• ADEVARUL
• Două luni cu Iohannis la Cotroceni
Klaus Iohannis împlineşte mâine două luni de la preluarea mandatului prezidenţial. Specialiştii în politică internă au analizat evoluţia presedintelui Iohannis în decursul ultimelor 60 de zile şi au tras concluzia: Klaus Iohannis a preluat modelul de preşedinte-jucător, dar a schimbat stilul. În plină camanie electorală, Klaus Iohannis le promitea românilor un alt model de preşedinte. "Sunt convins că pot eu să fac acest lucru, de aceea propun românilor un nou tip de preşedinte. Nu vreau să fiu nici jucător, nici tătuc, vreau să fiu un preşedinte care, prin ceea ce face şi ce gândesc şi felul de a fi, să reprezint un etalon pentru comportamentul public al unei persoane publice", spunea candidatul ACL la prezidenţiale, pe 1 octombrie. Analiştii politici contactaţi de "Adevărul" cred că Iohannis, în încercarea de a evita asocierea cu Traian Băsescu, va fugi de titulatura de preşedinte-jucător, însă acţiunile sale îl vor trăda, deşi stilul său este unul diferit decât al predecesorului său.
• Mandatul lui Ponta, la mâna generalului Oprea
Premierul Victor Ponta joacă în aceste zile o carte extrem de periculoasă pentru viitorul lui politic. Poziţia liderului PSD faţă de numirea unui nou şef în fruntea SRI pune în pericol colaborarea la nivel instituţional cu o parte dintre aliaţI săi, în special cu UNPR-ul condus de Gabriel Oprea. Vicepremierul a declarat, la puţin timp după nominalizarea lui Eduard Hellvig de către preşedintele Klaus Iohannis pentru postul lăsat vacant de George Maior, că sprijină această desemnare. Ponta uimeşte din nou, prin neseriozitate şi prin modul frivol în care înţelege să se raporteze la situaţii importante în care interesul naţional e mai presus de orgoliul său. Supărat că nu ar fi fost consultat de către aliaţii din UNPR şi PC, el trenează în a-şi exprima o poziţie fermă vizavi de numirea lui Eduard Hellvig şI pune, oare pentru a câta oară, la răbdare, nervii aliaţilor săi politici din Parlament şi din Guvern.
• Sărăcia şi imigraţia din Germania au atins noi culmi: peste 12,5 milioane de nemţi sunt săraci
Sărăcia din Germania a atins cel mai înalt prag de la reunificarea din 1990, potrivit unui nou studiu. Aproximativ 12,5 milioane de nemţi sunt acum clasificaţi drept săraci. Mai mult, în 2014, imigraţia în Germania a atins şi ea cote foarte mari, cei mai mulţi imigranţi fiind europeni, mai precis din România, Polonia şi Bulgaria, notează "Deutsche Welle" (DW). În doar un an, sărăcia din Germania a crescut de la 15%, la 15,5% în 2013, se arată în studiul organizaţiei nonguvernamentale. "Săracul" este definit ca fiind cel al cărui venit pe familie este cu 60% mai mic decât venitul mediu. 12,5 milioane de persoane, din 80,62 de milioane de nemţi, se încadrează în definiţia sărăciei.
• Cum a devenit România o insulă într-o mare de interese ruseşti
Vladimir Putin controlează economic sau prin forţă toţi vecinii României: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Iată o analiză despre cuceririle Kremlinului prin vecini. Legăturile politico-economice dintre state pot fi explicate inclusiv prin cum, când şi cât de des se vizitează liderii lor. Săptămâna viitoare, preşedintele Klaus Iohannis va merge într-o vizită la Chişinău (a doua de când a fost ales preşedinte) pentru a-l cunoaşte pe noul premier Chiril Gaburici. Drumurile tot mai dese ale lui Iohannis la Chişinău ne trimit cu gândul la cele două vizite pe care preşedintele rus le-a făcut, recent, la Budapesta şi, în octombrie, anul trecut. Deşi total diferite, au fost două ocazii de marcare a teritoriului. Vizita lui Putin de la Budapesta a fost trecută în surdină, însă, la Belgrad, anul trecut, preşedintele Rusiei a fost primit ca un adevărat ţar, cu onoruri militare.
• Darius Vâlcov, la Adevărul Live: Avem "sub cheiţă" 5,3 miliarde de lei în buget
Veniturile bugetului consolidat cresc în fiecare an în România cu 12-13 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri economice de circa 3% pe an, a declarat, la Adevărul Live, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor. El a explicat că din această sumă 7 miliarde sunt date înapoi populaţiei şi firmelor prin reduceri de taxe, iar restul sunt păstrate de către stat, care va îngheţa cheltuielile ministerelor şi autorităţilor locale la nivelul actual. "Noua lege a finanţelor publice va include o serie de condiţii pentru primăriile care se vor împrumuta de la Trezorerie, respectiv să nu aibă arierate, datorii la şcoală etc. Ei deja se împrumută de la Trezorerie, vom extinde această eligibilitate şi la cofinanţarea fondurilor europene. Vom prinde şi un criteriu de eligibilitate pentru primării. În privinţa băncii de dezvoltare din cadrul Eximbank, am constatat că există o reticenţă din partea băncilor în a acorda credite autorităţilor locale."
• Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei, la Bucureşti
Regiunea balcanică va avea în câţiva ani trei noi furnizori de gaze naturale, ceea ce va fi o premieră, statele din zonă urmând a avea acces atât la gaze importate din Azerbaidjan, cât şi din Qatar sau SUA - prin terminale de gaz lichefiat situate în Grecia, dar şi din Vestul Europei, prin intermediul proiectului promovat de Eustream, operatorul sistemului slovac de gaze, a declarat, la Bucureşti Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei. "Azi am vorbit cu preşedintele şi premierul despre o schimbare strategică între România şi Bulgaria. Lucrurile s-au schimbat mult între România şi Bulgaria, schimburile comerciale au crescut cu 800% în 10 ani. România este al patrulea partener comercial al Bulgariei. (...) Considerăm strategic interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria, îl vom face reversibil astfel încât şi România să alimenteze Bulgaria şi invers. Vrem să vedem şi o uniune energetică regională în cadrul celei europene, vrem să fim mai ambiţioşi", a declarat Plevneliev.
• Iohannis: Este nevoie de o extindere semnificativă a reţelelor pentru transportul energiei electrice
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de o "extindere semnificativă a reţelelor care permit transportul energiei electrice", şi a arătat că o piaţă liberă are nevoie de o bursă liberă regională şi de o infrastructură care permite accesul liber la sursa de energie. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că în cadrul întâlnirii cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, s-a vorbit despre necesitatea "unei colaborări regionale mult îmbunătăţite". "Fără o colaborare regională cu vecinii noştri în această parte a Europei, multe lucruri sunt extrem de greu de realizat. O colaborare mai bună, mai profundă şi în plan politic, şi în plan geostrategic, dar, evident, şi în plan economic ar face economiile noastre mult, mult mai performante", a spus el, precizând că "o parte din această colaborare regională este şi colaborarea regională în sectorul energetic".
• Sondaj: România ocupă primul loc în Europa Centrală şi de Est în funcţie de perspectivele economice pe următoarele şase luni
România a avansat pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa percepţiei experţilor financiari asupra evoluţiei economice în următoarele şase luni, indicele care măsoară aşteptările analiştilor urcând cu peste 27 puncte în luna februarie, la 50,1 puncte, potrivit unui sondaj al institutului ZEW. În ianuarie, indicele privind aşteptările analiştilor pentru economia românească se situa la 22,7 puncte, al patrulea cel mai scăzut punctaj din regiune. În ceea ce priveşte percepţia experţilor financiari asupra stării actuale a economiei, România se află pe poziţia a doua, după Polonia, cu un punctaj de 28 puncte, în urcare cu 9,7 puncte faţă de ianuarie. Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. În privinţa zonei euro, analiştii anticipează o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 19,2 puncte, la 51,4 puncte.
• SRI analizează problema noilor trenuri de metrou de la CAF. Cad şuruburi şi lipsesc piese
Noile garnituri de metrou achiziţionate recent de Metrorex de la compania spaniolă CAF au probleme - fie au sosit din Spania cu piese lipsă, fie piesele cad frecvent, iar trenurile intră des în reparaţii şi verificări. "Diverse piese, şuruburi, fie erau slăbite, fie lipsă. S-a găsit între şine o flanşă (piesă plată care serveşte la îmbinarea etanşă în prelungire sau de ramificaţie a unor alte piese - n.r.) de 4,5 centimetri, desprinsă din tren. Aceste trenuri stau tot timpul în revizii", a spus o sursă apropiată Metrorex, pentru Economica.net. Potrivit sursei citate, problema a intrat în atenţia Poliţiei şi a SRI şi, la un moment dat, s-a pus şi problema unei anchete comune a celor două instituţii. Existenţa acestor probleme la trenuri CAF este confirmată şi de Florian Crişu, director-adjunct al Sindicatului Metrorex. Acesta spune că a aflat de la "băieţii cu reviziile" că, nu numai că s-au găsit şuruburi slăbite şi piese prost fixate, dar au existat şi piese lipsă din fabrică, mai ales şuruburi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• VIP-urile muncesc în puşcării ce n-ar fi făcut niciodată în libertate: cizmari, gunoieri sau grădinari
Pentru a-şi reduce pedepsele, foşti miniştri, baroni sau oameni de afaceri trebuie să lucreze, după gratii. Dacă primul vis al oricărui condamnat este să iasă din penitenciar când se trezeşte din somn, a doua dorinţă este să primească dreptul la muncă în interiorul sau în exteriorul penitenciarului. Primii care primesc dreptul de a munci sunt condamnaţii VIP, aşa cum sunt Gigi Becali, Gică Popescu, Mihai Stoica, George Copos, Andrei Plăcintă, Relu Fenechiu, interlopii Sandu Geamănu şi Ghenosu sau, mai nou, baronul Constantin Nicolescu. Proaspăt condamnat la şapte ani pentru corupţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş - Constantin Niculescu, îşi execută pedeapsa la Penitenciarul Colibaşi. La sfârşitul anului, el poate primi dreptul de a croi pantofi de lux în atelierul din cadrul închisorii. Încălţările realizate de "Baronul Roşu", aşa cum era supranumit Nicolescu, vor fi vândute cu 100 de euro în Elveţia.
• Vâlcov admite: IMM-urile fără salariaţi, penalizate de noul Cod Fiscal
Reducerile de taxe, propuse în proiectul Codului Fiscal, vor fi posibile datorită creşterii economice, reducerii cheltuielilor cu aparatul bugetar şi combaterii evaziunii, susţine ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov. Pariul său este că fiscalitatea scăzută va atrage investitori, dar recunoaşte că vor exista şi efecte negative pentru o parte dintre IMM-uri. Darius Vâlcov: Nu este vorba de simple măsuri de relaxare, ci de un plan pe cinci ani, împărţit în două etape, începând cu 2016. Codul fiscal este conturat în jurul reducerii taxelor alături de ceilalţi doi piloni pe care România îi are: o forţă de muncă cu costuri reduse pentru investitori, dar şi o disponibilitate mare privind energia, adică producem mai mult decât consumăm. Până în 2020, aceste măsuri de reducere de taxe însumează 34-34,5 miliarde lei, impact brut cumulat.
• Situaţia lui Frank Timiş în Africa se înrăutăţeşte pe zi ce trece
Alan Watling, directorul executiv al African Minerals, controlat de omul de afaceri român Frank Timiş, a demisionat doar la şase luni după ce s-a alăturat problematicului producător de minereu de fier, a cărui acţiuni au fost suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de la Londra şi care a fost forţat să închidă operaţiunile celei mai mari mine din portofoliul său. Săptămâna trecută, producătorul a anunţat că nu dispune de fonduri pentru achitarea dobânzilor de 17 mil. dolari aferente obligaţiunilor convertibile de 400 de dolari ce trebuiau plătite în 10 februarie, la două luni de ce o criză de numerar a determinat compania să închidă mina din Tonkolili, Sierra Leone. Compaia a ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile după ce a eşuat să ajungă la un acord cu partenerul său chinez Shandong Iron and Steel Group, care deţine 25% din mina Tonkolili. African Minerals a anunţat că "este puţin probabil ca o astfel de plată să poată fi făcută în viitorul apropiat".
• Directorul SC Gorssmann, Ilie Drăgan, a fost ARESTAT preventiv pentru 30 de zile în cazul lui Iulian Herţanu
Directorul SC Grossmann Engineering Group, Ilie Drăgan, va fi cercetat în stare de arest preventiv. El a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, după mai multe ore de audieri, în dosarul în care mai sunt urmăriţi penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. . Deciza magistraţilor poate fi contestată cu recurs. Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că Ilie Drăgan a fost reţinut sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
• Ponta, citat în dosarul Referendumului. Instanţa supremă a apobat cererea avocatului lui Dragnea
Premierul victor Ponta a fost citat pentru a da declaraţii în faţa înstanţei în Dosarul Referendumului. Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut, joi, la instanţa supremă audierea premierului Victor Ponta şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Trebuie spus că nu este prima dată când apărătorul lui Liviu Dragnea a cerut audierea lui Victor Ponta în acest dosar, în care preşedintele executiv al PSD este acuzat de fapte de corupţie. Încă nu se cunoaşte data la care va fi audiat şeful Executivului, următorul termen în acest dosar este 23 februarie, dar numele premierului nu se află pe lista martorilor citaţi.
• Prefectul de Suceava şi primarul Brodina, prezentaţi sâmbătă cu propunere de arestare preventivă
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, şi primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, reţinuţi de procurorii DNA, vor fi prezentaţi sâmbătă Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA postat vineri pe site-ul instituţiei, Florin Sinescu a fost reţinut pentru 5 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, dintre care una în forma continuată, conflict de interese, uzurparea funcţiei şi uz de fals, iar Vasile Melen, pentru conflict de interese, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi complicitate la această infracţiune. DNA precizează că, în toamna anului 2012, Sinescu a intervenit în activitatea APIA Suceava, în afara cadrului legal şi oficial, în scopul aprobării, de către funcţionarii acestei instituţii, a unor subvenţii de peste 315.000 lei pentru Consiliul Local Udeşti, în campania 2012, suma reprezentând prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene şi totodată un avantaj patrimonial creat primarului comunei respective.
• JURNALUL NATIONAL
• Miliarde de telefoane mobile, ascultate de serviciile de informatii americane si britanice
Agentia de informatii americana NSA si omologul sau britanic, GCHQ, au reusit sa obtina acces in baza de date a celui mai mare producator de cartele SIM din lume - Gemalto, intrand in posesia unui numar imens de chei de criptare ceea ce le-a permis sa monitorizeze convorbirile telefonice sau traficul de date a miliarde de dispozitive din intreaga lume, conform unor noi documente date publicitatii de Edward Snowden, informeaza guardian.co.uk. Comunicatiile 3G sau 4G se desfasoara criptat, dar detinerea cheilor de criptare a permis agentilor secreti accesul la orice convorbire telefonica sau transfer de date, cu o exceptie, in cazul in care utilizatorul dispozitivului mobil nu introdusese un layer suplimentar de criptare. Interceptarea se face simplu, fara a mai fi nevoie de acceptul primit din partea operatorului de telefonie mobila sau date. Marele avantaj oferit de detinerea cheilor de criptare este faptul ca monitorizarea se poate face in masa, fara ca nimeni sa bage de seama.
• Ambasadorul Teofil Bauer: "Vorbele şi hârtiile nu pot apăra Ucraina"
La un an de la revoluţia de pe Maidanul din Kiev, în Ucraina e război deschis. Iar acordurile pe hârtie şi vorbele nu mai sunt suficiente pentru a o apăra. E mesajul tranşant al ambasadorului ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer. La 5 zile de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, înţelegerea de la Minsk nu pare să aibă prea multă greutate la Doneţk, Donbas sau Lugansk. Luptele sunt mai aprige decât înainte de semnarea documentului. "Ucraina a făcut tot ce era posibil, sau tot ce depindea de ea pentru a îndeplini toate înţelegerile la care s-a ajuns în memorandumul din 12 februarie de la Minsk. Cu părere de rău, această încetare a focului a fost unilaterală, doar de către forţele guvernamentale ucrainene, teroriştii au continuat să atace cu sisteme de artilerie destul de grele nu doar poziţiile armatei ucrainene, ci şi localităţile din împrejurimi, unde locuia populaţia paşnică ce nu avea cu nimic de-a face cu acest război", spune ambasadorul ucrainean în România, Teofil Bauer.
• SCANDAL DE PROPORŢII la Berlin. Ce au folosit militarii germani în loc de mitraliere, în timpul exerciţiului NATO din Norvegia
Televiziunea de stat ARD a intrat în posesia unui raport secret al armatei germane. Potrivit documentului, in timpul unui exercitiu NATO desfasurat acum cateva luni in Norvegia, militarii germani au utilizat cozi metalice de maturi, pe care le-au vopsit in negru si le-au pus pe vehicule blindate, acolo unde ar fi fost locul mitralierelor. Informatia privind dotarea deficitara a contingentului german din cadrul fortei de interventie rapida a starnit un adevarat scandal in Germania. Mai grav, aceste lucruri se intampla chiar in divizia blindata cu care Berlinul contribuie la fortele de elita ale NATO, aparand tarile baltice de un posibil atac rusesc. Raportul cu pricina a fost realizat dupa o inspectie la Batalionul 371 din cadrul diviziei 13 Panzergrenadier, unitatea de elita a armatei germane.
• Vladimir Putin: Să nu-şi facă vreo ţară iluzii că ar putea atinge superioritatea militară a Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nicio ţară nu trebuie să-şi facă iluzii că ar putea atinge superioritatea militară faţă de Rusia, transmite Interfax, preluată de Reuters. ''Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritatea militară asupra Rusiei sau că poate pune vreun fel de presiune pe ea. Vom avea mereu un răspuns adecvat pentru orice astfel de aventuri'', a spus şeful statului rus, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, ce va fi marcată săptămâna viitoare în Rusia.