REVISTA PRESEI 22.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 august 2011

ADEVARUL

Alegeri parţiale: USL clamează victoria în Maramureş, PDL în Neamţ

USL susţine că a câştigat cu 33,4% alegerile din Maramureş, în timp ce PDL susţine că ar fi câştigat în Neamţ cu 55%. Liderul PSD Victor Ponta a prezentat rezultatele alegerilor parţiale din Maramureş potrivit unui exit-poll realizat de PSD la ora 19.00 Potrivit datelor prezentate, candidatul USL Florin Tătaru ar fi obţinut 33,4%,faţă de 24,17% cât ar fi obţinut candidatul PDL Mariana Pop. În ceea ce priveşte alegerile din judeţul Neamţ, preşedintele PSD Victor Ponta a spus că prezenţa la vot a fost de peste 60%, iar în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor a precizat că nu s-a putut face nici un fel de estimare. În schimb, şeful PDL Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan a susţinut că Adrian Rădulescu (PDL) ar fi câştigat cu 55%.

Gazprom are o nouă metodă de a ne scumpi gazele

Cotaţiile ţiţeiului nu vor mai conta în calculul preţului gazelor, spune strategul-şef al Gazprom, Vlada Rusakova. Noua formulă a preţului gazelor va ţine cont de cerere şi ofertă, ceea ce va însemna un preţ mai mare pentru Uniunea Europeană, unde consumul este în creştere. Pentru prima dată în istorie, un oficial al Gazprom susţine că a venit timpul ca preţul gazelor să nu mai depindă de cel al ţiţeiului. Realităţile economice s-au schimbat, iar cererea şi oferta de petrol şi gaze nu mai au aceleaşi valenţe, scrie Vlada Rusakova, directorul de dezvoltare strategică din cadrul companiei, în revista "Gas Industry Journal".

Acţiunile de pe marile burse, la minimul ultimilor doi ani

Cotaţiile bursiere ale marilor companii la nivel mondial au ajuns în această perioadă la cele mai mici niveluri din ultimii doi ani şi jumătate sau chiar mai mult, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg, la împlinirea a patru săptămâni de când a reînceput frenezia pe pieţele financiare. Bursele americane s-au prăbuşit în perioada analizată, trimiţând indexul Standard & Poor's 500 la nivelul cel mai scăzut din martie 2009 încoace. Din 22 iulie, indexul a pierdut 16 procente, în contextul în care valoarea companiilor din care este compus a scăzut cu trei trilioane de dolari. Cele 500 de companii înseamnă circa 75% din piaţa de capital americană.

Haideţi la cumpărături!

Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 4%, iar Morgan Stanley Cyclical al companiilor care depind cel mai mult de evoluţia economică a scăzut cu 10 procente. Care pot fi avantajele în acest context sumbru? Cine are bani poate cumpăra acţiuni la preţuri extrem de ­mici. Este şi cazul miliardarului american Warren Buffet, după cum el însuşi a povestit săptămâna trecută. Berkshire Hathaway Inc, fondul său de investiţii, şi-a majorat participaţia la compania de servicii financiare Wells Fargo & Co. (WFC), profitând de declinul acţiunilor listate la bursă. "Îmi place să cumpăr când toată lumea vinde", a declarat Buffet într-un interviu la postul de televiziune PBS.

UE nu mai vrea să importe petrol sirian

Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol din Siria şi orice legături în sectorul bancar şi al telecomunicaţiilor, din cauza regimului opresiv de la Damasc. Siria va fi puternic lovită de embargoul impus de Uniunea Europeană, care este principalul său partener comercial. Violenţele din Siria continuă de câteva luni, în condiţiile în care regimul represiv de la Damasc, în frunte cu preşedintele Bashar al-Assad, nu vrea să renunţe la putere. La finele săptămânii trecute, protestele s-au intensificat, iar numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa a continuat să crească. În acest context, liderii mondiali iau măsuri de izolare a Siriei pe plan economic.

Grâul bulgăresc îl bate la export pe cel românesc

În timp ce bulgarii au exportat anul trecut cu aproape 50% mai mult grâu decât în 2009, livrările externe ale României au crescut cu doar 1%. Unele state ştiu să profite de creşterea preţului grâului şi exportă mai mult. În România, exporturile stagnează, dar importurile cresc de la an la an. Preţul grâului a explodat vara trecută şi, de atunci, continuă să crească. Recoltele sub aşteptări şi deficitul rezultat după ce unii dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume au decis să interzică livările externe au determinat scumpirea grâului la nivel mondial. Anul trecut, în contextul restricţiilor impuse de Rusia şi de Ucraina, preţul a crescut cu 30% în doar câteva luni.

Banca Mondială ne cere reforme în sănătate, energie şi transporturi

Banca Mondială îi cere României o serie de reforme în domeniul sănătăţii, al energiei şi transporturilor. Printre aceste se numără: coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subvenţiilor şi un nou plan pentru companiile energetice, potrivit unui comunicat publicat vineri. Banca Mondială se pregăteşte să acorde la toamnă 400 de milioane de euro României, dar, în schimb, vrea să vadă nişte reforme în cele trei domenii. În comunicat se precizează că s-au făcut progrese importante în implementarea măsurilor de reformă şi se remarcă rezultatele obţinute, până în prezent, în privinţa stabilizării macroeconomice.

Analiştii americani: Grecia trebuie să dea faliment, astfel încât criza datoriilor din Europa să ia sfârşit

Ceea ce, odată, era considerată o problemă mică privind ţările "periferice" ale Uniunii Europene a devenit, în prezent, o catastrofă globală ce aşteaptă să se întâmple, scriu jurnaliştii americani de la CNBC. Potrivit presei din SUA, criza datoriile din Europa nu se va încheia până când Grecia nu se va plasa în faliment şi îşi va restructura datoriile. "Problema în Europa este că interesele naţionale şi bancare au fost incestuoase de lungul anilor. Bănci din Franţa au deţinut datoriile companiilor din Spania şi datoria publică spaniolă, în timp ce bănci din Spania au deţinut îndatoririle companiilor franceze şi datoria publică franceză", a scris, vineri, economistul Dennis Gartman.

Pieţe, state, lideri şi "mâna invizibilă"

FMI, care a susţinut clientelismul pieţe-state-lideri, trebuie să fie el însuşi reformat ca să poată face schimbări în structura pieţelor financiare internaţionale. Autoritatea guvernelor este şubrezită grav de atitudinea clientelară faţă de pieţe, ai căror lideri nu au legitimitate democratică. Trăim nişte vremuri pe care învăţaţii epocii noastre nu le pot explica. Poate o vor face cei din epocile viitoare. Dar mai grav este că economiştii, sociologii, politicienii de azi nu pot spune cum vor fi vremurile de mâine, ceea ce, să recunoaştem, ne-ar interesa cel mai mult! Adam Smith ne-a sugerat, în "Avuţia naţiunilor", să urmăm "mersul natural al lucrurilor". El atrăgea atenţia, spre exemplu, că atunci "când profiturile din comerţ sunt mai mari ca de obicei, supra-comerţul devine o eroare generală".

CURENTUL

Funeriu: "În acest an, vă asigur că vor intra în clase doar profesorii bine pregătiţi"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că anul acesta, ca urmare a rezultatelor de la titularizare, în clase vor intra doar cadrele didactice foarte bine pregătite şi aşteaptă o schimbare de mentalitate, pe baza rezultatelor obţinute la examenul de bacalaureat. "Rezultatele cadrelor didactice la titularizare nu sunt de natură să ne bucure. În schimb, ceea ce e de natură să ne întristeze profund este faptul că, în trecut, cadrele didactice care aveau rezultate tot atåt de slabe ajungeau să predea la clase.

Lăzăroiu: E nevoie de un "cap limpede" care să coordoneze absorbţia fondurilor europene

Aplecarea politicianului spre banii care pot fi manipulaţi mai uşor, super-birocratizarea, lipsa unei monitorizări şi a unei strategii coerente pentru absorbţia fondurilor structurale sunt, în opinia ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu, principalele cauze ale gradului mic de absorbţie a fondurilor structurale, considerate o şansă importantă pentru economia României.

Incendiu devastator în Rezervaţia Delta Dunării: 300 de hectare de vegetaţie distruse

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au intervenit timp de aproximativ 17 ore pentru stingerea unui incendiu izbucnit încă de såmbătă, care a cuprins vegetaţia uscată de pe circa 300 de hectare, în zona Corbu-Vadu. Reprezentanţii ISU sunt şi în prezent la faţa locului pentru că focul mai arde mocnit în anumite locuri. Zona unde s-a produs incendiul este la limita Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi au fost afectate specii de reptile, broaşte ţestoase şi păsări. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată atåt din cauza våntului puternic, care şi-a schimbat de mai multe ori direcţia de la izbucnirea focului, cåt şi de faptul că terenul în zonă este accidentat şi mlăştinos.

Slovacia vrea să controleze naşterile prin sterilizarea gratuită a ţigăncilor

Ministrul Muncii din Slovacia, Josef Mihal, a propus oferirea de contraceptive şi sterilizarea gratuită voluntară pentru femeile cele mai sărace din ţară, măsură ce le-ar viza în mod deosebit pe cele de etnie romă. Potrivit statisticilor, în Slovacia se înregistrează tot mai multe naşteri, iar o femeie care aparţine categoriilor sociale defavorizate trăieşte aproximativ 59,5 ani, timp în care dă naştere unui număr de 4,6 copii. Acest fapt este considerat excesiv într-o ţară în care o persoană din 13 este săracă şi rata şomajului este în jur de 13%.

CURIERUL NATIONAL

Cine mai are interese la SC Nicolina Iaşi?

În timp ce lichidatorul încearcă din răsputeri să vândă Platforma industrială, creditorii contestă decizia la Tribunal. În ultimul anunţ de vânzare preţul de pornire este de 68,8 mil. lei, faţă de 91 mil. lei la cât a fost evaluată Platforma. Breşa din anunţ: dacă nu se oferă preţul de pornire, activul va fi vândut "la cel mai mare preţ oferit, cu condiţia să nu fie derizoriu".

Propunerile franco-germane nu aduc soluţii imediate crizei datoriilor

Cele mai multe dintre măsurile propuse au efecte pe termene medii sau lungi. Reacţiile din ultimele zile (şi ele vor continua) la propunerile cuplului franco-german nu i-au surprins pe analiştii economici şi politici din zona euro. Cei care - precum investitorii de pe pieţele financiare sau ţările cele mai îndatorate din zona euro - au sperat să se decidă mutualizarea datoriei europene prin lansarea eurobondurilor sunt profund dezamăgiţi. Evident - comentau ironic observatori apropiaţi ai preşedintelui Sarkozy - "deţinătorii de titluri spaniole ar fi dorit să le vadă transformate în eurobonduri germane... Emiterea de eurobonduri însemna să ceri francezilor şi germanilor să garanteze întreaga datorie a zonei euro". Sunt însă economişti, între care şi cei de la Institutul Bruegel, care consideră că există totuşi instrumente hibride, de genul "mutualizării parţiale" a datoriilor europene, cu efect mai redus de constrângere pentru ţările bine notate de agenţiile de rating.

Din ce în ce mai mulţi americani renunţă la cablul TV

Problemele economice ale SUA determină americanii să renunţe la abonamentele TV prin cablu şi satelit, potrivit unei analize realizate pe baza rapoartelor financiare ale companiilor din acest domeniu, de către Associated Press, citată de USA Today. În 2010, această industrie a înregistrat o scădere mică a numărului de abonaţi, însă acest trend a prins contur anul acesta: un număr record de americani a renunţat, în 2011, la aceste servicii. Cauza principală pare să fie rata mare a şomajului sau problemele din piaţa imobiliară, care au determinat mulţi tineri americani să nu îşi mai cumpere locuinţe şi, prin urmare, să nu îşi mai facă abonamente pentru cablu TV. Însă este de asemenea posibil ca americanii să renunţe la cablu în favoarea programelor şi a filmelor pe Internet, care sunt mult mai ieftine.

Apple mai valoros decât toate băncile din zona euro la un loc

Apple are în prezent o valoare de piaţă cât a celor 32 de mari bănci din zona euro la un loc, ca urmare a scăderii masive a acţiunilor din sectorul financiar, potrivit datelor Thomson Reuters, citat de Mediafax. Titlurile unor bănci precum Santander din Spania, BNP Paribas din Franţa, Deutsche Bank din Germania şi UniCredit din Italia au scăzut puternic, în timp ce valoarea de piaţă a Apple a crescut constant. Indicele DJ STOXX al băncilor din zona euro a scăzut cu 4% în prima parte a tranzacţiilor de vineri, evaluând cei 32 de membri la 340 miliarde de dolari, în funcţie de capitalizarea de piaţă a acţiunilor listate.

EVENIMENTUL ZILEI

Afaceri nesimţite cu locuinţe ANL. VEZI cum s-a pricopsit deputatul Cristian Rizea cu 100.000 de euro

Mai mult de 100.000 de euro a câştigat deputatul PSD din vânzarea casei construită cu credit de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pe malul Lacului Griviţa. Scopul înfiinţării, în 2000, a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), acela de a acoperi cererea de case a persoanelor care nu îşi puteau permite o locuinţă decentă, a fost iute speculat de diverse personalităţi politice, rude ale acestora, dar şi de "bişniţarii" cu demnităţi în aparatul de stat.

Antonescu îl "execută" pe Chiliman după reţeta Vanghelie

Şeful PNL continuă răfuiala cu vechii liberali şi pregăteşte o revoluţie politică "de catifea".Victimă va fi Andrei Chiliman, "baronul" PNL de Bucureşti, unul dintre foştii săi susţinători. Crin Antonescu va încerca, la sfârşitul acestei săptămâni, să se răfuiască cu doi poli importanţi de putere din PNL. Cele mai importante foruri de conducere ale PNL (Biroul Permanent, Dele­gaţia Permanentă şi Consiliul Naţional) se vor reuni la Mamaia, prilej pentru preşedintele PNL să îl înfiereze pe Dinu Patriciu şi să-l execute politic pe Andrei Chiliman, primar al sectorului 1 şi preşedinte al PNL Bucureşti. Crin Antonescu vrea să copieze "reţeta" prin care Victor Ponta i-a luat din putere lui Marian Vanghelie, la PSD Bucureşti. El ar urma să preia, formal, conducerea organizaţiei PNL din Capitală.

SUA sau Europa - cine reprezintă o ameninţare mai mare pentru economia globală?

Pieţele financiare reacţionează, în această perioadă, la orice informaţie sau zvon care provine în special din zonele cu probleme: SUA, care au reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată, şi zona euro, care încearcă să avanseze în lupta cu datoriile suverane. Însă, care dintre acestea ar putea afecta mai puternic economia lumii? Situaţia economiei americane, la nivel macro, este mult mai gravă decât cea a zonei euro. Potrivit revistei Time, în trei ani de zile, între 2007 şi 2010, gradul de îndatorare al SUA a crescut de la 62% din PIB la 93,6%, iar deficitul a sărit de la 2,9% din PIB la 10,6% din PIB. În zona euro, deficitul era 6% din PIB la nivelul anului trecut, în timp ce gradul de îndatorare, deşi similar celui din State, are o rată de creştere mult mai redusă.

Bacalaureat 2011, sesiunea de toamnă. Astăzi are loc prima probă, cea de competenţă la limba română

Cine nu trece examenul de bacalaureat 2011 nici în sesiunea care începe astăzi, îşi ia adio de la facultate anul acesta. Examenele sunt supravegheate video, toleranţa faţă de fraudă e zero. EVZ îţi arată câteva modele de subiecte şi criteriile după care se ghidează profesorii în acordarea nivelului de competenţă.

Război pentru petrol în Libia, proteste la nemţi, război lângă Israel. Roubini: Revoluţia mondială se va extinde

Capitalismul se află într-un punct de criză, spune Nouriel Roubini, profetul crizei care a început să facă aprecieri dincolo de estimările macroeconomice cu care ne-a obişnuit. Demonstraţiile populare recente, de la Orientul Mijlociu şi Israel până la Marea Britaenie şi furia populară crescândă din China si, în curând în alte economii avansate şi ţări emergente, toate sunt conduse de aceleaşi motive şi tensiuni: inegalitatea care creşte, şomajul şi lipsa de speranţă.

FINANCIARUL

Ministri si rude, afaceristi pe datorie: firmele acestora nu-si platesc taxele si impozitele

In timp ce membrii Executivului cer contribuabililor un comportament fiscal corect, SRL-urile detinute de ei si de familiile lor nu-si platesc la timp obligatiile catre stat. Fiscul a inceput procedura de executare silita. Ministrii nostri se bat cu pumnul in piept ca vor sa imbunatateasca colectarea de venituri la bugetul de stat, dar tocmai firmele controlate de ei si de familiile lor au ramas restante la plata taxelor si impozitelor. Printre zecile de mii de firme mici si mijlocii care inregistreaza datorii la bugetul public se regasesc si societati detinute de rudele ministrilor care conduc portofolii cheie in guvernul Boc, precum Predoiu, Vreme, Funeriu sau Lazaroiu.

Programul "Prima casa 4" a franat brusc: numarul solicitantilor s-a redus cu 26,4% in 2011

Prin ultima varianta a programului au fost acordate 4.170 de garantii, aproximativ 1.319 pe luna, in valoare totala de 160 mil. euro. Anul trecut, media beneficiarilor de credite cu garantie de stat a fost de 1.918/luna. Programului social "Prima casa" incepe sa piarda din viteza, ultima varianta a acestei facilitati manifestand o diminuare a numarului de garantii aprobate lunar de 26,4%, de la o medie de 1.918 dosare pe luna in 2010, la 1.319 in 2011 ("Prima casa 4"), potrivit calculelor "Fin.ro", bazate pe datele publice ale institutiilor implicate in program.

Companiile pharma si de utilitati, cele mai bune perspective pentru S2

Sectorul financiar de la BVB, printre cele mai scumpe. Privite prin prisma profilului sec­torial al Bursei, analistii crediteaza cu cele mai mari sanse de a intra in atentia investitorilor companiile din sectoa­rele farma, utilitati sau industrie alimen­tara, cu cele mai mici valori ale indicatorilor PER, pret/valoare contabila sau pret/cifra de afaceri unitara fata de media pietei dupa raportarea rezultatelor finan­ciare din primul semestru al anului. In schimb, printre cele mai scumpe sectoare de la BVB se afla inca cel financiar-bancar, care in pofida corectiilor puternice din luna august prezinta valori ridicate ale indica­torilor.

BM cere noi reforme in domenii-cheie pentru a acorda transa intarziata de 400 mil. euro

Sanatatea, energia si transporturile sunt sectoarele economice vizate de masurile institutiei financiare. In ultimii doi ani, statul a primit de la BM 600 mil. euro. Reducerea arieratelor, introducerea coplatii la serviciile medicale sau refor­marea companiilor energetice reprezinta provo­carile autoritatilor pentru ca Banca Mondiala (BM) sa acorde, in toamna acestui an, 400 de milioane de euro Romaniei, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.

Subscrierile din prime ale firmelor de asigurari au scazut in primul semestru cu pana la o cincime

Politele CASCO au generat cele mai multe venituri. Veniturile din prime realizate de firmele de asigurari in primul semestru al acestui an au scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Companii precum Euroins Romania, UNIQA Asigurari si BCR Asigurari au raportat, in primele sase luni, subscrieri mai mici cu pana la 19%. Euroins Romania a incheiat primul semestru cu subscrieri din prime de 107,64 milioane de lei, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada din 2010, ca urmare a diminuarii veniturilor din polite auto CASCO si RCA cu 43%, la 96,51 milioane de lei, potrivit datelor asiguratorului. Defalcat, asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au coborat cu 40,7%, la 90,57 milioane de lei, iar cele CASCO cu 64,5%, la 5,94 milioane de lei.

Biden: SUA nu risca sa intre in incetare de plati

Statele Unite nu vor intra niciodata in incapacitate de plata, a declarat ieri vicepresedintele american Joe Biden, la sfarsitul vizitei in China. Biden a incercat sa ii convinga pe liderii chinezi in privinta rezistentei economiei americane si a soliditatii titlurilor de Trezorerie, in care autoritatile de la Beijing au investit 1.170 de miliarde de dolari. In urma cu trei saptamani, Congresul SUA a ajuns la un acord care a permis majorarea plafonului de indatorare al tarii si evitarea intrarii in incetare de plati. Liderii chinezi au avut o atitudine concilianta fata de Biden, potrivit AFP. Premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca mesajul lui Biden "va mentine securitatea, lichiditatea si valoarea obligatiunilor americane".

Noul program de salvare a Greciei de la faliment este subminat din interiorul zonei euro

Finlanda a obtinut garantii colaterale pentru partea sa de imprumut, iar alte state vor sa urmeze acest exemplu. Imobilizarea unor sume sau active ar putea duce la blocarea programului de bailout. Al doilea program de salvare a Greciei din criza datoriilor, convenit in iulie, pare a fi deja in dificultate, pe masura ce economiile mai mici din zona euro cer garantii colaterale pentru contributiile lor la sumele date cu imprumut. Decizia Finlandei a avut un efect de tip domino - Austria, Olanda, Slovenia si Slovacia au anuntat ca vor acelasi tip de aranjament.

JURNALUL NATIONAL

Pepenii de Dăbuleni au aromă de Turcia. Un brand care unora le-a adus miliarde iar altora - falimentul

Într-o concurenţă acerbă, printre deţinătorii de case şi maşini scumpe, există şi oameni cărora celebrele lubeniţe, înrudite de pe acum cu străinătatea, le-au adus falimentul. Căruţele cu pepeni au înţepenit parcă într-un tablou care nu mai face nici un ban. Aşezate pe marginea drumului, lubeniţele îşi dau ultima suflare. Ele i-au împărţit pe producătorii din Dăbuleni în oameni plini cu bani şi oameni săraci lipiţi. Falimentari. Deşi, cu toţii au ajuns sclavii unui brand murdărit de suflarea interesată a străinătăţii. Să tot fie 11-12 ani de când pepenii de Dăbuleni au ajuns să nu mai fie româneşti get-beget, ci să îşi tragă rădăcinile din seminţele altoite ale grecilor, turcilor sau olandezilor.

Guvernul instituie "taxa pe sărăcie"

Ajutorul social, transformat în asigurare obligatorie pentru locuinţă. Ministerul Muncii plăteşte în numele beneficiarilor. Autorităţile "execută silit" beneficiarii de ajutoare sociale, cărora le reţin contravaloarea asigurării obligatorii a locuinţei şi transferă suma automat în conturile PAID, societatea care se ocupă cu gestionarea şi plata poliţelor. Măsura afectează 70.000 de familii sau persoane singure. Guvernul a publicat în data de 8 august Normele Metodologice pentru aplicarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu mo­dificările ulterioare. Executivul insistă şi reţine banii respectivi, deşi o serie de organizaţii nonguvernamentale au formulat obiecţii încă din iulie, de când hotărârea de guvern era la stadiul de proiect.

DSK dă bani cameristei numai să scape de penal

Procurorii ar putea să renunţe la acuzaţiile criminale împotriva fostului director al FMI. Avocatul Kenneth Thompson, care o apără pe camerista de culoare Nafissatou Diallo în procesul penal în care ea îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional, de delicte sexuale, a afirmat că sunt toate semnele că procurorii americani vor închide, practic, dosarul penal al acuzatului. Nafissatou Diallo a fost convocată de procuratură luni după-amiază, înaintea audierii de marţi a lui Strauss-Kahn. "Cred că ne vor anunţa că vor clasa complet cazul sau că vor renunţa la unele dintre capetele de acuzare", a declarat Thompson, adăugând că "dacă nu s-ar pregăti să renunţe la urmărire, nu ar avea nevoie să discute cu ea".

NATIONAL

Ponta si Macovei, candidatii dinamita

Batalie pe viata si pe moarte pentru Bucuresti. In paralel cu zvonurile privind retragerea din cursa a lui Sorin Oprescu, doi noi combatanti isi fac aparitia in ring: Victor Ponta (USL) si Monica Macovei (PDL). In timp ce pentru Victor Ponta candidatura la fotoliul de primar general este un colac de salvare, o modalitate prin care liderul social-democrat incearca sa castige punctele pierdute in fata activului de partid, pedelista Monica Macovei se plieaza mai bine pe pretentiile bucurestenilor, dupa cum reiese din sondajele realizate in Capitala. Sfatuit de oamenii lui de casa, Victor Ponta este gata sa se arunce in lupta pentru Primaria Capitalei. Dezvaluirea a fost facuta de fostul strateg politic Cozmin Gusa care sustine ca liderul social-democrat are mari probleme in interiorul partidului.

Iliescu, sponsor al mineriadelor cu banii PCR

Banii tineretului comunist al patriei au fost folositi de "oamenii lui Iliescu (primul revolutionar al tarii - n.r.)", acuza Doru Maries. Lider al Asociatiei 21 Decembrie, Maries cere Parchetului anchetarea modului in care au fost folositi banii existenti, in decembrie 1989, in conturile celor trei organizatii: PCR, UTC si Soimii Patriei. In opinia lui, este vorba despre sapte miliarde de dolari (4 in contul PCR, 2 in cel al UTC si unul in contul pionierilor si soimilor), bani despre care afirma ca "oamenii lui Iliescu" i-au "delapidat", folosindu-i pentru finantarea mineriadelor si a campaniilor electorale.

Care sunt cele mai sigure banci din lume

Fie ca vorbim de perioade in care economia merge ca unsa sau de vremuri de recesiune, investitorii vor miza intotdeauna pe stabilitatea unitatilor bancare. Chiar daca Europa se confrunta cu cea mai dificila criza financiara, topul realizat de Global Finance arata ca cele mai sigure banci din lume se afla tot pe batranul continent. Primul loc este detinut de banca nemteasca KfW, care este urmata de Caisse des Dépôts et Consignations (Franta), Bank Nederlandse Gemeenten (Olanda) si Zürcher Kantonalbank (Elvetia). Romania este si a prezenta in topul celor mai sigure institutii bancare din Europa Centrala si de Est, ocupand locul sapte. Clasamentul a fost realizat in functie de active si de evaluarile si ratingurile acordate de agentiile de evaluare financiara.

PUTEREA

Oprescu vrea locul de parcare al lui Isărescu

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere în instanţă obligarea Băncii Naţionale a României (BNR) să îi restituie un teren de peste 1.300 de metri pătraţi situat pe strada Doamnei nr. 8. PMB susţine că i-ar reveni în baza unei convenţii încheiate în 1940 între cele două instituţii. Din actele dosarului aflat pe rolul Curţii Supreme, reiese că terenul în cauză este chiar parcarea Băncii Naţionale şi este evaluat de primărie la 500.000 de euro. Acest teren, reconstruit în perioada interbelică din mai multe proprietăţi - cumpărate sau obţinute prin expropriere de BNR -, a aparţinut prinţului sârb Alexis Karagheorghevici, fiul Regelui Serbiei Petru I Karagheorghevici. Prin Convenţia din 1940, BNR se obliga să lase liberă această suprafaţă de teren, construind doar în subsol.

Ialomiţianu ia banii magistraţilor să plătească pensiile

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu-i mai lasă pe judecători şi procurori să-şi administreze banii, strânşi în sistemul judiciar sub forma taxelor, a plăţii timbrului judiciar, a chetuielilor de judecată. Astfel, expertizele criminalistice sau citaţiile nu vor mai putea fi plătite. Primele vor fi şi ele eliminate, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2012. Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a comunicat magistraţilor că toţi banii care sunt colectaţi în sistemul judiciar trebuie daţi la bugetul statului, din cauza condiţiilor impuse de acordul cu FMI.

Austriecii nu vor un guvern economic UE

Austriecii, în mod tradiţional eurosceptici, se opun în proporţie mare remiterii de competenţe unui guvern economic european pentru a preveni o nouă criză, relevă un sondaj ale cărui rezultate au fost publicate de cotidianul Kurier şi preluate de AFP. Cele 505 persoane intervievate s-au pronunţat în proporţie de 65% împotriva unui astfel de proiect, potrivit studiului realizat de institutul OGM, având o marjă de eroare de 4,5%. 'Neîncrederea faţă de Uniunea Europeană a fost întotdeauna mare şi ea a crescut în acest moment', explică şeful institutului, Wolfgang Bachmayer, în publicaţia menţionată.

ROMANIA LIBERA

"Ponta s-a schimbat. Acum poate rezista până la finalul unei şedinţe"

Fostul premier Adrian Năstase explică într-un interviu pentru Romania liberă de ce vremea candiaturii sale la preşedinţia ţării a trecut şi cum a ajuns la concluzia că nimeni nu e de neînlocuit. Deşi Adrian Năstase îi reproşază discipolului său, Victor Ponta, că vrea "să impună un stil asemănător cu Traian Băsescu", totuşi mizează pe el fiindcă a observat schimbări semnficative: "altădată stătea la unele şedinţe doar o perioadă din timp, în ultima vreme este capabil să stea de la început până la sfârşit la o şedinţă care durează ore întregi". Un sfat indirect către Ponta ar fi să renunţe la raliuri şi să nu mai intre în atâtea controverse. Adrian Năstase mai spune că Dinu Patriciu a a sprijinit alianţa PSD cu PNL încă din 2004 şi că şeful SRI este "ţinut prizonier" de Traian Băsescu.

Rusia şi China atacă America: "Paraziţi" care "trăiesc peste posibilităţi"

In timpul unei vizite de cinci zile, Biden a încercat să îi convingă pe liderii chinezi în privinţa rezistenţei economiei americane şi a solidităţii titlurilor de Trezorerie, în care autorităţile de la Beijing au investit 1.170 de miliarde de dolari. China s-a arătat extrem de neliniştită după retrogradarea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor"s, iar presa oficială a cerut Statelor Unite să nu mai trăiască peste posibilităţi. Liderii chinezi au avut însă o atitudine conciliantă faţă de Biden. Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin compară Statele Unite cu un parazit, pentru că datoriile americane în creştere apasă economia mondială, dar pentru guvernul de la Moscova aceleaşi datorii sunt cele mai sigure investiţii posibile, comentează Bloomberg. Rusia, cel mai mare producător de energie la nivel mondial, şi-a mărit deţinerile de obligaţiuni americane cu peste 1.600% din septembrie 2006, potrivit datelor Trezoreriei SUA.

George W. Bush, despre 11 septembrie

În premieră, fostul preşedinte american vorbeşte în mod detaliat şi personal despre tragedia din 11 septembrie 2001 din SUA. Un interviu exclusiv realizat de National Geographic Channel va fi difuzat în 5 septembrie în premieră mondială, în România transmisia având loc la ora 22.00. Interviul prezintă dezvăluirile directe ale omului aflat în fruntea guvernului american în momentul în care cel mai grav atac terorist a fost lansat, în urmă cu zece ani. Înregistrarea a durat două zile, Bush oferind detalii despre experienţa personală, iar materialul este însoţit de înregistrări video, şi ele în premieră, provenind din Biblioteca prezidenţială George W. Bush.

SAPTAMANA FINANCIARA

Panica mondială a majorat costul de risc al României cu o treime

Au fost de ajuns două săptămâni de măcel pe bursele internaţionale pentru ca CDS-ul statului român să crească de la 2,35% la 3,22%. Majorarea cu doar un punct procentual a ratelor de dobândă interbancară internaţionale Euribor şi Libor, precum şi a randamentelor solicitate de investitori la emisiunile de titluri de stat româneşti ar face ca cheltuielile anuale ale bugetului de stat cu plata dobânzilor aferente datoriei publice să depăşească 1,5% din PIB, potrivit Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014. "Luna de miere" dintre Trezo­reria Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi investitorii în titlurile de stat emise de acesta pare să fi ajuns, în mod a­brupt, la sfârşit.

Parc de distracţii pe trei hectare, între AFI Cotroceni şi Plaza Romania

Între mall-urile AFI Cotroceni şi Plaza Romania, firma Rami Dacia pregăteşte deschiderea Terra Park, un mare parc de distracţii cu rollercoaster, platformă înaltă de peste 50 de metri, roată panoramică şi alte atracţii de profil. Tot în sectorul 6, mai înspre autostrada Bucureşti - Piteşti, ar putea fi anunţat în curând un al doilea parc de distracţii de amploare, conform unor surse din piaţă. Investiţia iniţială în Terra Park este de 25 de milioane de euro iar dezvoltatorul speră ca inaugurarea să aibă loc în septembrie. "

ZIARUL FINANCIAR

Bursa românească a pierdut 20% din valoare de la 1 august încoace. Cel mai mare semn de întrebare pe pieţele europene este ce se întâmplă cu băncile, care scad puternic

Investitorii de pe Bursa românească au pierdut 2,5 miliarde de euro de la începutul celui de-al doilea val al crizei provocate de datoriile publice ale statelor. Bursa a închis vineri pe o scădere de 2%, după o pierdere de 3,5% în şedinţa de joi, în condiţiile în care marile burse europene şi-au continuat declinul. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a pierdut 16% de la începutul crizei, în timp ce Dax din Germania a pierdut 24%, iar Dow Jones aproape 14%. Pe de altă parte, mari bănci europene cu prezenţă puternică pe piaţa românească şi-au văzut acţiunile scăzând cu peste 10% la sfârşitul săptămânii trecute. Pieţele financiare sunt tot mai îngrijorate de o revenire a recesiunii, dar există şi multe speculaţii legate de eventuale crize de lichiditate.

Băncile se zbat în vârtejul temerilor investitorilor şi al incertitudinilor: acţiunile s-au prăbuşit chiar şi cu 15%

Lumea financiară a tremurat încă o dată joi când Wall Street-ul s-a prăbuşit, iar bursele europene au scăzut cu 5%. Deşi vineri declinul nu a fost la fel de puternic, cel mai grav este că cele mai mari bănci din lume au pierdut sute de milioane de euro din scăderea acţiunilor. Zvonurile fataliste, incerti­tu­dinile şi avertizările din partea unor bănci şi analişti privind creşterea pericolului ca economiile din Europa şi SUA să reintre în recesiune au continuat să pună presiuni pe acţiunile băncilor, marcând sfârşitul unei săptămâni în care investitorii au abandonat toate speranţele, scrie Financial Times.

Şeful celei mai lovite bănci, Societe Generale: Nervozitatea pieţelor ar putea continua până la sfârşitul lui octombrie

Nervozitatea de pe pieţele financiare ar putea continua până la sfârşitul lunii octombrie, când vor fi publicate rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, a declarat directorul general al băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Reuters. Acţiunile Societe Generale au scăzut puternic în această lună, alături de titlurile altor instituţii europene de credit după ce declinul general al burselor a afectat în special băncile expuse la datoriile Greciei şi Italiei. În săptămâna ce tocmai a trecut titlurile grupului bancar au înregistrat un declin de 9,26%. De la 1 ianuarie până în prezent valoarea titlurilor s-a depreciat cu 48,11%.

A apărut bomba cu neutroni a sistemului financiar global: toate băncile din lume trebuie să declare ce bani au de la americani

O lege din Statele Unite, destinată găsirii miliardelor de dolari aflate în conturi din paradisuri fiscale ale evazioniştilor, a fost calificată de bănci şi oamenii de afaceri ca "imperialistă" sau "bomba cu neutroni a sistemului financiar global", potrivit Reuters. Legea, foarte îndrăzneaţă, transformă instituţiile financiare aproape într-o extensie a Fiscului american, situaţie neîntâlnită în alte ţări. Băncile cu operaţiuni la nivel global şi instituţiile financiare cu activităţi de investiţii au de ales: fie colectează şi transferă date despre clienţii americani cu peste 50.000 de dolari în cont, fie reţin, pentru a transfera Fiscului, 30% din dobândă, dividendele sau randamentele investiţiilor care trebuie plătite clienţilor.

"Preşedintele" monedei unice: Deschideţi larg ochii - moneda europeană şi Europa sunt pe marginea prăpastiei

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (între 1985 şi 1994), francezul Jacques Delors în mandatul căruia au fost puse bazele adoptării monedei unice, susţine, într-un interviu pentru cel mai important cotidian belgian, "Le Soir", că moneda unică şi chiar Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei. "Să căscăm ochii : euro şi Europa sunt pe marginea prăpastiei. Pentru a evita naufragiul, alegerea mi se pare simplă: fie statele membre acceptă cooperarea economică întărită pe care eu am cerut-o mereu, fie transferă puteri suplimentare către Uniune. A doua soluţie fiind refuzata de cei 27, ramâne prima", a susţine Delors.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb