• ADEVARUL
• Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară
Noi proteste au avut loc, duminică seară, faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. În Bucureşti, au ieşit în stradă peste 20.000 de protestatari, cărora li s-a alăturat la un moment dat şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis. Zeci de mii de persoane au protestat şi în principalele oraşe din România. La Timişoara, primarul Nicolae Robu, s-a alăturat manifestanţilor, stând pe margine şi privind la cei care strigă lozinci. În jurul orei 19.30, oamenii s-au îndreptat în marş spre Prefectura Timiş. Numărul manifestanţilor a crescut constant, ajungând la peste 4.000.
• Presa internaţională scrie despre protestele din România
Protestele de la Bucureşti au ajuns în atenţia agenţiilor internaţionale de presă, care notează că mii de oameni au cerut în stradă Guvernului să renunţe la proiectul de graţiere. Agenţia de presă Reuters relatează că mii de români "s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989". "Manifestanţi de toate vârstele au fluturat pancarte pe care scria "Suntem treji' sau "Vrem dreptate, nu corupţie' şi au scandat "Hoţii'", adaugă agenţia, precizând că mulţimii i s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. . Reuters notează că manifestaţii au avut loc şi la Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi în alte oraşe din ţară, dar şi în faţa ambasadelor din Londra, Paris şi Copenhaga.
• Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă
Dacă eliminăm zgura emoţională a celor două ordonanţe de urgenţă, putem constata că miza majoră a autorilor lor pare să fi fost dezincriminarea aproape completă a unei anume infracţiuni: abuzul în serviciu, pedepsit acum cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Spre deosebire de alte infracţiuni legate de activitatea demnitarilor sau a funcţionarilor publici - cum ar fi darea şi luarea de mită sau traficul şi cumpărarea de influenţă - abuzul în serviciu are un mare păcat: nu se poate face în deplină clandestinitate. Lasă întotdeauna urme, pentru că implică decizii scrise, caiete de sarcini, procese-verbale, viramente bancare, alte documente.
• Liviu Dragnea: L-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis s-a situat în afara legii participând la protestul din Capitală privind proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. El a transmis că l-a "găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade" şi că acesta este "un început de lovitură de stat". Dragnea a spus că Iohannis s-a situat în afara legii şi nu-i va permite să răstoarne ordinea constituţională.
• Dan Dungaciu: Chişinăul intră pe axa Moscova-Budapesta
Rareori ai prilejul unui sentiment de mândrie patriotică atunci când e vorba despre atitudinea oficialilor ruşi sau a preşedintelui Vladimir Putin faţă de România. Şi totuşi, se poate. Cu ocazia vizitei preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, la Moscova (17-18 ianuarie), prin gestul de a oferi liderului moldovean harta Moldovei istorice (trivial, totuşi, şi nepotrivit cu calibrul global pe care Vladimir Putin tinde să îl dobândească) preşedintele Federaţiei Ruse a făcut din România, alături de UE, textul şi pretextul întrevederii cu Dodon. Pentru că în afară de această hartă, Dodon nu s-a întors cu nimic de la Kremlin. Moscova nu i-a dat nimic: deschiderea pieţelor ruse, facilităţi pentru migranţii moldoveni, renunţarea la Memorandumul Kozak din 2003 în reglementarea transnistreană.
• Londra este acuzată că a ascuns un test cu rachetă nucleară ratat
Guvernul britanic a fost acuzat duminică de faptul că a ascuns existenţa unui test cu rachetă nucleară ratat în 2016, cu numai câteva săptămâni înainte de un vot decisiv în parlament privind reînnoirea programului Trident, relatează AFP. Premierul Theresa May a refuzat să spună dacă era la curent cu acest incident în momentul în care făcea apel la deputaţi să aprobe, pe 19 iulie 2016, reînnoirea programului Trident privind cele patru submarine nucleare ale ţării. Citând, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil al Royal Navy, "Sunday Times" a relatat că testul cu rachetă nucleară Trident II D5 neînarmată s-a confruntat cu "o deficienţă serioasă".
• Bamboo arde mocnit. Pompierii se luptă cu incendiul de mai bine de 48 de ore
La un pas de o nouă tragedie Colectiv. Clubul Bamboo s-a făcut scrum, dar ca prin minune incendiul nu s-a soldat cu morţi, ci doar cu răniţi. Localul nu avea nici autorizaţie de funcţionare, nici de securitate la incendiu şi fusese amendat de pompieri şi de primărie în numeroase rânduri. Iar stingerea lui pare o misiune imposibilă. Nici până în prezent incendiul nu a fost lichidat în totalitate. În ciuda mobilizării excepţionale de forţe, pompierii nu au reuşit nici până la această oră să lichideze incendiul care a transformat în scrum, sâmbătă, celebrul club de fiţe Bamboo, din Capitală.
• BANCHERUL
• Băncile vor principiul impreviziunii si pentru creditele in CHF
După ce au fost hartuite ani buni prin tribunale, pe Facebook si in presa de avocatul Piperea, băncile au ajuns să ceară principiul impreviziunii, care presupune renegocierea contractelor de credit in favoarea clienţilor, si pentru creditele in franci elveţieni (CHF), după modelul impus recent de Curtea Constituţională in cazul legii privind darea in plata. Avocatul Stan Tîrnăveanu, care reprezintă trei bănci (Raiffeisen Bank, Bancpost si Banca Transilvania) dintre cele şapte date in judecata de avocatul Gheorghe Piperea pentru practici incorecte, conform Legii 363/2007, in acordarea de credite in CHF, a declarat in fata unui judecător al Tribunalului Bucureşti că si in acest caz se impune aplicarea principiului impreviziunii, nu pedepsirea băncilor pentru ca ar fi fost de rea-credinţă când au acordat aceste împrumuturi.
• CAPITAL
• România, în "criză" energetică: cauze, efecte şi consecinţe
De la începutul anului, gerul extrem care a cuprins România a adus cu sine consumuri şi producţie record de energie. Limitele Sistemului Energetic Naţional au fost testate zile de-a rândul, în această perioadă, iar România a fost aproape de o criză energetică. Din 6 decembrie, temeperaturile au scăzut brusc în toată România, mediile zilnice fiind, la nivel de ţară, de sub - 10ºC. Prin urmare, consumul de energie a crescut brusc în toată ţara. Media zilnică de consum a urcat, pe parcursul zilei, la peste 8.500 de MWh, cu vârfuri dimineaţa şi seara, între 18.00 şi 19.00 , de 9.500 - 9.700 de MWh. Producţia a urcat şi ea, la rândul ei, la medii de zi de peste 10.000 de MWh, atingându-se şi depăşind recorduri istorice de 11.300 de MWh.
• Cele mai mari investiţii străine în 2017
Fabrici de tot soiul, complexuri rezidenţiale sau turistice, malluri şi hipermarketuri. Proiecte de zeci şi sute de milioane de euro finanţate de peste hotare vor fi dezvoltate în acest an pe tot cuprinsul ţării. În primele 11 luni ale anului trecut, sumele aduse în economia românească de firmele de peste hotare au totalizat 3,93 miliarde de euro, cu 22% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Nivelul este unul record pentru ultimii opt ani. Încă nu se ştie cum vor arăta investiţiile străine în 2017, însă semnele de până acum sunt unele bune.
• COTIDIANUL
• Preşedintele încinge războiul cu PSD. Iohannis, marş contra guvernului
Pentru prima dată, un preşedinte în exerciţiu a ieşit la proteste faţă de deciziile unui guvern politic ajuns la putere în urma unor alegeri democratice. "Am venit aici ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să slăbească statul de drept. Aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească iar cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignaţi", a declarat Iohannis. Lupta politică a coborât în stradă, iar şeful statului s-a poziţionat clar de partea unei tabere. Preşedintele României a ajuns în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.36, unde erau deja strânşi mii de oameni care protestau faţă de proiectele de ordonanţă privind Justiţia.
• Iohannis schimbă rolul - Cornel Nistorescu
Preşedintele iese din banalitatea navetei la Sibiu şi urcă în ring. Este îngrozit de ipoteza că Liviu Dragnea scapă de condamnarea cu suspendare. Asta înseamnă că scapă şi de condamnarea cu executare care îl paşte din următorul dosar. Dacă îl scapă pe Dragnea pe portiţa amnistiei, scapă PSD-ul din clenci. Şi e pierdut. PSD-ul îl poate suspenda. Îi poate închide uşa la serviciile secrete. Cel puţin la SRI şi SPP. Apoi poate castra DNA. Asta îl îngrozeşte şi îl scoate din amorţeala sa de provincial captivat cît de bătălia politică şi nu ştiu cît de mersul acasă, la nevastă.
• CURENTUL
• Raed Arafat pur şi simplu nu se pricepe să coordoneze dar îi place să fie mare şef
În luna decembrie, Corpul de Control al Guvernului dezvăluia debandada din sistemul de urgenţă descoperind o structură funcţionând ilegal în coordonarea IGSU, în sediul MAI, doar pentru a fi coordonat de Arafat deşi legea spunea că aceasta trebuie să funcţioneze la Ministerul Sănătăţii. Este vorba de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă. Deşi toată lumea, cu excepţia Antenei 3, l-a criticat pentru intervenţia de la nenorocirea Colectiv, astăzi la incendiul din Bamboo, aproape jumătate dintre tinerii intoxicaţi au ajuns din nou cu taxiurile la spitale iar Arafat declara că "Nu se ştie cu exactitate dacă au rămas în club persoane blocate".
• CURIERUL NATIONAL
• Congresul partidelor de extrema dreapta de la Koblenz
Extrema dreapta europeana se activeaza. Reunite sambata intr-un congres la Koblenz, in Germania, partidele europene de extrema dreapta au dorit sa marcheze inceputul, in acest an, al unei "revolte electorale" in Europa. Au decis intrarea intr-o acerba competitie -"dupa imaginea alegerii lui Donald Trump in Statele Unite"- cu prilejul unor scrutinuri cruciale ce urmeaza sa aiba loc in Franta, Germania, Olanda. La Koblenz au fost prezenti reprezentantii Frontului National din Franta, in frunte cu Marine Le Pen, ai AfD(Alternativa pentru Germania) in frunte cu dna Frauke Petry, olandezul Geert Wilders, lider al Partidului pentru Libertate(PVV), responsabili ai partidelor de orientare similara din Italia, Austria, Belgia, Cehia.
• SRI îi răspunde lui Liviu Dragnea: Serviciul nu e implicat în proteste
Ca urmare a acuzaţiilor de implicare în protestele stradale de duminică, SRI a făcut următoarele precizări pentru stiripesurse.ro: "În urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie, Serviciul Roman de Informaţii face următoarele precizari: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. Sri îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii."
• EVENIMENTUL ZILEI
• Protestatarul de la Cotroceni. Klaus Iohannis iese în stradă după fiecare CLUB CARE ARDE
Primul politician care a reacţionat, atât după tragedia de la Colectiv, cât şi după incendiul din clubul Bamboo, a fost preşedintele Klaus Iohannis. Tot el a ieşit în stradă atât în 2015, cât şi în 2017, dar din motive diferite. Klaus Iohannis s-a declarat, pe Facebook, "cutremurat şi profund îndurerat", în noaptea tragediei de la Colectiv. A doua zi, la prânz, a fost primul care s-a dus la locul catastrofei, iar apoi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook, sâmbătă dimineaţă, că "am trecut pe lângă o altă tragedie de proporţii".
• Cristian Rizea: Cine sunt "ACOPERIŢII" din partid
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul deputat PSD Cristian Rizea, care s-a pozat alături de şefa acoperiţilor SRI, scrie că Liviu Dragnea ar fi decis "retragerea acoperiţilor din instituţii"."În sfâşit un lucru bun face şi Dragnea : ,, retragerea acoperiţilor din instituţii". Sper sa i elimine in primul rand pe acoperitii din PSD : domnii deputati Mihai Tudose , Gabriel Vlase , Georgian Pop , Marcel Ciolacu , si mai sunt vreo 2-3 ....( unii chiar primari de sector)...Si credeti-ma ca stiu bine ce vorbesc", scrie Rizea pe Facebook.
• 7.000 de clujeni la protestele de duminică seara împotriva ordonanţei graţierii
Oamenii, în special tineri, s-au adunat în Piaţa Unirii, din centrul municipiului Cluj Napoca, pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la intenţia Guvernului Grindeanu de a promova două ordonanţe de urgenţă, una care se referă la graţierea unor pedepse şi alta care se referă la modificarea Codului Penal. Protestatarii au început să se adune începând cu ora 17.00. Mobilizarea a fost făcută, în mare parte, pe facebook. La început timid, clujenii au început să vină în număr tot mai mare, astfel că la orele 19.00, numărul acestora era de 7.000, potrivit unei estimări a Jandarmeriei. "Ruşine să vă fie, în democraţie hoţii stau la puşcărie", "Nu graţiere, nu amnistie", "Spunem < nu > graţierii", "PSD nu uita, ţara asta nu-i a ta", "Vrem justiţie, nu corupţie" şi "Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi", au fost doar câteva scandări ale clujenilor.
• JURNALUL NATIONAL
• "Colectivul bogaţilor" a învrăjbit clasa politică
Victor Ponta a lansat o adevărată teorie a conspiraţiei după incendiul care a mistuit clubul Bamboo din Capitală. Fostul premier, care a pierdut puterea în noiembrie 2015, în urma tragediei din clubul Colectiv, a sugerat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi "piromanul" care a regizat vâlvătaia din weekend pentru a-şi instala "guvernul lui tehnocrat". Scenariul macabru a fost susţinut şi de fostul premier Adrian Năstase. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat primul sâmbătă dimineaţa, după ce România a fost la un pas să retrăiască, la nici un an şi jumătate distanţă, tragedia din octombrie 2015, atunci când 64 de tineri au pierit în flăcările de la Colectiv.
• La Bamboo ERA REVELIONUL LĂUTARILOR
Incendiul distrigător de la clubul Bamboo s-a produs în noaptea în care majoritatea clienţilor erau adunaţi să petreacă REVELIONUL LĂUTARILOR. Solista Cornelia Catanga a facut această precizare într-o relatare pentru un post tv în care povestea dramatismul evacuării din clubul incendiat. În spaţiul virtual se dezvoltă variante ale teoriei conspiraţiei care leagă drama de la COLECTIV de felul în care a izbucnit şi s-a propagat incendiul de la Bamboo.Declaraţia rapidă a presedintelui Iohannis asupra acestui nou caz alimentează suspiciunile.
• Propunere radicală! Acoperiţii din presă, la puscărie, ca în Germania!
Jurnalul de Călăraşi avansează o propunere radicală pentru eradicarea pătrunderii şi menţinerii în instituţiile de presa a ofiterilor acoperiţi. Publicatia considera ca sanctionarea cu închisoare a ,,acoperiţilor" din presă,sanctiune prevăzută de legea din Germania,ar fi bine venită şi în Romania. Modul vizibil de control editorial şi deturnare a informaţiilor în interesul unor servicii de informaţii prin intermediul ofiterilor acoperiţi sau al redactorilor controlaţi perturbă grav independenta presei şi afecteaza dreptul la informare corecta. Jurnalul de Calaraşi mentioneaza situaţii concrete de actiune în speţa respectivă.
• NATIONAL
• SRI patroneaza coruptia. Coldea si-a scapat oamenii din mana
Cu 60 de agenti la suta de mii de locuitori, SRI a incalecat Romania. Ocupa locul al doilea in tarile NATO, cu o disproportie zdrobitoare: 12.000 de sereisti la numai 20 de milioane de locuitori, spre deosebire de FBI, cu 35.344, la peste 300 de milioane de locuitori. Cooperativa merge de-i duduie cazanele. Asa ca nici Sanatatea nu avea cum sa scape de interesul ei. Acum, pare din ce mai limpede ca scandalul Hexi Pharma ascunde si alte aspecte. Doar daca nu vrei nu crezi ca firma condusa de Dan Condrea, plus anexele, nu era, de fapt, pusculita SRI. Una dintre ele, caci SRI are cheltuieli mari si, in permanenta, se plange de bani prea putini. Dupa ce afacerea a dat in clocot si a curs peste maginea ceaunului in care fierbe conspirativitatea, Condrea a disparut din peisaj definitiv. Brusc.
• DNA sare la gatul Marii Loje!
DNA a facut o miscare pe cat de surprinzatoare, pe atat de greu de anticipat cu ce rezultate se va solda, dupa ce procurorii anticopruptie au dispus trimiterea in judecata a doua nume grele din sistem, pentru ca nu ar fi recunoscut ca apartin de Marea Loja Nationala din Romania. Cel mai "harsait" caz este, desigur, cel al judecatorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Oradea. Iata insa ca si Liviu Popa, fost sef al Politiei Romane si cunoscut in tot sistemul drept "chestorul lui Blaga" a fost acum trimis in judecata tot pentru ca nu a mentionat in declaratiile de interese calitatea de membru al unei Loje din Romania". Iar acest demers al procurorilor Laurei Codruta Kovesi nu face decat sa intarate si mai mult situatia dintr-un sistem care oricum era rupt de mult in doua, in ceea ce priveste apartenenta sau nu la lojele masonice.
• PUTEREA
• Papa Francisc: Există pericolul ca lideri precum Hitler să vină la putere. Ce spune despre Trump
Într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, Papa Francis a avertizat că, în perioade de criză, oamenii au tendinţa de a vota iraţional, lăsând angoasele să le tulbure judecata. Suveranul Pontif a exemplificat cu situaţia din Germania anului 1933, când Hitler a venit la putere în urma unor alegeri (a căror corectitudine este contestată şi azi, dar fapt este că mulţi germani au votat NSDAP, formaţiunea nazistă condusă de Hitler - Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germani). Liderul Bisericii Catolice îi invită pe oameni să vorbească unii cu alţii şi să se asculte unii pe alţii, înainte de a se pripi cu unele concluzii.
• ROMANIA LIBERA
• Proiectul de buget pe 2017 prevede un deficit de 24 de miliarde de lei
Proiectul de buget pentru anul 2017 prevede o creştere economică de 5,2%, iar pentru 2018 - 2020 este prevăzută o creştere de peste 5%. Totodată, deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, iar inflaţia medie anuală la 1,4%, conform Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018-2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, informează Agerpres. Potrivit documentului, produsul intern brut (PIB) pentru 2017 este estimat la 815,195 miliarde de lei, veniturile la bugetul general consolidat la 254,717 miliarde de lei (31,2% pondere în PIB) şi cheltuielile la 278,817 miliarde de lei (34,2% pondere în PIB), rezultând un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB). Cursul mediu lei/euro este prognozat la 4,46, iar câştigul salarial mediu lunar la 2.274 lei.
• Donald Trump nu îşi va publica declaraţia fiscală: Oamenilor nu le pasă de acest subiect
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, nu îşi va publica declaraţiile de avere, a afirmat consiliera sa, Kellyane Conway, postului de televiziune ABC News. "Oamenilor nu le-a păsat. Au votat pentru el şi permiteţi-mi să fiu foarte clară: majoritatea americanilor sunt foarte preocupaţi de cum vor arăta propriile lor declaraţii fiscale pe durata mandatului preşedintelui Trump, nu cum arată ale lui", a spus Conway duminică. Un sondaj de opinie realizat pentru Washington Post şi ABC a arătat că 74% din americani, inclusiv 53% din republicani consideră că Trump ar trebui să facă publice documentele respective, deşi Conway a afirmat că votanţii americani nu sunt interesaţi de aceste lucruri.
• Isărescu, plagiat din Isărescu
Într-un volum din 2009, academicianul guvernator al Băncii Naţionale a României a preluat aproape integral, fără a menţiona explicit acest lucru, 180 de pagini din trei volume pe care le publicase în anii anteriori. Practica este considerată lipsită de etică, preluarea cuvânt cu cuvânt a unor lucrări personale anterioare, în lipsa trimiterii directe la sursele originale, figurează imediat după plagiat pe lista abaterilor prevăzute de legea privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Mai multe cadre didactice din mediul universitar românesc şi din străinătate au criticat, direct sau voalat, această modalitate de redactare a unei lucrări academice. Pe de altă parte, un punct de vedere legat de această situaţie, solicitat guvernatorului la jumătatea lunii decembrie 2016, nu a fost primit până la ora redactării acestui articol.
• ZIARUL FINANCIAR
• Începe războiul dintre marile companii americane şi Donald Trump
În discursul de inaugurare, considerat extrem de agresiv, Donald Trump, noul preşedinte al Americii, le-a promis americanilor că le va aduce înapoi joburile pierdute (duse de companiile americane în afara ţării), va opri căderea clasei de mijloc şi închiderile de fabrici (tot din cauza joburilor duse în afară) şi va face America mare din nou. A fost mai mult un discurs de inaugurare economic decât politic, iar primele decizii sunt legate de punerea în discuţie a unor tratate comerciale considerate de Trump proaste pentru America, ceea ce arată că noul preşedinte nu glumeşte. După deschiderea lumii - globalizarea începută în anii '90 - America a pierdut milioane de locuri de muncă, s-a trezit cu mii de închideri de fabrici şi cu sărăcirea clasei de mijloc.
• Acţiunile Romgaz Mediaş urcă la maximul ultimelor nouă luni, iar FP flirtează cu maximul din iunie 2015
Acţiunile Romgaz Mediaş au închis vineri la 26,5 lei şi au 6% de la începutul anului. Cele ale Fondului Proprietatea, la 0,864 lei, la doar o zi distanţă după ce au închis la maximul din 2015 încoace. Fondul a anunţat două distribuţii către acţionari în 2017, cumulate, de 0,1 lei/acţiune, randament de 11,6% la preţurile curente. "Nu este exclus să asistăm la o a treia returnare de numerar anul acesta."Acţiunile Romgaz Mediaş (SNG), cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale din România, au închis vineri la 26,5 lei, în urcare cu 3% faţă de şedinţa precedentă, la maximul din aprilie 2016 încoace, evoluţie susţinută de faptul că emitentul cu 10 mld. lei capitalizare a anunţat că Ministerul Energiei a aprobat cererea de finanţare pentru dezvoltarea Centralei Termice de la Iernut.
• Grecii se pregătesc să scoată la vânzare Bancpost
Grupul elen Eurobank se pregăteşte să scoată la vânzare operaţiunile Bancpost din România, banca pe care o controlează de mai bine de 15 ani. Conform unor surse din piaţa financiară, Eurobank a angajat divizia de investiţii a HSBC de la Londra să se ocupe de acest proces.Ca parte a înţelegerilor cu creditorii internaţionali-FMI şi UE, grupurile bancare elene trebuie să-şi reducă activele pe care le deţin în zona balcanică, proces care are ca termen final 2018. În România, National Bank of Greece (NBG) a angajat banca de investiţii Credit Suisse să se ocupe de găsirea unui investitor şi vânzarea băncii din România - Banca Românească. Bancpost se situa pe locul 9 în România la finalul lui 2015, cu o cotă de piaţă de 3%, în scădere faţă de 2014.