REVISTA PRESEI 21.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 septembrie 2015

ADEVARUL

Şedinţă crucială la PSD: trei candidaţi la şefia partidului

Comitetul Executiv al PSD (CExN), for care îi cuprinde şi pe liderii din teritoriu, se reuneşte, luni, la Palatul Parlamentului, pentru a pune la punct detaliile cu privire la Congresul partidului, stabilit pentru ziua de 11 octombrie, dar şi pentru a discuta noua situaţie juridică a premierului Victor Ponta, trimis în judecată de DNA. Şefia PSD este ţintită deocamdată de trei social-democraţi, însă lista candidaturile este încă deschisă. Dragnea a spus că va anunţa luni, după şedinţa CExN, dacă se va înscrie în cursa pentru şefia PSD sau nu. Pe lângă Dragnea, şi-au mai exprimat intenţia de a candida fostul preşedinte interimar al PSD Prahova, Daniel Savu, şi senatorul PSD Şerban Nicolae, fostul consilier de stat în Admnistraţia Iliescu şi fost avocat al lui Cătălin Voicu.

Iulian Chifu ANALIZĂ Dosarul imigranţilor. Cine sunt, de unde vin, cum gestionăm această temă

Tema imigranţilor a devenit problema de top în ultima lună, după ce a fost una constantă în timp. Amploarea temei a venit de la suplimentarea trendurilor "normale", "obişnuite" ale migranţilor proveniţi din zonele de conflict, cu o suprasarcină de circa 30-40.000, alţii vorbesc chiar despre 100.000 de migranţi în exodul ce pare a fi provocat artificial, după un plan care a proiectat aceşti imigranţi peste fluxul obişnuit, exod care a mai antrenat şi alte categorii. Despre aceste grupuri, datele sunt relative convergente: sunt organizate, majoritar alcătuite din bărbaţi tineri, bine îmbrăcaţi, cu resurse, coordonaţi prin GPS-uri, toate aceste grupuri având alături şi familii şi copii şi nefiind niciodată izolate sau identificabile. Scopul nu ar fi în nici un caz fuga din faţa războiului: o asemenea întreprindere ar fi făcut ca exodul să se oprească în Turcia, Liban sau în statele proxime. Fuga din faţa războiului ar fi oprit lucrurile în statele din vecinătate care sunt stabile şi unde nu există război.

INTERVIU CTP: "Asistăm la un spectacol al dizolvării presei. Nu voi mai scrie la niciun ziar. Niciodată!"

Într-un moment în care presa tipărită îşi trăieşte apusul, "Adevărul" demarează un serial despre bolile care au ucis ziarele româneşti. Astăzi, Cristian Tudor Popescu, fost redactor-şef la "Adevărul" şi la "Gândul", explică de ce nu mai crede în ideea de ziar. În următoarele zile, cei mai importanţi "arhitecţi de gazete" din România postcomunistă vor explica, în cadrul unor ample interviuri, ce a fost în spatele paginilor de ziar în aceşti 25 de ani şi cum îşi imaginează viitorul presei. Se va vorbi despre "ziariştii şpăgari" şi despre " ziariştii spioni", despre "publicitatea mascată printre rânduri", despre drumurile închise pe care merge presa şi despre unde se duc ziariştii atunci când lasă în urmă redacţiile. Este un demers necesar în societate românească a anului 2015, care pune tot mai puţin preţ pe jurnalismul autentic, înlocuindu-l cu Facebook-ul, cu bârfele de pe site-urile ieftine, sau, de multe ori, cu nimic. Despre "nimicul" în forma sa jurnalistică vorbeşte Cristian Tudor Popescu în acest interviu.

Blocurile inteligente din Capitala, unde factura la utilităţi depăşeşte rar 50 de lei

După casele verzi, acum si apartamentele sunt independente energetic. In Capitala a apărut primul bloc in care factura la utilităţi depăşeşte rar 50 de lei. In construcţie sunt însă peste 4.000 de apartamente, in mai multe ansambluri rezidenţiale care vor sa obţină certificare Green Homes. Acestea sunt locuinţe ale căror costuri de întreţinere sunt aproape de zero. Folosesc energie regenerabila pentru alimentare, dar si materiale, instalaţii si tehnologii de ultima ora. Un metru pătrat costa 1.650 de euro si apartamentele au in medie o suprafaţa de 200 de metri pătraţi. In mod paradoxal însă, facturile la întreţinere sunt printre cele mai mici din Bucureşti. Pentru curent si căldura, de exemplu, costurile pot fi si de 50 de lei pe luna. Blocul are o izolaţie speciala si materiale garantate pentru zeci de ani. Numai asigurarea pentru sistemele de geamuri este un milion de euro pe apartament. A primit cea mai înaltă certificare de la noi in materie de consum redus de energie - Green Homes. In Sudul Capitalei se construieşte un întreg ansamblu rezidenţial verde.

Mesajul lui Victor Ponta de ziua lui: "Nu am făcut niciodată ceva ilegal"

Premierul Victor Ponta a împlinit duminică 43 de ani şi se află într-o perioadă zbuciumată a existenţei lui politice, cea mai importantă dorinţă fiind aceea de a rămâne la guvernare. Cu acest prilej, Victor Ponta a posta pe pagina lui de Facebook un mesaj prin care le mulţumeşte tuturor celor care i-au transmis urări astăzi. "Multumesc tuturor celor care azi mi-au transmis un gând bun (familie, prieteni, colegi sau necunoscuţi, precum cei doi tineri care m-au văzut în maşină la semafor şi au lasat geamul jos doar să-mi ureze "La mulţi ani!". În 43 de ani am trecut deja prin foarte multe, bune şi rele, cred în Dumnezeu, îmi iubesc familia mai mult decât pe mine însumi, îmi ajut prietenii şi respect oamenii. Nu am făcut niciodată ceva ilegal sau rău cu intenţie, am învăţat din greşeli şi am cerut iertare când am greşit", scrie Ponta.

Vom avea lumină naturală la noua staţie de metrou Eroilor

Ultima staţie de metrou din tronsonul I al magistralei a V-a la care mai sunt de executat lucrări ample, Eroilor 2, este o bijuterie arhitecturală gândită de ingineri români. Anul viitor, când va fi dat în folosinţă acest traseu, Eroilor 2 va deveni prima staţie de metrou luminată natural. Săpată la câţiva metri sub actuala staţie de la Eroilor, viitoarea staţie va permite bucureştenilor să-şi continue călătoria prin subteran până în cartierul Drumul Taberei. Cartierul bucureştean va avea alternativă de transport începând cu iarna anului viitor, când e preconizată deschiderea tronsonului Râul Doamnei - Eroilor 2

Ţara de dincolo de propaganda oficială: românilor abia le ajung banii pentru mâncare şi întreţinerea locuinţei

Discrepanţele dintre structura cheltuielilor gospodăriilor din statele membre UE sunt surpinzător de mari. De exemplu, în Malta, o mică insulă cu nici jumătate de milion de locuituri, aproape 20% din veniturile unei familii se duc pe plata facturilor de la restaurant şi hotel. În România, pentru acelaşi lucru, o gospodărie cheltuie pe restaurant 1,4% din total, mai puţin şi decât vecinii de la sud de Dunăre, care acordă 7,1% din venituri pentru luat masa în oraş. Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%). Pentru activităţiile de recreere, olandezi sunt cei mai cheltuitori dintre europeni, cu 11,2% din venituri. Românii se situează şi la acest capitol pe ultimul loc, cu 4,5% din totalul veniturilor - un capitol la care suntem depăşiţi chiar şi de către greci, care alocă o cotă mai mare în ciuda crizei economice în care se află.

Alegeri Grecia: Syriza, aproape de formarea majorităţii parlamentare

Partidul fostului premier grec, Syriza, a câştigat alegerile legislative anticipate desfăşurate, ieri, în Grecia, fiind creditat cu 35 la sută din preferinţele alegătorilor, după numărarea a 91% din voturi. Liderul partidului rival Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, a recunoscut înfrângerea în faţa grupării de stânga. Conform rezultatelor publicate de Ministerul grec de Interne, după numărarea a 91.69% din voturile exprimate, Syrizia a strâns 35.53% dintre sufragii (echivalând cu 145 de mandate de parlamentari), Noua Democraţie a strâns 28,04% (75 de mandate), iar partidul de extremă dreapta Zorii Aurii a fost votat de 6,95% dintre alegători (18 mandate). Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că rezultatul votului reprezintă o "victorie a poporului". "Poporul grec ne-a acordat un mandat de 4 ani pentru a lupta. În ultimele şapte luni am luptat cu forţe asimetrice, însă Syriza a demonstrat că este prea puternic pentru a muri. De mâine încetăm rapoartele cu trecutul" a declarat Tsipras după anunţarea rezultatelor parţiale, conform agenţiei de presă greceşti ANA-MPA.

BANCHERUL

Opinia BCE privind conversia creditelor in CHF din Croaţia la cursul din data acordării

Conversia in euro sau in moneda locala (kuna) a creditelor in CHF din Croaţia, la cursul din data acordării, cum prevede o lege adoptata de Parlamentul acestei tari, ce ar urma a intra in vigoare din 30 septembrie, încalcă Directiva 17 privind neaplicarea retroactiva a legii si va provoca băncilor pierderi de 1,1 miliarde euro, echivalentul a trei ani de profituri, determinând scăderea ratei de adecvare a capitalului cu aproape patru puncte procentuale, de la 23,5% la 19,7%, se arata într-o opinie publicata de Banca Centrala Europeana (BCE). BCE precizează ca scopul legii din Croaţia este de a-i pune pe deţinătorii de credite in CHF in situaţia in care a fi obţinut de la bun început un credit in euro sau in kuna. Creditele in CHF din Croaţia se ridica la echivalentul a 3 miliarde de euro, reprezentând 9% din volumul total de credite, 95% dintre ele fiind credite imobiliare. Ponderea creditelor in CHF din totalul creditelor pentru populaţie ajunge la 18,6%, iar 35,6% este ponderea lor din totalul creditelor imobiliare.

Euroins a vândut cele mai multe asigurări RCA in acest an, deşi are pierderi si trebuie sa-si majoreze capitalul cu 200 milioane lei

Firma bulgăreasca de asigurări Euroins a avut cea mai mare creştere pe piaţa asigurărilor din Romania in primul semestru din acest an, majorându-si cota de piaţa cu 2,45 puncte procentuale, la 8,32% din totalul primelor subscrise, arata datele publicate astăzi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Euroins a ajuns astfel a cincea mare firma de asigurări din Romania, surclasând 3 concurenţi in acest an: Asirom, Carpatica si NN Asigurări de Viaţă, după ce anul trecut a trecut si de Generali. Euroins, care practica cele mai mici tarife pe piaţa asigurărilor auto RCA, se pare ca a preluat o mare parte dintre foştii clienţi ai Carpatica Asig, o firma aflata in procedura de redresare financiara. Carpatica Asig a pierdut o cota de piaţă de 0,83 puncte procentuale in prima jumătate a acestui an, după ce in a doua parte a anului trecut a mai pierdut aproape 1 punct, coborând pe locul 8 in topul firmelor de asigurări.

CAPITAL

Şeful băncii JP Morgan întrevede mişcări violente în pieţele de bonduri - de Adrian Panaite

Banca centrală a SUA nu a ridicat dobânda la ultima sa şedinţă de politică monetară de la acest mijloc de septembrie, însă investitorii şi analiştii financiari încă se întreabă cum vor reacţiona pieţele. Jamie Dimon, preşedintele executiv al JP Morgan Chase & Co., este printre cei care se aşteaptă la mişcări violente, cel puţin în piaţa titlurilor de stat. "Lucrul care mă îngrijorează un pic, a propos, sunt bonurile de trezorerie", a declarat acesta la o conferinţă organizată la New York de banca britanică Barclays, preşluat de Bloomberg. "Ratele de dobândă au fost atât de jos pentru atât de mult timp", explică el contextul în care traderii şi managerii de fonduri nu au mai experimentat demult parcursul unui ciclu de ridicare a dobânzilor. Dimon afirmă că nu ar fi deloc şocat ca atunci când dobânda-cheie va fi majorată, participanţii la piaţă să-şi schimbe brusc felul în care privesc lucrurile şi să imprime o schimbare a direcţiei în sensul unui declin al preţurilor titlurilor de stat americane cu scadenţa la zece ani. Acesta este contextul în care mişcările ar putea fi mai violente şi mai rapide decât cred oamenii.

Criza din Europa se intensifică! Austria respinge imigranţii la graniţă şi îi îndeamnă să ceară azil în ţările balcanice

Cel puţin 2.000 de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu au trecut în ultimele 12 ore frontiera dintre Serbia şi Croaţia cu speranţa de a-şi putea continua călătoria către Germania, a anunţat duminică postul public croat HTV, în timp ce ziarul croat Jutarnji List a relatat că şeful guvernului german, cancelarul Angela Merkel a cerut guvernului de la Zagreb să reţină pentru o durată nedeterminată toţi refugiaţii care intră în Croaţia, solicitare ce ar fi fost însă respinsă, scrie Agerpres. Mii de refugiaţi au intrat în Austria după ce au venit prin Croaţia, Ungaria şi Slovenia, în timp ce naţiunile divizate din Europa îşi intensifică eforturile pentru a împinge imigranţilor în ţările vecine, scrie The Guardian.

Petrom a ieftinit carburanţii: motorina costă 4,8 lei/l, benzină la 4,9 lei/l

Petrom a ieftinit carburanţii. Preţul motorinei a scăzut cu 3 bani, iar cel al benzinei cu 6 bani în cadrul promoţiei de weekend care durează până în octombrie. În weekend carburantul a fost chiar mai ieftin, datorită promoţiei Petrom ce prevede ieftiniri de 6 bani pentru benzină şi 3 bani pentru motorină, de vineri, ora 23.00 până duminică, aceeaşi oră. Astfel, preţurile pentru benzina Standard se apropie de 4,9 lei, nivel pe care motorina deja l-a depăşit în cadrul procesului din ultimele luni de ieftinire a carburanţilor.

Document oficial: Un sfert din România a emigrat

Aproape 5 milioane de români au plecat din ţară pentru a locui şi lucra în alte state, alegând, conform unor date oficiale foarte recente aflate în posesia Profit.ro, în principal Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii, dar optând şi pentru state precum Guyana, Barbados, Sfânta Lucia, Sfântul Kitts şi Nevis, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Botswana, Grenada, Lesotho, Comore, Cambodgia, Seychelles, Mauritania, Sao Tome, Zimbabwe, Madagascar, Malawi, Bahrain, Guineea, Vietnam, Trinidad Tobago, Burkina Faso. Aceste raportări de ultimă oră, care sunt prezentate în premieră de către Profit.ro fără ca până în prezent să fi fost expusă o situaţie detaliată a românilor plecaţi în toate colţurile lumii, relevă că în alte state sunt 3,8 milioane români aflaţi în evidenţa autorităţilor locale plus încă 1,1 milioane români care locuiesc efectiv pe teritoriile statelor de reşedinţă, dar nu figurează ca atare în evidenţe deoarece fie deţin două cetăţenii, fie nu şi-au înregistrat şederea la serviciile de imigrări locale.

CURENTUL

Trebuie să le prezentăm românilor Islamul ca aceştia să treacă la el

Temutul şeic radical Omar Bakri a ameninţat România: "Prezenţa armatei române în Afganistan, în zona Golfului îi pune pe români în conflict cu musulmanii, cu Islamul, cu naţiunea islamică de pretutindeni. Ar trebui să vă retrageţi forţele şi să nu participaţi în alte acţiuni militare împotriva musulmanilor. Dacă vreţi să fiţi siguri că nu sunteţi ţinta unor potenţiale atacuri, nu ocupaţi pământ musulman, nu atacaţi pământ musulman", mai susţine Omar Bakri. "Europa este pământ musulman. Bulgaria, România au fost la un moment dat pământ musulman, au fost conduse de Islam. De aceea musulmanii trebuie să le prezinte românilor Islamul şi poate aceştia vor vrea să treacă la Islam", spune Omar Bakri într-un interviu acordat TVR.

EUROSTAT: doar 20% din imigranţi au acte siriene

Manipularea cu refugiaţii din războiul sirian începe să scârţâie. Concluzia oficială a Eurostat după ce au fost procesate datele celor 213.000 migranţi sosiţi începând cu luna aprilie în Europa a fost că este vorba de 44.000 care au documente de identitate siriene, adică 20% din total. Dintre imigranţi 27.000 vin din Afghanistan, 17.700 sunt albanezi, 13.900 provin din Irak, restul din Erithreea şi alte ţări care caută de muncă în şările occidentale pentru a-şi întreţine familiile rămase în ţările lor.

La sală - de Tia Şerbănescu

Dacă duminica aproape toate televiziunile gătesc, lunea încep să dea jos kilogramele. Urmează orele la sală: întâi la sala de tribunal unde e primul termen de judecată pentru premierul Ponta care consideră că inculparea sa "este obsesia unui procuror total neprofesionist care vrea să se afirme în carieră inventând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu zece ani". Mai pe şleau, justiţia vrea să se afirme pe spinarea sa precum fetiţele vesele din showbiz care se agaţă de câte-un Guţă ca să ajungă teleguţă în diverse emisiuni. Dragnea a cam anticipat decizia PSD în cazul Ponta: "este extrem de important să rămânem la guvernare, nu cred că o moţiune de cenzură are şanse să treacă, noi nu dăm jos premierul nostru". PSD se pregăteşte de Congres unde, pe lângă Dragnea, pentru şefia partidului vor mai candida Daniel Savu şi Şerban Nicolae. Slabe candidaturi. Mai degrabă caricaturi. Dar chiar şi caricaturile au început să se retragă. Gigi Becali a anunţat din nou că se retrage: "nu mai vreau viaţă publică, nu mai fac afaceri, nu mai vreau belele, deci nu mă mai căutaţi". Ies eu din când în când.

EVENIMENTUL ZILEI

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Lupta împotriva corupţiei este un lucru absolut necesar, dar fără excese

Preşedintele Senatului consideră că procurorii trebuie să dovedească "extrem de mult profesionalism şi responsabilitate" atunci când acuză un premier, pentru că acest lucru poate să creeze o criză politică majoră. "Vorbim de o singură realitate cu care ne confruntăm toţi şi anume că lupta împotriva corupţiei este un lucru absolut necesar, binevenit în societate şi care are menirea de a face ceea ce s-a întârziat foarte multă vreme, dar acest lucru nu trebuie să fie însoţit şi nu trebuie să acceptăm să fie însoţit de abuzuri şi excese. Vorbim de două lucruri diferite, eu sunt unul dintre cei care vreau să vă spun că am aşteptat multă vreme să văd instituţiile acestea pe care unii le laudă lucrând. Pot să-mi pun întrebarea firească de ce această accelerare surprinzătoare a ritmului după o lungă perioadă de adormire, că doar persoanele din aceste instituţii erau aceleaşi", a spus Tăriceanu.

Cum îl ajută Putin pe Assad să rămână la putere în Siria

Analistul Jonathan Broder, specializat pe apărare şi politici externe, spune într-un editorial publicat de Newsweek că de când SUA au lansat, anul trecut, campania loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, americanii s-au asigurat că bombardamentele lor nu interferează cu acţiunile miliţiilor şiite susţinute de Iran şi cu forţele siriene, care, la rândul lor, luptă cu jihadiştii ISIL. Aceasta i-a determinat pe mulţi analişti să ajungă la concluzia că scopul comun de a înfrânge Statul Islamic a adus SUA, Iran şi Siria într-un soi de alianţă bizară pe care doar Orientul Mijlociu o poate produce. Broder mai subliniază că parteneriatul de facto dintre cele trei ţări a devenit acum şi mai complicat, pe fondul implicării militare a Rusiei în Siria. In ultimele săptămâni, arată Broder, Moscova a trimis echipamente şi trupe militare în ţara răvăşită de război, într-o încercare de a proteja regimul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi singură bază năvală a Rusiei la Marea Mediterană, cea din portul sirian Tartus.

Alina Gorghiu: Varianta Gabriel Oprea prim-ministru este exclusă

Invitată la Digi 24, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că discuţiile pe care le va purta cu partidele pentru votarea moţiunii de cenzură nu vor viza negocieri de funcţii guvernamentale. "Vom refuza sa discutam despre funcţii guvernamentale si despre Guvernul care va fi, in cazul in care Victor Ponta pica. (...)Daca discuţiile vor evolua nu vreau sa exclud nicio varianta, dar varianta Gabriel Oprea prim-ministru este exclusa", a spus Alina Gorghiu la Digi 24. Ea a mai afirmat că susţinerea moţiunii de cenzura împotriva Guvernului Ponta nu este un "hatâr" personal, ci lucrul care trebuie făcut în interes public. De asemenea, ea a spus că premierul unui eventual guvern PNL va trebui sa fie Cătălin Predoiu.

JURNALUL NATIONAL

Bătălia pentru moştenirea lui Vadim Tudor

Scena politică rămâne fără o voce puternică pe zona naţionalistă odată cu dispariţia lui Corneliu Vadim Tudor. Chiar dacă, juridic, PRM încă există, fără Tribun ca locomotivă, ideile partidului nu se fac auzite. Politicianul care va profita cel mai mult de pe urma eliberării acestui spaţiu doctrinar pare să fie fostul preşedinte, Traian Băsescu, ce încearcă să amplifice temerile legate de refugiaţii din Orient. Fostul şef de stat a subliniat chiar că preferă să fie acuzat de xenofobie decât de prostie, întărind astfel noua sa poziţionare extrem de diferită de cea a statelor europene şi a actualilor oficiali români. Intervenţiile sale recente i-au surprins pe analiştii politici, dar şi pe politicieni care îl văd pe fostul preşedinte preocupat să acapareze zona de dreapta lăsată liberă de Partidul România Mare.

Dragnea: M-am văzut azi cu Ponta, de ziua lui; vrea să rămână la conducerea Guvernului

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a precizat că s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta duminică, de ziua de naştere a acestuia, şi că au discutat teme legate de partid, Dragnea adăugând că Ponta vrea să rămână în fruntea Guvernului. "Ne-am întâlnit astăzi, în jurul prânzului, de ziua lui. I-am urat foarte multă sănătate şi numai lucruri bune. Am discutat despre Comitetul Executiv de mâine, unde o să vină, o să participe. (...) Victor Ponta, aşa cum a anunţat pe reţeaua de socializare, îşi menţine punctul de vedere, vrea să rămână în fruntea Guvernului iar PSD, cum am spus şi eu zilele trecute, nu doreşte să părăsească guvernarea", a afirmat Liviu Dragnea, după o şedinţă a liderilor PSD. El a reiterat că îl susţine în continuare pe Ponta pentru a rămâne în funcţie. Totodată, luni ar putea avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare despre situaţia premierului, a adăugat Dragnea, menţionând că va lua legătura cu liderii partidelor din coaliţie.

Hollande: Victoria SYRIZA, un semnal pentru stanga europeana

Victoria clara a formatiunii SYRYZA la alegerile parlamentare din Grecia a fost salutata de Presedintele Frantei. Hollande a declarat ca acest succes este un semnal pentru stanga europeana si a adaugat ca va veni la Atena in urmatoarele saptamani. Publicatia H Avghi estimeaza ca dupa rezultatele partiale Syriza va avea 145 de locuri in noul Parlament, fata de 75 ale partidului de centru dreapta Noua Democratie

NATIONAL

Hrebenciuc a stors la sânge bugetele spitalelor!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate, încă înainte de arestările separate ale celor doi, miliardarul Dorin Cocos si influentul politician Viorel Hrebenciuc ajunseseră sa îşi împartă in doua întregul sistem medical din Romania, după zone geografice. Aşa ca fiecare dintre ei, pe "felia" pe care si-o trăsese, făcea aproape tot ce voia, cu sprijinul tacit sau chiar cu participarea directa a managerilor unităţilor spitaliceşti. Care "înghiţeau", la comanda, toate produsele livrate pe bani grei de către firmele controlate din umbra de Cocos sau Hrebenciuc. In vremurile sale de glorie, Viorel Hrebenciuc a reuşit pur si simplu sa-l umilească pe concurentul sau Dorin Cocos. Si asta pentru ca hrăpăreţul Hrebe a vândut spitalelor produse sanitare cu o destinaţie medicala asemănătoare pulberii, dar la un preţ de cinci sute de ori mai mare decât cel de achiziţie!

Cine-l trage pe Dragnea de mustăţi la Congres

După ce a căzut la pace, pe plan local, cu gaşca "baronului" prahovean Mircea Cosma, senatorul PSD Daniel Savu a decis sa se bata cu Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte al tuturor social-democraţilor mioritici. Ofiţer SRI la baza, senatorul PSD Daniel Savu a ratat preluarea filialei PSD Prahova de la gruparea Cosma si ţinteşte acum spre funcţia de lider suprem al social-democraţilor mioritici. Anunţul lui Savu nu l-a impresionat pe Liviu Dragnea - preşedintele interimar in funcţie si favorit al congresului extraordinar din 11 octombrie: "Eu am luat in gluma declaraţia lui (...), sa nu dam foarte multa importanta unor glumite". Recomandarea nu a fost însă pe placul lui Savu, care insista ca a vorbit serios: "Eu chiar candidez, nu e gluma. Am deja un program cu care vreau sa conduc partidul!". Data fiind determinarea lui Daniel Savu, reiese clar ca PSD a terminat cu alegerile de tip "monoteist", in care congresul este obligat sa voteze un unic candidat.

UNPR se dezice de Victor Ponta

Statutul lui Victor Ponta de premier-inculpat a început sa-i jeneze pe reprezentanţii UNPR, aceştia arătând ca a venit vremea ca partidul sa-l lase din braţe pe şeful Executivului. In armata disciplinata a lui Gabriel Oprea exista si voci rebele care s-au saturat sa-si reafirme susţinerea fata de Victor Ponta. Din corul contestatarilor s-a remarcat senatorul UNPR Ion Simeon Purec care i-a cerut scurt premierului sa-si dea demisia. Motivul: interesele României trebuie sa primeze in fata intereselor de partid. In opinia parlamentarului, Ponta ar trebui sa ignore presiunea din PSD si sa dea dovada de demnitate. "Situaţia in care se afla Victor Ponta la ora actuala este delicata si pune într-o ipostaza neplăcută însăşi imaginea României. Ar fi mai bine sa plece", a spus senatorul UNPR.

PUTEREA

Afacerea Plumbuita, pe filiera Oprescu-Borteş. Primarul general suspendat şi un fost general de Securitate, implicaţi într-o retrocedare ilegală de terenuri, anchetată în Germania şi SUA

Un proces de retrocedare ilegală a unor terenuri din actualul Parc Plumbuita, care se judecă în România de peste 10 ani, a intrat în atenţia Procuraturii generale din Germania. Deoarece moştenitorii au şi cetăţenie germană, unul dintre ei i-a făcut plângere penală fostului general de securitate Mircea Borteş pentru fals în acte. Este vorba despre un teren revendicat în Plumbuita de 9 hectare, care a ajuns, "la schimb", în strada Fabrica de Glucoză, la 23 de hectare. Borteş, la rândul său cetăţean german, este anchetat în mai multe state pentru diferite ilegalităţi, inclusiv pentru spălare de bani. Povestea este simplă şi banală din punctul de vedere al ilegalităţilor. În România, acest caz nu pare să iasă din cotidianul infracţional al aleşilor locali. Poate doar sumele ameţitoare care sunt în joc mai pot trezi interesul. Numai că implicaţiile ajung să meargă departe, deoarece suspectul principal este un fost general de securitate.

Brokerii-hoţi pot scăpa basma curată

Au trecut aproape 2 ani de când victimele fraudei de la societatea de brokeraj Harinvest aşteaptă să-şi primească banii de la Fondul de Compensare a Investitorilor. După efectuarea plăţilor, în limita plafonului de 20.000 euro/investitor, resursele Fondului se vor diminua cu aproape 30%. În decembrie 2013 izbucnea scandalul Harinvest. Pentru a-şi acoperi pierderile rezultate în urma unor operaţiuni speculative cu produse structurate, societatea de brokeraj vânduse fraudulos acţiunile din portofoliile mai multor clienţi. Estimările iniţiale duceau valoarea prejudiciului total la aproximativ 20 milioane lei, o sumă ce depăşea resursele Fondului de Compensare. Despăgubirile se acordă însă în limita a 20.000 euro/investitor, iar ultima sumă comunicată în iulie 2015 de administratorul judiciar ce se ocupă de insolvenţa Harinvest este de 4,9 milioane lei, lista investitorilor ce aşteaptă să-şi primească banii după avizul final al ASF incluzând 104 persoane fizice şi 6 juridice.

Nuclearelectrica, pe ultima sută de metri cu chinezii

Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica din 22 octombrie 2015. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este evaluat, momentan, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit. De altfel, ministrul Energiei, Andrei Gerea, spunea recent că autorităţile române şi investitorul chinez selectat pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă vor finaliza în două-trei săptămâni memorandumul care stă la baza contractului.

ROMANIA LIBERA

Rusia preia iniţiativa în Siria, sub ochii Occidentului

SUA şi Rusia au avut discuţii "la nivel militar" asupra situaţiei din Siria, în timp ce Kremlinul intensifică trimiterea de armament şi trupe în zona controlată încă de Damasc. Dacă pentru întreaga lume Siria este scena unei tragedii umane fără sfârşit, pentru liderul rus, Vladimir Putin, este o ocazie de aur, un mijloc de a scoate Rusia din izolare şi a o scăpa de sancţiunile economice impuse de Occident după anexarea Crimeii şi participarea la conflictul din Ucraina. Intrarea sa în forţă pe scena diplomaţiei pentru a forţa reconcilierea cu occidentalii după un an de ostracizare a început cu o acţiune care îi îngrijorează atât pe americani, cât şi pe europeni - intensificarea fluxului de arme şi militari ruşi în Siria, în zonele de coastă controlate de regimul Assad, care a luat Occidentul prin surprindere. Ca şi în cazul Crimeii. Săptămâna trecută, Putin a declanşat o ofensivă diplomatică cerând Administraţiei Obama să accepte discuţii militare privind Siria şi planificând prezentarea în Adunarea Generală a ONU a unui plan de pace pentru Siria

Cât ne va costa preluarea refugiaţilor

România ar trebui să asigure de la buget, pentru cofinanţarea banilor europeni ce ne sunt alocaţi prin Fondul pentru azil şi migraţie, între 2,44 şi 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluării unei părţi a refugiaţilor. Însă, costurile se aşteaptă să fie mai mari, fără a se putea face un calcul exact. Ţara noastră are alocată o sumă de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020. Astfel, dacă am primi cei 1785 de refugiaţi, aşa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoană ţara noastră are alocaţi circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE. Însă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avansează o sumă ceva mai mare, care bineînţeles că necesită o cofinanţare naţională mai costisitoare. "Referitor la bugetul Programului Naţional Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, vă informăm că este prevăzută o alocare financiară din partea UE, în valoare totală de 24.430.877 euro, partea de cofinanţare naţională fiind cuprinsă între 10% şi 25%", a precizat, pentru România liberă, Biroul de informare al MAI.

ZIARUL FINANCIAR

Cât de mult ştiau fondurile străine care au preluat controlul Fondului Proprietatea de morişca despăgubirilor condusă de Cocoş&company?

Fondul Proprietatea, o afacere de aproape 4 miliarde de euro, a fost începută de guvernul Tăriceanu şi continuată apoi de toate guvernele, în ideea de ai despăgubi pe foştii proprietari sau moştenitorii acestora în contul bunurilor confiscate de regimul comunist acum 6 decenii. Statul român punea la dispoziţie cash şi pachete de acţiuni la unele din cele mai valoroase companii pe care le mai avea în portofoliu-Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica etc.- pentru aceste despăgubiri. Afacerea a fost însă confiscată după 2008 de cei care stăteau în spatele celor aflaţi la putere, PNL, PDL, UDMR sau PSD. Ei au preluat drepturi litigioase ale moştenitorilor care plăngeau pe la uşile ANRP, au intrat în faţă la despăgubiri, au mituit membrii comisiei de evaluare a despăgubirilor, au intrat în posesia banilor sau a acţiunilor de la Fondul Proprietatea, au vândut acţiunile pe piaţa gri sau la bursă şi în final au împărţit banii. Milioane, zeci şi câteva sute de milioane de euro.

BNR: Acţionarii unor bănci au obosit. Dacă ar fi investit în energie, ar fi câştigat mai mulţi bani

Banca Naţională încurajează procesul de consolidare a sistemului bancar local având în vedere că sunt prea multe bănci pentru cât business poate să genereze economia, companiile şi persoanele fizice. Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, spune că unii acţionari au "obosit" întrucât băncile pe care le controlează nu au reuşit să obţină profit. "Într-un fel este normal acest proces de consolidare şi pentru că acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru aceştia după 2009 nu au fost multe veşti bune. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking. Şi mulţi dintre aceştia au şi obligaţii instituţionale. Acţionarii din ţările-mamă au aşteptările lor şi se pot decide oricând să se orienteze către altceva decât sectorul bancar." Această consolidare înseamnă preluări de bănci, fuziuni, achiziţii de portofolii de credite şi de de­pozite de la cei care vor să părăsească piaţa. Conform calculelor la sfârşitul acestui deceniu, Ro­mânia ar trebui să aibă 10-15 bănci mai mari, care fac de toate, nu 40 câte sunt acum.

A treia lună de deflaţie. O luptă tot mai dură se duce între reţelele de comerţ: 120.000 de promoţii în 2015

Reţelele din comerţul alimentar au avut în primele opt luni din acest an peste 120.000 de promoţii în cataloagele pe care le publică periodic în România, cu 9.000 mai multe decât în perioada similară din 2014. Numărul ofertelor şi reducerilor a crescut an de an în contextul în care românii au devenit adevăraţi "vânători" de preţuri mici, iar cataloagele retailerilor au devenit "adevărate arme" în lupta pentru consumatori. "(...) Pentru retailerii produselor de larg consum cataloagele cu promoţii constituie în continuare un canal major de comunicare cu consumatorii finali. Conform datelor Focus Market Research, în decurs de doi ani, numărul promoţiilor din cataloagele principalilor retaileri FMCG a crescut cu peste 50%", spune Pengo Zoltan, directorul companiei care centralizează doar promoţiile disponibile în cataloagele retailerilor, fără a merge în magazine la raft. Aceste date ilustrează atât lupta acerbă din comerţul cu dominată alimentară cât şi apetenţa românilor pentru oferte şi reduceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb