REVISTA PRESEI 21.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 octombrie 2015

ADEVARUL

SUA atacă Germania în trei scandaluri economice cu miză geopolitică

Germania se află în centrul a trei investigaţii deschise de Statele Unite ale Americii, Berlinul având de răspuns, pe lângă scandalul Volkswagen, suspiciunilor privind spălarea de bani pe care Deutsche Bank a făcut-o pentru doi oligarhi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi acuzaţiilor că oficiali germani ar fi oferit mită în scandalul FIFA pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2006. Cele două mari puteri economice sunt prinse într-o luptă surdă pe mai multe fronturi, de la negocierile privind TTIP - tratatul de liber schimb între Uniunea Europeană şi SUA, până la susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad sau regimul sancţiunilor împotriva Rusiei, ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului acordat de Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei. La acestea se adaugă controversele privind spionarea cancelarului german Angela Merkel de către NSA şi protecţia datelor cu caracter personal pe internet.

Ministrul Elena Udrea, afaceri ilegale cu oameni-paravan: Dan Andronic şi Tudor Breazu

Deputata Elena Udrea (42 de ani) este în centrul unui nou scandal de corupţie. Procurorul-şef al DNA, Laura- Codruţa Kövesi, a cerut marţi avize de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale şi încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive. Cererea va fi discutată astăzi în şedinţa Biroului Permanent al forului legislativ. Principalele acuzaţii în cazul Elenei Udrea: luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, toate în formă continuată. Faptele ar fi fost făcute în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, atunci când Udrea a ocupat fotoliile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. În esenţă, potrivit DNA, dosarul priveşte o mită de 5.000.000 de dolari, care ar fi fost primită de la milionarul Bogdan Buzăianu şi modul în care Elena Udrea ar fi achiziţionat de la o firmă de stat, la preţ subevaluat, vila Săbărel din Eforie Sud.

1000 de angajaţi, căutaţi in oraşul din Romania care se bate cu Londra si Paris

Clujul le face concurenta marilor capitale europene, cum ar fi Londra sau Parisul. Asta pentru ca se dezvolta continuu, iar principalul motor e domeniul IT. Companiile caută in aceste zile alţi 1000 de angajaţi in acest domeniu, inclusiv din alte oraşe si chiar din străinătate. Inevitabil, chiriile din oraş cresc si au ajuns sa fie chiar mai mare decât cele din Capitala. La Târgul de Cariere organizat in aceste zile la Cluj, companiile IT au venit cu pachete atractive pentru tineri. Cei care accepta sa se mute in oraş, au cazare gratuita pentru o luna. 40 de companii vor sa angajeze in cele 2 zile de târg peste o mie de informaticieni. Un debutant in IT câştiga de la 500 de euro pe luna, iar un specialist pana la 8000 de euro.

Extremistul Csibi Barna, trimis în judecată pentru promovarea ideologiei fasciste şi rasiste

Extremistul maghiar Barna Csibi a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General al România, fiind acuzat de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, utilizarea în public a simbolurilor fasciste şi rasiste şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste şi rasiste. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2009 - aprilie 2011, Barna Csibi ar fi răspândit în mod sistematic, în public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi. În acest scop, el ar fi făcut propagandă în mediului online, prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite site-uri.

Încep lucrurile serioase: Manualul UE pentru repatrierea migranţilor

Manualul UE pentru repatrierea refugiaţilor este un document aflat acum în faza de proiect în redactare finală şi care urmează să fie adoptat de Consiliu. În Comunicarea adresată de Comisie către Parlament şi Consiliu din septembrie 2015 se spune că, "la nivelul anului 2014, mai puţin de 40% din migranţii ilegali care au intrat pe teritoriul UE au primit dispoziţia de a părăsi efectiv teritoriul...fiind nevoie să crească eficienţa sistemului european privind repatrierea migranţilor ilegali. Acest lucru este esenţial pentru menţinerea încrederii opiniei publice în sistemul de azil european şi în sprijinul acordat persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională". În acest sens, Consiliul a invitat Comisia Europeană să realizeze în cel mai scurt timp un Program European privind repatrierea, axat acum în jurul unui set de propuneri. Manualul de 106 pagini:"este destinat să fie un ghid privind îndeplinirea îndatoririlor de către autorităţile competente pentru activităţi legate de repatriere, inclusiv poliţia, trupele de grăniceri, autorităţile de imigraţie, zonele de detenţie.

Curtea Constituţională obligă statul să plătească dobândă contribuabilului pentru perioada în care reţine sume de bani pe care trebuie să i le restituie

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că este neconstituţională prevederea din Codul de procedură fiscală care stabileşte că statul va plăti dobândă pentru sumele pe care trebuie să le restituie contribuabililor numai după 45 de zile, perioadă ce poate fi prelungită dacă este necesar pentru analizarea cererii de rambursare. CCR arată, într-un comunicat de presă, că prevederea "generează îmbogăţirea fără justă cauză a statului în detrimentul patrimoniului contribuabilului".

Criză pe piaţa diamantelor, după scăderea cererii din China

Reducerii cererii din China, a doua piaţă mondială după SUA, este caracterizată drept o "catastrofă" de către Guy Harari, cofondator al platformei de diamante neprelucrate Bluedax. În acelaşi timp, situaţia afectează şi De Beers, unitatea care vinde şi prelucrează pietre preţioase din cadrul gigantului minereurilor Anglo American. "De Beers spune că afacerile merg în mod normal, doar că nu este un mediu obişnuit. Piaţa este mult mai slabă decât încearcă De Beers să arate lumii", mai spune Harari. Cererea mult mai slabă din partea naţiunii asiatice a cauzat un blocaj în domeniul diamantelor, sectorul fiind notoriu pentru cantităţile mari aflate în inventar. În acelaşi timp, producătorii sunt reticenţi în a-şi ceda din câştigurile obţinute din greu. Anglo American, care deţine 85% din acţiunile De Beers, conta pe profiturile obţinute de celebrul cartel al diamantelor pentru a compensa scăderea veniturilor din platină, cupru şi cărbune.

România, ţara firmelor-fantomă. Peste 115.000 de companii din România fac afaceri fără niciun angajat

Un număr de 115.965 de firme din România au făcut anul trecut afaceri fără a avea vreun angajat declarat, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanţă KeysFin, cea mai mare fiind sucursala din România a grupului austriac de construcţii Strabag, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei şi un profit net de 17,3 milioane de lei. Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajaţi au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor derulate în România, de 1.063 de miliarde de lei. În 2013, acestea realizau afaceri totale de 43,9 de miliarde de lei. Cele mai multe firme activau în comerţ (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%). "Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie", spun analiştii KeysFin.

BANCHERUL

BCR a pierdut la Înalta Curte procesul colectiv cu Piperea privind clauzele abuzive din contractele de credit

BCR a pierdut la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) unul dintre cele doua procese colective privind clauzele abuzive din contractele de credit iniţiate de câteva sute de clienţi ai băncii reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea. Judecătorii au decis ca dobânda de referinţa variabila (DRV) a BCR este abuziva, întrucât permite băncii sa o modifice unilateral, astfel ca a dispus schimbarea acesteia si implicit recalcularea ratelor lunare la credite, prin emiterea de noi grafice de rambursare. Clienţii s-au plâns de faptul ca banca le-a majorat dobânda la creditele ipotecare in euro, in ciuda faptului ca indicele de referinţa, Euribor, a scăzut de la 5% înainte de criza la aproape 0% după 2008. Instanţa suprema a menţinut, in acelaşi timp, decizia instanţei inferioare (Curtea de Apel) care a constatat ca fiind abuziv si comisionul de administrare al creditelor, întrucât era perceput la valoarea iniţială a acestora si nu la sold.

Băncile străine continua sa-si reducă finanţările pentru subsidiarele locale

Băncile austriece si greceşti continua sa-si reducă finanţările pentru subsidiarele locale, in condiţiile in care acestea găsesc suficiente resurse de finanţare din depozitele atrase de la clienţii romani, arata ultimele date prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Astfel, ponderea resurselor de la băncile-mama in volumul de credite acordate de băncile româneşti a scăzut la aproape 12% in august, echivalentul a 8 miliarde de euro, de la aproximativ 14% (10 miliarde euro) la finalul anului trecut (vezi graficul). In cazul băncilor austriece (BCR, Raiffeisen, UniCredit) finanţarea de la băncile-mama a coborât sub patru miliarde de euro in august, de la 5 miliarde euro la sfârşitul lui 2014, in timp ce expunerile băncilor greceşti s-au menţinut stabile, in jurul a 2 miliarde de euro.

CURENTUL

US Army recunoaşte că după bombardament a intrat cu forţa în spitalul Médecins Sans Frontières

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a recunoscut luni că trupe americane şi afgane "au forţat poarta din motive de securitate şi crezând că personalul MSF nu se afla la faţa locului" săptămâna trecută în oraşul Kunduz, în nordul Afganistanului. Spitalul a fost bombardat la începutul lunii octombrie de armata americană rezultând cel puţin 24 de morţi, 14 angajaţi şi zece pacienţi, 9 persoane fiind date dispărute. "Echipele noastre nu ştiau că angajaţii MSF se aflau acolo, iar aceştia au fost nemulţumiţi că am intrat peste ei. Este de înţeles", a adăugat Jeff Davis. Acesta a adăugat că militarii se aflau la bordul unui vehicul afgan cu şenile şi nu într-un tanc, promiţând că forţele coaliţiei vor repara intrarea spitalului în această săptămână. Militarii "au făcut acest lucru deoarece nu au avut de ales. Ei ar fi trebuit să se coordoneze înainte, dar vor remedia situaţia asigurându-se că poarta va fi reparată", a declarat el.

Dosare - de Tia Şerbănescu

Prima şedinţă a noului BPN al PSD, prima surpriză: dl. Iliescu a fost scos din Birou - dar are voie să vină să stea pe holuri oricând vrea. Ca şi dl. Năstase care se cam bosumflase că n-a fost invitat la Congres şi ironiza pretenţiile de reformă ale noii conduceri. Zi de mare transparenţă şi pentru dna Udrea a cărei arhivă electronică a ieşit (din dosarele DNA) în presă dovedind că Duduia făcea shopping şi în mass media comandându-şi apariţii la tv, cumpărându-şi articole de lux în ziare şi plătind postaci care să-i denigreze adversarii. Nu e chiar o surpriză: dna Udrea cumpăra acolo unde găsea magazinul deschis întrucât câteva trusturi sunt cu circuit închis: execută comenzi numai de la PSD. Dar aşa-i în viaţă: după zece ani de huzur, vine şi nota de plată. Anul şi dosarul. DNA tocmai a cerut anchetarea şi arestarea dnei Udrea într-un nou dosar - pentru luare de mită: 5 mil dolari. Fiecare milion e cu ghinion: are 5 capete de acuzare. Acum să vezi nervi pe dl. Băsescu!

EVENIMENTUL ZILEI

Mihai Gâdea se răzbună pe DNA şi publică date personale din dosarul "Gala Bute"

În emisiunea "Sinteza zilei", Mihai Gâdea a prezentat date cu caracter personal dintr-un dosar al DNA. Adresele de e-mail şi mesajele electronice conţin date confidenţiale, corespondenţe între echipa de comunicare a Elenei Udrea şi mai multe instituţii media. Postul de televiziune Antena 3 a difuzat, luni seara, în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", o serie de documente din dosarul "Gala Bute" pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a întocmit pe numele Elenei Udrea. Prezentatorul Mihai Gâdea a arătat pe post adresele de e-mail şi conţinutul corespondenţelor electronice dintre Tudor Breazu, fostul asistent al Elenei Udrea, şi reprezentanţii unor instituţii media, printre care şi "Evenimentul zilei", aşa cum apar ele în dosar. Mailurile datează din perioada campaniei electorale, toamna 2011 - primăvara 2012. Moderatorul a făcut publice date cu caracter personal, ceea ce, în opinia unor magistraţi şi avocaţi, este o încălcare flagrantă a legii.

Nemţii i-au dat unui client 6 miliarde de dolari

Divizia de schimb valutar a Deutsche Bank AG a trimis din greşeală aproximativ 6 miliarde de dolari unui client fond speculativ din SUA în luna iunie şi a recuperat banii o zi mai târziu, a declarat o persoană apropiată de situaţie. Un angajat al echipei de vânzări de la departamentul Schimb Valutar al instituţiei din Frankfurt - a procesat o tranzacţie folosind o cifră brută, mai degrabă decât o cifră netă, fapt care a dus la o plată care a fost mai mare, potrivit persoanei care a vrut să îşi păstreze anonimatul, pentru că problema nu a fost făcută publică. Persoana nu a spus despre ce client ar fi vorba. John Cryan, care l-a înlocuit pe Anshu Jain ca director executiv în luna Iulie, va prezenta o strategie pentru investitori la sfarsitul acestei luni. În vârstă de 54 de ani, fostul director executiv al UBS Group AG a declarat că va reduce părţi ale băncii de investiţii care consumă prea mult.

Atac "pe surse" la al treilea dosar al Elenei Udrea. Dan Andronic: "Evenimentul zilei îşi continuă drumul!"

DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea Elenei Udrea. Deputatul PMP este acuzat că ar fi vândut o vilă la preţ subevaluat şi ar fi primit 3,8 milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica. Udrea ar fi cerut, de la un om de afaceri, prin intermediar, 5 milioane USD, pentru a asigura derularea, în continuare, a contractului de vânzare - cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. În scurt timp, presa dădea, pe surse, despre implicarea lui Bogdan Buzăianu, Dan Andronic şi a ziarului "Evenimentul zilei" în acest caz. Informaţia nu a fost confirmată de către DNA, reprezentantul Biroului de presă precizând pentru EVZ: "Nu putem să vă spunem numele instituţiei media despre care se scrie în comunicat, deoarece persoana în cauză nu are nicio calitate în dosar".

EVZ continuă să apere statul de drept

În urma speculaţiilor apărute în spaţiul public, acţionarul majoritar al Editurii Evenimentul şi Capital, Dan Andronic, şi-a prezentat punctul de vedere: "Evenimentul zilei este implicat în «jefuirea» Hidroelectrica la fel de mult cât este România liberă implicată în «jefuirea» Astra, Realitatea TV - în «jefuirea» Petrom Service şi a bugetului de stat, Hotnews - în «jefuirea » banilor de la SIVECO şi Pro TV - în «contractarea» a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării. Şi exemplele pot continua, fără să vă mai plictisesc cu şantajele practicate de Antena 3 şi de Jurnalul Naţional. Am scris prea mult despre lucrurile astea ca să le reiau. Întotdeauna "Evenimentul zilei", din momentul în care l-am cumpărat, a apărat statul de drept, DNA şi s-a bătut cu cei care au iniţiat lovitura de stat din 2012. Aceasta a fost misiunea EVZ şi ea va continua. În rest, am explicat la DNA ceea era de explicat şi am predat absolut toate documentele solicitate de procurori", susţine Andronic.

Parlamentarii lui Merkel vor ziduri la graniţă, pentru a opri imigranţii

Partidul cancelarului german, Uniunea Creştin- Democrată, a dezvăluit un plan de a construi garduri "în stilul Zidului Berlinului", la graniţele ţării, pentru a stopa valul de refugiaţi. Angela Merkel va trebui să facă faţă unei opoziţii majore, chiar în interiorul partidului său, faţă de politica uşilor deschise, anunţată acum două luni. Parlamentari creştin-democraţi au lansat o propune de construire a unor garduri la frontiere. Detaliile legate de acest "plan secret" pentru a opri afluxul de 10.000 de oameni pe zi care intră în Germania au fost publicate de presa germană. Iniţiativa aparţine unui număr de 188 din cei 310 de parlamentari ai CDU. Propunerea lor se referă la ridicarea unui gard de sârmă ghimpată, de-a lungul frontierei estice a Germaniei, nu foarte diferit faţă de cele dărâmate după căderea Zidului Berlinului. Merkel a respins, până acum, toate cererile privind noi garduri la graniţe.

JURNALUL NATIONAL

DNA vrea încătuşarea Elenei Udrea pentru o vilă renovată pe şpagă

DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea, într-un dosar mult mai consistent decât acuzaţiile din "Gala Bute". Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani. Primul cap de acuzare este acela că Elena Udrea a cerut vânzarea Vilei Săbărel, în suprafaţă de 720 metri pătraţi, din Eforie Sud, cu 56.425 de euro, către Romlit Spectrum SRL. "Jurnalul Naţional" a aflat că această firmă este deţinută de paravanul Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, iar firma se ocupă cu editarea de cărţi. Vânzarea vilei s-a făcut, potrivit procurorilor, prin negociere directă, Udrea cerând să fie scăzute din preţ aşa-ziele investiţii făcute de societatea lui Breazu, în cuantum de 7.284 de euro, care nu au fost realizate în realitate. Pentru că firma nu avea nici măcar banii necesari cumpărării vilei, Udrea a creditat societatea Romlit Spectrum, prin intermediul unei rude, fără să declare oficial acest lucru.

Haiducia statului: care sunt regiunile prădate

Aproape jumătate din judeţele ţării nu s-ar putea susţine din taxele şi impozitele pe care le colectează, fiind nevoie ca statul să le aloce, în fiecare an, sume importante. Guvernele au încercat de-a lungul timpului să suplinească astfel lipsa investiţiilor, dar au reuşit să creeze o falie între judeţele ţării: unele plătesc, iar altele consumă. Anul trecut, veniturile totale ale bugetului general consolidat s-au ridicat la aproape 214 miliarde de lei, din care 182,5 miliarde de lei au fost colectaţi de ANAF. Din această sumă, Direcţiile Generale Regionale ale Ministerului Finanţelor arondate regiunilor de dezvoltare au colectat aproximativ 90 de miliarde de lei. Potrivit unui raport al Direcţiei Regionale Braşov, cele mai multe venituri au adus direcţiile Bucureşti (32,84 mld. lei), Galaţi (11,33 mld. lei) şi Cluj-Napoca (10,12 mld). În coada clasamentului găsim direcţiile Timişoara (7,56 mld. lei), Craiova (5,46 mld. lei). Deşi sunt judeţe care practic nu contribuie cu nimic la bugetul statului, acestea primesc cei mai mulţi bani de la bugetul statului.

Cine sunt miniştrii de pe lista neagră a lui Dragnea

Social-democraţii au avut prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional, după alegerile de duminică. Noua conducere a discutat despre proiectele viitoare ale partidului, dar şi despre o eventuală remaniere guvernamentală. Liviu Dragnea le-a cerut colegilor să prezinte până săptămâna viitoare câte un proiect politic, l-a numit pe Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, în funcţia de secretar interimar, până la prima şedinţă a Comitetului Executiv şi a dezvăluit că i-a cerut premierului Victor Ponta o analiză a activităţii miniştrilor din Guvern. Zvonuri despre schimbarea ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc, au apărut încă din vară, dar scaunul i-a fost salvat inclusiv de sprijinul arătat de vicepremierul Gabriel Oprea, ce l-a invitat să se înscrie în UNPR. Dubii legate de prestaţia ca ministru au apărut şi în cazul lui Sorin Mihai Cîmpeanu si Mihai Tudose. Alte două nume vehiculate sunt cele ale lui Eugen Teodorovici, zvonuri despre schimbarea sa apărând din august, şi al lui Iulian Matache, de la Transporturi.

NATIONAL

Negocieri intense pentru primenirea clasei politice: Ponta - Dragnea si Gorghiu - Blaga, retraşi la pachet!

Fierbere mare in clasa politica românească, care a cuprins deopotrivă ambele tabere care se bat pentru "ciolanul" Puterii. Pe de o parte, ultimele mişcări de la stânga eşichierului politic sunt pur si simplu năucitoare, cu un Victor Ponta tot mai stingher si chiar hingherit de propriii colegi si cu un Liviu Dragnea care executa tot ce mişcă in partid, după ce a devenit, in ritm forţat, noul "El Lider Maximo" al social-democraţilor. Culmea este însă ca lucrurile nu stau mai roz nici in sânul liberalilor. Însă toata aceasta isterie de care este cuprinsa de ceva vreme scena politica se pare ca ar putea înceta ca prin minune, odată cu retragerea din prim-planul propriilor partide a lui Victor Ponta si Liviu Dragnea, pe de o parte, si a Alinei Gorghiu si Vasile Blaga, de cealaltă parte. Deziderat pentru care se poarta deja negocieri intense, atât pe plan intern, cat si internaţional.

Peste 50.000 de romani, amendaţi cu sume colosale pentru ca au pariat pe bet365.com!

Scandal nemaiîntâlnit in mediul virtual al pariurilor online. Peste 50.000 de romani risca amenzi usturătoare, intre 50.000 si 10.000 de lei, pentru ca au mizat bani pe site-ul bet365.com, in perioada in care acesta nu avea licenţă de funcţionare. Oficiul National pentru Jocuri de Noroc este noul bau-bau din Romania. De teama sa tremura giganţii bet365.com si bwin.com, cele mai puternice site-uri de pariuri din lume, dar mai nou si mii de jucători din Romania. In perioada 10 septembrie - 30 septembrie, niciun client nu ar fi avut voie sa parieze. De fapt, activitatea site-ului bet365.com trebuia suspendata temporar, or tocmai asta nu s-a întâmplat. Din contra, clienţii au fost lăsaţi/ încurajaţi sa mizeze sume de bani, deşi licenţa web-site-ului nu devenise operabila.

PUTEREA

Bomba care poate exploda la Madrid

Popularii europeni îşi aleg, la Congresul partidului ce se va desfăşura la Madrid pe 21 şi 22 octombrie, preşedintele, cei 10 vicepreşedinţi şi trezorierul. Deşi apărea pe lista invitaţilor, este aproape sigur că preşedintele Klaus Iohannis nu va participa. În schimb, Traian Băsescu va fi acolo, ceea ce poate fi unul dintre motivele absenţei actualului şef al statului. La Madrid, PNL merge cu peste 20 de oameni şi cu speranţa că Anca Boagiu va fi realeasă în funcţia de vicepreşedinte. PMP trimite la Congresul PPE doar cinci reprezentanţi, însă e posibil ca nu cantitatea să facă diferenţa. Bursa Zvonurilor a aflat de la figuri proeminente ale popularilor europeni că sunt discuţii foarte serioase ca Traian Băsescu să se regăsească printre cei 10 vicepreşedinţi la sfârşitul congresului PPE. Se mai vorbeşte prin târg că Iohannis ar fi supărat că nu a reuşit să o impună pe pupila sa Alina Gorghiu ca vice al PPE. Pe de altă parte, Anca Boagiu a ajuns la vârful popularilor europeni la intervenţia de atunci a lui Traian Băsescu. Acum s-ar putea, pentru că nu a fost cuminte, să-i ia darul!

Trident Juncture 2015. NATO arată ce poate

România participă până pe 6 noiembrie la cel mai mare exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice din ultimii 13 ani, care testează Forţa de Reacţie a NATO (NATO Response Force), Trident Juncture 2015. Exerciţiul reuneşte 36.000 de reprezentanţi ai 33 de ţări aliate şi partenere şi se desfăşoară în principal în Italia, Spania şi Portugalia. Sunt implicate sute de avioane, zeci de nave şi submarine, dar şi militari din trupele speciale. Exerciţiul "va arăta că NATO poate apăra orice stat membru împotriva oricarei ameninţări", a declarat adjunctul secretarului general al Alianţei, generalul Alexander Vershbow. Deşi NATO a respins acuzaţiile potrivit cărora exerciţiul ar fi îndreptat împotriva Moscovei, Trident Juncture e semnal clar pentru Federaţia Rusă, în contextul crizelor ucraineană şi siriană în care Moscova s-a implicat militar. România participă cu un detaşament din cadrul Brigăzii de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu".

ROMANIA LIBERA

DNA: Udrea, patron de presă din umbră

Noul dosar al Elenei Udrea, în care DNA cere Camerei Deputatilor să-i încuviinţeze reţinerea si arestarea pentru mită de 4,7 milioane de euro, developează, între altele, modul în care un ziar important, Evenimentul zilei, ajunge sub controlul unui politician, spun surse apropiate anchete. Modalitatea de a controla un ziar e simplă: piaţa presei tipărite e la pământ, cu datorii. Apare un politician, care, folosindu-se de bunuri publice, ajunge să controleze ziarul, preluându-i datoriile printr-o firmă de casă. În cazul Evenimentului zilei, ar fi implicate mai multe firme off-shore, între care s-ar afla şi una controlată de Dinu Pescariu, denunţătorul din "Microsoft", spun sursele noastre neconfirmate oficial, precum şi o firmă a lui Dan Andronic, patronal actual al ziarului. În spatele lui Pescariu ar fi Nicolae Bogdan Buzăianu, băiatul deştept din energie, plasat pe orbita afacerilor de profil de fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu (Guvernul Năstase).

Acordul cu FMI, sub semnul întrebării

Semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pare să nu fie o certitudine, deşi premierul Victor Ponta a prezentat noua înţelegere ca pe o certitudine. Semnele de întrebare au fost făcute publice, ieri, la finalul unei întâlniri dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii delegaţiei FMI. În condiţiile în care "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Reprezentanţii FMI au prezentat cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

ZIARUL FINANCIAR

Anomaliile din statistici: Din 12,6 milioane de locuitori apţi de muncă, mai puţin de 5 milioane lucrează

Aproape 3,7 milioane de români apar în statisticile resurselor de muncă la rubrica "alte categorii". Ei nu sunt nici salariaţi, nici şomeri şi nici elevi sau studenţi. "Aceasta este una dintre marile probleme legate de statistica forţei de muncă, pentru că sunt incluşi în categoria persoanelor ocupate cei care lucrează în agricultură, adică cei care au un pogon de pământ în familie. Este o minciună sfruntată, pentru că mulţi sunt, de fapt, şomeri pe termen lung", a spus profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Uni­versităţii din Bucureşti. Astfel, structura popu­laţiei arată că, dintre cei 19,8 locuitori ai ţării, un număr de 12,6 milioane reprezintă "resursele de muncă", în timp ce alte peste 7,2 milioane de persoane reprezintă populaţia în afara resurselor de muncă. Iar din totalul celor 12,6 milioane de persoane care pot lucra, numai 4,9 milioane de persoane au statut de salariat, în timp ce alte 3,7 milioane se află în "pregătire profesională", 3,5 milioane intră la rubrica generică de "alte categorii", iar 0,47 milioane sunt în şomaj, potrivit datelor publicate ieri de INS.

Vânzarea derulată de FP aduce acţiunile Romgaz aproape de minimele istorice

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut ieri cu până la 3,8%, aproape de mini­mele istorice din "luna neagră" (24 august), după ce Fondul Proprietatea a anunţat că a scos la vânzare până la 3,78% din acţiunile producătorului de gaze. Deprecierea titlurilor SNG urcă astfel la peste 15% de la începutul anului, faţă de o stag­nare a indicelui BET, prin­cipala referinţă a bursei, în acelaşi interval. Presiunea la vânzare pe titlurile SNG se menţine pentru că fondul nu şi-a vândut întreg pachetul de acţiuni, ci va rămâne acţionar în companie, spun brokerii contactaţi de ZF. Pe de altă parte, acţiunile FP s-au corectat ieri uşor cu minus 0,38%, până la o cotaţie de 0,786 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, GDR-urile pe acţiunile Romgaz s-au corectat cu 3,18% în dolari. Cotaţia acţiunilor Romgaz s-a depreciat ieri până la 29,3 lei/titlu, sub pragul de 30 de lei/titlu la cât a fost derulată oferta publică de acţiuni de 15% din capital în toamna anului 2013.

RASDAQ chiar s-a predat. Joi este ultima zi în care investitorii mai pot face tranzacţii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că joi 22 octombrie este ultima zi de tranzacţionare pe piaţa RASDAQ şi pe segmentul "nelistate", fiind astfel încheiată o istorie de aproape douăzeci de ani marcată de scandaluri. Închiderea pieţei RASDAQ are loc în contextul în care a expirat termenul de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii numărul 151/2014 care a stabilit că firmele listate pe această piaţă fie se mută pe sistemul alternativ, fie pe piaţa principală a bursei, fie se delistează şi fac ofertă de preluare mino­ritarilor. Restructurarea pieţei a fost necesară pentru că RASDAQ nu a avut un statut cert de piaţă reglementată sau de sistem alternativ, situaţie care a permis nenumărate abuzuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb