REVISTA PRESEI 23.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 septembrie 2015

ADEVARUL

Sorin Roşca Stănescu: "Ce dacă am fost la închisoare? Sunt un model de urmat pentru tinerii ziarişti"

Chiar dacă e proaspăt ieşit din închisoare şi chiar dacă a amestecat jurnalismul cu politica şi cu afacerile, Sorin Roşca Stănescu e trist că presa din România n-a fost formată numai din oameni ca el. "Adevărul" continuă seria de interviuri despre presa ultimilor 25 de ani cu un ziarist controversat, dar reprezentativ pentru multe redacţii. Sorin Roşca Stănescu a fost reporter de investigaţii la toate marile ziare ale României postcomuniste. În 1994 şi-a făcut propria gazetă, "Ziua", la care a fost director şi acţionar alături de naşul său, Dinu Patriciu. În 2010, "Ziua" şi-a încetat apariţia. În 2014, Dinu Patriciu a murit. În acelaşi an, Sorin Roşca Stănescu a ajuns la închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate în Dosarul Rompetrol. Pare un final tragic al unei mari aventuri. Dar Sorin Roşca Stănescu merge mai departe. Nu găseşte nimic greşit în cei aproape 50 de ani de presă pe care-i duce în spate: nici ambivalenţa securist-ziarist din anii '70-"80, nici cadourile de mii de dolari primite la conferinţele de presă prin anii "90, nici ştampila de şantajist care i s-a lipit pe frunte în anii 2000, nici intrarea în politică, nici prietenia cu afaceriştii controversaţi.

Doi tineri din Ardeal au inventat un site de unde cumperi tot ce vrei, dar nu dai niciun ban

Bişniţa şi trocul n-au murit, ele se transformă. La concluzia asta au ajuns un bistriţean şi un clujean care au creat un sistem sub forma unui web site care-ţi permite să te scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie şi în schimbul lor să primeşti obiecte pe care poate nu ţi le permiţi. Dacă în ţări precum Germania sau Austria ideea donării şi a trocului este pusă în practică de decenii bune şi nu mai este asociată cu o anumită categorie socială, în România abia acum încearcă să-şi facă loc acest concept. Printre promotorii bişniţei şi ai trocului se numără şi doi tineri din Bistriţa şi respectiv Cluj-Napoca. Este vorba despre Andrei de 28 de ani din Bistriţa, team leader la Emerson şi Dragoş un tânăr antreprenor de 29 de ani care are o firmă ce oferă servicii în IT. Cei doi nu doar că promovează ideea de bişniţă şi troc, ci au şi mutat-o în mediul on-line, punând la cale un sistem destul de complex de "schimburi". L-au denumit bişniţ.ro, numele fiind împrumutat tocmai de la bine-cunoscutul termen bişniţă.

Un divorţ cerut in rate. Femeia din Romania care trebuie sa plătească 50 de milioane de euro pentru jumătate dintr-o avere

In urma cu doua luni, atunci când a deschis procesul de divorţ, Carmen Adamescu, soţia multi-milionarului Dan Adamescu le-a cerut judecătorilor sa desfacă aceasta căsătorie care datează de 12 ani, din vina multi-milionarului Dan Adamescu, despre care afirma ca ar fi înşelat-o si ar fi umilit-o, nu o data reproşându-i ca ar fi încercat sa-i fure din banii câştigaţi din afacerile familiei. Ea a cerut sa fie despăgubită pentru aceste motive cu 10 milioane de euro, susţinând ca merita pe deplin aceasta suma. Mai mult, in partajarea averii comune, ea solicita jumătate din tot ceea ce deţine imperiul Adamescu. Pentru toate acestea, judecătorii au cerut sa plătească o taxa de timbru de 250 de milioane de lei, adică aproximativ 50 de milioane de euro. Însă Carmen Adamescu susţine ca nu câştiga mai mult de 10.000 de euro lunar, aşa ca vrea sa fie scutita de aceasta taxa sau sa fie plătita eventual in rate.

S-a ales praful de averea lui Irinel Columbeanu

Lovitură după lovitură pentru Irinel Columbeanu. Tatăl său nu a reuşit să-i salveze zecile de terenuri luate de bancă, iar de curând afaceristul a mai dat de un necaz. Judecătorii i-au anulat un contract de vânzare-cumpărare şi trebuie să restituie peste 6 miliarde de lei vechi. Averea milionarului Irinel Columbeanu (57 de ani) dispare bucăţică cu bucăţică. Afaceristul a pierdut 56 de terenuri din Ciolpani, care au devenit garanţie la Marfin Bank, banca de la care Columbeanu a luat un credit de 5,1 milioane de euro, pentru a-şi susţine afacerea cu "columbeanit", lansată în 2007. Cum cimentul nu a avut succesul scontat, Irinel s-a văzut în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la bancă, iar datoria a urcat, cu tot cu penalităţi, la 7 milioane de euro. Banca a încercat să-i iainclusiv casa de la Izvorani, însă se pare că "palatul" a trecut de mult în proprietatea tatălui său.

Rusia a intrat în Siria: Putin a ordonat începerea operaţiunilor militare în sprijinul regimului Assad

Rusia a demarat în Siria misiuni de supraveghere aeriană cu drone, au anunţat oficiali americani. Acestea sunt primele operaţiuni militare ale Moscovei în zonă, după o concentrare rapidă de forţe armate la o bază aeriană siriană. Agenţiile internaţionale de presă au anunţau ieri întărirea forţelor armate ruseşti dislocate în Siria. De asemenea, CNN şi New York Times relatează despre transporturi masive de armament modern, iar AFP, citeză un oficial american care a declarat sub protecţia anonimatului că alte 20 de elicoptere de atac au fost observate pe aeroportul din Latkia. Conform informaţiilor publicate de Times, trupele ruseşti numără în prezent în jur de 2.000 de militari, dotaţi şi cu nouă tancuri şi trei lansatoare de rachete pentru apărarea antiaeriană. Siria este cheia Orientului Mijlociu. Ţara care poate înclina de o parte sau de alta balanţa puterii în regiune şi poate chiar la nivel global. O alianţă între Siria condusă de Bashar al-Assad, Rusia şi Iran reprezintă o contrapondere la gruparea de forţe ale SUA, Arabia Saudită, Qatar şi Turcia.

Israelul şi Rusia îşi vor coordona acţiunile militare în Siria. SUA nu văd cu ochi buni "alianţa"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat, luni, după întâlnirea de la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Israelul şi Rusia au "ajuns la un acord privind un mecanism" pentru a preveni "neînţelegeri" între forţele armate ale celor două ţări în Siria. Premierul israelian Benjamin Netanyahu venit la Moscova însoţit de comandanţi ai armatei şi şefi ai serviciilor de informaţii, prezenţă care subliniază importanţa reuniunii. Potrivit unor surse, Israelul ar fi preocupat că implicarea Rusiei în luptele dintre grupările islamiste rebele şi forţele siriene ar putea conduce la schimburi de focuri accidentale cu forţele ruse. Israelul efectuează în mod regulat raiduri împotriva militanţilor din sudul teritoriului sirian şi vrea să se asigure că gruparea şiită libaneză Hezbollah, care susţine regimul sirian, nu este înarmată, în condiţiile în care Rusia trimite armament în Siria.

BANCHERUL

BNR doar a machiat scheletele din dulapurile băncilor, dar nu poate scapă de ele

BNR a silit băncile, începând de anul trecut, sa-si recunoască pierderile din creditele neperformante si sa le scoată din bilanţuri, pentru ca rata de neperformanta sa scadă la nivelul altor tari din regiune. Nivelul acesteia s-a redus astfel de la 17,68% in iulie 2014 la 12,82% in iulie 2015. BNR s-a rezumat însă la machiajul scheletelor din dulapurile băncilor, fără sa adopte si masuri de curăţenie a acestora. Astfel ca restantele populaţiei la bănci au crescut cu 1 miliard de lei pe parcursul ultimului an, de la 10,3 miliarde lei in iulie 2014 la 11,2 miliarde lei in iulie 2015, arata datele Biroului de Credit. Majorarea destul de semnificativa a restantelor la credite este consecinţa recunoaşterii de către bănci a mai multor credite neperformante, care pana acum erau considerate cu potenţial de recuperare, provizioanarea acestora si scoaterea in afara bilanţurilor. Volumul de credite scoase in afara bilanţurilor a crescut de la doar 46 milioane lei in iulie 2014 la 1,1 miliarde lei in iulie 2015.

Băncile se aşteaptă sa-si recupereze mai greu datoriile de la clienţi, in contextul iniţiativelor legislative de protecţie a consumatorilor

Băncile si alţi furnizori de servicii pentru populaţie, precum firmele de telefonie si de utilităţi, se aşteaptă sa-si recupereze mai greu creditele acordate si contravaloarea facturilor emise in ultima perioada, in ciuda faptului ca in acest an romanii au devenit mai conştiincioşi in achitarea datoriilor. Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare a pieţei TNS Infratest pentru firma de recuperare creanţe EOS, doar 27% dintre bănci si alţi furnizori de servicii estimează o îmbunătăţire a comportamentului de plata al clienţilor lor, in scădere abrupta, de la 52% in anul precedent. De asemenea, 15% dintre furnizorii de servicii se aşteaptă la o deteriorare a comportamentului de plata, încă o data mai mulţi decât anul trecut, când numi 7% estimau o înrăutăţire a rambursării datoriilor.

CURENTUL

Băsescu: România va primi refugiaţi fără număr. Oprea s-a dus nepregătit

Fostul preşedinte Traian Băsescu a dat un verdict crunt despre ceea ce se va întâmpla cu cota de refugiaţi pe care o va primi România. Dacă la JAI de marţi, România a fost anunţată că va primi 6351 de refugiaţi, Traian Băsescu spune că numărul acestora va creşte de la o lună la alta. "Gabriel Oprea s-a dus dezarmat la JAI. El trebuia să facă o minută, la finalul şedinţei, în care să spună că în Constituţia României se interzice relocarea de populaţie străină. Ar fi putut avea şi o decizie a Parlamentului, dar s-a dus dezarmat. Premierul Victor Ponta putea să se ducă şi el. România nu s-a bătut cum trebuie în iunie, la Consiliul de atunci. Lui Klaus Iohannis o să i se spună: Stai jos, că în iunie ai acceptat cotele! I se pune şi stenograma în faţă. Liderii UE, între care Angela Merkel şi Francois Hollande, pun presiuni nejustificate. A început islamizarea Europei. România va primi refugiaţi fără număr.", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Obligaţii - de Tia Şerbănescu

Ponta chiar e o problemă de securitate naţională căci râde lumea de noi cu lupul premier la oi. Dar şi dacă Oprea trecea de partea PNL, nu era nicio scofală. Să scapi de Ponta ca să dai de Oprea (eventual ca premier) e ca şi cum ai scăpa de râie ca să dai în dalac. După ce a respins cererea PNL, respingătorul general a plecat la consiliul JAI unde avea mandat să respingă şi cotele obligatorii de refugiaţi. Problema se poate rezolva uşor: le acceptăm voluntar şi, gata, nu mai sunt obligatorii. Avem deja 50 de corturi în cadrul programului "cortul şi laptele" pentru refugiaţi - care însă trebuie şi ei obligaţi să vină la noi. Aşa că generalul s-ar putea întoarce de la Bruxelles anunţând victorios şi rimbaldian: J'AI perdu. Par délicatesse. După venire, generalul se va ocupa de schimbarea conducerii TVR. Stelian Tănase a povestit că Oprea a intervenit telefonic de câteva ori "înfierbântat" şi ameninţător reproşându-i că tocmai "televiziunea de stat" l-a criticat pentru plagiat. Celelalte televiziuni îl respectă pentru asta. Drept care Oprea a obţinut rapid sprijinul lui Dragnea şi Ponta pentru demiterea conducerii TVR şi înlocuirea ei cu lustragii de încredere.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul "Mită la Primăria Capitalei". Reţeaua afacerilor medicale ale Clanului Oprescu

Familia şi sponsorii campaniilor lui Sorin Oprescu controlează afaceri de zeci de milioane pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni renale. Fostul primar a negat şi în faţa judecătorului implicarea în vreo afacere. Clinici de dializă, firme de distribuţie a produselor medicale şi chiar tranzacţionări de energie sunt afacerile apropiaţilor lui Sorin Oprescu. Este vorba de sponsorii din campanii, angajaţi ai acestora şi de fratele fostului primar al Capitalei, Gelu Dorin Oprescu. Majoritatea acestor firme desfăşoară afaceri de milioane de lei, obţinute din activităţi în sănătate, domeniu în care a lucrat Sorin Oprescu. Cu toate acestea, primarul suspendat al Capitalei a ţinut să nege, pe 11 septembrie, în faţa instanţei, când a solicitat eliberarea din arestul preventiv, că ar deţine din umbră vreo societate. A contestat până şi faptul că ar şti cine este în spatele clinicilor "Academica", controlate, conform datelor de la Registrul Comerţului, una de familia donatorului său din campanii - Cătălin Aurel Galea, şi una de un offshore cipriot care l-a numit administrator pe fiul primarului, Mircea Sorin Oprescu.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce a devenit Traian Băsescu inamicul public numărul unu al Sistemului

Pe fondul propice trecerii puterii în mîna Sistemului, a apărut un eveniment neprevăzut, cum se întîmplă de regulă în viaţa de a cărei complicaţie şi complexitate nu ţin cont niciodată Operaţiunile angajate de Serviciile secrete: Ambiţia lui Traian Băsescu de a nu ieşi din joc. După agonizarea lui Victor Ponta, Traian Băsescu a rămas singurul lider politic în stare să fie contrapus lui Klaus Iohannis. Ieşirea surprinzătoare, dar şi iresponsabilă, a lui Klaus Iohannis în cazul imigranţilor a fost determinată de sondajele care-i spuneau că poziţia lui Traian Băsescu în această chestiune e împărtăşită de peste 50 la sută dintre români. Klaus Iohannis ar fi tăcut în continuare, dacă n-ar fi fost Fenomenul Traian Băsescu, altfel spus, riscul ca românii să compare tăcerea sa cu larma făcută de fostul preşedinte. Voit sau nu, tresăririle lui Silvian Ionescu au rolul unei arătări de pisică lui Traian Băsescu. Cine-l ştie pe Traian Băsescu, amici sau duşmani, îşi dau seama că fostul preşedinte nu e omul să se sperie de o pisică, fie aceasta şi cu gheare de oţel. Să nu fi înţeles însă Sistemul care a lucrat cu Traian Băsescu că fostul preşedinte nu e Victor Ponta?

În curte la PSD: Negoiţă l-a anunţat pe Dragnea că-l contracandidează

Bătălie mare pentru şefia PSD. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, vrea cu orice preţ să prindă un post de conducere în partid. Bătălia pentru funcţia de preşedinte al PSD este din ce în ce mai grea. Până ieri trei persoane şi-au anunţat deja intenţia de a candida - Daniel Savu, Şerban Nicolae şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. "Nu ne putem permite acţiuni sau opţiuni riscante. În consecinţă, da, sunt decis să candidez pentru funcţia de preşedinte al PSD la scrutinul din 11 octombrie, pe care l-am stabilit ieri în Comitetul Executiv", a spus, ieri, Negoiţă. Anunţul făcut de edilul Sectorului 3 i-a luat prin surprindere pe colegii de partid. "Am rămas uimiţi, cred că toţi. Nu ştiam că are această intenţie (n.r. - de a candida)", au declarat, pentru EVZ, surse din PSD. Potrivit surselor EVZ, Robert Negoiţă este pregătit să candideze şi pentru o funcţie de preşedinte executiv, în cazul în care nu va câştiga scaunul lăsat liber de Victor Ponta.

GREVĂ la CFR, până joi! Angajaţii poartă banderole albe în semn de protest

Angajaţii CFR au intrat ieri în grevă japoneză din cauza neînţelegerilor cu patronatul privind contractual colectiv de muncă. Aceştia poartă în prezent pe braţe banderole albe, nemulţumiţi că nu le-au fost soluţionate cererile, printre care majorarea cu 10 la sută a salariilor, acordarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, scrie Mediafax. Potrivit sindicaliştilor, greva, care fusese anunţată încă de săptămâna trecută, va dura până joi. Aceştia sunt nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, nu au obţinut decât promisiuni. Mâine ar trebui să aibă loc noi discuţii la Ministerul Transporturilor, în urma cărora speră să se ajungă la soluţii concrete pentru cererile angajaţilor din CFR. În caz contrar, se poate ajunge la proteste spontane. În plus, dacă revendicările nu vor fi soluţionate până pe data de 1 octombrie, se va declanşa greva generală.

JURNALUL NATIONAL

Cum ne afectează mega ţeapa VW

Înşelătoria pe care Volkswagen a practicat-o vreme de şase ani în SUA, păcălind măsurătorile de noxe, ar putea avea efect distrugător asupra gigantului german dacă scandalul se va extinde şi în UE. Conform Agenţiei americane pentru protecţia mediului, nivelul oxidului de azot arătat de maşinile grupului VW la măsurători a fost şi cu până la de 40 de ori mai mare decât în realitate. Oxizii de azot sunt responsabili pentru apariţia emfizemului pulmonar, ploile acide, smog, deteriorarea calităţii apei sau efectul de seră. În plus, o valoare falsă a NO va da peste cap toate normele de poluare şi taxele de timbru. Concret, 428.000 de modele ale grupului VW - Jetta, Beetle, Audi A3, Golf şi Passat - echipate cu celebrul motor TDI de 2 litri şi 150 de cai-putere, un etalon al grupului, au înşelat măsurătorile cu ajutorul unui software. In Germania piaţa este dominată în proporţie de peste 50% de motoare diesel. Iar multe dintre acestea sunt produse de VW, multe dintre ele chiar cu celebrul TDI. Şi la fel de multe ajung pe piaţa second hand în România, unde motorul TDI este pe cât de râvnit, pe atât de popular.

UE a ajuns la un acord cu 'o largă majoritate' cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiaţi

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu 'o largă majoritate' cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiaţi, transmite AFP. Potrivit Reuters, planul a fost aprobat la Consiliul JAI, dar Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, a anunţat ministrul de interne ceh pe Twitter. 'Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptată cu o largă majoritate de state membre', a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE pe Twitter. Pe aceeaşi reţea de socializare, ministrul de interne ceh Milan Chovanec a precizat că Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abţinut. Detaliile planului aprobat marţi nu au fost făcute publice deocamdată.

Vilă de protocol în Primăverii cu 13.750 euro

Fostul vicepremier din timpul guvernului provizoriu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, face o a treia încercare în instanţă pentru a obliga RA-APPS să-i vândă vila în care locuieşte, situată în cartierul Primăverii, din Bucureşti. Încă din anul 2001, Voiculescu încearcă să obţină câştig de cauză. Preţul oferit pentru acest imobil se ridică la 13.750 de euro. Gelu Voican Voiculescu a depus, în martie 2014, la Tribunalul Bucureşti, o solicitare de revizuire şi de anulare a unei sentinţe judecătoreşti, pronunţată în februarie 2001, prin care instanţa a respins cererea formulată cu privire la obligarea statului să-i vândă vila pe care a ocupat-o, la începutul anului 1990, în cartierul Primăverii. Fostul demnitar ar trebui să plătească o chirie lunară de 3.450 de euro. Acesta a refuzat, plătind doar 700 de lei pe lună. În 2009, RA-APPS l-a acţionat în judecată, solicitând instanţei să-l oblige la plata chiriei şi a penalităţilor aferente. La momentul demarării procesului, chiria restantă ajunsese la 24.000 de euro cu tot cu penalităţi, iar astăzi, valoarea datoriei depăşeşte 100.000 de euro.

NATIONAL

Marian Petrache intra la Jilava!

Printre putinii "baroni" care nu si-au schimbat comportamentul după declanşarea cruciadei anticorupţie si continua sa promită funcţii in stânga si dreapta sau chiar sa facă pe "Mama Omida" despre cine are şanse sa scape de oamenii Laurei Codruţa Kovesi si cina va pica la suferinţă se numără si Marian Petrache. Ciudat este însă, cel puţin in cazul influentului lider liberal, ca acesta se joaca de-a justiţiarul in timp ce are propriile probleme, deloc de neglijat, cu organele de ancheta. Pana sa ajungă ministru de Interne, poate ca Marian Petrache ar face bine sa ia mai in serios ameninţările lui Adrian Mladin, fostul primar din Jilava,, condamnat la rândul sau la şapte ani de închisoare. Acesta ar fi ameninţat ca nu se va duce singur la Jilava. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Mladin ar lăsa de înţeles ca ar mai avea multe de spus

Dragnea trânteşte uşa Guvernului in nasul lui Oprea

Gabriel Oprea sa-si ia gândul de la funcţia de premier. Mesajul vine din partea preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, care, in comparaţie cu liberalii, nu vede in liderul UNPR "o soluţie". Intrigile ţesute de liberali in jurul coaliţiei de guvernare au început sa dea roade. "Mulţi cred ca Gabriel Oprea poate sa fie un premier bun al României si am avut putini premieri buni", afirma, deunăzi, prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul. Măgulit de genul acesta de declaraţii, însuşi Gabriel Oprea s-a prezentat drept o variantă mai mult decât onorabila. "Ca premier, as reprezenta o soluţie. Acolo unde sunt, întotdeauna aduc un pic de siguranţa, sunt un om serios", explica Oprea. Chiar daca este vorba de o simpla ipoteza, faptul ca ea a fost aruncata in spaţiul public l-a iritat la culme pe Liviu Dragnea. Si asta pentru ca, spune el, PSD-ul care este principalul partid de guvernământ are suficiente resurse, prin urmare nu trebuie sa atârne la mana lui Gabriel Oprea, indiferent cat de serios si bine plasat in sondaje ar fi acesta. "Eu nu-l vad pe domnul Oprea premier", a rezolvat-o Dragnea in cuvinte simple.

PUTEREA

Bomba socială ce va exploda la sfârşitul anului. Zeci de mii de angajaţi POSDRU intră în şomaj!

Toţi salariaţii POSDRU, respectiv toţi cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU indifent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-işti, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne şomeri din noiembrie 2015. Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârşitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanţi, care vor pune presiune pe bugetul de şomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile. Nu e vorba de fondurile "vechi", cele din perioada de programare 2007-2013, unde se ştie că avem un dezastru în absorbţie. Este vorba de fondurile "noi", cele aferente perioadei de proramare 2014-2020, destinate dezvoltării capitalului uman, pe care autorităţile române refuză să le injecteze în economie.

Declararea ariei protejate a Lacului Văcăreşti îi precipită pe rechinii imobiliari

Proiectul de hotărâre de Guvern privind declararea zonei naturale Lacul Văcăreşti ca parc natural şi instituirea regimului de arie naturală protejată a fost elaborat de Ministerul Mediului. Până pe 2 octombrie, documentul se află în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Guvernului. Procedura este urmărită cu interes de cele peste 100 de familii care aşteaptă să fie depăgubite în urma mutării forţate din anii '80. Proiectul a mai fost supus dezbaterii publice şi în luna mai, dar a fost retras de pe site-ul Ministerului Mediului suspect de repede şi fără nici o explicaţie. Rechinii imobiliari stau încă la pândă. Proiectul de HG privind declararea zonei naturale Lacul Văcăreşti ca parc natural şi instituirea regimului de arie naturală protejată este aşteptat de câteva luni de ONG-urile profilate pe protecţia mediului. Aceasta cu atât mai mult cu cât în luna mai a acestui an, el a fost supus dezbaterii publice şi retras de pe site-ul ministerului după doar câteva zile şi fără nici o justificare.

Economia "ascunsă" a României - 28% din PIB

Noul Cod Fiscal, promovat ca un model de relaxare fiscală, încurajează consumul, însă se pare că lasă nerezolvată problema poverii fiscale pe muncă, ce rămâne una din cele mai ridicate din Europa. Motiv pentru care nici nu prea sunt şanse de scoatere la lumină a părţii subterane a economiei, aflată încă la un nivel mult prea ridicat. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe economice, că povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene. În opinia sa, principalul factor care duce la creşterea economiei ascunse este povara taxelor şi impozitelor şi, în principal, povara fiscală pe muncă.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Lazăr Comănescu, consilier prezidenţial: Rămânerea la putere a lui Assad în Siria: "o oportunitate care merită explorată"

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Lazăr Comănescu vede criza migranţilor în ecuaţia cauză-efect: pe de o parte, sugerează că Occidentul nu a prevăzut urmările acţiunilor militare din Orientul Mijlociu sau din Africa, iar pe de altă parte că această criză poate fi rezolvată doar mergând la rădăcinile ei. Consilierul preşedintelui Iohannis dă exemplul Libiei, unde după răsturnarea lui Muammar Gaddafi "nu mai există o structură statală funcţională", iar ţara a devenit "una din rutele migrationiste cele mai importante". O soluţie ar fi tăierea mijloacelor de care dispun organizaţiile teroriste, în special Statul Islamic. "Faimoasele cote", care "nu pot fi stabilite doar pe baza unor calcule contabiliceşti", nu vor rezolva problema, adaugă Comănescu, descriind noua abordare a României, care este mult mai flexibilă decât cea exprimată iniţial: pe măsură ce va dezvolta "capacităţi de preluare", România va putea primi mai mulţi migranţi.

Miza războiului fraţilor Micula cu statul şi Comisia Europeană

Fraţii Micula se judecă cu statul român atât în ţară, cât şi peste hotare pentru a nu fi obligaţi să returneze banii rezultaţi din facilităţile fiscale acordate de România în baza unui tratat bilateral. Comisia Europeană a decis că este ajutor de stat şi sumele trebuie recuperate. De aceea, oamenii de afaceri au dat în judecată şi Executivul comunitar. "Este o dispută între America şi Europa pe marginea Tratatului de Liber Schimb, care cuprinde o clauză arbitrală foarte dură, ce elimină orice competenţă a CE şi a instanţelor europene în materie de protecţie a investiţiilor, clauză ce este în favoarea corporaţiilor americane. CE pentru a atenua această clauză a zis să înceapă cu cauza Micula", este de părere Piperea. Ar fi putut România să evite această situaţie? "Da, fiindcă în 2009 s-a făcut o astfel de discuţie în faţa arbitrajului, dacă este vorba de ajutor de stat sau nu. Deşi CE a susţinut acest lucru, arbitrajul a respins această idee", explică Piperea.

ZIARUL FINANCIAR

Codul muncii este pe cale să se modifice: "Telemunca" se legiferează

Se va introduce în legislaţia muncii noţiunea de "telesalariat" şi de "telemuncă", orice modificări făcute în contractele de muncă trebuie comunicate şi în scris salariaţilor, angajaţii în regim part time vor avea mai puţine zile de concediu şi se vor putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supraveghere sau servicii medicale - acestea sunt doar o parte din modificările care ur­mează să se aplice în actuala legislaţie a muncii, în cazul în care este aprobată de Parlament. O propunere legisla­tivă de modificare a legislaţiei muncii, iniţiată de Blocul Naţional Sindical - organizaţie care a strâns peste 130.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot pentru această ini­ţiativă -, a trecut în mod tacit de Senat şi se află în prezent în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională. Deşi unele dintre prevederile propuse în această iniţiativă legislativă sunt în favoarea angajatorilor (cum este, de exemplu, reducerea perioadei de concediu pentru cei care lucrează part time, care în prezent au dreptul la tot atâta concediu cât au cei în regim full time), unii investitori străini susţin că, dacă se va adopta, acest proiect va conduce la o scădere a competitivităţii companiilor şi a României.

SIF-urile vor avea mână liberă să preia Bursa de la Bucureşti

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că are în plan să anuleze toate dispunerile de măsuri date de fostul CNVM, inclusiv pe cea care stabileşte că membrii consiliului de administraţie (CA) al unei burse nu pot fi membri de CA la o companie listată. "Am în plan să anulez toate dispunerile de măsuri date de fostul CNVM, astfel încât piaţa de capital să fie reglementată doar prin legislaţie şi regulamente", a spus el pentru ZF. Declaraţia are loc în contextul în care pe 28 octombrie se va ţine Adunarea Generală la Bursa de Valori Bucureşti în care acţionarii trebuie să aprobe trecerea la sistemul dualist de conducere. Cei mai mari acţionari ai BVB, companie listată la Bursă sunt SIF-urile cu 21% din capital. Niciunul din conducătorii SIF-urilor nu poate fi acum membru în conducerea BVB, cum se întâmplă în cazul altor firme din portofoliul SIF-urilor, din cauza Dispunerii numărul 17/2009 emisă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Comisia a fost absorbită în 2013 de ASF.

Românii cumpără produse de strictă necesitate, nu au bani de răsfăţ

O gospodărie din România cheltuie lunar pe produse de larg consum circa 515 lei, iar din totalul sumei aproape 90% merg către alimente şi băuturi alcoolice şi non alcoolice. Produsele de strictă necesitate consumă aproape tot bu­getul, astfel că pentru produsele de "răsfăţ" precum cele de îngrijire personală sumele rămase sunt foarte mici. Situaţia poate fi explicată de faptul că salariile în România sunt mult în urma celor din Europa în timp ce preţurile sunt de multe ori aliniate. "(...)Produsele alimentare (excluzând băuturile) reprezin­tă 70% din coşul mediu lunar al unei gospodării, însă prin­cipalul motor de creştere al pieţei de bunuri de larg con­sum au fost produsele de curăţenie, cele de îngrijire personală şi băuturile - în special cele alcoolice", spune Diana Scăunaşu, client service manager în cadrul GfK Romania. Structura coşului de consum ilustrează puterea slabă de cumpărare a românilor care sunt forţaţi să cheltuie cea mai mare parte a banilor pe mâncare şi pe bunuri de strictă necesitate, produsele de îngrijire personală fiind lăsate la coada listei de priorităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb