REVISTA PRESEI 22.11.2014

Willy Homner
Revista Presei / 22 noiembrie 2014

ADEVARUL

CCR a validat alegerile. Iohannis: Vreau să reconectez preşedintele la Constituţie

Curtea Constituţională a validat ieri rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar preşedintele nou ales, Klaus Iohannis, va intra în funcţie după depunerea jurământului în faţa Parlamentului. La ceremonia de validare, care a avut loc azi, la ora 12.00, a participat preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, care i-a transmis lui Iohannis că îi va transfera toate informaţiile în zilele următoare. Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a precizat, vineri dimineaţă, că din verificarea proceselor verbale nu s-a găsit nimic care ar putea să schimbe situaţia stabilită de Biroul Electoral Central cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale. De la ora 12, a fost programată ceremonia de validare, în cadrul căreia i s-a înmânat preşedintelui ales un exemplar din hotărârea CCR care validează rezultatul alegerilor.

Liderii lumii l-au felicitat pe Iohannis

Ţări precum Germania sau Franţa au ţinut ca mesajul de felicitare pentru viitorului preşedinte al României, Klaus Ioahnnis, să fie transmis de la cel mai înalt nivel: cancelar, respectiv preşedinte. Rusia şi-a prezentat felicitările prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe. Printre primii care au ţinut să-i transmită un mesaj lui Klaus Iohannis, în mod direct, a fost Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a susţinut candidatul ACL şi în campania electorală pentru alegerea preşedintelui. "Vă felicit din toata inima pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Vom sprijini România cu sfaturi şi fapte pe calea reformelor importante pentru ţara dumneavoastră şi pentru Uniunea Europeana şi vom ramane un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreuna vom putea aprofunda relaţiile noastre bilateral", i-a transmis Angela Merkel preşedintelui ales al românilor. Klaus Iohannis a avut miercuri dimineaţă o întrevedere cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, care i-a înmânat un mesaj de felicitare al preşedintelui Franţei. Francois Hollande i-a adresat o invitaţie viitorului preşedinte de a avea o întrevedere la Paris.

Reuters: Victor Ponta riscă să fie contestat de propriii colegi din PSD, după înfrângerea în alegeri

Premierul României, Victor Ponta, riscă să se confrunte în 2015, în interiorul propriei formaţiuni, cu acţiuni de contestare a rolului de lider, în contextul în care Partidul Social-Democrat încearcă să limiteze efectele negative ale înfrângerii deranjante din scrutinul prezidenţial, scrie Reuters. Oficiali de rang înalt din cadrul PSD au declarat pentru Reuters că formaţiunea ar putea organiza un congres special în februarie sau martie pentru evaluarea situaţiei, după ce Victor Ponta a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis la o diferenţă de aproximativ 10%. Disensiunile politice au obstrucţionat dezvoltarea României în cei 25 de ani de când statul est-european a scăpat de regimul comunist, iar criticile la adresa conducerii exercitate de Victor Ponta sunt un semnal că înfrângerea sa ar putea fi urmată de instabilitate, comentează agenţia Reuters.

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro. În urmă cu un an, avocatul Gheorghe Piperea cerea desfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi atacarea în instanţă a despăgubirilor primite de cesionari ca măsuri prin care statul poate opri mafia retrocedărilor. Un contract poate fi legal la modul aparent, însă, de regulă, aceste contracte de cesiuni de drepturi litigioase ascund nişte fraude", spune Piperea în luna iulie a anului trecut. În ultimii ani, aproximativ 1.000 de cesionari au încasat despăgubiri de 1,5 miliarde de euro, în timp ce mii de foşti proprietari cu dosare depuse la ANRP încă din 2007 nu au primit despăgubiri.

Alin Teodorescu: Pentru prima dată, PSD s-a trezit cu un egal în faţă

Sociologul Alin Teodorescu a afirmat, joi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareş Bogdan, că "PSD s-a trezit cu un egal în faţă, pentru prima dată în istorie", cu "un singur centru de comandă, când s-a confirmat de către Curte fuziunea de către PDL şi PNL, cu numele PNL", partid care are şi "lider matur, de 50 de ani, care a demonstrat ceva în administraţie şi politică", faţă de opozantul său, "considerat de public încă un om crud, încă tânăr, încă neformat". În viziunea sociologului, Victor Ponta, "dacă vrea să îşi continue un viitor politic bun", trebuie "să se apuce de guvernare, dacă este posibil după doi ani jumate", în care a făcut politică şi "au guvernat alţii în numele dânsului", şi să reformeze PSD, pe baza celor "15-16 puncte de pe hârtia pe care a distribuit-o, în sală, la Congresul din Februarie, 2010, când a câştigat".

Monica Macovei: S-a terminat cu partidele clasice. Facem un partid de secolul al XXIII-lea, modern şi pentru tineri

Europarlamentarul Monica Macovei a vorbit vineri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune a Digi24 despre necesitatea înfiinţării unui partid care să răspundă exigenţelor tinerilor şi care să fie diferit faţă de partidele clasice. În primul rând, Monica Macovei a vorbit despre încheierea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu despre care a spus că reprezintă un sfârşit de epocă politică. În al doilea râd, fostul ministru al Justiţiei şi fost candidat la alegeri prezidenţiale din 2014 a adus în discuţie şi viziunea despre despre partidul pe care vrea să-l înfiinţeze. "Facem o asociaţie şi apoi facem un partid, din ăsta de secolul XXIII, modern, şi un partid pentru tineri. Primul lucru pe care îl fac e să întreb tinerii: cum vreţi voi să fie un partid în care să vă înscrieţi, care să lucreze pentru voi şi care să vă stârnească entuziasm?", a completat Monica Macovei.

Liviu Dragnea, întâlnire de taină cu baronul Gheorghe Nichita la Iaşi

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost la Iaşi teoretic pentru a participa la deschiderea lucrărilor Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional 2007-2013, un eveniment organizat chiar de ministerul pe care-l conduce. A lipsit de la lucrări cu o motivaţie falsă şi şi-a făcut apariţia la o întâlnire cu liderii PSD Iaşi. Potrivit unor informaţii din mediul politic ieşean, Liviu Dragnea s-ar fi aflat în Iaşi încă din 19 noiembrie şi ar fi fost cazat peste noaptea, împreună cu Gheorghe Nichita, şi alţi lideri PSD, la celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu din comuna ieşeană Dobrovăţ. Cei chestionaţi în legătură cu presupusa petrecere a liderilor PSD la marginea Iaşiului au dat răspunsuri ambigue.

Gorbaciov: Vladimir Putin se crede Dumnezeu

Ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a declarat la prezentarea cărţii sale, "Posle Kremlea" ("După Kremlin"), că Vladimir Putin începe să se îmbolnăvească de aceeaşi boală de care a suferit şi el: "Este prea încrezut. Pentru el nu contează părerea altora şi se consideră Dumnezeu, sau, cel puţin, adjunctul lui Dumnezeu". Potrivit lui Gorbaciov, Putin ar trebui să ţină cont şi de părerea altora, nu doar de cea a persoanelor din anturajul său. El afirmă că preşedintele rus nu s-a mai întâlnit cu el de un an şi jumătate, deoarece "nu dispune de timp". În opinia lui Gorbaciov, un stat puternic se creează fără aplicarea forţei, "un stat puternic este statul democratic". El afirmă că într-un stat puternic opoziţia nu poate fi bătută cu bâta, "or acest fenomen denotă slăbiciunea puterii". Gorbaciov a mai declarat că Putin ar trebui să demisioneze, dacă simte că nu e în stare să se rezolve problemele ţării pe care o conduce.

Moftul de 51 de miliarde de dolari al lui Putin: Soci a organizat JO, dar acum arată ca un oraş-fantomă

Cea mai scumpă ediţie din istoria Jocurilor Olimpice a lăsat în urma sa un decor şocant, demn de filmele cu Apocalipsa. În noiembrie, la Soci nu se schiază, însă studiourile din Hollywood îşi pot trimite echipele acolo pentru a filma pelicule horror, cu zombie şi cu clădiri abandonate. Asta deoarece aşa arată peisajul, iar imaginile au fost publicate de fotoreporterul rus Alexander Belenkiy. Rosa Khutor, una dintre principalele staţiuni ale Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, arată acum ca un oraş-fantomă. Aflată lângă oraşul montan, Krasnai Poliana, Rosa Khutor a găzduit concursurile de biatlon, ski şi snowboarding, iar acolo s-a construit şi un sat olimpic. Acum, staţiunea e una fără viaţă. Magazinele şi parcările supraetajate sunt goale, multe proiecte care nu s-au finalizat în timp util pentru Jocurile Olimpice sunt, pur şi simplu, abandonate, iar hotelurile au un grad de ocupare de sub cinci la sută! Rosa Khutor a "înghiţit" o bună bucată din bugetul de 51 de miliarde de dolari alocat pentru JO 2014.

Guvernul vrea să înlocuiască sistemul de redevenţe petroliere cu o taxă pe profitul de exploatare şi să anuleze taxa pe liberalizarea gazelor şi cea pe monopol

Executivul intenţionează să înlocuiască actualul sistem de redevenţe petroliere cu o taxă pe profitul realizat de către companii din activitatea de exploatare a hidrocarburilor, urmând ca în acelaşi timp să fie eliminată şi taxa specială pe resurse, dar şi taxa pe profitul realizat în urma liberalizării gazelor naturale, scrie Hotnews.ro. Astfel, Guvernul ar putea da în luna decembrie o ordonanţă de urgenţă în acest sens, potrivit sursei citate. Principala problemă o constituie faptul că o taxă pe profitul din exploatare ar putea fi uşor "deturnată" de către companii, care îşi vor putea creşte costurile de producţie prin diverse metode de "optimizare fiscală", astfel încât statul să primească tot puţini bani. Impozitele care vor fi eliminate sunt taxa specială de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, dar şi suprataxa de 60% din veniturile suplimentare obţinute de producătorii de gaze naturale în urma liberalizării preţurilor. Acestea se aplică din 2013.

EVENIMENTUL ZILEI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis-o după gratii 30 de zile pe ŞEFA DIICOT.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil arestării şefei DIICOT, Alina Bica. Ea a fost audiată joi seara mai multe ore la sediul DNA, după care a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Prejudiciul în acest caz se ridică la 62 de milioane de euro. Bica a fost audiată, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, începând cu ora 16.30. Mandatul de reţinere a expirat, se aşteaptă decizia Instanţei Supreme. - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deliberat şi a decis că şefa DIICOT să fie arestată preventiv pentru 30 de zile. Alina Bica s-a prezentat la Poliţia Capitalei pentru a fi arestată, fiind însoţită de soţul sau, Mircea Bica.

Ca şi Victor Ponta, Klaus Iohannis promite debăsificarea României! : - Ion Cristoiu

Bunul simţ îi cerea lui Klaus Iohannis să se refere şi la ceea ce a făcut pînă acum preşedintele sortant, vorba francezilor, mai ales că acest preşedinte a consolidat statul de drept şi orientarea pro-occidentală a României. Preşedintele zis şi ales nu numai că n-a avut aceste cuvinte, dar mai mult a atacat cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu. "A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este acesta, desigur, un moment festiv, dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţia română, se încheie o etapă şi, iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar: "Stop şi de la capăt". Că noul preşedinte ia o ţară de la zero în materie de democraţie, de stat de drept, de independenţa Justiţiei? Dar nu numai atît. Klaus Iohannis a susţinut o teză care poate fi interpretată drept justificarea Loviturii de stat din 2012: "Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în faţa electoratului cu afirmaţia "vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie". Cum adică vreau să reconectez preşedintele la Constituţie? Pînă acum a fost deconectat? Dacă da, înseamnă că Traian Băsescu n-a respectat pînă acum Constiuţia.

DW: Succesul lui Klaus Iohannis drept un "miracol". Unul, obţinut în pofida Bisericii Ortodoxe

Publicaţia online Die Freie Welt consideră că "de multă vreme nu s-a mai înregistrat în Europa o evoluţie atât de îmbucurătoare" precum cea documentată de rezultatul "scrutinului prezidenţial românesc". Motivul acestei aprecieri e clar. Fiindcă "printr-o participare record la vot, românii au împiedicat alegerea în fruntea statului a celui mai corupt premier din Europa", lansând un "multiplu semnal dramatic". Românii, "ştiu cât de presantă este sarcina edificării statului de drept, împiedicată până acum de corupţia endemică", mai notează aceeaşi publicaţie. Care se teme că PSD "va bloca reformele până la alegerile parlamentare viitoare, dacă prin demonstraţii în masă nu se va forţa organizarea de alegeri anticipate". Pagina culturală a ziarului german Südeutsche Zeitung propune o analiză pe cât de amplă pe atât de excelentă, semnată de Norman Manea. Scriitorul româno-american reia într-o versiune proprie ideea "revoluţiei recuperate", exprimată la Deutsche Welle în seara care a urmat alegerilor româneşti de la 16 noiembrie.

Avocat: DNA a pus în mişcare acţiunea penală pentru toţi foştii membri ai ANRP de la data restituirii

Procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală pentru toţi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP la data restituirii terenului din zona Plumbuita, potrivit avocatului George Papu, care îl reprezintă pe fostul vicepreşedinte al ANRP Remus Baciu. 'Se pare că în acea comisie Alina Bica a avut o contribuţie mai mare, întrebând, cunoscând situaţia dosarului şi implicându-se mai mult decât ceilalţi membri care au asistat pasiv şi totuşi sunt toţi suspecţi în cauză. În cazul tuturor s-a pus în mişcare acţiunea penală', a spus George Papu, vineri seară, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El a mai susţinut că Remus Baciu, clientul său, nu ştia că acel teren este supraevaluat, însă, 'este acuzat ca toţi ceilalţi, pentru abuz în serviciu'.

JURNALUL NATIONAL

Ion Iliescu: Rezultatul obţinut la alegeri nu este numai eşecul lui Victor Ponta, ci al întregului partid. Se impune un congres extraordinar

Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a reafirmat vineri că se impune un congres extraordinar al formaţiunii, pentru a da un semnal de mobilizare electoratului şi totodată pentru a face o analiză a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie. Ion Iliescu consideră că rezultatul obţinut este nu numai eşecul lui Victor Ponta, ci al întregului partid. "Păi nu numai el. Şi el şi partidul (n.r. să răspundă), pentru că nu este eşecul unei persoane, ci şi al PSD. Eu am şi lansat această idee, de fapt este o chestie firească, va trebui ca organele executive de partid şi apoi un congres special să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenite, cum anume să se pregătească. Cred că da, vom discuta şi vom vedea, părerea mea este că se impune un congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispunem', a declarat Ion Iliescu la Târgul de carte

"Despăgubire de 1000 de euro pentru fiecare român care nu a putut vota!"

În diaspora s-a iscat iureş atât pe 2, cât şi pe 16 noiembrie, deoarece sute de români nu au apucat să voteze, din cauza numărului insuficient de secţii de votare. În urma acestei situaţii au apărut proteste, au fost făcute petiţii online, iar acum, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa cere câte 1000 de euro pentru fiecare conaţional care nu şi-a putut exprima dreptul la vot. "Cerem 1000 euro pentru fiecare roman din diaspora care nu a putut vota FADERE, Federatia Asociatiilor de Romani din Europa, saluta faptul ca Parchetul General al Romaniei a inceput urmarirea penala in rem pentru impiedicarea votului in diaspora, insa apreciaza ca demersurile privind sanctionarea celor vinovati pentru acest abuz deosebit de grav, trebuie continuate si amplificate. In acest sens, FADERE, impreuna cu Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor, pregateste un denunt penal bazat pe marturiile si probele puse la dispozitie de zeci de romani din diaspora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb