REVISTA PRESEI 23.06.2012

Willy Homner
Revista Presei / 23 iunie 2012

ADEVARUL

Macovei semnalează încălcarea legii deţinuţilor prin vizitele primite de Năstase şi cere demisia ministrului Ioan Rus

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei semnalează încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus. "Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", susţine Monica Macovei, într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei Mediafax. Ea adresează o serie de întrebări, susţinând că răspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

"The Economist": "condamnarea lui Adrian Năstase trimite un semnal puternic"

"Oricare ar fi soarta lui Adrian Năstase, cazul lui transmite un semnal puternic. Pentru prima dată de la căderea comunismului, România a demonstrat că poate trimite politicieni puternici în spatele gratiilor , indiferent câţi bani sau câtă putere au", scrie publicaţia britanică "The Economist", care relatează pe larg cazul lui Adrian Năstase. "Un fost premier al României a fost operat în urma unei tentative de sinucidere, la câteva ore după ce i s-a spus că va merge la închisoare pentru corupţie", scrie prestigioasa publicaţie britanică "The Economist".

Cine este Bogdan Popovici, patronul de presa, care merge la inchisoare alaturi de Nastase

Bogdan Popovici, unul dintre cei sase inculpati in dosarul Trofeul Calitatii, care a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, este fondatorul si presedintele Forum Invest, unul dintre cele mai mari evenimente economice organizate in Romania. De asemenea, el este cel care a lansat saptamanalul economic Banii Nostri. Bogdan Popovici si sotia sa Marina Ioana controleaza opt din cele noua firme implicate in dosarul "Trofeul Calitatii", dosar care se refera la strangerea ilegala de fonduri pentru finantarea campaniei prezidentiale a lui Adrian Nastase in 2004.

Preşedinţia: Guvernul adoptă o poziţie greşită dacă se consideră în conflict cu preşedintele

Traian Băsescu consideră că Guvernul adoptă o poziţie greşită dacă se consideră în conflict cu preşedintele, declară Bogdan Oprea, care mai arată că preşedintele nu înţelege de ce timpul alocat şedinţelor de guvern este pierdut pentru a discuta teme politice, în loc să fie folosit pentru guvernare. "Referitor la declaraţiile prim-ministrului României, domnul Victor Ponta, care susţine că există un conflict între dânsul şi preşedintele României, domnul preşedinte Traian Băsescu ţine să precizeze că, în ceea ce îl priveşte, nu se află în conflict nici cu prim-ministrul României şi nici cu Guvernul României chiar dacă unele puncte de vedere sunt divergente", se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, remisă, vineri seară, agenţiei Mediafax.

Board-ul FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România şi disponibilizarea a 475 milioane de euro

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi, concomitent, disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din această vară de olandezul Erik de Vrijer. Principalul angajament din cadrul acordului îl reprezintă introducerea managementului privat la companiile de stat şi privatizarea parţială, în special prin listarea la bursă, sau vânzarea de pachete majoritare de acţiuni. Statul român a convenit cu FMI să organizeze oferte publice pentru 15% din acţiunile Transgaz până la 15 iunie, 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, şi să urgenteze pregătirile pentru vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârşitul acestui an. Obiectivul privind vânzarea pachetului de acţiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins în termenul prevăzut, după intrarea companiei în insolvenţă.

Merkel nu vrea ca fondurile europene de salvare să recapitalizeze direct băncile

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat vineri că nu este de acord ca fondurile europene de stabilitate, EFSF şi ESM, să contribuie direct la recapitalizarea băncilor îndatorate, subliniind că tratatele europene nu permit acest lucru, relatează AFP. Mecanismul provizoriu EFSF (Fondul European de Stabilitate Financiară) şi succesorul său ESM (Mecanismul European de Stabilitate), de 500 de miliarde de euro, sunt instrumente de solidaritate, dar nu pot exista garanţii fără un control, a spus Merkel. "Dacă aş da banii direct unei bănci spaniole, sau unei alte bănci, nu aş putea spune că acea bancă trebuie să se schimbe, pentru că nu răspund de ea. Sunt cancelarul Germaniei, pot spune acest lucru doar băncilor germane", a subliniat cancelarul. Ea a adăugat că nu este vorba că nu vrea, dar tratatele au fost redactate astfel încât partenerii la nivel european sunt guvernele.

E oficial! Legea Big Brother a intrat în vigoare. SMS-urile, apelurile şi e-mail-urile vor fi înregistrate

Controversata lege prin care furnizorii de servicii telecom sunt obligaţi să stocheze date despre apelurile telefonice, mesajele SMS şi e-mail-urile utilizatorilor de servicii de comunicare a intrat în vigoare ieri, 21 iunie 2012. Legea numărul 82/2012 prevede stocarea timp de şase luni a acestui gen de informaţii, pentru a putea fi puse la dispoziţia autorităţilor în caz de infracţiuni a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 18 iunie, anul acesta şi a intrat în vigoare cu trei zile mai târziu. Prevederile aceste legi se vor aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Siria recunoaşte că a doborât un avion militar turc

Siria a recunoscut vineri că a doborât un avion de vânătoare F-4 turc în largul coastelor sale, confirmând astfel declaraţiile făcute de primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, informează Agerpres. "Am confirmat că ţinta a fost un avion militar turc, care a fost lovit direct după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. El s-a prăbuşit în mare în apele teritoriale siriene la aproximativ 10 km de coastele provinciei Latakia", a declarat în timpul serii un purtătorul de cuvânt al armatei siriene, care a solicitat anonimatul. Purtătorul de cuvânt a adăugat că radarele siriene au detectat vineri în jurul orei 11.40 o ţintă neidentificată, care a pătruns în spaţiul aerian sirian cu mare viteză şi la joasă altitudine. Apărarea antiaeriană a primit atunci ordinul să deschidă focul, a adăugat el, citat de AFP.

EUR a făcut vineri un nou maxim istoric faţă de leu, la cotaţia oficială a BCE

Moneda unică a făcut ieri un nou maxim istoric potrivit cotaţiei oficiale publicată pe site-ul Băncii Centrale Europene. BCE a publicat astăzi un preţ de 4,4733 lei pentru un euro. Euro s-a apreciat astăzi şi la cursul oficial stabilit de Banca Naţională a României, dar s-a menţinut totuşi sub nivelul maxim istoric de 4,662 lei, realizat în data de 24 mai 2012. Leul închide săptămâna în scădere faţă de euro. Publicat la circa 3 ore după cursul oficial stabilit de Banca Naţională a României, raportul dintre moneda unică europeană şi leu indică un nou maxim istoric pentru euro. Raportul calculat şi publicat azi pe site-ul propriu de Banca Centrală Europeană indică un nivel de 4,4733 lei pentru un euro. Anteriorul maxim atins de moneda unică în raport cu cea românească, potrivit datelor BCE, a fost d 4,473 lei pe euro, şi a fost înregistrat la începutul lunii iunie.

Pierderea credibilităţii guvernului Rajoy pune Spania în primejdie

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, şi-a irosit majoritatea capitalului său politic câştigat acum şapte luni în urma victoriei în alegerile parlamentare, guvernul său nereuşind să gestioneze criza fapt care creşte riscurile ca Spania să devină prima economie de 1.000 de miliarde de euro în nevoie de asistenţă financiară generală, spun analiştii. Rajoy a fost arătat cu degetul de către liderii grupului celor mai dezvoltate 20 de economii mondiale, şi a fost ridiculizat de opoziţie şi de comentatori după ce costurile de finanţare ale ţării sale au atins nivelul maxim al erei euro, cu toate că băncile spaniole au beneficiat de un ajutor de 100 de miliarde de euro. Rajoy a declarat acest ajutor drept "o victorie care rezolvă problemele instituţiilor financiare", aminteşte agenţia de ştiri Bloomberg.

Lecţiile învăţate în 1997 ajută ţările asiatice să depăşească criza

Ţările asiatice sunt mult mai bine pregătite pentru a depăşi actualele şocuri la care este supusă economia globală, datorită experienţei câştigate în criza regională din 1997-1998. Cu acea ocazie, statele din Asia şi-au pus la punct instrumentele prin care să poată fi sprijinită cererea domestică şi sistemele financiare naţionale, a declarat Zeti Akhtar Aziz, guvernatorul băncii centrale a Malaeziei şi un veteran al acelei recesiuni. Încrederea sa reflectă sentimentele decidenţilor politici din întreaga regiune, cei chinezi anunţând o revenire economică spectaculoasă în această lună iar Indonezia declarând, în această săptămână, că sectorul său bancar continuă să crească în pofida crizei europene, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Cezar Preda, şocat de afirmaţia lui Ponta privind şedinţele de Guvern

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat,astăzi, că premierul Victor Ponta a făcut "cea mai şocantă declaraţie" din ultimii 22 de ani când a spus că în şedinţele de Guvern 75% din timp este consumat pentru respingerea atacurilor politice, notează Mediafax. "Este cea mai şocantă declaraţie pe care am auzit-o de la vreun prim-ministru de vreo 22 de ani încoace. Ce om spune românilor că 75% din timpul alocat şedinţelor de guvern este ocupat cu stabilirea unei metodologii de reacţie politică la Traian Băsescu? Este incalificabil să spui românilor că tu guvernezi pentru a-l elimina pe Traian Băsescu, nu pentru altceva", a precizat Cezar Preda. El l-a criticat pe Ponta pentru că "anunţă cu nonşalanţă şi inconştienţă că nu-şi poate atinge ţintele economice pentru că el e ocupat cu Traian Băsescu".

USL are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea preşedintelui

USL are nevoie doar de trei voturi în Parlament pentru suspendarea preşedintelui, însă dacă procedura se prelungeşte după finalul sesiunii parlamentare, social-liberalii ar avea nevoie de încă 11 voturi, pentru că mulţi dintre parlamentari vor pleca să îşi preia funcţiile câştigate la alegerile locale, arată Mediafax. USL trebuie să strângă, la momentul actual, cel puţin 229 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta anunţă alegeri parlamentare pe 1 noiembrie sau pe 2 decembrie

Alegerile parlamentare ar putea fi organizate la începutul lunii noiembrie sau pe 2 decembrie, a anunţat premierul Victor Ponta, citat de Bloomberg. şeful Guvernului s-a întâlnit astăzi cu jurnaliştii străini din Bucureşti. Acum trei săptămâni, Ponta a afirmat că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie. El a cerut un acord politic cu PDL. În urmă cu aproape trei săptămâni, premierul Ponta, susţinut de Crin Antonescu, preşedintele PNL, anunţa ideea organizării alegerilor parlamentare în octombrie, deoarece România are nevoie rapid de o majoritate solidă în Parlament.

Obsesia lui Antonescu pentru Băsescu e mai presus de lege

Liberalul l-a ameninţat pe preşedinte cu suspendarea dacă nu-l va învesti pe Puiu Haşotti ministru al Culturii. Deşi avea dreptul constituţional să refuze, şeful statului a acceptat numirea. Crin Antonescu este realmente obsedat de suspendarea lui Băsescu. Nu se mai împiedică de lege. Tot mai nerăbdător să preia fotoliul de la Cotroceni, preşedintele PNL s-a lansat ieri într-un atac public furibund, în care l-a ameninţat pe şeful statului că, dacă va refuza învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii, USL va iniţia luni procedurile de suspendare a acestuia. În cele din urmă, Traian Băsescu a acceptat numirea lui Haşotti. Prin intervenţia sa, Antonescu a aruncat practic la coş o decizie a Curţii Constituţionale (98/ 7 februarie 2008), care dă dreptul preşedintelui să refuze o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru.

ZIUA şI PLAGIATUL. Robert Negoiţă e DOCTOR în Drept şi s-a inspirat din Mugur Isărescu

Potrivit blogului "La colţu' străzii", teza de doctorat a lui Robert Negoiţă ar conţine fragmente plagiate de pe site-ul BNR, aparţinându-i guvernatorului Mugur Isărescu. "Amploarea şi diversitatea schimbărilor din lumea contemporană au afectat şi România, aducând profunde modificări de natură politică, diplomatică, socială, financiară, economică, tehnică şi tehnologică, religioasă, informaţională, etc." este primul paragraf din textul lui Robert Negoiţă, care şi-a obţinut doctoratul la începutul anului la Academia de Poliţie, avându-l drept referent, printre alţii, pe cunoscutul Costică Voicu. Potrivit site-ului citat, primul paragraf aparţine unui alt doctor din Poliţie, Grigoriu Marian. O altă secţiune din teza lui Robert Negoiţă îi aparţine lui Mugur Isărescu: "Cauza profundă a actualei crize financiare o constituie lichiditatea abundentă creată de principalele bănci centrale ale lumii (FED, BOJ) şi de dorinţa ţărilor exportatoare de petrol şi gaze de a limita aprecierea monedei". Textul original este prezent pe site-ul BNR.

Ultimatumul italian înaintea săptămânii de foc din Zona Euro

Europa are nevoie de soluţii economice comune, şi mai ales rapide, avertizează guvernul de la Roma. Doar o săptămână au la dispoziţie liderii europeni pentru a salva Zona Euro, în caz contrar viitorul politic şi economic al bătrânului continent riscă să fie compromis. Avertismentul a fost lansat de premierul italian Mario Monti cu doar şase zile înaintea Consiliului European şi la scurt timp înaintea unui mini-summit de la Roma între liderii Italiei, Germaniei, Franţei şi Spaniei, care trebuie să pregătească reuniunea la vârf de la Bruxelles din 28 şi 29 iunie. Dacă nu se va ajunge la un plan credibil, "frustrarea populară faţă de Europa se va amplifica", a atras atenţia Monti, avertizând că aceasta va atrage după sine mişcări de protest mult mai ample.

Ţara care îşi vinde AUTOSTRĂZILE pentru că nu mai are bani. Rothschild face consultanţa!

Criza acestei ţări atinge noi şi noi culmi. Nu numai că a ajuns să-şi vândă terenurile şi hotelurile, dar a început să scoată la vânzare proiecte de infrastructură strategice. Este vorba, aşa cum probabil aţi ghicit, de Grecia, care a publicat pe site-ul agenţiei de privatizări, un anunţ de scoatere la vânzare a unei autostrăzi. şi nu e vorba de o autostradă, ci de autostrada Egnatia Odos, cunoscută sub denumirea de A2, care este şi cea mai lungă autostradă din Grecia, având o lungime de aproape 700 de km. Pe site-ul Fondului de Dezvoltare a Activelor Republicii Elene, organismul care se ocupă de privatizarea activelor statului, autostrada Egnatia Odos este într-o listă de proiecte "de infrastructură pe care statul grec intenţionează să le privatizeze prin concesionare şi/sau vânzare". Tot pe această listă se află 12 porturi, compania de autostrăzi, aeroporturi regionale şi Aeroportul Internaţional din Atena.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Titlul reproduce o "zisa" a lui Fane Spoitoru, referindu-se la Romania.

    Intr-adevar, noi nu ne vindem tara, o dam pe degeaba !  

    Cu ce suntem noi superiori grecilor daca facem totul pentru a da pe nimic ultimele perle ale economiei romanesti: Hidroelectrica , Transgaz si celelalte?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb