REVISTA PRESEI 23.11.2012

Willy Homner
Revista Presei / 23 noiembrie 2012

ADEVARUL

Barroso a trecut de partea celor puternici

Jose Barroso şi-a abandonat propriul proiect de buget, de 1.044 de miliarde, şi s-a raliat în totalitate propunerii lui Van Rompuy, care viza o reducere cu 75 de miliarde. Lucrurile nu se opresc însă aici. Reducerea propusă de Van Rompuy încă le pare prea mică ţărilor puternice, drept pentru care şi Barroso, şi Rompuy au consimţit să amplifice dimensiunea reducerii bugetare până spre cuantumul solicitat de contributorii neţi: 200 de miliarde. Asta va avea efecte semnificative asupra ţărilor beneficiare nete, dar nici nu le lasă prea mari şanse de manevră. Folosirea dreptului de veto, care ar bloca adoptarea bugetului, le-ar aduce oricum mai puţini bani, întrucât din 2014 s-ar aplica aceleaşi alocaţii ca în bugetul precedent, care oricum e mai mic.

Bugetul Uniunii Europene: se schimbă miza

"Adevărul" transmite cele mai importante momente ale summitului Consiliului European, care a început joi dimineaţa la Bruxelles. Consiliul European s-a amânat până vineri la prânz. A fost avansată o nouă propunere de buget, iar negociatorii români şi-au schimbat direcţia de atac. Şedinţa oficială a Consiliului Eurpean destinată bugetului UE a început cu trei ore întârziere şi a ţinut doar o oră. Dată fiind întârzierea cu care a început întrunirea, participanţii au convenit, după o oră, să întrerupă şedinţa şi să o reia a doua zi, la 12.00 (13.00 ora României), răstimp în care ar urma să analizeze în detaliu noua propunere de buget. Potrivit unor surse europene citate de AFP, noua propunere păstrează nivelul tăierilor la 75 de miliarde, dar redistribuie sumele în favoarea statelor mai sărace: 7,7 miliarde în plus la Agricultură şi 11 miliarde în plus la Coeziune.

Războiul din Gaza a schimbat echilibrul de forţe în Orientul Mijlociu

Mohamed Morsi, preşedintele Egiptului, Hamas şi guvernul israelian au câştigat capital politic. Autoritatea palestiniană este perdantul acestui război, chiar dacă nu a participat la el. Câştigătorii şi perdanţii în conflictul dintre Israel şi Gaza remodelează alianţele politice din Orientul Mijlociu. "Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, care fusese subestimat până acum, a navigat printr-un câmp minat de interese aflate în competiţie, inclusiv cele din propria sa ţară. Un preşedinte civil al Egiptului, perceput drept un lider slab, a reuşit, spre surprinderea tuturor, o performanţă excelentă", a declarat pentru CNN. Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu la Centrul Woodrow Wilson din Washington D.C. El spune că Morsi a demonstrat că are puterea necesară să aducă Hamas la masa discuţiilor pentru a ajunge la o încetare a focului. Negocierea acestui acord i-a adus preşedintelui egiptean capitalul politic de care avea nevoie atât în lumea arabă, cât şi în raport cu SUA.

Aceeaşi Europă, un nou Beijing: va fi China colacul de salvare pentru zona euro?

În timp ce zona euro a intrat în cea de-a doua recesiune din 2009 încoace, noii lideri de la Beijing au sarcina de a-şi proteja ţara de criza globală, în timp ce vor trebui să sprijine integrarea statului în economia mondială. China se îndreptă spre reforme liberale, dar într-o lume nesigură astfel de schimbări cer măsuri dure. Care va fi, însă, strategia noului Beijing faţă de Europa, se întreabă "Eu observer". În următoarele luni, viitorul preşedinte Xi Jinping şi premierul Li Keqiang vor încerca să susţină moştenirea Chinei în ceea ce priveşte creşterea economică şi imparţialitatea, pentru a sublinia continuitatea, chiar dacă ţara trece prin schimbări. În martie, actualul vicepremier chinez Li Keqiang va deveni viitorul premier, iar până la jumătatea anului 2013 Jinping îşi va definitiva politica de guvernare.

Tănăsescu, fostul reprezentant al României la FMI: Un nou acord cu Fondul este foarte important

Un nou parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional, după finalizarea actualului acord, este foarte important pentru România, a declarat ieri Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi fost reprezentant al României la FMI. "Sunt ferm convins că în perioada următoare, după finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru România. Este important nu pentru că România nu ştie ce să facă. România ştie perfect ce are de făcut, ştie foarte clar care sunt problemele cu care se confruntă. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional a modului în care reformele structurale sunt puse în practică", a afirmat Tănăsescu, potrivit Mediafax.

CURENTUL

Voiculescu nu-şi plăteşte datoriile. Marca "Jurnalul Naţional", scoasă la licitaţie

Marca "Jurnalul Naţional" va fi scoasă la licitaţie peste o săptămână, în contextul în care editura Intact a refuzat de la plată 171 de bilete la ordin şi a fost executată silit de tipografia care a tipărit cărţi din "Biblioteca Pentru Toţi". Potrivit anunţului public, preţul de începere a licitaţiei este de 7,6 milioane de lei, echivalentul a 1,68 de milioane de euro. Licitaţia în cadrul căreia marca "Jurnalul Naţional" va fi scoasă la vânzare va avea loc în data de 29 noiembrie, la ora 11:00, la sediul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi "Dumitrache şi Dumitrache" - Bulevardul Decebal, numărul 14, bloc S 6, etaj 6, apartament 42, sector 3, potrivit anunţului public.

Tăriceanu îi aruncă mănuşa lui Antonescu: O candidatură la prezidenţiale nu e un subiect închis pentru mine

Călin Popescu Tăriceanu îi suflă din ce în ce mai des în ceafă lui Crin Antonescu, mai ales după ce s-au înmulţit vocile critice la adresa actualului lider al PNL. Astfel, după ce a criticat recent atitudinea liderilor USL, în frunte cu Antonescu, faţă de demnitarii europeni, Tăriceanu a anunţat public că ia în considerare o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale, lăsându-l astfel în off-side pe actualul preşedinte al PNL. Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la o emisiune tv, că subiectul candidaturii sale la Preşedinţia României "nu este unul închis".



Audieri la CSM: Irimie şi Niţu, doi "gladiatori" penibili şi obosiţi, au primit aviz negativ

Procurorii Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, magistraţii propuşi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, pentru funcţiile de Procuror General al României şi procuror şef al DNA, au fost respinşi de către Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Oana Schmidt Hăineală, vicepreşedintele CSM, a anunţat că "Secţia de procurori a avizat negativ ambele propuneri, cu 5 voturi împotriva şi unul pentru", singurul vot pozitiv aparţinând ministrului Justiţiei. Reamintim că Secţia de procurori din cadrul CSM este condusă de Oana Schmidt Haineală, iar membrii sunt procurorii Bogdan Gabor, Florentina Gavadia şi George Muscalu. De asemenea, la dezbaterile de ieri, din comisie a făcut parte şi Daniel Morar care, în calitatea sa de Procuror general interimar, are dreptul să participe la şedinţele plenului CSM, dar şi la şedinţele Secţiei de procurori.

CURIERUL NATIONAL

CE ne recomandă să nu mai reglementăm preţurile la energie

România ar trebui să renunţe la reglementarea preţurilor pentru energie, recomandă Comisia Europeană, lucru valabil de altfel, pentru toate statele membre, pe baza strategiei pentru obţinerea unei pieţe interne a energiei. Alte directive europene se referă la independenţa instituţiilor de reglementare, la interconectarea reţelelor şi informare transparentă în ce priveşte costurile de la diverşi furnizori. Tudor Constantinescu, expert în cadrul Direcţiei Generale-Energie a Comisiei Europene, a explicat că toate acestea trebuie puse cât mai rapid în practică pentru că termenul de 2014 până la care Uniunea Europeană şi-a propus să ajungă să aibă o piaţă internă de energie este foarte scurt. România este unul dintre statele împotriva cărora a fost declanşată procedura de infringement pentru că nu a transpus în legislaţia naţională directivele europene pentru energie.

Apocalipsa operatorilor de cablu are multe nume: Boxee, Roku, Apple TV

Tot mai multe companii produc media box-uri care oferă mai mult decât pot operatorii de cablu. Utilizatorii se pot conecta la Internet şi pot accesa conţinut media gratuit. Viitorul operatorilor de cablu TV, sau servicii de retransmisie prin satelit, nu este unul strălucitor. Prevestitorii apocalipsei "cablagiilor" sunt deja prezenţi în piaţă şi ameninţă viitorul nu foarte îndepărtat al acestora. Mari producători de echipamente electronice şi tehnologia informaţiei sunt cei care oferă suport pentru viitorul sumbru care se anunţă pentru operatorii de retransmisie a canalelor TV, prin nişte "cutii magice". Sunt atât de bune încât fac prezenţa companiilor de cablu aproape inutilă.

Statul, obligat să plătească la timp

Consiliul solicită organizarea unei dezbateri cu confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional pentru implicarea lor în procesul decizional. Autorităţile publice trebuie să plătească dobânzi şi penalităţi la acelaşi nivel cu cele pentru creanţele bugetare. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită transpunerea în regim de urgenţă în România a Directivei 2011/7/UE, atrăgând atenţia că mai sunt doar 114 zile până la expirarea termenului de transpunere.

Brokerii vor putea cumpăra certificate de poluare direct de pe bursa unică europeană

Cei care primesc autorizarea CNVM vor avea dreptul de a cumpăra certificatele de emisii de gaze direct de la instituţiile care le vând. Legislaţia pieţei de capital, care a fost deja modificată anul acesta, permitea brokerilor să cumpere doar de pe pieţele secundare.

Sony şi Panasonic, reduse de Fitch la categoria "junk"

Fitch a redus ratingurile de credit ale Sony şi Panasonic la "BB-", respectiv "BB", în categoria "junk" a activelor nerecomandate pentru investiţii pe termen lung, acuzând situaţia dificilă de pe piaţa televizoarelor, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax. Agenţia a atribuit ambelor companii perspectivă negativă. Fitch notează că cei doi producători japonezi de electronice vor continua să aibă probleme pe scena globală, din cauza aprecierii yenului şi condiţiilor economice dificile. Sony şi Panasonic, cei mai mari producători japonezi de electronice, dar şi rivalul mai mic Sharp sunt afectaţi de scăderea cererii şi concurenţa tot mai dură cu Samsung (Coreea de Sud) şi Apple (SUA).

EVENIMENTUL ZILEI

Ofertele Black Friday. S-a dat STARTUL "nebuniei": iPad la 999 de lei. PROBLEME: Site-urile pică!

Astăzi e ziua mega-reducerilor. Anul acesta este a doua ediţia Black Friday în România, singura zi în care retailerii oferă, la unison, reduceri consistente. Ziua de Black Friday este împrumutată din Statele Unite, acolo unde tradiţia a început undeva prin anii `60. Magazine online mai mici, dar şi mai mari, precum Domo.ro, Evomag.ro sau Cel.ro, au probleme cu site-urile pentru că sunt foarte mulţi care încearcă să le acceseze. Reprezentanţii acestor magazine online spun că încearcă să rezolve aceste probleme cât mai repede posibil.

Antonescu promite DIN NOU CĂ DEMISIONEAZĂ

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat din nou că va demisiona din fruntea partidului. Invitat la Realitatea TV, Antonescu a precizat că se va retrage de la şefia liberalilor dacă USL nu va obţine, la alegerile din 9 decembrie, peste 50% din mandatele de parlamentari. "Ar însemna categoric un eşec, l-am văzut şi pe domnul Ponta declarând că nu doreşte să fie premier - deşi presupunând că am avea 49, 45, 42, e clar că am fi tot prima forţă politică şi cred că ar fi de datoria noastră să căutăm o combinaţie de guvernare. Ar fi şi pentru mine un eşec", a spus acesta, conform realitatea.net. Întrebat ce ar face în cazul unui asemenea eşec, Antonescu a spus că ar demisiona din fruntea PNL.

Popoviciu a reuşit cea mai mare tranzacţie din ultimele 6 luni

Terenul de 15.000 de metri pătraţi vândut de omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu în nordul Bucureştiului suedezilor de la Skanska, o mega-companie de talia Ikea, este de departe cea mai mare tranzacţie cu terenuri a ultimelor saşe luni. În 2012, o singură vânzare a reuşit să depăşească cele 14 milioane de euro încasate de acesta şi asociaţii săi: cumpărarea terenului fostei fabrici Vulcan, de către canadienii de la Benevo, în februarie. Detaliile vânzării Gabriel Popoviciu, împreună cu asociaţii săi de la Băneasa Investments, vehiculul de investiţii imobiliare, au început negocierile cu cei de la Skanska acum circa un an, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ.

JURNALUL NATIONAL

S-a trezit Macovei: "Piviniceru să-şi asume răspunderea propunerilor către CSM, să se ruşineze şi să demisioneze"

Justiţiabila şefă a României, Monica Macovei spune că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, trebuie să-şi asume răspunderea propunerilor de procurori şefi înaintate CSM, să se ruşineze de modul în care aceştia s-au prezentat şi să îşi dea demisia. "Este inacceptabil ca propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA, Ioan Irimie, să nu cunoască date despre activitatea specifică, cum ar fi date statistice despre condamnări şi achitări, sau să confunde Consiliul Europei cu Comisia Europeană, iar în ultimul an de activitate să nu fi făcut niciun rechizitoriu. La fel de inacceptabil este ca propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de Procuror general al PICCJ, Tiberiu Niţu, să nu ştie efectele asa-numitei legi a < micii reforme > şi să nu prezinte nicio propunere concretă pentru gestionarea PICCJ.

Fondul Proprietatea pierde încă un proces cu avocata Ioana Sfîrâială

Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de avocata Ioana Sfîrăială, acţionar minoritar al Fondului Proprietatea, într-un dosar în care Tribunalul i-a respins acesteia o cerere de anulare a deciziei AGA din noiembrie 2011 prin care a fost modificată modalitatea de calcul a drepturilor de vot la FP. Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, recursul acţionarului minoritar, a casat "în tot sentinţa atacată" şi a trimis cauza "spre rejudecarea acţiunii în anulare hotărârii AGA". La primul termen, în 29 iunie, administratorul Fondului Proprietatea a aflat că dosarul vizează atacarea unei hotărâri AGEA de modificare a statutului societăţii aprobat de acţionari în 23 noiembrie 2011. Cea mai importantă modificare de atunci a vizat trecerea la modalitatea de calcul a drepturilor de vot pe principiul "o acţiune oferă un drept de vot". Anterior, acţionarii care deţineau sub 1% din acţiuni aveau drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu.

Soluţia originală care răspunde la întrebarea: "Se destramă sau nu zona euro"

Un economist german a propus crearea a trei zone monetare in interiorul zonei euro, care sa corespunda celor trei tipuri de economii ale regiunii. Zona euro se va dezintegra? Se impune crearea unei "zone mark"? Este nevoie, pentru salvarea zonei euro, de infiintarea unui guvern special ? Sunt intrebari care nu inceteaza sa rasune, periodic, in pofida tuturor asigurarilor lansate de unii si de altii in legatura cu aceasta criza a datoriilor care zguduie de mai bine de doi ani tarile care folosesc moneda unica. Ce propun autorii noului scenariu de rezolvare a crizei datoriilor? Ca zona euro trebuie "decupata" in trei grupe, fiecare cu moneda proprie, dar pastrand o singura banca centrala! Eroarea fundamentala a constructiei uniunii monetare rezda in profundele divergente de natura economica. Elaborarea si aplicarea unei politici economice unice de catre un guvern comun nu este o solutie , asa cum afirma sustinatorii "federalizarii" UE.

Lucian Croitoru, BNR: Economia românească nu-şi va reveni la potenţial până-n 2016

Economia românească lucrează sub potenţial din trimestrul al doilea 2009, în contextul crizei mondiale. "Suntem sub potenţial cu 5% în trimestrul al treilea din 2012. Estimez că economia nu-şi va reveni înainte de 2016. Economia Europei lucrează mult sub potenţial, economia SUA lucrează mult sub potenţial, economia României nu are cum să reacţioneze altfel ", a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Acesta a precizat că economia ar putea creşte chiar şi cu 2 procente însă asta nu înseamnă că-şi va atinge potenţialul, adică că va reuşi să creeze locuri de muncă. Nivelul de trai al celor care muncesc ar putea creşte foarte puţin însă problema rămâne şomajul.

NATIONAL

Triunghiul de cumetri Pahontu - Andreescu - Balint au scos Ministerul de Interne din Guvernul Ponta!

Nu ai cum sa afli despre noile patanii pesediste de la conducerea Ministerului de Interne, fara a trai un sentiment de deja-vu. De aceasta data insa, masochismul liderilor PSD a atins cote de-a dreptul paroxiste. Pentru ca altfel nu se poate explica de ce acestia, tocmai in preajma alegerilor, au lasat MAI pe mana cumetrilor sefului SPP, considerat cel mai loial soldat din garda prezidentiala de la Palatul Cotroceni. In timp ce Mircea Dusa e vazut tot mai rar in sediul MAI, fiind ocupat mai mult sa traga sforile pe la partid, ca sa scape de calvarul acestui portofoliu, adevaratul ministru este secretarul de stat Anghel Andreescu, conducatorul pe linie ierarhica a Politiei Romane si cel care tine sedintele operative. Iar cea mai importanta structura a Jandarmeriei, Brigada Speciala de Interventii "Vlad Tepes", este condusa de generalul Zoltan Balint.

Economistii anunta Al Treilea Razboi Mondial in 2013

"Razboaiele pentru o ideologie se duc doar la periferiile lumii civilizate. Motivele celorlalti sunt acapararea resurselor si ale finantelor" (din "Jurnalul lui Cerniaev", consilierul lui Gorbaciov). Patru economisti de renume international sunt de parere ca miile de miliarde de dolari si euro ce reprezinta datoriile statelor cele mai puternice ale lumii vor provoca o conflagratie mondiala in 2013. "Datoriile de mii de miliarde de dolari si euro nu pot fi restructurate astfel incat sistemul financiar mondial sa poata supravietui", este de parere investitorul Kyle Bass. Lumea nu se va sfarsi in 2012, asa cum spun unii, din motive de preziceri mayase si tibetane. Insa nimic nu va mai fi la fel din 2013, pentru ca liderii mondiali nu vor mai avea instrumentul preferat de exercitare a puterii: banii. Istoria economiei arata ca, de cate ori s-a intamplat ca puterile sa ramana fara lichiditati, au fost declansate razboaie.

PUTEREA

Executare silită la Arpechim

Un executor judecătoresc din Curtea de Argeş va scoate la licitaţie vineri aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu de pe platforma Arpechim, în contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care societatea Oltchim o are către o firmă înregistrată în Liechtenstein. "În ziua de 23.11.2012, ora 10.00, va avea loc în comuna Bradu, sat Bradu, str. Petrochimiştilor nr. 3, judeţul Argeş - Divizia Petrochimică a SC Oltchim Râmnicu Vâlcea SA, vânzarea la licitaţie publică a bunurilor mobile menţionate în anexe", se arată în publicaţia de vânzare mobiliară a Biroului Executorului Judecătoresc Emilia Mateescu. În cele trei anexe ale documentului sunt enumerate 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu. Este vorba, printre altele, despre instalaţii, rezervoare, utilaje şi puncte de transformare.

Ionuţ Dumitru: Deficitul, finanţat din rezerva BNR

Deficitul de cont curent nu se finanţează autonom, în prezent, ci este finanţat prin utilizarea rezervei internaţionale a Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, joi, Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank. "Deficitul de cont curent, deşi este pe la 4% din PIB, nu este finanţat autonom, adică nu avem capitaluri private, în acest moment, care să finanţeze deficitul de cont curent, fie el şi de 4% din PIB. Sunt 5 miliarde de euro care trebuie finanţaţi. Intrările de fonduri europene sunt foarte mici şi fie reduc deficitul de cont curent, fie îl finanţează, depinde unde le contabilizăm", a spus Dumitru. Potrivit acestuia, dacă România nu va reuşi să canalizeze investiţii străine directe în următoarele trimestre şi nu se vor înregistra intrări de bani europeni, vor fi mari dificultăţi în finanţarea deficitului de cont curent, fie el şi de 3-4% din PIB.

UE pregăteşte banii pentru Grecia

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a anunţat, joi, că Atena a luat măsurile necesare pentru acordarea următoarei tranşe din programul de sprijin financiar, iar miniştrii de Finanţe din zona euro ar trebui să ajungă luni la un acord definitiv. Premierul grec Antonis Samaras nu este îngrijorat în privinţa acordului, însă a declarat că fiecare zi care trece fără o decizie împovărează economia elenă.

Detalii despre actul de înfiinţare al FMI, după aproape 70 de ani

Descoperite din greşeală într-un minister american, transcrierile inedite de la conferinţa de la Bretton Woods, ridică vălul de pe naşterea dificilă a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale în 1944. Principala lecţie a acestor arhive dezgropate: cele mai aprigi dezbateri din epocă nu sunt prea îndepărtate de cele care animă astăzi FMI. Contestând o propunere americană, mai multe ţări se opuneau "cotelor-părţi" care le fuseseră alocate şi care ar fi stabilit drepturile lor de vot în cadrul instituţiei. "În ciuda discursului extrem de elocvent şi emoţionant al delegatului SUA, ţin să spun că aceste cote-părţi propuse pentru ţara mea sunt inacceptabile", afirma reprezentantul iranian. Delegatul chinez urma aceeaşi linie, însă ţinea să afirme că ezită să exprime "o notă de discordie" la respectiva conferinţă. Însă marile puterile şi-au dat acceptul.

ROMANIA LIBERA

Exclusiv RL: România ar putea obţine de la Bruxelles o creştere de 5% a fondurilor europene

Negocierile pornesc de la o reducere de peste 100 de miliarde de euro. România NU se va ridica de la masă. După frământările europene din ultima săptămână pe marginea cadrului financiar multianual (MMF) pentru perioada 2014-2020, ziua de ieri a venit cu o propunere-bombă agreată atât de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cât şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Chiar dacă suma totală de la care au pornit negocierile aseară era mai mică decât cea la care se aşteptau statele beneficiare, acest lucru nu este neapărat o veste proastă pentru România. Cu siguranţă ţara noastră va primi mai puţin decât cele 47 miliarde euro pe care le pretindea Guvernul, dar poate să obţină în continuare o înţelegere avantajoasă.

Merită să ieşim din Europa pentru a-l salva pe Adrian Năstase? De ce SE ÎNŞALĂ 70% din români

Să presupunem că în locul lui Mircea Diaconu s-ar fi aflat Adrian Năstase, că în locul deciziei de "incompatibilitate" a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul Diaconu, ar fi fost vorba de sentinţa de condamnare la închisoare a lui Năstase pentru corupţie şi că Parlamentul ar fi votat împotriva acestei sentinţe. Să mai presupunem că suntem în plin regim USL în care Constituţia va fi fost deja modificată în sensul dorit de Ponta al anulării deciziilor Curţii Constituţionale cu votul a două treimi din Parlament. Va putea Parlamentul să nesocotească sau să modifice hotărârile Instanţei Supreme chiar şi în cazuri penale, nu numai în cele legate de incompatibilităţi? Dacă rezultatul va fi cel dorit de Ponta&Antonescu-Voiculescu, atunci nu numai că va putea, DAR NU VA MAI EXISTA NICIO INSTITUŢIE CARE SĂ I SE OPUNĂ! În felul acesta, vom asista la victoria definitivă a lui Adrian Năstase asupra statului de drept. Şi la ieşirea României din Europa.

ZIARUL FINANCIAR

Operatorii de telefonie mobilă testează ideea lansării unor abonamente cu voce şi SMS-uri nelimitate

De la planurile tarifare din anii '90, care includeau doar câteva minute sau SMS-uri către numere din reţea, până la ofertele actuale cu sute sau chiar mii de minute de apeluri şi SMS-uri, operatorii locali de telefonie mobilă fac paşi din ce în ce mai hotărâţi spre un nou model: abonamentele cu voce şi SMS-uri nelimitate spre orice destinaţie naţională, în care diferenţa o vor face viteza şi volumul de date incluse. Operatorii locali de telefonie mobilă au început să testeze ideea de a lansa o nouă gamă de abonamente - care să includă apeluri şi SMS-uri nelimitate către orice reţea naţională, mutare prin care companiile urmăresc să-şi protejeze pe cât posibil veniturile şi marjele de profit, apărându-se în acelaşi timp şi de ameninţarea unor rivali online precum Skype sau WhatsApp, care le oferă clienţilor alternative de comunicare la tradiţionalele SMS-uri şi apeluri de voce.

Este ridicol să credem că economia poate creşte din agricultură şi turism. Ne trebuie industrie

Mediul de business încearcă să fie optimist pentru anul viitor în ceea ce priveşte evoluţia economiei şi a afacerilor, dar mai întâi aş­teaptă să vadă cu ce va veni noul guvern şi ce măsuri va lua pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri până a face şi un pas înainte cu noi investiţii şi noi locuri de muncă. "De ce numai 1,6% pentru anul viitor sau chiar o creştere economică mai mică? Pentru că salariile au crescut prea puţin în comparaţie cu veniturile din perioada de creştere economică şi puterea de cumpărare este într-o continuă scădere, iar în primele şase luni ale anului viitor nu văd o creştere a puterii de cum­părare mai mare de 5% - 6%. În acelaşi timp, nici salariile sau investiţiile străi­ne nu vor creşte simţitor", a spus miercuri-seară Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank, în cadrul Galei ZF de lansare a celei de-a şaptea ediţii a anuarului "Topul celor mai valoroase 100 de companii din România", realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

eMag aşteaptă comenzi de peste 10 mil. euro pentru 150.000 de produse de Black Friday

Compania eMag, cel mai mare retailer online IT&C local, estimează că va înregistra astăzi, în cadrul evenimentului de shopping Black Friday, comenzi pentru aproximativ 150.000 de produse, dintre care circa 120.000 au preţuri reduse şi sunt dedicate acestei campanii. "Livrarea se va face într-un interval de maximum 7 zile. În online există câteva gâtuiri ale procesului - există site-ul, toată lumea trece prin el şi logistica. Totul se livrează de la logistică", a declarat în cadrul emisiunii ZF Live Iulian Stanciu, directorul general al companiei.

Ford îşi înjumătăţeşte producţia de maşini

Producţia uzinei Ford de la Craiova se va reduce începând cu luna aceasta de la peste 500 de maşini pe zi la aproximativ 250, în condiţiile în care constructorul renunţă la unu din cele două schimburi. "Ford îşi reechilibrează operaţiunile de producţie din Craiova pentru a răspunde actualelor condiţii de piaţă din Europa. În urma lansării producţiei noului B-Max la uzina de la Craiova, Ford trece la un program de lucru într-un singur schimb în cadrul secţiei de asamblare", au spus oficialii Ford România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb