REVISTA PRESEI 21.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 septembrie 2012

ADEVARUL

Astăzi aflăm câte parale face combinatul Oltchim

Vineri, la ora 12.00, vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidaţii care vor să cumpere compania de la Râmnicu Vâlcea, după ce joi s-au analizat documentaţiile depuse de trei companii plus persoana fizică Dan Diaconescu. Oficialii Ministerului Economiei reuniţi în comisia de analiză a ofertelor depuse de candidaţi pentru preluarea Oltchim au deschis joi plicurile conţinând documentele de participare la licitaţie, urmând ca vineri, 21 septembrie, la ora 12.00, aceeaşi comisie să deschidă plicurile cu ofertele financiare. Practic, astăzi vom afla cât sunt dispuşi investitorii să plătească pentru a prelua Oltchim şi, desigur, se va anunţa şi cine va fi câştigătorul.

Convocare de urgenţă pentru Oltchim

În această seara competitorii Oltchim au fost chemaţi de urgenţă la Ministerul Economiei pentru a clarifica situaţia din dosare. Toţi cei patru ofertanţi au probleme în dosare. Neregulile din dosare pot duce la descalificare, motiv pentru care ei trebuie să rezolve problemele. Termenul limită pentru corectarea deficienţelor este ora 11:00.

Adriean Videanu: Privatizarea Oltchim, mostra supremă de incompetenţă a Guvernului

Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat joi, că privatizarea combinatului Oltchim este realizată într-un moment inoportun, acest lucru evidenţiind "mostra supremă de incompetenţă a Guvernului". "Asta este mostra supremă de incompetenţă a Guvernului în privatizarea unei entităţi economice cum este Oltchimul. Au făcut-o în cel mai prost moment, privatizare a început in timpul mandatului meu. Paradoxal, Oltchimul are piaţă, ceea ce e este foarte importat, şi ştim că resurse se găsesc, investitori se găsesc", a spus democrat liberalul, la B1 TV. "Trebuia să rezolvăm o problemă, conversia creanţei AVAS, care trebuia să primească aprobare de la Bruxelles, iar asta a durat un an şi ceva. Când am primit acceptul, ei au ales această soluţie, care este cea mai mare mostră de incompetenţă a unui guvern de după 1989", a mai spus Videanu.

Cum se umflă Parlamentul de la Bucureşti

Alegerile din 9 decembrie ar putea avea ca efect creşterea numărului de senatori şi deputaţi de la 469 la peste 500. Românii au votat, în 2009, în cadrul unui referendum, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Cu toate acestea, după alegerile din 9 decembrie, numărul senatorilor şi deputaţilor ar putea ajunge la 520, faţă de 469 în prezent. Estimarea apare în simulările realizate de partide care au luat drept reper rezultatele de la alegerile locale. Comentatorii independenţi avansează cifre chiar mai mari. Cum se poate întâmpla acest lucru? Legea în vigoare, votată în 2008, amestecă principiile uninominalului cu cele ale proporţionalităţii. Potrivit acestui act normativ, în prima fază, intră direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi, în colegiile lor. În acelaşi timp, fiecare partid are dreptul la un număr de locuri direct proporţional cu voturile obţinute.

SUA, Marea Britanie şi Franţa dau un avertisment Iranului: Timpul pentru negocieri este limitat

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa au avertizat joi Iranul că timpul pentru negocierea unei soluţii pentru programul nuclear controversat al acestuia este limitat, transmite AFP. "Mai rămâne timp şi marjă pentru diplomaţie (...), dar timpul este limitat", a avertizat ambasadoarea americană Susan Rice, în cadrul unei dezbateri la Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. În context, omologul său britanic Marl Lyall Grant a invitat Teheranul să "aleagă rapid", iar ambasadorul francez Gerard Araud a remarcat "sutele de ore de discuţii" consacrate deja în van acestui dosar.

Summit UE-China, cenzurat după gustul Beijingului

Disputele comerciale şi embargoul privind armele au fost problemele sensibile ale summitului UE-China care a avut loc joi. Detaliile oficiale au fost puţine din cauza tradiţionalei reticenţe a părţii chineze de a răspunde întrebărilor presei occidentale. Întâlnirea anuală UE - China vine pe fondul unor dispute dure legate de practicile comerciale dintre cele două părţi, dar şi al aşteptărilor unui sprijin al Beijingului pentru criza datoriilor din zona euro. Aceasta este ultima reuniune la nivel înalt dintre cele două puteri economice înainte de schimbarea de generaţii a puterii de la Beijing. Premierul Wen Jiabao va ceda în câteva luni conducerea Partidului Comunist chinez, iar din primăvara anului viitor va veni la putere o generaţie de tineri politicieni, care ar putea schimba tendinţele relaţiilor UE-China.

O nouă grevă generală izbucneşte în Grecia

Negocierile dintre guvernul Antonis Samaras şi troica finanţatorilor internaţionali au scos în stradă angajaţii din transportul public din zona metropolitană a Atenei. Ei se alătură astfel grevei începute luni de judecători şi de medicii din spitalele de stat. Salariaţii Fiscului se vor alătura, şi ei, vineri, protestelor declanşate de ceilalţi angajaţi din sectorul public, transmite Radio România Actualităţi.

CURENTUL

Scandal la privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu acuză Guvernul că a vrut să-i dea "ţeapă"

Termenul de depunere a ofertelor pentru cumpărarea Oltchim a expirat joi, la ora 12:00. OPSPI a înregistrat patru oferte depuse: cea a acţionarului minoritar PCC, a lui Dan Diaconescu şi cele ale lui Ştefan Vuza. Evenimentul, transmis în direct la televizor, s-a lăsat cu scandal la Ministerul Economiei. Dan Diaconescu acuză Guvernul că îi pune beţe în roate pentru a câştiga licitaţia. Scandalul a pornit după ce Dan Diaconescu a dorit să depună la dosar o completare, care ar fi dublat oferta sa pentru Oltchim. El îl acuză pe Remus Vulpescu, şeful OPSPI că a încercat să tragă de timp şi să nu-l lase să îşi depună oferta.

Moftangiul socialist Ponta, un parvenit cu Merţan eco şi fiţe de Dorobanţi

Ponta e un demagog care se manifestă nu doar de la tribuna Palatului Victoria, ci şi în afara incintei acestei instituţii. Pasionat de sporturile cu volan, premierul Ponta consideră că i se cuvine să aibă la scară orice maşină. Astfel, sub pretextul unui consum mai mic şi o alură eco, Ponta a ordona SPP-ului să i se aducă o maşină hibrid. Pe fază, "băieţii deştepţi" de la Mercedes au speculat mofturile ipocrite ale lui Ponta şi au sărit în ajutorul premierului oferindu-i o maşină de fiţe maxime. Modelul S-400 este primul produs de serie ce înglobează baterii litiu-ion. Acestea pun în mişcare motorul electric de doar 20 CP, care funcţionează împreună cu puternicul propulsor pe benzina V6 de 3,5 litri şi 279 CP. Astfel "consumul eco" trâmbiţat de Ponta este doar praf în ochi şi fiţe inutile.

CURIERUL NATIONAL

Unde sunt marii investitori de la Oltchim?

Autorităţile s-au lăudat ani la rând cu nume mari interesate de combinatul vâlcean. Ieri, însă, la termenul limită, nicio companie importantă nu a depus vreo ofertă. Deşi s-au cumpărat 13 caiete de sarcini, la licitaţie vor fi prezenţi nemţii de la PCC SE, două firme ale lui Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost tratat de autorităţi fiind drept una dintre bijuteriile coroanei, una din puţinele rămase dintr-un sistem industrial românesc moştenit din perioada comunistă. Ani la rând pe buzele autorităţilor s-au plimbat companii mari, de la gigantul energetic rus Gazprom, la azerii de la SOCAR, una din cele mai mari companii din zona Mării Caspice, sau kazahii de la KazMunaiGas, companie care deţine deja în România activităţile Rompetrol preluate de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Companiile nu mai vor sedii luxoase, ci caută spaţii ieftine

Stocul de spaţii de birouri se menţine ridicat, ceea ce pune, în continuare, presiune pe nivelul chiriilor. Înainte de criză, companiile obişnuiau să fie clienţii preferaţi ai proprietarilor de birouri. După toamna anului 2008, cererea de piaţa de birouri a început să înregistreze o scădere progresivă de la an la an, astfel că lucrurile s-au schimbat radical pe piaţa spaţiilor de birouri. În prezent, companiile nu mai vor sedii luxoase, ci au început să fie atente la costuri şi să caute spaţii de birouri cât mai ieftine. Potrivit unui studiu al companiei ESOP, anul 2012 vine cu surprize plăcute doar pentru proprietarii care închiriază la preţuri mici. În prima jumătate a anului, 78% din totalul cererii pentru spaţii de birouri din partea companiilor medii a fost cu bugete de până în 11 euro/mp/lună.

Statele Unite ale Americii se finanţează cu "bani inventaţi"

Mitt Romney, contracandidatul republican al lui Obama, spune că banca centrală finanţează Trezoreria cu bani scoşi din nimic pentru a suplini retragerea investitorilor privaţi. În cazul în care Rezerva Federală Americană s-ar retrage din piaţă, ratele de dobândă ar începe să urce. Laureatul Premiului Nobel pentru economie Paul Krugman contestă teza lui Romney, pe care o califică drept "legendă urbană". Deficitul bugetar al Statelor Unite ale Americii, care se ridică la un trilion de dolari pe an, este tot mai greu de finanţat din piaţa liberă, iar retragerea parţială a investitorilor este compensată doar de "banii inventaţi" ai băncii centrale. Afirmaţia-şoc îi aparţine lui Mitt Romney, candidatul republican la Preşedinţia SUA la alegerile din această toamnă.

Hollande şi Merkel vor discuta sâmbătă despre criză şi fuziunea BAE Systems

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni sâmbătă pentru discuţii despre criza din zona euro, însă pe agenda întrevederii se regăseşte şi fuziunea dintre EADS şi BAE Systems, tranzacţie de 35 miliarde euro, potrivit Financial Times, preluat de CNN.com. Avizul celor doi lideri europeni este decisiv pentru a face posibilă fuziunea grupurilor, care ar crea cea mai mare companie de apărare şi inginerie aerospaţială la nivel mondial după venituri. BAE Systems a înregistrat anul trecut venituri de 19,15 miliarde lire sterline (23,8 miliarde euro), iar EADS, care deţine şi producătorul de aeronave comerciale Airbus, a avut încasări de 49,13 miliarde euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Căpuşa Voiculescu s-a îngrăşat în regimul Băsescu

Firmele duşmanului tradiţional al preşedintelui au primit contracte bănoase în vremea guvernării PDL-UDMR-UNPR. Antena 3 a fost principalul beneficiar. Anii de opoziţie dură faţă de regimul Traian Băsescu nu l-au împiedicat pe Dan Voiculescu să beneficieze de resursele guvernării PDLUDMR- UNPR. Valoarea contractelor lui Dan Voiculescu cu statul, în ultimii ani ai regimului Băsescu - inclusiv cele finanţate cu bani europeni, dar aprobate de Ministerul Muncii sau cel al Agriculturii -, ar putea fi estimată la 12-15 milioane de euro.

Fraţii Boureanu şi afacerile cu Oltchim

Cristian şi Sorin Boureanu au făcut afaceri spectaculoase cu Oltchim, în calitate de intermediari între producători şi constructori. Ani de zile, fraţii Cristian şi Sorin Boureanu au făcut afaceri cu Oltchim, combinatul aflat acum la un pas de colaps. Tot de atâţia ani, deputatul PDL Cristian Boureanu a fost acuzat în media că şi-a folosit influenţa de om politic aflat în staful partidului de la putere pentru a desfăşura afaceri profitabile cu întreprinderi de stat. Probabil că aşa şi este, având în vedere succesul "de conturi" al firmelor fraţilor Boureanu. Dar, deocamdată, nimic ilegal care să implice intervenţia organelor de cercetare penală, nici când Cristian Boureanu a fost administrator la Rompetrol, nici când era membru în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române, nici măcar când ANAF îl menţiona în scripte ca rău platnic .

Sorin Oprescu:"Hala Matache va fi mutată cu 37 de metri mai încolo"

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, astăzi, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo". Declaraţia a venit în contextul în care astăzi, în Comisia Tehnică de Urbanism a Ministerului Dezvoltării au fost dezbătute proiectele privind mutarea Halei Matache şi construcţia pasajelor subterane de la Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Presei. Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primăria Capitalei, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea să continue lucrările blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei - Buzeşti cu condiţia ca Hala Matache să nu fie mutată.

Ion Cristoiu, despre proiectele Monei Pivniceru: S-a făcut un fel de nunta reginei, Ponta a mers pe post de şofer

"Ministrul Justiţiei a depus la Parlament câteva proiecte legislative. Era obligatoriu ca noi să ştim în direct cum s-a dus ea şi le-a depus. E o acţiune de imagine, marketing politic. Proiectele pe care le propune un ministru trec prin Guvern şi merg la Parlament, le duce un curier. S-a făcut un fel de nunta reginei. Doamna s-a dus, a venit şi premierul. Ponta a venit în loc de şofer, că nu mai era maşina lui Năstase", a declarat Cristoiu. Jurnalistul a mai spus că demersul Monei Pivniceru este menit să atragă atenţia de la disputele privind numirile procurorului general şi al şefului DNA.

COMPANIA care continuă să investească în ROMÂNIA. Din taxele vărsate la buget susţine salariile a 23.000 de pompieri

În ciuda faptului că numeroase firme afectate de criză pun lacătul pe uşă, unele companii prosperă şi varsă sume consistente la bugetul de stat. Cei aproximativ 3 milioane de angajaţi din privat au ajuns să ţină în spate un număr de cinci ori mai mare de bugetari, copii, pensionari şi asistaţi social. Una dintre companiile care au intrat imediat după Revoluţie pe piaţa românească, Coca-Cola, contribuie cu 446 de milioane de euro la bugetul de stat, ceea ce înseamnă 0,37% din PIB. Practic, fiecare euro de valoare adăugată produsă de compania de băuturi răcoritoare generează alţi 8 euro în alte sectoare economice. Întregul lanţ de companii din jurul Coca-Cola contribuie la buget cu taxe în valoare de 204 milioane de euro, ceea ce înseamnă cam 0,57% din veniturile publice fiscale ale statului. Ca un echivalent, toate aceste contribuţii susţin funcţionarea a 1.330 de şcoli sau a 4.800 de grădiniţe, plata salariilor a 23.000 de pompieri.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu împlineşte 53 de ani."Ar fi bine ca noi toţi să avem nivelul de forţă spirituală cât să putem trăi fiecare zi din viaţa noastră ca şi cum ar fi ultima"

Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi al PNL, împlineşte 53 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!". "Nu am obiceiul de a face ceva cu totul special, de ziua mea. Încerc întotdeauna să fie o zi ca fiecare alta. Vremurile pe care le trăim, le trăiesc ca cei mai mulţi dintre români, cu frustrările, cu aşteptările, cu speranţele pe care cei mai mulţi dintre noi le au. Nu cred că pot fi scos din medie, în privinţa asta. "Punctul cel mai grav al crizei politice actuale este faptul că una dintre instituţiile politice cheie, Preşedintele, este complet lipsită de legitimitate şi totuşi continuă să deţină puterea"

Ziua cea mare: Se desfac ofertele pentru controversata privatizare a combinatului Oltchim

Patru ofertanţi luptă pentru o companie cu o valoare de piaţă de maxim 50 de milioane de euro, care însumează datorii şi pierderi ce totalizează un miliard de euro, este dependentă de o ulterioară achiziţie a Arpechim, cotată la peste 100 de milioane de euro şi care necesită investiţii echivalente cu valoarea sa de piaţă. Vor cumpăra participanţii doar acţiunile? Vor alege să fie atât acţionari majoritari cât şi creditori majoritari? Ce procese se prefigurează? Deşi s-a anunţat oficial că 13 firme au fost interesate să participe la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, doar patru au intrat în "lupta finală". Mai mult, au fuseseră vehiculate nume grele, precum Gazprom şi Rosneft, printr-o firmă care reprezintă interesele ambilor coloşi, cu numele de Cimarron Energy.

Întâlniri Roibu-Videanu-Boureanu, în plin scandal privind privatizarea Oltchim. Ce spune Ponta

În plin scandal privind privatizarea Oltchim, fostul director al combinatului, Constantin Roibu, s-a întâlnit, miercuri, cu democrat-liberalii Adriean Videanu şi Cristian Boureanu, informează România TV. Premierul Victor Ponta a invocat joi "prietenia" dintre cei trei şi a apreciat că "poate vine PDL şi cumpără Oltchimul". Roibu s-a văzut cu cei doi în întâlniri separate. Roibu a spus că întrevederea cu deputatul PDL Cristian Boureanu a avut ca obiect restituirea unei datorii a acestuia către Oltchim, în valoare de 260.000 de euro. "Nu a fost o întâlnire secretă atâta timp cât ne-am văzut într-o cafenea (...) Am discutat despre posibilitatea de a restitui cât mai repede această datorie", a precizat Roibu. Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a precizat şi el, la România TV, că întâlnirea cu Roibu a avut ca obiect discuţia despre memorandumul pe care Guvernul l-a adoptat în 2010 cu privire la Oltchim.

NATIONAL

Miliardarul Gruia Stoica, vânat de serviciile secrete ruse si americane

A pornit cândva de jos, de la ciocan si nicovala, făcând dălţi de fier in comuna sa natala, Toflea. A ajuns acum nu doar printre cei mai bogaţi zece romani, cu o avere estimata la aproape jumătate de miliard de euro, dar si omul care controlează transportul feroviar de marfa in aproape jumătate din Europa. Si-a clădit imperiul GFR (Grupul Feroviar Roman) pe ruinarea contracandidatului de stat CFR. Iar rusii, care doresc sa participe la privatizarea mai multor fabrici si companii de stat din domeniul transportului feroviar din Sudul Europei, s-au trezit ca nu mai au loc de Gruia Stoica. Care, recent, a reusit sa le ia fata nu doar in Ucraina, unde detine inclusiv doua fabrici de reparatii a trenurilor, dar si in Republica Moldova. Serviciile secrete americane au facut ochii mari cand au aflat cine este "stapanul trenurilor" din aceasta parte a Europei, unde interesele strategice ale administratiei SUA sunt extrem de importante.

Un grup de generali americani pregateste un puci militar

Servicii secrete militare rusesti avertizeaza ca un grup de generali americani intentioneaza sa-l inlature pe Barack Obama printr-un puci militar. Rapoartele releva diferende insurmontabile intre Pentagon, Casa Alba si CIA cu privire la politica economica de sorginte socialista a lui Obama, programul nuclear iranian, sprijinul acordat Israelului si Indiei impotriva tarilor arabe, Chinei si Pakistanului. Numit simbolic "Opozitia din Pentagon", grupul de generali doreste retragerea militarilor americani din toate zonele de conflict in care prezenta lor nu a reusit sa schimbe regimurile, iar efectul acestui esec s-a intors ca un bumerang impotriva credibilitatii americane. Si, implicit, impotriva economiei americane. Nemultumirea generalilor din Pentagon este si mai mare cand vine vorba de CIA si trupele speciale ale Agentiei, care se bucura de un statut special la Casa Alba, de cand cu gogorita uciderii lui Osama bin Laden.

O mie si-una de variante pentru schimbarea procurorilor

Alimentati cu indicatiile pretioase transmise de Bruxelles, politicienii nostri debordeaza de inventivitate cand vine vorba de modul in care ar trebui facute numirile la DNA si Parchetul General. Au n-au treaba, actuali sau fosti demnitari vin cu tot soiul de propuneri referitoare la schimbarea procurorilor-sefi. Un exemplu in acest sens este cel al liberalului Ludovic Orban, care sustine ca alegerea procurorilor este misiunea Consiliului Superior al Magistraturii. "Este necesara schimbarea legislatiei. Numirea procurorilor e treaba magistraturii, nu a politicului", a explicat Orban.

Fratele lui Dinu Patriciu, stapanul Straulestiului

Dupa un proces lung, presarat cu acuzatii grave si suspiciuni de masluire a unor acte oficiale, fratele afaceristului Dinu Patriciu are "dezlegare" la zgarie-nori pe malul Lacului Baneasa. Serban Patriciu a devenit, cu acte-n regula, jupanul zonei Straulesti. Dupa 21 de termene la Tribunalul Bucuresti si un proces care a durat trei ani, firma Straulesti Property Development le-a suflat de sub nas mostenitorilor terenul de pe malul Lacului Baneasa pe care acestia il revendicau in instanta. Si, ca sa le bage mintile-n cap reclamagiilor care au avut tupeul de a se pune cu familia Patriciu, judecatorii au dispus ca acestia sa achite "nota de plata" pentru toate expertizele efectuate, cu titlu de cheltuieli de judecata.

PUTEREA

Anveloparea blocurilor: Locatarii vor plăti între 10 şi 30% din costuri

După ce sute de blocuri au fost reabilitate fără nici o contribuţie din partea locatarilor, de către primării, Guvernul Ponta a anunţat că anveloparea blocurilor vechi se va face pe bani europeni, dar în funcţie de venitul locatarilor, între 10 şi 30% din valoarea lucrării va fi suportată de cei care locuiesc în imobil. În prezent, un metru pătrat reabilitat, dintr-un bloc, costă minimum 70 de euro. Ministerul Dezvoltării a finalizat negocierile cu Comisia Europeană privind anveloparea blocurilor, iar din această toamnă va prezenta un nou proiect de reabilitare a imobilelor construite între anii 1950 şi 1990.

Siemens: Relocare din Elveţia în România

Concernul german Siemens face concedieri în Elveţia şi relochează o parte din activitate în România şi China. Grupul german Siemens va renunţa la 220 de posturi din Elveţia, iar o parte dintre activităţile de montaj vor fi relocalizate în România şi în China, potrivit presei elveţiene care citează un anunţ al companiei. Posturile care vor fi suprimate fac parte din divizia "Building Technologies", care are sediul în oraşul Zug. Măsura face parte din planul de relocare a producţiei companiei, de la Volketswil la Zug, notează economica.net. Siemens îşi anunţase în luna aprilie intenţia de a închide fabrica de la Volketswil. Compania are 6.000 de angajaţi în Elveţia, dintre care 1.900 la sediul diviziei "Building Technologies" de la Zug şi 200 la Volketswil.

ROMANIA LIBERA

Nori negri de insolvenţă deasupra Oltchim

Deschiderea ofertelor vineri va arăta dacă Oltchim trece în proprietate privată sau dacă va intra în administrare specială. Deşi şedinţa de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim şi preluarea datoriilor uzinei chimice avute la stat şi la Electrica (deţinută tot de stat) s-a încheiat ieri, oficialilor nu le e clar direcţia în care va merge combinatul. Acesta fie va ajunge în proprietate privată, fie va intra în administrare specială. Totul depinde, explică premierul Ponta, de ofertele ce vor fi deschise vineri.

"S-a lucrat ca la carte la Cathedral Plaza. E o clădire sigură"

Cathedral Plaza, turnul de birouri din apropierea catedralei "Sf. Iosif" este, fără îndoială, una dintre cele mai moderne clădiri din Bucureşti. Dacă arhitecţii sunt de acord că structura de 75 de metri din sticlă şi oţel aduce un plus de valoare Capitalei, există şi critici care încearcă să acrediteze ideea că această clădire nu ar fi sigură şi că ar afecta lăcaşul de cult. S-a ajuns până la situaţia extremă în care reprezentanţii catedralei cer demolarea, fără să ţină cont de absurdul situaţiei şi de faptul că o astfel de măsură s-ar întoarce împotriva lor, fiind extrem de riscantă pentru securitatea clădirilor învecinate şi, nu în ultimul rând, a locuitorilor.

România NU intră în recesiune. A luat deja multe MEDICAMENTE AMARE recomandate de FMI - Investitorul Mark Mobius

Preşedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a postat pe blogul său o scurtă analiză pozitivă despre situaţia economică din România, despre eforturile depuse pentru a ieşi din recesiune, dar şi despre cum va evolua ţara în perioada următoare. "Turbulenţele recente din România sunt un exemplu pentru cum politica şi luptele pentru putere pot contracara progresul economic, dar acum, că anumite incertitudini politice au fost înlăturate, cred că România este capabilă să meargă mai departe într-un mod productiv", îşi începe Mark Mobius analiza.

ZIARUL FINANCIAR

Inundarea pieţelor lumii cu lichidităţi coboară şi costul de finanţare al României

Măsurile de relaxare cantitativă anunţate de BCE şi Fed au dus la scăderea costurilor de finanţare, au impulsionat bursele, iar euro s-a apreciat. Însă redresarea economiilor este lentă, iar inundarea pieţelor cu lichidităţi aduce riscul creşterii inflaţiei. Măsurile anunţate de BCE şi Rezerva Federală pentru a calma pieţele şi pentru a câştiga timp şi spaţiu de manevră în lupta cu tensiunile financiare, economice şi sociale din zona euro şi SUA au avut efecte pozitive asupra pieţelor financiare pe parcursul lunii septembrie, inclusiv pentru România.

Cinci ani de pensii private. Cu ce ne-am ales?

Începând cu data de 17 septembrie 2007, toţi salariaţii sub 35 de ani au fost obligaţi să aleagă un fond de pensii private din cele 18 care au fost atunci înfiinţate pentru a le transfera sub administrare 2% din salariul brut, care până atunci mergea la Casa de Pensii pentru plata actualelor pensii. De asemenea, au putut alege să intre în sistem şi salariaţii de sub 45 de ani, iar circa 90% dintre ei au făcut-o. Între timp, contribuţia a crescut la 3,5% şi este estimată să ajungă la 6% din salariul brut peste patru ani. Ce s-a întâmplat în cei cinci ani de la lansare? Din cele 18 fonduri, au rămas doar nouă în picioare şi probabil că vor rămâne doar şapte în 2013. Până în luna august 2012, sumele strânse - contribuţii şi profituri obţinute din investiţii - se ridică la circa 2 miliarde de euro.

Ce e sigur în privatizarea Oltchim: creşterea capitalului politic al lui Dan Diaconescu

Trei investitori se vor lupta astăzi să preia Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) care este ultimul mare combinat chimic din România rămas neprivatizat, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la 1,53 mld. lei (361 mil. euro), în cadrul procesului de privatizare derulat de stat. Astăzi la ora 12:00 vor fi deschise ofertele finale pe care statul le-a primit pentru Oltchim de la grupul nemţesc PCC, deţinut de Waldemar Preussner, omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine grupul SCR, şi proprietarul OTV, Dan Diaconescu. Încă nu se ştie dacă oferta lui Diaconescu va fi luată în calcul din cauză că aceasta a fost depusă cu câteva minute după termenul de expirare, OPSPI urmând să ia o decizie în acest sens până la începerea licitaţiei efective pentru pachetul majoritar de acţiuni al Oltchim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb