REVISTA PRESEI 21.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 21.10.2017

ADEVARUL

S-a desemnat câştigătorul proiectului de construire a Podului suspendat Brăila-Jijila

"Asocierea ASTALDI S.p.A. - IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS CO. LTD. a fost declarată vineri, 20 octombrie, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu o valoare de 1.995.932.260,25 lei, fără TVA. Durata contractului, care va fi semnat după expirarea perioadei legale de depunere a contestaţiilor, este de 48 de luni din care 12 luni proiectare şi 36 luni execuţie", anunţă CNAIR într-un comunicat. Lucrarea va avea şi o perioadă de garanţie a lucrărilor de 120 luni. După ce va fi construit, Podul suspendat de la Brăila se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală (1.120 metri) si va fi cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani.

Mihai Tudose, vizită neanunţată pe şantierul Autostrăzii Deva - Lugoj

Premierul Mihai Tudose a efectuat, vineri, o vizită neanunţată pe şantierul viitoarei Autostrăzi Deva - Lugoj pentru a vedea situaţia lucrărilor, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres. Potrivit aceloraşi surse, şeful Executivului a constatat că pe şantier lucrau în jur de 650 de constructori. Conform programului anunţat de Executiv, prim-ministrul efectuează vineri o vizită de lucru în judeţul Hunedoara. Constructorii Lotului al treilea al autostrăzii Lugoj - Deva au intensificat ritmul lucrărilor în zona Holdea, unde au loc cele mai complexe lucrări, susţin reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara. Drumarii speră ca până la sfârşitul acestui an, tronsonul, a cărui realizare a întârziat cu mai mult de un an faţă de terminul stabilit, să fie finalizat.

Liberarea a 3.500 de deţinuţi sau cum ne furăm singuri căciula

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut României să rezolve situaţia supraaglomerării din penitenciare. Ceea ce e prezentat ca "un plan coerent" de către ministrul Toader îşi va vădi totala incoerenţă în lunile care urmează. Liberarea a 3.500 de deţinuţi nu rezolvă solicitarea CEDO. Capacitatea oficială a penitenciarelor este de 18.000 de locuri, iar numărul deţinuţilor de aproape 26.000. Ar trebui să fie eliberaţi 7000 ca să fie soluţionată aritmetic problema supraaglomerării. Însă supraaglomerarea va rămâne o problemă, cât nu e rezolvată chestiunea recidivei. Ne furăm iarăşi singuri căciula. Din păcate, mulţi dintre cei liberaţi vor reveni în scurt timp. Pentru că nu vor avea o sursă de venit în dependenţă cu un loc de muncă

Cum arăta litoralul in anii în care concediul era un drept, nu un lux

Înfiinţate de regimul comunist, staţiunile de la Marea Neagră au fost concepute pentru a oferi un turism organizat oamenilor muncii, apoi şi cetăţenilor străini care ne vizitau ţara, o oază de preţuri mici pentru ei. Năvodari, Mamaia, Eforie Nord şi Sud, Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn şi Mangalia constituiau de la nord la sud "salba de staţiuni" cu care România atrăgea turiştii. În imaginile oferite de colecţionari pe site-ul delcampe.net, se vede cum lua naştere o industrie a turismului care a fost cândva înfloritoare. Turism balnear sau de plăcere se făcea în hoteluri noi, bine întreţinute, cu baze de tratament performante, în staţiuni cu alei pline de verdeaţă şi arabescuri florale, piscine, bazine cu apă, fântâni şi statui.

Autorităţile din Torino au pus restricţii si pentru motoarele EURO 5!

Autorităţile din oraşul italian Torino au decis să interzică maşinilor cu motoare Diesel de tip EURO 5 să mai circule in zilele de sâmbătă, a anunţat Alberto Unia, responsabil cu problemele de mediu din regiune. Decizia pune astăzi o interdicţie pentru 250.000 de autovehicule de la a circula in anumite zile si se adaugă unei alte serii de astfel de hotărâri. Pana acum, maşinile EURO 3 si EURO 4 nu mai aveau voie sa circule joia si vinerea pe timpul zilei! Metropola din nordul Italiei, oraş industrial, se confruntă cu o peliculă periculoasă de smog.

Putin a făcut portretul viitorului preşedinte al Rusiei

Vladimir Putin a făcut portretul viitorului lider de la Kremlin, în condiiţiile în care toată lumea se aşteaptă ca el să candideze pentru un nou mandat de şase ani la preşedinţia Rusiei. Actualul lider de la Kremlin a enumerat calităţile pe care ar trebui să le aibă învingătorul de la alegerilor prezidenţiale din martie 2018 şi nu a exclus posibilitatea de a fi înlocuit cu o femeie. Potrivit lui Putin, sarcina viitorului preşedinte al Rusiei este de a-şi face ţara flexibilă şi competitivă. Prin urmare, următorul lider de la Kremlin trebuie să fie "axat pe viitor", la curent cu inovaţia tehnologică şi capabil să o aplice. De asemenea, el ar trebui să mizeze pe sectorul apărării şi să perfecţioneze sistemul politic al Rusiei.

Ksenia Sobceak, tânăra care vrea să-l "detroneze" pe Putin

Ksenia Sobceak, actriţă şi prezentatoare TV, vrea să-l învingă pe Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor şi să devină prima femeie preşedinte din istoria Rusiei. Ksenia Sobceak, cunoscută ca "Paris Hilton a Rusiei", a decis să-l înfrunte direct pe Vladimir Putin şi şi-a anunţat candidatura la alegerile din 18 martie 2018. Ksenia Sobceak s-a născut pe 5 noiembrie 1981, la Sankt Petersburg. Ea este fiica lui Anatali Sobceak şi a fostei senatoare Liudmila Narusova. Tatăl său a avut o relaţie strânsă cu preşedintele rus, oferindu-i un post în primărie şi consiliindu-l în prima sa campanie prezidenţială. Ksenia Sobceak pozat pentru Playboy, a prezentat emisiuni de divertisment, a jucat în filme şi a condus revistele pentru femei şi de modă SNC şi L'Officiel.

Bitcoin atinge un nivel record, depăşind pragul de 6,000$

Bitcoin a ajuns la o valoare record vineri, depăşind pragul de 6,000 de dolari, şi atingând o capitalizare totală de peste 100 de miliarde de dolari, în contextul în care investitorii continuă să privească cu optimism această monedă virtuală, ce există în cantităţi limitate şi care a deschis calea mai multor astfel de monezi. Bitcoin a câştigat în valoare peste 500% de la începutul acestui an, mai mult decât orice alt bun tranzacţionat pe pieţele internaţionale de capital. Cu toate acestea, moneda virtuală s-a dovedit a fi extrem de volatilă, atingând creşteri şi de 26% şi pierderi de până la 16%, într-o singură zi de tranzacţionare. Vineri, Bitcoin a înrgistrat o creştere de 4,7% pe platforma BitStamp, atingând valoarea record de 6,000.10 $ pe unitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Opoziţia torpilează coaliţia de guvernământ în scandalul pensiilor

Partidul Mişcarea Populară (PMP) atacă virulent coaliţia PSD - ALDE că "îşi bate joc de peste 5 milioane de pensionari" şi că "nu mai poate ţine socoteala propriilor minciuni" în contextul amânării adoptării termenului pentru modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii de către alianţa guvernamentală. De asemenea, PNL, prin vocea deputatului Marius Bodea, reproşează PSD-ului că "i-a minţit pe pensionari cu majorări de pensii, cu corectarea decalajelor şi nedreptăţilor, iar acum fac cale întoarsă, fără niciun pic de ruşine", pe motiv că "Guvernul PSD-ALDE nu are banii pe care i-a promis, iar modalitatea în care se gândeşte să-şi onoreze promisiunile este să fure din pensia copiilor, pentru a le da părinţilor (adică din Pilonul 2 de pensii)".

Peste o mie de firme şi-au mutat sediul social din Catalonia în această lună

Aproape 1.200 de firme au demarat procedurile pentru a-şi muta sediul social din Catalonia, în ultimele trei săptămâni de criză politică, potrivit datelor publicate vineri de Registrul Comerţului din Spania, informează AFP. Între data de 2 octombrie, după referendumul în favoarea autodeterminării interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, şi 19 octombrie inclusiv, un număr de 1.185 de societăţi şi-au mutat sediul social din Catalonia. Vârful a fost atins în ziua de joi, 19 octombrie, când Madridul şi-a confirmat intenţia de a suspenda, cel puţin parţial, autonomia Cataloniei, şi când 268 de societăţi şi-au mutat sediul social. În sens invers, în cursul celor trei săptămâni, doar 52 de societăţi şi-au mutat sediul în Catalonia. Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăţi şi generează 19% din produsul intern brut al Spaniei.

Falimentul GLOBAL al globalismului: şansa reconstruirii Statelor - NAŢIUNI sau riscul de a fi MĂTURAŢI de talazul global

Globalizarea a dus la decăderea Occidentului şi înflorirea unor puteri totalitare precum China, Rusia şi Iran, a terorismului, intoleranţei şi cenzurii. Globalizarea a devenit sinonimă cu civilizaţia. Iar profeţii ei, ca Thomas Friedman, au stabilit că aceasta îşi are originile în căderea Zidului Berlinului, oraş în care Obama şi Merkel s-au întâlnit oficial pentru ultima oară. Însă nu globalizarea a dărmânat Zidul Berlinului, ci naţionalismul. Activiştii democraţiei doreau o ţară în care poporul să aibă dreptul la cuvânt. Dar acesta este opusul globalizării, unde nu există naţiuni şi unde numai figurile influente cu diverse galoane au un impact semnificativ.

ISIS a lovit crunt! A revendicat ultimul atentat. Numărul victimelor este în creştere

Un nou atentat şochează lumea. Vineri seară o moschee şiită din capitala afgană, Kabul, iar numărul morţilor a ajuns la 30 şi este în creştere. Statul Islamic (SI) a revendicat atacul sinucigaş comis vineri împotriva unei moschei şiite la Kabul soldat cu cel puţin 39 de morţi, potrivit unui comunicat al organizaţiei jihadiste difuzat sâmbătă pe Telegram, relatează AFP. Aproape 60 de persoane au fost ucise vineri în două atentate comise împotriva unor moschei în Afganistan, una şiită la Kabul şi o alta sunnită, în centrul ţării, la finalul unei săptămâni marcate de violenţe în toată ţara.

Rusia poate SPARGE BARAJUL NATO în orice moment. DOCUMENT SECRET publicat în presa internaţională

Un raport confidenţial al NATO aruncă în aer siguranţa garantată României. Documentul arată temerile organizaţiei în a ne asigura sprijinul anunţat. În sânul NATO, la cel mai înalt nivel, există temeri fondate pe analize îndelungi că nu o să existe o modalitate prin care să contracareze o agresiune rusească în Est atât timp cât capacitatea sa militară ''s-a atrofiat'' de la sfârşitul ''Războiului Rece'', scrie revista germană Der Spiegel, care se sprijină în afirmaţiile sale pe un raport confidenţial al Alianţei, relatează vineri AFP.

JURNALUL NATIONAL

Şedinţă operativă la Ministerul Turismului cu şefii ANAT, ANPC şi ANAF, sâmbătă

Ministerul Turismului organizează sâmbătă o şedinţă operativă în vederea identificării soluţiilor pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor similare cu cea generată de agenţia Omnia Turism. La şedinţa condusă de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, au fost invitaţi să participe preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului.

Banca Mondială: Economia României ar urma să crească peste potenţial în 2017 şi 2018

Economia României ar urma să crească peste potenţial în 2017 şi în 2018, a estimat Banca Mondială (BM), conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migraţie şi mobilitate în Europa şi Asia Centrală. "PIB-ul va creşte probabil cu 5,5% în acest an, datorită măsurilor de stimulare fiscală şi a îmbunătăţirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma să extindă deficitul de cont curent la 3,1% în 2017, de la 2,4% în 2016. Inflaţia ar urma să crească, reflectând cererea internă excesivă şi atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Naţională a României se aşteaptă la o majorare graduală a inflaţiei spre 2% la sfârşitul lui 2017", relevă raportul BM.

17 copii a unei şcoli din judeţul Brăila, intoxicati cu ANTIGEL

Urgenţă majoră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. 17 copii duşi cu ambulanţele la UPU, din localitatea Victoria, după ce au băut antigel. Medicii au fost anunţaţi şi au coborât la Urgenţă pentru a prelua pacienţii minori şi pentru a le acorda cât mai repede îngrijiri de specialitate. Cazul a fost semnalat la 112 şi elevii fost duşi cu două ambulanţe la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde au fost preluaţi de medici, pentru a le acorda îngrijiri de specialitate. "Copiii din şcoală au băut apă amestecată cu antigel. S-a făcut o verificare a centralei termice şi, din cauza presiunii mari, apa cu antigel s-a dus şi pe conducta de alimentare cu apă potabilă. Au venit două ambulanţe, care i-au transportat la spitalul din Brăila, înţeleg că elevii sunt în afara oricărui pericol", a declarat inspectorul de resurse umane din Primăria Victoria, Dumitru Costea.

Nota de plată pentru dărnicia Guvernului aruncă la coş predictibilitatea fiscală

Multe dintre măsurile incluse în programul de guvernare au dispărut peste noapte, unele au fost amânate, iar altele s-au născut pe parcursul celor opt luni trecute de la instalarea la Palatul Victoria a coaliţiei PSD-ALDE din disperarea de a umple găurile bugetare. Că se va ajunge aici, era destul de previzibil, pentru că programul de guvernare este axat aproape exclusiv pe majorări salariale şi acordarea de facilităţi fiscale pentru pentru diverse categorii sociale, în timp ce stimularea mediului economic a fost neglijată. Peste 10 miliarde de euro împrumutaţi, deficitul bugetar s-a adâncit, ajungând la 5,1 miliarde de lei după opt luni de guvernare, investiţiile (de capital şi din fonduri europene) s-au prăbuşit la 10,5 miliarde de euro, dar Guvernul poate spune că a bifat o mare parte din promisiunile sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb