REVISTA PRESEI 23.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 decembrie 2014

ADEVARUL

Ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis în primele 24 de ore de mandat. Lumini şi umbre

Proaspăt instalat la Cotroceni, Klaus Iohannis a confirmat imaginea neamţului serios şi harnic, bifând deja pe agendă câteva acţiuni. După recepţia privată de bun-venit, organizată la Cotroceni, el l-a chemat pe Victor Ponta la o discuţie, apoi i-a acordat o decoraţie unui fost deţinut politic. Tot Iohannis l-a instalat însă în fruntea consilierilor prezidenţiali pe Dan Mihalache, un politician controversat. Ieri, ora 12.00. Preşedintele României l-a primit la Cotroceni pe Victor Ponta. Contactat de "Adevărul", analistul politic Dan Ionescu ne-a declarat că noul preşedinte profită de valul de popularitate pentru a-şi impune stilul de lucru pur nemţesc. "Victor Ponta a fost chemat la Cotroceni pentru a i se transmite direcţiile relaţiei pe care o va avea preşedintele de acum înainte. Iohannis pare netulburat în planul său de a se impune în linişte şi fără rezistenţă din partea cuiva. A pus Parlamentul la punct, a aranjat apele în PNL şi acum i-a explicat şi lui Victor Ponta cum stau lururile.

Preşedintele Iohannis, la prima întâlnire cu premierul. Ponta: Lucrurile intră pe făgaşul normal

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie referitoare la colaborarea dintre Preşedinţie şi Guvern. Premierul Victor Ponta a publicat, pe Twitter, o scurtă descriere a întâlnirii cu preşedintele Iohannis. "Prima consultare instituţională cu preşedintele Iohannis - extrem de utilă, serioasă şi eficientă. Lucrurile intră pe făgaşul normal", a scris premierul pe Twitter. Întâlnirea a început la Cotroceni, în jurul orei 12.00, şi s-a terminat la 13.00. Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că este vorba despre o discuţie între patru ochi. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, pe Facebook, că îl cheamă pe premierul la Cotroceni, pentru un dialog referitor la "perspectivele guvernării".

Putin le cere ajutorul oligarhilor, aceştia pleacă pe capete din ţară

Liderul de la Kremlin a avut o întâlnire cu mai mulţi oameni de afaceri din Rusia, pe care i-a îndemnat să contribuie la diversificarea economiei, dar în ultima vreme aceştia fug în Marea Britanie. La începutul anului viitor, se aşteaptă ca Rusia să intre în recesiune, din cauza scăderii preţurilor la petrol şi a sancţiunilor occidentale. Pentru a încerca să redreseze situaţia, preşedintele rus, Vladimir Putin a avut o întrevedere cu principalii oligarhi, printre care Oleg Deripaska, Roman Abramovici şi Vladimir Evtuşenkov (recent eliberat din arest la domiciliu), pentru a le cere să contribuie la diversificarea economiei ţării lor. Cu toate promisiunile liderului de la Kremlin, autorităţile britanice au constatat o creştere substanţială a numărului de magnaţi ruşi care se mută în Marea Britanie, Londra explicând această situaţie prin înrăutăţirea situaţiei economice a Rusiei, scrie "Financial Times".

Vanatoarea de la Balc, organizata de Ion Tiriac, s-a incheiat

Vanatoarea de la Balc s-a incheiat la fel de discret cum a inceput. Milionarii invitati de omul de afaceri Ion Tiriac s-au despartit cu greu de Romania. "A fost un prilej bun de discutii si de intalnire", a spus celebrul designer italian de lux, Stefano Ricci. Peste 100 de mistreti au ajuns in bataia pustilor, iar carnea lor va fi donata nevoiasilor. Relaxat si incantat de vanatoare, designerul italian Stefano Ricci a avut doar cuvinte de lauda. Stefano Ricci: "Ospitalitatea romanilor a fost cu totul deosebita. ma bucur ca atat de multi oameni diferiti, din tari diferite vin in Romania ca sa-si celebreze prietenia. Multumesc. la multi ani, Craciun fericit dumneavoastra si Romaniei." Italianul este un magnat al modei si creeaza haine de lux pentru barbati. Printre clientii sai se numara Tom Cruise sau Robert de Niro. De la Balc insa, Stefano Ricci nu a plecat la patru ace, ci intr-un costum clasic, dar scump, de vanator. Fostul tenismen, Ion Tirac, a plecat ultimul.

Scandalul diplomatic SUA-Ungaria ia amploare

Parchetul ungar a cerut Ministerului de Externe de la Budapesta să suspende imunitatea diplomatică a însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite Andre Goodfriend, care este cercetat în legătură cu o plângere depusă de directoarea Fiscului, Ildiko Vida, relatează MTI. Anchetatorii au început să examineze plângerea depusă de Vida împotriva lui Goodfriend. Aceştia au ajuns într-un punct în cadrul investigaţiei în care însărcinatul cu afaceri american, care beneficiază de imunitate diplomatică, trebuie vizat, se arată într-un comunicat al Parchetului ungar. Vida l-a dat în judecată pe Andre Goodfriend pentru calomnie şi, de asemenea, a depus o plângere la Biroul de Investigaţii al procuraturii pentru "defăimare publică provocând pagube grave". Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director al Fiscului (NAV).

Ce efecte are ieftinirea petrolului asupra cursului valutar, economiei, acţiunilor şi preţurilor celorlalte mărfuri

De la nivelurile maximale înregistrate în iunie 2014, preţul petrolului a pierdut aproape 50%, un procent semnificativ pentru istoricul afişat de acest tip de marfă. Această scădere abruptă a preţului barilului de petrol poate influenţa evoluţia viitoare a diferitelor clase de active la nivel global, potrivit unei analize tip opinie, transmisă de Florin Hănţilă, manager de portofoliu la compania de brokeraj Certinvest. "Economia: Cu o oarecare inerţie (în general 1-2 trimestre), un preţ mai mic al petrolului duce la o inflaţie scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflaţie. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potenţială creştere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobanzile-cheie."

BANCHERUL

Averea guvernatorului Mugur Isarescu a crescut cu 1 milion de lei in ultimii 5 ani, la un total de 4 milioane lei

Mugur Isarescu si-a publicat declaratia de avere la incheierea fostului mandat de guvernator BNR, in perioada 2009-2014. Rezultatul: averea sa a crescut cu aproape 1 milion de lei in ultimii 5 ani. In 2009, Isarescu detinea in total 3,1 milioane lei in conturi bancare, imobile si actiuni la firma sa care administreaza podgoria din Dragasani, iar acum averea i-a crescut la peste 4 milioane lei. In octombrie 2009, in momentul preluarii precedentului mandat de guvernator al BNR, Mugur Isarescu avea patru case: doua apartamente in Bucuresti, o casa in Gruiu, sat Silistea Snagovului, judetul Ilfov si o casa de vacanta in Dragasani, Valcea, valoarea impozabila a acestora fiind de aproape 1,5 milioane lei. Cinci ani mai tarziu, in noiembrie 2014, la finalizarea respectivului mandat si preluarea unuia nou, Isarescu mai are doar casa din Gruiu, de 260 mp, casa de vacanta din Dragasani si un apartament nou in Bucuresti, cumparat in 2012, in valoare de aproximativ 1,2 milioane lei.

Ce spune BCE despre legea din Ungaria privind conversia creditelor din valuta in forinti

Banca Centrala Europeana (BCE) apreciaza legea adoptata luna trecuta de autoritatile din Ungaria privind conversia creditelor din valuta in forinti, intrucat se va face la cursul de schimb stabilit de banca centrala in momentul conversiei, insa critica plafonarea dobanzilor ce se vor aplica imprumuturilor in forinti. Intr-o opinie publicata in aceasta luna de BCE se precizeza, pentru inceput, ca autoritatile ungare nu au respectat, din nou, obligatia de a informa la timp si corespunzator BCE in privinta legii care afecteaza sistemul bancar din Ungaria. Este vorba de faptul ca BCE a fost consultata cu putin timp inainte ca parlamentul ungar sa adopte legea conversiei creditelor, in 25 noiembrie 2014, astfel ca BCE nu a avut suficient timp la dispozitie pentru a-si prezenta observatiile, iar Parlamentul nu a putut tine cont de acestea. Mai mult, Parlamentul a adoptat o forma a legii cu mult diferita de proiectul transmis BCE de catre Ministerul Economiei din Ungaria.

CURENTUL

News alert - de Tia Serbanescu

În timp ce dl. Băsescu, eliberat de obligaţiile prezidenţiale, şi-a scos soţia la berărie unde s-a întâlnit cu "prietenii" din PMP, preşedintele Iohannis oferea o amplă recepţie la Cotroceni inaugurând astfel un mandat la sfârşitul căruia vrea ca "România să fie ţara care a uimit lumea prin reconstrucţia şi transformarea ei". Pe micile ecrane continuau evaluările mandatelor dlui Băsescu care a recunoscut: "cu Bica am dat-o în bară". De fapt, şi cu Udrea a dat-o în bară. Sunt destui însă care se tem că dl. Băsescu ar putea reveni în PDL, adică în PNL. Alegerea dnei Alina Gorghiu în fruntea PNL a fost salutată de toată lumea inclusiv de premierul Ponta care şi-a exprimat speranţa că vor colabora "aşa cum am colaborat în USL". Aluzie perfidă: mai ţii minte cum pe-atunci când ne-ntâlneam să facem puci, îl înjuram pe dictator de-atâtea ori, de-atâtea ori? Şi Alina şi-a amintit. S-a dus rapid la locul de întâlnire ştiut (A3) unde a recitat textul antibăsist care a consacrat-o.

CURIERUL NATIONAL

De ce ne prind inundaţiile veşnic nepregătiţi

Investiţiile "preventive" din surse proprii ale A.N. "Apele Române" au fost realizate în proporţie de 50 la sută. Un număr mare de obiective de investiţii nu au fost finalizate nici până în prezent, deşi unele dintre acestea au fost începute încă înainte de anul 1989. La finele anului 2011 gradul de realizare era de numai 31,1%, aferentă unui număr total de 277 obiective de investiţii aflate în curs de execuţie. Autorităţile nu au învăţat mare lucru în urma inundaţiilor catastrofale care au avut loc în ultimii 10 ani, dovadă în acest sens stând concluziile prezentate de Curtea de Conturi în raportul său de audit privind eficienţa şi eficacitatea programelor şi măsurilor întreprinse atât în scopul de a preveni, cât şi pentru a înlătura efectele inundaţiilor pe teritoriul României.

Tranzacţiile de tip swap - colacul de salvare chinez al Rusiei

China vrea să ajute Rusia să treacă peste dificultăţile economice generate de prăbuşirea rublei la niveluri de minim record faţă de dolar. Cu toate acestea ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi-a exprimat încrederea că Moscova îşi poate reveni singură. În cazul în care rubla va continua să cadă, Rusia ar putea apela la acordul privind tranzacţiile de tip swap în moneda naţională a Chinei, în valoare de 150 de miliarde de yuani. Doi miniştri din China au oferit sprijin pentru Rusia în timp ce preşedintele Vladimir Putin încearcă să consolideze rubla fără a diminua rezervele valutare. China va oferi ajutor în cazul în care este necesar şi este încrezătoare că Rusia poate depăşi dificultăţile economice, a fost citat ministrul de Externe Wang Yi într-un raport din 20 decembrie realizat de postul de televiziune din Hong Kong - Phoenix Tv, potrivit Bloomberg.

Razie pe piaţa bursieră din China

Autoritatea de supraveghere din China documentează cazuri de manipulare de piaţă pe 18 acţiuni ale unor companii mici. "Vor fi fermi şi severi faţă de orice activitate criminală pe care o vom descoperi pe segmentul instrumentelor financiare", spune un oficial al reglementatorului. Supraveghetorii pieţei de capital chineze au lansat un demers de investigare a unor activităţi de tranzacţionare pe care le consi­deră suspecte, anunţă publicaţia americană Wall Street Journal. Conform acestora, în atenţia autorităţii de resort sunt cazuri de manipulare de piaţă în vederea urcării artificiale a preţurilor pe o serie de acţiuni.

Poşta Română economiseşte peste jumătate de milion de euro, cumpărând energie de pe piaţa liberă

Compania Naţională Poşta Română a rea­lizat, printr-un contract încheiat în luna decembrie a acestui an, o economie de 2,54 milioane de lei (560.000 de euro), cumpărând pentru prima dată energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri. Operatorul naţional de servicii poştale a achiziţionat o cantitate de 14.840 MWh/an, la un preţ de 5,73 milioane de lei (1,28 milioane de euro). Procedura de achiziţie a energiei electrice de pe piaţa liberă, necesară alimentării unui număr de 1.708 locuri de consum, a fost demarată la finalul lunii noiembrie 2014. Valoarea iniţială a contractului de achizi­ţie, de 8,27 milioane de lei (1,85 milioane de euro), a fost estimată pe baza consumului anterior al Poştei Române. Până la finalul acestui an, Poşta Română a beneficiat de contracte reglementate de energie electrică, pe perioadă nedeterminată.

EVENIMENTUL ZILEI

Lăcomia medicilor din Constanţa i-a enervat pe magistraţi! "Mită contra viaţă"

Judecătorii de la Tribunalul Constanţa şi procurorii DNA au fost oripilaţi de modul în care trei medici, angajaţi să salveze vieţi, cereau bani pentru intervenţii chirurgicale. În plus, arată aceştia, doctorii condiţionau operaţiile de primirea de bani. Motivare fără precedent dată de judecători în cazul arestării celor trei medici constănţeni, acuzaţi de luare de mită. Este vorba de cazul şefului Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Marius Militaru (50 de ani), şi de medicii-anestezişti Nicoleta (44 de ani) şi Dorin Arhire (54 de ani).

Efectul Iohannis: UN GIGANT deschide fabrica la Sibiu

Un producător occidental din sectorul auto a început deja SĂ FACĂ ANGAJĂRI la noua fabrică pe care o inaugurează la Sibiu. Grupo Antolin din Spania, care produce corpuri de iluminat pentru autovehicule la Sibiu, deschide, în curând, o fabrică greenfield, în apropierea unităţii închiriate în care activează din 2012. Grupul spaniol a început deja angajările pentru fabrica pe care urmează să o deschidă în Sibiu.

Fiul vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare!

Dumitru Samson, fiul vitreg al senatorului Corneliu Dobriţoiu (PNL), a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. Iniţial, Judecătoria sectorului 1 a decis achitarea acestuia. Decizia este defintivă. Minuta Curţii de Apel Bucureşti în cazul lui Samson Dumitru: În baza art. 31 alin. 2 C.p.1969 rap. la art. 26 C.pen. 1969 rap. la art. 289 C.p.1969 rap. la art.17 lit.c din Legea 78/2000 cu aplic. art. 5 C.p. condamnă pe inculpatul Samson Dumitru la 2 ani închisoare sub aspectul infracţiunii de participaţie improprie la complicitate la fals intelectual. În baza art. 31 al.2 C.p. 1969, rap. la art.26 C.p.1969 rap. la art.132 din Legea 78/2000 rap. la art. 248 şi art.2481 C.p. 1969 cu aplic. art. 5 C.p. condamnă pe inculpatul Samson Dumitru la 5 ani închisoare sub aspectul infracţiunii de participaţie improprie la complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Arabia Saudită decisă să-l ÎNECE în petrol pe Putin!

Arabia Saudită nu va reduce producţia de petrol pentru a stopa prăbuşirea preţurilor, chiar dacă ţările din afara OPEC o fac, dând un puternic semnal că principalul producător mondial de ţiţei urmăreşte să arunce pieţele în aer. Referindu-se la ţările din afara OPEC, ministrul saudit al Petrolului, Ali Al-Naimi a declarat presei: "Dacă ei vor să taie producţia, să o facă. Noi nu o s-o facem, cu siguranţă Arabia Saudită nu o s-o facă!" El a adăugat că "100% nu este încântat" de preţurile de acum, dar că ele vor creşte. Oficialul saudit nu a explicat cum şi mai ales când se va întâmpla asta. Al-Naimi a dat vina prăbuşirii preţurilor până la jumătate din nivelul de acum şase luni pe speculatori şi pe lipsa de cooperare a ţărilor din afara OPEC. Declaraţiile sale într-o conferinţă de presă în Abu-Dhabi reprezintă a doua ieşire publică în trei zile prin care Regatul a anunţat că nu-şi va schimba politica de producţie pentru a permite pieţelor să se stabilizeze.

JURNALUL NATIONAL

Paris Match - DETALII SOCANTE: zborul MH 370, doborat de US Air Force in Oceanul Indian

Aeronava Malayesian Ailines MH 370 a fost dezintegrata de US Air Force, dupa ce se un atac cibernetic preluase controlul asupra cursei si pericolul de a fi utilizata intr-un atac terorist asemanator celui din 11 septembrie 2001. Teoria apartine fostului director al companiei aeriene Proteus Airline, Mark Dugain, care a facut dezvaluirile in revista franceza Paris March. Dupa ce a constatat ca un atac cibernetic, condus de persoane inca neidentificate, preluase controlul cursei MH 370, fortele militare americane au decis doborarea aeronavei in Oceanul Indian, de teama unui potential atac terorist. Dugain este de parere ca Boeing-ul 777 a fost doborat de avioane americane apartinand bazei americane de pe insula Diego Garcia, aflata sub protectorat britanic.

Cine a falsificat filmul tragediei de pe Siutghiol? Ce riscă autorii falsului

Recuperarea dronei care a reuşit să filmeze momente după câteva minute de la prăbuşirea elicopterului SMURD va contribui semnificativ la elucidarea unor aspecte ale anchetei aflate în curs. Proprietarul dronei a relevat încă de la primele lui declaraţii contradicţiile care apăreau în filmul difuzat ''ca exclusiv'' de o televiziune şi care au produs un şoc emoţional puternic. Pe acest film se auzeau strigătele de ajutor care erau atribuite victimelor din elicopter. Bogdan Dumitru, proprietarul dronei, spune că realitatea surprinsă este cu totul alta faţă de filmul difuzat de televiziune. Compararea imaginilor din cele doua surse - filmul televiziunii şi cel captat de dronă - va deschide o altă pistă pentru procurori, legată de difuzarea de informaţii false, cu bună ştiinţă în spaţiul public. Fapta este prevazută şi pedepsită de Noul Cod Penal.

Două din trei plăţi se fac cu banii jos. Numerarul e cea mai răspândită formă de plată în România

Numerarul este cea mai răspândită formă de plată în România, având în vedere că 80% dintre plăţile realizate de firmele mici şi mijlocii sunt "cu banii jos", faţă de 29% în Polonia, conform unui studiu realizat de Visa Europe. Aproape jumătate dintre proprietarii de IMM-uri din România (47%) sunt constant preocupaţi de situaţia financiară a firmei şi vor să deţină controlul total al administrării afacerii, deşi nu se simt pregătiţi să ia decizii financiare complexe. De asemenea, studiul arată că peste 50% dintre IMM-uri întâmpină dificultăţi în gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% consideră o provocare să ţină o evidenţă clară a finanţelor. "Din păcate, numai trei din zece IMM-uri spun că au un card business şi aproape o treime dintre manageri îşi folosesc cardurile personale pentru plăţile realizate pe firmă, ceea ce îngreunează evidenţa cheltuielilor şi pune presiune pe veniturile lor personale", a spus Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

NATIONAL

Alina Gorghiu, viitorul premier!

După instalarea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, minunea concordiei dintre vechii liberali si pedelisti in sanul "noului PNL" nu a durat nici macar trei zile. Pentru ca importanti sefi din "vechiul PNL" au fost deja mobilizaţi, chiar in seara zilei in care presedintele lor de partid depunea juramantul ca sef al statului, sa stranga rândurile in jurul Alinei Gorghiu. Pentru ca aceasta ar fi "suta la suta" viitorul premier desemnat de catre Iohannis. Conform planului care circula deja intensiv la varful "nucleului dur" liberal, miscarea ar avea nu doar sprijinul total al presedintelui Klaus Iohannis, dar si acceptul tacit al pesedistilor, Victor Ponta fiind de principiu de acord sa facă pasul înapoi pentru a-si linge in linişte rănile politice si a putea pregăti din opoziţie alegerile din 2016.

CFR Marfa, afaceri halucinante cu Spitalul de Psihiatrie Jebel!

Iată ca, deloc întâmplător, procurorii care anchetează fraudarea structurilor de gestionare a cailor ferate, aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, au ajuns sa-si pună mâinile in cap, văzând "balamucul" de aici. Pentru ca, printre zecile de piste verificate minuţios de către anchetatori pentru depistarea eventualelor fraude sau constituirea de circuite fiscale fictive prin care s-ar fi "sifonat" sume uriaşe de bani, se regăseşte si una de-a dreptul halucinanta. Astfel, luand urmele unor afaceri derulate intre firmele unor apropiati de-ai miliardarului Gruia Stoica si SC CFR Marfa, oamenii legii au avut surpriza sa gaseasca si niste documente referitoare la cumpararea de la afaceristii originari din Toflea a importante cantitati de lenjerie de pat, cearsafuri si halate! Iar pentru ca surprinderea anchetatorilor sa fie si mai mare, in ordinele de plata emise de CFR Marfa, destinatarul final al creantelor este Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta din Jebel!

Lăzăroiu caută sa o combine pe Monica Macovei cu Traian Băsescu

Daca vrea sa rămână "jucător" si nu se mulţumeşte doar cu statutul de "înţelept" al societăţii, Traian Băsescu are nevoie de un vehicul politic, susţine Sebastian Lăzăroiu. Mai mult, acesta considera ca tandemul Monica Macovei - Traian Băsescu ar dinamita scena politica in 2015. Fostul presedinte Traian Basescu are nevoie de Partidul Miscarea Populara, nu si de Elena Udrea, o spune Lazaroiu pe sleau.

PUTEREA

Obiceiurile şi tradiţiile de Crăciun ale boierimii interbelice bucureştene

Un cititor al ziarului PUTEREA ne-a transmis lista pentru masa de Crăciun din 1937 a unui negustor din Obor, găsită într-un vechi "carnet de bal". Masa era pregătită de dom' Pascale- "negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor şi de doamna sa Uţa, băcăniţă cu marfă bună şi ieftină, dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre - de pe Maşina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului". Iată cum petrecea boierimea bucureşteană în 1937 şi ce relatările găsite în "carnetul de bal": Pe la ora 13, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii: d'alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu, Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X şi consul Y. Întâi se servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade albastre încrucişate, şi tacâmuri de argint sterling englezeşti, alune sărate şi ţuică de Văleni.

Companiile au dat angajaţilor cadouri de Crăciun în limita a 150 de lei

Companiile din România au preferat să acorde şi în 2014 beneficii în bani şi în natură cu ocazia sărbătorilor de iarnă, însă tipul acestora a variat în funcţie de impozitele şi contribuţiile pe care angajatorii au fost sau nu dispuşi să le plătească, arată un studiu efectuat de Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanta de afaceri din Europa Centrală şi de Est. "Este evident că beneficiile în natură sunt cea mai des aleasă variantă de către organizaţii, deoarece cu ocazia Crăciunului acestea au posibilitatea de a acorda un tip de beneficiu în natură nesupus impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Este vorba despre cadourile oferite de angajatori în bani şi în natură, în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, în limita a 150 de lei", a precizat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

Se scumpeşte energia electrică

Preţul mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creşte cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). "Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - începând cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o creştere de 0,26% (sub cea estimată iniţial) a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate, faţă de cele realizate în semestrul II 2014, ca rezultat al acţiunii cumulate a: creşterii valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate; reducerii valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică", se arată într-un comunicat al ANRE.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV: Mesajele cifrate ale Ambasadei Poloniei la Bucureşti din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, desecretizate

Ion Iliescu si Silviu Brucan au cerut, in zilele Revoluţiei din 1989, ajutorul URSS, dar Moscova a exclus orice intervenţie militara, rezulta dintr-un mesaj transmis de reprezentanţii ambasadei Poloniei în centrala de la Varşovia. "Miezul vechii structuri, deşi fără Nicolae Ceauşescu, a rămas neschimbat", opina autorul cablogramei. La solicitarea României libere, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti a obţinut de la Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia copiile mesajelor cifrate (acum desecretizate) care au fost trimise de către Ambasadă în Polonia, în zilele de 24, 25 si 26 decembrie 1989. Puteţi citi in ziar traducerea în limba română a mesajelor. Romania Libera mulţumeşte Ambasadei Poloniei pentru amabilitate de a ne fi intermediat primirea acestor documente.

De ce pierde vânătoarea lui Ţiriac un invitat de seamă

Edilul oraşului Monaco, Georges Marsan, a ales să nu participe la evenimentul organizat la Balc de omul de afaceri Ion Ţiriac anul acesta, sugerând că nu respectă rigorile unei vânători propriu-zise. < < Domnul primar a luat cunoştinţă de scrisoarea dumneavoastră şi m-a delegat să vă informez că nu va mai participa la "vânătoarea" de la Balc > >". Aceste cuvinte, precum şi ghilimelele între care este pus cuvântul "vânătoarea", aparţin consilierei Martine Alprendi, de la Primăria Monaco, capitala principatului Monaco. Alprendi a răspuns astfel unei scrisori adresate de organizaţia de protecţie a animalelor Vier Pfoten, care îi cerea edilului din Monaco să nu participe la ceea ce ei numesc "măcelul" de la Balc.

ZIARUL FINANCIAR

Revista Business Magazin îl declară pe Andrei Dunca, creatorul software-ului LiveRail, omul anului 2014

Andrei Dunca, 30 de ani, este softistul din Cluj care a dezvoltat LiveRail, o platformă de monetizare a reclamelor video online, cumpărată anul acesta de gigantul american Facebook cu 500 de milioane de dolari. "Suntem consideraţi experţi în tot ceea ce înseamnă online video advertising şi singura companie cu care ne batem umăr la umăr e Google", a rezumat Andrei Dunca locul pe care şi l-a câştigat pe piaţa americană LiveRail, într-un interviu acordat Business Magazin pe Skype. Revista Business Magazin desemnează în luna decembrie omul anului, iar în 2013 laureat a fost personajul colectiv "programatorii". Puţin cunoscut în România, Andrei Dunca a pariat din 2008 pe dezvoltarea unui software care să faciliteze relaţia între publisheri şi advertiseri pentru monetizarea conţinutului video online, al cărui consum a explodat în ultimii cinci ani.

Economia, sub presiune: băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 800 mil. lei în noiembrie

Băncile au refuzat luna trecută decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 807 mil. lei (180 mil. euro), cu 55% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Plăţile respective au fost refuzate pentru că bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile. Sumele refuzate la plată au crescut şi faţă de luna octombrie, când valoarea cecurilor şi biletelor la ordin neonorate a fost de 774 mil. lei. Refuzurile la plată au devenit un fenomen larg răspândit în perioada de criză, când au existat mai multe vârfuri lunare cu plăti neonorate de peste un miliard de lei, acesta fiind un efect al scăderii veniturilor companiilor şi al valului uriaş de firme ajunse în insolvenţă. Reprezentanţii BNR au indicat că în ultimii ani problemele au fost accentuate şi de cazurile numeroase de litigii în instanţă, care au dus chiar la impunerea de sechestru pentru conturile mai multor companii, băncile neputând efectua plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Bursa de la Bucureşti e printre cele mai subevaluate din lume

Bursa de la Bucureşti este printre cele mai ieftine pieţe de acţiuni din lume, fiind subevaluată atât în comparaţie cu bursele vecine din Polonia şi Ungaria, cât şi în comparaţie cu pieţele mature din SUA şi Germania. Subevaluarea cal­cu­la­tă prin indicatorul PER semnali­zea­ză faptul că investitorii cer discount-uri pen­tru a-şi plasa banii în acţiuni. Indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce redă evoluţia celor mai lichide zece companii, are un indicator PER (Price to Earnings Ratio) de 6,9. Altfel spus, un investitor trebuie să aştepte aproape şapte ani pentru a-şi recupera investiţia din profiturile celor zece companii din indicele BET. Cu cât PER-ul este mai ridicat, cu atât durează mai mult recuperarea investiţiei, iar acţiunea este supraevaluată (scumpă). Bursa din Polo­nia are un PER de 19, bursa din Un­garia are un PER de 132, iar bursa din Austria are un PER de 72

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb