de euro, în cazul în care cei pe care i-a promovat pe listele parlamentare se gândesc să plece la alt partid. În premieră, Evenimentul Zilei vă prezintă acordul semnat de toţi parlamentarii PP-DD, în care aceştia se angajează să plătească cele două milioane de euro daune către partidul care i-a promovat şi să-şi piardă locul în legislativ, dacă dezertează la o altă formaţiune.

Mona a executat ordinele USL: judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ, la un pas de revocare

Ministrul justiţiei, Mona Pivniceru este la un pas de realizarea sarcinilor trasate de USL: controlul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Doi dintre membrii CSM, judecătoarea Alina Ghica şi Cristi Danileţ, sunt la un pas de revocare, în urma cererilor unor asociaţii de magistraţi. Este vorba de Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Judecătorilor din România, controlate de apropiaţi ai Monei Pivniceru. O decizie va fi luată săptămâna aceasta. Alţi doi membri ai CSM, judecătorii Adrian Neacşu şi Horaţius Dumbravă, sunt cercetaţi de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate pentru conflict de interese. Neacşu este în atenţia procurorilor DNA pentru un posibil fals în acte, după ce ar fi făcut deconturi de aproximativ 50.000 de lei. Anchetatorii au fost sâmbătă la sediul CSM şi i-au ridicat, ca probă, calculatorul de serviciu.

Crin Antonescu s-a răzgândit. Nu mai vrea republică parlamentară pentru că nu e de acord ca Victor Ponta să aibă mai multă putere

Preşedintele PNL, Crin Antonescu şi-a schimbat punctul de vedere în ceea ce priveşte restrângerea atribuţiilor preşedintelui şi transformarea României în republică parlamentară. Invitat la Realitatea Tv, Crin Antonescu a afirmat că în cazul în care România ar deveni republică parlamentară, toată puterea s-ar concentra în mâinile premierului. " Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru. Abia atunci există riscul concentrării puterii.(...)Preşedintele trebuie să-şi păstreze majoritatea prerogativelor pe care le are în ceea ce priveşte politica externă, instituţiile din sistemul juridic sau serviciile secrete", a spus Antonescu. Totuşi, în 2010, Crin Antonescu susţinea că partidul pe care îl conduce optează pentru o republică parlamentară.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Oprescu: ''Nu am de gând să revin în PSD şi nu-mi trece prin cap să fiu preşedinte''

În ediţia de duminică seara a emisiunii Punctul de Întâlnire, invitatul special al lui Radu Tudor a fost primarul general, Sorin Oprescu. La întrebarea realizatorului, dacă s-a săturat de postura de independent, Oprescu a declarat că este chiar o mare uşurare pentru el din cauza supărărilor ancestrale. "Pentru mine a fost atunci o mare uşurare, a fost o mare uşurare din cauza supărărilor ancestrale. Supărările astea nu au fost pe oameni, e curios, au fost pe modul lor de a se purta, pe "filozofia" pe care o dezvoltau atunci". De asemenea, acesta a declarat că în ciuda faptului că a fost membru PSD timp de aproape 17 ani, nu are nici un gând de a reintra în partid. La întrebarea lui Radu Tudor dacă Victor Ponta nu l-a rugat niciodată să revină în PSD, primarul general a declarat că nu a fost rugat, dar a fost tatonat.

Italienii acuză DIICOT că protejează mafia gunoaielor. Codruţ Olaru se ascunde în spatele legislaţiei româneşti

România se află în centrul unui scandal internaţional, după ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, condusă de Codruţ Olaru, a fost acuzată de judecătorii italieni că protejează interesele italianului Massimo Ciancimino, fiul lui Vito Ciancimino, fost lider Cosa Nostra şi fost primar al oraşului Palermo. Autorităţile italiene au cerut procurorilor de la Bucureşti să pună sechestrul pe toate bunurile pe care membrii mafiei italiene le deţin în ţara noastră, încă din anul 2011, în cadrul unei anchete legate de activităţile mafiote lui Massimo Ciancimino. În România, afacerile familiei Ciancimino se învârt în jurul gropii de gunoi de la Glina, unde ar avea afaceri cu deşeuri estimate la 300 de milioane de euro. Principala companie vizată este Ecorec SA, firmă care administrează gunoiul de la Glina.

JAFUL SECOLULUI la o bancă din Berlin. PRADA INCREDIBILĂ cu care au plecat hoţii care au săpat un tunel de 35 de metri!

Jaful de la o bancă din Berlin i-a lăsat cu gura căscată pe poliţiştii germani. Hoţii au săpat un tunel de 35 de metri, ca să ajungă direct în camera în care se aflau cutiile de valori. Uimitor, tunelul a fost construit fără ca nimeni să observe la suprafaţă, deşi pornea dintr-o parcare subterană. După ce au săpat luni de zile tunelul, hoţii au spart peretele de oţel al seifului şi au dispărut cu tot cu bani, nu înainte de a-şi incendia "opera de artă" în tentativa de a-şi acoperi urmele. Oficial, nu s-a anunţat cuantumul daunelor provocate în urma "jafului secolului", însă în presa germană au apărut informaţii potrivit cărora este vorba despre 10 milioane de euro sustraşi din peste 300 de cutii de valori.

Încă un "bir" pus de Ministerul de Finanţe. Vezi cine va fi afectat

Guvernul vrea să introducă impozit forfetar şi în agricultură după ce a anunţat că va introduce un astfel de impozit la firmele mici din sectorul serviciilor. Noua taxă îi vizează pe micii fermieri din România şi are ca scop reducerea evaziunii. Acest nou tip de impozit se va aplica în funcţie de suprafaţa terenului pe care cetăţeanul o are în proprietate, dar şi în funcţie de calitatea acestuia şi culturile care se află pe el. Impozitul se referă la persoanele fizice, care sunt în număr de 1.030.000 la nivelul întregii ţări, aceştia fiind subvenţionaţi de către stat cu suma de 680 milioane euro.

NATIONAL

A inceput JIHADUL in justitie! Inspaimantati de descinderile DNA, judecatorii ameninta cu GREVA GENERALA!

Ultimele evenimente care au bulversat Justitia confirma pe deplin dezvaluirile din "National" privind escaladarea limitelor legale in batalia dusa pentru controlul magistratilor. Primii care au trecut la practicile "razboiului murdar" au fost cei de la DNA, care au inceput sa ameninte direct nu doar pozitia, dar chiar libertatea judecatorilor. Ca si a "colegilor" procurori de la Parchetele din tara, care au incercat sa o lase mai moale cu "cruciada anticoruptie". Iar totul a culminat cu descinderile fara precedent, la ceas de seara, prin birourile "rebelilor" din CSM.

Secretarul de stat Stejarel Olaru isi achita din bugetul TVR datoriile personale!

Noul secretar de stat de la MAE, Stejarel Olaru, se pricepe la combinatii pe bani publici si se infrupta din bugetul fragil al Televiziunii Romane. Nu singur, ci impreuna cu nevasta si fostul lui patron, caruia ii datoreaza peste 45.000 de euro. Reporterii "National" au descoperit ca Olaru se pricepe atat de bine la serviciile de informatii incat a "clasificat" mai multe detalii referitoare la afacerile personale. Mai exact, cele pe bani publici, din bugetul TVR. Conform declaratiei sale de avere de la Societatea Romana de Radiodifuziune, unde figureaza ca membru al Consiliului de Administratie, istoricul de 39 de ani detine firma Standard Proiect Media SRL si a fost angajat o scurta perioada la SC Eroic Media SRL.

"Cadoul" Iranului pentru investirea lui Obama: "SUA au planuit atentatele de la 11 septembrie 2001!"

Comandantul Fortelor Terestre iraniene, generalul de brigada Ahmad-Reza Pourdastan, acuza SUA ca au orchestrat atentatele din 2001 ca sa instaureze Noua Ordine Mondiala. Pe final de mandat, ministrul american al Apararii, Leon Panetta, a declarat ca doar daca presedintele Bashar al-Assad va da ordin sa fie folosite armele chimice, armata americana va interveni militar in Siria. Militarii iranieni vad in acest "pretext" acelasi plan al SUA de a instaura o Noua Ordine Mondiala, monopolizand domeniul energetic, "din care 60% se gaseste in Orientul Mijlociu". "Ca sa ofere un pretext de a invada Orientul Mijlociu, SUA au orchestrat atentatele de la 11 septembrie 2001si-si urmeaza strategia", a declarat generalul Pourdastan. Declaratia sa vine doar la trei zile dupa ce Iranul a anuntat ca va trimite o flota de razboi in Mediterana.

PUTEREA

Scandalul organismelor modificate genetic (OMG). Daniel Constantin, acuzat că e omul Monsanto

O organizaţie neguvernamentală Agent Green îl acuză pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, că "rămâne loial corporaţiei agrochimice Monsanto (n.r. - lider mondial în domeniul OMG)", deoarece nu a aderat la o iniţiativă a omologului său austriac privind încurajarea creşterii producţiei de soia nemodificată genetic. Demnitarul reacţionează şi susţine că nu putea implica România fără o consultare prealabilă cu fermierii.

Bursa zvonurilor: Blaga, blat cu Dragnea

Vasile Blaga şi-a dorit să se sfătuiască cu vechiul său camarad Traian Băsescu în privinţa PDL. Şocul a fost acela că şeful statului nu a dorit să se întâlnească cu liderul democrat-liberalilor. Cea mai mare nemulţumire a lui Băsescu este aceea că Vasile Blaga a căzut la înţelegere cu pesedistul Liviu Dragnea. Cei doi ar fi stabilit, înaintea alegerilor, colegiile în care democrat-liberalii obţineau mandate la redistribuire şi ar fi semnat şi un document, în acest sens. Exemplul în acest caz este situaţia de la Cluj: iniţial, municipiul condus de Emil Boc se bucura de trei mandate de deputat, pentru ca în final să fie câştigător doar unul (Daniel Buda şi Adrian Papahagi au pierdut cursa), iar Blaga a avut asigurat mandatul de senator. Despre toate acestea a aflat şi Traian Băsescu.

Crin în disonanţă cu Victor. Creşte tensiunea între şeful PNL şi cel al PSD

Asperităţile dintre liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, ies din când în când la iveală şi par să fie tot mai serioase. Ultimele declaraţii ale preşedintelui PNL, făcute la un post de televiziune, sunt elocvente. Mai întâi, Antonescu a subliniat că există pesedişti nemulţumiţi că nu sunt singuri la guvernare şi i-a cerut lui Victor Ponta să fie "premierul unei mari Coaliţii" şi nu doar al PSD. Apoi, liderul liberal şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o eventuală creştere a puterii premierului.

Reuniune a CSAT

Premierul Victor Ponta a anunţat că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se va întruni pe data de 5 februarie: "Şedinţa CSAT este confirmată pentru data de 5 februarie". Anunţul a fost făcut sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Afacerilor Externe, în contextul anunţării decesului unui român capturat de teroriştii din Algeria. Ponta a precizat că în cadrul şedinţei se vor lua decizii concrete pe tema prezenţei militare a României in Mali şi a adăugat că a discutat deja cu preşedintele Traian Basescu pe acest aspect.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU. Ludovic Orban: "PSD îşi arogă rolul de partid dominant"

Deputatul liberal Ludovic Orban se aşteaptă ca PSD "să-şi maximizeze puterea" în perioada următoare şi vede în acordul semnat de premier şi preşedinte o "detaşare" a PSD de PNL. Ludovic Orban are 49 de ani şi a fost în ultimii ani unul dintre criticii lui Crin Antonescu în interiorul PNL. Consideră că Antonescu "s-a schimbat" de când a început să aibă putere şi mărturiseşte că în PNL există destule nemulţumiri la adresa preşedintelui partidului: "Simt la mulţi dintre colegii mei că le este frică să spună ce gândesc sau să se manifeste cum doresc". Orban aminteşte în acest context că "există două feluri de a-i conduce pe oameni: câştigându-le încrederea sau prin frică".

Ce hopuri au de trecut concesiunile celor patru autostrăzi noi

Peste cinci ani, România ar trebui să aibă construiţi nu mai puţin de 700 de kilometri de autostrăzi în concesiune. Văzută de Guvern ca un soi de panaceu la lipsa cronică de bani la buget, concesionarea concomitentă a patru tronsoane importante de autostrăzi va fi însă dificilă. La prima vedere, lucrurile sunt în aparenţă simple. Concesionarul colectează taxele de autostradă, precum şi chiriile pe spaţiile aferente (restaurante, staţii de carburanţi etc.), urmând să-şi recupereze din acestea investiţia în lucrări, să plătească dobânzile bancherilor ce l-au împrumutat şi să obţină banii necesari întreţinerii.

ZIARUL FINANCIAR

Ce facem mai departe cu acest "entuziasm financiar"? Cum a trecut România de la 5 lei/euro la 4 lei pentru un euro acum

Dacă în vară întrebarea era când va ajunge cursul la 5 lei pentru un euro, acum dealerii şi investitorii se întreabă când va ajunge cursul la 4 lei pentru un euro. Randamentul la obligaţiunile pe cinci ani a scăzut deja cu peste un punct procentual într-o lună, până la 5,4% pe an. În şapte luni România a trecut de la agonie la extaz, ceea ce înseamnă că guvernul Ponta beneficiază de cel mai bun început de an financiar posibil. Dar acest entuziasm financiar poate să dispară peste noapte la fel cum a apărut dacă Ponta se va relaxa. Până în acest moment, premierul nu a venit cu un proiect economic pentru România, ci doar a făcut promisiuni. Includerea României în acest indice are şi părţi bune, dar şi părţi proaste. Orice decizie greşită a guvernului şi orice amânare va fi penalizată imediat, mult mai rău decât a fost penalizată România în vară.

Preşedintele CNVM: Noua Autoritate Financiară nu se poate înfiinţa în trei luni

În una dintre puţinele ieşiri publice, Carmen Negoiţă, pre­şedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de monitorizare a pieţei de capital ce va fi înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) începând din martie, atrage atenţia că termenul de trei luni este nefezabil pentru comasarea supravegherii. "Pentru ca ASF să poată funcţiona eficient sunt necesare dezbateri, consultarea pieţei şi a tuturor instituţiilor implicate, analize de impact şi eficientizare a actului de supraveghere la nivelul unei singure entităţi. În opinia mea, termenul de doar trei luni pentru implementare este nefezabil. Crearea şi asigurarea funcţionării unei astfel de entităţi impune un termen de cel puţin un an", a declarat Negoiţă.

InterAgro a devenit producător de energie după o investiţie de 21 mil. euro

Grupul InterArgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a investit 21 de milioane de euro într-o centrală de cogenerare cu o putere de 20 MW, construită în incinta combinatului Donau Chem de la Turnu Măgurele. Centrala, a cărei construcţie a început în anul 2008, şi care a fost pusă în funcţiune la finalul săptămânii trecute, dispune de trei grupuri energetice, fiecare de 6,75 MW şi trei cazane recuperatoare de abur. Energia electrică produsă va fi destinată consumului combinatului pentru producţia de îngrăşăminte chimice, iar aburul va fi utilizat pentru consumul tehnologic propriu. Investiţia va reduce cheltuielile de combustibil (gaz metan) şi energie electrică ale combinatului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oltchim un chin pt. USL!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb