• ADEVARUL
• Adrian Năstase a ieşit din penitenciar
Fostul premier Adrian Năstase a ieşit din penitenciar după ce a fost eliberat condiţionat de judecătorii Tribunalului Ilfov care au decis, definitiv, că acesta poate părăsi închisoarea pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. La ieşirea din penitenciar fostul premier a declarat că este neschimbat. "Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit. Este vital să înţelegem că penitenciarul este o instituţie depăşită, care duce la recidivă. Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, şi probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aş spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid şi care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie şi de o lege a graţierii", a declarat fostul premier, precizând că această lege a graţierii ar trebui "să fie într-o formulă înţeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani".
• Ponta: "Mă bucur fff mult că Adrian Nastase va fi în seara aceasta alături de familia sa"
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat bucuria pe pagina sa de Facebook faţă de decizia judecătorilor de a-l elibera pe fostul premier Adrian Năstase. "Mă bucur fff mult că Adrian Nastase va fi în seara aceasta alături de familia sa!", a scris Ponta pe Facebook, unde a adăugat o fotografie. "Lăsaţi-l în pace. Eu sigur că o să vorbesc cu el, dar faptul că va fi cu familia cred că e singurul lucru pe care şi-l doreşte foarte mult", a adăugat Victor Ponta. Şi Dan Voiculescu a salutat eliberarea fostului premier şi a amintit de dictatura care se apropie de final în România. "Adriane, mă bucur mult pentru tine şi familia ta. O vorbă din străbuni spune: Nu-i da românului cât poate să ducă. Trăim într-o dictatură care se apropie de final şi sunt convins că după aceea vor fi multe de construit în ţara noastră". Şi vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la Digi 24, că este bucuros pentru Adrian Năstase.
• Iohannis: Ponta mă atacă, Udrea îl atacă pe Ponta, Macovei atacă pe toată lumea. Eu nu intru în joc
Liderul PNL Klaus Iohannis afirmă, într-o postare pe Facebook, că nu va intra în jocul atacurilor lansate de către Victor Ponta, Elena Udrea şi Monica Macovei, el scriind că este posibilă şi o altfel de campanie. "Domnul Ponta mă atacă pe mine, doamna Udrea îl atacă pe domnul Ponta, mă atacă pe mine, doamna Macovei atacă pe toată lumea. Nu voi intra în acest joc. Se poate o altfel de campanie!", scrie Iohannis. Premierul Victor Ponta a fost întrebat, joi, la Tulcea, cum comentează afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia unii candidaţi ar trebui să-şi completeze CV-ul, el răspunzând că şeful statului vrea, probabil, să-l şantajeze pe liderul liberal Klaus Iohannis. Întrebat despre afirmaţia şefului statului, Victor Ponta a precizat că el a avut funcţii publice cunoscute şi nu are nimic de ascuns. "Probabil că vrea să-l şantajeze pe Iohannis. Habar n-am. E treaba lui", a mai spus Ponta.
• Medicul american infestat cu Ebola este vindecat şi va fi externat
Kent Brantley, doctorul american care s-a infestat cu Ebola în Liberia, unde trata pacienţi cu acest virus, s-a vindecat după ce a primit un medicament experimental, care nu mai fusese testat pe oameni, Brantley a fost transportat într-un spital din Atlanta la începutul lunii august. Actuala epidemie de Ebola este cea mai violentă din istorie şi are cel mai mare număr de victime - 1.350 de morţi şi 2.473.
• Caz fără precedent în România. Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani îşi dau în judecată toţi angajaţii, de la directori până la portar şi femeile de serviciu
Caz fără precedent în România. O instituţie publică îşi dă în judecată toţi angajaţii, de la directori până al portari şi femeile de serviciu. Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani, spun că sunt obligaţi să i-a această decizie după un control al Curţii de Conturi din luna februarie a acestui an. Inspectorii Curţii de Conturi au declarat ca ilegale o serie de sporuri salariale încasate de toţi angajaţii în perioada 2009-2012. Fie că este vorba de sporuri de antenă, de condiţii periculoase sau toxice, Curtea de Conturi a decis ca instituţia care conduce întregul judeţ să dea banii înapoi până în 2015. Consiliul Judeţean are de recuperat 2 milioane de euro de la aceştia. Peste 500 de angajaţi riscă să fie executaţi silit.
• Zece ţări care stau pe rezerve uriaşe de aur
Banca Centrală Europeană şi băncile centrale din Europa au semnat în luna mai al patrulea acord privind vânzările de aur. Înţelegerea prevede faptul că băncile centrale nu au în plan să vândă cantităţi semnificative de aur, iar acest lucru va rămâne valabil în următorii cinci ani. Deţinerile totale de aur la nivel global ajungeau la 31.812 tone în luna august 2014. Rusia - Locul 5 - Cantitatea oficiala de aur detinuta: 1.094,7 tone. Procent din rezervele valutare: 9,7%. Franta - Locul 4. - Cantitatea oficiala de aur detinuta: 2.435,4 tone. Procent din rezervele valutare: 65,1%. Italia - Locul 3 - Cantitatea oficiala de aur detinuta: 2.451,8 tone. Procent din rezervele valutare: 67%. Germania - Locul 2. - Cantitatea oficiala de aur detinuta: 3.384,2 tone. Procent din rezervele valutare: 68,4%. Germania si-a redus detinerile de aur in octombrie 2013. Bundesbank vinde in fiecare an 6-7 tone de aur Ministerului de Finante german. SUA - Locul 1. - Cantitatea oficiala de aur detinuta: 8.133,5 tone. Procent din rezervele valutare: 71,9%. SUA a ajuns la o rezerva de 8,133 tone de aur, dupa ce in 1952 americanii detineau 20.663 tone.
• BANCHERUL
• Bancile americane platesc scump pentru declansarea crizei financiare din 2008
Cele mai mari banci americane (Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase) au platit in total o suma record in istoria SUA, de peste 90 de miliarde de dolari, sub forma de amenzi si despagubiri acordate clientilor pentru fraudele comise in acordarea creditelor ipotecare tip subprime si a altor produse financiare derivate, precum obligatiunile ipotecare, care au condus la declansarea crizei financiare din State iar ulterior la criza financiara si economica mondiala din 2008. Valoarea despagubirilor se ridica la nivelul activelor totale ale sistemului bancar romanesc, care este doar un pic mai mare, respectiv de 106 miliarde dolari (352 miliarde lei). Bank of America, a doua mare banca din SUA, a ajuns la un acord cu ministerul american de justitie pentru a plati cea mai mare amenda din istoria Statelor Unite data vreodata unei companii, de aproape 17 miliarde de dolari, pentru practicile ilegale de vanzare a creditelor ipotecare subprime si obligatiunilor ipotecare care au declansat criza financiara mondiala din 2008.
• Sondaj ingrijorator pentru banci: scade increderea populatiei in depozitele bancare
Doar 10% dintre romani au un depozit sau cont de economii, iar majoritatea romanilor considera ca banii pastrati la saltea sunt mai in siguranta decat in banci, motiv pentru care jumatate din populatie pastreaza banii in numerar si nu intr-un depozit sau cont bancar, arata un sondaj de opinie publicat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Mai ingrijorator este faptul ca, fata de cei 26% dintre persoanele care declara ca in prezent detin economii intr-un depozit la termen, ponderea acestora ar urma sa scada la doar 19%, mai arata sondajul. Cu alte cuvinte, depozitele nu mai sunt considerate o metoda de economisire viabila. Motivul? Putem doar sa presupunem ca este vorba de reducerea nivelului dobanzilor sau chiar de increderea mai scazuta in siguranta bancilor.
• CURENTUL
• Tăriceanu nu se sincronizează cu PSD şi invocă suspendarea lui Băsescu
Chiar dacă liderii PSD au afirmat că "nu mai este timp" pentru o nouă suspendare a lui Băsescu, liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu face apel la o mobilizare pentru o eventuală suspendare a şefului statului. Potrivit acestuia, chiar dacă timpul rămas până la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Traian Băsescu, "forţele politice care ţin la respectarea Constituţiei trebuie să fie pregătite în orice moment pentru iniţierea suspendării de către Parlament a Preşedintelui României". "Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de Preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale. Domnul Băsescu a abandonat în aceste ultime zile ale mandatului său până şi aparenţele ipocrite în spatele cărora a încălcat aproape zilnic Constituţia Ţării.
• Protecţia consumatorilor închide patru restaurante McDonald's din Moscova
Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a anunţat miercuri că a ordonat închiderea temporară a patru restaurante McDonald's la Moscova, informează agenţia DPA. Inspectorii au descoperit că restaurantele fast-food americane au încălcat în mod repetat normele sanitare. Printre acestea este restaurantul McDonald's din Piaţa Puşkin, care a atras faimoasele cozi fără sfârşit ale consumatorilor sovietici când a fost deschis în ianuarie 1990. Vestea a ridicat temeri asupra unei noi runde de sancţiuni împotriva afacerilor occidentale. La începutul acestei luni, Moscova a interzis importurile de produse alimentare dintr-un număr de ţări ca represalii împotriva sancţiunilor aplicate Rusiei în legătură cu criza din Ucraina. Rusia a citat de asemenea în trecut încălcări sanitare pentru a justifica interdicţiile de import din ţări cu care avea diferenţe politice.
• CURIERUL NATIONAL
• America de Sud profită de embargoul rusesc
Argentina încearcă să profite de embargoul instituit de Rusia privind produsele alimentare europene şi nord-americane, pentru a ieşi din actuala situaţie economică extrem de dificilă. Aceasta nu este singura ţară latino-americană care acţionează pentru a-şi intensifica şi diversifica exportul de produse alimentare pe piaţa rusească. Brazilia, Chile, Uruguay sau Ecuador sunt cele mai interesate şi diplomaţiile lor acţionează intens "pentru a convinge Rusia să negocieze contracte" pentru achiziţionarea produselor lor alimentare.
• Udrea: Voi fi mai mult decât moştenitoarea lui Băsescu
Candidatul PMP la prezidenţiale, Elena Udrea, a declarat că "va fi mai mult decât moştenitoarea lui Traian Băsescu", că modelul ei de preşedinte este cel "de preşedinte luptător" şi că îşi va lansa candidatura pe 21 septembrie, în aceeaşi zi cu lansarea oficială a lui Victor Ponta, informează Mediafax. Udrea i-a mulţumit, într-o conferinţă de presă, lui Traian Băsescu pentru susţinerea publică pe care i-o acordă acum şi în toată cariera ei de om politic şi a arătat că va susţine continuarea reformelor începute în mandatul preşedintelui, dar, în acelaşi timp, va "adăuga personalitatea, caracterul şi proiectele proprii".
• Noi facilităţi pentru investitorii Hidro-Tarniţa
Spre deosebire de toate hidrocentralele din România, fie ele mici sau mari, de stat sau private, investitorii care vor opera centrala hidroenergetică de acumulare şi pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti vor beneficia de scutiri, statul estimând că aceste cheltuieli vor fi recuperate cu prisosinţă prin taxele şi impozitele aferente investiţiei de peste 1 miliard euro şi a contribuţiilor sociale pe care aceştia le vor plăti pentru cei aproximativ 4.000 de salariaţi.
• Fondul suveran al Norvegiei îşi va încetini ritmul de investire în pieţele emergente
Cel mai mare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, cu active în administrare de 800 miliarde dolari, îşi va încetini expansiunea pe pieţele emergente, ca parte a misiunii pentru un interval de doi ani de a-şi reduce expunerile pe pieţele care au avut cea mai rapidă creştere. "Gradual alegem câteva pieţe noi, dar investim la o viteză mai mică decât la începutul anului", a declarat, potrivit Bloomberg, Yngve Slyngstad, şeful executiv al fondului, într-o conferinţă de presă ţinută la Oslo. Fondul îşi accelerase plasamentele pe acest tip de pieţe începând cu anul 2012, când a primit permisiunea de a-şi realoca o parte din resurse din pieţele dezvoltate către alte destinaţii de investiţii cu potenţial pentru randamente mai ridicate. Fondul suveran al Norvegiei, care deţine 1,3% din acţiunile lumii, a ratat ţinta de randament de 4% fixată de la lansarea sa la sfârşitul anilor '90.
• Curtea de Apel admite sesizarea PNL
Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului, Klaus Iohannis, privind ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, stabilind sesizarea Curţii Constituţionale pentru motivele reclamate de liberali. Liberalii precizează că din punctul lor de vedere "există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală". "Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli", se mai precizează în comunicat.
• Biofarm va răscumpăra 10% din acţiunile proprii printr-o ofertă publică
Producătorul farmaceutic Biofarm Bucureşti (BIO) va răscumpăra printr-o ofertă publică pe bursă acţiuni reprezentând până la 10% din capitalul social al companiei, la un preţ de 0,305 lei/titlu, astfel că valoarea ofertei ar putea ajunge până la 33,3 milioane lei. Preţul propus de companie acţionarilor este cu 8,5% mai mare faţă de cotaţia de 0,281 lei/acţiune din închiderea şedinţei de miercuri. Acţiunile Biofarm au crescut imediat după anunţ cu 6,2%, ajungând la 0,2985 lei/unitate. La cotaţia din închiderea şedinţei de miercuri, Biofarm are o capitalizare de 307,6 milioane lei. Oferta este intermediată de Swiss Capital şi se va derula pe o perioadă de 15 zile lucrătoare, între 26 august şi 15 septembrie, se arată într-un document transmis de companie Bursei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• DW: Un război ruso-ucrainean nu mai este exclus
Miniştrii de externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina au negociat condiţiile unui armistiţiu pentru Estul Ucrainei, până acum fără succes. Pe zi ce trece, luptele de la Doneţk şi Luhansk devin tot mai intense. Şi totuşi, există şi informaţia referitoare la întâlnirea dintre preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi şeful statului rus, Vladimir Putin, programată în mai puţin de o săptămână la Minsk. Conflictul intră într-o nouă fază: în zilele următoare vom afla dacă actualul război factual dintre Rusia şi Ucraina va deveni un război oficial. Dincolo de accesul dificil la informaţiile de la faţa locului, de intoxicarea mediatică şi diplomatică, opinia publică a luat la cunoştinţă decizia Kievului de la finele lunii iunie, referitoare la soluţionarea militară a conflictelor din Doneţk şi Luhansk.
• Sistemul penitenciar, o gaură de un miliard de lei pe an
Justiţia tot mai eficientă are şi un efect mai puţin plăcut: cei condamnaţi sunt preluaţi de o reţea de închisori suprapopulate şi învechite, care înghit sume colosale de la buget. Peste 2,3 milioane de americani se află, în prezent, în spatele gratiilor. Mai exact, unu la sută din adulţii din SUA sunt la închisoare. Statele Unite se află, astfel, pe primul loc în lume atât în ceea ce priveşte numărul total de deţinuţi, cât şi proporţia acestora în populaţia ţării. Situaţia nu e la fel peste tot în lume. În noiembrie 2013, autorităţile suedeze au anunţat că au desfiinţat patru închisori din cauza lipsei de "clienţi". În această ţară nordică se află în spatele gratiilor sub 0,1% din populaţia adultă. Cu peste 33.400 de deţinuţi la sfârşitul anului trecut (circa 0,16% din populaţia totală şi cam 0,2% din populaţia adultă), România se găseşte, mai degrabă, în rândul statelor cu rate ridicate ale încarcerării, atât pe plan european, cât şi la nivel mondial. În prezent, conform normelor în vigoare, în penitenciare se înregistrează un deficit de peste 4.000 de locuri de cazare.
• Dinu Patriciu a murit mai bogat cu 90 de milioane de euro!
La jumatatea lunii iunie, presa germana anunta o tranzactie de mare anvergura: un fond de investitii imobiliare cumparase o cladire din centrul Berlinului, aflata in proprietatea lui Dinu Patriciu. Expertii germani au estimat ca tranzactia s-a incheiat pe o suma fabuloasa, 90 de milioane de euro. Cladirea de birouri se numeste Mosse Zentrum si era in proprietatea unei firme germane, Centre RE Mosse S.a R. L, detinuta, la randul ei, de compania "Dinu Patriciu Global Properties".
• JURNALUL NATIONAL
• Adrian Năstase: Avem nevoie de o lege a graţierii şi de alegeri anticipate
Adrian Năstase a părăsit penitenciarul Jilava. Extrem de calm, surâzător, acelaşi intelectual, cu un discurs extrem de bine construit, cu ajutorul căruia ideile sale au muşcat de multe ori cu o ironie fină. "Încercările din ultimii ani m-au întărit. Am nevoie de ceva timp pentru a mă gândi la proiecte de viitor. Vreau să stau cu familia mea, căreia ţin să-i mulţumesc pentru faptul că a fost alături de mine tot acest timp. Am câteva idei extravagante pe care vi le voi comunica la momentul potrivit. O primă observaţie pe care aş vrea să o fac este aceea că în acest moment statul român are numai două puteri: Executivul, reprezentat de preşedinte şi guvern, şi justiţie. Ar fi nevoie şi de legislativ, de aceea este necesar ca anul viitor de alegeri anticipate, care să construiască un parlament solid care să fie în stare să rezolve problemele de care ne lovim acum. De asemenea, ar fi cazul să revenim la votul pe liste, care să redea profesionalismul parlamentar.
• Învăţământ obligatoriu de la vârsta de 3 ani. Planurile ministrului Educaţiei începând cu 2018
Învăţământul obligatoriu de la vârsta de 3 aniar putea fi implementat în România din anul şcolar 2018-2019, a estimat joi, la Suceava, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. "Învăţământul obligatoriu de la 3 ani nu se va întâmpla anul ăsta, nu se va întâmpla în doi ani, dar, progresiv, în maxim 4-5 ani, trebuie să ajungem acolo", a afirmat Pricopie. Ministrul Educaţiei Naţionale, prezent la Suceava la deschiderea Congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), a prezentat avantajele unei astfel de iniţiative, subliniind diferenţele majore dintre dezvoltarea fizică şi intelectuală a unui copil care a frecventat grădiniţa şi nivelul de dezvoltare al unuia care nu a frecventat învăţământul preşcolar.
• NATIONAL
• Seful Jandarmeriei Romane, retinut de Politia Militara americana!
De parca nu ar avea destule belele pe cap cu anchetele interne privind modul de lucru fara obligatoriile analize de risc, atat la "plimbaricile" de prin Bucuresti, cat si la "smenuirea" functiilor de conducere din IGJR dupa bunul plac, generalul Mircea Olaru este in continuare rascolit si de "pacatele tineretii". Pentru ca, lasand la o parte dosarele de la Parchetul Militar cu privire la implicarea numelui sau in mai multe morti suspecte, pierderea cifrului de stat in zona de lupta Kandahar din Afganistan nu este singurul incident diplomatic creat de catre actualul sef al Jandarmeriei Romane. Care, dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete, a fost retinut cateva ore bune de catre temutii politisti militari americani. Totul s-a petrecut dupa ce Olaru s-a deghizat in "yankeu" pentru a face cumparaturi si a beneficia de reducerile la whisky. Numai ca respectivul magazin era destinat exclusiv militarilor americani din baza din Camp Bondsteel, Kosovo.
• Licitatia manualelor scolare: un tun de 50 de milioane de euro
Ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Federatiei Editorilor din Romania, Mihai Penescu, a atacat dur licitatia pentru manualele scolare si a declarat ca "un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro". Penescu a precizat ca a fost sesizata si DNA in acest caz. Penescu a denuntat, in conferinta sa de presa, un sistem corrupt, vechi de mai bine de 20 de ani: "Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentand valoarea auxiliarelor. Licitantii castigatori au oferit un pret foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentatie, impotriva legii. Totul a fost facut cu premeditare, reprezinta o lovitura banditeasca. Este vorba de un grup care lucreaza corelat". Prezent la conferinta, si directorul Humanitas, Gabriel Liiceanu, a sustinut acelasi punct de vedere: manualele sunt mizerabile, prost alese, dupa un criteriu scandalos - al celui mai mic pret.
• Statul cere despagubiri firmelor privatizate
Firmele care au privatizat companii de stat si le-au vandut terenurile fara sa-si majoreze capitalul social vor fi obligate sa plateasca despagubiri autoritatilor. Firmele care au privatizat intreprinderi de stat aveau obligatia, inca din iunie 2014, sa-si reevalueze terenurile si sa-si majoreze capitalul social in concordanta cu noile valori. Sute de companii, printre care si OMV Petrom, au reactionat cu intarziere la prevederile impuse de lege. In consecinta, un proiect elaborat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului vine cu noi obligatii pentru aceste firme. Astfel, companiile care au instrainat terenuri fara a majora corespunzator capitalul social vor plati statului o despagubire echivalenta cu valoarea terenului, stabilita de un evaluator independent.
• PUTEREA
• Vasile Dâncu: Candidatura Elenei Udrea, un vehicul electoral pentru parlamentarele din 2016
După ce Traian Băsescu a declarat public că o va susţine pe Elena Udrea în cursa pentru prezidenţiale, mai mulţi lideri politici sau analişti au declarat că nu cred că Elena Udrea va reuşi să obţină un scor electoral bun în turul întâi, completând că nici nu poate fi vorba despre a intra în turul doi. Pe de altă parte, sociologul Vasile Dâncu a lansat pentru PUTEREA o ipoteză ce pare plauzibilă: candidatura Elenei Udrea la prezidenţiale are rolul de a crea din PMP un vehicul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016, astfel încât formaţiunea să aibă o notorietate cât mai mare pentru a obţine un scor bun la alegerile respective. În schimb, Dâncu a spus că cel mai probabil Udrea va obţine în primul tur un scor ce se va situa în jurul a 10%.
• Ministerul Sănătăţii cumpără 500.000 doze de vaccin antigripal. 7 milioane lei pentru privaţi
Românii nu vor fi imunizaţi nici anul acesta cu vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - SEAP anunţul de licitaţie pentru achiziţionarea produselor. Astfel, după aproape patru ani de declin cronic şi aproximativ 2,5 milioane de euro cheltuiţi cu modernizarea, Institutul, cândva de referinţă pentru producerea vaccinurilor, mai stă (cel puţin) un an pe bară. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, anul acesta se vor cheltui aproximativ 7 milioane de lei pentru achiziţionarea a 500.000 de doze necesare vaccinării populaţiei din categoriile aflate la risc. "Nu este vorba că o să cumpărăm vaccinurile din import. Întrucât este vorba de o licitaţie, se vor putea prezenta firmele româneşti cu producţie în domeniu", au explicat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
• Vânzarea magazinelor bauMax, în analiza Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei analizează preluarea celor 15 magazine de bricolaj bauMax de pe piaţa românească de către reţeaua concurentă Leroy Merlin, se arată într-un comunicat al instituţiei. "Consiliul Concurenţei analizează concentrarea economică ce se va realiza prin dobândirea controlului unic de către Groupe Adeo SA Franţa asupra bauMax România SRL. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", menţionează comunicatul. În România, Groupe Adeo SA deţine Leroy Merlin Bricolaj SRL, care operează, în prezent, un magazin tip Do-It-Yourself (DIY) localizat în Bucureşti.
• ROMANIA LIBERA
• Bucureştiul, printre oraşele cu cel mai mare potenţial de creştere
Capitala şi brandul de turism al României vor fi promovate de National Geographic Channel, în 10 ţări din lume, între care Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Rusia, prin intermediul unui documentar şi al unor filme scurte. Întregul proiect este estimat la aproape 1 milion de euro. Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) vrea să încheie un contract privind achiziţionarea serviciilor de coproducţie a unor programe ce urmează a fi difuzate la televiziunea internaţională National Geographic Channel, pentru promovarea brandului de turism al României, conform unui anunţ din 13 august al ANT. Proiectul presupunea realizarea, în coproducţie, a unui film documentar de 45 de minute şi a unor viniete (filme scurte, n.r.) de 30 de secunde, acestea făcând parte din proiectul televiziunii National Geographic Channel, realizat sub conceptul de "Smart Cities".
• Năstase nu poate reveni, oficial, în politică
Eliberarea lui Adrian Năstase din închisoare, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Ilfov, nu atrage şi revenirea sa în PSD. Totuşi, Năstase ar scăpa de această interdicţie, dacă ar fi votată legea amnistiei. Adrian Năstase a fost eliberat, ieri, din Penitenciarul Jilava, după o decizie definitivă a Tribunalului Ilfov. Instanţa a respins contestaţia DNA şi a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 4 din 23 iulie. Potrivit deciziei Tribunalului Ilfov, Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare ( după contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii") poate fi eliberat condiţionat, în urma executării fractiei din o treime din pedeapsă. Ca urmare a acestei decizii judecătoreşti definitive, Adrian Năstase este din nou liber, după două condamnări şi după ce a stat 500 de zile în penitenciar. Însă, fostul premier va avea pedeapsa de patru ani şi şase luni considerată ca fiind executată abia în 2017, iar până în 2022 nu poate fi preşedinte de partid, nu poate candida şi nici nu poate fi ales în funcţii publice.
• ZIARUL FINANCIAR
• Credit pentru casă, maşină sau investiţii la bursă? Ce e mai bine să faci când dobânzile şi inflaţia sunt la minime
"Să iau un credit pentru casă, să îmi cumpăr o maşină sau să investesc la bursă?" este marea dilemă a celor care dispun acum de ceva lichidităţi în conturi şi sunt atraşi de faptul că proprietăţile imobiliare s-au ieftinit puternic, dobânzile la credite au scăzut la minime, la fel şi cele de la depozite, însă în acelaşi timp câştigurile aduse de acţiuni şi dividendele consistente plătite de companiile listate le fac cu ochiul. Se dă o persoană cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani cu economii de 10.000 de euro, sumă de care nu are nevoie imediată, ci se poate dispensa de bani pentru o perioadă mai lungă de timp. Contextul de piaţă în care se află acum respectiva persoană este cel puţin unic în ultimii ani: preţul apartamentelor a scăzut puternic în ultimii patru ani, dobânzile la credite sunt la minime, inflaţia nu mai sperie pe nimeni, bursa a crescut cu 45% în ultimii doi ani, însă mai are de recuperat până la maximele din 2007. Pe de altă parte, graţie vârstei, tentaţia consumului este extrem de ridicată pentru respectiva persoană.
• O treime din populaţia ocupată lucrează în agricultură, la fel ca în anul 1980
Profesorul Dumitru Sandu: "Până când oraşul nu îşi revine, ţara nu va ieşi din sărăcie". România a ajuns în 2014 la inflaţie şi dobânzi de nivel occidental, dar stagnează de 30 de ani la cel mai important indicator al dezvoltării: populaţia ocupată în agricultură. De trei decenii încoace, aproape unu din trei locuitori apţi de muncă este încadrat în categoria "populaţie ocupată în agricultură", iar cei mai mulţi dintre cei 2,6 milioane de români care poartă această titulatură în statistici duc un trai la limita sărăciei. Situaţia din România este similară cu cea din state precum Ecuador, Guatemala, Kazahstan sau Filipine. În timp ce mai toate ţările europene s-au dezvoltat prin industrializare şi apoi prin crearea de locuri de muncă în servicii, România rămâne la stadiul de o treime din populaţie ocupată în agricultură, sector care aduce doar 6% din PIB. În Ungaria, doar 5% dintre angajaţi au activităţi agricole, în Polonia 12,6%, iar în Ucraina 17,2%.
• Banca Transilvania, JP Morgan sau Deutsche Bank - ce acţiuni cred analiştii că pot aduce cele mai mari câştiguri?
Dintre băncile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cel mai mare potenţial de creştere a cotaţiilor este oferit de băncile cu scăderi ample ale rezultatelor financiare, nu de cele care conduc în topul creşterii profitului, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville. Analiza ia în calcul rezultatele financiare din perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014 ale celor trei bănci listate la bursă şi ale celor patru bănci străine tranzacţionate pe sistemul alternativ ATS. Dintre cele şapte bănci, două figurează cu creşteri ale profitului (Banca Transilvania şi Bank of England), alte trei cu scăderi ale câştigului net (JPMorgan Chase, Banca Comercială Carpatica, Deutsche Bank), iar alte două au pierderi (BRD şi Erste Bank), comparativ cu perioada de 12 luni încheiată în iunie 2013. Cu toate acestea, pe baza preţului-ţintă calculat de Reuters pentru băncile menţionate, cel mai mare potenţial de câştig pe următoarele 12 luni îl au băncile ale căror ultime rezultate financiare au dezamăgit.