• ADEVARUL
• Dragnea a încercat să-l torpileze pe Tudose cu taxa de solidaritate
Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, i-a făcut jocurile lui Liviu Dragnea când a anunţat taxa de solidaritate, au declarat surse politice pentru "Adevărul". Este primul avertisement pe care Dragnea i-l transmite lui Tudose, după disputa recent încheiată cu remanieri. Şi aceasta este abia începutul. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a anunţat taxa de solidaritate fără ştirea premierului Mihai Tudose, au declarat pentru "Adevărul" surse guvernamentale. Premierul îl suspectează pe Mişa că i-a făcut astfel jocurile lui Liviu Dragnea, proaspătul său rival politic. Sursele citate susţin că strategia liderului PSD este să taxeze Guvernul ori de câte ori are ocazia, iar în momentul în care Executivul va adopta decizii populare, Dragnea le va pune pe seama programului de guvernare.
• Împrumuturile în franci elveţieni: amenzi infime, profituri uriaşe
Instanţele naţionale şi internaţionale au decis că atâta vreme cât nu a fost explicat mecanismul francului elveţian, împrumutaţii sunt victimele unei creditări iresponsabile. Continuarea practicilor incorecte poate fi explicată şi prin amenzile infime: Raiffeisen a fost sancţionată cu 50.000 lei; în 2016, profitul net al băncii a fost de 100 milioane euro. "De observat nu este doar modul de calcul al dobânzilor pe care împrumutaţii îl contestă în instanţă de ani de zile sub pretextul abuzului în contract, dar şi alte comisioane, deloc puţine sau neglijabile ce au făcut şi vor face încă o vreme, zile negre împrumutaţilor. Această practică nu a fost doar în România - din păcate la noi încă se rostogoleste către prezent -, ci în toate ţările târziu capitaliste", consideră avocatul Adrian Cuculis.
• Ministrul Educaţiei pregăteşte o revoluţie în rândul profesorilor
Aproximativ 4.500 de profesori necalificaţi predau în sistemul educaţional. Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Liviu Pop care a precizat că anul viitor se va organiza concurs de titularizare înaintea transferului. " Avem un număr nepermis de mare de profesori necalificaţi în sistem. Şi asta nu este bine. Obiectivul nostru este acela de a avea cât mai puţini necalificaţi, chiar deloc, în următorii trei ani, să dispară noţiunea de necalificat", a spus Liviu Pop. "Dacă se eliberează un post la un liceu, acel post poate fi ocupat în prima fază prin concurs. Orice profesor sau absolvent din sistem se prezintă la concurs, cel cu cea mai mare notă ia postul. Dacă nu se ocupă se poate veni la etapa de transfer", a declarat Pop.
• "Trump al Cehiei" şi populiştii săi au câştigat alegerile
În pofida faptului că este suspectat de fraudă cu fonduri europene, multimiliardarul Andrej Babi¹, supranumit "Trump al Cehiei", a câştigat alegerile legislative din ţara sa cu un discurs anticorupţie şi eurosceptic. Aflată de doar cinci ani pe scena politică a Cehiei, formaţiunea populistă ANO a multimiliardarului Andrej Babi¹ a câştigat alegerile legislative de vineri şi sâmbătă cu 29,64% din voturi. ANO va avea 78 de mandate din cele 200 ale Camerei Deputaţilor şi va fi nevoită să guverneze cu ajutorul unei coaliţii. Însă misiunea formării noului guvern ceh va fi foarte dificilă, în condiţiile în care alte opt partide au acces în Legislativul de la Praga, iar multe dintre ele refuză să-i facă jocurile lui Babi¹.
• Revolta patronului care vrea să angajeze 1.000 de oameni şi nu găseşte niciunul: "Nu producem nimic, dar ne considerăm o naţiune de milioane de IT-işti geniali"
Managerul unei companii producătoare de confecţii înfiinţate în 1992, care se numără printre cei mai importanţi contractori din România ai H&M, Zara, C&A şi Massimo Dutti, se plânge că se confruntă cu probleme mari în angajarea de muncitori competenţi, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune că are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele două fabrici pe care le deţine şi este de părere că lipsa forţei de muncă specializate este cauzată de distrugerea sistematică a industriei. "S-a dezvoltat un sistem bugetar imens care nu numai că nu produce nimic, dar în care nici nu se respectă nimic, nici Codul Muncii, nici un alt cod, nimic. Doar 13% din populaţia majoră, populaţia cu drept de muncă, este angajată la privat acolo unde se produce, restul de 87% sunt angajaţi la stat sau asistaţi social. Şi asta pentru că s-a renunţat la industrie", spune el.
• Marius Copil nu mai vrea sa reprezinte România
Într-o declaraţie pentru Telekom Sport, Marius Copil, locul 74 ATP, cel mai bine clasat jucător român al momentului a declarat, explicând de ce nu joacă la Cupa Davis: "România nu m-a ajutat cu absolut nimic. Când eram junior, la 16 ani, tatăl meu plătea tot doar ca să pot participa pe tabloul principal, să nu mai joc în calificări. N-am fost ajutat cu nimic. Totul a fost obţinut pe barba mea şi cu ajutorul părinţilor mei. Dacă trăiam într-o ţară care m-ar fi ajutat total în carieră, atunci da, aş da şi eu înapoi României ceea ar merita. Mi-aş dori să văd oamenii din tenisul românesc că se ocupă mult mai mult de tinerii care vin din spate. Mie mi se pare că jucătorii tineri nu sunt ajutaţi cu nimic, nu sunt îndrumaţi bine, chiar nu mi se pare normal".
• Spania anunţă măsuri draconice pentru a împiedica secesiunea Cataloniei
Guvernul Spaniei a aprobat sâmbătă, după o reuniune de urgenţă, activarea articolului 155 din Constituţia ţării, care prevede că Madridul poate prelua controlul direct asupra regiunii catalane. Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de stat, premierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a anunţat sâmbătă că Madridul intenţionează să înlăture guvernul regional catalan, să dizolve parlamentul Cataloniei şi să declanşeze alegeri anticipate regionale în termen de şase luni.
• "Drunkorexia", fenomenul care face ravagii printre tineri
Tot mai multe tinere renunţă la mâncare pentru a reduce numărul de calorii şi astfel să poată consuma mai mult alcool, fără a lua în greutate. Acest fenomen a devenit celebru sub numele de drunkorexie şi, deşi nu este încă recunoscut de medici drept o tulburare de alimentaţie, are efecte similare cu anorexia şi bulimia. Drunkorexia se manifestă cel mai adesea în rândul adolescentelor aflate în jurul vârstei de 18 ani, când sunt expuse concomitent provocării de a rămâne suple şi presiunii grupului privind consumul de alcool.
• De ce nu-l asasinează Statele Unite pe Kim Jong-un?
Asasinarea lui Kim şi speranţa că regimul îşi va schimba politica după şapte decenii de dictatură reprezintă un risc major. Asta pentru că, în ceea ce priveşte informaţiile pe care Statele Unite le deţin despre regimul de la Phenian, Coreea de Nord continuă să fie o gaură neagră. Comunitatea de informaţii nu poate, cu certitudine, să susţină dacă cine va prelua conducerea nu va fi la fel de malefic sau impredictibil", susţine DePetris. În plus, consideră alţi experţi, asasinarea liderului nord-coreean nu răspunde la întrebarea fundamentală cu privire la motivaţiile Phenianului de a-şi dezvolta arsenalul nuclear.
• BANCHERUL
• Băncile poloneze au inventat plăţile in magazine si retragerile de bani la ATM-uri cu telefonul mobil, fără card
Băncile poloneze au inventat un sistem inovator de plăti si tranzacţii cu telefonul mobil fără a fi nevoie de un card Visa sau MasterCard si mult mai simplu, mai rapid si mai ieftin decât plăţile cu cardul. Este vorba de o aplicaţie mobila, denumita Blik, patentată de liderul băncilor poloneze, PKO Bank Polski, in 2014, prin care se trimite clienţilor băncilor o parolă unică din 6 cifre, cu care se pot face atât plăti la POS-urile magazinelor si online, cât si retrageri de bani de la ATM-uri si transferuri intre două numere de telefon mobil (P2P). Practic aplicaţia mobilă înlocuieşte cardul bancar, de care nu mai au nevoie clienţii celor nouă bănci poloneze care utilizează acest sistem de plăţi.
• CAPITAL
• Fără schimbarea legii, taxa de solidaritate implică o deturnare de fonduri
Guvernul Tudose caută metode disperate pentru a aduce bani în plus la buget, începând de anul viitor, în condiţiile în care, aşa cum a arătat revista Capital, toate calculele Ministerului de Finanţe au ca rezultat un deficit bugetar de 4,7% din PIB în 2018. Taxa de solidaritate implică o deturnare de fonduri, fără modificarea legii şi o mascare a păstrării altor taxe, spun analiştii. "Doi la sută din fondul de salarii al unei companii reprezintă o sumă imensă pentru angajator. Este anormal ca eu, ca angajator, să nu pot majora salariile angajaţilor pentru că trebuie să plătesc suplimentar la stat pentru cei care nu muncesc. Numai cine nu vrea nu munceşte azi. Această nouă măsură anunţată, dacă te uiţi la lege, este, în principiu, o deturnare de fonduri, însă sunt sigur că vor căuta o acoperire prin care să modifice legea", a explicat, pentru Capital, Dan Şucu.
• Preşedintele Parlamentului European: Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii
Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a estimat că Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii, într-un moment în care Catalonia luptă pentru independenţa sa şi în regiunile italiene Lombardia şi Veneto a avut loc duminică un referendum pentru o mai mare autonomie, relatează AFP. Europa trebuie, desigur, să se teamă de înmulţirea micilor patrii, a declarat Tajani într-un interviu publicat duminică în cotidianul Il Messaggero din Roma. ''De aceea, nimeni din Europa nu are intenţia de a recunoaşte Catalonia ca stat independent'', a subliniat preşedintele PE. ''Chiar şi Theresa May (premierul britanic), în plin Brexit, a spus că Regatul Unit nu va recunoaşte niciodată Catalonia'', a adăugat el.
• Dobre: Credem că a fost un caz premeditat ceea ce s-a întâmplat la agenţia Omnia Turism
Ceea ce s-a întâmplat la Omnia Turism credem că a fost un caz premeditat, ţinând cont că această companie funcţiona foarte bine, şi totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt, a declarat sâmbătă ministrul Turismului, Mircea Dobre, după şedinţa operativă în vederea identificării soluţiilor pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor similare cu cea generată de Omnia. "Este o companie veche, de peste 26 de ani. Singurul moment în care a avut o pierdere financiară a fost în perioada crizei, suma fiind destul de mică, 25.000 de lei. În rest, inclusiv cetăţenii şi turiştii păgubiţi cu care am discutat mi-au spus foarte clar că au mers cu această companie timp de peste 10 ani şi nu au avut niciodată nicio problemă. Este un caz atipic, nu are legătură cu cele din trecut.(...) A fost premeditat pentru că s-a întâmplat într-un timp foarte scurt", a explicat Dobre.
• COTIDIANUL
• Morţii cer dreptate, fraudele ies la iveală - Cornel Nistorescu
O organizaţie suedeză pentru apărarea drepturilor omului (Romanian Imprisonment Watch) ne-a atras atenţia asupra cazului domnului fost colonel Doru Paraschiv. Acesta a funcţionat pînă în anul 2014 ca ofiţer de contrainformaţii în Direcţia Generală de Informaţii a Apărării. Depoziţiile sale legate de activitatea oneroasă a grupului de putere Gabriel Oprea - Marian Hăpău - Gheorghe Ştefan, zis Pinalti - Elena Udrea etc. scot în evidenţă afaceri cu terenuri ale unor unităţi militare, abuzuri şi excese, transformarea unor instituţii ale Armatei în mecanisme de rezolvat interese personale. Cum au fost posibile toate acestea? Toată banda politică menţionată mai sus avea un singur interes. Menţinerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României. Succesul operaţiunii le asigura tuturor rămînerea în posturi, acoperirea fraudelor şi abuzurilor comise pînă atunci, libertate de acţiune pentru încă 5 ani şi, eventual, pregătirea unui înlocuitor la Cotroceni.
• Este România ţara democraţiei militarizate?
Teoretic şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, România este un stat "civil", în care instituţiile de forţă nu ar trebui să aibă decât rolul de a rezolva problemele specifice domeniului lor de activitate. Practic, situaţia nu stă nici pe departe aşa: majoritatea politicienilor noştri sunt absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ militarizate. Iar acest fapt creează o situaţie extrem de periculoasă: discret şi fără ca noi să băgăm de seamă, statul se militarizează cu ajutorul oamenilor politici care sunt dirijaţi şi controlaţi exact prin intermediul diplomelor oferite de astfel de instituţii de învăţământ.
• Şefi au fost, şefi au rămas!
O serie de foşti parlamentari cu notorietate, care nu şi-au mai găsit locul pe listele PSD pentru Camera Deputaţilor şi Senat la finele anului trecut, au ajuns iar în primele rânduri decizionale. Reciclaţi politic la foc automat de către Liviu Dragnea, foştii senatori sau deputaţi s-au căpătuit cu funcţii de conducere prin diverse ministere. Deşi aproape că se jurau că nu mai sunt interesaţi de politica la vârf şi că se bucură că li s-a oferit "un respiro" de către conducerea PSD, timpul i-a contrazis. Trecerea vremii le-a devoalat adevăratele intenţii şi dorinţe atât lui Mădălin Voicu, actual secretar de stat la Ministerul Culturii, cât şi Rodicăi Nassar, tot secretar de stat, însă la Sănătate, şi lui Laurenţiu Chirvăsuţă.
• Cum se pregătesc SUA pentru noile războaie
Comandamentul pentru Pregătire şi Doctrină al armatei SUA a publicat un proiect de strategie pentru forţele terestre americane în perspectiva noului tip de conflicte previzionate pentru intervalul 2025 - 2040. Punctul de plecare al proiectului de strategie sunt războaiele din Libia, Siria şi, mai cu seamă, "războiul hibrid" din Ucraina, acolo unde adversarul a acţionat prin interpuşi şi prin forţe militare nerecunoscute oficial ca reprezentând statul acuzat de Washington de comiterea agresiunii. Conceptul-cheie al noilor războaie pentru care se pregătesc SUA este cel al forţelor polivalente, reduse numeric, cu libertate mare de acţiune şi decizie. Proiectul de strategie pleacă de la ideea că SUA nu vor mai deţine pe viitoarele fronturi avantajele uriaşe actuale în domeniul IT, că nu vor mai fi singura tabără ce va avea cele mai performante drone sau computere.
• CURIERUL NATIONAL
• 9 miliarde de lei, cheltuiţi anual pentru protecţia mediului
Cheltuielile pentru protecţia mediului (la nivel naţional) au ajuns, în 2016, la 9,0 miliarde de lei, reprezentând 1,2% din produsul intern brut (PIB), anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor. Cheltuielile pentru protecţia mediului reflectă fluxurile de finanţare a mediului şi includ plăţile pentru activităţile economice care au ca scop producerea de servicii specifice pentru prevenirea, reducerea sau combaterea pagubelor aduse mediului.
• Grundig: Europenii irosesc peste 4 kg de mâncare lunar
Grundig, producător global de aparate electrocasnice şi electronice, îşi reconfirmă angajamentul în combaterea crizei globale a risipei de alimente, prin lansarea iniţiativei "Respect food", marcată de filmul-manifest "I am Food", cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentelor. Astfel, Grundig încurajează consumatorii să se implice activ în lupta împotriva risipei de alimente, prin adoptarea unui stil de viaţă sustenabil, pornind de la deviza "Irosirea alimentelor înseamnă irosirea vieţii". Platforma globală respectfood.com include informaţii şi sfaturi despre adoptarea unui stil de viaţă sustenabil, dar şi reţete de preparate culinare ce ajută consumatorii să reducă risipa de hrană.
• CFR SA a recepţionat peste 100 de km de cale ferată modernizată
Rezultatele înregistrate în ultimii 3 ani au menţinut compania pe un trend ascendent din punct de vedere economic, CFR SA devenind astfel una dintre puţinele companii cu capital majoritar de stat fără datorii la bugetul consolidat. In primele 8 luni ale acestui an, CFR SA a realizat plăţi pentru lucrări/servicii executate de peste 1,5 miliarde de lei pe proiecte finanţate din fonduri europene şi estimează că până la sfârşitul anului 2017 se va depăşi pragul de 2 miliarde lei, sume care vor fi solicitate la rambursare şi vor creşte gradul de absorbţie al fondurilor europene. CFR SA a finalizat în proporţie de 85% lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe 180 de kilometri de cale ferată între Simeria - Sighişoara, fiind recepţionaţi peste 100 km de cale ferată modernizată.
• Finlanda nu exclude posibilitatea de a adera la NATO
La Arhangelsk, joi, a avut loc o întâlnire a miniştrilor de externe ai ţărilor participante la Consiliul Regiunii Euro-Arctice din Barents (BEAC) - Rusia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda şi Suedia. Ministrul finlandez de externe, Timo Soini, a declarat într-un interviu pentru ziarul Kommersant din Rusia că ţara sa nu exclude aderarea la NATO. Soini, cu toate acestea, a ţinut să sublinieze în mod explicit faptul că ţara sa nu discută în prezent această problemă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Manual incărcat de "corectitudine politică". Elevii de clasa a V-a vor învăţa de cinci ori mai multe despre Islam decât despre Creştinism
Manualele studiate de EVZ sunt elaborate conform ordinelor date de ministrul Educaţiei. Noua programă şcolară a fost elaborată în spiritul "Corectitudinii politice". Pe Site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale sunt nu mai puţin de şapte manuale alternative de istorie pentru clasa a V-a in care "Creştinismul" este tratat ca ruda săracă si urată a Imperiului Roman, iar "Islamul" se lăfăie intr-un capitol numai al lui.
• Omul PSD-ului a dat CĂRŢILE PE FAŢĂ: "KOVESI NU are cum să fie IUBITĂ"
Influentul lider PSD din Cluj şi fost ministru de Interne în guvernul Năstase şi al Transporturilor în perioada lui Victor Ponta, Ioan Rus, a deviat de la linia partidului precizând că singurul motiv pentru care Kovesi nu poate fi iubită este faptul că e o ţara coruptă. "Procurorul general sau procurorul şef DNA sau DIICOT nu au cum să fie oameni iubiţi de o anumită categorie de oameni. Nu au cum într-o ţară coruptă", a spus Ioan Rus la Realitatea TV. De asemenea, alături de Ioan Rus, a fost invitat şi Cozmin Guşă, care a declarat că toată campania anti-DNA care are loc în prezent este doar victimizarea celor vinovaţi de corupţie.
• Şefia TNL, BUTOIUL cu PULBERE al PNL. Luptă strânsă între tinerii liberali
Lupta pentru preşedinţia Tinerului Naţional Liberal scoate la suprafaţă războiul surd din interiorul PNL. Acuzaţii de fraudare a alegerilor şi de reanimare a USL, din perioada lui Crin Antonescu, sunt în prim plan la Convenţia care are loc în această duminică la Palatul Parlamentuliu, eveniment în care liberalii îşi vor alege noua conducere a TNL. Greii partidului, printre care şi liderul formaţiunii Ludovic Orban, sunt scindaţi în trei tabere, fiecare susţinând unul dintre cei trei candidaţi - Mara Mares, Radu Surugiu şi Glad Varga, au spus surse din PNL, pentru EVZ.
• Vremea. Gerul siberian va lovi România curând
Meteorologii avertizează că va urma o iarnă cu temperaturi extreme. Astfel, în luna decembrie vom avea parte de ger, iar în ianuarie temperaturile vor scădea până la -30 de grade. Cu toate acestea, există şi veşti bune, experţii anunţând că luna noiembrie va fi la fel de frumoasă ca octombrie. Spre deosebire de luna decembrie şi prima lună din 2018, în luna noiembrie temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic. Temperaturi ridicate se vor înregistra în sud, sud-est şi local în vest. În luna decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală.
• JURNALUL NATIONAL
• Mihai Tudose vrea să redeschidă şi să retehnologizeze mai multe mine
Retehnologizarea mineritului şi asigurarea siguranţei în exploatare a minelor de cărbune din Valea Jiului au reprezentat principalele teme de discuţie avute sâmbătă, la Petroşani, de premierul Mihai Tudose cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi reprezentanţii Sindicatului "Muntele", un program pe termen lung în acest sens urmând să fie prezentat Guvernului într-o lună de zile de administraţia companiei şi ministerul de resort. Premierul a precizat că mineritul trebuie să devină competitiv şi a subliniat că nu mai doreşte ca anul viitor să se mai ajungă la importuri de cărbune pentru asigurarea stocului necesar perioadei de iarnă la termocentralele Mintia şi Paroşeni.
• Varujan Vosganian: Avem rezerve privind acest procent de 2% al contribuţiei de solidaritate, vom vorbi cu PSD
Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a declarat sâmbătă, la Oradea, că Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor are rezerve în legătură cu procentul de 2% - contribuţie de solidaritate socială, lansat recent în spaţiul public, şi a precizat că la începutul săptămânii viitoare ar urma să aibă loc discuţii pe acest subiect cu social-democraţii. "Alaltăieri a mai apărut o idee privind contribuţia de solidaritate de 2%. Din cauza acestui anunţ, eu mi-am anulat o întâlnire pe care o aveam cu sindicatele şi cu patronatele la Iaşi, pentru că nu am vrut să spun în faţa sindicatelor şi patronatelor lucruri pe care trebuie să le spun partenerilor de alianţă. Avem rezerve în legătură cu acest procent de 2% şi vrem să ştim exact de unde provine", a precizat el.
• Control al ANAF pentru identificarea companiilor care au avut contact cu Omnia Turism
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. "Vreau să mulţumesc pentru implicare şi ANAF pentru că, la un moment dat, într-un termen foarte scurt, va începe un control în aşa fel încât să scoatem la iveală toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism şi au fost de bună credinţă. Toate acestea trebuie apărate şi chiar în instanţă trebuie stipulat acest lucru, pentru că orice agenţie, orice companie de genul acesta, are salariaţi şi nu trebuie să intre în insolvenţă sau în faliment", a spus Dobre.
• NATIONAL
• Se prăbuşesc salariile in Servicii!
După "hemoragia" de personal produsă de oportunitatea "pensionarii de onoare" cu coeficient de si peste 100%, serviciile secrete tocmai ce se pregătesc de un nou soc, cel puţin la fel de puternic. Situaţia poate deveni una dramatica începând cu data de 1 ianuarie, când va fi implementata măsura de egalizare a salariilor in structurile militarizate, ceea ce va duce la prăbuşirea "plafonului" cu care se obişnuiseră ofiţerii serviciilor secrete. SPP-ul rămâne structura care stă direct pe un butoi de pulbere, nenumăraţi din ofiţerii conectaţi la această informaţie privind noua "grilă" urcându-si deja sacii in căruţa pensionarii, urmând să plece in număr mare, pentru că nu vor mai putea câştiga aceiaşi bani ca până acum.
• Tudorel Toader umple străzile de violatori, criminali si tâlhari
Dând unda verde legii recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei a permis punerea in libertate a mii de infractori periculoşi, condamnaţi pentru fapte foarte grave. In doar câteva zile, peste 500 de deţinuţi au simţit aerul libertăţii in timp ce alţi peste 3.300 fac coadă la ieşirile din penitenciare. Asta deşi mulţi dintre ei sunt acuzaţi de viol, crimă, tâlharii. In mod evident, nimeni - nici din rândul parlamentarilor care au votat-o si nici din rândul Ministerului Justiţiei - nu a avut curiozitatea sa vadă ce urmări concrete va avea legea recursului compensatoriu.
• Catalanii rămân fără politie, finanţe si mass-media
Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă masuri draconice pentru a împiedica secesiunea Cataloniei: destituirea guvernului si plasarea parlamentului sub tutela Madridului, masuri ce urmează sa fie aprobate pana in 27 octombrie de către Senat. "Cel mai puternic atac" împotriva Cataloniei după dictatura lui Franco, a denunţat liderul Carles Puigdemont. Sâmbătă, premierul Mariano Rajoy a cerut destituirea lui Puigdemont si a guvernului catalan (Generalitatea) ale căror funcţii vor fi preluate de "organe create de guvernul naţional", "in principiu, de miniştrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situaţie excepţională".
• PUTEREA
• PONTA, dezlănţuit pe Facebook: "PSD a fost confiscat de Cartelul de la Teldrum!"
Deputatul Victor Ponta afirmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, în prezent, PSD a fost confiscat de Cartelul de la TelDrum, iar nota de plată o să vină cu siguranţă tocmai din partea milioanelor de oameni cinstiţi şi de bună-credinţă care au votat PSD şi acum îşi văd votul batjocorit fără ruşine, informează Agerpres. "Ca om care am făcut politică doar în PSD ( de unde am fost dat afară de PD-istul Dragnea) nu pot decât să regret profund ceea ce se întâmplă azi cu cei care mi-au fost colegi şi prieteni timp de 15 ani / o să mă consider mereu mândru şi recunoscător pentru toate momentele trăite împreună", a precizat Victor Ponta.
• Donald Trump a anunţat că va permite declasificarea dosarelor referitoare la asasinarea lui John F. Kennedy.
Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat, într-o postare pe Twitter, că va permite declasificarea dosarelor referitoare la asasinarea fostului preşedinte John F. Kennedy. Dosarele JFK ar urma să fie deblocate de Arhivele Naţionale ale SUA în 26 octombrie, însă preşedinte poate decide eventuala amânare, informează News.ro. "Sub rezerva primirii unor informaţii suplimentare, voi permite, în calitate de preşedinte, deschiderea dosarelor JFK, de mult timp blocate şi clasificate", a scris Trump pe Twitter. Arhivele Naţionale au făcut deja publică cea mai mare parte a documentelor referitoare la asasinarea sa, dar a mai rămas blocat un ultim lot. Congresul a decis în 1992 că documentele referitoare la asasinarea lui John F. Kennedy vor fi făcute publice în termen de 25 de ani, dacă preşedintele nu decide că ar putea afecta securitatea naţională.
• ROMANIA LIBERA
• Procurorii anchetează doar opoziţia. Legăturile primejdioase dintre DNA Bacău şi PSD
În judeţul în care domnesc de aproape treizeci de ani Viorel Hrebenciuc şi moştenitorii săi doctrinari, principalii beneficiari ai luptei anticorupţie sunt chiar pesediştii. Pentru Direcţia Naţională Anticorupţie Bacău, deşi au existat o mulţime de dezvăluiri de presă şi anchete ale altor structuri anticorupţie din ţară, liderii PSD sunt bugetari oneşti. Singurele cazuri importante instrumentate de anchetatori îi au drept personaje principale pe cei de pe dreapta eşichierului politic.
• O decizie a Curţii Europene de Justiţie va declanşa un val de procese împotriva ANAF
O firmă de consultanţă din Bistriţa-Năsăud a reuşit să îşi câştige dreptatea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), pe o speţă care va declanşa un val de procese similare. De altfel, Guvernul se aşteaptă ca această hotărâre să conducă la "consecinţe financiare grave", fiindcă se va aplica retroactiv. Important este că decizia CJUE întrerupe o practică a Fiscului care a afectat ani la rând firmele din România, cărora le-a refuzat dreptul de deducere a TVA sub pretextul că au încheiat tranzacţii cu parteneri inactivi fiscal sau cu coduri de TVA anulate. În decizia CJUE, consultată de România liberă, se arată că refuzul dreptului de deducere a TVA‑ului constituie o excepţie de la un principiu fundamental al sistemului comun al TVA‑ului, a cărei legalitate nu este admisă decât în împrejurări excepţionale.
• Deputata Mara Mareş a devenit preşedinte al TNL
Mara Mareş a devenit preşedinte al organizaţiei Tineretului Naţional Liberal, fiind votată de 545 de delegaţi prezenţi la Congresul TNL, după un tur al doilea de scrutin. Pentru contracandidatul său, Radu Surugiu, au votat 496 de delegaţi. Implicarea unor lideri ai partidului în lupta pentru postul de preşedinte al tinerilor liberali a inflamat spiritele la Congresul Tineretului Naţional Liberal (TNL).
• ZIARUL FINANCIAR
• Noul cuvânt de ordine în Europa: Majoraţi salariile sau economia îşi va pierde suflul
Majoraţi salariile sau veţi rămâne fără salariaţi şi business. Majoraţi salariile sau tinerii vor ieşi în stradă. Majoraţi salariile sau veţi aduce la putere populismul. Majoraţi salariile sau unul dintre tineri va deveni noul Lenin. Nimeni nu s-a gândit vreodată că o bancă centrală va ajunge să ceară politicienilor, guvernelor, să majoreze salariile ca să crească consumul, ca să crească inflaţia şi să scoată economia din mlaştina unei stagnări. De anul trecut, şi mai ales de trei luni încoace, Banca Centrală Europeană, prin vocea guvernatorului Mario Draghi sau poziţiile membrilor consiliului de administraţie, guvernatori în ţările lor, cere marilor ţări ale Europei, în frunte cu Germania, să majoreze salariile angajaţilor pentru a creşte consumul şi a produce inflaţie.
• După tranzacţia cu Forte Partners, Telekom prinde curaj în real estate
Telekom România, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii fixe şi mobile de comunicaţii de pe piaţa locală, este gata să vândă clădirea Tandem, aflată în apropierea Palatului Telefoanelor, preţul de pornire fiind estimat la 8 milioane euro, au anunţat reprezentanţii Telekom. Vânzarea se va face prin intermediul unei licitaţii cu plic închis care va începe după 1 noiambrie 2017. Clădirea Tandem este compusă din teren intravilan, având o suprafaţă de 4.740 mp, şi din construcţii având o suprafaţă construită la sol de 2.030 mp, care include o clădire de birouri cu un regim de înălţime de 2SĂPĂ7 etaje şi anexe. Suprafaţă utilă totală a proprietăţii este de 13.250 mp.
• 2018 poate fi un an record în privinţa tranzacţiilor finalizate
După ce în ultimii ani consolidarea sectorului bancar a fost timidă, cu puţine tranzacţii finalizate, unele bănci fiind scoase în mod repetat la vânzare, până la sfârşitul lui 2017 şi în 2018 am putea să vedem o creştere a efervescenţei pe piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) în domeniul financiar - Băncile scoase până acum la vânzare sunt subsidiare ale unor bănci-mamă cu probleme sau parte a unor sisteme bancare cu probleme (Grecia şi Italia), vorbindu-se chiar de o "consolidare forţată". Început în anii trecuţi, procesul de consolidare a pieţei bancare din România a făcut o pauză în 2016 - un an al încercărilor, al tatonărilor, fără tranzacţii finalizate -, dar a continuat în prima parte a anului 2017, cu o creştere a apetitului din partea cumpărătorilor.