REVISTA PRESEI - 23.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 mai 2011

ADEVĂRUL

Programul economic al USL: liberalo-populist

Documentul, obţinut în exclusivitate de "Adevărul", este unul liberal la nivel declarativ, însă este plin de promisiuni fără acoperire. Programul economic de guvernare al Uniunii Social-Liberale propune reducerea impozitelor, o măsură de dreapta, însă şi "distribuirea echitabilă a beneficiilor", măsură de stânga. De ce spunem că programul propus de USL este populist? Pentru că pe lângă "vom da, vom facilita, vom investi" nu sunt specificate şi capitolele bugetare ce vor fi reduse. Lipsesc frazele de genul "vom concedia, vom reduce, vom prioritiza". În aceeaşi linie a promisiunilor fără acoperire specifică tuturor politicienilor care s-au perindat pe la guvernare în ultimii 20 de ani, programul se dovedeşte de o generozitate excesivă şi, în multe puncte, fără acoperire.

Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Arpad Paszkany au achiziţionat două televiziuni, două ziare şi un site de ştiri

Cunoscutul sociolog, fost senator PSD, a achiziţionat alături de fostul PSD-ist Ioan Rus şi de Arpad Paszkany, finanţatorul echipei CFR Cluj, două televiziuni, două ziare şi un site de ştiri din Cluj. Vasile Dâncu, preşedintele institutului de sondare IRES, intenţionează să relanseze trustul de media din care fac parte şi posturile NCN şi Transilvania Channel. Posturile de televiziune NCN şi Transilvania Channel, publicaţiile "Mesagerul de Cluj" şi "Servus, Cluj" şi portalul citynews.ro au trecut în proprietatea sociologului. Dâncu a declarat că pe lângă Ioan Rus, fost ministru de Interne în timpul guvernării lui Adrian Năstase, şi a lui Arpad Paszkany, finanţatorul CFR Cluj, mai sunt şi câţiva parteneri străini în trustul de media nou-format.

Vă vindeţi maşina? Sunteţi buni de plată!

Guvernul vrea să modifice din nou taxa auto şi are în vedere impunerea unei obligaţii pentru cei care vor să-şi vândă maşina pe care o deţineau dinainte de 1 iulie 2008. Oficialii guvernamentali recunosc că nu există o bază de date privind românii care au plătit taxa auto şi cei care au primit-o înapoi după ce au câştigat procesele. Fie că s-a numit taxă de primă înmatriculare, taxă auto sau de poluare, acest bir pentru şoferi s-a modificat de atâtea ori în ultimii ani şi a creat atâtea controverse, că deja nimeni nu mai ştie ce, cât şi de ce trebuie să plătească.

Puterea, la proba votului în Senat

Senatorii dezbat astăzi moţiunea Opoziţiei pe teme de politică externă, al cărei rezultat va arăta dacă Puterea mai are majoritate.Moţiunea vine pe fondul ameninţărilor liderilor Opoziţiei, potrivit cărora mai mulţi parlamentari PDL ar urma să-şi anunţe plecarea din partid. Liderii USL mizează pe faptul că diferenţa de un singur vot dintre Putere şi Opoziţie în Senat ar putea fi "spulberată" la moţiune tocmai prin "trădarea" unor democrat-liberali.

Am vizionat spectacolul "Blonda, chiorul şi piticul"/ Concluzie: Prostie fără cenzură

Producţia submediocră "Blonda, chiorul şi piticul" mizează pe umor grosolan şi pe o interpretare demnă de brigada de amatori. Deşi spectacolul e departe de cerinţele unui act artistic, la reprezentaţia de sâmbătă, din Clubul La Scena, spectatorii au fost mai mulţi ca de obicei, iar biletul, mai scump. Punct ochit, punct lovit. Profitând de nemulţumirea directoarei de la Universitatea Populară "Ioan I. Dalles", care a invocat limbajul vulgar pentru a opri reprezentaţiile pe care actorii urmau să le susţină în continuare în acest spaţiu, realizatorii spectacolului au speculat eficient, în scop lucrativ, acest refuz.

Alexandru Andrieş: Niciodată n-am crezut că e normal ca cineva să primească diplomă de revoluţionar

Pe Alexandru Andrieş n-ai cum să nu-l placi. Talentat, mucalit, de-o seriozitate şi o modestie pe care numai marile spirite o posedă, el reprezintă un exemplu, indiferent de regim politic sau de generaţie. E cântăreţ, e arhitect, e profesor, e scriitor şi artist plastic. Face caricaturi, a scris muzică pentru mai multe filme şi a mai regizat câteva. Face versuri pentru prieteni, dar numai la cerere şi chiar dacă e foarte atent la nevoile publicului său, nu face niciodat rabat la calitate. Nu e căsătorit, nu are telefon, are un munte de umor şi îţi poate face "cea mai frumoasă zi".

Exemple de succes cu Strategia Dunării

Românii care vor să se implice în dezvoltarea zonelor riverane se pot asocia unor grupuri de iniţiativă germane în regiunea danubiană, beneficiind astfel de experienţa acestora. Turismul de-a lungul fluviului şi reabilitarea zonelor industriale dezafectate sunt doar câteva proiecte ce ar putea fi dezvoltate în cadrul Strategiei Dunării. În cadrul Forumului de Afaceri desfăşurat săptămâna trecută la Alba Iulia şi dedicat identificării de proiecte regionale pentru implementarea Strategiei Dunării, ­Gerhard Skoff, preşedintele Comisiei de Turism a Dunării, a evaluat potenţialul turistic al regiunii.

Premianta Raluca s-a sinucis cum scrie la carte

Raluca Drăguşin, eleva dispărută la 18 mai, a fost găsită, ieri-dimineaţă, în lacul de acumulare din zona insuliţei din Târgu-Jiu. Raluca le mărturisise prietenilor intenţiile sale sinucigaşe. Pe noptiera din dormitorul fetei, rudele au găsit cartea "Magazinul de sinucideri", Jean Teulé. Raluca Drăguşin, elevă în clasa a XII-a la profilul filologie-istorie de la Colegiul Naţional "Spiru Haret", fusese admisă la cinci universităţi din Anglia.

"Primăvara arabă" se mută în Europa

Georgia, Spania şi Cehia sunt scena unor mitinguri de amploare împotriva sărăciei şi a măsurilor de austeritate. Francezii au ieşit şi ei în stradă în ajunul Summitului G8. Vor democraţie, locuri de muncă şi îşi exprimă dezamăgirea faţă de clasa politică. După modelul "primăverii arabe", mii de europeni ies în stradă pentru a cere "schimbarea".

Ce face Portugalia pentru banii de la FMI

În schimbul împrumutului de urgenţă, Fondul a cerut Guvernului portughez să taie cheltuielile bugetare şi să majoreze taxele şi impozitele. FMI a aprobat vineri un împrumut de 26 de miliarde de euro pentru Portugalia. Prima tranşă, în valoare de 6,1 miliarde de euro, va fi eliberată imediat. La puţin peste o lună după ce a cerut oficial ajutorul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, Portugalia începe deja să primească banii de la finanţatorii externi. În total, Portugalia va primi 78 de miliarde de dolari de la UE şi FMI. Fără aceşti bani, ţara nu ar fi putut evita intrarea în incapacitate de plată, spun oficialii portughezi.

CURENTUL

Tribunalul Bucureşti l-a pus în libertate pe Mihai Bucurenciu

Mihai Bucurenciu, acuzat în 2000 de răpirea şi sechestrarea unor persoane, faptă pentru care a fost condamnat în 2003 la 10 ani de închisoare, a fost eliberat în urma unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti prin care se schimbă inclusiv pedeapsa. Astfel, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri să anuleze în parte sentinţa dată de ICCJ în anul 2003 potrivit căreia pentru faptele sale Bucurenciu trebuia să stea 10 ani după gratii şi să-l condamne pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe de altă parte, aceeaşi instanţă a decis să-l elibereze de îndată pe Bucurenciu, care se află încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, astfel că de vineri acesta este liber.

După "suspendarea" lui Băsescu, Felix proroceşte plecarea a 20 de parlamentari PDL

"Oracolul din Băneasa" mai dă o lovitură. Obişnuit în ale dezinformării şi intoxicării, fostul ciripitor al Securităţii "Felix-Mircea", cunoscut şi ca Dan Voiculescu, mai vine cu o bombă demnă de scenariile science-fiction ale politicii comunistoide pe care o practică. "Felix" Voiculescu susţine că, după Convenţia Naţională a PDL, "tensiunile din interiorul formaţiunii au continuat să crească şi există semnale că aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregătesc pentru un alt proiect politic". Aşa cum anunţa deunăzi că Traian Băsescu va fi debarcat pe 25 martie. Apoi în toamnă. Şi tot aşa.

Insolvenţa - metoda favorită de fentare a Fiscului pe vreme de criză

750 milioane de euro din alcool "negru". Neînregistrarea producţiei integrale, utilizarea de banderole false, exporturile fictive sau vånzarea de produse pe bază de alcool înregistrate ca alte categorii de produse neaccizabile - sunt cåteva dintre metodele de evaziune din domeniul băuturilor aloolice, potrivit patronatului Garant. Reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice spun că vånzările ilegale de băuturi spirtoase au totalizat anul trecut 700-750 milioane de euro, cu o pondere de circa 60% în totalul pieţei, iar nivelul evaziunii se va menţine cel puţin la acelaşi nivel în 2011 dacă autorităţile nu vor lua măsuri pentru combaterea acesteia.

Dominique Strauss-Kahn a ajuns atracţie pentru turiştii din New York

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a devenit sâmbătă noua atracţie turistică a oraşului New York, după prima noapte petrecută în arest la domiciliu într-o clădire istorică, situată în apropiere de Ground Zero. "La dreapta dumneavoastră, clădirea în care este consemnat la domiciliu francezul acuzat de tentativă de viol", a afirmat la microfon un ghid turistic la bordul unui autocar supraetajat care traversa Broadway. Un alt autocar plin cu turişti trecea imediat după primul, iar turiştii asiatici făceau gesturi cu mâna în direcţia clădirii despre care au aflat că îl găzduieşte pe Dominique Strauss-Kahn.

CURIERUL NAŢIONAL

Cine mai intră în Prima Casă?

Băncile pot trimite BNR noile norme de creditare pentru Prima Casă fără Protocolul-cadru. Schnecker: Băncile vor fi acum mult mai dure în selecţia clienţilor, pentru că statul nu mai acoperă 100% garanţia. Unsprezece bănci şi-au arătat intenţia de a participa la Programul Prima Casă 4, acestea reprezentând 80% din volumul portofoliului de garanţii, a anunţat, vineri, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a menţionat că programul va avea şi anul acesta succes, diferenţa va fi însă acum la bănci. ""Atâta timp cât încă mai există multe persoane fără o locuinţă, şi cât dobânzile vor fi mult mai mici decât la creditele imobiliare, programul va avea şi anul acest succes.

Decontul Fondurilor Europene: Prea multe proiecte finanţate nu sunt fezabile

Recentele rapoarte independente, dar şi reacţiile oficialilor români demonstrează că pe "frontul" accesării fondurilor europene România nu reuşeşte să înainteze. La capitolul absorbţie nici nu contăm în comparaţie cu celelalte state europene. În "Interviul de luni" acordat Curierului Naţional, Radu Onofrei, preşedinte al Asociaţiei Consultanţilor Din România Pentru Accesarea Fondurilor Europene şi reprezentant al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, prezintă situaţia accesării banilor europeni.

Când vor depăşi vânzările de ebook-uri pe cele de cărţi printate?

Per total, ebook-urile reprezintă doar 14% din totalul de cărţi vândute, de ficţiune şi nonficţiune. Unii analişti afirmă că oamenii nu vor renunţa niciodată la cărţile obişnuite. În ultimul capitol al evoluţiei pieţei de carte de la cerneală la pixeli, Amazon.com spune că acum clienţii săi cumpără mai multe cărţi electronice decât cărţi printate. Începând cu data de 1 aprile, Amazon a vândut 105 e-book pentru Kindle pentru fiecare 100 de cărţi, scrie New York Times. "Aveam mari speranţe că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, dar niciodată nu ne-am imaginat că va fi atât de devreme", a declarat Jeff Bezos, directorul executiv al Amazon. Totuşi, oamenii nu vor renunţa niciodată la cărţile obişnuite, au avertizat mulţi analişti

Seceta din China pune în pericol preţul orezului

Seceta prelungită din provinciile chineze Hunan şi Hubei, două regiuni extrem de importante pentru producţia naţională de orez, pune în pericol preţul acestui aliment. În oraşul Yiyang, din provincia Hunan, mai mulţi fermieri au spus că se aşteaptă ca seceta să conducă la recolte mai mici în mai multe regiuni pentru sezonul timpuriu al culturilor de orez care se va încheia în luna iulie a acestui an, informează agenţia de presă chineză Xinhua (China Nouă). Hunan a fost în 2010 una dintre cele mai productive regiuni din China, cu o producţie totală de 30,5 milioane de tone de orez. În provincia Hunan seceta a afectat peste 293.300 de hectare de recoltă şi a redus raţia de apă pentru mai bine de 820.000 de chinezi. Provincia Hubei, cea mai productivă regiune din China, în ceea ce priveşte cantităţile de orez, a fost la fel de afectată, seceta persistând de câteva luni.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristoiu: "De 20 de ani, Vadim intimidează justiţia"

Potrivit jurnalistului, acuzaţia de "turnătorie" adusă de CV Tudor în 2008 a pornit de la nepublicarea unei poezii de dragoste, pe care "Tribunul" dorea s-o vadă în "Scânteia Tineretului". Jurnalistul Ion Cristoiu începe astăzi un nou proces împotriva liderului Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor. Asta după ce, înainte de a intra la ultima şedinţă a procesului pe care i l-a intentat liderului PRM, gazetarul se arătase conciliant. "Dacă domnul Corneliu Vadim Tudor îşi cere scuze şi îşi retrage declaraţia pe care a făcut- o în emisiunea din 3 noiembrie 2008, la < Naşul >, cea în care a spus că eu aş fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod Coroiu, renunţ imediat la proces şi la daunele pe care le cer", spunea jurnalistul vinerea trecută.

Un bucureştean din cinci s-ar înscrie în PCR

El ar face un asemenea gest pentru a-şi păstra slujba, dacă Partidul Comunist ar reajunge la putere. Doar 3% ar adera fără nicio constrângere. Peste o cincime din bucureşteni ar fi dispuşi să se înscrie în Partidul Comunist Român pentru a-şi păstra slujbele, dacă această formaţiune politică ar reajunge la putere, arată o cercetare a Facultăţii de sociologie a SNSPA. Studiul a fost efectuat în perioada 5-20 aprilie, în Bucureşti, pe un eşantion de 1116 persoane, intervievate la domiciliu. Marja de eroare a sondajului este de 2,93%. La întrebarea "Dacă s-ar înfiinţa din nou Partidul Comunist şi ar ajunge la putere, v-aţi înscrie în el pentru a vă păstra serviciul" nu mai puţin de 11% din cei chestionaţi răspund: "Sigur că da". Alţi 10% spun că "probabil" s-ar înscrie în PCR, în timp ce 61% resping categoric o astfel de posibilitate.

Furturile, tot mai blamate

Aproape 60% din cei chestionaţi au spus că sunt total împotrivă ca, la repararea casei, să folosească materiale "sustrase" de pe şantier, chiar dacă lucrarea ar fi mult mai ieftină. În 2010, 45% din bucureştenii chestionaţi de SNSPA se opuneau unui astfel de comportament. Un procent de 18% ar fi însă de acord să folosească, la repararea casei, materiale sustrase de pe şantier, iar 15% spun că "depinde" de cât de ieftină ar fi lucrarea. În schimb, bucureştenii manifestă un grad mare de toleranţă atunci când sunt rugaţi să răspundă la întrebarea dacă ar trebui pedepsit "fără rezervă" un şomer prins că circulă fără bilet RATB. Astfel, 88% din cei chestionaţi spun că acesta nu ar trebui pedepsit, în timp ce 10% declară că ar trebui sancţionat. Autorii studiului consideră că acest răspuns se datorează "impactului afectiv al crizei". Nu mai puţin de 92% din repondenţi afirmă că nu ar trebui pedepsit un bătrân care fură o pâine pentru că nu are ce mânca. Studenţii de la Facultatea de sociologie a SNSPA i-au întrebat pe bucureşteni şi care a fost suma totală pe care au dat-o şpagă în ultimele 12 luni şi au ajuns la concluzia că media este de 724 de lei de persoană.

Raluca Turcan, despre retragerea candidaturii sale la Congresul PDL: "Am fost sacrificată"

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat astăzi că a fost sacrificată de echipa PDL la Congres, motiv pentru care şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte la Congresul de săptămâna trecută. Dezamagită de jocurile colegilor săi, Raluca Turcan a spus în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro Tv, că decizia de a candida pentru funcţia de vicepreşedinte a luat-o după două discuţii cu Emil Boc. La Congres însă, lucrurile s-au schimbat. Raluca Turcan a mai spus că ar fi fost suficent să existe o discuţie faţă în faţă în care să i se spună că locul său în echipa lui Boc trebuie dat unui democrat-liberal din tabăra lui Vasile Blaga.

Dusterul, vandalizat în reclamele nemţilor

Patru spoturi publicitare ale SUV-ului, difuzate în Germania, au stârnit discuţii aprinse, după ce, în filmuleţele de promovare, maşina este făcută praf. Publicitarii germani vor să şocheze cu noile reclame pentru Dacia Duster. Patru spoturi de promovare, în care SUV-ul românesc e făcut praf de şoferii unor autoturisme de lux, sunt rulate în mediile online după ce, zilele trecute, au fost postate pe site-ul oficial din Germania, www.dacia.de. Sub sloganul "Privilegiile trebuie să rămână privilegii", nemţii vor să arate că Duster-ul este un concurent puternic pentru cei mai scumpi şi mai cunoscuţi producători de autoturisme.

Cele mai bogate vedete din lume în 2011

Dintr-o adolescentă complexată în liceu, Lady Gaga (25 de ani) este astăzi cea mai bogată vedetă din lume. Hiturile ies la foc continuu, controversele nu întârzie să i le promoveze, iar vânzările albumelor şi turneele îi aduc artistei zeci de milioane de dolari anual. Stefani Joanne Angelina Germanotta, pe numele său adevărat, se poate lăuda cu o avere estimată la 90 de mil. de dolari generaţi numai din turnee, fiind astfel desemnată "cea mai puternică celebritate" a momentului, potrivit Forbes. De patru ori clasată pe primul loc în top, în ultimii şase ani, nici Oprah Winfrey (57) nu are motive să se plângă. Moderatoarea celui mai urmărit show american, care a renunţat recent la acesta, şi-a rontunjit conturile cu nu mai puţin de 2,7 miliarde de dolari în ultimul an. Deşi vedeta se laudă cu câştiguri net superioare celor consemnate de Lady Gaga, topul celor mai puternice celebrităţi a luat în calcul şi ascensiunea mediatică, influenţa şi faima acestora.

FINANCIARUL

Dan Şucu: Premierul s-a specializat în rezolvarea crizelor pe care tot el le creează

Războiul care a generat codul bunelor practici în retail a plecat de la premise greşite. Lupta nu era de fapt în avantajul consumatorului final, ci în favoarea producătorilor multinaţionali, cei care nu pot fi refuzaţi la raft şi care cereau drepturi mai multe decât puteau să le ofere retailerii. Proprietarul celui mai mare producător de mobilă din ţara, Mobexpert, şi preşedintele AMRCR, asociaţie care reuneşte toate multinaţionalele din zona retailului autohton, Dan Şucu, răspunde reporterilor ,,Fin.ro" şi ai ,,Săptămânii Financiare" .

Premieră la Bursă: lichiditatea FP, depăşită de cea a unei companii de pe piaţa Rasdaq

Situaţia este doar conjuncturală, iar revenirea marilor investitori la BVB va repoziţiona FP în top. Listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la sfârşitul lunii ianuarie, Fondul Proprietatea a înlocuit ra­pid SIF-urile în preferinţele inves­titorilor, atât prin prisma potenţialului de creştere, cât şi a lichidităţii. Chiar dacă s-a aflat constant în fruntea emi­tenţilor lichizi de la BVB, incertitudinea de pe plan extern privind reluarea creşterii economice pentru statele europene a creat situaţii de moment, când unii emitenţi au devenit mai atractivi decât FP.

Alianţele, noile strategii ale marilor producători de maşini

Întreprinderea mixtă creată de Hyundai şi Nanjun Auto va fabrica 160.000 de autovehicule pe an. China şi-a propus ca până în 2015 să livreze pieţei locale 1 milion de masini 100% electrice. În urmă cu doi ani, industria auto reprezenta unul dintre motoarele de creştere a economiei globale, iar acţiunile companiilor de resort figurau printre cele mai bine cotate la burse. Criza planetară a schimbat situaţia, obligând societăţile să găsească solutii pentru recuperarea rapidă a pierderilor. Accelerarea procesului de asimilare a pieţelor de perspectivă şi încheierea de alianţe dovedindu-se căile favorite:

Guvernul are în vedere trei variante pentru a "repara" taxa auto

Pronunţarea Curţii de la Luxemburg i-a pus la muncă pe "legiferatorii" de la Palatul Victoria. Executivul ia în calcul trei soluţii pentru impunerea unei noi legislaţii în domeniul taxei pentru autoturismele la mâna a doua aduse din alte state ale UE. Varianta finală este aşteptată la începutul lunii viitoare.

Adrian Vasilescu: Banca Naţională preferă un european la conducerea FMI

Banca Naţională nu este indiferentă faţă de numirea unui nou director general al FMI şi preferă ca funcţia să fie preluată tot de un european, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, menţionând că acordul României cu instituţia internaţionala va continua indiferent de persoana care o conduce. "Sigur că pentru Banca Naţională nu este indiferent cine va fi noul şef al FMI. Sper să fie un european, dar ceea ce vreau să precizez este că acordul nostru cu UE, Banca Mondiala şi FMI nu este un acord cu persoane, ci un acord cu o instituţie", a declarat Adrian Vasilescu.

,,Există semnale că aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregătesc pentru un alt proiect politic"

Dan Voiculescu, vicepreşedintele Senatului, a publicat ieri, pe blogul personal, o analiză a consecinţelor produse de tensiunile din interiorul PDL asupra dezbaterii unor proiecte legislative semnificative de către Parlament. Puterea nu mai dispune de o majoritate parlamentară stabilă nici în Camera Deputaţilor. După congres, tensiunile din interiorul PDL au continuat să crească şi există semnale că aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregătesc pentru un alt proiect politic.

BVB prelungeşte programul de tranzacţionare cu 15 minute

Consiliul de Administraţie al BVB a decis prelungirea programului de tran­zacţionare cu 15 minute, pentru a per­mite investitorilor să reacţioneze la evo­luţia pieţelor din SUA şi speră că prin această extindere să creas­că lichiditatea. Astfel, şedinţa bur­sie­ră va dura 6 ore şi 45 de minute. Valentin Ionescu, directo­rul general al BVB, a declarat că "am vor­bit şi cu Depozitarul Central şi urmează să stabilim o dată comună de cand să extindem pro­gramul. Vom anunţa data cu 15 zile îna­inte. Vrem ca noul orar să intre în vi­goare în prima parte a lunii iunie. Prin această măsură sperăm să avem o creş­tere a lichidităţii, pentru că investitorii reacţionează de obicei la informaţiile şi evoluţia burselor din SUA.

JURNALUL NAŢIONAL

Ai cui sunt caii sălbatici din Letea?

Profitând de lacunele din lege şi de bunăvoinţa primăriei, localnicii din Letea îşi revendică animalele când au chef şi le iese un ban. Acest transport a fost oprit, dar data viitoare alti cai pot sfarsi la abator. Camionul cu peste 50 de cai din Deltă a fost oprit, sambata, în judeţul Brăila de către poliţie. DSV Brăila a constatat mai multe nereguli privind transportarea animalelor şi a decis ca acestea să fie date jos din TIR şi îngrijite până la clarificarea problemei. Un ONG a găsit loc pentru cai la o fermă din Urleasca, unde caii vor sta până li se vor face din nou analizele şi li se va decide soarta. Iubitorii de animale speră ca frumoasele cabaline să scape prin ochiurile aberante ale legii ce dă frâu liber oricui să-şi revendice un cal şi să-l trimită la abator.

România, paradisul lui Tiger Woods

20 de terenuri de golf pe păşuni comunale, pe fonduri europene de la ministerul Elenei Udrea. Într-o ţară în care nici măcar fotbalul, sportul preferat al românilor, nu are încă un teren de nivel occidental, ră­sar precum ciupercile după ploaie te­renurile de golf, toate la nivel "inter­na­ţional", făcute pe fonduri europene ne­rambursabile alocate pe programul operaţional regional pentru turism. Transformarea ţării în paradisul lui Tiger Woods este o ambiţie perso­na­lă a Elenei Udrea, exprimată de aceas­ta public la începutul anului tre­cut, în faţa comisiilor parlamen­ta­re. Atunci spunea Elena Udrea că are în vedere construirea unui teren de golf la Snagov, al cărui cost s-ar fi ri­di­cat la aproximativ 10 milioane de euro. La Snagov nu s-a făcut nimic până acum, dar se face, în schimb, la Arad, în fieful lui Gheorghe Falcă.

NAŢIONAL

A înnebunit lupul: SUA negociază cu talibanii şi dă cu flit Israelului

Negocieri secrete între Statele Unite şi reprezentanţi ai talibanilor au avut loc în Germania, care serveşte ca mediator al acestor negocieri, afirmă revista Der Spiegel în ediţia de duminică. Reprezentantul special al Berlinului pentru Afganistan şi Pakistan, Michael Steiner, serveşte ca mediator al acestor discuţii, a căror ultimă rundă s-a desfăşurat la 7 şi 8 mai, potrivit revistei. Tot potrivit revistei, Statele Unite sunt reprezentate de membri ai Departamentului de Stat şi Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), iar delegaţia afgană este condusă de un apropiat al mollah-ului Omar, liderul talibanilor afgani.

Agresată de DSK: "Tremura, scuipa şi-i venea să vomite!"

Au apărut detalii spectaculoase despre ce s-a petrecut în camera de la hotelul Sofitel, cum s-a derulat agresiunea sexuală a fostului director FMI, starea şi declaraţiile cameristei, primii paşi ai anchetei şi cum a fost prins Dominique Strauss-Kahn. Camerista care s-a plâns de agresiunea sexuală a fost găsită de o supervizoare pe culoar, ascunsă după ce scăpase din apartamentul fostului director al FMI. Angajaţii hotelului au descris-o pe femeie drept traumatizată, cu dificultăţi de vorbire şi îngrijorată că s-ar putea să-şi piardă slujba, relatează surse apropiate de anchetă, citate de The Daily Beast, un prestigios site de ştiri, având acelaşi editor cu Newsweek.

Locic Residential, "muşcată" de insolvenţă

Firma "Locic Residential", controlată de omul de afaceri Marius Locic a intrat în insolvenţă la începutul acestei săptămâni, la propria solicitare adresată Tribunalului Bucureşti. Firma a accesat în 2008 un împrumut cu o valoare de peste 10 milioane de euro de la Volksbank România, garantat cu trei parcele de teren cu o suprafaţă de peste 3.500 de metri pătraţi deţinute pe strada Intrarea Chefalului din nordul Capitalei, pe malul Lacului Tei. Aici Locic intenţionă să ridice un bloc de locuinţe, potrivit informaţiilor de la Arhiva de Garanţii Reale Mobiliare.

Cacealmaua americană: Bin Laden a murit de moarte bună

Un turc de naţionalitate cecenă îi supără pe americani, tocmai când savurau izbânda eliminării lui Osama bin Laden. Berkan Yashar zice că doar l-au dezgropat. Un interviu difuzat de Canal 1 din Rusia cu un fost agent CIA, Berkan Yashar, dezvăluie că Osama bin Laden a murit din cauze naturale la 26 iunie 2006 şi a fost îngropat în Pakistan. Reporterii de la Canal 1 îl cunosc bine pe Berkan Yashar. Prima dată l-au întâlnit în 2008, când îşi dădea în gât foştii angajatori, dezvăluind planul serviciilor secrete occidentale de separare a Caucazului de Nord, în special Cecenia, de Rusia.

Victor Surdu, parlamentar şi dincolo de moarte

Conducerea Camerei se face că a uitat de decesul deputatului. Deşi l-a plâns pe deputat, conducerea Camerei se încăpăţânează să-l ţină încă viu, tergiversând vacantarea mandatului. Meschinele calcule politice pot trece peste orice, chiar şi peste moarte. O demonstrează situaţia regretatului Victor Surdu care, deşi a plecat dintre noi de mai bine de o lună, este încă demnitar în Parlamentul României. Regulamentul Camerei nu prevede niciun termen până la care să fie declarat vacant mandatul în caz de deces.

PUTEREA

"Cuib" al clientelei politice. Un director este plătit cu peste 100 de milioane de lei vechi pe lună. Salarii fabuloase şi angajări suspecte la Compania Naţională a Uraniului

În timp ce reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, atrage atenţia asupra bugetarilor care au conexiuni politice şi ocupă posturi-cheie în companii de stat, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti îi plăteşte regeşte pe cei aproape 100 de angajaţi. Chiar dacă este una dintre zecile de companii care trăiesc cu bani de la stat, directorii, inspectorii sau şefii de servicii din Compania Naţională a Uraniului Bucureşti pleacă acasă lunar şi cu 70 milioane de lei vechi. Unii directori au încasat salarii de peste 100 milioane de lei vechi pe lună.

Noua ordine publică naţională. Ce rişti dacă refuzi să te legitimezi, dacă suni insistent la uşa fostei iubite şi dacă faci sex oral în parc

Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament spre aprobare, românii sunt pasibili de amendă sau chiar de închisoare dacă: ţin bâte în maşină, aruncă bunuri în poliţiştii care îi opresc în trafic, desenează scene vulgare pe amenzi, sună în neştire la telefonul sau la uşa fostei iubite, beau bere în gară. Un grup de 42 de senatori, majoritatea de la PSD, a depus la Parlament un îndrăzneţ proiect de lege care vine să rescrie prevederile legale în vigoare cu privire la ordinea şi liniştea publică. Documentul abia a fost înregistrat la secretariatul Senatului, dar, dacă el va fi adoptat în forma în care a fost propus, lista lucrurilor pe care o persoană fizică sau una juridică nu va mai avea voie să le facă în spaţiul public va fi mult mai mare.

Firma finului lui Gheorghe Falcă a încasat de la Consiliul Judeţean Arad contracte pe bandă rulantă

Palcu Impex SRL, firma care îl are ca asociat şi administrator pe Ovidiu Palcu, va încasa de la bugetul Consiliului Judeţean Arad peste 564.000 de lei fără TVA pentru lucrări de întreţinere a drumurilor pietruite din judeţul Arad. Ovidiu Palcu este finul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, şi membru al Partidului Democrat Liberal. Firma sa a încheiat, în ultimii doi ani, contracte cu Consiliul Judeţean Arad în valoare de peste 3 milioane de lei fără TVA.

O prostituată s-a plâns poliţiştilor că pădurea Băneasa nu are coşuri de gunoi

O prostituată amendată de poliţiştii locali ai Capitalei s-a plâns acestora că în pădurea Băneasa nu sunt coşuri de gunoi în care să poată arunca prezervativele, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Femeia, în vârstă de 25 de ani, practică prostituţia în pădurea Băneasa de circa doi ani, cerând fiecărui client câte 20 de lei pentru o partidă de sex oral şi normal. "E o prostituată-veterană. Are ziua şi amenda. În jumătate de săptămână, a strâns de plată aproape 1.500 de lei", spun cei de la Poliţia Locală. În ultimele zile, poliţiştii locali ai Capitalei au prins şi sancţionat alte 15 prostituate, totalul amenzilor fiind de 7.500 de lei. Prostituatele acţionau în zonele pădurea Băneasa, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Rosetti şi Mătăsari.

ROMÂNIA LIBERĂ

Curăţarea ""Dâmboviţei subterane"" este una dintre cele mai mari lucrări hidrotehnice din următorii ani. Delta care se naşte sub Bucureşti

O echipă de 40 de oameni îmbrăcaţi în costume speciale, închise ermetic şi dotate cu tuburi de oxigen, va coborî în Dâmboviţa subterană, râul din beznă care colectează dejecţiile şi apa reziduală provenite de la cele două milioane de bucureşteni. Este prima dată când se curăţă tunelurile de sub Dâmboviţa, la 25 de ani de la darea acestora în folosinţă. Pe sub leneşa Dâmboviţă de suprafaţă curge Dâmboviţa subterană, un râu cu un debit de 6-10 ori mai mare şi curgere vioaie, care ar putea să ducă uşor la vale, pe sub Bucureşti, o bărcuţă cu un om în ea. Şuvoiul subteran este format din apele menajere provenite de la toată reţeaua de canalizare a Bucureştiului, în lungime totală de 2.473 de kilometri.

Orientul Mijlociu. Preşedintele SUA susţine, în premieră, retragerea Israelului în graniţele din 1967. Ruptură între Obama şi Israel

Într-un discurs consacrat Orientului Mijlociu, preşedintele Barack Obama a pledat - în premieră pentru un lider american - pentru o pace bazată pe graniţele de dinaintea Războiului de Şase Zile. A doua zi, premierul Beniamin Netanyahu a respins categoric propunerea lui Obama într-o conferinţă de presă desfăşurată chiar la Casa Albă.

De ce se teme Antonescu de diasporă

Acuzaţiile pe care i le aduce ministrului de Externe, Teodor Baconschi, cum că ar pregăti o masivă operaţiune de deturnare de voturi în favoarea PDL, depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva sa, dar şi cererea de instituire a unei comisii parlamentare de anchetă pe acest subiect nu reprezintă nimic mai mult decât o diversiune. Una care să mascheze teama sa şi a colegilor din USL de un rezultat care ar reflecta şi în 2012 un fenomen demonstrat deja cu ocazia tuturor alegerilor anterioare: că diaspora votează masiv cu partidul sau candidatul pe care îl consideră cel mai de dreapta, care face cele mai mari eforturi pentru a desprinde România de trecut, de dictatura nomenclaturii care a supravieţuit executării lui Ceauşescu şi a urmaşilor ei.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Statul român subvenţionează pârloagele!

Terenurile nelucrate însumează 1 milion de hectare, iar proprietarii lor primesc de la Guvern 130 de euro/hectar. Agricultura a beneficiat anul trecut de un sprijin financiar, alocat atât din bugetul de stat, cât şi din fondurile europene, în valoare de 3,025 miliarde de euro. O parte importantă din aceşti bani au revenit proprietarilor de terenuri nelucrate, subvenţia la hectar fiind de 130 de euro. Statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii arată că în ţara noastră suprafaţa de teren neutilizat este de aproximativ 1.025.947 hectare, ceea ce înseamnă că în jur de 133 milioane de euro s-au consumat în beneficiul deţinătorilor de pârloage. . Neoficial, se vorbeşte însă despre 2.500.000 de hectare care stau fără a produce nimic.

România ratează şi banii europeni pentru sprijinirea şomerilor

Statul trimite oamenii în şomaj, dar nu-i ajută să se reintegreze pe piaţa muncii. Nepăsarea autorităţilor transformă România în statul european cu cel mai mic grad de atragere a finanţărilor comunitare. Un exemplu în acest sens îl constituie Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), de unde ţara noastră n-a accesat în trei ani niciun euro. Programul este utilizat de statele membre UE pentru sprijinirea angajaţilor care rămân fără slujbe din cauza globalizării sau ca urmare a crizei economice. Banii trebuie folosiţi strict pentru înfiinţarea de locuri de muncă noi şi reintegrarea în activitate a persoanelor disponibilizate. Reprezentantul ANOFM, una dintre instituţiile statului care, alături de Ministerul Muncii, se ocupă de întocmirea actelor necesare pentru obţinerea finanţării din Fond, dă de înţeles că nu are rost să ne batem capul cu acest program, deoarece condiţiile impuse de UE sunt mult prea dure şi e greu să ne încadrăm în ele.

ZIARUL FINANCIAR

Ţiriac face un turn de birouri la capătul noului bulevard Uranus

Ion Alexandru Ţiriac afirmă că este în continuare cerere pentru birouri şi că va începe lucrările la un office de 14 etaje în Piaţa Victoriei, la capătul nordic al viitorului bulevard Uranus. Miliardarul Ion Ţiriac, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, care controlează un business de aproape un miliard de euro anual în imobiliare, auto şi servicii financiare, va demara în perioada imediat următoare construcţia unei clădiri de birouri în Piaţa Victoriei din Capitală, considerată punctul zero al investiţiilor în centre de afaceri. Ţiriac are de mai mulţi ani un teren la intrarea pe strada Buzeşti, pe care mai au clădiri de birouri şi un alt miliardar, Dinu Patriciu, şi companii austriece precum Immofinanz sau Premiumred.

Oamenii de pe bursă: Statul să lupte pentru listarea Romtelecom

Listarea titlurilor deţinute de statul român la Romtelecom, o afacere care ar putea aduce un miliard de euro pe Bursa de la Bucureşti, este blocată de prevederile din contractul de privatizare prin care grupul elen OTE a devenit în 2003 acţionarul majoritar al celui mai mare operator de telefonie fixă, spune Marius Fecioru, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). "Nu am ieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", declară Fecioru, care precizează că fără un răspuns de la Atena procesul de vânzare e îngheţat. "Grupul elen are drept de preemţiune. Preferinţa noastră rămâne pentru listare, este cea mai transparentă procedură de vânzare", adaugă Fecioru.

Transporturile au dat 100 km de autostrăzi din vest pe mâna italienilor. Francezii nu au luat nimic

Jumătate din constructorii celor 98 de kilometri de autostrăzi pentru care Ministerul Transporturilor a semnat contractele la finalul săptămânii trecute sunt firme ita­lieneşti. Astfel, cinci companii de construcţii din Peninsulă, printre care se numără şi Tirrena Scavi sau Carena, au câştigat, în asociere sau chiar pe cont propriu, contracte în valoare cumulată de peste 350 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb