REVISTA PRESEI - 22.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 aprilie 2010

ADEVĂRUL

"Este haos! Noi, elevii, am fost mereu la mijloc"

Greva profesorilor de astăzi îi trimite acasă pe elevii din toată ţara. Cei mai afectaţi sunt liceenii din ultimul an, care s-au trezit reprogramaţi peste câteva zile la proba de calculator de la Bacalaureat. Elevii de clasa a XII-a sunt nemulţumiţi că li s-a schimbat ziua examenului şi spun că sunt victimele conflictului dintre dascăli şi Ministerul Educaţiei. 5.000 de elevi din 136 de centre de Bacalaureat din ţară au fost reprogramaţi pentru a susţine proba de informatică pe care trebuiau să o dea azi. Motivul: greva de o zi din învăţământ.

De ce nu zboară tancurile ca avioanele

Premierul Emil Boc l-a întrebat Gabriel Oprea, ministrul Apărării, de ce pot merge tancurile prin nisip în Irak şi în Afganistan, iar avioanele nu pot trece printr-un nor de praf vulcanic. Ion Fuiorea, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat pentru "Adevărul" cum stau lucrurile în realitate.

Schimbarea Constituţiei avantajează preşedintele

Boc doreşte să întărească poziţia şefului statului în raport cu Parlamentul şi cu Guvernul. Legislativul va avea o singură Cameră şi nu va putea suspenda preşedintele fără avizul Curţii Constituţionale. Miniştrii UDMR sunt în dezacord cu restul Guvernului. La doar o zi de la consultările cu preşedintele Traian Băsescu şi de la înfiinţarea Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Legii fundamentale. Premierul Emil Boc a recunoscut că la acesta au lucrat atât Guvernul, cât şi preşedinţia.

Serviciul striveşte femeia

Pentru ascensiunea profesională, femeile renunţă la viaţa socială, la familie sau la propria persoană. Carieriste sau nu, toate ştiu însă că fericirea se găseşte doar în echilibrul dintre serviciu şi acasă. Satisfacţie, fericire, refugiu, povară. Percepţia femeii faţă de un loc de muncă diferă în funcţie de sacrificiile pe care trebuie să le facă.

CURENTUL

Năstase, Tăriceanu, Boc - aşa arată clasamentul pe ramură la ordonanţe neconstituţionale

În contextul înmulţirii nemulţumirilor formulate de cele două mari partide de opoziţie - PSD, respectiv PNL - în privinţa neconstituţionalităţii deciziilor guvernului Boc, ziarul "Curentul" a demarat propria anchetă în care am încercat să facem o comparaţie, din acest punct de vedere, între toate cele trei guvernări din ultimul deceniu. Pentru compararea cifrelor finale rezultate, am pornit de la guvernarea Năstase (2000-2004), am continuat cu guvernul Tăriceanu (2005-2009), pentru ca să ajungem, în final, la guvernul Boc (2009-prezent).

Arme de Tia Şerbănescu

Premierul Boc a fost înconjurat de generali, aghiotanţi şi civili cu uniforme pe dedesubt care i-au cerut să se predea în schimbul promisiunii că-l vor trimite viu acasă - chiar dacă, potrivit lui Mădălin Voicu, şi acolo "nevasta i-a pus cheile pe frigider". Asta după ce tatăl i-a dat cu oul în cap! Poftim! Să sperăm că măcar mama îi mai trimite slănină de-acasă. Vadim paria că dl Băsescu nu va apuca 20 iunie şi Geoană va ajunge preşedinte interimar. Macabru! Dar cum Vadim a zis că nu extratereştrii ameninţă planeta ci "intratereştrii" care intră şi ies cu navele din vulcani, pare să fie vorba de obişnuitul delir de seară al tribunului. Oricum, vestea bună e că la noi elita n-are nevoie de avion ca să cadă în cap. Vestea rea e că merge şi aşa.

Oamenii lui Vîntu se dau victimele controlului ANAF cerut chiar de ei

Disperare mare la Realitatea lui Vîntu! Toată floarea conducerii Grupului Realitatea - Caţavencu, în frunte cu Emil Hurezeanu, a semnat ieri un protest adresat asociaţiilor media din Romania şi UE în care se plång de controlul făcut de ANAF în ograda lui SOV. Ca să impresioneze, deontologii lui Vîntu sugerează că la mijloc ar fi vorba de răzbunarea lui Băsescu, deoarece, se afirmă în protest, controlul ANAF ar fi început la cåteva zeci de ore de la finalizare alegerilor prezidenţiale, în decembrie 2009.

Boc şi Băsescu - pe drumul revizuirii Constituţiei

Ca urmare a discuţiilor purtate marţi între reprezentanţii guvernului şi preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni, Executivul condus de Emil Boc a decis, ieri, să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Romåniei. Şeful Palatului Victoria a declarat că acest act normativ este "produsul" consultării dintre Executiv şi preşedinte, proces care a durat aproape o lună.

2.462 de persoane au plătit TVA pentru tranzacţii imobiliare

Dezvoltatorii susţin că nu ştiau că trebuie să plătească impozit. Fiscul reacţionează la acuzele de abuz ale evazioniştilor din imobiliare şi arată că 2.462 de persoane au plătit TVA pentru tranzacţii imobiliare. Cu alte cuvinte, cei care au vrut să plătescă impozite, au făcut-o. Mai mulţi dezvoltatori imobiliari, printre care şi vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă, susţin însă că legislaţia este confuză, metodologia neclară şi că nu au ştiut că ar ar fi trebuit să se înregistreze ca plătitori de TVA.

Teo o acuză pe Mincă de campanie murdară

Sediul de campaniei al Teodorei Trandafir, candidata PD-L pentru un post de deputat în Colegiul 19 din Bucureşti, a fost vandalizat de către doi tineri care au aruncat cu sticle pline de vopsea roşie pe pereţii locaţiei. Echipa de campanie electorală a Teodorei Trandafir a sesizat poliţia, care a început o anchetă, după cum a precizat purtătorul de cuvånt al candidatei, Cristian Preda. De asemenea, acesta susţine că vandalizarea sediului se înscrie în "lungul şir de acţiuni de campanie electorală murdară pe care Liliana Mincă a început-o încă de acum zece zile".

CURIERUL NAŢIONAL

Guvernul insistă pentru lărgirea bazei de impozitare

Ministerul Finanţelor susţine că o astfel de măsură este o necesitate. Agathon (ACPR): Ţările dezvoltate evită majorarea taxelor, pe timp de criză, încurajând diminuarea acestora. Sincu (Mazars ): Este mai bine să iei câte puţin de la mai mulţi, decât mai mult de la mai puţini. Lărgirea bazei de impozitare este o necesitate, iar Ministerul Finanţelor va analiza posibilitatea extinderii acesteia, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

Guvernul face o comisie care să discute cu CE garanţia pentru Oltchim

Anunţul a ridicat ieri titlurile OLT cu 12,81%. Guvernul a decis constituirea unei comisii formate de reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi Oltchim (OLT), care să continue negocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) în vederea acordării unei garanţii de stat pentru combinatul chimic. Constituirea acestei comisii a fost decisă în şedinţa de ieri a Guvernului. Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul va reconfirma memorandumul aprobat în iunie 2009 privind transmiterea către Uniunea Europeană (UE) a prenotificării situaţiei companiei Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în vederea acordării unei garanţii de stat.

Suntem pe locul cinci în lume la atacuri de phishing

România găzduieşte 4% din totalul surselor.Dezvoltarea rapidă din ultimii ani a internetului de mare viteză a transformat România într-o ţintă preferată de atacatorii de phishing, clasând România pe locul cinci în lume la atacurile de anul trecut, cu 23 de locuri mai mult decât în 2008, se arată într-un raport al companiei Symantec, cel mai mare dezvoltator de software de securitate IT la nivel mondial.

PwC: Riscul de credit este principala ameninţare pentru sistemul bancar

Managerii văd temeri şi la impactul creditelor neperformante şi al scăderii profitabilităţii asupra băncilor. Dan Iancu: Recesiunea va duce la un număr din ce în ce mai ridicat de insolvenţe şi falimente printre companiile locale. Riscul de credit este perceput de către managerii din România drept principala ameninţare pentru sistemul bancar, existând îngrijorarea că aversiunea instituţiilor de credit faţă de riscuri va întârzia relansarea economică, potrivit unui studiu CSFI şi PricewaterhouseCoopers (PwC).

FMI: România va avea în 2011 cea mai mare creştere economică din UE

FMI a anunţat revizuirea în scădere a estimării privind creşterea economică a României în acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru 2011 anticipează un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit raportului World Economic Outlook, citat de Mediafax.

Preţul petrolului şi turismul, cele mai afectate de erupţia vulcanului islandez

Erupţia vulcanică prelungită din Islanda a perturbat spaţiul aerian din 12 ţări europene, producând pierderi de 185 milioane euro pe zi companiilor aeriene, şi ar putea afecta mai ales turismul şi preţul petrolului, arată un studiu al Èeská spoøitelna, subsidiara Erste din Cehia, citat de Mediafax.

Croazierele transatlantice - alternativa

Norul de cenuşă, care a paralizat traficul aerian, pune serioase probleme celor care trebuie să călătorească pe distanţe mari. Potenţialii pasageri ai avioanelor au ca alternativă transportul naval. Trecerea de pe o parte a Oceanului Atlantic pe cealaltă durează, în medie, între 6 şi 8 zile

EVENIMENTUL ZILEI

Pavajul-monument din Capitală, înlocuit cu asfalt

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea să scoată piatramonument de pe Bulevardul Aviatorilor, din Piaţa Charles de Gaulle şi de la Arcul de Triumf, pe motiv că nu are bani să o repare şi să o întreţină. Aşa susţine ministrul culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor, potrivit căruia cererea pe care primarul general i-a înaintat-o în acest sens va fi analizată de specialişti săptămâna viitoare.

Bugetarii păcăliţi ameninţă cu greva

Luna mai ar putea aduce blocarea administraţiei publice şi a şcolilor dacă sindicaliştii-bugetari se ţin de cuvânt şi intră în grevă generală. O nouă rundă de negocieri între funcţionari şi executiv a eşuat ieri, la Ministerul Muncii. Motivul: sindicaliştii susţin că au fost păcăliţi de reprezentanţii guvernului, care nu şi-au onorat promisiunile şi au încercat din nou doar să mai câştige timp.

Guvernul Boc îi securizează lui Băsescu finalul de mandat

Proiectul de revizuire a Constituţiei pus de guvernul Boc pe masa preşedintelui Traian Băsescu îi securizează acestuia finalul de mandat, lăsând, practic, fără miză un eventual plan de suspendare de către o majoritate parlamentară ostilă. Dincolo de introducerea avizului obligatoriu al Curţii Constituţionale, proiectul prevede că, odată suspendat preşedintele, interimarul nu are nicio pârghie pentru a schimba raporturile de putere stabilite de şeful statului.

Bani pentru toate rablele din ţară

Încântat de succesul "Rabla - 2010", guvernul a decis să aloce din nou fonduri pentru casarea maşinilor vechi. Românii care mai au prin "ogradă" maşini vechi pe care intenţionează să le caseze pentru a-şi achiziţiona, în schimb, autoturisme noi pot sta liniştiţi: programul "Rabla" continuă. Aşa a decis ieri guvernul, care l-a însărcinat pe ministrul mediului, Laszlo Borbely, să pregătească un proiect de hotărâre prin care să aloce fonduri pentru casarea unei noi serii de rable.

FINANCIARUL

Guvernul s-a transformat în cămătar pentru firme şi vechil pentru populaţie

Prin Codul de Procedură Fiscală sunt introduse penalităţi uriaşe pentru companii din a 30-a zi de întârziere. Prin lărgirea bazei de impozitare se sufocă libera iniţiativă şi se îngroapă domeniul imobiliar.

Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe finanţează lucrările de reabilitare termica a blocurilor

RBL acordă finanţare proprietarilor aflaţi în blocurile înscrise în programul de reabilitare termică, care nu au posibilitatea să acumuleze 20% din totalul costurilor. În acest sens, RBL a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria Cluj-Napoca pentru îmbunătăţirea situaţiei locative. Creditele acordate sunt de valoare mică, de 3.000-4.000 de lei, iar banca a redus dobânzile la două dintre produsele de creditare.

"Landlorzii" vor pierde până la 85% din avere

Prăbuşirea preţurilor cu 50%-70% pe piaţa terenurilor construibile se regăseşte şi în cifrele companiilor care în anii precedenţi au cumpărat pământ mult în vederea securizării viitoarelor proiecte de investiţii. Astfel de firme au înregistrat cele mai slabe cifre în momentul reevaluării portofoliilor deţinute. Pentru a afla care dintre investitorii/proprietarii de valori imobiliare sunt perdanţii crizei citiţi "Financiarul" de mâine.

GÂNDUL

PD-L acordă UDMR locuri veşnice în parlament pentru a trece Constituţia lui Băsescu

Ideile partenerilor de guvernare din PD-L şi UDMR se bat cap în cap: în timp ce PD-L cere parlament uninominal şi reducerea numărului de aleşi, UDMR nici nu vrea să audă. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, pentru Gândul, că formaţiunea pe care o conduce se opune Parlamentului unicameral, propus în proiectul de revizuire a Constituţiei adoptat de Guvernul Boc. El a apreciat că şansele ca această prevedere să treacă de Comisia parlamentară sunt destul de mici fiind nevoie de consensul tuturor partidelor:

Stolojan îi spune lui Vlădescu să umble la grupurile de interese, nu la taxe

Fostul premier susţine că reducerea evaziunii fiscale, încurajată sau nepenalizată de unele lacune legislative, poate fi combătută numai dacă mediul politic nu va mai pleca urechea la cererile grupurilor de interese. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat miercuri că se analizează în acest moment mai multe scenarii privind creşterea veniturilor bugetare prin extinderea bazei de impozitare.

Dintre ultimele soluţii de evitare a unei noi crize financiare

Evitarea unei noi crize financiare - văzută drept probabilă de acum în opt ani, de către magnatul George Soros - s-ar putea face, fie prin divizarea acelor instituţii de credit gigantice, socotite "prea mari pentru a fi lăsate să cadă", fie printr-o "dublă taxare" a profiturilor lor. Prima soluţie a fost evocată de legislatori americani, în cadrul discuţiilor din aceste zile pe marginea proiectului lui Barack Obama de reformare a sistemului financiar din SUA, relatează The New York Times.

JURNALUL NAŢIONAL

Niculae, naşul gazului ieftin

Ioan Niculae, patronul InterAgro, vrea să obţină profit veşnic în urma afacerilor cu statul român, dar uită să-şi plătească datoriile. Gazele la preţ subvenţionat pe care le va primi industria chimică ne vor costa pe toţi mai mult şi vor provoca probleme sistemului de alimentare cu gaze naturale, potrivit unei analize realizate de Jurnalul Naţional.

PD-L vrea un Parlament mic, la ordinele preşedintelui

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia Parlamentului de a înfiinţa o comisie de revizuire a Constituţiei, că Guvernul a şI trântit un proiect de modificare a Legii fundamentale, care constrânge Parlamentul să execute rapid solicitările şefului statului. Conform procedurilor, un asemenea proiect trebuie înaintat Parlamentului de preşedinte, la propunerea Guvernului. Apariţia proiectului guvernamental a lăsat cu gura căscată partidele care încă nu şi-au definitivat amendamentele.

Statul vrea bani de la micii producători agricoli

Statul vrea să încurajeze românii să cumpere de la ţărani şi de la micii producători, propunând închiderea superkarmeturilor şi hipermarketurilor în fiecare duminică, însă, pe de altă parte, nu le mai permite micilor producători accesul în pieţe şi târguri dacă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Autostrada a fugit în Muntenegru

Muntenegru, ţară nemembră UE, are soluţii pentru concesiunea unei autostrăzi de trei ori mai lungă decât Comarnic-Braşov. Şi chiar la un preţ mai mic. Muntenegru, ţară al cărei PIB este de 15 ori mai mic decât cel al României, pare să aibă mai multe şanse pentru prima concesiune a unei autostrăzi decât avem noi la Comarnic-Braşov. Firma Aktor, parte a consorţiului Vinci-Aktor, care s-a retras din România, după ce chiar semnase contractul de concesiune, în Muntenegru, este foarte interesată de concesiunea autostrăzii Bar-Boljare, lungă de 169 de kilometri. Mai mult, grecii cer chiar cu 4 milioane euro mai puţin pe kilometrul muntenegrenilor, construit tot în munte.

Polonezii contestă teoria rusă privind eroarea de pilotaj

Specialiştii polonezi implicaţi în ancheta accidentului avionului prezidenţial Tupolev 154 la Smolensk avertizează asupra riscului antepronunţării privind cauzele prăbuşirii, delimitându-se de declaraţiile părţii ruse, care acuză o eroare de pilotaj. Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, şi alţi oficiali implicaţi în investigarea prăbuşirii avionului prezidenţial în Rusia au declarat că vor fi necesare săptămâni sau chiar luni de anchetă înainte de a fi stabilite cauzele catastrofei.

Începe valul executărilor silite

Doar pentru aprilie şi mai au fost anunţate mai mult de 600 de licitaţii pentru vânzarea de locuinţe executate silit. Băncile scot la vânzare din ce în ce mai multe locuinţe ale clienţilor care nu au mai putut achita ratele. Numărul licitaţiilor a ajuns deja la 900, însă acestea au, deocamdată, doar o valoare simbolică, în condiţiile în care băncile nu reuşesc să vândă imobilele nici măcar la a doua strigare, atunci când, prin lege, sunt obligate să pornească licitaţia de la un preţ cu 25% mai mic decât cel cerut iniţial. "În general, preţul iniţial de vânzare a bunurilor este cu cel puţin 10% sub media pieţei.

ZIARUL FINANCIAR

Numirile politice au efecte devastatoare în economie

Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în economie: "Există o ruptură între mediul academic şi guvern aşa cum nu a mai fost niciodată. Nu există niciun fel de colaborare". Guvernul nu poate relansa economia pentru ca administraţia publică este înţesată de numiri politice, netransparente, fără criterii de performanţă, şi banii publici se risipesc practic în direcţii care nu aduc valoare în economie, acuză specialiştii.

Fondul luiVideanu "naşte" efecte economice în 9 luni

Fondul Român de Investitii (FRI), un proiect gândit de Ministerul Economiei aflat în subordinea lui Adriean Videanu, unul dintre cei mai puternici oameni ai momentului, va fi constituit numai din banii pe care statul îi va încasa din vânzarea acţiunilor pe care le deţine la mai multe companii energetice, cum ar fi Petrom, Transelectrica sau Transgaz, fără a lua bani de la CEC sau de la BNR.

Ţăranii fără firmă nu mai primesc sprijin financiar din partea statului

Producătorii agricoli care nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, ca întreprindere individuală sau familială nu vor mai primi sprijin financiar din partea statului începând cu acest an, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

CNVM încearcă să scoată din ceaţă piaţa RASDAQ

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis să suspende sistemul alternativ de tranzacţionare autorizat în 2008, pe care urmau să fie transferate toate companiile listate pe RASDAQ, după ce Bursa a primit autorizare pentru al doilea ATS anul acesta. Într-o dispunere de măsuri emisă ieri, CNVM precizează că, pe perioada suspendării ATS-ului autorizat în 2008, acţiunile listate pe piaţa RASDAQ se vor tranzacţiona conform regulilor aplicabile în prezent.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb