REVISTA PRESEI 24.02.14

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 februarie 2014

ADEVARUL

Ucraina: revoluţia a învins, începe răzbunarea

În 72 de ore, regimul care conducea Ucraina a fost decapitat, iar sistemul a fost reformat în ritm galopant prin ordonanţe şi hotărâri adoptate într-un parlament haotic în care preşedintele legislativului încerca să suspende şedinţa şi să fugă, dar membrii îl blocau. Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, a fost demis, iar fostul premier Iulia Timoşenko a fost eliberată şi şi-a lansat deja campania electorală, mai înverşunată ca niciodată. Articolul din Codul Penal în bază căruia a fost condamnată Timoşenko nu mai există în legislaţia ucraineană. Tot mai mulţi lideri locali demisionează sau măcar renunţă la funcţiile din deja fatidicul Partid al Regiunilor, iar foşti şi actuali oficiali încearcă să fugă din ţară prin orice mijloace. Plecarea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi a lăsat în urmă un vid evident de putere, iar forţele care-l vor ocupa rămân greu de stabilit. Plecarea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi a lăsat în urmă un vid evident de putere, iar forţele care-l vor ocupa rămân greu de stabilit. S-ar putea ca partidele de opoziţie să formeze o coaliţie organizată, care să-şi asume conducerea până la alegerile anticipate, anunţate pentru 25 mai. O alternativă periculoasă: două sau mai multe centre rivale de putere împing o naţiune dezbinată într-o dezintegrare în stil iugoslav.

Ponta, la Antena 3: Vreau să-l dăm jos pe Băsescu şi să guvernăm bine ţara

Premierul Victor Ponta le-a transmis, duminică seară, liberalilor că nu doreşte ruperea USL, dar că în eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla îi va aştepta să se reîntoarcă pentru a guverna împreună. Totodată, premierul a subliniat că guvernarea ţării cât mai bine şi înlăturarea lui Traian Băsescu reprezintă cele mai arzătoare dorinţe ale sale. Principalele declaraţii ale premierului: Continuarea proiectului USL este varianta cea mai bună. Dincolo de declaraţiile războinice ale lui Antonescu, am mers pe varianta moderaţiei. Despre propunerile PNL privind miniştrii Cei patru oameni propuşi îi numesc şi mâine dimineaţă. Antonescu spune că vrea altă structură a Guvernului. Structura guvernului o discuţi înainte cu prim-ministrul. Eu am aflat de la TV că vrei să schimbi structura guvernului. Cât e Traian Băsescu preşedinte eu nu-mi dau demisia. Nu vreau ca Traian Băsescu să numească alt prim-ministru. Eu nu-i pun lui Băsescu în mână o armă fundamentală. În 2009, când trebuia să-l pună pe Iohannis, l-a pus pe Croitoru. Dacă îşi dă domnul Băsescu demisia, atunci îmi dau şi eu.

Antonescu bate primul pas înapoi: Am renunţat la ideea desfiinţării USD

Liberalul Crin Antonescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că PNL a renunţat la solicitarea privind desfiinţarea Uniunii Social Democrate (USD), o alianţă electorală formată din PSD, PC şi UNPR, cu scopul de a candida pe aceeaşi listă la europarlamentare. Marţi seara, după şedinţa Biroului Politic, Antonescu le-a cerut social-democraţilor să desfiinţeze USD, întrucât încalcă protocolul USL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de PRO TV, despre relaţia cu premierul Victor Ponta, pe care l-a atenţionat să-l numească vicepremier pe Klaus Iohannis. Totodată, Antonescu îi transmite lui Ponta să-şi dea demisia din fruntea Guvernului dacă USL se va rupe. Antonescu: L-aş învinge pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale Preşedintele PNL, Crin Antonescu, crede că ar câştiga o confruntare cu Victor Ponta pentru fotoliul de şef al statului. Liderul PNL l-a provocat pe premier la o confruntare televizată chiar în aceste zile.

Fermierii acuză noua lege privind vânzarea terenurilor, pe motiv că mai mult încurcă. Va costa foarte mult să vinzi mici terenuri

Noua lege privind vânzarea terenurilor agricole mai mult încurcă fermierii şi este greoaie având în vedere că pentru multe terenuri nu există cadastru şi nici nu s-a efectuat succesiunea, iar în cazul în care se vinde o suprafaţă mai mică de teren atunci aceste costuri sunt prea mari raportat la încasări, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Potrivit proiectului adoptat de deputaţi, cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate. Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prezentei legi.

Comandanţii SBU au dezertat. Depozitele cu tehnică nucleară rămân nepăzite

Oficiali de rang înalt din cadrul Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), atât de la cartierul general, cât şi de la nivelul filialelor regionale, au dezertat fără să-şi delege atribuţiile, au fost informaţi duminică parlamentarii ucraineni, relatează Russia Today. "SBU nu are comandant, nu are adjuncţi de comandanţi. Şefii şi adjuncţii lor au dezertat şi şi-au închis telefoanele", a declarat Valentin Nalivaicenko, care asigură legătura cu Securitatea. De asemenea, Agenţia "nu are comunicaţii, nu are conducere, nu are planuri pentru apărarea depozitelor nucleare (unde mai există doar tehnica necesară producerii armamentului de distrugere în masă), Centralei Hidroelectrice de pe Nipru, nu are nimic", a subliniat el. Nalivaicenko l-a îndemnat pe preşedintele Parlamentului să "prezinte candidaturi în vederea încredinţării securităţii" Ucrainei. El a îndemnat totodată la numirea unui nou procuror general şi şef al serviciilor speciale de protecţie.

Gigantul ipotecar Fannie Mae a realizat anul trecut un profit colosal de 84 de miliarde de dolari

Fannie Mae, o entitate imobiliară care a fost naţionalizată de către guvernul SUA în 2008, a realizat în cursul anului trecut un profit de 84 de miliarde de dolari, provenit în special din creşterea preţului locuinţelor şi a unor beneficii contabile. Gigantul imobiliar va plăti un dividend de 7,2 miliarde de dolari către Trezoreria SUA luna viitoare. Împreună cu cei 114 miliarde de dolari restituiţi anterior, compania vi fi plătit suma de 116 miliarde, primită de la stat odată cu salvarea sa, scrie Daily Finance. Împreună cu rivala sa mai mică Freddie Mac, Fannie a fost naţionalizată în septembrie 2008, ambele riscând să intre în colaps din cauza ipotecilor riscante. Împreună, cele două companii au primit 187 de miliarde de dolari. Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează ipoteci în valoare de circa 5.000 de miliarde de dolari americani. Cele două societăţi nu realizează împrumuturi directe către populaţie. Ele cumpără ipotecile de la bănci, le reîmpachetează sub formă de obligaţiuni, le garantează împotriva falimentului şi apoi le vând către investitori. Această activitate stimulează creditarea.

CAPITAL

EXCLUSIV: Cine urmează după Astra?

Săptămână fierbinte pentru piaţa asigurărilor din România. Autoritatea de supraveghere în domeniu a decis să declanşeze procedura de redresare financiară la o societate locală. Şi nu este vorba despre orice asigurător, ci chiar despre liderul pieţei, Astra Asigurări, care în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) iese de sub controlul lui Dan Grigore Adamescu, urmând să fie condusă de un administrator special, compania KPMG. Preşedintele ASF a declarat că vor urma "cu siguranţă" controale şi la alte societăţi. "Prioritate" la verificări ar urma să aibă companiile cu număr mare de reclamaţii pentru întârzieri la plata daunelor. Potrivit clasamentului furnizat de ASF la nivelul lui 2013, imediat după Astra, în acest clasament, urmează Euroins (circa o treime din totalul celor 10.000 de reclamaţii), Carpatica, Asirom, City Insurance, Uniqa. Asirom a fost amendată anul trecut pentru întârzieri la plata daunelor, iar Euroins a rămas chiar fără licenţă pentru a vinde RCA (90% din portofoliul său).

Nicolae Cinteza: Doua banci se tatoneaza pentru a fuziona

"Saptamana aceasta am avut discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta pentru a fuziona. Discutand au constatat ca au o compatibilitate a portofoliilor", a declarat, la Sinaia, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR. Seful supravegherii bancare din banca centrala nu a nominalizat bancile respective, oferind doar cateva indicii despre acestea. "Niciuna dintre cele doua banci nu este din Grecia. Una este din Grupul 2 de banci (dupa marime, n.r.), cu o cota de piata intre 1% si 5%. Cealalta este din Grupul 3, cu o cota de piata mai mica de 1%", spune Cinteza. Potrivit afirmatiilor sale, actionarul uneia dintre banci a aratat clar ca doreste fuziunea, in timp ce actionarul celeilalte " se mai gandeste"

Există un risc crescut ca Ucraina să intre în incapacitate de plată

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât vineri ratingul Ucrainei, pentru a doua oară în decursul ultimelor trei săptămâni, apreciind că situaţia politică s-a deteriorat semnificativ astfel încât există un risc crescut ca Ucraina să intre în incapacitate de plată, transmite Reuters. S&P a decis să coboare cu o treaptă ratingul Ucrainei, la 'CCC' de la 'CCC plus', în timp ce perspectiva asociată este una 'negativă', ceea ce înseamnă că agenţia de evaluare are în vedere o nouă retrogradare. S&P crede că o continuare a programului de sprijin rusesc destinat Ucrainei, sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, este incert.

CURENTUL

Experţi ai OMS vin în control la Institutul Cantacuzino

Experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vor veni în perioada 24 - 28 februarie la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a constatat că anumite neconformităţi în producţia celor 400.000 de doze de vaccin antigripal. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa în urmă cu o săptămână că experţii OMS îi vor ajuta pe specialiştii români de la Cantacuzino să elimine aceste neconformităţi şi să prevină pe viitor asemenea probleme în linia de producţie a vaccinului gripal. Demnitarul preciza că ministerul a făcut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic şi moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino să fie reluată şi să se repună pe piaţă brandul Cantacuzino. El a reamintit faptul că Ministerul Sănătăţii a convins Guvernul să acorde institutului statutul de serviciu de interes economic general pe o perioadă de 10 ani.

"Revoluţia" de la Kiev loveşte în drepturile românilor din Ucraina - de George Roncea

"Tiranul criminal sângeros Ianukovici a pierdut. Ucraina democratică şi europeană a câştigat" - aşa au titrat mai toată agenţiile de presă de pe mapamond. Victor Ianukovici şi liderii opoziţiei au semnat un acord care prevedea revenirea la Constituţia din 2004 si organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate. După care opoziţia a încălcat acordul semnat şi s-a trecut la măsuri cu caracter revoluţionar. Mai exact prin votul a 322 parlamentari - cifră de interes, pentru cine are timp să caute semnificaţii simbolice - Timoşenko a fost eliberată şi tot printr-o decizie a parlamentului a fost suspendat Ianukovici. Personajul ce ilustrează momentul actual al Ucrainei, "izbânda democraţiei şi a vectorului europenismului" - Iulia Timoşenko este de fapt un vector major al oligarhiei Ucrainei, o efigie a corupţiei de stat, implicată inclusiv în spălare de bani şi nenumărate alte afaceri criminale, ce a servit Moscova copios în deserviciul propriilor cetăţeni, asigurându-şi comisioane uriaşe din tranzacţiile cu gaze. "Democraţii proeuropeni" de la Kiev au mers mai departe, pe linia lichidării principiilor constituţionale, Rada Supremă a Ucrainei abolind, duminică, şi legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităţilor, adoptată de parlament în iulie 2012.

CURIERUL NATIONAL

Ce alegem: Prima Casă sau credit ipotecar?

Prima Casă este concurată de bănci, în condiţiile în care potenţialii clienţi ai programului sunt deturnaţi de către reprezentanţii băncilor. Băncile au reuşit să scoată pachete de creditare care fac concurenţă programului guvernamental, oferind rate lunare mai bune ca prin Programul Prima Casă. Ele au înţeles care sunt punctele slabe ale programului şi care sunt punctele sensibile ale clienţilor. Atraşi în bănci cu Prima Casă, reprezentanţii instituţiilor financiare scot propriile arme la înaintare. În timp ce programul guvernamental punctează prin avansul mic, pachetele băncilor punctează prin rate mai mici. Avantajul programului Prima Casă este avansul mai mic decât în cazul creditelor ipotecare standard. Însă acesta este singurul avantaj care a mai rămas. În cazul creditelor oferite de bănci avansul este mai mare, dar, practic, creditul este mai mic, prin urmare şi rata va fi mai mică, care sună mai bine

Kelemen: Nu are de ce să existe o invitaţie ca UDMR să intre la guvernare

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu s-a pus problema intrării UDMR la guvernare, spunând că nu a avut nicio întâlnire cu Victor Ponta şi că nu are de ce să existe o invitaţie în acest sens, în condiţiile în care, în pofida tensiunilor, există, totuşi, "o coaliţie, există USL". Întrebat cum se va poziţiona UDMR în cazul ruperii USL, Kelemen a spus că nu vrea să intre în speculaţii şi că aşteaptă responsabilitate din partea liderilor USL. Kelemen a subliniat că în UDMR nu se discută despre situaţia din interiorul USL, pentru că nu ar fi fair play şi ar fi o lipsă de maturitate politică. "Eu nu vreau să mă bag singur în certurile lor familiale. Nu avem niciun interes să fim introduşi în acest conflict", a spus Kelemen Hunor. De asemenea, preşedintele UDMR a spus că nu negociază cu PSD sau PNL intrarea la guvernare, însă susţine că, dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere, dar cu "legimitate în Parlament".

Angelini, Confindustria: Potenţialul agricol al României, dezvoltat prin internaţionalizare

"Agricultura este ceva ancestral, ceva care călătoreşte cu noi încă de la origini, este legat de natură şi ducem cu noi mai departe mai mult sau mai puţin conştient. A face agricultură ca meserie nu este cu siguranţă un lucru atât de spontan şi de facil cum este această abordare, cum ar putea părea. Acolo unde există agricultură, în mod indirect există o atenţie specială pentru patul fluviilor astfel încât să nu aibă loc inundaţii, ceea ce însă se întâmplă din ce în ce mai des în Italia din cauza faptului că ne ocupăm din ce în ce mai puţin de aceste aspecte. România este o ţară extrem de agricolă, ştim cu toţii acest lucru, este o ţară care are una din cele mai mari suprafeţe arabile din Uniunea Europeană, însă sunt multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte dezvoltarea acestei suprafeţe arabile. Potenţialul României poate fi dezvoltat prin internaţionalizare la nivel de sistem, de sisteme reprezentative sau sisteme de asociaţii anteprenoriale cum sunt Confagricoltura sau Confindustria, de acest lucru ne ocupăm noi. Trebuie să construim un sistem, să creăm o satisfacţie pentru investitori", a declarat Mauro Maria Angelini, preşedintele Confindustria România, la "FORUM AGRICULTURA 2014".

EVENIMENTUL ZILEI

Ucraina are PREŞEDINTE interimar, ales de Parlament. Timoşenko refuză funcţia de premier interimar

Olexander Turcinov, noul preşedinte al Parlamentului, a fost ales preşedinte interimar al ţării, până la alegerile ce vor avea loc în 25 mai. Nu se cunoaşte exact unde se află Ianukovici. În acelaşi timp, noul ministru pentru securitate a promis să pedepsească membri ai forţelor de securitate responsabili pentru uciderea demonstranţilor, potrivit publicaţiei The Guardian. Polonia a preluat conducerea în UE în privinţa evenimentelor din Ucraina. Ministrul polonez de Externe, Radislaw Sikorsky, a participat din plin şi a fost foarte activ în a oferi sprijin noului guvern; un sprijin de acest fel fiind exprimat şi de Franţa şi Marea Britanie. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare, ieri, a cerut suporterilor opoziţiei din Piaţa Independenţei din Kiev să continue protestele. Timoşenko, care suferă de dureri de spate, s-a adresat mulţimii dintr-un scaun cu rotile. "Până când nu veţi termina treaba, nimeni nu are dreptul să plece", a spus ea.

Secretele afacerilor din asigurări, divulgate de şeful ASF şi patronul de la Astra

Alte cinci companii de asigurări au probleme cu plata daunelor, între acestea aflându-se, pe lângă Carpatica şi Astra Asigurări şi Euroins, Asirom sau City Asigurări. "Situaţa companiilor este instabilă în special pe partea de răspundere civilă auto (RCA), unde se practică preţuri mici, iar asigurătorii, ca să poată rămâne stabili financiar, încearcă să fenteze asiguraţii, când vine vorba de acordat despăgubiri pentru accidentele din trafic", a explicat pentru EVZ un reprezentant al forului de supraveghere al pieţei asigurărilor. Potrivit acestuia, un top al companiilor unde s-au strâns în 2013 cele mai mari plângeri din partea clienţilor, pentru că s-au acordat despăgubiri cu întârziere sau chiar nu s-au acordat deloc, arată astfel: "Pe primul loc se află Euroins cu circa 4.500 de plângeri, urmată de Astra Asigurări, cu 4.000 de plângeri, de Omniasig, Asirom, Uniqa, Carpatica, City Insurance". Numărul total al plângerilor formulate de clienţi în 2013 este de circa 13.000.

Liberalii se sacrifică pentru a-l face pe Antonescu preşedinte

Reprezentanţii PNL sunt dispuşi să iasă acum de la guvernare sperând că vor reveni. Între timp, aceştia arată cu degetul şi în curtea PSD, unde, spun ei, nu toată lumea îl iubeşte pe Ponta. Lideri PNL din teritoriu au declarat pentru Evenimentul zilei că erau pregătiţi pentru ruperea USL, chiar dacă asta înseamnă că pierd nişte funcţii. Aceştia speră că îşi vor recâştiga electoratul şi că se vor putea întoarce la guvernare în scurt timp. Pe de altă parte, ei spun că nici în PSD nu e chiar armonie şi că sunt lupte pro şi contra Victor Ponta. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache a ţinut să precizeze că PNL nu va pleca de la guvernare, ci va fi dat afară de PSD. "În acest caz o să fim cel mai important partid din Opoziţie. Este clar că PSD va da afară toţi oamenii PNL aflaţi pe funcţii de conducere. Dar, un partid cum este PNL nu poate să joace condiţionat", a arătat Petrache.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu, mesaj către Victor Ponta: Mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis va fi premier

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni TV, că, dacă Victor Ponta nu va lua o decizie de deblocare a crizei guvernamentale luni, liberalii vor face ei următorul pas, lăsând să se înţeleagă că vor părăsi guvernarea, iar USL se va rupe. Mai mult, Antonescu i-a transmis lui Ponta mesajul că Iohannis va fi viitorul premier al României, iar Victor Ponta va mai rămâne la Palatul Victoria "cel mult până în toamnă". "Mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis va ajunge premier, iar Ponta poate să se menţină la putere cel mult până în toamnă". "Nu numai că-l văd, dar uite aşa, din emisiunea asta de aici, îi şi transmit domnului Ponta un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru şi ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe dl Klaus Iohannis vicepremier decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier. Evident, în locul domniei sale.

Radu Gheţea va fi demis luni de la CEC. Dan Sandu ar putea fi noul preşedinte al băncii de stat

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank,va fi demis astăzi din funcţie de premierul Victor Ponta, care a preluat şi mandatul interimar de ministru al Finanţelor. Ponta a declarat că proiectul de ordin a fost pregătit de fostul ministru Chiţoiu, dar nu a mai apucat să-l semneze. "Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni", a spus Ponta, arătând că fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a pregătit ordinul în acest sens, dar "nu a mai apucat să-l semneze". Noul preşedinte al CEC Bank ar putea fi numit Dan Sandu în prezent preşedinte executiv al Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank), au declarat surse bancare. Sandu este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

NATIONAL

"Teapa" tip CARITAS la varful MAI!

Agentii de la "Doi s'un sfert" sunt gata sa mai sparga inca un "buboi" de la varful MAI. O ancheta interna de proportii aflata in curs de desfasurare a identificat deja peste 50 de victime ale initiatorilor unui asa-zis joc de intrajutorare de tip CAR. Numai ca respectivii angajati se plang acum ca au fost inselati de sefii care, dupa ce au incasat sume uriase, nu-i mai lasa acum sa se retraga din schema acestui joc CARITAS. Scandalul se anunta unul urias, mai ales ca sumele vehiculate sunt considerabile, numai generalul Adrian Romanica incasand deja, dupa cum au descoperit cei de la protectia interna, 60.000 de lei! Voi puneti banii si noi ii luam! Cam acesta pare sa fie principiul dupa care s-au calauzit cativa batrani sforari care, de prea multa vreme, fac jocurile in structurile centrale ale MAI. Iar multi dintre subalternii respectivilor generali si chestori au cotizat, chiar daca nu aveau musai nevoie sa intre in astfel de combinatii financiare.

Ancheta paralela privind "paralizia" lui Gigi Becali

Gigi Becali a depus la plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta impotriva medicului Mihai Onciu. Miliardarul inchis la Poarta Alba il acuza astfel pe seful Serviciului Judetean de Medicina Legala Constanta de abuz in serviciu in forma agravata, pentru ca medicul legist nu ar fi girat raportul medical inaintat de trei "somitati in medicina" si prin care se sustinea ca Becali risca sa paralizeze in orice moment, daca nu este operat de urgenta. In cererea sa, Gigi Becali se bazeaza pe faptul ca trei medici importanti, in frunte cu profesorul Alexandru Vlad Ciurea, seful catedrei de neurochirurgie de la UMF Bucuresti, au intocmit un raport medico-legal prin care se sustine ca detinutul sufera de o afectiune extrem de grava, care nu se poate trata in cadrul spitalelor Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Becali se poate trezi in cadrul unei noi anchete penale, daca membrii Comisiei de Expertiza Medicala de la Bucuresti care urmeaza sa verifice acum rezultatele analizelor vor infirma si ei diagnosticul renumitului profesor Ciurea.

PUTEREA

Datele personale a milioane de români ar putea ajunge la cheremul hackerilor

Aproape toate instituţiile statului, inclusiv unele cheie, se vor confrunta, din primăvara acestui an, cu grave probleme de securitate informatică, după ce Microsoft îşi va retrage suportul pentru un sistem de operare mai vechi, dar care este încă foarte răspândit în România. Experţi IT, consultaţi de PUTEREA, spun că popularul sistem de operare Windows XP, precum şi suita de aplicaţii Office 2003, nu vor mai fi actualizate după data de 8 aprilie 2014, astfel încât orice calculator conectat la internet şi pe care rulează acest soft va avea breşe de securitate cu potenţial catastrofal. Impactul este încă greu de cuantificat, însă există un pericol real ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă la cheremul hackerilor, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Isărescu - USD

Guvernatorul Mugur Isărescu este din ce în ce mai receptiv la "avansurile" politice ale premierului Victor Ponta. Astfel, zvonul că ar fi la un pas de a accepta să candideze la prezidenţiale pe partea cu volanul social-democrat are o cotă de credibilitate în creştere la Bursa zvonurilor. Aceasta cu atât mai mult cu cât Victor Ponta a fost invitat şi a ţinut să participe ieri la ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în Aula Magna a Universităţii Bucureşti. În ultimele săptămâni, premierul a curtat vizibil Banca Naţională şi pe Mugur Isărescu, în timp ce preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Guvernatorul BNR de implicare în măsurile privind "electorata" (subvenţionarea ratelor la credite pentru persoanele cu venituri sub 1.600 de lei) susţinute de premier în negocierile cu FMI.

Clienţii , păcăliţi de bănci şi furaţi de firmele de asigurări

Atât oficialii Băncii Naţionale a României (BNR), cât şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), se plâng în ultimele zile tocmai de instituţiile financiare a căror activitate o reglementează şi pe care ar trebui să le controleze. Deşi au funcţii de reglementator, exact autorităţile responsabile de sectorul financiar-bancar şi de cel al asigurărilor se vaită de neregulile din sistem. Astfel, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a recunoscut senin nepotismul din instituţia pe care chiar el o conduce, precum şi faptul că veniturile conducerii sunt exagerate. Ruşanu a promis că, după negocieri cu sindicatul, la începutul luni martie, salariile vor scădea cu 50%. În acest moment, din cei 600 de angajaţi ai ASF, 150 sunt rude de gradul I şi II.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV. Un secretar de stat teolog a obţinut două doctorate cu o singură teză copiată

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Cristian Petcu, a obţinut două titluri de doctor în două domenii diferite, istorie şi teologie, folosindu-se de două teze care conţineau într-o proporţie covârşitoare acelaşi text. Mai mult, în ambele lucrări, demnitarul a preluat fragmente din autori deja publicaţi, fără să folosească ghilimelele, lăsând impresia că formulările îi aparţin. Peste toate acestea, în teza de doctorat în teologie, Cristian Petcu face trimiteri la bucăţi din teza sa în istorie, dar care aparţin, de fapt, altor autori. Cristian Petcu a obţinut titlul de doctor în istorie în 2009, cu o teză intitulată "Guvernarea Miron Cristea", pe care a susţinut-o la Universitatea Valahia din Târgovişte. Lucrarea a fost apoi publicată la Editura Enciclopedică. În 2010, actualul secretar de stat din Ministerul Culturii a reuşit să devină şi doctor în teologie, la Craiova, cu o teză care avea o temă asemănătoare cu prima: "Organizarea Bisericii Ortodoxe Române în perioada interbelică (1918-1940) şi bazele ei canonice". Aceasta din urmă nu a mai fost publicată, ci doar depusă oficial la biblioteca universităţii.

De ce nu mai este posibilă resuscitarea USL

Interesele electorale divergente ale PSD şi PNL, în bătălia pentru Cotroceni, dar şi atacurile reciproce ar face o eventuală împăcare mai costisitoare decât despărţirea. Tensiunile din USL au escaladat până în punctul în care o reconciliere pare imposibilă. Cum cele două formaţiuni îşi fac calcule separate, social-democraţii se apropie de o guvernare alături de PC, UNPR şi, eventual, UDMR. Ceea ce înseamnă că PSD va lua grosul poziţiilor pierdute de liberali. Noua majoritate pare dispusă să voteze legi precum cea a amnistiei, care nu a avut sprijinul PNL. La rândul său, Crin Antonescu se află într-o campanie de atragere a alegătorilor care au votat cu Traian Băsescu în 2009, de al căror sprijin va avea nevoie într-un eventual tur II. Din acest motiv, un pas înapoi l-ar aduce într-o situaţie complicată: dacă USL nu se rupe, Antonescu tot nu poate fi sigur pe sprijinul PSD, dar credibilitatea, ca posibil candidat al dreptei, va fi afectată.

SOCI: Rusia a trucat rezultatul la patinaj artistic pentru a câştiga prima medalie de aur?

Pe un site american a fost postată o scrisoare deschisă către Uniunea Internaţională de Patinaj în care se cere investigarea şi revizuirea rezultatelor concursului câştigat de rusoaica Adelina Sotnikova în faţa sud-coreence Yuna Kim, informează www.radiochisinau.md. Potrivit informaţiilor, în a doua zi de concurs, echipa de jurizare a probei a suferit două schimbări. Rusoaica Alla Shehovtsova şi ucraineanul Yuri Balkov i-au înlocuit pe membrii juriului din SUA şi Coreea de Sud. În plus, se afirmă că Shehovtsova este soţia preşedintelui Federaţiei de Patinaj Artistic din Rusia. Unii patinatori americani şi canadieni au contestat obiectivitatea concursului şi integritatea membrilor juriului. Si dubla campioana olimpica, germana Katarina Witt a criticat juriul. Ea este uimită şi nu poate înţelege de ce Sotnikova a ieşit prima, iar Kim - a doua.

Preşedintele interimar de la Kiev îndeamnă Moscova să respecte opţiunea europeană a Ucrainei

"Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei. Sper că această direcţie va fi confirmată în alegerile prezidenţiale" stabilite la 25 mai, a declarat el, subliniind că integrarea europeană este "o prioritate" pentru Ucraina. Oleksandr Turcinov, ales duminică preşedinte interimar după destituirea lui Viktor Ianukovici, este un pastor evanghelist, autor de romane science-fiction, a cărui carieră politică este indisociabilă de cea a fostului premier Iulia Timoşenko. De la sfârşitul anilor '90, cariera lui Turcinov, în vârstă de 49 de ani, născut la Dniepropetrovsk, în estul Ucrainei, o urmează pe cea a lui Timoşenko, unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004, originară, la rândul ei din acelaşi oraş. În 1993 devine consilier economic al preşedintelui Leonid Kucima, apoi creează, în 1994, Partidul Gromada. Oleksandr Turcinov devine şeful Serviciilor Secrete ucrainene (SBU), dar demisionează după ce Iuşcenko o destituie pe Timoşenko.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 20 de bănci după active. Câştigătorii şi perdanţii celor cinci ani de criză

Şase bănci din primele 20 din sistem au reuşit anul trecut să avanseze în ierarhia cotelor de piaţă: UniCredit a devenit a patra mare bancă în locul CEC Bank, olandezii de la ING au urcat de pe 9 pe 7, turcii de la Garanti au avansat de pe 13 pe 12, Credit Europe a venit pe 15, în timp ce Italo-Romena a câştigat trei locuri, ajun­gând pe 17, iar EximBank a în­cheiat 2013 pe locul 19. Liga băncilor mari, cu cote de piaţă de peste 5%, s-a extins la şapte membri, incluzând în premieră şi ING Bank alături de BCR, BRD, Banca Tran­silvania, UniCredit, CEC şi Raiffeisen. Toţi aceşti jucători controlează aproape 67% dintr-o piaţă cu active nete de 362 mld. lei (circa 81 mld. euro), criza din ultimii ani accentuând gradul de concentrare al sistemului bancar.

Să ţineţi minte că voi le plătiţi celor din instituţiile de stat salariile de 10.000 - 14.000 sau 25.000 euro pe lună, plus primele de vacanţă. Şi trebuie să le cereţi socoteală

Sub explicaţia "Noi nu suntem plătiţi cu bani de la buget", în foarte multe instituţii publice şi companii ale statului, care au primit un drept din partea statului, prin lege, prin hotărâri de guvern, să desfăşoare anumite activităţi, să perceapă taxe şi comisioane, să supravegheze anumite pieţe, se petrec cele mai mari abuzuri legale în privinţa organigramelor şi salarizărilor. Situaţia de la ASF (instituţia care reuneşte CSA, CNVM şi pensiile private) nu este unică, ghinionul lor este că s-au "încordat" forţe mai puternice care au o istorie comună, Băsescu şi Ruşanu, şi astfel au început să "se arunce" pe piaţă cu salarii încasate de membrii conducerii lor sau de directori. Dacă Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF şi unul dintre cei mai influenţi membri ai PNL, a încasat în noiembrie şi decembrie salariu plus bonus plus primă de 72.000 de euro, fostul preşedinte al CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor), Constantin Buzoianu, susţinut la vremea respectivă de PDL, a încasat 151.851 de euro.

Vasile Nicula, preşedintele Comisiei de Buget din Senat: Conducerea ASF trebuie să returneze primele, altfel va fi demisă

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget de la Senat, le cere celor nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să returneze primele încasate la casieria instituţiei, în caz contrar acestora li se va cere demisia. "Primele încasate de membrii Consiliului ASF nu sunt ilegale, ci imorale. Le voi cere membrilor să returneze la casieria instituţiei primele pe care aceştia le-au încasat, altfel le vom cere demisiile. Marţi, senatorii din cadrul Comisiei de buget vom face o verificare a activităţii ASF şi îi vom chema şi pe membrii Consiliului ASF. Dacă nu au dovada returnării banilor, pot nici să nu mai vină marţi", a spus Nicula pentru ZF. În toamna anului trecut, comisiile de buget de la Senat şi Camera Deputaţilor au fost cele care le-au dat ok-ul actualilor membri ASF să candideze pentru cele nouă locuri în conducerea ASF, în urma unor audieri mai mult formale. Plenul reunit al Parlamentului a fost cel care i-a validat în funcţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb