REVISTA PRESEI 23.04.2016

Willy Homner
Revista Presei / 23 aprilie 2016

ADEVARUL

Băsescu, victima imunităţii prezidenţiale. Pus sub acuzare pentru fapte comise cu 16 ani în urmă

Curtea Constituţională a România a publicat, în decembrie 2014, o hotărâre care se aplică în dosarul fostului preşedinte Traian Băsescu şi în care sunt explicate temeiurile juridice pentru care Băsescu a putut fi pus sub acuzare chiar dacă termenul de prescripţie a faptei sale a fost depăşit. Respectiva motivare a venit în urma unei solicitări a Gabrielei Vrânceanu Firea. Codul penal vechi, precum şi cel nou, prevăd o singură excepţie pentru care un preşedinte de stat poate răspunde din punct de vedere penal: atunci când acuzaţia este de înaltă trădare. Pentru orice altfel de infracţiune, preşedintele nu poate răspunde penal, atât timp cât se află în exercitarea funcţiei. Suspendarea răspunderii penale atrage după sine, însă, şi suspendarea prescripţiei penale. Astfel se face că din cei 16 ani cât au trecut, de pildă, de la cea mai veche posibilă faptă de spălare de bani ce ar fi fost comisă de Băsescu se scade deceniu petrecut de acesta la Palatul Cotroceni.

Autorii operaţiunii "Patriarhul Honoris Causa" se încurcă în minciuni

Afirmaţia Ecaterinei Andronescu, potrivit căreia decizia de a-i acorda acest titlu şefului BOR a fost luată în 2013, într-un cadru mai larg, odată cu o decizie similară în cazul Regelui Mihai, se dovedeşte o minciună. Regele a primit titlul în 2012. Andronescu a declarat că inclusiv distincţia acordată Majestăţii Sale, Regele Mihai, s-a făcut în cadrul manifestărilor care aveau legătură cu evenimentul "195 de ani de inginerie", plănuit din timp de cadrele universitate de la Politehnica Bucureşti. Însă, a arătat ea, Regele Mihai a primit mai devreme distincţia în baza unei solicitări făcute de Casa Regală. Casa Regală a transmis într-un răspuns oficial pentru ziarul "Adevărul" că acordarea titlului nu a avut nicio legătură cu evenimentul aniversar al Politehnicii Bucureşti. "Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice din Bucureşti a fost acordat ca omagiu adus personalităţii Regelui României şi nu a avut legătură cu aniversarea instituţiei. De asemenea, Casa Regală nu a solicitat acordarea titlului mai devreme, este o informaţie greşită", a arătat Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regele Mihai I.

Discuţiile dintre TVR şi Ministerul de Finanţe, fără rezultat: Guvernul rămâne pe poziţii şi nu poate plăti datoria

Eurovision 2016. Discuţiile dintre reprezentanţii TVR şi cei ai Ministerului de Finanţe au rămas fără rezolvare. După discuţiile de ieri, Ministerul Finanţelor a menţinut practic poziţia exprimată încă de dimineaţă de Guvern, prin purtătorul de cuvânt. Mai exact, în prezent, nu există o soluţie tehnică şi legală pentru ca Guvernul să aloce bani pentru a plăti datoria TVR către EBU, arată paginademedia.ro. Reprezentanţii Guvernului urmează să aibă întâlniri şi cu Parlamentul pe subiectul TVR. Discuţiile au punctat, printre altele, necesitatea schimbării legii de funcţionare care ar putea permite un program de reorganizare a instituţiei publice, notează aceeaşi sursă citată. Reprezentanţii postului public au fost chemaţi la Ministerul Finanţelor după ce România a fost exclusă de la Eurovision 2016 din cauza datoriilor de peste 16 milioane de euro pe care TVR le are către EBU, organizaţia care reuneşte toate televiziunile publice din Europa, şi care organizează competiţia.

Sfidarea maximă: în sediul de campanie al lui Piedone se fumează

Reporterii "Adevărul" au reclamat un caz în care se fuma într-un spaţiu închis. Spaţiul era chiar sediul în care se strâng semnături pentru candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4 al Bucureştiului. Poliţiştii locali s-au făcut că nu văd ţigările care încă mai fumegau în scrumiere şi au încălcat legea, plecând fără să aplice vreo sancţiune. O singură persoană a fost legitimată: reclamantul. Este şi ilustrarea unui reflex al Poliţiei Locale: slugărnicia acesteia în faţa primarilor. Este coalizarea cetăţenilor de bine împotriva pârâciosului care n-are altceva mai bun de făcut decât să reclame un mizilic de ţigară fumată pe un colţ de birou. Este, pe scurt, corupţia împotriva căreia s-a ieşit în stradă după Colectiv.

Au început discuţiile pentru o nouă Universitatea Cluj

Universitatea Cluj se chinuie in purgatoriul Play Out-ului din liga a doua. Formaţia, abandonată de patronul Walter, e pe loc de baraj si joacă fiecare meci cu fotbalişti de 18, 19 ori 20 de ani. Chiar daca va reuşi minunea si se va salva pe teren, U Cluj nu scapă însă de emoţii. Formaţia clujeana e ameninţată cu falimentul după ce a rămas fără niciun sprijin financiar. Falimentul nu va însemna însă si dispariţia definitiva a clubului, ci doar un nou început. Asta pentru că, anunţă primarul oraşului, Emil Boc, autorităţile au început deja demersurile pentru crearea unei noi "Universitatea Cluj". Edilul oraşului susţine ca a discutat cu rectorii universităţilor clujene, dar si cu sponsori si a început demersurile pentru înfiinţarea unui club care să preia palmaresul si însemnele, notează site-ul local stiridesport.ro.

Contracandidaţii pun tunurile pe Gabriela Firea după condamnarea lui Liviu Dragnea

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, şi candidatul independent Nicuşor Dan au lansat mesaje de atac la adresa candidatei PSD, Gabriela Firea, după condamnarea preşedintelui social-democrat Liviu Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului din 2012. Candidatul independent la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, îi cere adversarei sale, Gabrielea Firea, "să se delimiteze public de conducerea penală a PSD dacă într-adevăr doreşte, în mod onest, voturile bucureştenilor". Şi candidatul liberal Cătălin Predoiu a avut un mesaj similar, în care o acuză pe Firea şi pe ceilalţi candidaţi PSD că sunt "candidaţi-marionetă ai unor infractori". Mesajele celor doi vin după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul", după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Cozmin Guşă: Rămânerea lui Dragnea în fruntea PSD iniţiază un act anarhic

Liviu Dragnea ar fi trebuit să se autosuspende din funcţia de preşedinte al social-democraţiilor, iar decizia sa de a nu pleca din fruntea partidului "iniţiază un act de tip anarhic", punând în pericol ordinea în stat, consideră consultantul politic Cozmin Guşă. El consideră că avem de a face cu "de departe cel mai semnificativ moment pentru politica românească din ultima vreme". În opinia sa, declaraţia lui Dragnea vine "din partea unui lider politic ce vrea să-şi consolideze puterea", neavând nimic în comun cu "declaraţiile unui lider politic autentic". Problema, susţine Cozmin Guşă, este despre felul în care cel mai mare partid din România, PSD, înţelege să analizeze "în doi peri" sau să ignore o decizie a celei mai Înalte Curţi. Respectarea unei decizii a Curţii "face parte din fişa postului unui om politic", este de părere el. În caz contrar, completează acesta, "ne mutăm într-o altă realitate în care presupunem mereu că justiţia românească greşeşte şi nu mai avem încredere în justiţie".

Coaliţia anti-ISIS a aruncat în aer rezerve ale organizaţiei de sute de milioane de dolari cash

Coaliţia militară condusă de Statele Unite a incinerat rezerve de cash ale Statului Islamic de aproximativ 500 de milioane de dolari şi a redus la jumătate rezervele de petrol ale organizaţiei, potrivit unui oficial al Armatei SUA. În prezent, Statul Islamic este forţat să raţionalizeze combustibilul în unele zone şi a redus salariile luptătorilor şi "oficialilor" la jumătate, a declarat, sub protecţa anonimatului, oficialul american pentru USA Today. Campania aeriană a coaliţiei, alături de trupele terestre irakiene şi siriene, au făcut ca Statul Islamicsă piardă 40% din teritoriul pe care îl controla în trecut. Militanţii ISIS sunt nevoiţi să se deplaseze, acum, în grupuri mici, pentru a nu fi vizaţi de atacuri aeriene, şi se bazează tot mai mult pe tactici de gherilă. Mai mult, organizaţia teroristă pierde între 1.500 şi 2.000 de luptători pe lună, în timp ce reuşeşte să recruteze în aceeaşi perioadă de patru ori mai puţini.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezvăluirile procurorului care a anchetat Dosarul Revoluţiei de la Sibiu, Valer Marian

Cine e Valer Marian, politicianul fost magistrat şi ex-ziarist care şi-a pus în cap toată lumea politică? A fost revoluţionar, cu arma în mână, dar n-a tras un foc şi n-a cerut patalama. Cinci luni a investigat, ca procuror, evenimentele din Sibiul lui Nicu Ceauşescu. Concluziile, probele şi mărturiile i-au fost sustrase din dosar. După 26 de ani, Valer Marian încă se luptă cu morile de vânt. Fostul procuror, devenit ziarist şi apoi senator, pe listele PSD, Valer Marian, în prezent independent, deapănă amintiri despre Revoluţia sa. În opinia lui, de anchetator, Nicu Ceauşescu a fost nevinovat la acuzaţia de instigare la genocid. Tot el afirmă că, la Sibiu, un emisar al lui Ion Iliescu a venit cu zece zile înainte de evenimente şi a stat camuflat la hotelul partidului. Valer Marian mai povesteşte despre nişte "turişti" voinici care vorbeau prost româneşte, sosiţi cu avionul pe 20 decembrie. Nu ocoleşte nici relaţiile sale cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian şi afaceristul Mircea Govor, şi nici dosarul în care este suspectat de complicitate la şantaj.

Acuzaţii dure in PSD: Zgonea cere demisia lui Dragnea, sau pleacă el. Ponta: Ofiţerii acoperiţi vor să preia controlul partidului!

"Am avut o discuţie colegială, unii zic că a fost CEx, alţii că nu a fost, pe mine m-a interesat să am această discuţie cu colegii preşedinţi de organizaţii judeţene şi din Biroul Permanent Naţional pentru a asculta punctul lor de vedere generat de această sentinţă pe care eu o consider profund nedreaptă. (...) Decizia sau părerea majorităţii aproape unanimă a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activităţile de campanie. Am decis să rămân în continuare în această funcţie", a spus Dragnea. Surse din PSD declaraseră că in cadrul şedinţei Zgonea i-a sugerat lui Dragnea să demisioneze, iar acesta chiar era decis să facă acest lucru, însă mai mulţi lideri au luat cuvântul si i-au cerut să nu plece până cel puţin după alegerile locale. Văzând acest lucru, Zgonea, a ameninţat el că va demisiona si şi-a dat răgaz pana luni să ia o decizie finală.

Turcescu, candidatul PMP la Bucureşti

Preşedintele PMP Traian Băsescu a anunţat că nu mai candidează la Primăria Capitalei, chiar dacă şi-ar fi dorit acest lucru, întrucât este cercetat de Parchetul General. "Acest lucru m-a obligat să renunţ la candidatură. Dacă aş fi candidat, negam toţi cei zece ani de mandat", a explicat Băsescu. Acum câteva zile, Băsescu a declarat că este suspect într-un dosar de spălare de bani "legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi, respectiv, 2002, urmare a unei reclamaţii făcute de domnul Ciuvică". Dosarul este instrumentat de Parchetul General. El a spus că Robert Turcescu este membru al PMP de la începutul anului şi este un familist cu doi copii. "A avut tăria să recunoască că a fost făcut ofiţer în rezervă de către Gabriel Oprea", a spus Băsescu. În septembrie 2014, Turcescu a scris, pe blogul său: "Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit (...) Rugaţi-vă pentru mine".

Rezultatele SURPRIZĂ în cel mai recent sondaj AVANGARDE

Un nou sondaj AVANGARDE prezentat de Rareş Bogdan surprinde modificări în ceea ce priveşte încrederea pe care românii ar fi acordat-o lui Marian Munteanu pentru Primăria Bucureşti, iar la capitolul top încredere, Klaus Iohannis câştigă teren în faţa lui Victor Ponta. "Acum vine surpriza majoră. Este de breaking news. Potrivit sondajului realizat pe 1.400 de subiecţi, 48% dintre votanţii de dreapta îl alegeau pe Marian Munteanu şi doar 20% îl alegeau pe Cătălin Predoiu pentru Primăria Bucureşti. Foarte interesant acest sondaj. La capitolul top încredere Bucureşti, Klaus Iohannis are 48%, Victor Ponta: 40%, Dacian Cioloş: 36%, Călin Popescu Tăriceanu: 40%, Traian Băsescu: 30%, Alina Gorghiu: 17%", a zis Rareş Bogdan, joi seara, la Realitatea TV, scrie DC News. Potrivit datelor citate, liberala Alina Gorghiu rămâne sub 20 de procente, iar Traian Băsescu stagnează la 30%. Surprinzător este că Victor Ponta l-a depăşit pe Dacian Cioloş cu patru procente.

Marian Munteanu vrea la guvernare: Imediat după locale, voi lansa o nouă construcţie politică

Imediat după campania electorală a alegerilor locale, voi lansa o construcţie politică care să promoveze, după parlamentarele din toamnă, un nou guvern, format din oameni de valoare, a dezvăluit fostul lider al Pieţei Universităţii, Marian Munteanu, într-o emisiune moderată de jurnalistul Cornel Nistorescu, la B1 TV. Munteanu a lăsat să se înţeleagă că va fi vorba despre un parteneriat cu PNL şi alte forţe politice. "Avem nevoie de un guvern nou, de un guvern viitor care să pună lucrurile pe făgaşul corect. Să facă astfel încât românilor să nu le fie ruşine că sunt români. Să respecte valorile noastre, identitatea noastră. Da, e vorba de o nouă construcţie politică la care lucrez. Imediat după campania electorală mă voi implica într-o astfel de construcţie care să ducă la atingerea obiectivelor pe care le-am menţionat. Avem nevoie de oameni de valoare. Chiar după campania electorală, o să apară această iniţiativă. În PNL şi în alte partide există astfel de oameni de valoare şi, împreună cu ei, aceste obiective pot fi atinse, chiar în noiembrie", a precizat Marian Munteanu.

CITY INSURANCE: Preocuparea ASF este de a desfiinţa firmele cu capital românesc, în favoarea celor cu capital străin

Societatea de Asigurare - ReasigurareCity Insurance S.A. a emis ieri un comunicat de presă prin care replică la decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară de a introduce societatea în procedură de redresare pe bază de plan. În comunicat City Insurance califică decizia ASF drept nelegală şi acuză ASF că ar urmări distrugerea companiilor cu capital românesc. "Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. este esenţial nelegală şi profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existenţa niciunei împrejurări din cele expres şi limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri", se arată in comunicat.

JURNALUL NATIONAL

Klaus Iohannis: Liviu Dragnea ar trebui să se retragă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să se retragă din funcţie, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, în opinia căruia, ''pentru sănătatea sistemului politic românesc'', nu este în regulă ca un mare partid să fie condus de un lider condamnat prin sentinţă definitivă. "Liviu Dragnea ar trebui să se retragă. Pentru sănătatea sistemului politic românesc, nu este în regulă ca un mare partid politic să fie condus de un lider condamnat penal prin sentinţă definitivă. I-am comunicat această opinie", a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".

Învăţământ de stat transformat în SRL

România nu mai are flotă, dar se poate lăuda cu o breaslă numeroasă de marinari, bine pregătiţi şi apreciaţi în străinătate. E o meserie frumoasă, atractivă, dar şi foarte grea, de multe ori periculoasă, din cauza piraţilor, a războaielor sau a bolilor. Tocmai de aceea, marinăria este şi foarte bine plătită. Un cadet câştigă între 400 şi 900 de euro pe lună, iar după practica obligatorie, de 12 luni, sare la un salariu de 2.500-3.000 de euro. În timp, navigatorii ajung să câştige şi 5.000 de euro pe lună, iar un comandant de navă poate încasa şi 12.000 de euro. An de an, marinarii români aduc acasă salarii de un sfert de miliard de euro. Cu toate acestea, statul nu face nimic pentru ei. "La Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), sunt doar vreo 20 de locuri subvenţionate de stat, pe fiecare specializare. În rest, fiecare îşi plăteşte singur studiile, care costă cam 4.000 de euro. Apoi, trebui să-şi găsească singur de lucru. Statul ştie doar să ia bani, dar nu face nimic pentru marinarii români", spune Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru: Noi enunţăm în Consiliul Naţional Tripartit nişte principii

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat vineri că nu va fi discutat un nou proiect de ordonanţă privind salarizarea în sistemul bugetar în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit (CNT), ci doar "nişte principii", iar, ulterior, vor începe discuţiile "cot la cot" cu reprezentanţii tehnici ai Guvernului şi partenerilor sociali. "Noi enunţăm astăzi în Consiliul Naţional Tripartit nişte principii, iar de luni, de la ora 9,00, îi invităm pe partenerii sociali să discutăm pe ele, să lucrăm cot la cot. Nu mai lucrăm noi odată, după care verifică Finanţele şi după aceea sindicatele îşi dau cu părerea. Important este să ajungem astăzi la un consens în CNT, să ne aşezăm la masă pe o nouă logică de lucru, pentru că eu vreau să am expertiza tehnică a partenerilor sociali lângă mine la masă. Vreau să vă spun că indiferent de ceea ce gândesc eu sau orice alt membru al Guvernului, deciziile se vor lua consensual în cadrul CNT", a declarat, vineri, la Digi24, Ministrul Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb