REVISTA PRESEI 21.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 august 2013

ADEVARUL

Economia României se poate "vindeca" în trei ani. Un specialist de la Harvard explică paşii ce trebuie urmaţi

Zbingniew Bochniarz, profesorul de la Harvard specializat pe dezvoltarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, spune că România poate să pornească motoarele economiei într-o perioadă care variază de la trei la cinci ani. El a răspuns provocării "Adevărul" privind măsurile pe care le-ar lua din postura de premier al ţării. "Mingea" în ceea ce priveşte repornirea economiei este în curtea Guvernului şi a Parlamentului, spune Zbingniew Bochniarz. Dacă ar fi premierul ţării, profesorul de la Harvard, specializat pe ţările din Europa Centrală şi de Est, ar avea în vedere simplificarea sistemului de taxe, eliminarea birocraţiei, transparenţă în sistemul public şi investiţii în educaţia viitorilor oameni de afaceri şi a angajaţilor din sectorul public.

Aeroportul Braşov prinde contur. Primele zboruri vor fi peste trei ani. Se vor crea 4.000 de locuri de muncă

După ani de aşteptare, Aeroportul mult promis devine o certitudine. Lucrările la pistă se desfăşoară într-un ritm alert şi vor fi gata în noiembrie. Consiliul Judeţean a votat ieri schimbarea Planului Urbanistic şi s-a asociat cu Primăria pentru derularea acestui proiect. La începutul anului viitor va fi construit şi turnul de control. Consiliul Judeţean va aloca bani din bugetul propriu dacă Guvernul va refuza în continuare finanţarea. Asocierea cu Primăria se face în vederea construirii terminalului viitorului Aeroport. Întreaga investiţie la Aeroport se ridică la 40 de milioane de euro, în loc de 60 de milioane cât a fost estimarea oficială. " Ne gândim foarte serios şi la varianta cu un investitor privat pentru construcţia terminalului care ar însemna cam 10 milioane de euro, dacă nu vom găsi şi aceşti bani până la urmă. Până la sfârşitul acestui mandat de aici vor zbura avioane. Inaugurarea aeroportului şi primele zboruri vor fi până la sfârşitul anului 2016", a spus preşedintele CJ, Aristotel Căncescu.

Porţile palatului Cioabă s-au deschis. În Sibiu a început zarva: pelerinaj la casă, prima coroană şi trafic aglomerat

Porţile palatului lui Cioabă s-au deschis, ieri, pentru prima oară după moartea fostului rege al romilor. Zarva pentru pregătirea înmormântării a început, groapa a fost săpată, prima coroană de flori a fost adusă. Poliţiştii îi avertizează pe şoferi că traficul pe şoseaua Alba Iulia, unde este reşedinţa familiei, va fi infernal, zilele acestea. La Sibiu, oriunde intri, toată lumea vorbeşte despre Florin Cioabă. De la chelnerii din restaurante la taximetrişti sau chiar poliţişti locali, sibienii discută doar despre ce s-a întâmplat în ultimele zile cu autoproclamatul rege al romilor. Într-un colţ, la intrarea în casa în care a locuit Florin Cioabă, cineva a aşezat prima coroană. În curte, angajaţii măturau de zor, iar pe un balansoar se strânseseră deja câţiva dintre membrii etniei. Cele mai mari pregătiri s-au făcut, însă, la cimitirul municipal din Sibiu, acolo unde Florin Cioabă îşi va dormi somnul de veci.

Costică Ştefănescu, fostul mare fotbalist al Universităţii Craiova, s-a sinucis la Spitalul Militar din Bucureşti

Costică Ştefănescu, fostul mare fotbalist al Universităţii Craiova, s-a sinucis marţi după amiază la Spitalul Militar din Bucureşti, aruncându-se de la balconul salonului unde era spitalizat. Oana Ciobanu, şefa biroului de presă de la Spitalul Militaru a declarat în cazul sinuciderii lui Costică Ştefănescu: "Pacientul era internat la secţia de chirurgie toracică. S-a aruncat în gol şi a căzut de la 20 de metri. Nu vă pot da niciun fel de declaraţie în privinţa diagnosticului pacientului, deoarece familia nu doreşte acest lucru. Copiii săi sunt dărâmaţi. La ora 20.15 a fost chemată Poliţia şi Procuratura, ancheta este în curs de desfăşurare. Vreau să transmit condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor suporterilor Universităţii Craiova." Ştefănescu a avut 490 de meciuri în Liga 1 (a fost depăşit recent de Ionel Dănciulescu), evoluând în toată cariera sa pentru Universitatea Craiova, Steaua şi FCM Braşov. La echipa naţională a jucat între 1977-1985, având 66 de selecţii sub tricolor. Era supranumit "ministrul apărării."

Ion Ţiriac deschide în nordul Capitalei unul dintre cele mai mari country cluburi din Europa. Costurile proiectului, circa 82 de milioane de lei

Nordul Capitalei urmează să fie "decorat" cu unul dintre cele mai mari complexuri de agrement, unic în România, prin concept şi suprafaţă. Acesta va fi deschis de familia Ţiriac, lângă clubul rezidenţial Stejarii, costurile proiectului fiind de peste 82 de milioane de lei (circa 18 milioane de euro). Proiectul se află în acest moment în faza de finalizare şi prevede pe o suprafaţă de aproximativ 22.000 de metri pătraţi construirea mai multor clădiri şi terenuri de sport, potrivit capital.ro. Stejarii Country Club include o piscină semi olimpică, mai multe terenuri de tenis, de squash, o zonă de fitness, pistă de jogging şi pereţi de căţărare, dar şi primul spaţiu din Bucureşti destinat practicării "padel", un sport nou pentru ţara noastră, dar apreciat peste hotare

SUA îl ceartă pe Erdogan

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că Israelul se află în spatele planului care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi. "Aceste declaraţii sunt foarte agresive, lipsite de fundament şi false", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite. Earnest a anunţat că preşedintele Barack Obama va discutaîn această seară, cu echipa sa de securitate naţională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului. "Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul", a precizat Earnest.

Pentru scadenţa decembrie 2013, grâul ia faţa aurului în topul randamentelor, iar ţiţeiul are tendinţe de scădere

Cotaţiile cu scadenţa în decembrie 2013 sunt mai joase decât acum la metalele preţioase şi petrol, dar pentru cereale, cafea şi gaze naturale se preconizează creşteri confortabile. În contractele internaţionale tip "futures", investitorii anticipează pentru sfârşitul acestui an scumpiri la grâu, cafea şi gaze naturale, stagnarea cotaţiilor la aur şi argint şi o uşoară ieftinire a ţiţeiului şi porumbului. În România, cursul euro şi al dolarului va fi stabil, ca şi cotaţiile acţiunilor la "vedetele" pieţei noastre de capital, reiese din afişările Bursei Monetar-Financiare din Sibiu. Pe aceste pieţe, numite generic "futures", comercianţii îşi negociază preţurile anticipate pentru momentul unei scadenţe viitoare, astfel încât la data livrării să fie protejaţi de riscurile inerente tranzacţiilor de lungă durată.

CURENTUL

Un document din arhiva NSA clarifică disputa pe tema ameninţării URSS la adresa României în 1968

Ceea ce a făcut Ceauşescu în 1968 a fost un episod unic în toată istoria comunismului şi susţinerea de care s-a bucurat mulţi ani de zile de la acel moment a primit-o nu doar din partea liderilor occidentali ci şi din partea multor foşti deţinuţi politici, abia ieşiţi din puşcării, după amnistia generală din 1964. Conform aserţiunilor "istoricilor" din jurul lui Ion Iliescu sovieticii nu ar fi ameninţat pe bune România, în 1968, iar antisovietismul lui Ceasusescu ar fi fost un bluf, promovat de Moscova, pentru a-l infiltra pe Ceauşescu în lumea occidentală. Astfel Ceauşescu s-ar fi folosit de ruşi pentru a-şi consolida o dictatură personală, "trădând idealurile socialismului", după cum l-a anatemizat Ion Iliescu în celebra scenă din decembrie 1989, în care vitupera la televizor ca un adevărat ayatolah al socialismului pur, desigur cel rusesc.

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc se ia în piept cu baronii USL pentru ANI în dauna primarilor incompatibili

Presiunile baronilor USL care cer modificarea legii de funcţionare a ANI pentru ca primarii incompatibili, cu un cumul de funcţii şi în regiile autonome, să nu îşi piardă mandatului nu par să dea rezultatele. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, rămâne ferm şi nu vrea să dea curs acestor presiunilor iniţiate dinspre baronia Constanţa, condusă de şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi primarul acestui oraş, Radu Mazăre. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, ieri, într-o şedinţă a CSM, că îşi asumă punctul de vedere privind modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, precizând că aceasta nu va fi aplicată retroactiv. Întrebat cu privire la criticile ce i-au fost aduse legat de acest subiect, ministrul Justiţiei a răspuns: "Dacă îmi asum critica? Îmi asum punctul de vedere formulat de minister şi îl voi susţine în continuare", a declarat Robert Cazanciuc, marţi, după şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CURIERUL NATIONAL

Ghibu, Atanasiu, Nicolai, printre numele vehiculate la Transporturi

Actualul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu este văzut de mai mulţi liberali ca potenţial candidat pentru acest portofoliu, numele său fiind vehiculat însă alături de cele ale lui Teodor Atanasiu şi al Noricăi Nicolai, decizia urmând a fi luată duminică de BPN al PNL, informează Mediafax. Surse din PNL au precizat că actualul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu, care a fost nominalizat de PNL pentru a ocupa funcţia de secretar de stat şi care a fost numit de premierul Victor Ponta pentru a se ocupa de conducerea ministerului în timpul interimatului asigurat de el, ar putea fi potenţialul candidat pentru acest portofoliu. Pe de altă parte, printre numele vehiculate pentru această nominalizare se numără şi cele ale lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, Norica Nicolai, europarlamentar, Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNL Vâlcea, sau senatorul Marius Nicoară.

Transgaz şi OMV încearcă să salveze Nabucco de insolvenţă

Pe lângă pierderile de peste 25 mil. euro suferite de Transgaz din cauza refuzului consorţiului care operează exploatarea gazeiferă Shah Deniz din Azerbaidjan de a alege drept rută de transport a gazelor din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria, compania controlată de stat, prin Ministerul Finanţelor, ar putea pierde şi alte sume importante, în încercarea de a salva Nabucco de la faliment. Potrivit unui comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Transgaz Mediaş (TGN) şi OMV vor împrumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a eşuat în găsirea unui furnizor de gaze pentru gazoductul Nabucco, pentru evitarea intrării în insolvenţă a firmei de proiect. Din suma de 7,5 milioane de euro Transgaz va participa cu cel mult 50%, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

CSM, de acord ca magistraţii corupţi să piardă pensia de serviciu

Magistraţii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie ar putea pierde pensia de serviciu, urmând să primească o pensie publică, conform legii, în cazul în care proiectul de modificare a Legii 303/2004 iniţiat de Ministerul Justiţiei va primi toate avizele necesare. Comisia "Independenţa şi responsabilizarea Justiţiei " din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat ieri, cu amendamente, proiectul prin care magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, care au fost excluşi din magistratură din acest motiv, îşi vor pierde pensiile de serviciu, arătând că cel puţin una dintre ele, legată de aplicarea retroactivă, ridică probleme de neconstituţionalitate.

Riscurile de la periferia Zonei Euro, diminuate de intervenţiile BCE

Pentru prima dată în ultimii trei ani, avem parte de o vară mai liniştită, fără o criză iminentă în Zona Euro. Câţiva factori au ajutat la reducerea riscurilor pe termen scurt cu care se confruntă economiile periferice ale Zonei Euro, incluzând "Relaxarea Cantitativă" şi angajamentul Băncii Centrale Europene (BCE) de a face "orice este necesar" pentru salvarea Zonei Euro folosind programul de cumpărare de titluri de stat, arată o analiză a PwC. Drept rezultat, dobânzile la împrumuturile publice ale economiilor periferice au scăzut cu 2-3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, nu înseamnă că state precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania sunt acum în afara oricărui pericol.

EVENIMENTUL ZILEI

Conexiuni între Dosarele "Marta" şi "Realitatea TV"

Dispărutul Codruţ Marta a fost şef de agenţie de ştiri la televiziunea achiziţionată de Guşă şi şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar. Cozmin Guşă şi Sorin Blejnar s-au întâlnit ieri, în apropierea casei fostului şef al Fiscului, după audierile de la DNA. România TV a difuzat imagini de la faţa locului, despre care Realitatea TV a susţinut că au fost obţinute de paparazzii puşi de Sebastian Ghiţă, care deţine RTV. Cele două televiziuni au un litigiu în Justiţie. Despre întâlnirea cu Blejnar, Guşă a precizat că a fost "una relativ obişnuită", acesta fiind "vecinul" care "stă la câteva case distanţă, pe o stradă paralelă". Codruţ Marta ar fi împrumutat o sumă mare de bani unui cunoscut om de afaceri, bani cu care acesta şi-ar fi deschis o televiziune în România. Atât Cozmin Guşă, cât şi Sorin Blejnar sunt martori într-unul din "dosarele Codruţ Marta".

Bulibaşii vor să adune 100.000 de supuşi la înmormântarea Regelui

Trupul lui Florin Cioabă a ajuns aseară în ţară cu o cursă de linie a Turkish Airlines. Înmormântarea este programată vineri. Familia nu avea loc de veci şi a trebuit să ia unul, în regim de urgenţă, de la Primăria Sibiu, lângă mormântul lui Ion Cioabă. Liderii romilor din toată ţara vor să atingă un record de prezenţă la înmormântarea de vineri, de la Sibiu, a lui Florin Cioabă. Minimum 100.000 de persoane sunt anunţate că vor jeli la ceremonia funerară, ba chiar unii bulibaşi mai lăudăroşi dau asigurări că vor fi chiar 200.000 de oameni. Până atunci, sicriul cu corpul lui Cioabă a ajuns ieri seară în ţară, în jurul orei 20.40, cu o cursă de linie a Turkish Airlines. Imediat, a fost preluat de o maşină mortuară şi transportat pe timpul nopţii spre Sibiu.

Regionalizarea agită baronimea USL

Liderii locali ai USL se ceartă tot mai des pe tema viitoarei împărţiri teritoriale. Din Caraş, Frunzăverde a intervenit în cearta privind Bucovina. Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, are două recomandări pentru cei care vor face regionalizarea: să accepte alegerea directă a preşedinţilor acestor structuri administrative şi să rămână pe varianta cu opt regiuni. Într-o declaraţie pentru ziare.com, Frunzăverde a apreciat însă că Regiunea de Nord-Est - unde a izbucnit un conflict legat de înfiinţarea "microregiunii" Bucovina - este "prea mare". Intervenţia lui Frunzăverde vine la doar câteva zile după ce premierul Ponta a spus că "formula cu opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună" şi a pledat pentru înfiinţarea regiunii Bucovina.

JURNALUL NATIONAL

DNA şi ANI fac guvernul! Braţele înarmate ale lui Traian Băsescu ţintesc la comandă în USL

O listă lungă a miniştrilor cabinetelor USL puşi sub cercetare penală sau în incompatibilitate de DNA şi ANI în ultimul an arată cât se poate de evidenta comandă politică sub care lucrează cele două instituţii. Daniel Morar, Codruţa Kovesi, Georgescu Horia au mutat lupta politică, firească într-o democraţie, pe tărâmul Parchetelor şi al instanţelor unde se aplică lovituri de imagine dure împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu. Declanşarea urmăririlor penale pe baza unor denunţuri făcute fie de infractori aflaţi în detenţie, fie a autosesizărilor la articole comandate în presa aservită Cotrocenilor sau a unor anonime ONG-uri au menirea principală să şubrezească coaliţia USL, să lovească în credibilitatea unor demnitari. Puse sub masca luptei anticorupţie, exigenţelor MCV sau aderării la Schengen - procedurile DNA şi ANI sunt îndreptate aproape exclusiv împotriva membrilor Cabinetului Ponta sau a unor adversari de calibru ai lui Băsescu Traian.

Jaful de zeci de milioane de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sesizat de Guvernul României în 2012, nu interesează Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi

Lumeajustitiei.ro a declanşat un serial de dezvăluiri despre văditul partizanat politic al DNA, care denotă, în opinia publicaţiei, că Parchetul Anticorupţie condus de Laura Kovesi nu vrea să cerceteze actele de corupţie din guvernările PDL, sesizate de Guvernul Ponta, indiferent dacă prejudiciile sesizate sunt de ordinul miliardelor de euro. În toamna anului trecut, Guvernul României, condus de premierul Ponta, a făcut circa 30 de sesizări penale la DNA, în urma controalelor efectuate de Corpul de control al primului ministru în ministerele care au fost conduse de miniştrii PDL ai regimului Boc - Băsescu în ultimii şapte ani. Inspectorii guvernamentali au descoperit fraude de ordinul sutelor de milioane de euro şi, deşi DNA a fost sesizată încă din noiembrie 2012, nu s-a deschis nici măcar un singur dosar, ceea ce relevă că acest Parchet, ai cărui şefi au fost numiţi de Traian Băsescu, nu vrea să se atingă de foştii demnitari PDL.

Pământul a intrat azi în faliment ecologic Omenirea a epuizat în doar opt luni resursele generate de planetă pentru tot anul

Populaţia Pământului a epuizat ieri, după doar opt luni de la începutul anului, toate resursele naturale pe care planeta le poate genera în 2013! Organizaţia ecologistă WWF a marcat această zi drept "Earth Overshoot Day" şi avertizează că acest proces de consum excesiv, din ce în ce mai accelerat de la un an la altul, va fi resimţit din plin de generaţiile viitoare. |n 1980, "Overshoot Day" a fost pe 8 noiembrie, în 2000 a fost pe 8 octobrie iar în 2009 pe 7 septembrie. "Dacă anul trecut pe 22 august ajungeam la capacitatea de susţinere a planetei noastre, anul asta atingem această limită cu 2 zile mai devreme. |n loc să ne schimbăm atitudinea, apăsăm pedala de acceleraţie. Ne comportăm ca multe companii mari care accesează credite uriaşe şi care, atunci când îşi văd executorii la poarta sediului, apelează la alţi creditori. Din păcate, în cazul de faţă, executorii au pus piciorul în prag", a declarat Magor Csibi, directorul WWF-România.

Ecuadorul ar putea deveni prima ţară din lume fără presă scrisă tipărită!

Preşedintele ecuadorian Rafael Coreea a facut luni o afirmaţie-şoc pe contul său de Twitter. El a vorbit pentru prima oară despre posibilitatea organizării în ţara sa a unui referendum privind eliminarea presei scrise cotidiane, oficial, pentru protejarea mediului, prin evitarea tăierii pădurilor. Informaţia, transmisă de agenţia France Presse, a făcut rapid turul lumii. Căci în fapt, ideea este o replică a preşedintelui faţă de decizia sa de a deschide accesul la o rezervă pentru exploatare petroliera, care a întâmpinat numeroase proteste.

NATIONAL

Incredibil! Si al treilea ministru liberal de la Transporturi are dosar la DNA!

Fara putinta de tagada, perversitatea este principala caracteristica a clasei politice romanesti. Iata insa ca mai exista si exceptii, cum este cazul liberalilor, care dau dovada mai mult de masochism in luarea deciziilor de cea mai mare importanta pentru partid. Pentru ca altfel nu se poate explica de ce, dupa "chelfanelile" de imagine luate cu Relu Fenechiu si Ovidiu Silaghi, PNL insista acum sa ia o noua "papara" mediatica. Pentru ca, dupa cum au confirmat in exclusivitate pentru "National" surse din DNA, si Cristian Ghibu, principalul favorit pentru a fi nominalizat drept noul ministru al Transporturilor, este cercetat de catre procurorii anticoruptie!

Horia Georgescu asmute Europa asupra USL

Seful ANI anunta, intr-un inteviu dat presei straine, ca va demisiona in cazul in care Agentia va ajunge in subordinea Parlamentului. "Vanat" de actuala putere, care-l acuza de "decimarea" primarilor USL, Horia Georgescu reclama in presa austriaca "lupta" pe care o duc politicienii romani impotriva institutiei "imputernicite sa le verifice averile si conflictele de interese". "Legea nu este in niciun caz ambigua. Ea a fost pusa in vigoare in 2003, respectiv 2004. Nu exista argumente valabile impotriva ei. Politicienii locali au ignorat-o cu buna stiinta. Contradictia sta in faptul ca politicienii locali aproba sume de bani catre firme locale, in care tot ei, ca membri ai Consiliului de Administratie, influenteaza strategii, bugete si incheieri de contracte.", contracareaza seful ANI acuzatiile aduse, pe malurile Dambovitei, Agentiei Nationale de Integritate.

PUTEREA

Euro şi dolari, în variantă virtuală: Bitcoin

Bitcoinul, visul persoanelor care nu vor să aibă de-a face cu statul. Această monedă digitală, descentralizată şi anonimă, a apărut în 2008, după ce o persoană, sub pseudonimul "Satoshi Nakamoto", a publicat un raport în care a descris cum ar putea funcţiona această monedă. După doar un an, aceasta a început să fie tranzacţionată, fiind folosită pentru a cumpăra aproape orice pe internet şi, mai nou, pentru plăţi prin telefon la magazine şi restaurante, chiar şi în România. În aceste condiţii, euro şi dolarul şi-au găsit naşul pe piaţa monetară. Există două posibilităţi prin care o persoană obţine Bitcoins. Pot fi cumpărate cu banii convenţionali sau se poate "mineri" sau "săpa" după ele, folosind computerul să "vâneze" un număr format din 64 de cifre. După ce se rezolvă mai multe probleme, persoana va concura cu alţi utilizatori pentru generarea numărului pe care reţeaua Bitcoin îl caută. În cazul în care calculatorul persoanei în cauză găseşte numărul, atunci aceasta va primi 25 de monede Bitcoin, proaspăt generate.

Ministerul Mediului retrogradează avizele custozilor la gradul de "consultativ"

Ministerul Mediului vine în ajutorul investitorilor în arii protejate şi aproape desfiinţează implicarea administratorilor şi custozilor în soarta acestor zone speciale. Ca să simplifice lucrurile, ministerul a considerat de cuviinţă că cel mai bine ar fi ca avizul custozilor, investiţiile fiind cel mai bun exemplu, să fie pur consultativ, astfel că decizia finală aparţine în totalitate autorităţilor. Sunt destule cazuri în care avizul negativ al administratorilor au încurcat afacerile în ariile protejate, pentru că aceştia au considerat că proiectele afectează zonele speciale. OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice (www.legisplus.ro) urmează să fie modificată, proiectul de act normativ supus dezbaterii publice având ca şi cel mai important punct "transformarea avizului administratorului/custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ", se arată în Nota de fundamentare.

ROMANIA LIBERA

Bătălia pentru Iran

În documente interne ale CIA, datând din 1970, recent declasificate şi publicate, Agenţia americană pentru informaţii admite că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat pe premierul iranian, Mohammad Mossadegh, la 19 august 1953, după ce naţionalizase petrolul ţării. Rolul CIA era un "secret al lui Polichinelle" de ani de zile şi a afectat întotdeauna relaţiile dintre Iran şi SUA. Generaţii de iranieni au acuzat Agenţia americană de informaţii şi partenerii săi britanici că au planificat şi executat lovitura de stat care l-a înlăturat pe premierul iranian Mohammad Mossadegh. Exact după 60 de ani, un document intern al CIA declasificat a fost publicat de institutul independent National Security Archive de la Universitatea George Washington din capitala americană. Documentul descrie pe larg cum Statele Unite, cu ajutorul britanicilor, au conceput lovitura cu nume de cod TPAJAX pentru CIA, dar cunoscută ca "Boot Operation" pentru serviciile secrete britanice.

Cum forţează PNL mâna lui Băsescu

Conducerea PNL se reuneşte duminică pentru a face o nouă propunere la şefia Ministerului Transporturilor, în locul lui Ovidiu Silaghi. Cum interimatul lui Victor Ponta expiră luni, preşedintele Băsescu este astfel forţat să accepte orice nominalizare îi va fi făcută. Or, în această situaţie, se pune întrebarea: de ce nu se întâlnesc liderii PNL mai repede? Pe lângă secretarul de stat Cristian Ghibu (un apropiat al lui Relu Fenechiu), au mai apărut pe lista posibililor nominalizaţi alte nume, unele dintre ele destul de controversate. Este vorba de ex-ministrul Apărării Teodor Atanasiu, europarlamentarul Norica Nicolai, deputatul Cristian Buican şi senatorul Marius Nicoară.

O urgenţă ignorată: Codul Electoral

De ce e nevoie de un Cod Electoral, în plus faţă de actualele legi care reglementează fiecare tip de alegeri? Pentru că există o serie de elemente mai degrabă de ordin tehnic, ce ţin de modul de înscriere în listele de alegători, prevenirea şi sancţionarea unor infracţiuni precum mita electorală, depunerea candidaturilor, alcătuirea birourilor electorale, desfăşurarea campaniei (îndeosebi prin radio şi televiziune) etc., care ar trebui să fie unitare indiferent de tipul de scrutin. În prezent, fie există diferenţe nejustificate între un tip de alegeri şi altul, fie reglementarea este rătăcită prin cine ştie ce ordonanţă de urgenţă emisă nu se mai ştie când. Odată adoptat acest set de reglementări, ar rămâne de discutat, pentru fiecare tip de alegeri, dacă vrem să fie proporţionale sau majoritare, într-un tur sau două etc. Probleme complicate, dar mai uşor de decis odată ce ar fi eliminate temele colaterale.

ZIARUL FINANCIAR

Firmele se descurcă tot mai greu cu banii deşi economia creşte. Sumele refuzate la plată de bănci au sărit cu o treime în şapte luni

Bancherii nu au găsit luna trecută suficiente lichidităţi în conturile companiilor pentru a deconta biletele la ordin şi cecuri în valoare de 1,13 miliarde de lei (250 mil. euro), sumele refuzate la plată fiind cu 75% mai mari decât în iulie 2012 în condiţiile în care creşterea economică întârzie să se reflecte şi în îmbunătăţirea lichidităţilor companiilor. Sumele refuzate la plată s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei în primele şapte luni, un maxim istoric pentru această perioadă a anului. Anul acesta au fost două luni - mai şi iulie - cu volume de plăţi refuzate peste un miliard de lei, lichidităţile companiilor deteriorându-se în ciuda creşterii economice de 1,7% din primul semestru şi a perspectivelor pozitive pe întreg anul. Majoritatea prognozelor indică o creştere economică de peste 2% anul acesta, iar cele mai optimiste estimări tind chiar spre un avans de 3%. Condiţiile de lichiditate rămân însă volatile, în condiţiile în care nu toate segmentele reu­şesc să genereze creştere. De exemplu, consumul privat a scăzut cu un procent în prima jumătate a anului, iar construcţiile s-au restrâns cu 7%.

Importurile de maşini second-hand au explodat în iulie

Importurile de autoturisme la mâna a doua au atins în iulie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, cu un volum total de aproape 26.800 de unităţi, în creştere cu 72% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Creşterea puternică ia prin surprindere piaţa auto, în contextul în care Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile estima luna trecută că ritmul de creştere al importurilor de automobile second-hand se va diminua odată cu intrarea în vigoare a timbrului de mediu în luna martie. "Importurile de maşini second-hand cu greu pot fi temperate în România cu cât acestea nu sunt fiscalizate corespunzător. Dacă a crescut taxa pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4, acum clienţii s-au orientat către Euro 1 şi 2, iar acest lucru se poate observa din statistici", a spus Nicolae Sorescu, directorul grupului Rădăcini, care deţine dealeri ai Opel, Chevrolet, Citroën, Suzuki şi Mazda.

Pariul pe online l-a făcut miliardar pe şeful Naspers

Jacobus Petrus Koos Bekker, CEO-ul Naspers, a devenit miliardar după ce a reuşit să transforme compania sud-africană dintr-o afacere în domeniul printului în cel mai mare grup de media din lume care are operaţiuni pe pieţele emergente, scrie Bloomberg. Naspers, compania fondată în Cape Town în 1915 sub numele de "De Nasionale Pers", a publicat primul cotidian în limba afrikaans, denumit Die Burger, care susţinea regimul "apartheid" prin care albii erau consideraţi superiori negrilor. Bekker a preluat controlului grupului Naspers în 1997, iar apoi a început să investească în companii de media şi de tehnologie, potrivit lui Kate Turner-Smith, analist în cadrul BPI Africa Capital. El a cumpărat participaţii la peste 100 de companii, inclusiv la grupul Tencent, cel mai mare operator de internet din China, şi la Mail.ru, cel mai mare serviciu gratuit de e-mail din Rusia, transformând astfel compania într-un fond de investiţii a cărui valoare de piaţă a crescut cu 34 miliarde de dolari în decurs de zece ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb