REVISTA PRESEI 22.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iulie 2011

ADEVARUL

Petrom, frate cu statul ca să-şi crească preţul

Petrom va fora prima sondă în perimetrul Neptun din Marea Neagră. Anunţul a venit în toiul derulării ofertei publice şi la câteva ore după ce Guvernul a prelungit perioada de explorare a zonei. Astăzi este ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Petrom pot subscrie pentru a primi titluri din pachetul de 9,84% scos la vânzare de către stat. În timpul ofertei publice de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile statului la Petrom, demarată în urmă cu două săptămâni, atât compania, cât şi autorităţile au scos mai mult de un careu de aşi din mânecă. Aceasta pentru a arăta cât de prolifică este activitatea companiei şi pentru a determina un preţ cât mai mare de vânzare a acţiunilor. De ce este atât de important ca oferta Petrom să fie un succes? Pe lângă faptul că statul are nevoie de fiecare milion de euro în plus pe care îl poate obţine de la investitori, aceasta este cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria bursei de la Bucureşti. Rezultatele ei reflectă nu doar interesul investitorilor pentru cea mai mare companie românească, dar şi modul cum este văzută economia României în lumea financiară globală.

Reguli mai dure pentru băncile din Europa

Noile norme pregătite de Uniunea Europeană pentru a face sistemul financiar mai sigur ar impune băncilor din Europa să-şi majoreze capitalul la o valoare estimată de 460 de miliarde de euro până în 2019 sau să-şi reducă substanţial riscurile, scrie "Financial Times". Proiectul de propuneri dezvăluit miercuri, care are încă nevoie de aprobarea celor 27 de state membre şi a Parlamentului European, face ca UE să fie prima entitate care începe implementarea acordului Basel III privind capitalul şi lichiditatea, adoptat în 2010.

Agricultură ca la carte sau rămâi fără subvenţii

Fermierii care nu-şi cultivă corect pământul nu vor mai primi sprijin financiar de la stat. Cei care nu şi-l cultivă deloc vor primi în continuare ajutoarele. Taxa pe pârloagă a fost amânată şi nu s-a mai auzit nimic de ea. În schimb, ministrul Agriculturii vrea să-i taxeze acum pe cei care nu-şi lucrează pământul aşa cum trebuie. Fermierii care nu ară la timp şi nu-şi seamănă pământul în perioada optimă nu vor mai primi subvenţii de la stat, a declarat joi Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Datoriile statului, cap de listă în discuţiile cu FMI

Autorităţile de la Bucureşti au avut ieri primele întâlniri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, veniţi în România pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Dacă deficitul bugetar nu mai este o problemă, pentru că cifrele oficiale arată clar o îmbunătăţire a încasărilor şi o scădere a cheltuielilor, arieratele statului dau în continuare bătăi de cap oficialilor. În acest moment, datoriile cumulate ale companiilor de stat şi ale autorităţilor locale deţin o pondere generoasă de aproximativ 5% din PIB, potrivit evaluărilor oficiale. Asta înseamnă în jur de 25-30 miliarde de lei, sumă care ar trebui redusă cu câteva miliarde de lei până la sfârşitul acestui an.

Cipru, în colaps economic după explozia centralei

Statul ar putea fi nevoit să ceară ajutor extern în urma exploziei de la principala centrală electrică de pe insulă, produsă la începutul lunii. Pierderile de până la un miliard de dolari şi expunerea pe Grecia ar putea împinge Cipru în colaps economic. Explozia care a avut loc la 11 iulie a lăsat ţara fără jumătate din necesarul de electricitate. Dacă nu se vor lua măsuri concrete pentru a limita efectele crizei, ţara ar putea fi forţată să ceară ajutor financiar extern pentru a evita colapsul.

România în criză: precauţie în salarii

Statele cu o atitudine precaută în criză, cum e şi România, au îngheţat sau chiar au redus salariile minime pe economie. Guvernele risipitoare, precum cele din dominoul mediteraneean, au crescut veniturile minime pe economie şi asta le face mai dureroasă austeritatea. Datele pe primul trimestru al anului 2011 ale Biroului European de Statistică Eurostat arată că România se menţine pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, cu 157,20 euro pe lună. În urma noastră se mai află doar Bulgaria, cu 122,71 euro.

Cum va fi salvată Grecia

Liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Europa va lasa Grecia să intre parţial în incapacitate de plată ca parte a unui plan de măsuri pentru salvarea economiei. Liderii de stat şi de guvern din zona euro s-au întâlnit joi, la Bruxelles, pentru decizii considerate de mulţi analişti istorice pentru supravieţuirea monedei euro şi pentru salvarea Greciei, aflată la un pas de faliment. Grecia primeşte împrumut cu dobândă mică, scandenţa de aproape cinci ori mai mare şi perioada de graţie de 10 ani. Planul de măsuri financiare pentru salvarea Greciei implică buy-back de obligaţiuni şi swap al datoriei, dar nu şi o taxă asupra băncilor. Liderii europeni din zona euro au ajuns la un acord pentru un nou program pentru Grecia şi, împreună cu FMI şi contribuţia voluntară a sectorului privat, să fie acoperit "pe deplin" deficitul de finanţare.

Pactul franco-german

Încrederea liderilor din zona euro că summitul de va încheia cu un rezultat pozitiv a fost motivată de faptul că Merkel şi Sarkozy au semnat, în dimineaţa zilei de joi, după o întâlnire în Berlin care a durat şase ore, un acord privind pachetul de ajutor financiar pentru Grecia. Detaliile pactului au rămas secrete până la intrarea în discuţii cu restul şefilor de stat din Eurogrup, însă, conform unor surse, acesta va include o reeşalonare a datoriei greceşti şi schimburi de obligaţiuni, precum şi o revizuire a modului în care sectorul privat va participa la eforturile de recuperare financiară.

REACŢII PE PIEŢELE DE CAPITAL: Bursele au crescut după ce Europa a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei

Pieţele internaţionale au înregistrat creşteri imediat după apariţia informaţiilor despre pachetul de măsuri pentru salvarea Greciei adoptat în cadrul summitului extraordinar de astăzi, de la Bruxelles, a anunţat BBC. Bursa din Milano a crescut cu 4%, cel cea din Spania cu 3%. La deschiderea pieţei de capital din SUA s-au înregistrat de asemenea creşteri. În Germania, acţiunile Commerbank au crescut cu aproape 9%, iar cele ale Deutsche Bank cu 3,6%. În Franta, acţiunile Societe Generale si Credit Agricole au câştigat 6%. Pe piaţa din Marea Britanie, acţiunile Barlays au crescut cu aproape 10%, în timp ce actiunile Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au crescut cu peste 7%.

Ungaria recuperează gigantul energetic MOL

Chiar dacă este puternic îndatorată, Ungaria revine asupra privatizărilor din anii "90 şi îşi renaţionalizează activele strategice. Budapesta a cheltuit 1,88 de miliarde de euro la sfârşitul lunii mai pentru a recupera 20% din acţiunile MOL, cea mai mare întreprindere de petrol şi gaz din ţară, de la grupul rusesc Surgutneftegas. Această achiziţie este o revanşă simbolică în faţa unor puteri care au dominat ţara în trecut: Austria şi URSS, scrie corespondenta Le Monde la Viena.

CURENTUL

Oraşul Bårlad e roşu în sondaje şi portocaliu în realitate

Peste noapte, oraşul Bårlad, din judeţul Vaslui, a devenit portocaliu, deşi primarul Constantin Constantinescu (foto) este mare lider local al PSD, ocupånd chiar funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, iar partidul roşu are, potrivit sondajelor triumfaliste raportate la centru, peste 60% în această zonă. Zeci de bannere portocalii au apărut în oraş anunţånd găzduirea astăzi a unui seminar pe teme economico-sociale pentru a identifica soluţii care să ducă la reducerea ratei somajului din judeţul Vaslui. Întrebat dacă bannerele de promovare portocalii au şi o conotaţie politică, primarul Constantinescu a declarat pentru "Curentul" că este doar o coincidenţă, motivul principal fiind acela că pe stocul Primăriei nu mai exista decât material portocaliu.

Sebastian Lăzăroiu vrea să-i pună la muncă pe ţigani

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, are un plan bine pus la punct, pentru următorii trei ani. Astfel, demitarul a declarat la Bruxelles, în urma întâlnirii cu comisarul European pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, Laszo Andor, că vrea să-i pună pe ţigani la muncă întrucât sunt "un rezervor important pentru creşterea ratei ocupării forţei de muncă". Sebastian Lăzăroiu a mai declarat că de la 63 la 70% până în 2020 sunt romii care trăiesc la marginea societăţii, iar autorităţile trebuie să facă eforturi pentru a-i aduce în centrul societăţii.

CURIERUL NATIONAL

Îşi revine turismul românesc?

Peste două treimi din proprietarii de unităţi de cazare nu mai vor să le vândă. Specialiştii spun că se văd semnele unei reveniri ce ar putea deveni evidentă anul viitor. Aceştia se aşteaptă ca în 2012 să avem parte de mai mulţi turişti din străinătate. Primele şase luni ale acestui an s-au dovedit a fi diferite pentru turismul românesc. Performanţele nu sunt extraordinare, însă proprietarii structurilor de cazare au cam renunţat la intenţiile de vânzare a unităţilor pe care le deţin. Majoritatea simt că turismul românesc iese uşor, uşor din criză şi că se îndreaptă către o perioadă mai bună, potrivit analiştilor consultaţi de Curierul Naţional.

Oprea: Fregata Ferdinand a arătat o imagine corectă a României peste hotare

Întoarcerea fregatei "Regele Ferdinand" din misiunea executată în Marea Mediterană în cadrul operaţiei "Unified Protector" a fost salutată ieri de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, acesta felicitând militarii de pe fregată pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Amintind că fregata "Regele Ferdinand" a parcurs în cadrul misiunii aproximativ 17.400 de mile marine, participând la 765 de misiuni specifice de supraveghere, monitorizare, interceptare, căutare şi salvare, ministrul a dat exemplul din noaptea de 12 spre 13 mai, când militarii de pe fregată au intervenit pentru salvarea a 150 de persoane care se aflau la bordul unei ambarcaţiuni ce plutea în derivă în apropiere de Tripoli.

Reţelele sociale, un pericol pentru SUA?

Departamentul american al Apărării caută specialişti care să identifice modalităţi de depistare şi contracarare a propagandei care poate apărea în reţelele sociale, relatează AFP, preluat de Mediafax. Darpa caută experţi care să poată dezvolta "o nouă ştiinţă a reţelelor sociale", pentru a anticipa apariţia unor campanii de propagandă în reţele cum sunt Twitter sau Facebook. Scopul programului este de a detecta "mesajele voit înşelătoare şi dezinformarea" în reţelele sociale şi de a le contracara, potrivit unui anunţ publicat de Darpa. Proiectul răspunde îngrijorării exprimate de mai mulţi comandanţi militari americani în legătură cu rapiditatea schimbărilor politice produse în Orientul Mijlociu, unde reţelele sociale au catalizat protestele împotriva unor guverne aliate ale Statelor Unite.

Garda Financiară a amendat comercianţii din China Town cu 55.000 lei

La numai două zile de la inaugurarea complexului comercial China Town, comisarii Gărzii Financiare au şi aplicat amenzi de 55.000 lei, din care au încasat, pe loc, 40.000 lei, a informat ieri Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF). "Din dispoziţia preşedintelui ANAF, Garda Financiară a derulat astăzi, 21 iulie, ample acţiuni de control în complexul comercial China Town. La operaţiune au participat 30 de echipe de comisari, fiind încheiate 35 de acte de control.

Rejudecarea dosarelor FNI şi FNA, amânată pentru 1 septembrie

Procesul în care Nicolae Popa a cerut rejudecarea dosarelor FNI şi FNA a fost amânat ieri în lipsa dosarului de fond, a declarat pentru Curierul Naţional judecătorul Laura Andrei, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti, precizând că următorul termen a fost stabilit pentru data de 1 septembrie 2011. La termenul anterior, instanţa Secţiei a II-a Penale a Tribunalului Bucureşti ceruse dosarele de fond judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Apel Bucureşti şi la secţiile I şi a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Muncitorii români se trezesc din visul spaniol. Norvegia, venim!

Spaniolii pregătesc interdicţii românilor care se urcă în autocar şi merg să se angajeze la ei. Cei care s-au stabilit acolo, chiar dacă nu sunt vizaţi, cred că imaginea lor va avea de suferit. Cei care s-au stabilit acolo spun că au copii la şcoală, credite ipotecare, sunt legaţi de Spania şi rămân oricum. Aşteaptă să treacă criza economică. Guvernanţii iberici ţin să precizeze că decizia lor e una provizorie şi nu îi va afecta pe cei care lucrează deja. Românii au început să se reorieteze, cei care vor să lucreze în străinătate schimbă locurile de muncă din Spania cu cele din Nordul Europei. "Au fost echipe de muncitori în construcţii pe care le-am ajutat să treacă din Spania, în Norvegia, Danemarca sau Suedia. E clară noua tendiţă. Salariile sunt mai mari, iar permisul de muncă se obţine foarte uşor, e aproape o formalitate", e observaţia lui Călin Ştefănescu, reprezentant al tjobs, unul dintre cele mai mari site-uri cu oferte de muncă pentru străinătate.

Boc: România poate ajunge sanatoriu de lux pentru corupţi

Preşedintele PDL îl acuză pe Victor Ponta că îşi doreşte reîntoarcerea la Parchetul Naţional Anticorupţie de pe vremea lui Adrian Năstase, care "prindea muşte, nu rechini". Preşedintele PDL, Emil Boc, a făcut ieri, într-un comentariu despre raportul Comisiei Europene (CE) pe justiţie, o comparaţie între modul în care se făcea justiţie în 2004 şi modul în care se face acum. Potrivit premierului, justiţia la nivelul anului 2011, aşa cum este reflectată în raportul CE, este mai performantă decât în trecut, iar orice om "de bună credinţă poate constata asta".

Se întoarce Antonie Solomon la Primăria Craiovei?

Curtea de Apel Galaţi a ridicat azi interdicţia de a părăsi localitatea în cazul primarului suspendat al Craiovei, Antonie Solomon. Acesta ar putea reveni în funcţia de primar, dar şi candida din nou. Culmea ironiei, este cotat în sondaje la aproximativ 60%. Instanţa a menţinut astfel decizia din 8 iulie a Tribunalului Galaţi, care a admis cererea avocaţilor lui Solomon de înlocuire a interdicţiei de a părăsi localitatea cu cea de a părăsi ţara. În noua decizie, nu este cuprinsă însă şi interdicţia ca Antonie Solomon să îşi exercite funcţia de primar, fapt ce a născut deja speculaţii privind întoarcerea sa în fruntea administraţiei din Craiova. Avocaţii lui Antonie Solomon susţin că, în lipsa unei prevederi exprese din conţinutul hotărârii, referitoare la interdicţia de a-şi exercita funcţia, edilul poate reveni ca primar al Craiovei.

Gata cu vecinii rău-platnici: apa şi gazele vor fi separate pe fiecare apartament

Utilităţile vor fi separate pe fiecare apartament şi vor fi oprite doar la datornici. Vecinul rău platnic nu va mai da bătăi de cap celor de lângă el. Asta, dacă parlamentarii vor vota proiectul de lege care prevede că toţi furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi să încheie contracte individuale cu fiecare locatar. "Reglementarea asigură posibilitatea de a recupera mai uşor şi mai repede datoriile propretarilor de locuinţe", se precizează în expunerea de motive a draftului, care a fost avizat deja favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului.

Bancherii se pregătesc de dezastru: Adevăratul motiv pentru care Soros îşi ţine banii cash

În urmă cu doar două zile, a apărut o informaţie potrivit căreia investitorul american George Soros a decis să ţină CASH 75% din activele fondului său de investiţii Quantum Endowment Fund. V-aţi întrebat vreo clipă care este motivul pentru care cineva cunoscut drept geniul ingineriilor financiare decide să păstreze lichidităţi în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari? Realul motiv este acela că bancherii şi investitorii de pe Wall Street se pregătesc de un eventual dezastru, aşa cum face de altfel, chiar Banca Centrală a Americii, Federal Reserve, scriu americanii de la New York Times, care arată că această mişcare este una tipică pentru fondurile speculative înainte de un mare eveniment care poate avea consecinţe de natură financiară. Fedul american se pregăteşte "activ" pentru intrarea în faliment a Statelor Unite, se arată într-un material publicat de Reuters, care citează un oficial al Băncii Centrale Americane.

FINANCIARUL

Pe fondul crizelor globale, increderea europenilor in banci s-a redus la jumatate

Aproape 40% din acestia si-au schimbat institutia de credit.Criza financiara internationala, care s-a manifestat si printr-o ,,inghetare" a creditarii, a dus la o erodare fara precedent a increderii consumatorilor in institutiile financiare. Pe plan mondial, nivelul increderii in banci a scazut cu 44%, cea mai dramatica reducere inregis­trandu-se in Statele Unite, cu 55%, arata un studiu realizat de compania de consultanta Ernst&Young. In Europa, increderea consumatorilor in banci a scazut cu 50%, in conditiile in care 63% din britanici, 61% din nemti si 58% din spanioli si-au diminuat increderea in institutiile de credit.

In contul a 532 mil. $ nerecuperati, statul a redevenit oficial actionar la Rompetrol Rafinare

Noua structura a actionariatului companiei controlata de KazMunaiGaz a fost inscrisa la Registrul Comertului. Proprietarii kazahi ai Petromidia nu au rascumparat integral obligatiunile scadente in septembrie 2010, de 603 milioane de dolari, si au fortat statul sa redevina actionar. Ministerul Finantelor a contestat decizia, dar in urma cu trei zile Oficiul National al Registrului Comertului a consfintit noua structura a actionariatului.

Liga lui Mitica este sub campionate precum cele din Singapore sau Vietnam

De astazi se reia nebunia din Liga 1, prima divizie de fotbal a Romaniei aflandu-se pe locul 48 intr-un top mondial al celor mai puternice ligi ale planetei. Federatia Internationala pentru Istoria si Statistica Fotbalului (IEFHS) a acordat 186 de puncte competitiei girate de LPF, in fata campionatului nostru fiind asezate tari cu un fotbal mult mai slab cotat, precum Singapore, Camerun, Thailanda, Kuweit, Qatar, Indonezia, Uzbekistan, Vietnam, Malaysia, Iran sau Nigeria. Dar asta e o alta poveste, care oricum nu-i deranjeaza catusi de putin pe mai marii fotbalului mioritic, Mircea Sandu si Mitica Dragomir.

Proiectele UE vor fi finantate, temporar, doar de la bugetul de stat

"Nicio investitie nu se opreste in Romania, indiferent ca este pe bani bugetari sau pe fonduri europene. Platile in acest moment se efectueaza de la bugetul de stat", a anuntat ieri premierul Emil Boc. Acesta a precizat ca "doar temporar si voluntar am decis, pana la verificari suplimentare, sa nu inaintam facturi la UE". "Daca Uniunea Europeana, dupa ce am inaintat factura, vine si gaseste probleme la licitatii in Romania, pierdem banii. Daca noi corectam in tara inainte de a trimite factura, banii nu se pierd, raman in Romania si pot fi utilizati pentru alte proiecte", a explicat seful Executivului.

Europenii renunta la riscuri si isi muta banii in fondurile monetare si de obligatiuni

Romanii au ales cu mai mult timp inainte aceasta strategie. Aversiunea la risc a investitorilor europeni pare sa fi crescut in ul­tima perioada, in conditiile in care previziunile privind evolutia pietei financiare sunt sumbre din cauza acutizarii crizei datoriilor suverane. Acesta este si motivul pentru care, in luna mai, s-a observat o tendinta de retragere a banilor din fondurile de actiuni si diver­sificate si de indreptare a plasamentelor spre cele de obligatiuni si monetare.

Proiect de regulament al Bancii Nationale pentru clasificarea creditelor

Banca Nationala a supus dezbaterii publice un proiect de Regulament privind clasificarea creditelor si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc, aplicabil entitatilor supravegheate de BNR, altele decat bancile. In plus, fata de modificarea sferei de aplicabilitate, proiectul mai vizeaza impunerea unui tratament unitar creditelor restructurate. Regimul propus reprezinta preluarea unei practici internationale acceptate, ce presupune pastrarea creditului restructurat in categoria de clasificare in care era incadrat la data restructurarii si monitorizarea acestuia timp de sase luni in cazul creditelor cu scadenta initiala mai mica de cinci ani si 12 luni in cazul creditelor cu scadenta mai mare de cinci ani.

JURNALUL NATIONAL

Asfalt de 14 milioane de euro în satul lui Boc

Gurile rele spun că asfaltul s-ar opri în poarta părinţilor lui Boc, primarul neagă. Drumul principal din satul Răchiţele, localitatea natală a premierului Emil Boc, este inclus într-un proiect de modernizare derulat de Consiliul Judeţean Cluj. Întrebat ieri într-o conferinţă de presă dacă poate să dea detalii despre proiectul de aproximativ 14 milioane de euro care vizează asfaltarea unui drum din Răchiţele care ar duce până unde este casa părintească, premierul Boc a răspuns: "Eu cred că primarul din comună vă poate da toate acele detalii. Nu am informaţii despre asemenea proiecte din fiecare comună din România".

Ponta: USL va susţine implementarea măsurilor cerute de Comisia Europeană

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, astăzi, că opoziţia va susţine implementarea măsurilor cerute de Comisia Europeană în Raportul privind MCV, însă s-a arătat pesimist în ceea ce priveşte apariţia unor rezultate concrete în lupta anticorupţie. "Lucrurile din păcate nu merg bine, dar noi, opoziţia, vom sprijini implementarea tuturor măsurilor cerute de Comisia Europeană. Nu sunt însă optimist în ceea ce priveşte şi rezultatele concrete anticorupţie, pentru că este foarte greu în actualul context. Atâta vreme cât cazuri foarte clare de corupţie, cum este cel legat de Sorin Blejnar, nu se mişcă deloc, nu sunt optimist că vor apărea rezultate serioase, însă din partea noastră va exista tot sprijinul pentru măsurile din Raport", a declarat preşedintele PSD, potrivit Mediafax.

Oferta Petrom, la limită

Statul s-a faultat singur când a dorit îngheţarea preţului la benzină. Acum s-a dat peste cap "să îndulcească" oferta. Vineri expiră oferta de vânzare a 9,84% din titlurile Petrom pe care o derulează Ministerul Economiei şi nu se prefigurează rezultate prea bune pentru stat, din cauza interesului slab generat printre investitori. Termenul pentru vânzarea celor 5,57 miliarde de acţiuni Petrom expiră la orele 12:00, iar statul a fost nevoit să îşi scadă zilele trecute pretenţiile în privinţa preţului cu 19% sub maximul cerut şi să "îndulcească" oferta prelungind licenţa Petrom de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră din cauza apatiei. Principalul acţionar, OMV, a anunţat deja anterior că nu este interesat să îşi crească deţinerea de 51%. Nici Fondul Proprietatea, ale cărui destine sunt gestionate de Franklin Templeton, nu participă la vânzare, din moment ce deja deţine 20,11% din Petrom, iar acest pachet îi depăşeşte deja 10% din totalul activelor.

NATIONAL

Scad dobanzile la creditele in lei

Bancherii continua sa scada costurile la creditele in lei. Cele mai cautate produse financiare sunt cele pentru nevoi personale cu limita de pana la 10.000 de lei. - La OTP Bank dobanda pentru un credit de nevoi personale este de 13,93%. Rata acestui imprumut este de 341,44 de lei. La finalul contractului veti returna aproximativ 12.300 de lei. Banca impune o dobanda penalizatoare, de 15,93%, in cazul in care veti inregistra intarzieri la plata ratelor.

Awdi, marele castigator la "Loteria licitatiilor" a la Nastase

Niciuna dintre afacerile Hassan Awdi nu ar fi ajuns sa se extinda atat de mult, devenind daunatoare pentru statul roman, daca libanezul nu ar fi gasit modalitatile de a se conexa la asazisa "lume buna" a mediului de afaceri. Afacerile libanezului Hassan Awdi au debutat, in mare masura, sub spectrul neglijentei crase a statului roman. Ca s a nu spunem ca, din cate se pare, zisa "neglijenta" inseamna, de fapt, incompetenta, reavointa si o totala nepasare fata de averea statului. Cel mai bun exemplu, luat aleatoriu dintr-o lunga lista, il constituie vanzarea catre Monalisa Trading Co. SRL, detinuta de Hassan Awdi, a Societatii Comerciale PANDURI SA (fosta ICL Alimentara sectorul 5). Intr-un act de suspecta generozitate, FPS vinde la un pret derizoriu, de numai 22,7 miliarde, 72 la suta din actiunile PANDURI SA.

PUTEREA

Cathedral Plaza, plimbată suspect prin acte

Scandalul declanşat de vânzarea gigantului de lângă Catedrala Sfântul Iosif, respectiv Cathedral Plaza Office, este departe de a se fi încheiat. De fapt, în cartea funciară este notată o promisiune de vânzare a clădirii către firma Casina Construct SRL. Surse oficiale au declarat că antecontractul ar fi fost semnat pentru suma de 300.000 de euro din totalul celor 70 de milioane, la cât s-ar ridica tranzacţia.

Directorii pensionari de la CFR Marfă câştigă peste 10.000 lei pe lună

În timp ce conducerea CFR Marfă a decis "sacrificarea" a peste 2.500 de ceferişti, aghiotanţii din birouri rămân pe funcţii bănoase. Dacă ceferiştii trimişi în şomaj vor încasa şase salarii compensatorii, echivalentul a aproximativ 2.400 de lei, unii şefi de serviciu, cu decizie de pensionare, sunt promovaţi temporar pe diverse funcţii de conducere şi sunt răsplătiţi cu aproximativ 100 milioane de lei vechi pe lună. Mai mult, compania CFR Marfă a avut grijă să modifice organigrama astfel încât şefii de birouri sau servicii să beneficieze de salarii mai mari.

Votul uninominal, pus sub semnul întrebării

Deşi alegerile din 2008 au reprezentat introducerea în România a colegiilor parlamentare uninominale, mulţi deputaţi şi senatori sunt nemulţumiţi de actualul sistem electoral. Ei îşi doresc revenirea la alegeri pe liste de partid. Printre ei figurează şi Kelemen Hunor, primul preşedinte de partid care anunţă că l-ar încânta această schimbare a schimbării. Mai mult, udemeristul confirmă că în coaliţia de guvernare există discuţii pentru modificarea formei actuale a alegerilor parlamentare.

Banca Centrală Europeană acceptă intrarea în incapacitate de plată a Greciei

Europenii se inspiră din fostul plan Marshall şi propun o schemă de ajutorare a Greciei, care ar putea fi extinsă şi asupra Irlandei şi Portugaliei. Surse citate de Reuters au dat câteva detalii despre propunerea Institutului Internaţional de Finanţe (IIF) privind "rostogolirea" datoriilor Greciei până la cel puţin 15 ani, cu o scădere a ratei dobânzii la 3,5%. Banca Centrală Europeană (BCE) este dispusă să permită Greciei intrarea temporară în stadiul de incapacitate de plată, ca răspuns parţial la criza în care se află acest stat, potrivit aceloraşi surse. Decizia va implica şi o răscumpărare a obligaţiunilor Greciei, însă se va renunţa la noi taxe impuse băncilor.

ROMANIA LIBERA

Cum să-ţi cumperi două vile din meditaţii la matematică

Dintr-un salariu de sindicalist şi din meditaţiile la matematică ale soţiei se pot cumpăra două vile în centrul Bu­cu­reştiului. Aşa explică preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, cum şi-a dobândit averea. ANI susţine însă că între veniturile acestuia şi proprietăţile cumpărate este o discrepanţă majoră şi a început o anchetă.

Fenomenul Apple cucereşte lumea

Acţionarii Apple au toate motivele să fie fericiţi: cifra de afaceri a companiei a crescut în ultimul an cu 90%, iar profiturile cu 124%; vânzările de iPhone s-au dublat, iar cele ale iPad-ului s-au triplat în acest timp. Lansarea noului iPhone 5 în septembrie promite un viitor strălucit pentru compania din Cupertino. Cifrele prezentate de Steve Jobs par aproape incredibile - rezultatele companiei depăşind atât aşteptările analiştilor economici, cât şi pe cele ale companiei. Acţiunile Apple au crescut temporar cu 6,2% (23,22$), trecând pentru prima oară peste pragul de 400 de dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Momentul adevărului la Petrom: astăzi se încheie oferta statului

Astăzi se încheie oferta publică prin care statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti.De rezultatul acestei oferte depinde viitorul programului de privatizare prin Bursă asumat de Guvern faţă de FMI, care mai prevede vânzarea pe Bursă a unor pachete de 15% din Transelectrica şi Transgaz până la finele anului, şi listarea Romgaz şi Hidroelectrica, în următorii ani.

Petrom şi gigantul american ExxonMobile se avântă în cel mai costisitor pariu care s-a făcut vreodată pe subsolul României

Petrom şi gigantul american ExxonMobil, cea mai mare cor­poraţie petrolieră a lu­mii, se avântă în cel mai costisitor pariu care s-au făcut vreodată cu subsolul României: căutarea rezervelor de petrol şi gaze din adâncurile Mării Negre. După doi ani de cercetări, cele două companii trec la o nouă fază: săparea primei sonde de explorare din apele româneşti la mari adâncimi, pas de cel puţin 100 de milioane de euro care ar putea antrena şi alţi giganţi în căutarea "aurului negru".

Familia Ţiriac vrea să se transforme în dinastie: şi-a făcut simbol heraldic cu leu, albină, stea şi turn.

Ţiriac Holdings, grupul de firme controlate de miliardarul Ion Ţiriac, cu afaceri de aproape 1 mld. euro, a demarat o nouă campanie de rebranding, care are în centru un simbol heraldic , amplasat la intrarea într-un showroom Ţiriac Auto. Este pentru prima dată când un om de afaceri îşi face un semn heraldic, care în general reprezintă dinastii sau anumite ţări sau teritorii.

Tabără: Recolta de grâu va fi de cel puţin şase milioane de tone anul acesta

"Cerealele rămân factorul esenţial în piaţă. Nimic nu schimbă piaţa şi siguranţa alimentară a unei ţări la fel cum o schimbă cerealele. Producţia agricolă dă siguranţă economiei româneşti şi consider că în acest an vom avea o recoltă bună", a declarat Tabără la un seminar pe teme agricole organizat de Mediafax. Acum, o tonă de grâu sau porumb se tranzacţionează la Londra sau Chicago la peste 200 de euro pe tonă, în timp ce la Rotterdam o tonă de ulei de floarea-soarelui costă 1.000 de euro.

Şefii CSA au averi mai mari. Salariile, tot secrete

Şefii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi-au publicat săptămâna aceasta pe site-ul instituţiei declaraţiile de avere actualizate din care rezultă că au reuşit să pună deoparte câteva zeci de mii de euro din noiembrie 2010 până în luna iunie. Dacă averea lichidă a preşedintelui CSA Angela Toncescu a crescut cu echivalentul a 2.500 de euro din toamna anului trecut până în iunie, sumele depuse la bănci şi în fonduri de pensii de cei doi vicepreşedinţi Constantin Buzoianu şi Tudor Baltă s-au majorat cu 15.000 de euro şi respectiv 70.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb