REVISTA PRESEI 23.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 mai 2014

ADEVARUL

Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi

Omul de afaceri Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că ar fi mituit doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti care acum se află în arestul Poliţiei pentru fapte de corupţie. Concret, Adamescu este acuzat că ar fi dat, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar. Avocatul miliardarului Dan Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, avea calitatea de martor în dosarul în care Adamescu este urmărit penal. George Dumitru Claudiu (38 de ani) ar fi colaborat cu procurorii DNA. Una dintre dovezile furnizate anchetatorilor de către apărător ar fi fost o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul sumelor date magistraţilor pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu.

Insolvenţă ilegală > DNA: "Oţelul a făcut "blat" cu unul dintre judecătorii acuzaţi de corupţie!"

În scandalul insolvenţelor, în care 4 judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost acuzaţi de corupţie, e vizat şi Oţelul Galaţi. Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, clubul patronat de Dan Adamescu ar fi intrat în insolvenţă în mod ilegal. Clubul Oţelul a cerut declanşarea procedurii de insolvenţă deşi a înregistrat profit de 12 miliarde de lei vechi la finalul anului 2012. Judecătorul Mircea Moldovan, care e acuzat de corupţie, s-a asigurat că Oţelul va intra în insolvenţă.

Oana Zăvoranu a fost prinsă în flagrant după ce a luat 10.000 euro de la un medic pe care l-ar fi şantajat

Oana Zăvoranu va fi cercetată în libertate. Aceasta a ieşit de la Poliţia Sectorului 3 în jurul orei 23.15. Vedeta de televiziune nu a făcut declaraţii, însă le-a atras jurnaliştilor, în drum spre maşină, să nu se înghesuie, ca să nu-i "strice silicoanele". Avocatul Oanei Zăvoranu, Alexandru Murărescu, a afirmat că banii ceruţi medicului de către clienta lui reprezentau despăgubiri pentru mai multe operaţii estetice pe care aceasta le considera nereuşite. Totodată, Murărescu precizat că vedete de televiziune îşi dăduse întâlnire cu Marek Vâlcu spre a obţine consimţământului acestuia pentru declanşarea procedurii de mediere. Avocatul a adăugat că Zăvoranu a mers la întâlnire însoţită de un "mediator autorizat". Surse apropiate anchetei, susţin că medicul estetician pe care l-ar fi şantajat Oana Zăvoranu este Marek Vâlcu. Acesta îşi desfăşoară activitatea la o clinică privată din centrul Capitalei. Anchetatorii susţin că Oana Zăvoranu i-ar fi trimis chirurgului mai multe SMS-uri, în care i-ar fi reproşat că rezultatele operaţiei la sâni făcută de acesta nu o mulţumesc şi că i-au creat "mai multe probleme".

Crin Antonescu: Nu am făcut nimic din ce ne-am putea reproşa împreună cu PSD. S-a văzut imediat ce au făcut ei după ce PNL a plecat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi prim-vicepreşedintele aceleiaşi formaţiuni politice, Klaus Iohannis, au vorbit joi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre alegerile europarlamentare de duminică, proiectele partidului liberal şi despre alegerile prezidenţiale din toamnă. Crin Antonescu: Noi nu am stat să minţim oamenii la televiziune, să facem plicuri, să scriem scrisori. Noi ne-am dus să vorbim cu oamenii. Contractul a fost încălcat grosolan de cei din PSD, iar PNL nu a putut să meargă în continuare, să tacă şi să mintă (..). Am sperat că lucrurile se remediază, că pot fi normalizate. Am rupt alianţa în momentul în care a merge mai departe însemna impostură şi minciună.

Corespondenţă de la Kiev: Începe reocuparea EuroMaidanului

Corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu, sosit vineri în capitala ucraineană, a relatat că Piaţa Revoluţiei din Kiev începe să fie din nou împânzită de oameni. "Baricadele din Piaţa Independenţei din Kiev sunt formate din zeci de mii de anvelope şi pietre luate din pavaj. Au fost ridicate corturi de campanie în centrul Kievului si pe străzile ce duc spre spre Maidan, potrivit organizatorilor, numărul acestora fiind de peste o sută." "Accesul cu maşina în aceasta zonă ,"Libera de comunism", a fost oprit. Este o altfel de "Piaţă a Universităţii", cea ulterioară revoluţiei din '89", relatează corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu. După ce atenţia întregii lumi s-a concentrat exclusiv spre mişcările separatiste din sudul şi estul Ucrainei, unde vineri au avut loc lupte grele între insurgenţii proruşi şi armata ucraineană, locuitorii Kievului se reîntorc în EuroMaidan.

Miza cea mare la europarlamentare: va fi Juncker sau Schulz?

Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, rezultatul alegerilor europarlamentare de duminică va decide viitorul preşedinte al Comisiei Europene (CE), organismul UE cu funcţii executive. Fiecare partid european şi-a desemnat un candidat pentru şefia Comisiei, care va obţine mandatul numai dacă partidul său câştigă alegerile europene. Sau cel puţin asta susţin liderii de la Bruxelles la nivel oficial. În Tratatul UE, nu este scris nicăieri că preşedintele CE va fi dat în mod obligatoriu de partidul câştigător. Până la urmă, postul de preşedinte al CE ar putea fi ocupat după o negociere între partide. Totuşi, dacă liderii de la Bruxelles îşi vor respecta cuvântul, atunci lupta pentru şefia Comisiei se va da între dreapta şi stânga. Între Jean-Claude Juncker, candidatul partidului Popular European (PPE), şi Martin Schulz, candidatul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

Niţă, ministrul Economiei: Ne aşteptăm la proces cu RMGC. Oricine poate da în judecată statul şi câştiga cu aşa contract

Constantin Niţă a declarat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că se aşteaptă la un proces în instanţă cu investitorul din proiectul minier de la Roşia Montană deoarece "există un contract valabil". "Cu siguranţă statul român va plăti. Există un contract valabil, oricine se poate îndrepta în instanţă împotriva statului şi să câştige într-un asemenea tip de contract. Prin urmare, ne aşteptăm la un proces din partea Roşia Montană (RMGC - n.r.)", a spus Niţă. Întrebat ce a dorit să spună prin afirmaţia "cu siguranţă statul român va plăti" şi cât ar putea plăti statul, Niţă şi-a nuanţat declaraţia, spunând că a vrut să spună că statul va fi dat în judecată. "Nu pot şti eu cu siguranţă, depinde ce va stabili instanţa. Eu nu sunt instanţa. Cu siguranţă ne va da în judecată, ca să fiu mai clar", a spus Niţă. Ministrul Economiei a mai spus că, în cazul unui proces, ministerul va apela la o casă de avocatură deoarece ar putea fi vorba despre un proces internaţional.

Daniel Constantin: Exporturile de carne de porc către China ar putea începe peste aproximativ o lună

Exporturile de carne de porc către China ar putea începe peste o lună, a declarat, la Arad, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în timp ce premierul Victor Ponta a spus că îşi doreşte ca atunci când ajunge la Beijing să consume tot carne românească. Premierul Victor Ponta a vizitat Fabrica de nutreţuri combinate Vinga, deţinută de Smithfield România, jurnaliştii întrebându-l pe premier de când ar putea începe exporturile de carne către China, iar răspunsul a fost oferit de ministrul Agriculturii, care a spus că peste aproximativ o lună. "Când o să merg la Beijing, tot carne românească aş vrea să consum, dar şi în alte părţi din Europa", a spus Ponta.

CURENTUL

Ponta viseaza la o lege care să bage pumnul in gura demnitarilor

Rupt din ce în ce mai mult de realitate, şi obsedat de veşnicul lui război cu Băsescu, Victor Ponta a ajuns să bată câmpii despre necesitatea unei legii care să reglementeze strict ce are voie să spună ori să facă un demnitar al statului român. Intrat într-o vrie haotică după ce Curtea Constituţională i-a respins sesizarea şi nu i-a dat motive pentru o nouă suspendare a Preşedintelui, Premierul nostru a declarat că trebuie reglementat legislativ ce au voie să facă înalţii funcţionari. Victor Ponta vrea o lege care să stabilească foarte clar care sunt atribuţiile demnitarilor şi până unde merge libertatea de exprimare a acestora. Premierul a declarat că partidele aflate la guvernare pregătesc un proiect în acest sens pe care îl vor depune în Parlament.

Profesioniştii din televiziunea publică cer oprirea "abuzului din TVR"

Un grup de angajaţi ai televiziunii publice au transmis, joi, presei o petiţie prin care cer "oprirea abuzului în TVR"şi îi amintesc directorului interimar Stelian Tănase că "există instituţia morală a demisiei". Autorii petiţiei susţin, intre altele, că realizatorii aduşi de Stelian Tănase, fără concurs, din afara TVR, ar fi plătiţi cu mii de euro pe luna, în condiţiile în care TVR se confruntă cu o situaţie financiară extrem de gravă, iar conducerea are de gând să reducă salariile "muritorilor de rând" cu circa 25 la sută. Realizatorul Cornel Mihalache, unul dintre membrii grupului de iniţiativă pentru această petiţie, a declarat pentru HotNews.ro că petiţia este semnată până în prezent de circa 200 de angajaţi TVR şi ca se strâng în continuare semnături. Autorii, care în comunicatul remis presei se desemnează drept "Jurnaliştii din Televiziunea Publică din România" - prezintă acuzator o serie de decizii luate de conducerea TVR în cele cinci luni de când Stelian Tănase este director interimar, perioadă "în care demnitatea noastră profesională a fost călcată sistematic în picioare".

CURIERUL NATIONAL

Reprezentanţii industriei cărnii vor să discute cu FMI şi BM despre avantajele reducerii TVA la 5%

Reprezentanţii industriei cărnii cer oficialilor de la Bucureşti să le permită accesul la discuţiile ce vor avea loc luna viitoare cu FMI şi BM pentru a-i putea convinge pe aceştia că reducerea TVA la carne, de la 24% cât este în prezent la 5%, va aduce beneficii atât Guvernului, cât şi consumatorilor, producătorilor, procesatorilor şi furnizorilor finali. "În luna iunie, Guvernul se va întâlni cu reprezentanţii FMI şi BM. Dorim ca pe agenda acestor discuţii să se afle şi reducerea TVA la carne şi să fim şi noi invitaţi ca parte implicată la aceste discuţii. Nu vrem să devalizăm bugetul de stat. Vrem să putem sta la masă cu oficialii, să participăm la aceste discuţii şi să le prezentăm soluţiile noastre. Vrem să le putem prezenta soluţiile pe care noi le-am găsit pentru reducerea evaziunii din piaţa cărnii", a declarat ieri Alex Jurconi, preşedintele PRO AGRO. Potrivit acestuia, o scădere cu 19% a TVA la carne, de la 24 la 5%, ar însemna o reducere a preţului final plătit de consumator cu 15%.

Analizele medicale vor fi 100% gratuite, dar...

Pentru investigaţiile medicale realizate de pacienţi, aceştia nu vor mai trebui să suporte nicio coplată, însă în limita bugetului CNAS. Dacă se epuizează fondurile alocate pentru o lună, se va proceda ca până acum: cine îşi permite, plăteşte, cine nu, vine luna viitoare. Hotoboc (Palmed): Tarifele decontate vor fi majorate cu 7,31% pentru analizele de laborator şi pentru radiologia de bază, iar pentru radiologia performantă creşterea va fi de 32,63%. Începând cu 1 iunie, de când intră în vigoare pachetul de servicii medicale de bază, analizele medicale cuprinse în acesta vor fi 100% gratuite.

Vizita lui Joe Biden în România, comentată în presa europeană

Prezenţa lui Joe Biden la Bucureşti nu a trecut neobservată în presa europeană, preocupată în aceste zile de situaţia tensionată din Ucraina, aflată în pragul unor alegeri de importanţă capitală. Primele ecouri la acest eveniment cu semnificaţie în viaţa politică actuală din Europa arată că vizita lui Joe Biden pare să fi oferit capitalelor europene, cu precădere ţărilor vecine cu Rusia şi Ucraina, un sentiment că vor beneficia de sprijinul NATO şi al SUA într-o eventuală situaţie ca aceea din Crimeea.Aflat la Bucureşti într-o vizită de 24 de ore, relevă ieri "Le Figaro", vicepreşedintele american Joe Biden a condamnat din nou alipirea Crimeei la Rusia şi a ţinut să sublinieze că frontierele din Europa nu trebuie schimbate prin forţa armelor. Ziarul citat relevă importanţa momentului ales de Biden pentru a face o vizită în zona frontierelor cu Rusia - cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale cruciale ce vor avea loc la 25 mai în Ucraina.

Discuţiile pentru o uniune energetică, umbrite de contractul de gaze dintre Rusia şi China

Lipsa unei politici energetice comune în UE costă blocul comunitar 30 de miliarde de euro pe an, a declarat, miercuri (21 mai), prim-ministrul polonez Donald Tusk la o conferinţă de experţi europeni în energie. Însă, discuţii privind posibilitatea unei uniuni energetice în UE au fost imediat umbrite de ştirile privind înţelegerea dintre Rusia şi China care au convenit asupra unui contract de gaze estimat la o valoare de peste 400 miliarde de dolari (300 miliarde de euro), pe o perioadă de 30 ani, notează EUobserver. Tranzacţia, care se afla în discuţii de aproximativ 10 ani, este aşteptată să ajute Rusia să nu se mai teamă atât de tare de ameninţarea sancţiunilor UE ca urmare a crizei din Ucraina.

Sistemul financiar, cu faţa sau cu spatele la investitori?

Încrederea în industria financiară este la un nivel scăzut în pieţele internaţionale şi comunitatea de profil ar trebui să facă eforturi pentru recâştigarea investitorilor. De asemenea, niciun cadru de reglementare, oricât de complex ar fi, nu poate înlocui siguranţa pe care o conferă doar respectarea eticii şi normelor morale în afaceri. Acestea au fost câteva dintre concluziile evenimentului organizat ieri de Asociaţia Analiştilor Financiari CFA România şi Bursa de Valori Bucureşti, având ca temă aşezarea investitorilor în primul plan. Subiectul este abordat în contextul în care încrederea consumatorilor de servicii financiare în industria de profil la nivel mondial a fost erodată puternic la declanşarea crizei, fiind marginal peste nivelul de 50%, iar în piaţa locală investitorii se simt puşi în inferioritate sau chiar victime de practici la limita abuzului de piaţă sau chiar a unor furturi de active ca în Afacerea Harinvest-BCR.

Sarkozy susţine crearea unei zone economice franco-germane

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a pledat pentru suspendarea actualului spaţiu Schengen şi crearea unei "mari zone economice franco-germane, coerentă şi stabilă, în inima zonei euro", potrivit unui articol publicat, joi, de săptămânalul francez Le Point, relatează AFP. Acest articol a fost publicat, de asemenea, în cotidianul german Die Welt, au anunţat surse apropiate fostului preşedinte al Franţei. Cu doar trei zile înaintea alegerilor europene, Sarkozy a apreciat că "spaţiul Schengen I ar trebui să fie suspendat imediat şi să fie înlocuit printr-un Schengen II, la care statele membre nu ar putea adera, dacă nu adoptă în prealabil aceeaşi politică de imigrare". Potrivit lui Sarkozy, cel puţin "jumătate dintre competenţele comunitare existente" ar trebui să fie eliminate. "Marea zonă economică franco-germană ne-ar permite să ne apărăm mai bine interesele faţă de concurenţa germană, prin omiterea handicapurilor fiscale şi sociale", a afirmat el.

EVENIMENTUL ZILEI

Nesimţirea maximă a unor judecători care decideau soarta unor firme de top

Apar primele detalii în cel mai răsunător dosar de corupţie în cazuri de insolvenţă. Cei patru judecători reţinuţi pentru luare de mită aşteptau aseară verdictul privind solicitarea DNA de arestare preventivă. Cei patru judecători de la Secţia VII Civilă (Falimente/ Insolvenţă) a Tribunalului Bucureşti, acuzaţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au decis, ca magistraţi, soarta unor companii importante. Mircea Moldovan a soluţionat dosare de intrare în insolvenţă sau de respingere a procedurii, privind Hidroelectrica, Rodipet, Plafar, Asmita Gardens, Metro Cash & Carry, Carrefour sau Cuprom. Este vorba de companii cu zeci de mii de angajaţi şi cu active de milioane de euro. Ion Stanciu a fost judecătorul care a decis falimentul IPRS Băneasa, controlată de sirianul Omar Hayssam. Ceilalţi doi, Elena Rovenţa şi Sorin Ciprian Viziru, au soluţionat dosare privind companii de presă sau imobiliare.

Avocatul George Dumitru, care s-a sinucis la începutul săptămânii, recunoscuse la DNA că a intermediat şpaga lui Adamescu către judecători!

Detalii inedite apar în motivarea arestării preventive a judecătorilor Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă. Potrivit sursei citate, în document apare numele lui George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu. În ziua în care au fost reţinuţi cei patru judecători, pe 19 mai, la 40 de minute de la difuzarea ştirii, George Claudiu Dumitru, avocatul omului de afaceri Dan Adamescu, s-a sinucis, aruncându-se în faţa trenului în staţia de metrou Piaţa Universităţii. Avea 36 de ani! Omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus sub învinuire ieri de procurorii anticorupţie. Potrivit încheierii Curţii de Apel Bucureşti, avocatul a recunoscut la DNA că Dan Adamescu şi fiul său, Bogdan Alexander Adamescu, şi-ar fi dat acceptul pentru coruperea magistraţilor.

JURNALUL NATIONAL

Consulul onorific al României la Graz: "Europa are multe de învăţat de la România. Românii nu sunt naţionalişti, ci regionalişti"

Andreas Bardeau este consulul onorific al României la Graz (Austria). Descendent al unei familii nobiliare, posesor al Palatului Kornberg din Oststeiermark, Bardeau a început investiţiile în România în 2001, devenind între timp posesor al peste 21.000 de hectare de teren agricol în zona oraşului Timişoara. Într-un interviu acordat pentru Kleine Zeitung din Graz, Andreas Bardeau vorbeşte laudativ despre România şi experienţa sa aici. "În momentul în care ai un trecut istoric de aristocrat poţi să vezi lucrurile global şi pe termen lung. Îţi oferă o perspectivă europeană şi nu una limitată regional. Uniunea Europeană este un lucru excepţional. Dacă ne uităm la România, vedem acolo în Transilvania şi Banat că încă de acum 250 de ani acest lucru era funcţional. Iar astăzi, puţini ştiu despre asta, sunt rezervate 18 locuri în Parlamentul ţării pentru reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi religioase, începând de la rromi şi evrei până la kosovari, albanezi, cehi, saşi, ruteni, sârbi, croaţi şi italieni. Acest grup de deputaţi poate înclina balanţa în Parlament", spune Bardeau.

Thailanda: Şeful Armatei a anunţat lovitura de stat în direct, la televiziune

Şeful Armatei terestre thailandeze, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat joi o lovitură de stat, într-o declaraţie în direct la televiziune, după şapte luni de criză politică, relatează AFP. ''Pentru ca ţara să revină la normalitate, forţele armate trebuie să preia puterea începând din 22 mai, la ora 16:30 (ora 09:30 GMT)'', a afirmat Prayut Chan-O-Cha. Armata regală thailandeză a decretat marţi Legea Marţială din cauza intensificării mişcărilor de stradă atât pro, cât şi antiguvernamentale. "Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat şeful Armatei. Ministerul român al Afacerilor Externe le recomandă tuturor cetăţenilor care se află pe teritoriul acestui stat sau care doresc să călătorească în Regatul Thailandei să consulte site-urile de specialitate, precum şi pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.

Leul a fost cotat la cel mai bun curs din august 2013

Leul s-a apreciat puternic joi în faţa monedei europene, euro fiind cotat de Banca Naţională a României la 4,4170 lei, în scădere cu 2,08 bani (0,46%) faţă de cotaţia de 4,4378 lei din ziua anterioară. Un nivel mai mic decât 4,4170 lei pentru euro a fost înregistrat pe 6 august 2013, potrivit datelor BNR. Leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, acesta fiind cotat la 3,2280 lei, în scădere cu un ban (0,3%), de la 3,2380 lei, cât a fost miercuri. Gramul de aur s-a ieftinit cu 16 bani (0,12%), până la valoarea de 134,3308 lei, faţă de nivelul de 134,4973 lei anunţat miercuri.

NATIONAL

Dan Sova si "Doi s' un sfert", recuperari in stil mafiot pentru Gruia Stoica

Lupta pentru miliardele de euro alocate de Comisia Europeana pentru refacerea si dezvoltarea infrastructurii din domeniul transporturilor capata deja nuante interlope. Pentru ca, mai nou, au iesit la iveala, in afara de obisnuitele epurari politice care au loc odata cu schimbarea conducerii unui minister, si "maziliri" ale unor inalti demnitari care nu au cedat santajului la care au fost supusi. Cel putin asa reiese din informatiile intrate in posesia organelor abilitate, care urmaresc cu maxim interes formarea si dezvoltarea la varful Ministerului Transporturilor a unei grupari transpolitice care actioneaza sub obladuirea lui Dan Sova. Anchetatorii verifica acum comiterea unei posibile infractiuni de santaj impotriva unui secretar de stat, care a fost amenintat ca "zboara" din functie daca nu ii da afaceristului Gruia Stoica cei 10 milioane de euro care fusesera depusi drept garantie pentru privatizarea CFR Marfa, dar care se aflau in custodia DIICOT.

Divortul magnatului Ioan Niculae: partaj de peste un miliard de euro

Dupa ce, in 2012, miliardarul roman Ioan Niculae a intentat actiune de divort, sotia sa, Domnita Niculae a cerut partajul averii impresionante a acestuia: este vorba de terenuri, proprietati, utilaje etc, un patrimoniu estimat la peste un miliard de euro. Ultimul termen a avut loc la Judecatoria Sectorului 1. Ioan Niculae, numarul unu in topul Forbes Romania, si singurul romaan prezent in Topul Forbes al miliardarilor de pe mapamond, a avut un mariaj de 31 de ani cu Domnita Niculae. Principalele afaceri ale sale sunt legate de agricultura- comert exterior cu ingrasaminte chimice , dar si afaceri in domeniul industriei alimentare.

Fiscul ia la puricat 2.000 de averi mari

Fiscul si-a facut un plan de verificare a averilor mari detinute de 2.000 de persoane fizice, astfel ca administratiile fiscale din teritoriu trebuie sa intocmeasca liste cu cate 50 de oameni avuti. Intocmirea listelor va avea loc in intervalul iulie-septembrie 2014, iar din toamna, administratiile fiscale teritoriale trebuie sa verifice daca bogatasii "arondati" fiecarui judet si-au declarat corect veniturile. Bucurestiul nu va intra in "marea puricare", intrucat in Capitala s-au efectuat deja verificari. Pana in prezent au fost controlate averile a 30 de persoane, la zece dintre acestea constatandu-se diferente intre ce au declarat si cat au acumulat in realitate.

PUTEREA

Ministrul Bănicioiu s-a făcut de râs! Habar n-are că o strategie pentru radioterapie există din 2007

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Tineretului şi Sportului în primele două guverne de încercare Ponta, şi promovat acum de premier într-un fotoliu greu, cu adevărat social-democrat, cel al Sănătăţii, şi-a devoalat zilele astea desăvârşita incompetenţă în domeniul de care este responsabil. Aflat miercuri în turneu electoral prin Sibiu, ministrul a fost întrebat ce părere are despre faptul că, la Spitalul Judeţean din oraş, aparatul de radioterapie care urmează să fie instalat aparţine societăţii Polisano, cea care a concesionat spaţiul respectiv, iar pacienţii vor plăti unele servicii medicale. Bănicioiu, senin, a replicat: "Din păcate, după 24 de ani de reformă, România nu a avut niciodată o strategie pentru radioterapie". Il informăm pe "ilustrul" medic stomatolog Bănicioiu că, în anul 2007, pe când el încă se mai lustruia în politica înaltă, un grup de specialişti, doctori şi manageri, a întocmit un raport detaliat privind starea tuturor laboratoarelor de radioterapie din România, a dotărilor - până la ultimul aparat specific, a personalului - până la ultimul om, şi a costurilor - până la ultimul leu.

Veste proastă pentru Corina Creţu. Bună pentru Dacian Cioloş

Deşi de luni va avea asigurat un nou mandat de europarlamentar, pesedista Corina Creţu (foto) poate să-şi pună pofta în cui. Scandalul de amor cu Collin Powel i-a îngropat defintiv şansele de a face parte din executivul european. În schimb, actualul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloş, este preferatul Bruxelles-ului pentru un nou mandat, de data asta la portofoliul Fondurilor Europene. Cioloş este foarte apreciat la Comisia Europeană, deoarece, deşi a gestionat o parte uriaşă a bugetului comunitar, nu s-a confruntat cu nici o reclamaţie. Problema este însă la Bucureşti, unde războiul dintre palate va crea o mare problemă privind nominalizarea lui Cioloş. Aşa că o variantă de rezervă este Mircea Geoană, de care cam toţi vor să scape.

JPMorgan, campioană la încălcarea regulilor în SUA, amendată cu 95.000 de dolari

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active,a fost declarată campioană la încălcarea regulilor. Abaterile acestei companii nu au rămas nepedepsite. JPMorgan a fost amendată cu 95.000 dolari, sumă egală cu profitul pe care îl poate obţine în circa 3 minute. Compania a omis să raporteze adecvat de 6.300 de ori tranzacţii cu obligaţiuni către un sistem de urmărire a preţurilor. Autoritatea pentru Reglementare în Industria Finaciară (Finra) din SUA a amendat în ultimele cinci luni şi alte instituţii financiare pentru nereguli similare, inclusiv Morgan Stanley, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Citigroup, potrivit Bloomberg.

ROMANIA LIBERA

25 mai. Alegeri sub spectrul Rusiei

Duminică au loc alegeri pentru Parlamentul European, dar şi alegeri prezidenţiale în Ucraina. În mod neaşteptat, ­ambele scrutine au drept miză centrală relaţia viitoare a Europei cu Rusia lui Vladimir Putin şi soarta Ucrainei. Pe lângă socialişti şi neocomunişti (aliaţii tradiţionali ai Moscovei) alegerile europene de anul acesta mai înregistrează fenomenul ascensiunii formaţiunilor populiste. Despre faptul că partidele naţionalist-populiste, de la Frontul Naţional din Franţa, la Jobbik, în Ungaria, în pofida diferenţelor dintre ele împărtăşesc admiraţia pentru Rusia şi Putin am mai scris. Acum două zile, New York Times publica un articol în care susţinea că Rusia finanţează presa, grupuri de cercetare şi alte organizaţii europene pentru a promova imaginea şi viziunea Moscovei. Statele Unite sprijină şi ele grupuri externe favorabile, dar avansul Rusiei în Europa, spre deosebire de vectorii de stânga din timpul Războiului Rece, virează acum spre extrema dreaptă şi chiar spre fascism, cauza pe care Moscova pretinde că o combate în Ucraina."

Politicienii ne vor proşti - despre o campanie electorală care ne-a îndepărtat de Europa

Cu o opoziţie decimată de orgolii aparent principiale şi o coaliţie social democrată la putere care, crezându-se omnipotentă şi beneficiind de prezumţia unui scor electoral (prea) confortabil la viitorul scrutin, nu a avut niciodată o motivaţie reală să se implice în educarea electoratului, am ajuns la finalul campaniei electorale pentru alegerea viitorului Parlament European din care românii, inclusiv subsemnatul, nu am rămas cu mare lucru. Nu numai că nu am adus Europa în case, ba chiar am alungat-o cu sloganuri şi manifestări politicianiste care au dus bătălia de valori europene în derizoriu.

Nava militară USS Vela Gulf va intra vineri în Marea Neagră

Crucişătorul american Vela Gulf va ajunge vineri în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia din cauza crizei din Ucraina, relatează publicaţia Stars and Stripes. Echipajul navei militare americane va participa la antrenamente cu aliaţii, în cadrul cooperării în domeniul securităţii, anunţă colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. "Prezenţa navei militare în Marea Neagră demonstrează angajamentul Statelor Unite de a coopera strâns cu aliaţii în scopul sporirii securităţii şi stabilităţii maritime", a explicat Warren. De la amplificarea crizei din Ucraina, Washingtonul a trimis mai multe nave militare în Marea Neagră, pentru exerciţii comune cu aliaţi din cadrul NATO. Convenţia de la Montreux (1936) interzice navelor militare ale unor ţări nonriverane să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Guvernul trimite jandarmi la Departamentul de Energie

Includerea Departamentului pentru Energie pe lista obiectivelor păzite cu jandarmi a fost aprobată în şedinţa din această săptămână a Guvernului, prin hotărâre. "Ţinând seama de însemnătatea strategică deosebită a Departamentului pentru Energie în domeniul situaţiilor de urgenţă, precum şi în contextul politico-economic internaţional actual, asigurarea pazei şi protecţiei sediului acestuia cu efective de jandarmi reprezintă o necesitate de stringentă actualitate", se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Posturile necesare pentru instituirea pazei şi protecţiei cu efective de jandarmi la sediul Departamentului pentru Energie vor fi asigurate prin redistribuire la nivelul Jandarmeriei Române. În prezent, paza instituţiei este asigurată de o firmă privată.

ZIARUL FINANCIAR

Electrica scoate 51% din acţiuni pe bursă pe 10 iunie. Preţ: 390 mil. euro

Oferta de vânzare pe bursă a 51% din acţiunile statului la compania Electrica începe în două săptămâni. Investitorii mici vor avea subscrierile garantate până la 1.000 de acţiuni, echivalentul unei sume estimate de 3.600 de euro. Oferta publică de vânzare de acţiuni derulată de Electrica, companie cu venituri de peste 5,5 miliarde de lei, care alimentează cu energie Transilvania şi nordul Munteniei, va începe pe 10 iunie şi va dura zece zile lucrătoare, până pe 23 iunie, potrivit unor surse din piaţă. Statul va scoate la vânzare 51% din acţiunile companiei şi se aşteaptă să strângă peste 390 de milioane de euro de la investitorii locali şi de la cei de pe bursa de la Londra. Oferta Electrica este aşteptată să fie cea mai mare listare de pe bursa de la Bucureşti, peste cea derulată de Romgaz în toamna anului trecut.

Allianz a închiriat birouri în nordul Capitalei pentru dezvoltarea unui centru de servicii cu 400 de angajaţi

Gigantul german Allianz, com­pa­nie de asigurări cu venituri de peste 110 miliarde de euro în 2013 la nivel mondial, a închiriat în cadrul proiectului Floreasca Park din nordul Capitalei un spaţiu de birouri de până la 3.500 de metri pătraţi care va fi ocupat în etape prin dezvoltarea unui centru global de servicii. Germanii au pe piaţa locală de 20 de ani ope­raţiuni în cadrul unui parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, compania de asi­gu­rări Allianz-Ţiriac realizând anul trecut prime brute subscrise de 209 milioane de euro. Acum însă, Allianz vrea să mute în România activitatea unui centru de servicii din vestul Europei datorită costurilor mai scăzute cu salariile şi spaţiile de birouri de pe piaţa locală, la scurt timp după ce şi gigantul bancar Deutsche Bank a deschis la Bucureşti un centru tehnologic în cadrul căruia va angaja 500 de persoane.

Raiffeisen a adăugat 52 mil. euro la stocul de credite în T1, dar din depozite au plecat 217 mil. euro

Austriecii de la Raiffeisen au încheiat primul trimestru cu o creştere de 1,2% a volumului de credite faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2013, până la 4,3 mld. euro, retailul menţinându-şi poziţia dominantă în portofoliu cu o pondere de peste 63%. Banca a reuşit în ultimii doi ani să menţină stocul de credite în jurul a 4,2 - 4,3 mld. euro, ajutată şi de preluarea în 2013 a portofoliului de retail al Citibank, pe o piaţă în care majoritatea jucătorilor mari au dificultăţi în a acoperi rambursările cu producţia nouă de credite. "Soldul de credite pentru clienţi corporate a crescut cu 4% trimestru la trimestru, iar pentru IMM-uri cu 2%. Am continuat să finanţăm economia prin creditele la termen acordate în T1 de peste 300 milioane de euro, dintre care peste o treime au fost acordate pentru clientii persoane fizice", spune Bogdan Popa, vicepreşedinte executiv pe financiar al Raiffeisen Bank.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb