REVISTA PRESEI 22.09.2011

willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 septembrie 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu: România e anagajată într-o bătălie necruţătoare împotriva evaziunii fiscale

Traian Băsescu a fost invitat în emisiunea "Ediţie specială", difuzată pe TVR 1, unde a discutat despre sistemul antirachetă, războiul florilor, aderarea la spaţiul Schengen, dar şi despre alte probleme de actualitate. Din declaraţiile preşedintelui României: Despre Regele Mihai: Nu comentez (invitarea regelui într-o şedinţă solemna a parlamentului) dar nu-mi schimb punctul de vedere exprimat anterior pentru că nu am de ce. Nu cred că aş participa la această şedinţă solemnă, dacă aş fi invitat. - Am cerut curaj pentru deschiderea proiectelor legate de exploatarea aurului, cuprului, ţiţeiului. Trebuie exploatate aceste resurse pentru ne ajuta în perioada de criză. Trebuie clarificată şi problema Rompetrolului. Nu vreau să se repete povestea cu certificatele CO2.

Romgaz intră în hora gazelor neconvenţionale

Producătorul de gaze Romgaz, deţinut de statul român, a descoperit în Transilvania zăcăminte de gaze neconvenţionale care ar putea creşte cu 15-20% rezervele dovedite ale României. Chevron şi MOL au intrat deja pe această piaţă, după ce au câştigat anul trecut licitaţiile pentru concesionarea unor perimetre. Valoarea gazelor neconvenţionale ce ar putea fi exploatate de Romgaz se ridică la două miliarde de euro, potrivit estimărilor "Adevărul". O surpriză plăcută ar putea veni din Marea Neagră, unde Petrom colaborează cu gigantul american ExxonMobil pentru explorarea unui perimetru de mare adâncime. Prima sondă va fi săpată la finele acestui an şi va costa un milion de dolari pe zi. Dacă vor gasi petrol şi gaze, oficialii Exxon au anunţat că sunt dispuşi să investească aici între 3 şi 10 miliarde de dolari.

Ministerele codaşe riscă să piardă fondurile de la UE

Leonard Orban, noul ministru însărcinat cu atragerea de fonduri europene, va propune realocarea banilor de la ministerele care au o rată mică de absorbţie către altele cu rate mai mari. Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, şi Leonard Orban susţin redirecţionarea fondurilor către ministerele harnice. Elena Udrea a cerut deja bani de la alţi miniştri. Ministerele codaşe la absorbţia de fonduri europene ar putea rămâne fără finanţarea nerambursabilă de la UE, iar banii să fie redirecţionaţi către alte ministere mai harnice, cu rate mai mari de accesare a fondurilor.

Mezelarii din România au cucerit Europa

Procesatorii de carne trimit produse tradiţionale comunităţilor de români din străinătate. La târgul Carnexpo, deschis ieri în complexul Romaero Băneasa, procesatorii de mezeluri au adus produse apreciate pe întregul continent european. "Să fie bun şi să nu fie prea scump" - asta caută vizitatorii sosiţi ieri la Romaero Băneasa pentru a petrece câteva ore într-un spaţiu care s-a transformat în capitală europeană a mezelurilor: târgul internaţional Carnexpo. Se pot vedea: salamuri crud-uscate, şuncă, slănină şi tot felul de mizilicuri afumate cu diverse arome ("fumul de stejar e cel mai bun, că nu se pune la ficat", spune un expozant) şi alte delicatese care au drept numitor comun reţeta tradiţională românească.

Noua strategie a OMV: compania vinde benzinării. Ruşii de la Gazprom, printre potenţialii cumpărători

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom - cea mai mare companie românească, va renunţa la benzinării şi la active de rafinare în valoare de un miliard de euro până în 2014, a anunţat în această seară Gerhard Roiss, CEO al OMV. Grupul austriac se va concentra pe activităţile de explorare şi producţie de petrol şi gaze, unde se vor duce două treimi din investiţii. OMV a prezentat în această seară noua sa strategie de dezvoltare. OMV Petrom deţine 550 de benzinării în România şi două rafinării, Petrobrazi şi Arpechim, cea din urmă închisă definitiv. Recent, ruşii de la Gazprom şi-au manifestat intenţia de a cumpăra benzinării în România, prin subsidiara NIS din Serbia.

Boc: Deficitul bugetar în 2012 va fi în jur de 3%. Dorim companii de stat care să nu mai cheltuie banii cetăţenilor

Deficitul bugetar prognozat pentru anul 2012 va fi în jur de 3%, iar o eventuală scădere a lui sub acest nivel va depinde de modul în care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget, a declarat premierul Emil Boc. Premierul a ţinut să sublinieze că nu orice investiţie are efect multiplicator în economie, iar în procesul de prioritizare a investiţiilor accentul trebuie să cadă pe acelea care au efect multiplicator, generând locuri de muncă în lanţ în economie.

Obama: Economia mondială are nevoie de măsuri coordonate

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că redresarea economică este fragilă şi că prea mulţi oameni au rămas fără locuri de muncă, fiind nevoie de acţiuni coordonate pentru susţinerea acesteia. "Am acţionat împreună pentru a evita depresiunea în 2009. Trebuie să luăm încă o dată măsuri urgente şi coordonate", a afirmat Obama într-un discurs susţinut la Adunarea Generală a ONU de la New York. Preşedintele american nu a precizat care sunt paşii ce trebuiesc urmaţi. "Statele Unite vor sta alături de aliaţii europeni, care îşi reformează instituţiile şi se confruntă cu propriile probleme fiscale". Liderul american urmează să se întâlnească miercuri cu premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

FMI: Stabilitatea financiară a lumii se deteriorează din nou

Stabilitatea financiară din întreaga lume s-a deteriorat pentru prima dată de la perioada care a precedat prăbuşirea Lehman Brothers. Evaluarea sistemului financiar mondial de către Fondul Monetar Internaţional a ajuns la concluzia că lupta Statelor Unite contra deficitului bugetar şi criza din zona euro au adus statele lumii la instabilite financiară. Organizaţia a avertizat şi asupra faptului că actuala criză a evoluat de la a fi una concentrată pe datoria suverană şi probleme bancare, la o criză politică, în contextul în care liderii întâmpină dificultăţi în eforturile lor de a aduce situaţia sub control.

Marile companii iau măsuri de criză: Siemens şi-a pus la adăpost circa 6 miliarde euro la BCE

Siemens a retras depozite în numerar de peste 500 milioane euro de la o mare bancă franceză, pentru a le transfera la Banca Centrală Europeană (BCE), arătând cum caută marile companii refugiu, în faţă crizei datoriilor suverane. Gigantul industrial german a retras banii din cauza îngrijorărilor privind situaţia financiară viitoare a băncii, dar şi pentru a beneficia de dobânzile mai mari plătite de BCE, a declarat pentru Financial Times o sursă apropiată situaţiei. În total, Siemens a depus între 4 şi 6 miliarde de euro la BCE, majoritatea prin depozite la o săptămână, a adăugat sursa citată. Nu este cunoscută banca franceză de la care Siemens şi-a retras depozitele, însă din primele informaţii s-ar părea că nu este vorba despre BNP Paribas.

Bank of China a blocat anumite tipuri de tranzacţii cu unele băncile europene

Banca Chinei, una dintre cele mai mari bănci comerciale de stat din China, a încetat tranzacţiile valutare forward şi swap cu unele bănci europene, ca urmare a crizei datoriilor de stat din zona euro, informează Reuters. De asemenea, o altă bancă chineză a oprit schimburile în yuani cu băncile europene, semn că şi creditorii chinezi s-au alăturat numărului tot mai mare instituţii care încearcă să-şi reducă expunerea pe zona euro. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că printre instituţiile de creditare europene se află Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas.

Cum scoteau banii din ţară oamenii lui Luca: Caracatiţa Petromservice

Oamenii lui Liviu Luca au scos peste 8,5 milioane de euro din Petromservice pentru plata unor aşa-zise studii de piaţă copiate de pe internet. Oamenii de bază ai sindicalistului-patron Liviu Luca de la Petromservice, Gheorghe Şupeală, directorul general al societăţii, şi Zizi Anagnastopol, directorul financiar, au fost trimişi în judecată, ieri, de procurorii Parchetului General pentru delapidare şi spălare de bani.

CURENTUL

Frustrările personale ale unui ministru olandez ţin România la uşa Schengen

Artizanii scandalului româno-olandez pe Schengen: un ministru corupt, Gerd Leers şi un extremist de dreapta, Geert Wilders. Presa bulgară a relatat recent că Gerd Leers a încercat în 2008 să facă trafic de influenţă pe lângă primarul oraşului Byala din provincia Varna (Bulgaria) pentru a obţine la preţuri preferenţiale două vile încă neterminate în această staţiune de lux. Acesta a oferit la schimb influenţa sa în UE pentru ca oraşul bulgar să poată atrage mai uşor fonduri europene. Afacerea a fost oprită de înalţi demnitate bulgari, care au dat totul în vileag. Se pare că la finalizarea celor două construcţii, dezvoltatorii i-au cerut încă 230.000 de euro lui Leers, dovedindu-se că aceste construcţii erau ipotecate, fapt ce a condus la picarea afacerii.

Ionuţ Adrian Eftime, fiul omului de casă a lui Sorin Ovidiu Vîntu - trimis în judecată pentru spălare de bani

Se strânge laţul! Oamenii de casă ai penalului mogul Sorin Ovidiu Vîntu au fost sancţionaţi dur de procurorii Parchetului General care au dispus trimiterea în judecată a încă doi foşi directori de la Petromservice. Astfel, Gheorghe Şupeală, director general, şi Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petromservice SA, în prezent SC PSV Company SA, vor ajunge în faţa judecătorilor sub acuzaţiile de spălare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei aparţinând salariaţilor Petrom ridicându-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro. Eftime va fi şi el judecat în dosar, fiind acuzat, ca şi Kiss şi Iordăchescu, de spălare de bani.

România este pe plus cu peste 5 mld. euro în bugetul UE

În ciuda gradului scăzut de absorbţie, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că pentru perioada 1 ianuarie2007-30 iunie 2011, diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România de la UE şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul Uniunii este favorabilă ţării noastre la peste 4,9 miliarde de euro. În nici un caz România nu este un contributor net la bugetul UE şi în ciuda gradului scăzut de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune - 3,7% astăzi - balanţa este pozitivă. Probabil azi e peste 5 miliarde de euro", a explicat Leonard Orban.

CURIERUL NATIONAL

Ce pierdem dacă nu intrăm în Schengen

Opoziţia făţişă a Olandei şi Finlandei şi reţinerea altor state fac extrem de dificilă luarea unei decizii în favoarea României. Cei mai afectaţi de amânare ar fi importatorii, exportatorii şi transportatorii care sperau să scape de cozile enorme de la graniţe şi de şpăgi. Imaginea României va continua să fie afectată de acuzaţiile de corupţie, iar persoanele fizice nu vor putea circula absolut neîngrădit în zona Schengen. Politicile statelor europene privind lărgirea spaţiului Schengen, generate în special de teama de sporire a numărului de imigranţi, se răsfrâng cu prisosinţă asupra mediului de afaceri românesc, mai ales a celor care implică exporturi, importuri şi transport de mărfuri.

Ce riscuri presupune achiziţia unei locuinţe executate silit?

Preţul unei locuinţe scoase la licitaţie pentru că este executată silit este mai mic decât al unei case fără probleme, dar trebuie luate în calcul şi riscurile. În momentul în care vă interesaţi de o locuinţă executată silit trebuie să vedeţi ce probleme pot apărea pe parcurs. Legat de riscurile care pot interveni anterior adjudecării, Cristian Stănescu, avocat senior, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a enumerat: eventuala blocare a sumelor achitate cu titlu de cauţiune în cazul suspendării executării silite, riscul desfiinţării actelor de executare sau a executării silite în urma contestaţiilor formulate de debitor sau de terţi interesaţi.

Începe bătălia giganţilor: Google Plus şi-a deschis porţile utilizatorilor

Reprezentanţii motorului american de căutare au anunţat că reţeaua de socializare Google+ a eliminat invitaţiile necesare pentru acces şi înscriere. De asemenea, Facebook a anunţat, simultan cu ieşirea din teste a Google+, schimbări majore cu privire la profilurile utilizatorilor. Google şi-a deschis uşile publicului şi este gata să îşi promoveze noua reţea socială cât se poate de intens, în lupta cu Facebook. Anunţul a fost făcut pe blogul oficial al Google.

Întrebările pe care acţionarii SIF trebuie să le pună neapărat

Acordul semnat între Erste şi patru dintre societăţile de investiţii financiare privind BCR are o sumă de neclarităţi asupra cărora acţionarii trebuie să ceară lămuriri în AGA. Valorificarea participaţiilor societăţilor de investiţii financiare la BCR a fost de mult timp aşteptată de piaţă, însă conturarea acestei perspective după semnarea unui acord între patru dintre SIF-uri cu acţionarul majoritar al băncii, holding-ul austriac Erste, a fost primită cu circumspecţie de investitori. Elanul iniţial al pieţei, atât în ceea ce priveşte avansul cotaţiilor, cât şi al volumelor s-a estompat după câteva şedinţe. Evoluţia contradictorie din ring a titlurilor SIF arată faptul că încă participanţii la piaţă au nelămuriri asupra felului în care se va concretiza tranzacţia.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu către Guvern: Să se ia decizii cu Oltchim şi Rompetrol. Soluţie pentru Roşia Montană: referendum local. Guvernul să nu ezite să ia decizii care pot ajuta populaţia şi economia să treacă peste criza care ar mai putea dura doi-trei ani. În caz contrar, Executivul poate să plece, a avertizat miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune. Şeful statului a dat ca exemplu situaţiile de la Oltchim şi Rompetrol şi a cerut referendum local pentru Roşia Montană. El a explicat şi avantajele scutului antirachetă, precizând că securitatea României nu a fost condiţionată de SUA de achiziţionarea unor avioane F 16, deşi este chestiune de demnitate ca o ţară să aibă propria sa poliţie aeriană.

2.000.000 euro, preţul pentru un titlu de campioană câştigat fraudulos

Ion Crăciunescu spune că "a auzit" despre moda topurilor aranjate în culise, arbitrii având un rol esenţial în trucarea rezultatelor. Liga I la fotbal nici nu s-a pus bine în mişcare şi deja se ştie favorita la titlu. "Suspecta" de serviciu, arătată cu degetul de Adrian Porumboiu şi de Marian Iancu, este CFR Cluj, echipa cea mai des şi mai flagrant ajutată de arbitri în aceste prime runde. Trendul este vechi şi are legătură cu sistemul putrezit din fotbalul românesc. Nicio formaţie n-a luat titlul în ultimii ani fără a fi protejată, de "scut" beneficiind şi formaţiile mici, precum Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi.

Guvernul, remaniat în octombrie. UNPR, la Interne şi Externe. Vezi miniştrii afectaţi de brumărel!

Cinci miniştri vor fi sacrificaţi pe altarul recredibilizării Executivului şi al calculelor politico-electorale, urmând a trece prin furcile remanierii la începutul lunii octombrie. Surse din cadrul actualei majorităţi guvernamantele au declarat, pentru EVZ, că de la premierul Emil Boc îşi vor lua la revedere Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii).PDL ar urma să facă şi o rocadă cu UNPR: Gabriel Oprea va ceda Apărarea pentru a prelua Internele, iar Cristian Diaconescu se va instala la Externe.

Lovitura lui Soros: Cumpără Polonia

San Leon, care a devenit unul dintre cei mai mari exploatatori de rezerve de gaz din Polonia după ce a cumpărat Realm Energy International Corp. pentru 142 de milioane de dolari, se aşteaptă ca profitul obţinut când va trage linie, să fie mai mare decât cel obţinut acasă în America. Inevestitorul George Soros deţine, prin San Leon, 14 licenţe asupra a mai mult de jumătate de milion de hectare de teren în aceadtă ţară est-europeană, în vederea explorării de gaze de şist şi de hidrocarburi convenţionale. Soros a pus ochii şi pe rezervele din Kosovo. Sahit Muja, care este director al companiei Albanian Minerals, are acces la bogăţiile minerale ale statului Kosovo care mai cuprind şi zăcăminte de zinc, crom, aur, argint şi nichel. Considerat a fi omul de legătură al lui Soros, acesta intenţionează să pună mâna pe revervele de cărbune din Kosovo. Mai mult, valoarea totală a rezervelor de cărbune (15 miliarde de tone) este estimată a fi de 300 de miliarde de euro.

JURNALUL NATIONAL

Te-ai atins de telefonul soţiei? Ai agresat-o! O campanie socială bazată pe noul Cod Civil. Ce cred ONG-urile, autorităţile şi psihologii

"Nu doar vânătăile te transformă într-o victimă. Verificarea telefonului mobil este tot o formă de violenţă în familie". Este mesajul unui campanii care rulează la televiziuni, de ceva vreme. Spotul se bazează pe prevederile noului Cod Civil, care este mai explicit la capitolul "Drepturile şi îndatoririle personale ale soţilor", stipulând că: "Un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ" (articolul 310). În timp ce ONG-urile care sprijină victimele violenţei domestice salută această prevedere, avocaţii şi poliţiştii spun că citirea sau controlarea corespondenţei de către soţi este foarte greu de dovedit.

Cuprumin Abrud va fi vândută până la finele anului de către ministerul Economiei

Ministerul Economiei va scoate la vânzare compania minieră Cupru Min Abrud până la sfârşitul lunii septembrie, urmând să organizeze în acest sens o licitaţie, potrivit Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). "Ne aflăm în etapa în care suntem pe cale să anunţăm licitaţia, la sfârşitul acestei luni. Intenţionăm să vindem integral Cupru Min Abrud prin licitaţie", a declarat Victor Cazana, directorul instituţiei, citat de Reuters. Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, a afirmat că instituţia a primit deja zece scrisori de intenţie din partea investitorilor care vor să participe la licitaţie şi că speră ca privatizarea să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti: "N-o să spunem Guvernului României cum să voteze la ONU, ne aşteptăm la susţinere"

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, se aşteaptă ca România să susţină la ONU cauza Israelului, votând împotriva creării unui stat palestinian. "N-o să spunem Guvernului României cum să voteze (în cadrul ONU - n.r.). Dacă se va ajunge la vot, aşteptările de la România sunt aceleaşi cu cele pe care le am de la celelalte ţări pe care le considerăm bune prietene. Israelul şi România au aceeaşi viziune. Nu e un secret, a fost evocat de premierul Emil Boc, dar şi de preşedintele Băsescu, în întâlnirea cu diplomaţii români. România susţine negocierile între cele două părţi şi le invită la o discuţie faţă în faţă", a declarat Dan Ben-Eliezer, răspunzând unei întrebări referitoare la poziţia României la ONU.

NATIONAL

George Maior, premier de toamna

Exasperat de rezistenta lui Emil Boc, Traian Basescu trece la artileria grea si-l scoate la inaintare pe seful SRI, George Maior. Directorul principalului nostru serviciu de informatii ar putea fi viitorul premier, afirma mai nou sursele. Planul porneste de la premiza ca George Maior (pesedist la baza) sigur ar fi votat si de o parte a social-democratilor, prin urmare validarea unui nou guvern in Parlament nu ar reprezenta o problema. Iar daca se tine cont si de atentia pe care serviciile noastre secrete o acorda politicii, se poate presupune ca putini parlamentari ar avea tupeul sa-i spuna "nu" lui Maior. In plus, numele acestuia a inceput sa fie vehiculat pe post de posibil premier dupa vizita in SUA, ceea ce ar putea duce la ipoteza ca Maior este dorit de americani in fruntea Executivului de la Bucuresti.

Udrea: Vor aparea pe piata informatii despre matrapazlicurile lui Oprescu la Primaria Capitalei

Elena Udrea anunta intr-o postare pe blogul sau ca, in perioada urmatoare, vor aparea pe piata "mai multe informatii referitoare la matrapazlacurile lui Oprescu la Primaria Capitalei". Ministrul PDL sustine ca USL-ului ii este frica de bucuresteni! Victor Ponta si Crin Antonescu stiu ca bucurestenii nu iubesc socialistii. "Stiu ca, orice candidat ar fi propus pentru Primaria Generala, acesta ar fi pierdut. Tocmai de aceea au preferat sa-i indeplineasca toate dorintele lui Oprescu.

Reclama crestin-ortodoxa pentru prostituate

Chiar ca mare mai e Gradina Domnului! Si in ea incap, iata, si puzderie de "fetite" care au ales sa-si faca reclama, fara nici un fel de retinere, tocmai pe un site care la randul sau este oricum destul de ciudatel. Este vorba de "matrimoniale crestine", creat pentru a veni in jurul celor care vor sa-si intemeieze o familie. Dar care abunda de "femei crestin ortodoxe" care se prezinta pe sleau drept "curve" care racoleaza drept credinciosi. Musai cu ceva bani, barem cat sa plateasca prestarea unui sex oral.

PUTEREA

Marele jaf sindicalist

Arestarea lui Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia, scoate la lumină adevăruri încă nespuse despre cum au pus mâna lorzii sindicatelor postdecembriste pe uriaşa avere a UGSR, sindicatul comunist unic. Procurorii DNA l-au săltat nu doar pe Petcu, ci şi arhiva CNSLR-Frăţia, care conţine multe dintre secretele baronilor sindicali. Unul dintre acestea se referă la operaţiunea capilor CNSLR de a lua prin fals întregul patrimoniu al UGSR, imediat după Revoluţie. Preşedintele CNSLR era atunci nimeni altul decât fostul premier Victor Ciorbea. Ziarul "Puterea" vă prezintă în premieră documentele care demonstrează falsul.

Statul vrea să taxeze suplimentar băncile

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în vedere un sistem de taxare a băncilor, care să garanteze o partajare corectă a greutăţilor induse de criza financiară, a declarat secretarul de stat în MFP, Gheorghe Gherghina. Acesta avertizează că este necesară menţinerea unui echilibru între veniturile ce s-ar putea obţine suplimentar şi impactul asupra sistemului bancar. "Resursele directe ale Comisiei Europene ar putea să crească, prin taxarea băncilor, prin introducerea acelor taxe care sunt mult discutate pentru bănci, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a face impactul asupra României, asupra sistemului bancar din România", a spus secretarul de stat, citat de money.ro.

Încă o rectificare până la finele anulu

Guvernul va efectua o a doua rectificare a bugetului pe 2011 până la finalul anului, aşa cum permite Legea responsabilităţii fiscale, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina. El a afirmat că, la acest moment, este dificil de apreciat care va fi impactul asupra bugetului al revizuirii prognozei de creştere economică pentru 2011 de la 1,5 la 1,7%, pe care o va face în perioada următoare Comisia Naţională de Prognoză, informează Agerpres. Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată la începutul lunii august, fiind una pozitivă. Mai multe ministere au primit atunci sume suplimentare pentru continuarea lucrărilor de infrastructură, investiţiilor şi acoperirea unor datorii ale companiilor de stat.

ROMANIA LIBERA

Cum au ajuns "cisternele" lui Vîntu ca mită în Jakarta

Procurorii au trimis spre judecare dosarul penal în care au investigat delapidarea şi spălarea, în total, a peste 7 milioane euro de la PSV Company, fosta Petromservice, controlată de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu. Între pistele cercetate figurează şi ipoteza că, la ordinul lui SOV, banii ar fi ajuns în Jakarta, ca mită pentru a-l salva de la extrădare pe Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru devalizarea FNI-FNA.

Va reuşi Orban să accelereze absorbţia de 12 ori?

De şase ori mai mulţi bani într-un timp de două ori mai scurt- asta ar trebui să facă noul Minister al Afacerilor Europene pentru a aduce gradul de absorbţie a banilor la 100%. Noul ministrul al Afacerilor Europene va trebui să atragă în doi ani, din fonduri europene, 16,6 miliarde de euro, după ce în patru ani de la aderare plăţile făcute din bani de la Uniunea Europeană au însumat doar 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă doar 13,5% din suma alocată. Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, printre care şi şeful misiunii FMI în România, au avertizat în repetate rânduri în legătură cu situaţia dezastruoasă privind absorbţia fondurilor europene.

Băncile franceze se clatină sub povara Greciei

Cea mai mare bancă din lume, BNP Paribas, s-a arătat dispusă să mai şteargă o parte din datorii. Băncile franceze aşteaptă cu sufletul la gură deznodământul în negocierile politice pentru finanţarea Greciei, ale cărei probleme au făcut ca valoarea lor pe bursă să scadă la jumătate. Băncile franceze au cea mai mare expunere la datoriile greceşti, de peste 40 de miliarde de euro, iar BNP Paribas este pe locul I cu 5 miliarde de euro. Cea mai mare bancă franceză ocupă şi locul I mondial în funcţie de active, cu peste 2.000 de miliarde de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Tensiune în piaţa de capital: sunt cele mai lovite acţiuni de pe bursă bune de cumpărat?

Vânzările în masă ale investitorilor din ultimele luni pe fondul turbulenţelor externe, care nu au mai ţinut cont de fundamentele companiilor, au lăsat în urmă cotaţii mult mai reduse comparativ cu începutul acestui an, deşi multe dintre acestea au continuat să înregistreze profit în primele şase luni, iar unele au performat chiar mai bine decât anul trecut. De exemplu, titlurile constructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), se tranzacţionează în prezent la un preţ cu 56% sub nivelul de la finele anului trecut, iar cotaţia titlurilor firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) şi cele ale firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) s-a înjumătăţit în acelaşi interval.

44% din investiţiile străine în România au venit din ţările care ne-ar vrea în afara Schengen

Cele patru ţări care şi-au anun­ţat până acum opoziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă mai bine de 25% din totalul schimburilor comerciale ale României. Mai mult, 44% din totalul investiţiilor străine directe în România (50 mld. euro) erau, la finele lui 2009, făcute de companii din cele patru ţări care se opun admiterii României în spaţiul intern fără frontiere al Uniunii - Olanda, Finlanda, Germania şi Franţa. România a cheltuit deja cea mai mare parte din suma de 1 mld. euro destinată securizării frontierelor (270 mil euro bugetaţi doar în 2011) pentru a putea face faţă exigenţelor Schengen. Cea mai mare parte din aceşti bani a fost încasată de concernul franco-german EADS. La începutul anului preşedintele Traian Băsescu, pus în faţa refuzului Germaniei şi al Franţei de a accepta aderarea, a ameninţat că va opri investiţiile, iar cei 270 mil euro pentru acest an vor fi îndreptaţi spre IMM-uri. Dar lucrurile au mers înainte.

Continuă suspansul la CSA: noul preşedinte nu are votul parlamentarilor

Suspansul alegerilor de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), unde ar fi trebuit instalată o nouă conducere încă din luna iunie, se prelungeşte după ce parlamentarii au amânat şedinţa comună în care trebuia să fie votat noul preşedinte al instituţiei. Comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor i-au dat marţi aviz favorabil lui Romeo Ionuţ Comăniciu, directorul sucursalei din Braşov a companiei Astra, susţinut de PDL la şefia CSA. Comăniciu, care conduce o sucursală cu afaceri de 7 mil. euro pe an, ar trebui să se ocupe de reglementarea şi supravegherea unei pieţe de 2 mld. euro.

La ce mai foloseşte Bursa? Companiile listate au atras finanţări de doar 80 mil. euro în trei ani

Doar 12 dintre cele 78 de companii listate în prezent pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au atras finanţări de pe bursă prin intermediul majorărilor de capital, iar listările private lipsesc cu desăvârşire. Principalul scop al unei pieţe de capital este de a oferi o alternativă de finanţare pentru companii, care ar trebui să găsească pe bursă resurse pentru a-şi finanţa investiţiile şi dezvoltarea afacerilor în perioadele de creştere economică sau pentru a rezista în perioadele de criză.

Bursa din Varşovia vine la Bucureşti să atragă IPO-uri. Va reuşi să facă ce BVB n-a făcut în trei ani?

Bursa de Valori din Varşovia organizează un concurs de proiecte pentru antreprenorii din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, al cărui premiu este o listare pe sistemul alternativ NewConnect sau o finanţare de tip venture capital. Bursa de la Bucureşti (BVB) nu a mai atras o companie privată din 2008. Bursa din Varşovia este cel mai mare operator bursier din regiune şi a ocupat primul loc în Europa după numărul de Oferte Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) atrase în primul semestru: 100 de oferte în valoare de 721 milioane de euro.

Băncile transmit criza datoriilor suverane şi companiilor europene

Băncile din Spania şi Italia reduc creditarea şi împovărează facturile de plată ale clienţilor pentru că undele de şoc ale crizei datoriilor suverane le majorează costurile de împrumut, transmiţând astfel o parte din efectele crizei datoriilor suverane în economia reală, scrie Bloomberg. "Nu pot da cu împrumut ceea ce nu au. Băncile sunt foarte deştepte în a găsi noi căi de a ne taxa mai mult", spune Francesc Elias, proprietarul unui producător de pompe şi filtre din apropierea Barcelonei, care a pus în aşteptare un proiect de 100.000 de euro de a deschide un birou în Bahrain deoarece nu a putut accesa un împrumut la un preţ pe care şi-l poate permite.

Strategie şoc a grupului OMV: austriecii renunţă în 3 ani la benzinării şi active de rafinare de 1 mld. euro

Compania austriacă OMV, proprietara grupului Petrom, va renunţa la active de 1 miliard de euro din segmentul de rafinare şi marketing, focusul companiei devenind producţia de hidrocarburi şi energie electrică. Potrivit noii strategii a grupului, până în 2021, numai 25% din activele companiei vor mai fi pe segmentul de rafinare şi marketing, faţă de 53% în prezent, segmentul de explorare şi producţie urmând să ajungă la 55% faţă de 35% cât este acum. OMV a închis deja rafinăria Arpechim iar Petrom a anunţat reducerea capacităţii de rafinare la Petrobrazi.

Oamenii de afaceri olandezi din România cer primirea ţării în Schengen, iar guvernului de la Haga acceptarea compromisului

Organizaţia oamenilor de afaceri olandezi din România, Dutch Romanian Network, cere Guvernului Olandei să accepte un compromis în privinţa aderării României la spaţiul Schengen. Oamenii de afaceri olandezi din România critică decizia Guvernului de la Haga si ii cer să accepte compromisul admiterii în doi paşi - prin care să fie deschise mai întâi frontierele aeriene şi maritime (în această toamnă) şi mai apoi să fie eliminate controalele la frontierele externe, anul viitor. Cu investiţii de aproape 11 mld. de euro, Olanda este primul investitor străin în România. Exporturile României către Olanda au însemnat, în 2010, 1 mld. euro (2,8% din total), iar importurile 1,6 mld. euro (3,5% din total).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb