REVISTA PRESEI 23.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 ianuarie 2012

ADEVARUL

Casa Regală dojeneşte clasa politică

După 10 zile de proteste în stradă ale românilor în care Casa Regală nu a exprimat niciun punct oficial de vedere, ieri a apărut primul comunicat de presă al Biroului de presă al instituţiei. În document, Familia Regală transmite că urmăreşte cu profundă îngrijorare evenimentele, că este alături "sufleteşte" de protestatari şi şfichiuieşte de câteva ori întreaga clasă politică. Mesajul de ieri nu este chiar primul semn al instituţiei legat de evenimentele de stradă. Sâmbătă, pe blogul Principelui Radu de România a apărut o ciudată opinie anonimă, semnată "M.P. (manifestant paşnic)".

Năstase îi dă lecţii de Constituţie lui Antonescu

Liberalul Crin Antonescu a susţinut că la anticipate se poate ajunge prin demisia tuturor parlamentarilor. "Greşit!", i-a transmis liderul PSD Adrian Năstase. Sesiunea parlamentară extraordinară, convocată astăzi, îi găseşte pe liderii Opoziţiei pe poziţii diferite. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este ferm convins că anticipatele ar putea fi provocate prin demisia tuturor parlamentarilor. Dar Adrian Năstase are o altă părere. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD i-a spus şefului liberalilor că demisia parlamentarilor nu ar declanşa alegeri anticipate, aşa cum doreşte Opoziţia, ci doar parţiale în colegiile respective, cu mandat până la finalul actualei legislaturi.

Care sunt salariile minime în Europa

România se află printre primele zece ţări cu cele mai mici remuneraţii-limită din Europa. La polul opus sunt Luxemburg, Belgia, Olanda şi Franţa. În România, salariul minim pe economie este de 162,7 euro (700 de lei), fapt ce poziţionează ţara noastră pe locul opt în topul ţărilor din Europa cu cele mai mici salarii. Potrivit unor statistici realizate de Federaţia Angajatorilor din Europa, dintre cele 32 de state luate în calcul, cel mai mic salariu minim pe economie se regăseşte în Republica Moldova, echivalentul a 72 de euro, urmată de Belarus, cu 90 de euro şi de Ucraina, cu 95 de euro. De asemenea, sume mici se câştigă şi în Federaţia Rusă -113 euro, Macedonia 130 de euro, Bulgaria - 147 de euro. Cele mai mari salarii minime se înregistrează în Luxemburg (1.801 euro), Belgia (1.498 de euro), Olanda (1.447 de euro) , Franţa (1.398 de euro) şi Marea Britanie (1.259 de euro).

Tăierea fondurilor europene şi alte prostii

PSD ameninţă cu o dezbatere publică în Parlamentul European pe tema "derapajelor democratice din România", PDL agită sperietoarea pierderii fondurilor europene. Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat sâmbătă că în această săptămână va fi organizată o dezbatere publică în Parlamentul European, în legătură cu "derapajele democratice din România". Dezbaterea se va finaliza cu o rezoluţie, a mai spus europarlamentarul PSD, care a avertizat că, dacă derapajele democratice vor continua, se va putea invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sancţiuni instituţionale. Reacţia PDL a venit imediat. După o întâlnire cu europarlamentarii PDL, premierul Emil Boc a acuzat PSD că ar vrea să blocheze fonduri europene pentru România în valoare de 6 miliarde de euro. Drobul de sare pare să ne cadă în cap. De fapt, suntem în plină prostie omenească.

Cum s-a schimbat lumea într-un an

Anul trecut, organizarea Forumului Economic Mondial de la Davos a costat 156 de milioane de dolari. Veniturile încasate au fost de 157 de milioane de dolari. Deci cei din spatele evenimentului nu o fac pentru profit. Mai degrabă, pentru putere. Dacă privim la discuţiile ce au avut loc anul trecut şi la ce s-a întâmplat de atunci, înţelegem care este toată agitaţia legată de Forumul Economic Mondial de la Davos. Iarna trecută, discuţiile s-au reunit sub tema centrală "Norme comune pentru noua realitate". S-a împământenit noţiunea de "revenire în două viteze", pentru a defini diferenţa dintre economia dezvoltată "anemică" şi statele emergente puternice. Dând dovadă de coerenţă, tema centrală pe care se vor axa discuţiile în acest an este "Marea Transformare: Definirea unor noi modele". Însă, exact ca anul trecut, adevăratele subiecte nu se regăsesc niciunde pe agendă.

Grecia scoate la închiriat vestigiile antice

Acropola din Atena, Partenonul şi templul din Delphi sunt printre monumentele antice care vor fi folosite în scop comercial de guvernul elen, care are nevoie de bani pentru a scoate ţara din criză. Grecia, lovită grav de criză, recurge la vechea glorie pentru a-şi salva economia de la faliment. Ţara înglodată în datorii a decis să-şi exploateze trecutul, folosind vechile temple, considerate până acum prea sacre pentru a fi "pătate" prin exploatarea lor comercială. Comori arheologice, printre care acropolele şi Templul din Delphi, vor putea fi folosite ca platouri de filmare sau pentru şedinţe foto în scop publicitar, costurile fiind nu mai mari de 1.600 de euro pe zi.

Unde a ajuns criza UE: Grecia şi Ungaria, în concursul pentru indisciplină. Zona non euro se revoltă, iar tratatul fiscal e negociat de miniştrii de finanţe

Cei 17 miniştrii de finanţe au zonei euro se întâlnesc luni după amiază, 23 ianuarie, în cadrul Eurogrup, şi încep discuţiile politice pe conţinutul viitorului tratat fiscal în privinţa căruia sunt aşteptate decizii la finalul lunii la Consiliul informal al zonei euro. Câteva puncte sensibile din draftul de tratat - ajuns la a patra versiune - vor trebui clarificate la Eurogrup luni şi apoi la ECOFIN - întâlnirea miniştrilor de finanţe toate cele 27 de state membre care are loc marţi, 24 ianuarie, la Bruxelles. Ungaria, Grecia şi din nou soluţiile pentru criza economică vor domina dezbaterile de săptămâna viitoare de la Bruxelles care debutează cu întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, continuă cu cea a miniştrilor UE tot pe tema crizei în timp ce şefii diplomaţiilor europene decid luni asupra sancţiunilor în dosarul nuclear al Iranului.

Unde să investeşti în imobiliare: Bucureşti, pe locul 12 în Europa

Bucureştiul se află pe locul 12 într-un top realizat de cotidianul britanic "The Telegraph" care cuprinde cele mai favorabile 20 de oraşe pentru investiţiile în imobiliare. La capitolul lucruri bune, sunt enumerate costurile mici ale tranzacţiilor şi economia puternică posttranziţie. În schimb, capitala noastră stă prost la randamentele pentru închiriatul spaţiilor şi impozitele mari pentru imobile închiriate. Totuşi, Bucureştiul este în faţa unor capitale precum Praga, Viena, Bruxelles sau Paris. Pe primele locuri sunt Skopye, Amsterdam, Istanbul şi Zagreb. Cu două locuri înaintea Bucureştiului, pe poziţia a zecea, este clasat oraşul Chişinău. Interesant este că jurnaliştii britanici folosesc pentru a ilustra capitala Republicii Moldova o fotografie cu doi copii săraci, de la ţară, şi o căruţă în fundal, pe un drum neasfaltat.

Peste 7.000 de posturi vacante, cu peste 1.000 mai multe decât săptămâna trecută

Locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în perioada 20 - 26 ianuarie, cele mai multe fiind în Cluj, Iaşi, Braşov şi Bucureşti. La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt înregistrate 655 locuri de muncă, cele mai multe pentru: ingineri şi subingineri, programator (44), asistent medical generalist (33), dansator (18), analist servicii client (15), consilier juridic (13), director vânzări şi farmacist (câte 12). Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 7. 127 locuri de muncă, mai multe pentru: confecţioner-asamblor articole din textile (939), muncitor necalificat în industria confecţiilor (656), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (481) şi şofer autocamion/maşină de mare tonaj (203). Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă sau pot accesa adresa de internet http://lmv.anofm.ro/index_lmv.php.

CAPITAL

Ce nu ştiai despre Nouriel Roubini: Îşi ţine banii CASH

Profetul crizei, cunoscut şi ca Dr. Doom, profesorul de economie Nouriel Roubini nu este un investitor activ şi preferă să ţină banii cash sau în instrumente foarte lichide, a spus el într-un interviu acordat publicaţiei canadiene "The Globe and Mail". Totuşi, Roubini nu evită în totalitate piaţa bursieră. El spune, însă, că deţinerile de acţiuni variază mereu. "Nu sunt un investitor activ. În 2007, când am devenit îngrijorat de criza financiară internaţională, am mutat tot ce aveam în cash şi în alte instrumente lichide", îşi aminteşte profetul crizei. Potrivit acestuia, "investitorii ar trebui să investească pe termen lung, aşa că eu nu cumpăr şi vând". Roubini spune că, de obicei, îşi ţine investiţiile pe indicele clasic de acţiuni la nivel mondial şi diversificat în SUA şi pe pieţele globale şi emergente.

Rusia creşte producţia de petrol în acest an. Situaţia din Iran rămâne tensionată

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, are în plan creşterea producţiei în 2012, a anunţat Sergei Kudriashov, înalt oficial în Ministerul Energiei, citat de Ria Novosti. Producţia ar putea astfel creşte cu circa 1% sau 5 milioane de tone în acest an, până la 516 milioane tone. Rusia a produs 511,4 milioane tone în 2011, cu 1,23% mai mult faţă de 2010. Potrivit oficialului rus, această prognoză este relativ uşor de atins având în vedere estimările companiilor petroliere din Rusia. Kudriashov se aşteaptă la o producţie medie anuală de 510 milioane tone până în 2020.

Nemţii cumpără tot mai multe produse româneşti. Exportul a crescut cu peste 31%

"Exportul românesc a crescut cu 31,1% la 11 luni, fiind practic cel mai înalt ritm înregistrat între statele membre pe piaţa germană, în condiţiile în care schimburile reciproce au ajuns aproape echilibrate. Conform statisticii germane, exporturile din 2010 sunt de peste două ori mai mari faţă de cele din 2004, iar valoarea înregistrată pe întreg anul 2010, de 6,7 miliarde de euro, a fost depăşită deja la 11 luni din 2011, ajungând la 7,8 miliarde de euro", a precizat Vladimir Ciobănaşu, ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Berlin. Potrivit sursei citate, este de aşteptat ca şi în 2012 piaţa germană să continue să ofere perspective favorabile exporturilor româneşti, chiar dacă nivelul creşterii economiei Germaniei va fi inferior celui înregistrat în 2010-2011.

CURENTUL

Nesimţiţii care ne dau lecţii la televizor

Îi cunoaşteţi. Apar aproape zilnic la televizor, când la Realitatea cuplului Elan-Vîntu, când la Antenele lui Felix şi nu omit niciun prilej pentru a ne ţine lecţii de morală, de civism şi chiar de comportament în societate, ca nişte adevăraţi guru de talie naţională, dacă nu mondială. Este vorba de tandemul Alfred Bulai-Ana Bulai, cea din urmă nefiind nicidecum fiica sociologului, aşa cum cred cei mai mulţi, tentaţi de diferenţa frapantă de vârstă, ci chiar consoarta domnului profesor, culeasă cu multă atenţie din băncile facultăţii.

Ţiganii români, acuzaţi că fură pâinea de la gura vagabonzilor britanici

Ingeniozitatea ţiganilor uimeşte din nou presa din Marea Britanie, acolo unde aceştia sunt puşi pe pe făcut bani din orice. Dacă până acum România era hulită prin cancelariile occidentale că nu integrează această etnie, statele occi­dentale încep să simtă pe propria piele ce înseamnă noţiunea de "descurcăreţ" în cazul acestora. Publicaţia britanică Daiy Mail scris că o serie de grupări ţigăneşti au acaparat distribuţia de reviste pentru cei fără adăpost din Marea Britanie. "Dacă în ultimii 20 de ani, vânzarea revistei Big Issue a fost o modalitate pentru cei săraci de a-şi depăşi problemele, în ultimii doi ani situaţia s-a schimbat, femei din părţile sărace ale Europei de Est, cu fuste lungi şi baticuri luând locul bărbaţilor britanici fără adăpost, scrie Daily Mail.

CURIERUL NATIONAL

Construcţia de autostrăzi, grăbită prin lege

Anca Boagiu s-a plâns de lipsa de cooperare a autorităţilor, fie că sunt ele publice sau locale, deşi există o lege a exproprierilor. Ministerul Transporturilor vrea să "spele ruşinea" lucrărilor neterminate şi să dea în folosinţă anul acesta 200 km. de autostradă. Ministerul Transporturilor va propune Guvernului modificarea legislaţiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate în prezent atât de Electrica, dar şi de autorităţile centrale şi locale în finalizarea proiectelor, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Anca Boagiu, citată de Mediafax. Ministrul a inspectat, împreună cu premierul Emil Boc, şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, reclamând că există o lipsă de cooperare din partea autorităţilor şi a companiei Electrica în derularea lucrărilor.

China sărbătoreşte intrarea în Noul An, Anul Dragonului de Apă

China sărbătoreşte astăzi intrarea în Noul An, cunoscut sub numele de "Festivalul Primăverii", care este cea mai importantă sărbătoare pentru poporul chinez. Anul Dragonului, care începe de astăzi, este considerat ca fiind cel mai favorabil din tot calendarul lunar. Încă de săptămâna trecută străzile Chinei şi casele oamenilor au fost decorate cu ornamente roşii, iar tradiţionalele dansuri ale Dragonului nu au lipsit. Semnul Dragonului este un simbol al împăraţilor Chinei, iar copii născuţi sub acest semn aduc noroc şi fericire asupra întregii familii, conform astrologiei chinezeşti.

Grecia încă nu a ajuns la un acord cu creditorii privaţi

Principalii negociatori ai creditorilor privaţi ai Greciei au plecat sâmbătă de la Atena fără un acord privind reducerea datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, considerat esenţial pentru evitarea unui default dezordonat al ţării, dar discuţiile continuă la nivel tehnic, transmite Reuters, citat de Mediafax. O echipă tehnică reprezentând creditorii privaţi a rămas în capitala elenă pentru stabilirea detaliilor acordului, iar negocierile vor continua telefonic, dar este improbabil ca acordul să fie încheiat înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, au declarat surse apropiate situaţiei. FMI şi ţările UE, în special Germania, vor să se asigure că datoriile Greciei intră pe un trend sustenabil, înainte de a aproba un nou program de susţinere în valoare de 130 de miliarde de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine sunt oamenii "viitorului preşedinte al României"

Poporul OTV a avut primul congres al partidului. La Palatului Parlamentului a urcat pe scenă şi Florin Huidu, tatăl lui Şerban Huidu, care a intrat în partid, "pentru că e vremea poporului". Sala Palatului Parlamentului a fost plină ochi, sâmbătă, de oamenii poporului. Doamnele care au făcut nopţi albe analizând la OTV dansurile profesoarei porno sau melodiile celebrei Roxy Manelista au sărit din capot în rochia de cumătrie şi au urcat într-un suflet scările Casei Poporului, ca să-l aplaude pe domnul Dan, şeful Partidului Poporului. Macaragii, excavatorişti, lăcătuşi şi mecanici în retragere, care s-au plictisit de meserie şi au prins scârbă de salopetă, au scos costumele de la naftalină şi au venit la Bucureşti să spună că OTV e viaţa lor, iar domnul Dan "un om de treabă".

Apocalipsa televizată din Piaţa Universităţii

Cu un ochi la audienţă şi cu unul la directivele patronilor, televiziunile de ştiri au transmis protestele de săptămâna trecută, fără a ţine cont de elementare reguli jurnalistice. Manipulările şi exagerările din partea trusturilor media ostile Puterii au fost omniprezente. Zeci de ore de transmisie în direct şi concluziile pripite au indus telespectatorilor sentimentul că România este sub asediu şi că autorităţile sunt depăşite de situaţie, hoardele de huligani fiind scăpate definitiv de sub control. Dana Grecu, în ciuda comunicatelor oficiale ale Jandarmeriei potrivit cărora la mitingul USL din Piaţa Aviatorilor sunt 7.000 de oameni, susţine fără rezerve că în Piaţă "această cifră este falsă, după părerea mea fiind 13 - 14.000 de oameni, ba chiar 20.000...". Prezentăm câteva din titlurile care s-au perindat pe ecranele televizoarelor:"România iese în stradă", "Protestatarii iau cu asalt Guvernul", "Mascaţii intervin cu arme".

ZIUA A ZECEA. Manifestanţi paşnici în Piaţa Universităţii. Suporterii ies marţi în stradă

Protestatarii s-au aşezat în faţa Teatrului Naţional şi cer demisia actualei clase politice. "Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară", este una dintre lozinci. Membrii Asociaţiei Suporterilor Români (ASR) au anunţat că marţi, cu ocazia Zilei Unirii, aproximativ 2.000 de susţinători ai echipelor de fotbal vor fi prezenţi în Capitală. "Va fi un protest paşnic prin scandări şi mesaje. Cerem expres celor care vor veni să asculte de cei care îi coordonează şi să nu se preteze la acţiuni violente. Vom purta însemne distinctive şi sperăm să fie prezenţi vreo 2.000 de fani din toată ţara", a declarat Andrei Florin, membru al ASR, dar şi al Peluzei Cătălin Hâldan, din galeria FC Dinamo.

"Prima Doamnă" a PSD-ului subscrie "Apelului către Maria Băsescu". Şefa femeilor PDL contraatacă

Europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia preşedintelui PSD Victor Ponta, susţine apelul făcut de şefa femeilor social-democrate, Rovana Plumb, la Maria Băsescu în scopul de a-l convinge să demisioneze. "Eu nu aş putea dormi liniştită", spune Daciana Sârbu care, întrebată ce ar face într-o situaţie similară, spune că nu ar ezita să-l sfătuiască pe soţul său să demisioneze, deoarece "bărbaţii sunt mai puţin raţional în astfel de situaţii" iar "femeile au un al şaselea simţ care le arată când lucrurile trebuie schimbate". Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, şefa femeilor democrat-liberale, i-a răspuns Dacianei Sârbu, "Apelul deplasat al Dacianei Sârbu depăşeşte exact limita acelei decenţe publice, a cărei lipsă din spaţiul politic o deplângem cu toţii.

JURNALUL NATIONAL

Jandarmeria - braţul înarmat al PDL

Cele mai grave momente din cronica protestelor din Piaţa Universităţii. Prima: mişcarea strategică a introducerii derbedeilor în Piaţă. A doua, în strânsă legătură cu prima: apariţia la Universitate şi apoi la sediul central al PDL, în Modrogan, a maiorului Iulian Gogu, şeful Serviciului cercetare-documentare din cadrul Direcţiei cercetare documentare şi combaterea faptelor antisociale, din Jandarmeria Municipiului Bucureşti. Direcţia are indicativul UM 0575 şi are sediul în Ilfov, pe Centură. Este proba că sub pretextul apărării manifestanţilor contra violenţelor, Jandarmeria a făcut jocul PDL-ului.

Stelian Tănase: "Aroganţa puterii scoate oamenii în stradă"

Stelian Tănase: Protestele nu au pornit de la o situaţie economică. Aţi văzut că, atunci când s-au tăiat salariile, situaţia a fost foarte palidă. Oamenii au protestat din cauza aroganţei puterii: intervenţia lui Băsescu în direct la o televiziune ca să jignească pe cel care a inventat SMURD, care es­te o instituţie foarte pozitivă ! Oamenii nu au pornit de la o chestiune economică sau socială, ci au pornit de la stilul politic al lui Băsescu. De aici, lucrurile s-a extins spre aroganţa puterii. Pentru că el personal s-a implicat în incident, nu a fost aşa un comunicat, nu, el a pus mâna pe telefon! Conflictul a fost şi este foarte personalizat! Se referă la Băsescu.

Big Brother Udrea: Hotelierii vor fi obligaţi să se înscrie într-un sistem prin care turiştii pot fi reperaţi în orice moment

Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern. Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului nromativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.

NATIONAL

Marius Petcu vindea morti si cumpara batrani!

Noi amanunte incredibile ies la iveala din dosarele pe care procurorii anticoruptie le au inca in lucru cu privire la asa-numita "mafie a Sanatatii". Astfel, conform informatiilor intrate in posesia noastra, pe langa aranjarea a zeci de licitatii de achizitii pentru spitale si dispensare, inalti functionari din Ministerul Sanatatii gasisera si alte modalitati, unele de-a dreptul macabre, de a stoarce sistemul de cat mai multi bani. In unele dintre acestea, conform surselor noastre, un rol important il juca Marius Petcu, fostul lider al sindicatului "SANITAS", in prezent condamnat la sapte ani inchisoare pentru comiterea altor fapte de coruptie. Morgile spitalelor reprezentau o adevarata mina de aur pe care "mafia Sanatatii" o exploata din plin. Firmele de pompe funebre plateau sume imense pentru a-si putea desfasura "marfa" chiar pe holurile salilor de prosectura, detinand un adevarat monopol extrem de banos.

Crucisatorul american "Vella Gulf", in misiune secreta la prostituatele din Mamaia

Timp de cateva zile, crucisatorul american "Vella Gulf" face o escala in Portul Constanta, pentru a-i pregati pe marinarii romani de pe fregata "Regina Maria", care va pleca in misiune in Oceanul Indian, pentru combaterea pirateriei. Numai ca, dupa cele cateva saptamani petrecute pe mare, "yankeii" de pe crucisatorul din clasa Ticonderoga, purtator de rachete ghidate prin sofisticatul sistem AEGIS, au inceput direct cu "obiectivele turistice" din barurile din Mamaia.

Nastase, cel mai barbat dintre femeile pesediste

Adrian Nastase si-a parasit blogul pentru o zi si si-a reafirmat barbatia politica. Normal ca printre femei. Dupa mai bine de o luna de absenta din viata de partid, Nastase si-a facut in sfarsit aparitia la o intrunire publica, una de femei. De altfel, se pare ca acesta este singurul loc in care fostul premier isi mai permite sa o faca pe liderul. Crezand ca le ia mintile definitiv social-democratelor, Nastase si-a invesmantat barbatosenia intr-o tinuta army. Tinuta care echivala cu o invitatie la vanatoare (poate, politica?) adresata pesedistelor dornice de senzatii tari.

UE isi submineaza economia prin embargoul impus Iranului

UE planuieste un embargo asupra Iranului, care loveste in primul rand in principalii beneficiari ai petrolului iranian: Grecia, Italia si Spania. Grecia chiar a facut un apel la partenerii din UE sa faca o concesie in aceasta privinta, ceea ce a dus la amanarea anuntarii pachetului de sanctiuni punctuale asupra Iranului. Grecia nu ar fi singura tara din UE care va fi afectata de un embargo drastic asupra petrolului. Alte tari dependente de petrolul iranian sunt Italia si Spania, dar Grecia se afla in pozitia cea mai vulnerabila, pentru ca termenii contractuali ii erau extrem de favorabili, ceea ce nu i s-ar putea asigura din alta sursa.

70 % din uleiul extravirgin de masline italian este contrafacut

Cele mai recente studii releva ca aproximativ 70% din uleiul de masline extravirgin aflat pe piata mondiala este contrafacut. Italia exporta de trei ori mai mult ulei decat produce. Uleiul extravirgin, considerat sanatate curata este, in cele mai multe cazuri, doar ulei vegetal din orice, combinat deseori chiar cu untura. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de Business Insider, care atrage atentia ca numeroase banuieli privind contrafacerea uleiului de masline extravirgin sunt indreptate catre anumiti producatori din Italia.

PUTEREA

Cioloş: România are resurse alimentare neutilizate

Marea expoziţie de agricultură şi produse alimentare de la Berlin, "Săptămâna Verde", la care România este partenerul oficial din acest an, stă sub semnul asigurării hranei pentru toţi locuitorii planetei. Oficiali de rang înalt din Comisia Europeană şi FAO au precizat că şi în Europa există populaţie care nu are acces la hrană, în acest caz preţul fiind cel care împiedică accesul la resursă. România poate îmbunătăţi această situaţie pentru propriii cetăţeni dacă s-ar lua măsuri, cea mai facilă fiind cea referitoare la cultivarea întregului teren agricol disponibil.

Banca-punte, avizată de Guvern

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţate de faliment şi va asigura astfel continuarea serviciilor bancare şi plata creditorilor, argumentând decizia prin riscurile existente în sistemul financiar. În prezent, Banca Naţională a României (BNR) are posibilitatea să instituie administrarea specială asupra unei bănci cu probleme financiare sau să aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de către o altă bancă apreciată ca având o situaţie financiară solidă.

"Primă" de 77 milioane de euro pentru întârzieri

Ameninţările cu rezilierea contractului şi penalizările "astronomice", de 0,05% zi, anunţate de Compania de Autostrăzi pentru "regii asfaltului", Umbrărescu, Besciu şi Căşuneanu - constructorii autostrăzii Moara Vlăsiei - Ploieşti, s-au transformat în "cadouri" de zeci de milioane de euro. Dacă tot nu au finalizat lucrările pe acest tronson până în 15 decembrie 2011, cum era stabilit, conducerea Companiei de Autostrăzi a decontat firmelor Spedition UMB, PA&Co şi Euroconstruct Trading 98, în noiembrie-decembrie 2011, suma de 77 milioane de euro.

Aghiotantul lui Năstase s-a înscris în PNL

A lucrat şase ani în imediata apropiere a premierului Năstase. Deţine un apartament lângă Arcul de Triumf, care aduce la mobilier cu celebrul imobil din Zambaccian. Astăzi este membru PNL şi face parte din echipa de organizare. Marian Şopu, colonel în rezervă al SPP, a fost unul dintre cei mai informaţi oameni din România. În perioada 2000-2004, el a condus divizia de protecţie şi pază a SPP de la Guvernul României. A fost aghiotantul premierului de atunci şi a stat, practic, în imediata apropiere a lui Adrian Năstase de dimineaţă şi până seara, vreme de patru ani, la toate acţiunile publice şi nepublice ale liderului PSD.

Băncile au închis 2011 cu o gaură de 100 de milioane euro

Sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010, reuşind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane lei. După primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere de aproape 900 de milioane lei ( peste 200 milioane euro), dar în decembrie a recuperat aproape jumătate din rezultatul negativ. Evoluţia din ultima lună a anului pare să fie în principal rezultatul diminuării provizioanelor, care au coborât cu 400 de milioane de lei, de la 31 de miliarde lei la 30,6 miliarde lei. Pe ansamblul anului trecut, provizioanele au crescut cu 7 miliarde lei. Concomitent, activele bancare nete au urcat cu 4% în numai o lună, atingând un nou vârf, de 354 miliarde lei, reprezentând aproape 65% din PIB, potrivit Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Cum îşi pregăteşte Sorin Oprescu retragerea din politică

De mai bine de o lună, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a întreprins o serie de demersuri prin care îşi asigură cariera pentru atunci când nu va mai fi primarul Bucureştiului. Personalităţi din lumea medicală vorbesc deja despre momentul ieşirii lui Oprescu din politică.

Doar 40% dintre protestatari vor demisia lui Băsescu

Un studiu realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde, pe un eşantion de 900 de persoane relevă că românii au ieşit în stradă din cauza sărăciei şi nu din cauza demisiei lui Raed Arafat. Chiar dacă la început, protestele au fost strâns corelate cu demisia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, doar 4% dintre cei care au protestat spun că motivul care i-a scos în stradă a fost legat de aceasta, arată realitatea.net. Pe de altă parte, 23% dintre românii care au răspuns studiului susţin că sărăcia a fost cea care i-a scos afară din case. Principalul vinovat, aşa cum reiese din studiul Avangarde, este Traian Băsescu. 27% dintre intervievaţi sunt de părere că situaţia creată se datorează acţiunilor preşedintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, 23 la sută cred că principalul vinovat este Guvernul României. Care este soluţia pentru ca protestele să înceteze? Demisia preşedintelui ar fi una dintre ele, cred 37% dintre români în timp ce doar 5% cred că demisia premierului ar putea rezolva ceva.

Grecia dă faliment săptămâna aceasta

Discuţiile de sâmbătă dintre guvernul grec şi creditorii privaţi privind ştergerea parţială a datoriei elene au eşuat. Fără un acord, miniştrii de finanţe ai UE nu vor putea debloca astăzi un nou împrumut din pachetul de salvare. În felul acesta Grecia se îndreaptă spre un faliment necontrolat. Singura întrebare legată de soarta Greciei nu este dacă va da faliment ci cum. În prezent, Atena are două opţiuni: Fie alege un faliment controlat - pe care nimeni nu-l numeşte astfel, dar toată lumea ştie ce reprezintă - ceea ce presupune ştergerea a jumătate din datoria Greciei deţinută de investitorii privaţi şi acordarea unui nou împrumut de către UE, fie un faliment necontrolat care ar putea reprezenta sfârşitul monedei unice.

ZIARUL FINANCIAR

Rekkers: Istoria fabuloasă a unui bancher olandez care "a urât România" când a fost trimis la Bucureşti în 1998 şi a ajuns să se îndrăgostească de ea până peste cap

În aproape un deceniu la vârful băncii din Cluj, Robert Rekkers a adus acţionarilor băncii profituri de 400 mil. euro, dar a şi trăit momente dramatice în toamna lui 2008, atunci când a izbucnit criza, iar BNR a acordat Băncii Transilvania, peste noapte, un împrumut de urgenţă care a salvat-o de la o criză de lichiditate. La finalul lunii decembrie anul trecut, Robert Rekkers, de 9 ani la cârma Băncii Transilvania, a fost invitat la evenimentul "Meet the CEO" al săptămânalului BUSINESS Magazin. Una dintre întrebări a fost "mai rămâneţi la Banca Transilvania? ", iar răspunsul lui Rekkers a fost: "Eu rămân aici cât doresc acţionarii să lucreze cu mine".

Ce vrea strada de fapt? Este întrunită masa critică pentru demiterea Guvernului şi organizarea anticipatelor? 10 întrebări

Premierul Emil Boc a admis pentru prima dată la sfârşitul săptămânii trecute că în România ar putea avea loc alegeri anticipate, în vreme ce Parlamentul se reuneşte astăzi în sesiune extraordinară pentru a analiza situaţia din ţară. "În 2012 avem alegeri. Să avem încredere în ceea ce vor crede românii că e mai bine pentru România şi să le aşteptăm vo­tul şi modul lor de exprimare în alegeri care, repet, în 2012 vor avea loc. Discutăm dacă e mai bine să se facă cu două luni mai repede decât ar fi pro­gra­mate dacă se de­clan­şează mecanis­mul alegerilor anticipate, e de discutat", a susţinut sâmbătă pre­mierul Emil Boc.

Topul creşterilor de pe bursă: 10 acţiuni au adus randamente de două cifre în trei săptămâni

Acţiunile firmelor din sectorul de construcţii Teraplast Bistriţa (TRP) şi Prefab Bucureşti (PREH) au urcat puternic pe bursă în acest debut de an 2012, consemnând în decurs de numai trei săptămâni aprecieri de 42,3% şi respectiv 38%. Volumele rulate de investitori cu aceste titluri au fost însă reduse, de până la 30.000 de lei (7.000 de euro). Potrivit datelor Eurostat, sectorul de construcţii din România a înregistrat în luna noiembrie un avans de 16,9%, reprezentând cea mai mare creştere în termeni anuali printre cele 27 de state europene, iar investitorii mizează probabil pe o îmbunătăţire a rezultatelor acestor companii în următoarele trimestre.

România surprinde piaţa europeană a cerealelor: O treime din ultima ajustare pe plus, asigurată de producţia locală

Una dintre cele mai mari firme de cercetare a pieţei europene a cerealelor a ajustat în sus cu 1,2 milioane de tone producţia agricolă de anul trecut, o treime din această creştere fiind asigurată de producţia mai mare de porumb din România. În total, firma Strategie Grains evaluează producţia europeană de cereale din UE la 285 de milioane de tone, potrivit raportului din ianuarie al companiei. România a contribuit la producţia de cereale a Uniunii Europene cu aproximativ 20 de milioane de tone, 7% din total, fiind pe locul patru în UE. Între cele 27 de economii comunitare, recolte de cereale mai mari au avut în 2011 doar Franţa (63 mil. tone), Spania (20,9 mil. tone) şi Marea Britanie (21,7 mil. tone).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb