REVISTA PRESEI 22.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iulie 2014

ADEVARUL

Băsescu: Rusia este partenerul teroriştilor

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă pentru a exprima poziţia României cu privire la tragedia aviatică din Ucraina. Şeful statului a avut o reacţie dură la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl consideră vinovat, alături de insurgenţii pro-ruşi, de moartea celor 298 de oameni aflaţi la bordul avionului MH17. "România solicită de mult aplicarea stadiului trei de sancţiuni. În opinia noastră, în Estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid. Este un război prin interpuşi, al Rusiei, care foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti. Există şi un război de insurgenţă şi de gherilă urbană. Există şi acţiuni teroriste: luări de ostatici, utilizarea scuturilor umane, jafuri, răpiri. Toate acestea sunt caracteristice terorismului. Tot aici se desfăşoară şi un război informaţional, parte a unui război clasic. Din păcate, Fed. Rusă este partenerul teroriştilor. Putea UE să facă mai mult? Răspunsul meu este categoric, da." - a spus Traian Basescu.

SONDAJ INSCOP - Fuziunea dintre PNL şi PDL îi împarte pe români în două tabere

Liderii Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au anunţat că PNL şi PDL vor fuziona sub numele de PNL după 1 ianuarie 2015. Sociologii de la INSCOP Research au ieşit în stradă pentru a-i întreba pe români ce părere au cu privire la înfăptuirea acestei construcţii politice. Concluzia: majoritatea românilor, fie nu şi-au format o părere, fie consideră că fuziunea prin comasare a celor două partide este o idee proastă. Procentele arată astfel: 35,4% din respondenţi sunt de părere că unirea PNL şi PDL într-un singur partid este o idee proastă, în timp ce 29,4% consideră că un asemenea proiect este o idee bună, iar 35,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. "Comasarea prin fuziune a PNL şi PDL determină o polarizare evidentă în rândul opiniei publice", observă cercetătorii INSCOP Research.

Armata ucraineană a intrat cu tancurile în Doneţk

Forţele armate ucrainene au intrat luni cu tancurile în oraşul estic Doneţk, controlat de câteva luni de separatişti proruşi. Luptele între armata ucraineană şi rebeli au continuat zilele acestea, în ciuda crizei generate de doborârea avionului Malaysian Airlines deasupra Ucrainei. Aceasta este însă prima ofensivă declanşată de armată de la tragedia în care au murit toţi cei 298 de oameni de la bordul aeronavei. Armata ucraineană a demarat o ofensivă puternică asupra oraşului Doneţk, fiind totodată prima acţiune militară de amploare după ce un avion al Malaysian Airlines a fost doborât de o rachetă deasupra estului separatist al ţării. Ucrainenii au evitat până acum o ofensivă puternică asupra Doneţkului, oraş cu un milion de locuitori. Rebelii proruşi s-au retras şi regrupat aici în ultima săptămână, după ce au fost înfrânţi de armată şi forţaţi să fugă din mai multe oraşe pe care le ocupaseră în urmă cu mai bine de trei luni.

Oligarhii ruşi, "îngroziţi": "Ceasul s-a întors în anii "80". Dacă SUA trec la sancţiuni împotriva sectorului financiar, economia Rusiei e în colaps în şase luni

Bogaţii Rusiei sunt din ce în ce mai panicaţi că politicile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina vor duce la sancţiuni împovărătoare şi sunt prea speriaţi de represiuni pentru a spune asta în mod public, scrie Bloomberg, care citează o serie de miliardari şi foşti oficiali ruşi. Dacă Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina ca urmare a doborârii avionului Malaysia Air pe teritoriul controlat de rebeli, riscă să ajungă un proscris ca Aleksandr Lukashenko, liderul din Belarus, poreclit ultimul dictator al Europei, a afirmat un miliardar rus sub acoperirea anonimatului. Ce se întâmplă acum este afectează afacerile şi rău pentru Rusia, a mai spus el. "Elita economică şi de afaceri este îngrozită", spune şi Igor Bunin, care conduce Centrul pentru Tehnologie Politică în Moscova. Nimeni nu vorbeşte de frica răzbunării. "Orice fel de rebeliune şi vor fi îngenunchiaţi", a mai spus el. Michael Fallon, secretatul britanic al Apărarii, a fost citat de către The Mail on Sunday că Putin "sponsorizează terorismul".

Marele geopolitician Brzezinski avertizează: Europa va deveni satelitul Rusiei, dacă liderii UE nu iau măsuri

Fostul consilier de securitate al SUA în timpul Războiului Rece, Zbigniew Brzezinski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea americană CNN că "Europa riscă să se tranforme într-un satelit al Rusiei dacă nu ia măsuri faţă de acţiunile lui Putin". Brzezinski le-a cerut liderilor europeni şi celor americani să facă front comun împotriva Kremlinului şi să îl tragă la răspundere pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, de către separatiştii înarmaţi de Rusia. "Instinctul îmi spune că opinia publică europeană este revoltată", a declarat fostul consilier american, renumit pentru analizele sale geopolitice. "Aceasta chestiune umanitară este aşa de tragică, atât de dureroasă, atât de crudă şi în egală măsură de nenecesară încât europenii încet să fie cu adevărat impresionaţi. Dar ca orice altă chestiune politică, puterea decizională este în mâinile fiecărui lider european", a mai spus Brzezinski.

Rechizitoriu. Traian Berbeceanu trebuia redus la tăcere

Activitatea infracţională împotriva lui Traian Berbeceanu a fost extrem de elaborată, fiind construită "atent şi subtil". Anchetatorii care i-au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu au încercat să îl reducă la tăcere şi să obţină materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Aşa susţin procurorii anticorupţie în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe Ioan Mureşan, fost şef la Serviciul Teritorial DIICOT Alba Iulia, ex-procurorul Nicolae Cean şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean Concret, anchetatorii notează în documentul citat că cei trei şi-ar fi folosit cu rea credinţă funcţiile creând o activitate extrem de elaborată care avea ca scop înlăturarea lui Berbeceanu din funcţia deţinută. De asemenea, procurorii susţin că reacţia celor trei a fost una de apărare, "generată de panică", prin care doreau "reducerea la tăcere a lui Traian Berbeceanu"

ADMITERE FACULTATE 2014 - S-a dat admiterea la "meseria de Mircea Badea"

461 de candidaţi au susţinut ieri examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cei mai mulţi sunt fascinaţi de Mircea Badea, vedeta postului de televiziune Antena 3. Mii de absolvenţi de liceu au intrat ieri în focurile examenului de admitere la facultăţile care încă mai păstrează sistemul clasic de selecţie a studenţilor. Aventura tinerilor care visează să devină jurnalişti a început la Facultatea de Drept, unde au susţinut proba scrisă la limba română, creativitate şi expresivitate. În afară de cele 30 de subiecte de vocabular, candidaţii au mai avut de redactat două texte în care au putut să-şi demonstreze calităţile de povestitori şi puterea de argumentare: "Convingeţi un coleg să nu plece definitiv din România după terminarea liceului!" şi "Mai aveţi 15 minute să ajungeţi la un interviu şi nu aveţi bani de taxi. Povestiţi cum reuşiţi să ajungeţi la timp la interviu!". Tinerii care ieşeau din sălile de examen au fost intrebati ce tip de jurnalism vor să practice şi care este jurnalistul lor preferat. La prima întrebare, toţi, fără excepţie, au răspuns că vor să lucreze în televiziune. La cea de-a doua întrebare, cei mai mulţi au răspuns "Mircea Badea".

BANCHERUL

Depolitizarea ASF nu trebuie sa se opreasca la Marian Sarbu: nici vicepresedintele Mircea Ursache nu are experienta impusa de legea adpotata la cerintele FMI

Mircea Ursache, vicepresedintele ASF pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, numit in aceasta functie de catre Parlament, la propunerea PSD, in noiembrie 2013, nu are nici el experienta profesionala in domeniul financiar de minim 9 ani, asa cum cere noua lege de functionare a ASF adoptata anul trecut la presiunea FMI. Din acest motiv a fost declarata ilegala de catre Curtea Constitutionala si numirea lui Marian Sarbu, un alt politician numit de PSD la conducerea ASF, motiv pentru care acesta a anuntat ca-si prezinta demisia. In privinta experientei in domeniul financiar impusa de lege a lui Ursache, aceasta se rezuma la 6 ani, dintre care 3 neelocventi, adica nu in functii executive ci doar ca membru in consiliile de administratie a doua firme de asigurari si intr-un comitet de credite interministerial: 1 an membru in CA al Omniasig (1998-1999), 1 an membru in CA al Astra Asigurari (2002-2003), 1 an ca membru in comitetul interministerial de credite si garantii al Eximbank (2009).

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, si-a ascuns o avere de o jumatate de milion de euro, bani castigati in cei 9 ani de mandat la banca centrala, dar care nu apar in declaratia de avere

In 27.12.2005 Cristian Popa isi completa declaratia de avere. Prima in calitate de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), functie in care a fost numit in octombrie 2004, asadar acum aproape 10 ani. Averea lui se compunea dintr-un apartament in Bucuresti, o bogata colectie de ceasuri, butoni si bijuterii, monede de aur si argint, in valoare de aproximativ 75.000 de euro. La care se adauga inca o colectie de 9 conturi si depozite bancare, de aproximativ 45.000 de euro in total. Pe atunci, conducerea BNR nu se rusina cu salariile incasate din bani publici, asa ca Popa si-a trecut in dreptul rubricii aferente salariului suma de 270.742 lei anual, adica 22.500 de lei lunar (6.300 de euro). Dupa mai bine de 9 ani, in ultima sa declaratie de avere, publicata luna trecuta, Cristian Popa mai are doar 5 conturi, in valoare totala de 76.000 de lei (17.000 de euro), fata de cei 45.000 de euro cat avea la finalul primului an la BNR. Cu alte cuvinte, Popa e mai sarac, pe hartie, decat in urma cu 9 ani.

CURIERUL NATIONAL

România încă importă legume în mijlocul verii

Fermierii din zona legumicolă îşi doreau ca 2014 să fie un an bun, dar condiţiile meteorologice, lipsa interesului industriei alimentare, preţurile oferite de achizitori, accesul dificil în pieţe, toate acestea au făcut ca sectorul să aibă de suferit. Cu toate că producţia de legume şi fructe româneşti se află în piaţă se apelează în continuare şi la importuri mari. O cauză ar fi aceea că sectorul a fost lovit în primăvara acestui an de ploi şi grindină, lucru ce a generat pierderi însemnate pentru agricultori. Astfel, se ridică întrebarea, când va renunţa România să mai depindă de importuri şi va avea producţii care să acopere necesarul din pieţe şi magazine şi ce politici ar trebui adoptate.

Putin riscă izolarea internaţională după catastrofa aviatică din Ucraina

Rusia riscă să se confrunte cu o izolare din ce în ce mai mare, după prăbuşirea avionului malaysian, pe teritoriul Ucrainei, în condiţiile în care opinia publică occidentală se mobilizează împotriva preşedintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, ar putea fi ţinta criticilor şi în plan intern, consideră unii experţi. Astfel, prăbuşirea avionului malaysian, cel mai probabil doborât de o rachetă, şi moartea celor 298 de pasageri în estul Ucrainei, într-o zonă de lupte între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene, reprezintă o schimbare în criza care durează de mai bine de opt luni şi ar putea avea consecinţe politice şi economice imprevizibile pentru Rusia. Washingtonul i-a acuzat direct pe rebelii proruşi pentru prăbuşirea avionului pe teritoriul Ucrainei. Expertul independent Evgheni Gontmaher: Rusia ar putea fi izolată asemenea Iranului. Premierul australian Tony Abbot a sugerat că preşedintele rus ar putea să nu mai fie invitat la summitul G20 organizat, în Australia, în noiembrie, dacă nu va coopera.

Mesaj de pe Wall Street: La cinci ani după criză, ar trebui ca Fed să retragă stimulii

Măsurile de urgenţă din domeniul politicii monetare nu mai sunt necesare în al cincilea an al unei reveniri economice şi a bilanţurilor financiare, spune Stanley Druckenmiller, manager de fonduri care la sfârşitul anilor '90 lucra împreună cu magnatul George Soros. Efectele măsurilor excepţionale este tot mai mic, iar pe de altă parte istoria arată că pe termen lung costurile pot fi severe, a declarat Druckenmiller săptămâna trecută la New York în cadrul conferinţei "Delivering Alpha" organizată de postul de televiziune CNBC. Rezerva Federală Americană ar trebui să abandoneze dobânzile zero şi achiziţiile de active financiare în pieţele secundare. "Cinci ani după criză, cu semne în creştere de normalizare, se pare că este timpul ca Fed să lase în urmă ţintele sale mioape", a afirmat Druckenmiller, fondator al Duquesne Capital, subliniind posibilitatea apariţiei unor efecte adverse. "Uitându-ne la istoria economică, politicile de astăzi ale Fed par nu numai nenecesare, dar şi însoţite de riscuri apreciabile", a continuat acesta în expunerea sa preluată de portalul CNBC.

Cine este de vină pentru catastrofa aeriană din Ucraina? TOŢI

Asistăm în aceste zile la vii dezbateri privind cauzele oribilei catastrofe aeriene din Ucraina, MH17. Ceea ce-i preocupă cel mai mult pe comentatorii posturilor de radio şi televiziune, pe analiştii presei scrise europene este cine poartă răspunderea?, cine a ordonat doborârea avionului la bordul căruia se aflau aproape 300 de persoane nevinovate? Cunoscutul editorialist francez Jean-Claude Kiefer răspunde direct şi, ca întotdeauna, cu curaj: "Toţi suntem de vină". Dacă dăm citire valului de informaţii deversat pe Internet, pe diverse canale de informaţii de la Kiev, Washington, Moscova, Doneţk sau Kuala Lumpur (sediul companiei malaysiene căreia i-a aparţinut avionul doborât), nu-ţi poţi face o idee care să nu fie pusă într-un fel la îndoială privind vinovatul. Există chiar riscul ca niciodată să nu ajungem la a cunoaşte cu adevărat, fără dubii, cine a ordonat şi provocat concret catastrofa.

Profit în creştere pentru Hidroelectrica, deşi veniturile au scăzut

Producătorul de electricitate Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a raportat în primul semestru un profit brut de 509 milioane lei, cu 5,8% mai mare faţă de câştigul de 481 milioane lei din primele şase luni din 2013, ca urmare a reducerii unor cheltuieli şi remuneraţii, deşi veniturile au scăzut. Creşterea profitului brut s-a datorat reducerii cu 22% a cheltuielilor cu serviciile prestate de terţi, scăderii cu 13% a cheltuielilor cu remuneraţia personalului şi diminuării gradului de îndatorare financiară, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica. Hidroelectrica a înregistrat, în perioada analizată, venituri de 1,49 miliarde lei, în scădere cu 6% de la 1,6 miliarde lei în primele şase luni ale anului trecut, din cauza scăderii preţului de tranzacţionare a energiei electrice.

Începe forajul la o nouă sondă în Marea Neagră

ExxonMobil Exploration and Production Romania, din grupul american ExxonMobil, şi OMV Petrom, din grupul austriac OMV, încep forajul în apa de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au descoperit gaze în 2012. Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino -1, în anul 2012, potrivit unui comunicat comun al celor două companii. Noua sondă unde va începe forajul, denumită Domino - 2, este situată la aproximativ 200 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri. ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun. Cele două companii au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino -1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Rusia interzice şi importurile de conserve de fructe şi legume din R. Moldova

Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", relatează Jurnalul de Chişinău, în pagina electronică. Agenţia federală rusă Rospotrebnadzor a explicat că producătorii din Republica Moldova au încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor şi au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj şi de identificare a producţiei, dar şi încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj". Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis - iepurele carnivor care l-a mîncat pe Crin Antonescu

Cu 111 voturi pentru el şi 55 de voturi pentru Crin Antonescu, Klaus Iohannis a fost desemnat candidat al PNL la prezidenţiale. Crin Antonescu s-a arătat fericit de cele 55 de voturi primite. Dacă luăm în calcul şi pe cei absenţi, presupuşi speriaţi la gîndul de a vota împotriva noului şef, putem spune că fostul preşedinte are motive să fie fericit. Partidul nu l-a alungat de tot. Admiratorii săi din presă, din politică şi din electorat se întrec în a susţine că dracu nu-i atît de negru. Da, nu-i atît de negru, dar tot drac rămîne. Cu sau fără aceste voturi, din punct de vedere al realităţilor fără fard, e limpede: Crin Antonescu, cel pe care anul trecut pe vremea asta, mulţi îl vedeau deja viitorul preşedinte al României, a ieşit din joc. Va urma confruntarea Klaus Iohannis - Cătălin Predoiu. Confruntare care e doar o glumă.

Sondaj CSCC: În cazul unei confruntări Ponta-Iohannis, în turul doi al prezidenţialelor, liderul PSD ar câştiga la un scor foarte strâns

Potrivit unui sondaj CSCC, efectuat la cererea PNL, în cazul în care în turul doi al alegerilor prezidenţiale s-ar întâlni Victor Ponta cu Klaus Iohannis, preşedintele PSD ar obţine 51% din voturi, iar liderul liberal 49%. Sondajul a fost efectuat, potrivit informaţiilor de pe pagina de gardă, în perioada 17-23 iulie, deşi a fost difuzat la 21 iulie. Datele au fost culese prin interviuri telefonice, baza de eşantionare fiind listele de abonaţi de telefonie fixă şi mobilă. Marja de eroare este de 2,82%, dar, în cazul rezultatelor privind alegerile prezidenţiale ea creşte la 4%, întrucât calculul este efectuat doar prin luarea în considerare a votanţilor probabili. Din datele CSCC, rezultă că, dacă Ponta l-ar întâlni pe Crin Antonescu în turul doi al prezidenţialelor, scorul ar fi de 70% la 30%, în favoarea PSD. Potrivit CSCC, 49,8% din cei chestionaţi sunt puternic hotărâţi să voteze cu un candidat de dreapta, iar 20,1% sunt "înclinaţi" să aleagă un candidat cu un candidat care să aibă această orientare ideologică. Doar 30% ar vota cu un candidat de stânga.

Topul celor mai vorbite limbi din lume. Unde este folosită oficial LIMBA ROMÂNĂ

Ethnologue - Languages of the World a publicat în cadrul celei de a 16-a ediţii topul celor mai vorbite limbi din lume. Ethnologue - Languages of the World este o enciclopedie online care prezintă date despre cele 6.909 limbi vorbite în prezent în întreaga lume. Clasificarea ţine cont de numărul de vorbitori nativi, care au ca limbă maternă respectiva limbă, dar şi de numărul de state în care o limbă este vorbită oficial. Pe primul loc este chineza, cu peste 1,2 miliarde de vorbitori, limba fiind vorbită în 31 de ţări. Urmează spaniola, cu 329 de milioane de vorbitori în 44 de ţări şi engleza cu 328 de milioane de vorbitori nativi, limba fiind vorbită în 112 state. Următoarele locuri sunt completate de limbile: arabă, hindi, bengaleză, portugheză, rusă, japoneză şi germană. Limba română ocupă locul 40 în clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi. Limba, cu toate dialectele ei, este vorbită oficial în 20 de ţări: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazakhstan, Kârgâzstan, România, Republica Moldova, Mozambic, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Statele Unite, Uzbekistan.

JURNALUL NATIONAL

Legiştii olandezi au examinat trupurile victimelor zborului MH17 într-o gară!

O echipă de anchetatori olandezi a examinat astăzi rămăşiţele pământeşti ale victimelor zborului MH17 depuse în vagoanele unui tren în staţia Torez, din Ucraina. Gara se află aproape de locul catastrofei, într-o zonă controlată de rebelii proruşi. Însoţiţi de reprezentanţi ai OSCE, anchetatorii au deschis cinci vagoane. Potrivit jurnaliştilor de la Russia Today, în vagoanele frigorifice observatorii OSCE ar fi găsit 196 de cadavre. Această informaţie nu a fost însă confirmată de şeful misiuneii OSCE în Ucraina, Alexander Hug, care a declarat că a văzut trupurile neînsufşeţite puse în saci însă nu le-a numărat. Medicii legişti susţin că trupurile neînsufleţite ale pasagerilor zborului MH17 au zăcut mai multe zile în căldură, fiind într-o avansată stare de putrefacţie.

Al doilea miliardar al planetei face o propunere surprinzătoare. S-ar putea să ne placă!

Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om al lumii, potrivit clasamentului revistei Forbes, a recomandat introducerea săptămânii de lucru de trei zile, însoţită de o pensionare la o vârstă mai înaintată, ca o modalitate de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi a crea o forţă de muncă mai productivă, transmit BFM Business, Financial Times şi CNBC. Cu ocazia unei conferinţe economice organizate în Paraguay, Carlos Slim a apreciat că a venit timpul unei modificări radicale a vieţii active. "Oamenii vor putea lucra până la 70 sau 75 de ani şi să lucreze doar trei zile pe săptămână, 10 poate 11 ore pe zi", a declarat Carlos Slim. "Cu o săptămână de lucru de trei zile, am avea mai mult timp pentru relaxare, pentru calitatea vieţii. Cu patru zile libere va fi important să fie descoperite noi activităţi de divertisment şi noi modalităţi pentru a fi ocupat", a adăugat miliardarul mexican.

România va absorbi 80% din banii UE până în 2015

Dintre toate programele cel de competitivitate va avea o absorbţie de 100%, a spus ministrul Eugen Teodorovici. România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%, până la finalul anului 2015, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. "Să absorbim integral fondurile până în 2015 nu este imposibil, dar extrem de dificil. 36% cât este astăzi procesul de absorbţie arată că putem să atingem în viitor un nivel cât mai ridicat. Mulţi nu ne dădeau şanse de nici măcar 50% anul viitor, eu spun că ne vom duce undeva la 80% cele 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar, ceea ce ne va duce la un nivel fruntaş în Europa", a declarat Teodorovici. Acesta a mai spus că din calculele pe care le-a făcut pentru acest an şi pentru 2015 reiese că absorbţia va fi undeva la 80%.

NATIONAL

Monica Macovei se impinge la Cotroceni

Europarlamentarul PDL Monica Macovei vrea sa candideze pentru Cotroceni, in numele noii formatiuni PNL-PDL. Pana sa apuce sa o refuze liberalii, colegii sai democrat-liberali au declinat din start oferta. In opinia Monicai Macovei, fuziunea PNL-PDL a creat "o noua realitate politica" fata de momentul in care PDL a organizat alegeri interne pentru desemnarea candidatului sau la Presedintie, prin urmare "e firesc sa masori mai multi candidati" - printre care si ea. Solicitarea lui Macovei s-a izbit insa de refuzul hotarat al liderului PDL, Vasile Blaga: "PDL si-a desemnat in cel mai democratic mod cu putinta candidatul la functia de presedinte, avem si un parcurs cu PNL".

BNR avertizeaza: Tepele cu cecuri fara acoperire si evaziunea legala submineaza economia

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca sumele refuzate la plata de banci din cauza cecurilor sau biletelor la ordin fara acoperire sunt in crestere. Mai grav, noul cod al insolventei nu mai incrimineaza o serie de fapte ale administratorilor, care pot cere sau declara insolventa pe baza unor raportari nereale, generand risc de falimente in lant in economie. Raportarile de la Centrala Incidentelor de Plati din BNR arata ca valoarea sumelor refuzate la plata de banci a crescut in iunie fata de mai cu 42 de milioane de lei, deci cu 9%, de la 469 de milioane de lei la 511 milioane de lei.

PUTEREA

Front comun la Primăria Capitalei între consilierii PSD-PC, primarul general şi prefect

Întrebarea zilei în Primăria Capitalei a fost: câţi viceprimari are Bucureştiul, 2 sau 4? Fiecare grup sau coaliţie dădea un răspuns diferit. Suspendarea de către prefect a deciziilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a creat şi mai mare haos. Primarul general se opune şi el solicitărilor venite de la aleşi, drept urmare şedinţa extraordinară convocată luni de CGMB nu s-a mai ţinut, urmând să fie alta ordinară miercuri, convocată de Sorin Oprescu.

Medicina, cea mai căutată facultate în 2014

Anul acesta, profesia de medic este în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu. Perioada de înscriere pentru susţinerea examenului de admitere s-a încheiat pentru majoritatea universităţilor din ţară, cele specializate în studiul medicinii înregistrând, în medie pe facultăţi, concurenţă maximă. Astfel, la Facultatea de Medicină din Bucureşti sunt 4,5 candidaţi pe loc, la cea din Târgu-Mureş 5,2 concurenţi pe loc, iar la Braşov 9,82 candidaţi pe un loc bugetat, în timp ce la Timişoara, pentru specializarea tehnică dentară, sunt 3,26 candidaţi pe un loc. Recordul absolut la nivel de "nişă" l-a înregistrat specializarea "Limbi Moderne Aplicate", din cadrul Universităţii Bucureşti: 85 de candidaţi pe loc.

Tribunalul Bucureşti ar putea da soluţia definitivă în Dosarul "Loteria I"

Omul de afaceri George Copos aşteaptă, miercuri, alături de alţi patru inculpaţi, verdictul în Dosarul "Loteria I", în care este acuzat de o evaziune fiscală de peste un milion de euro, după ce în anul 2004 a vândut spaţii comerciale ale SC Ana Electronic SA (n.n. - la care era asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie) către Loteria Română, al căror preţ în acte era de patru ori mai mic decât cel încasat în realitate. În Dosarul "Loteria I", George Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie 2013, de Judecătoria Sectorului 2, la patru ani de închisoare cu executare.

ROMANIA LIBERA

Iohannis, pariul riscant al dreptei

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a fost votat, ieri, de Delegaţia Permanentă, drept candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Pentru Klaus Iohannis au optat 111 membri ai Delegaţiei Permanente, în timp ce pentru Crin Antonescu au votat doar 55. Iohannis urmează să fie măsurat în sondaje alături de Cătălin Predoiu, candidatul democrat-liberalilor, iar la începutul lunii august PNL şi PDL vor anunţa prezidenţiabilul comun. Analiştii politici contactaţi de "România liberă" au încercat să decripteze care sunt plusurile şi minusurile lui Iohannis în cursa pentru Cotroceni. Aceştia susţin că Iohannis poate obţine voturile electoratului de dreapta, are o imagine de nou venit în politică şi este avantajat de statutul de etnic german. Principala sa problemă este procesul cu ANI, dar poate avea dificultăţi şi într-o confruntare televizată cu Victor Ponta. De asemenea, el nu poate fi sigur de sprijinul întregului PNL.

Companiile UE pleacă în SUA, în goana după gazele de şist

Revoluţia gazelor de şist din SUA pune în pericol 30 de milioane de locuri de muncă în Europa, echivalent a aproximativ 10% din forţa de muncă a UE. Companiile europene din domenii în care costurile cu energia sunt importante plătesc mult mai mult pe continent pentru aceasta decât competitorii americani, a avertizat zilele trecute Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg. Pericolul planează asupra companiilor din domeniul petrochimiei, aluminiului, îngrăşămintelor şi plasticului. Multe dintre acestea părăsesc Europa pentru a profita de creşterea producţiei de gaze naturale din şist în SUA, a avertizat economistul şef al IEA, Fatih Birol. "Multe companii petrochimice din Europa Centrală se mută. 30 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol", a spus Fatih Birol. Potrivit datelor statisticii, forţa de muncă din UE se cifrează la 240 de milioane persoane, aici fiind incluse persoanele fie angajate, fie neangajate.

A început lupta pentru dovezile atacului terorist

Preşedintele american, Barack Obama, a acuzat direct Rusia pentru atacul cu rachetă asupra zborului Malaysian Airlines care a ucis 298 de civili, dar toate dovezile de care dispun serviciile de informaţii americane sunt indirecte. Ruşii ştiu acest lucru şi, de aceea, în ultimele zile a început o cursă contra cronometru pentru a pune mâna pe dovezile incriminatoare, cutiile negre şi resturile avionului prăbuşit. Duminică seară, secretarul de stat John Kerry a dat interviuri la Fox News şi NBC în care a acuzat furibund Rusia pentru faptul că anchetatorilor nu li s-a permis decât un acces limitat la locul prăbuşirii avionului Malaysian Airlines şi a caracterizat drept "grotesc" modul în care au fost manevrate dovezile şi cadavrele victimelor de către "oameni beţi, literalmente beţi", care aruncau trupurile neînsufleţite în camioane în manieră aproape profanatoare.

ZIARUL FINANCIAR

Pieţele de la Bucureşti încep să simtă tensiunea de la Est: euro creşte la 4,45 lei, iar bursa scade

Pe fondul reinflamării tensiunilor din Ucraina, cotaţia euro îşi continuă ascensiunea spre nivelul de 4,45 lei, prag pe care nu l-a mai atins de trei luni. Pieţele financiare de la Bu­cureşti au reintrat din nou sub o uşoară presiune odată cu escaladarea conflictului din Ucraina şi reapariţia nervozităţilor pe pieţele financiare mondiale, cursul leu/euro apropiindu-se luni de pragul de 4,45 lei/euro, un nivel care nu mai fusese testat din aprilie. În ultimele zece zile cursul a crescut cu 1,4%, o variaţie destul de importantă. Bursa de la Bucureşti, măsurată prin indicele BET al principalelor zece acţiuni, a pierdut 1% săptămâna trecută, iar ieri a mai marcat un uşor declin de 0,1%. Singurul lucru pozitiv în acest context este faptul că BNR ţine dobânzile la lei jos.

Fondurile de investiţii suedeze şi americane văd cu ochi buni bursa de la Bucureşti

Managerii fondurilor de investiţii East Capital şi BlackRock, printre cei mai mari investitori străini de pe piaţa românească de acţiuni, se aşteaptă ca bursa de la Bucureşti să fie printre pieţele care vor avea de câştigat în cazul unei eventuale inversări de trend pe bursele mature ajunse acum la maxime istorice. "Indicele american S&P 500 intră acum în al şaselea an consecutiv de randamente pozitive - un fenomen rar în secolul trecut. Pieţele financiare par a fi înrădăcinate în credinţa că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute, ancorate de politici monetare relaxate ale băncilor centrale din SUA şi UE, dar şi de inflaţia scăzută. Această credinţă în perpetuitatea ratelor scăzute ale dobânzilor ar putea duce la reînnoirea dezechilibrelor financiare, în condiţi­ile în care fluxurile de capital continuă să caute cu randament ridicat, fără a mai ţine cont de lichiditatea sau de calitatea activelor. Acest lucru poate duce la o inversare bruscă a anumitor preţuri ale activelor la un moment dat", spun managerii fondului de investiţii BlackRock Frontiers Investment Trust în raportul lunar de administrare.

În şase luni Petrom şi Exxon află cât gaz este în Marea Neagră

Petrom şi gigantul american ExxonMobil încep o nouă etapă a programului de explorare la mari adâncimi din perimetrul offshore Neptun prin forarea unei noi sonde care trebuie să aducă de la adâncimi de 800 de metri date esenţiale despre zăcământul descoperit în 2012. La acel moment, Petrom şi ExxonMobil au anunţat că au găsit o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi (9-18 mld. euro dacă se ia în calcul un preţ de 89,4 lei pe MWh. Un metru cub are 10,6 kWh). La un factor de recuperare de 70%, această pungă de gaze ar putea alimenta de una singură România timp de cinci ani de zile. Anul trecut, România a "ars" 12,5 miliarde de metri cubi de gaze din care 10,6 miliarde de metri cubi au fost produşi de Petrom şi Romgaz în proporţii aproximativ egale. În contextul în care consumul industrial s-a restrâns semnificativ în perioada de criză, România a ajuns să consume cu 20% mai puţine gaze faţă de 2008, devenind aproape independentă de importurile ruseşti.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb