REVISTA PRESEI 23.01.2013

Willy homner
Revista Presei / 23 ianuarie 2013

ADEVARUL

Femeia care l-a trimis la culcare pe domnu' Dan

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a ridicat, marţi, licenţa de emisie pentru postul de televiziune OTV, patronat de Dan Diaconescu. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, noul preşedinte al CNA, propunere aprobată cu unanimitate de voturi. Laura Corina Georgescu (46 de ani) a fost numită membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului pe 20 decembrie 2012, iar în urma alegerilor din Consiliu a devenit preşedinta CNA. Anterior, Laura Georgescu a lucrat la Guvernul României, unde a ocupat funcţia de consilier relaţii mass-media, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF, dar şi cea de consilier la Corpul de Control al Primului Ministru. În mass-media, Laura Georgescu şi-a desfăşurat activitatea la TVR, dar şi la ProTV. Preşedinta CNA a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Dan Diaconescu: "OTV a fost închis la ordinul lui Ponta. Năstase a lucrat în aceeaşi manieră"

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, consideră că decizia luată în unanimitate marţi de CNA este una cu substrat politic. Mai mult, liderul PP-DD spune că închiderea postului s-a făcut la ordinul premierului Victor Ponta. Liderul PP-DD a spus că se va adresa atât instanţelor internaţionale, cât şi celor româneşti şi va semnala abuzul CNA şi în Parlamentul României, şi în cel european. Diaconescu susţine că nu este vina societăţii Ocram Television că nu şi-a plătit datoriile către CNA. "Firma care editează postul OTV a fost introdusă de statul român în insolvenţă. Firma are un administrator judiciar, care hotărăşte ce plăteşţte firma, ce nu plăteşte.

Parlamentarii, mai egali decât alţi aleşi

Senatorii şi deputaţii şi-au votat un statut care-i privilegiază faţă de celelalte categorii de aleşi, consilieri locali sau judeţeni: ei pot ignora, fără riscul de a-şi pierde mandatul, deciziile de incompatibilitate ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Parlamentarii declaraţi incompatibili îşi vor păstra mandatul chiar dacă există o decizie definitivă a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Portiţa a fost introdusă în Statutul deputaţilor şi senatorilor, votat, ieri, de Parlament cu 309 voturi pentru, 56 voturi împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost sprijinit de parlamentarii PSD şi PNL, în timp ce reprezentanţii PPDD au părăsit sala, iar cei ai PDL au votat împotrivă.

Soarta Oltchim, pe masa Guvernului. Combinatul de la Râmnicu Vâlcea merge mai degrabă spre insolvenţă

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezintă astăzi Executivului soluţia de redresare a combinatului vâlcean. Variantele vehiculate până acum au fost continuarea activităţii în formula actuală, privatizarea, lichidarea sau, cel mai probabil, insolvenţa. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, variantele ar fi continuarea activităţii în formula actuală, reorganizarea, privatizarea sau lichidarea voluntară. Din perspectiva industriaşilor, dar mai ales a salariaţilor din combinat şi din companiile partenere, Oltchimul este un operator-cheie pentru economia locală şi regională, un furnizor universal care produce materii prime pentru aproape orice obiect din jurul nostru. Din perspectiva finanţiştilor şi a bugetului de stat însă, acelaşi Oltchim este o gaură neagră în care se "topesc" bani grei, un agent de hemoragie bugetară.

Noul şef al Eurogrupului, olandezul hotărât care vrea să scoată UE din criză

Specialist în agricultură şi educaţie, olandezul Jeroen Dijsselbloem a devenit cunoscut aproape peste noapte, fiind ales preşedinte al grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro. Atunci când numele său a început să fie vehiculat pentru funcţia de preşedinte al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem era ministrul de Finanţe al Olandei de puţin peste şase săptămâni. Aflat la primul mandat, oficialul în vârstă de 46 de ani nu reuşise încă să se facă remarcat pe plan european. De atunci au trecut nu mai mult de trei luni, perioadă care s-a dovedit însă mai mult decât suficientă pentru ca Dijsselbloem să devină favoritul în cursa pentru înlocuirea veteranului Jean-Claude Juncker la cârma grupului de miniştri ai Finanţelor din zona euro.

Visul lui Hollande şi al Angelei Merkel: Uniunea Europeană să devină stat federal

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande i-a îndemnat pe tineri să îndrăznească să aibă fantezii şi să viseze la un stat federal european cu un impozit comun. Cei doi lideri s-au întâlnit luni, la Berlin, pentru festivităţile care marchează o jumătate de secol de la semnarea Tratatului de la Elysee. "Atunci când tratatul a fost semnat, în urmă cu 50 de ani, aveam amândoi opt ani. Pe atunci eu eram în Germania de Est. Cine se gândea ca o să ajungem aici?", s-a întrebat Angela Merkel la o întâlnire cu tineri francezi şi germani. Întrebat dacă existenţa unui stat federal european este o fantezie, Hollande a explicat că şi "Uniunea Europeană, aşa cum este astăzi, părea o fantezie în urmă cu 50 de ani".

CURIERUL NATIONAL

Ne ajung anul acesta banii pentru medicamente?

Bugetul alocat pentru produse farmaceutice este de 8,2 mld. lei, mai mare cu 73% decât cel din 2012 când s-au alocat 5,6 mld. lei. Ar fi fost totuşi nevoie de 10 mld. lei, tinând cont de faptul că anul trecut consumul a fost de 7 mld. lei şi că trebuie să se plătească datorii de 3,5 mld. lei. Totuşi, introducerea reţetei electronice ar trebui să stopeze fraudele din sistem, estimate la jumătate de miliard.

Noul statut al parlamentarilor a fost adoptat

Parlamentul a adoptat, ieri, modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma în care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi două abţineri. Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, informează Mediafax. Parlamentarii PDL au votat împotriva modificărilor la Statutul deputaţilor şi senatorilor, cele două abţineri au aparţinut UDMR, parlamentarii PPDD nu au fost în sală, iar deputatul PSD Gabriela Crecu a anunţat că nu participă la vot.

Privatizarea CFR Marfă a redevenit prioritară

La numai câteva zile după ce declarase că, în timp ce alte ţări "îşi fac propriile companii de transport marfă, noi o vindem" şi că va încerca să convingă FMI de importanţa menţinerii acestei companii de către stat, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat ieri că privatizarea CFR Marfă a devenit "prioritatea numărul 1". Declaraţia a fost făcută ieri, după întâlnirea avută, timp de două ore şi jumătate, cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene. Fenechiu a anunţat ieri că a propus un termen de 90 de zile pentru numirea managerilor privaţi la toate companiile din subordinea instituţiei pe care o conduce, iar în circa trei săptămâni vor fi numiţi manageri profesionişti la CFR Marfă.

Companiile din energie se revoltă împotriva noilor taxe

Aplicarea unei taxe pe veniturile înregistrate de distribuitorii de electricitate şi gaze ca urmare a dereglementării pieţei va afecta semnificativ capacitatea de finanţare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy România. Compania, subsidiară a grupului francez GDF SUEZ, arată că intenţia Guvernului este o surpriză, întrucât companiile din piaţa de energie nu au fost consultate. Guvernul vrea să instituie o taxă "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice şi al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014.

Din ce motive managerii privaţi au puţine şanse să salveze companiile de stat?

Dan Orenstein, preşedintele grupului Orenstein Ostro and Associates, specialist financiar, care a activat ca director financiar la Elite România (actuala Strauss România - n.r.) şi controller financiar la Pepsi România, a explicat şi de ce în condiţiile actuale managerii aduşi din mediul privat au puţine şanse de reuşită. "De ce nu vor reuşi? Unul dintre motive este chiar legislaţia actuală. Directorii executivi ai companiilor de stat sunt şi preşedinţii consiliilor de administraţie. Atunci când un director executiv greşeşte, într-o companie privată trebuie să răspundă în faţa board-ului de acţionari. Dar în companiile de stat executivii trebuie să răspundă în faţa consiliului de administraţie pe care îl conduc.

Bomba cu ceas a datoriilor Japoniei, la mai puţin de doi ani până la detonare

Japonia este ameninţată de o criză majoră la finalul unui mare superciclu al pieţei creditului, în condiţiile în care datoria publică a ţării a intrat pe o traiectorie incontrolabilă, spune Kyle Bass, Managing Partner la Hayman Capital Management, care se aşteaptă la o explozie a economiei nipone într-un interval de 18-24 de luni. Mai mult decât atât, programul economic al noului Cabinet condus de Shizo Abe, care vizează un regim monetar neconvenţional capabil să reaprindă inflaţia, nu va face decât să precipite declanşarea crizei. Creditul guvernamental nipon a depăşit de 24 de ori veniturile bugetare, iar atunci când ajungi în această zonă de insolvenţă nu mai este foarte mult de făcut.

DIICOT a deschis dosar penal privind evenimentele din Algeria

Procurorii de la Crimă Organizată au anunţat ieri că au deschis un dosar penal legat de evenimentele petrecute săptămâna trecută în Algeria, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea terorismului. Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat ieri că procurorii "vor efectua activităţi specifice şi vor colabora cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu responsabilităţi în domeniu şi vor dispune măsurile legale în această cauză ".

EVENIMENTUL ZILEI

Marele târg Şova- Fenechiu: reclasificarea drumurilor

Multe drumuri vor fi reîncadrate la un rang superior, pentru ca ministrul liberal al Transporturilor să nu rămână cu bani mai puţini, după ce a pierdut Autostrăzile în favoarea ministrului Proiectelor de Infrastructură. Gaura din bugetul Transporturilor va fi acoperită printr-o manevră administrativă extrem de profitabilă: schimbarea rangului drumurilor. Miza este de ordinul milioanelor de euro, deoarece asta înseamnă, practic, creşterea semnificativă a standardelor de cost, în cazul reabilitării acestora. Banii de reabilitare provin, în marea lor majoritate, din resurse bugetare interne, dar pot fi accesaţi şi bani europeni. Potrivit standardelor de cost, reabilitarea unui kilometru de drum judeţean poate costa cu aproape 100.000 de lei mai mult în comparaţie cu reabilitarea unui kilometru de drum local.

Guvernul a dezlănţuit apocalipsa birurilor

Peste doar câteva zile românii, fie aceştia persoane fizice sau juridice, vor fi împovăraţi de taxe noi care, pe lângă faptul că vor umple vistieria statului, ne vor scumpi simţitor viaţa. De la 1 februarie, de când vor fi aplicate unele din modificările gândite de Guvern pentru Codul Fiscal vom plăti mai mult "luxul" de a lucra pământul sau pe cel de a deţine o microfirmă. De asemenea, în curând cresc şi accizele la bere şi tutun. Mai mult, se vor institui taxe suplimentare pentru companiile din domeniul utilităţilor, care vor conduce la noi creşteri de preţuri pe acest segment. Sunt majorări care anulează practic creşterile de salarii şi de pensii promise de Guvern.

Interlopii români, implicaţi în "Marele Jaf" din muzeul din Rotterdam

Trei români, suspectaţi că ar fi autorii jafului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam (Olanda), au fost prinşi, de procurorii DIICOT, atunci când încercau să negocieze vânzarea operelor de artă furate. Este vorba de ceea ce presa străină a denumit "Marele Jaf", cel mai mare furt de opere de artă din Europa, din ultimii 20 de ani. Picturile, evaluate la 150 -200 de milioane de euro, ar putea fi ascunse în România. Potrivit unor surse judiciare, cei trei au fost interceptaţi atunci când încercau să vândă operele de artă. Mai mult, descrierea acestora s-a potrivit cu imaginile video surprinse de camerele de supraveghere a muzeului din momentul jafului. Furtul a avut loc în noaptea din 15 spre 16 octombrie 2012.

USL şi-a ocupat postul de Avocat al Poporului

Noul Avocat al Poporului este, de ieri, Crişu Anastasiu, profesor universitar de drept penal, dar, în acelaşi timp, fost procuror la Curtea de Conturi, postură din care i-a deschis lui Traian Băsescu un dosar penal. Decizia a fost luată de parlamentari cu 358 de voturi pentru şi 57 împotrivă. Deputatul PDL Elena Udrea a semnalat, pe Facebook, că propunerea USL pentru Avocatul Poporului nu respectă recomandarea Comisiei Europene. "După ce în această vară, printr-o forţare a Constituţiei de către majoritatea parlamentară USL, a fost demis Gheorghe Iancu din această funcţie, Barroso a cerut, printre altele, în celebra lista pe care i-a înmânat-o lui Ponta la Bruxelles, numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele politice şi nu impunerea unuia apropiat de Putere", aminteşte Udrea.

LIBER la tratament în UE: Ungaria va deveni un "El Dorado" al bolnavilor români. Preţurile, mult sub cele din Occident

Zeci de mii de români merg anual la tratament în străinătate, iar din toamnă legea le va permite să-şi deconteze aceste servicii la tarifele din ţară. În spitalele maghiare, de exemplu, se pot face operaţii la profesori renumiţi mult mai ieftine ca în Occident. În ţară este rambursată cam jumătate din sumă. Ungaria ar putea fi cea mai la îndemână destinaţie de tratament pentru români, atât datorită vecinătăţii, cât şi a preţurilor de două-trei ori mai mici decât cele din Austria sau Germania. Maghiarii sunt renumiţi în oftalmologie, ortopedie, neurochirurgie şi oncologie. Tendinţa românilor din vest de a merge la Szeged sau Debrecen este binecunoscută.

CTP, despre suspendarea OTV: "Un plasture peste un furuncul"

Cristian Tudor Popescu a declarat la România TV că este de acord cu suspendare licenţei postului de televiziune OTV. Jurnalistul a spus că Dan Diaconescu va încerca şi va reuşi, prin orice mijloc, să reia emisia. CTP spune că postul de televiziune OTV este "o bacterie", însă decizia CNA este doar "un plasture peste un furuncul". "Au trecut patru ani de când nu plăteşte amenzile pe care le-a primit sistematic, pentru încălcarea zilnică a regulilor elementare ale jurnalismului, ale bunului simţ, ale respectului faţă de fiinţa umană. Este scandalos că nu a fost interzis până acum. Fireşte că orice oră în care această bacterie pe care o vedeţi în imagine cum se îşi mişcă pseudopodele, este o oră în care nu infectează România, este o oră sanitară. Această decizie a CNA-ului este un plasture peste un furuncul. Nu se mai vede dar continuă să coacă, dedesubt", a declarat jurnalistul pentru

Parlamentarii şi-au luat superimunitate şi liber la chiul

Cu grabă şi în cel mai mare secret, noua majoritate USL a adus modificări scandaloase statutului deputaţilor şi senatorilor. Legea poate fi însă atacată la Curtea Constituţională, iar preşedintele trebuie să o promulge. Noul statut prevede că solicitarea procurorului de reţinere, arestare sau percheziţie a unui parlamentar trebuie să conţină "indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive". Parlamentarii PDL au susţinut că aceasta este o formă de "superimunitate", care transformă Legislativul într-o instanţă de judecată. Până acum, aceste cereri nu trebuiau să prezinte "motive concrete şi temeinice".

JURNALUL NATIONAL

Alegerile de la CSM, repriza a doua. Cine apasă pe butoane în locul magistraţilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi va alege vicepreşedintele. Situaţia este mai mult decât comică, pentru că şi-au depus candidaturile doi judecători care nu mai au de stat multe zile în CSM. Este vorba de Alina Ghica şi de Cristi Vasilică Danileţ, a căror revocare din CSM a fost votată pe bandă rulantă de către adunările generale ale instanţelor de judecată. În condiţiile în care este evidentă opoziţia şi nemulţumirea judecătorilor din întreaga ţară vizavi de activitatea pe care au desfăşurat-o până acum în CSM, persistenţa lui Ghica şi Danileţ de a candida pentru o funcţie de conducere este fie un act sinucigaş, fie un act de sfidare din partea unor oameni care se agaţă cu orice preţ de putere.

Fostul director general al CFR SA Cristian Ghibu, numit de Ponta secretar de stat

Fostul director general al CFR SA Cristian Ghibu a fost instalat de premierul Victor Ponta în postul de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prin decizie semnată marţi, scrie Mediafax. Ghibu a fost propus de PNL pentru această funcţie. El a fost numit la conducerea CFR SA în luna mai a anului trecut, după ce Guvernul Ponta a preluat mandatul. În urmă cu câteva zile, această funcţie a fost preluată de Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Trei luni de respiro pentru marile privatizări

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, CE şi Băncii Mondiale, că a convenit cu experţii internaţionali ca privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul ministerului să fie realizate până la finele lunii aprilie. "La Transgaz procedurile ar trebui să se încheie până la finele lunii aprilie. Luna aprilie este termenul final pentru privatizări", a spus Vosganian imediat după întâlnirea cu FMI. Ministrul spune că rămâne în discuţie viabilitatea complexelor energetice Hunedoara şi Oltenia.

Uztel Ploieşti: Remus Borza administrează ilegal compania şi manipulează BVB

Societatea Uztel SA, aflată în proces de reorganizare după ce şi-a declarat insolvenţa în 2010, este administrată, în mod ilegal, de un consorţiu de administratori judiciari condus de Remus Borza, se arată într-un comunicat al Asociaţiei 'Uztel' Ploieşti, acţionarul majoritar al societăţii. Consorţiul este format din format din Euroinsol Consulting SRL Ploieşti, prin Alina Maer, şi Euro Insol SPRL Bucureşti, prin Remus Borza. Asociaţia îl acuză pe Borza că a dezinformat Bursa de Valori Bucureşti comunicând public faptul că instanţele au decis 'definitiv şi irevocabil' că activitatea Uztel poate fi coordonată de administratorul judiciar. 'În contextul în care BVB a aprobat reluarea tranzacţionării cu titlurile Uztel, considerăm ca Remus Borza prin Euro Insol SPRL se face vinovat de manipularea pieţei de capital', precizează Asociaţia.

NATIONAL

Adrian Sarbu a lasat televiziunea din Pache pentru postul detinut de miliardarul Teszari: "TATUCUL" PRO TV DEVINE "VICE" LA DIGI!

Plecarea boss-ului Pro TV Adrian Sarbu risca sa produca un adevarat cutremur in postul din Pache Protopopescu. Debarcarea discreta a lui Sarbu din fruntea trustului si negocierile acestuia cu miliardarul Zoltan Teszari, patronul Digi TV, s-ar putea incheia cu un adevarat exod al vedetelor Pro. Trustul Pro se transforma incet, dar sigur, intr-un colos cu picioare de lut. Vestea ca Adrian Sarbu, presedinte si CEO al Central European Media Enterprises (CME), compania care detine trustul MediaPro, a batut palma cu patronul Digi TV poate destabiliza definitiv postul din Pache Protopopescu.

De coma! Americanii i-au dat interzis lui Mircea Dusa la Deveselu

Scutul antiracheta de la Deveselu nu este doar o baza militara, fie ea si una ultramoderna, ci garantia ca mai-marii lumii nu si-au luat inca mana de pe noi. Emisarii SUA i-au avertizat deja pe guvernanti ca, pe banii lor, nu vor sa auda de intarzieri, mariri de preturi sau alte dovezi de neseriozitate din partea subcontractantilor romani. Iar cum luna viitoare intra prima transa din cele 400 milioane de dolari alocate scutului, pentru ca lucrarile sa poata demara in aceasta primavara, lui Mircea Dusa i-a trecut prin cap sa se faca el chezas al lucrarilor de la Deveselu...Numai ca americanii au vrut sa se convinga ca "garantul" scutului nu este doar un gargaragiu si asa s-a efectuat un raport informativ complet cu privire la Mircea Dusa.

Prima dragoste nu se uita. Victor Ponta a inselat-o pe Mona Pivniceru cu procurorii

In mod cu totul surprinzator, membrii Sectiei de procurori din cadrul CSM i-au trimis o invitatie lui Victor Ponta, pentru a media conflictul pe care il au cu judecatorii. Si mai straniu este insa ca premierul a acceptat. Mai mult chiar, declaratiile sefului Guvernului au fost cu siguranta pe placul liderilor Uniunii Europene, dar probabil ca au lasat-o cu gura cascata pe Mona Pivniceru. Care a aflat pe aceasta cale ca, spre deosebire de rapoartele intocmite de Ministerul Justitiei, premierul Ponta nu doar ca nu este de acord cu limitarea puterilor executive ale procurorilor, dar insista ca acestora sa li se acorde o independenta fara limite.

Nu - razboaie, da - exploatarii gazelor naturale! Care sunt prioritatile lui Obama

Presedintele american Barack Obama si-a anuntat prioritatile noului mandat, pedaland pe schimbarea climei si anuntand incheierea "erei razboaielor". Cea mai mare prioritate este sa ia masuri imediate in privinta schimbarii climei, un obiectiv prioritar si pentru Bilderberg. "Daca vom esua in acest domeniu inseamna ca ne-am tradat copiii", a specificat Obama. Adevaratii specialisti in domeniu stiu ce inseamna "ingrijorarile" legate de schimbarea climei, adica impunerea unor taxe green, care vor aduce miliarde la buget.

PUTEREA

Băncile sunt furate cu concursul propriilor şefi. Studiu de caz: BRD. Sorin Popa, ingineria creditelor frauduloase

Procurorii DIICOT au efectuat, în 13 decembrie 2012, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, într-un dosar în care sunt incriminaţi directori din BRD, directori de sucursale bancare, notari publici şi oameni de afaceri, printre care Marius Locic şi fraţii Vasile şi Ioan Creştin. Anchetatorii au constatat un prejudiciu de 85 de milioane de euro. BRD a anunţat în acea zi că DIICOT efectua percheziţii la sediile a două unităţi bancare din Bucureşti, în cadrul investigaţiilor ce vizau obţinerea în mod ilegal de credite. Au fost percheziţonate sucursalele BRD Dorobanţi, Unirii, sediul central. Cea de-a doua bancă implicată este Volksbank.

Se lucrează la înfiinţarea noii instituţii. ASF va fi coordonată de la Bruxelles

Proiectul înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) se derulează normal, în pofida opoziţiei exprimate de unii reprezentanţi ai instituţiilor care urmează să fie înglobate în noua structură. De acest proiect se ocupă specialişti din Ministerul Finanţelor, coordonaţi din umbră de Banca Naţională a României, susţin experţi din domeniul financiar. ASF va fi creată până în 15 martie a.c., aşa cum prevede OUG 93/2012, iar demersurile legate de acte, sediu etc., nu pot fi mai dificile decât cele derulate în prezent cu înfiinţarea noilor ministere, susţin specialişti din piaţa financiară.

Eoliene: Chinezii vin la Faur

Grupul Sinovel Wind, cel mai mare producător chinez din domeniul eolian şi numărul doi mondial, intenţionează să intre într-un parteneriat cu uzinele Faur şi să înceapă producţia de turbine eoliene la Bucureşti, precizează un comunicat de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. "Vor să producă în fabrica noastră, pentru că au constatat că avem capacitatea necesară. Dacă perfectăm contractul cu ei vom face investiţii importante şi vom cumpăra linii de producţie noi", a declarat, pentru Mediafax, Mariana Hristea, directorul general al Faur. Ea a precizat că negocierile sunt în derulare, iar un contract cu firma din Chinaar putea fi semnat în următoarele luni.

ROMANIA LIBERA

Ce urmăreşte CUPLUL "DINAMITA" Becali-Ghiţă

Pe fundalul războiului pentru controlul justiţiei şi a demonstraţiilor de forţă care au loc în USL, două personaje politice, aparent din tabere diferite, coabitează excelent pentru a-şi atinge propriile scopuri. Ambele personaje reprezintă, fiecare în domeniul său de activitate, exact ce are acum România mai urât în viaţa publică. Vorbim despre patronul RTV şi totodată parlamentarul PSD Sebastian Ghiţă şi deputatul PNL George Becali. Creşterea spectaculoasă a televiziunii lui Ghiţă îi sporeşte influenţa acestuia în USL, pe de o parte, dar îl ajută şi pe Victor Ponta să creeze o alternativă la trustul de presă al lui Dan Voiculescu, trust care l-a adus la putere şi care, la un moment dat, ar putea să-i facă mari probleme, dacă interesele mogulului nu mai coincid cu cele ale liderului PSD. Cu ajutorul RTV, Becali care nu a terminat decât liceul lucrează intens la noua sa imagine publică, aceea de specialist pe probleme juridice.

Logan chinezesc? Renault va produce 150.000 de maşini anual în China

Renault plănuieşte să producă 150.000 de maşini anual în China, în baza unui parteneriat cu producătorul auto chinez Dongfeng, conform China Daily. Pentru început modelul care ar putea intra în producţie este Renault Koleos, însă nici Loganul nu este o variantă de trecut cu vederea.

ZIARUL FINANCIAR

Firmele din energie, agricultorii şi microîntreprinderile susţin majorările de salarii de la stat

Guvernul şi-a propus să obţină trei miliarde de lei de la sectorul privat în acest an, în urma aplicării unor măsuri fiscale noi, pentru a putea să majoreze salariile bugetarilor şi pensiile. Pachetul de măsuri fiscale propus de Ministerul Finanţelor, care include măsuri precum extinderea impozitării în agricultură, introducerea unor noi taxe pentru companii sau majorarea salariului minim, a fost aprobat ieri de Executiv. Punctul critic al bugetului pentru 2013 este creşterea salariilor pentru bugetari. Cheltuielile cu salariile din sectorul public au fost majorate în acest an cu 5,2 mld. lei, reprezentând un plus de 13%, în principal pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Salariile au fost tăiate cu 25% în vara anului 2010, iar reîntregirea s-a făcut în două etape, prima majorare fiind operată în 2012. Statul va cheltui în acest an 46,2 mld. lei pe salarii pentru sectorul public şi 50 mld. lei pe pensii.

Bugetul pe 2013 în zece cuvinte: majorări nejustificate de salarii la stat finanţate din noi taxe

Când toţi aşteptau o reducere de taxe şi de contribuţii sociale compensată de micşorarea cheltuielilor de funcţionare ale statului, aşa cum promisese când critica cu avânt de pe margine, noua putere ne serveşte în meniul bugetar pe 2013 noi taxe şi contribuţii care să finanţeze o creştere a cheltuielilor salariale cu 13%. La adăpostul argumentaţiei că a promis majorarea salariilor bugetarilor pentru a le aduce la nivelul din 2010, proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor salariale pentru angajaţii din sectorul public cu 13%, până la 46,1 miliarde de lei.

O firmă de recrutare a luat 150.000 de euro de la stat ca să descopere că actualul director general al unei companii controlate de Ministerul Economiei este chiar CEO-ul profesionist căutat. Plus că era şi şeful PSD-ului local

Firma de recrutare Kienbaum, reprezentanta locală a firmei germane de executive search cu acelaşi nume, a încasat de la Ministerul Economiei suma de aproximativ 150.000 de euro pentru recrutarea CEO-ului "privat" al Complexului Energetic Oltenia, un business de un miliard de euro. Cel mai bun candidat recomandat de firma de recrutare se pare că a fost tot Laurenţiu Ciurel, care era deja numit politic în funcţia de director general al companiei încă din octombrie anul trecut, şi care a fost reales. Fost director general al Termocentralei Rovinari şi al Complexului Energetic Rovinari, Ciurel a mai fost vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţean. El a renunţat la funcţiile politice în toamna anului trecut, pentru a-şi putea depune cadidatura pentru funcţia de "manager privat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb