REVISTA PRESEI - 21.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iunie 2010

ADEVĂRUL

Soarta Guvernului decisă la Snagov

Şeful statului i-a dat Cabinetului Boc termen până la 1 septembrie să aplice măsurile de austeritate. Remanierea Executivului a fost amânată, chiar dacă mulţi democrat-liberali ceruseră insistent înlocuirea unor miniştri. Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat democrat-liberalilor, potrivit unor surse participante la şedinţa de ieri de la Snagov, că Guvernul Boc tocmai a trecut de examenul moţiunii de cenzură şi trebuie să primească un răgaz pentru a-şi pune în aplicare măsurile de austeritate.

Între două greve, sindicaliştii îşi construiesc hotel

Clădirea de două milioane de lei de la Soveja se ridică din veniturile obţinute din cotizaţiile cadrelor didactice. Lucrările pe şantier sunt în toi, iar primul nivel al construcţiei este deja gata. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ spune că proiectul era absolut necesar. Centru de Formare, Perfecţionare şi Agrement se numeşte construcţia de la Soveja care este amplasată în staţiunea cu aerul cel mai ozonat din ţară, vizavi de Hotelul Zboina.

Bugetul central, "banca de criză" pentru primării

Finanţele vor împrumuta unităţile administrativ-teritoriale locale cu sumele necesare pentru stingerea datoriilor către companii, la dobânda de referinţă de 6,25% pe an. Guvernul a găsit, în premieră, o soluţie de stingere a debitelor unor agenţi economici la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, pe cele ale primăriilor către firme.

Merkel şi Obama, viziuni diferite

La reuniunea G20 din Canada, prudenţa bătrânei Europe va da piept cu dinamismul Americii. În timp ce Germania vrea consolidare şi disciplină financiară, Statele Unite susţin relansarea prin stimularea economiei. Cu doar o săptămână înainte de reuniunea G20 de la Toronto, Angela Merkel şi Barack Obama îşi păstrează fiecare opinia asupra strategiei de ieşire din criză.

Se pregăteşte un "supereuro" ?

Ideea creării unei astfel de zone de "securizare" a euro aparţine Germaniei şi Franţei. Nicolas Sarkozy nu a agreat de la început ideea, dar criza din Grecia şi mai recent situaţia Spaniei şi a Italiei l-au convins. Cele două ţări ar avea în vedere crearea unui sistem de separare a ţărilor nordice, mai puternice, de cele din sud, cu economii mai slabe. Zona "supereuro" ar include la început Franţa, Germania, Olanda, Austria, Danemarca şi Finlanda, scrie "The Daily Telegraph", citând surse guvernamentale.

CURENTUL

Procesomanul Sorin Oprescu măreşte veniturile caselor de avocatură din banii noştri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu se dezminte. Bagă måna adånc în buzunarele contribuabililor bucureşteni, dar de această dată nu pentru a pune în practică proiecte inutile, ci pentru a se apăra de cei care îl dau în judecată. Mai mult decåt atåt, edilulul-şef al Capitalei este un "procesoman" recunoscut în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Cum nu-i convine o hotăråre a consilierilor generali, cum cheamă în instanţă CGMB în vederea anulării hotărårii respective. Astfel, în cei doi ani de mandat, "independentul" Oprescu a deschis 60 de procese împotriva CGMB.

Joi, de Tia Şerbănescu

Cea mai importantă zi a acestei săptămåni este joi când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra constituţionalităţii celor două legi ale durerii: tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% şi respectiv tăierea pensiilor speciale cunoscute mai ales ca "nesimţite". Dar cum CC tocmai şi-a schimbat componenţa şi 5 din cei 9 judecători sunt ai "preşedintelui Băsescu", dl Năstase i-a pus deja la îndoială: "deciziile Curţii de acum, cu majoritatea de acum, nu vor mai avea aceeaşi autoritate". Interesant! Adică atunci când toţi cei 9 judecători erau ai PSD, era în regulă. CC avea deplină autoritate.

Vîntu a pus tunurile pe Videanu pentru că nu-i dă bani de publicitate

Pe parcursul întregii zile de såmbătă, Realitatea lui Vîntu a difuzat din oră în oră imagini cu casa de la Sangov a ministrului Economiei, Adriean Videanu, pe motiv că uite ce bine îi merge unui ministru pe timp de criză şi başca îşi construieşte şi o vilă de 1.340 de metri pătraţi. Într-o intervenţie telefonică în aceeaşi zi, Videanu a explicat că motivul real al campaniei de denigrare pe care o duce Realitatea TV împotriva sa este faptul că mai multe companii naţionale nu mai dau contracte de publicitate la televiziuni, inclusiv cea a mogulului eolian.

CURIERUL NAŢIONAL

"Solidaritatea" va fi eludată prin contracte fictive

Cei care au mai multe locuinţe neînchiriate vor fugi de taxarea suplimentară prin contracte ""doar pe hârtie"". În schimb, cei cu activităţi independente vor fi la mâna Fiscului, suportând impozitele dacă veniturile sunt asimilate salariului. Finanţele au renunţat la rămăşagul necâştigător cu casele de pariuri, aşa că premiile de până la 600 de lei nu vor fi impozitate. Persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

România împrumută 106 mil. euro de la BIRD pentru servicii municipale

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de lege privind ratificarea Amendamentului dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, convenit prin schimbul de scrisori semnate la 11 august 2009 şi 2 martie 2010 la Bucureşti şi la 3 februarie 2010 la Washington, la Acordul de împrumut dintre România şi BIRD prin care vom primi un împrumut în valoare de 106,2 milioane euro pentru finanţarea Proiectului privind serviciile municipale. Acestea presupun realizarea unor sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi asfaltarea străzilor afectate de lucrări. Diferenţa de 72 mil. euro este suportată de Ministerul Mediului şi bugetele locale ale Bucureştiului şi Aradului.

Franklin Templeton vrea să ducă FP şi pe o bursă străină

Franklin Templeton Investments (FTI), compania americană care va administra Fondul Proprietatea (FP), intenţionează să caute oportunităţi de listare a societăţii pe o bursă internaţională, după intrarea pe bursa de la Bucureşti, a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al FTI. Franklin Templeton a subliniat din nou că şi-a stabilit operaţiuni în România şi aşteaptă să obţină cât mai curând ultima aprobare necesară din partea Guvernului pentru a putea deveni efectiv administratorul Fondului Proprietatea.

Voineagu, INS: Doar Dumnezeu mai poate salva agricultura

Criza se manifestă încă în economie, dar au apărut semnele unei diminuări în intensitate, în special pe fondul unui ritm pozitiv al industriei, dar şi al unei evoluţii bune a agriculturii, care în România "ţine de Dumnezeu", a declarat, vineri, preşedintele INS, Vergil Voineagu. "Agricultura României ţine de Dumnezeu şi anul acesta au fost condiţii destul de bune, mai ales în perioada de primăvară", a spus Voineagu, precizând că se aşteaptă în 2010 la o contribuţie bună din partea sectorului agricol, citat de Mediafax.

Fiscul caută să taxeze românii bogaţi, care şi-au ascuns averile prin Europa

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va încerca, prin modificări legislative şi organizatorice, să impoziteze veniturile acelor persoane foarte bogate, în cazurile în care se constată că acestea nu pot dovedi că au obţinut legal bunurile, a afirmat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar (foto), citat de Mediafax. "Aţi văzut filmul? Ei bine, eu când vreau să fac ceva, chiar fac", a spus Blejnar, precizând că va cere instituţiilor similare din Europa o evidenţă a proprietăţilor deţinute de cetăţenii români într-o ţară, peste un anumit nivel. El a precizat că vor fi identificate, astfel, câteva sute de persoane, aceştia fiind "oamenii cu iaht, cu Ferrari şi cu o proprietate mult peste medie".

Obama şi FMI salută decizia Chinei de a avea o monedă mult mai flexibilă

Banca Centrală a Chinei va reveni la regimul fluctuant al ratei de schimb a yuanului. Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn priveşte anunţul ca pe "o decizie foarte încurajatoare". Preşedintele SUA, Barack Obama, este mulţumit de decizia Chinei de a permite cursului de schimb al monedei sale, yuanul, să devină mai flexibil, informează BBC. Obama consideră mişcarea "un pas constructiv", declarând că aceasta ar ajuta la recuperarea la nivel mondial.

Reclama la Duster, interzisă în Franţa

Sloganul "Mai respectuos cu mediul" este considerat mincinos

Emisiile de dioxid de carbon ale Daciei ajung până la 172 g/km, în timp ce media franceză este de 133 g/km. Juriul pentru deontologie în publicitate din Franţa a cerut încetarea difuzării spotului la Dacia Duster care lăuda virtuţile ecologice ale SUV-ului românesc. Sloganul "Duster: Un 4x4 respectuos cu mediul" induce deliberat în eroare consumatorii, iar grupul Renault-Dacia a fost prins în flagrant delict de înşelătorie.

CNH îşi măreşte datoria la stat cu 32 mil. lei

Astăzi plăteşte ultima tranşă de salarii compensatorii pentru 1.431 de disponibilizaţi. Datoria la buget după primele patru luni din 2010 era de 4,34 mld. lei. Cel mai mare datornic al statului, Compania Naţională a Huilei Petroşani, plăteşte astăzi ultima tranşă de salarii compensatorii pentru 1.431 de persoane disponibilizate în luna aprilie, "din bugetul de venituri şi cheltuieli", majorându-şi astfel datoria deja existentă către stat, de 4,34 miliarde lei, cu încă 32, 43 milioane de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Supravieţuitorii guvernării PNL, schimbaţi cu forţa, între ei

Şefii ARR Iaşi şi Giurgiu au fost obligaţi să facă rocada pentru a fi determinaţi să renunţe la funcţii. Statul le-a plătit cazarea, diurnele, costurile de transport, într-un experiment absurd. Reglările de conturi pentru posturile profitabile din instituţiile publice nu ţin cont de austeritate, scăderi de pensii şi salarii. Războiul e total în teritoriu, oamenii puterii nu cedează nicio palmă de pământ din ceea ce consideră că li se cuvine.

Consiliul Concurenţei ia urma licitaţiilor trucate

Aproximativ 90% din contractele atribuite prin licitaţii verificate de inspectorii instituţiei s-au dovedit a fi aranjate. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat într-un interviu acordat EVZ că, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), analizează posibilitatea de a fi excluşi din licitaţii cei care sunt în conflict de interese - au rude de până la gradul patru la companiile competitoare, participante la aceeaşi licitaţie.

Ce câştiguri poate avea România din includerea în South Stream

O mai mare apropiere faţă de Rusia şi trecerea conductei pe teritoriul nostru ne vor garanta o siguranţă sporită în aprovizonarea cu gaze naturale. Implicarea în South Stream ar fi un pas în plus către poziţionarea energetică a României în zona Balcanilor, care va însemna o mai mare influenţă. În plus, am câştiga o mai mare siguranţă în aprovizionarea cu gaze naturale", ne-a declarat analistul Aurelian Dochia.

FINANCIARUL

Reducerile de venituri din privat vor fi mai mari decât diminuarea cu 25% a salariului la stat

Cabinetul Boc umblă la veniturile a 2.000.000 de români pentru a face o economie de aproape 600 mil. lei, aceasta în timp ce afacerile "la negru" înfloresc. Măsurile care vor intra în vigoare de la data de 1 iulie vor afecta peste două milioane de persoane, iar mediul privat va avea de suferit. Diferenţa dintre cărţile de muncă şi drepturile de autor devine aproape insignifiantă. În acelaşi timp, 25.000 de locuri de muncă ar putea să dispară. Studiile arată că peste jumătate din companii nu vor mai acorda tichete de masă. Toată economia la buget va fi de doar 0,11% din PIB, din estimările guvernului.

Analiştii bancari: ţintele propuse de deficit bugetar nu pot fi atinse nici măcar în 2012

Pentru respectarea acordului cu FMI şi UE, guvernul trebuie să diminueze evaziunea fiscală. Măsurile de austeritate prin reduceri salariale şi de pensii nu vor fi suficiente pentru realizarea unei consolidări fiscale de durată. Analiştii consideră că pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010,de 4,4% în 2011 şi de cel mult 3% în 2012, guvernul ar trebui să adopte măsuri de ajustare suplimentare.

Economia ascunsă a crescut de trei ori mai mult decât în 2009

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, nivelul economiei subterane a ajuns la 20,4% din PIB, în comparaţie cu 19,8% la finalul anului trecut. Creşterea cu 0,6% într-un interval de trei luni este îngrijorătoare, deoarece datele INS arată că pe tot parcursul lui 2009 ponderea economiei ascunse a crescut cu 0,2% din PIB. "Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat Adriana Chiuchea, INS.

Aurul rămâne refugiul perfect pentru investitori

Purtat de datele statistice mediocre privind evoluţia economiei americane, precum şi de teama persistentă vizând datoriile ţărilor UE, aurul a afişat vineri, la Londra, un nou record istoric, de 1.262,35 $/uncie. În 24 de ore, uncia a câştigat peste 10 $, pe fondul anunţului potrivit căruia într-o săptămână rata şomajului s-a mărit în SUA cu 472.000 de persoane. A fost suficient pentru a-i determina pe investitori să-şi îndrepte masiv atenţia spre aur.

GÂNDUL

În aşteptarea verdictului de la Cotroceni: cum s-a jucat remanierea în PDL.

Democrat-liberalii îl aşteptau cu sufletul la gură pe Traian Băsescu, la Palatul Snagov, să le spună dacă va fi sau nu remaniat Guvernul. Înainte de întâlnire, fiecare tabără din partid dorea să-şi impună propria variantă de remaniere. În timp ce unii aşteptau plecarea din Guvern a tripletei BVB, adică Blaga - Videanu - Berceanu, încercând să impună ideea că varianta ar fi agreată de şeful statului, alţii mergeau pe o remaniere a unor miniştri neimportanţi sau chiar amânarea cu totul a acesteia.

FMI laudă Bulgaria pentru că a gestionat criza mai bine ca vecinii ei

Vecinii de la sud de Dunăre sunt în perioada de refacere economică, conform analizei misiunii FMI. Bulgarii se bucură că se descurcă mai bine ca România. Bulgaria a resimţit din plin criza mondială, însă acum este în perioada de refacere economică, afirmă Bass Baker, şeful misiunii FMI pentru Bulgaria şi România. Baker a lăudat stabilitatea sistemului bancar al bulgarilor şi a apreciat că vecinii noştri s-au descurcat mult mai bine ca alte ţări din zonă în ceea ce priveşte măsurile de combatere a crizei.

România, pe locul cinci în Europa la cea mai ieftină benzină

După Rusia, Belarus, Cipru şi Bosnia Herţegovina, România se află pe locul cinci în Europa în topul celor mai mici preţuri la combustibili. Din 38 de state europene, România se află pe locul cinci într-un top al celor mai mici preţuri la benzină premium, cu 1,07 euro pe litru, potrivit asociaţiei germane ACE Auto Club Europa. Media europeană este de 1,25 de euro pe litru. Benzina are cel mai mic preţ în Rusia, de 0,81 euro/litru, clasamentul continuând, în ordine, cu Belarus - 0,82 euro, Cipru - 0,9 euro, Bosnia Herţegovina - 1,04 şi România - 1,07 euro.

JURNALUL NAŢIONAL

Tun de 1 milion de euro din bani publici

Fraţii Dorin şi Florin Măran, celebri drujbaşi ai Timişului, împreună cu Francisc Boldea, primarul Lugojului, au reuşit să fenteze bugetul local cu nu mai puţin de un milion de euro. Asta dintr-o simplă semnătură, prin care edilul din Lugoj, a dat la schimb firmei celor doi fraţi, imobile şi terenuri pe o suprafaţă de peste 200 de mii de metri pătraţi. Gaura creată de cei trei la bugetul oraşului rezultă din supraevaluarea terenului.

Patru hectare din Parcul Plumbuita, revendicate cu acte false

"Terenul real, care trebuia revendicat, se află în mare parte sub Lacul Plumbuita şi nu prezintă nici un interes imobiliar. Din dorinţa de-a câştiga procesul, experţii topografi au recurs la un artificiu şi l-au declarat ca fiind pe "uscat", lângă Mânăstirea Plumbuita. Prin acest şiretlic au reuşit să câştige procesul intentat Ministerului Finanţelor Publice, Consiliului General al Capitalei şi Administraţiei Domeniului Public Sector 2 în 2007 la Curtea de Apel Bucureşti", ne-a declarat Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2.

ROMÂNIA LIBERĂ

Capitala, mutilată la suprapreţ

Champs-Elysees-ul românesc. Firma afaceristului Theodor Barna asfaltează, pentru 18 milioane de euro, zona de piatră cubică. Deşi Administraţia Străzilor susţine că a ales asfaltarea din cauza costurilor prea mari ale reabilitării pietrei cubice, constructori de la firme specializate din Italia demonstrează că pavimentul putea fi reparat la jumătate din preţul asfaltării.

SUA anihilează cel mai mare cartel al cocainei din lume

Traficanţii cu tentacule în întreaga Americă de Sud exportau cocaină către toate continentele cu ajutorul unei flotile de submarine. Zeci de membri ai conducerii celui mai mare cartel al cocainei din întreaga lume, care rula şi spăla zeci de miliarde de dolari din comerţul cu "moartea albă", au fost arestaţi săptămâna trecută în Columbia şi în alte state sud-americane, într-o operaţiune coordonată de Agenţia Anti-Drog şi de Serviciul de Vămi şi Imigraţie (ICE) al Statelor Unite.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Cu cât scad de fapt pensiile în România?

Consiliul Legislativ a atras atenţia că legile de tăiere a salariilor şi pensiilor conţin defecţiuni, dar Guvernul nu a ţinut seama de avertisment. O serie de formulări ambigue din legea de echilibrare bugetară asumată de Guvern lasă loc interpretării că persoanele care vor ieşi la pensie după eventuala intrare în vigoare a acesteia vor avea pensii mai mici nu cu 15, ci cu aproape 28%, comparativ cu sumele pe care le-ar fi încasat în condiţiile legislative actuale.

Cum se descurcă "în privat" directorii de stat din energie

Unele firme subordonate Guvernului sunt conduse de "patroni" cu experienţă în domeniile pe care le coordonează. Mulţi dintre şefii companiilor de stat sunt acţionari în firme care au legătură directă sau indirectă cu domeniul pe care îl coordonează. În spiritul legii, statutul de "patron" al directorilor "de stat" nu este ilegal, dar este imoral.

Patronii de la BVB au pierdut un sfert din avere în ultima lună

Perioada de corecţie a Bursei din luna mai a redus conturile oamenilor de afaceri cu 45 de milioane de euro. Revenirea cotaţiilor pentru acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în acest an a dat speranţe investitorilor şi acţionarilor majoritari pentru ieşirea din criză şi creştere economică. Luna mai a adus însă corecţii puternice, ceea ce a determinat o reducere semnificativă a averilor patronilor-acţionari ai companiilor listate.

ZIARUL FINANCIAR

Apar semnele ieşirii din recesiune, spune şeful Statisticii

Industria, serviciile şi agricultura ar putea fi principalele sectoare care vor ajuta economia să iasă din recesiune în următoarele trimestre. Criza se manifestă încă în economie, dar încep să apară unele semne ale diminuării intensităţii acesteia, ceea ce creează premisele relansării economice, consideră Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Tănăsescu: Sigur prindem board-ul FMI din 28 iunie

Eu sunt convins că vom intra în board pe 28 iunie, pentru că au fost depăşite problemele cu adoptarea măsurilor de austeritate", a declarat Tănăsescu pentru ZF. Odată cu eşecul moţiunii de cenzură depuse în Parlament împotriva Guvernului şi schimbarea componenţei Curţii Constituţionale, Executivul nu mai anticipează vreo piedică în calea aplicării măsurilor de tăiere a salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor. Curtea se va pronunţa oficial pe 24 iunie, însă oficialii FMI nu-şi mai fac griji în această privinţă.

Ratele la credite scot anual 5 miliarde de euro din buzunarele românilor

Românii plătesc într-un an rate pentru creditele luate de la bănci cât un sfert din totalul veniturilor salariale. Cei 4,5 milioane de români care au luat credite de la bănci plătesc pe parcursul unui an rate de la bancă de circa cinci miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de ZF, adică tot atât cât cheltuiesc pe ţigări, bere şi sucuri - cele mai mari pieţe din industria bunurilor de larg consum - la un loc.

Ruşii de la Alro se împrumută cu 180 de milioane de dolari de la BERD ca să scape de datoriile la UniCredit, Erste şi ING

Actionarii producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski prin intermediul grupului Vimetco, se vor întruni luna viitoare pentru a aproba un acord de împrumut în valoare de 180 mil. dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea refinanţării datoriilor pe care compania le are la băncile locale.

Profitând de slăbiciunile Europei şi ale SUA, Rusia caută să instaureze o nouă ordine economică mondială

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, vrea să folosească stimulentele fiscale pentru a transforma Rusia într-o destinaţie pentru firmele inovatoare din întreaga lume. Anul viitor va renunţa la impozitul pe câştigul de capital pentru investiţiile directe pe termen lung. Preşedintele spune că prosperitatea Rusiei depinde de Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb