REVISTA PRESEI 24.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 24 aprilie 2013

ADEVARUL

Ponta dezvăluie salariile uriaşe ale şefilor din comisiile de supraveghere a pieţelor financiare: CSA - 42.700 de euro, CNVM - 18.200 de euro, CSSPP - 14.000 de euro

Salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele Băncii Naţionale a României, a declarat ieri premierul Victor Ponta. În prezent, în cele trei autorităţi de supraveghere se câştigă lunar 62.000-188.000 de lei (14.000-43.000 de euro). Premierul a susţinut această declaraţie în contextul în care arăta că este nevoie de transparenţă privind modul de cheltuire a banilor în ministere şi autorităţi centrale şi a salutat "iniţiativa" preşedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Legea ASF a fost modificată în Senat pentru a putea fi numit preşedinte Dan Radu Ruşanu

Legea de înfiinţare a ASF a fost modificată în Senat faţă de forma în care a plecat din Guvern pentru ca Dan Radu Ruşanu să poată fi numit la şefia autorităţii. Iniţial, textul ordonanţei prevedea că membrii ASF nu pot fi rude cu persoane care deţin participaţii de minimum 10% din companii aflate sub supravegherea ASF, dar această prevedere a fost eliminată. Familia lui Ruşanu deţine participaţii majoritare la o companie listată. Potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cel mai mare acţionar al companiei International SA Sinaia, care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, este Ruşanu Ana Rucsandra, fiica liberalului, cu o participaţie de 36,277%. Un alt acţionar este Anastase-Ruşanu Dana-Maria, la fel, fiica lui Ruşanu, cu o participaţie de 10%.

Cătălin Voicu, omul care a înfiinţat Justiţia SRL

Fostul senator PSD avea un serviciu sigur şi profitabil: intermediar între oamenii cu probleme juridice şi oameni din Justiţie. A fost aproape de a face din Justiţie o firmă privată de spălat marii infractori sau de îngropat adversari. Fostul premier Adrian Năstase a fost etichetat de judecători ca fiind "personificarea corupţiei". O etichetă grea, ce presupune că nimeni şi nimic nu era mai rău şi mai periculos decât fostul lider PSD. Judecătorii nu l-au luat în calcul însă şi pe Cătălin Voicu, cel care poate chiar şi-a depăşit şeful de partid şi care ar merita, cel puţin, aceeaşi etichetă, fără nicio exagerare. Cătălin Voicu avea visul de a controla Justiţia. Nu doar caţiva magistraţi şi poliţişti, el îşi dorea o reţea "funcţională" în toată ţara. Ambiţios, cu un ţel clar întipărit în minte, Voicu a prins şi momentul zero pentru a începe racolarea: decembrie 1989.

Statul vrea să-i lase fără subvenţii pe micii fermieri. Sute de mii de agricultori vor fi afectaţi de creşterea plafonului minim de la 1 la 1,5 hectare

Exploataţiile de un hectar şi cele împărţite pe mai multe loturi mici vor pierde subvenţia pentru că Guvernul va creşte plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizează 400.000 de agricultori. Pentru a primi subvenţii pe suprafaţă, cultivatorii trebuie să deţină minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcelă. Dacă aveţi o grădină mai mare pe lângă casă şi două terenuri în câmp, însumând cu totul un hectar, sunteţi eligibil pentru a primi în fiecare an 139 de euro de la UE plus 27 de euro de la Guvern. Dar tot Guvernul este pe cale să mărească aceste plafoane minime de suprafaţă până la 1,5 hectare totalul, respectiv 0,5 hectare pe lot, dacă sunt separate. Această măsură ar afecta câteva sute de mii de fermieri mici, lucru recunoscut chiar de oficialii Ministerului Agriculturii.

Centrală de apartament, sistem centralizat sau încălzire pe curent electric? Ce este mai convenabil?

O gigacalorie costă 162 de lei dacă o produci într-o centrală de apartament, în vreme ce în acest moment media naţională facturată este de 203 lei, potrivit unui studiu realizat de către Ariston Thermo România.Mai mult, fără subvenţiile plătite în acest moment de către autorităţi, preţul ajunge la 288 de lei pe fiecare gigacalorie. În cazul în care încălzirea s-ar face pe bază de curent electric, atunci o gigacalorie ar fi produsă cu 523 de lei. Atunci când s-ar lua în calcul atât încălzirea, cât şi apa caldă, diferenţa ar fi şi mai mare. Pentru o garsonieră locuită de o persoană, costurile anuale ar fi de 1.706 lei, în timp ce factura în sistem centralizat ar ajunge la 2.138 de lei, potrivit simulării. Dacă se calculează la un apartament de două camere şi două persoane, costurile anuale sunt de 2.158 de lei pentru căldură şi apă caldă în varianta cu centrală şi de 2.704 lei în varianta cu sistem centralizat.

Atentatele din Boston au avut motivaţie religioasă

Djohar Ţarnaev, singurul dintre cei doi suspecţi pentru atentatele din Boston încă în viaţă, a fost pus oficial sub acuzare luni, la o săptămână de când cele două deflagraţii ucideau trei persoane şi răneau alte aproximativ 200. Procurorii au formulat două capete de acuzare pentru Ţarnaev, unul pentru folosirea de arme de distrugere în masă şi altul pentru distrugerea voită a proprietăţii, rezultând în pierderea de vieţi. Această încadrare va permite judecătorilor să-l condamne pe Djohar la pedeapsa cu moartea, în cazul în care va fi găsit vinovat. Potrivit mărturiilor de până acum, motivele din spatele atacurilor de la Boston ar fi pur religioase, iar tânărul de 19 ani a dat de înţeles că fratele său mai mare, Tamerlan (26 de ani), l-a influenţat pentru a participa la atentate.

Jihadul de primăvară: un nou val de atacuri islamiste se dezlănţuie

Experţii cred că multiplicarea incidentelor teroriste reprezintă doar începutul unui nou val de atacuri islamiste în întreaga lume. Atentatul din timpul maratonului de la Boston, de săptămâna trecută, în urma căruia au murit trei oameni şi au fost răniţi peste 200, a fost urmat de un atac cu maşină-capcană asupra Ambasadei Franţei din Tripoli, dar şi de o serie de arestări a unor suspecţi islamişti care plănuiau diverse acţiuni teroriste în Canada, Spania şi Marea Britanie. Experţii în terorism susţin că este posibil ca prin intermediul diverselor site-uri şi forumuri jihadiste să se fi dat semnal celulelor islamiste "adormite" să treacă la acţiune.

Novinite: Bulgaria a exportat ilegal electricitate în România şi alte state din Balcani. În urma operaţiunilor, populaţia ar fi fost păgubită cu jumătate de miliard de euro

Bulgaria a exportat ilegal 12,8 TWh în perioada 2008-2013 în mai multe state din Balcani, inclusiv România iar în urma operaţiunilor contribuabilii de la sud de Dunăre au fost păgubiţi cu 500 de milioane de euro, scrie Novinite, care citează o investigaţie a postului bulgar de televiziune TV7. Mai exact, NEK - compania naţională de electricitate din Bulgaria - ar fi redirecţionat în străinătatee surplusul de electricitate înregistrat. În conformitate cu acordurile parafate cu operatorii de energie din statele vecine, Bulgaria ar fi trebuit să primească înapoi aceeaşi cantitate de electricitate, fără să fie implicate tranzacţii monetare. Numai că energia returnată ar fi fost de 12 ori mai mică decât cea exportată, provocând pierderi contribuabililor. Pe lângă ţara noastră, sunt vizate exporturi în Macedonia, Serbia, Grecia şi Turcia.

CURENTUL

Tactica distrugerii PDL din interior

Deşi analiştii politici din România anticipau o rupere iminentă a PDL, imediat după alegerile din martie, lucrurile n-au evoluat nici pe departe în sensul prorocit. Brusc, tabăra perdantei Elena Udrea a renunţat la contestaţii şi la declaraţiile acuzatoare referitoare la rezultatele votului. Strategia s-a schimbat din mers, iar susţinătorii Elenei Udrea au părut că acceptă postura de învinşi şi merg mai departe. Treptat însă, ies la iveală etapele scenariului distrugerii PDL, chiar din interiorul său, de către cei care păreau că au acceptat victoria echipei Blaga. Astfel, aproape săptă­mânal, apare public anunţul câte unui parlamentar PDL care părăseşte partidul şi susţine că rămâne independent.

Actuala majoritate parlamentară respinge trimiterea la Muzeu a comunismului

Ieri a fost respins de către Camera Deputaţilor proiectul de lege al unui Muzeu al Comunismului care ar fi urmat să probeze faptul că românii s-au trezit din somnambulim şi s-au scuturat de mizeria comunistă la trecerea celor 20 de ani de "stupid people" - eticheta infamantă aplicată poporului român de komisarul bolşevic Silviu Brucan. Criminalul comunist fondator al GDS-ului, nouă redută kominternistă, a "prevestit", rânjind sardonic, în anii '90 ca românii vor mai fi încă două decenii cretinizaţi de infecţia maladiei comuniste care a prostit milioane de oameni. Ştia prea bine ce fel de căpuşe de la Moscova au fost puse în fruntea ţării, după înlăturarea lui Ceauşescu de către fiul adoptiv al acestuia, Ion Ilici Iliescu.

CURIERUL NATIONAL

Terenuri fărâmiţate, subvenţii grupate

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că aproximativ 1% dintre cei peste un milion de fermieri primesc jumătate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeană îl acordă României pentru agricultură. El a spus că din 2014 Comisia Europeană a introdus posibilitatea ca sumele acordate fermelor mari să fie plafonate la 300.000 de euro, indiferent de suprafaţa acestora. România nu a fost de acord cu măsura respectivă şi se discută fie ca sumele să nu fie plafonate deloc, fie ca baremul să fie de 600.000 de euro. Constantin a afirmat că jumătate din banii pe care îi primesc de la Comisia Europeană cei peste un milion de fermieri sunt acordaţi către 1% dintre agricultori. Constantin a explicat fenomenul prin faptul că majoritatea fermelor din România sunt mici, cu suprafeţe de 1-5 hectare. Plăţile directe pentru agricultorii români vor fi de minimum 11,5 mld. euro în exerciţiul financiar 2014-2020.

Guvernul nu renunţă la impozitarea suplimentară a salariilor uriaşe

Potrivit listei întocmite de Executiv, salariile nete ale şefilor din companiile de stat sunt cuprinse între 4.693 lei şi 18.000 lei. Una dintre propuneri este taxarea cu 10% a sumelor care depăşesc 4.000 lei. Salariile imense ale directorilor companiilor de stat ar putea fi impozitate suplimentar, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, argumentând că un astfel de venit este şi de zece ori mai mare decât al unui profesor debutant sau un medic rezident, care abia câştigă 1.100 lei pe lună. Guvernul a remis ieri presei lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, de la operatorii economici din sectorul energiei, cel mai mic venit net aparţinând directorului general al CONPET SA - 4.693 lei, iar cel mai mare directorului general al Electrica Muntenia Nord SA - 18.000 lei.

Notarii au majorat valorile minime după care se impozitează tranzacţiile imobiliare

Notarii au crescut cu până la 40% valorile minime după care sunt calculate taxele şi impozitele pentru tranzacţiile imobiliare din Bucureşti, în condiţiile în care în ultimii ani preţurile de tranzacţionare a locuinţelor s-au redus constant. Astfel, ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din Bucureşti în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei, potrivit Mediafax. Notarii Publici: În anii anteriori, se putea întâmpla ca un imobil de la periferie să se afle în aceeaşi zonă cu imobile apropiate de zona 0 sau 1

Deputaţii au aprobat modificarea Legii audiovizualului

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 221 voturi "pentru", 61 voturi "împotrivă" şi 8 abţineri, Ordonanţa de Urgenţă 25/2013 privind modificarea Legii audiovizualului, în forma propusă de Executiv, informează Mediafax. Aceasta stabileşte că orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate vor fi "în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu radiodifuzorul". Orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de către radiodifuzor, trebuie să figureze pe factura emisă beneficiarului final al publicităţii televizate.

Debranşările generează vânzări de centrale termice de 75 de milioane euro

În 2012, 60% din piaţă a fost reprezentată de clienţi care au renunţat la sistemul central de încălzire. Vânzările vor mai creşte în continuare, în condiţiile în care preţul gigacaloriei va înregistra noi creşteri. Piaţa de centrale termice de apartamente a înregistrat anul trecut vânzări de 75 de milioane de euro, iar principalul motor al pieţei a fost numărul semnificativ al debranşărilor de la sistemul public de încălzire, au declarat, într-o conferinţă de presă, oficialii companiei Ariston Thermo România.

EVENIMENTUL ZILEI

Ministrul Constantin Niţă îşi pregăteşte înscăunarea în fruntea mamutului energetic

Ministrul delegat Constantin Niţă laudă proiectul de lege iniţiat de colegul său de partid Dumitru Chiriţă, prin care se doreşte înfiinţarea unui mamut energetic, prin comasarea activelor deţinute de companiile din sector, aflate în portofoliul statului. Practic, Constantin Niţă va controla noul gigant energetic, din scaunul de preşedinte al consiliului de supraveghere şi prin numirea membrilor acestuia, dacă va rămâne în funcţie până când va fi înfiinţat fondul. Proiectul de lege privind înfiinţarea "Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice" a ajuns în Senat, care se va pronunţa asupra documentului până în iunie, când se încheie sesiunea. Camera Deputaţilor ar trebui să dezbată proiectul în toamnă, fiind for decizional. Cum conducerile comisiilor parlamentare de resort sunt asigurate de reprezentanţi ai USL, proiectul ar putea trece cu uşurinţă şi fără prea multe modificări

Valer Marian e cel care i-a dat drumul lui Voicu în Senat?

Frica de închisoare l-a determinat pe fostul senator să caute ajutor la colegii parlamentari. Cel care i-ar fi deschis uşa Legislativului se plângea anul trecut că e urmărit de "un comando de poliţie". A jucat din nou rolul bolnavului închipuit, dar nu l-a mai ajutat. Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie, a fost mutat, în miezul nopţii de luni, cu o ambulanţă, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală la spitalul Penitenciar Rahova. Ex-demnitarul a fost văzut, în ultima vreme, prin Senat. Inclusiv la o importantă reuniune a magistraţilor, organizată la Palatul Parlamentului. Or, Voicu nu mai e senator şi nici magistrat nu a ajuns. Surse credibile au declarat pentru EVZ, că pe Cătălin Voicu l-a invitat la Parlament senatorul PSD Valer Marian.

INCREDIBIL. Lui Radu Mazăre i s-a cerut mită. VEZI cine a îndrăznit să o facă

Premieră în România: lui Radu Mazăre i s-ar fi cerut şpagă. Primarul Constanţei este supărat pe "nişte funcţionăraşi tupeişti foc" dintr-un minister care, de trei luni de zile, i-ar bloca avizul pentru Planul Urbanistic Zonal al staţiunii Mamaia. Edilul a refuzat să spună care minister i-a refuzat avizul, dar a exclus Ministerul Dezvoltării. Singurul minister care nu i-a dat avizul este Ministerul Culturii, fapt confirmat pentru EVZ de surse din Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa. Propunerea ministrului pentru Turism şi IMM-uri, Maria Grapini, prin care zonele turistice de interes naţional vor fi reglementate prin lege specială, cu reguli urbanistice avizate numai de Ministerul Turismului, nu îl interesează pe primarul Constanţei. El susţine că Mamaia nu este o staţiune turistică de interes naţional şi deci nu are ce căuta le lista ministrului Grapini.

INTERNET EXPLORER A MURIT: În România mai are abia 16% din piaţă

În urmă cu doi ani, ocupa locul al doilea în topul browserelor utilizate în România, cu o cotă de peste 30%. Acum, cifrele pentru Internet Explorer arată mai mult decât catastrofal. Mai precis, proporţia utilizatorilor români care mai navighează pe internet cu browser-ul de la Microsoft este de doar 16,01%, conform statisticilor Statcounter. În martie 2013, aproape unul din doi români intră pe internet cu Google Chrome, browser care în urmă cu doi ani nu avea nici măcar 20% din piaţă.

Brokerul Cristian Sima: Daniel Dăianu se pricepe la "limba de lemn" din economie. Mi-a spus că nu ştie nimic la Bursă

Brokerul Cristian Sima a declarat, marţi, într-o intervenţie telefonică în emisiunea "Sub semnul întrebării", difuzată de B1 TV, că Daniel Dăianu, validat în comisiile parlamentare pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, se pricepe la "limba de lemn" din economie. "Pe domnul Dăianu l-am propus să fie preşedinte la Bursa din Sibiu, dar mi-a declarat că nu vine pentru că nu se pricepe deloc la Bursă. Dar o să controleze cumva dânsul. Daniel Dăianu se pricepe la "limba de lemn" din economie", a spus Cristian Sima. "Piaţa românească de capital e îngrozitor de mică. Marea bătălie e bursa de energie, care trebuie controlată. Nu o să reuşească nici cu acest organism să o controleze. În 2013, România trebuie să organizeze bursa de energie. Va fi în subordinea ASF", a spus Sima. În ceea ce-l priveşte pe Dan Radu Ruşanu, validat pentru funcţia de preşedinte al ASF, brokerul a spus că "e un fel de Hrebenciuc al PNL".

Un pădurar din Apuseni câştigă într-o lună de patru ori mai mult decât preşedintele României

Moţii din Apuseni s-au revoltat pentru că nu mai pot fura lemne. Între timp, DNA Cluj continuă ancheta în cazul arestării directorului Direcţiei Silvice Cluj, inginerul Traian Mariş, pentru luare de mită. Subalternii acestuia susţin că sistemul era atât de bine pus la punct, încât directorul putea "colecta" anual şi până la 500.000 de euro. Un pădurar din ocoalele silvice "cu potenţial economic", din cadrul Direcţiei Silvice Cluj, face în fiecare lună aproximativ 40.000 de lei din lemnul pe care îl exploatează ilegal. După arestarea directorului Traian Mariş, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Beliş a acceptat să vorbească despre mafia din care chiar el face parte şi pentru care cotizează câteva zeci de mii de euro pe an. Pădurarul vorbeşte despre lucruri incredibile pentru un om de rând.

Mama atacatorilor de la maratonul din Boston: E o ÎNSCENARE, fiul meu cel mare e VIU!

Mama celor doi tineri suspectaţi că ar fi organizat atentatele de la maratonul din Boston a acordat un interviu unui post de televiziune britanic. Femeia susţine că totul este o înscenare şi crede că fiul său cel mare este încă în viaţă, potrivit Business Insider. Femeia a mai declarat că fiul său cel mare, Tamerlan, ucis într-o confruntare cu poliţia, joi noapte, era urmarit de FBI dinainte de atacuri. "Îl monitorizau. Ştiu asta pentru că vorbeam cu ei. Veneau la casa noastră, au venit de două-trei ori", a mai spus femeia. În ceea ce priveşte fotografiile care îi surprind pe cei doi la locul exploziilor, Zubeidat Ţarnaeva crede că totul este o înscenare, iar fiul său Tamerlan este încă în viaţă. "Cineva a făcut asta, nu copiii mei. Cineva a înscenat asta. Oricine este mort acolo, nu e fiul meu. Cadavrul este pe jumătate cât fiul meu, nu este el!", a afirmat femeia în interviu.

JURNALUL NATIONAL

UE face afaceri cu rebelii sirieni! A aprobat importurile de petrol din zonele din Siria aflate sub controlul opoziţiei

Uniunea Europeană a transmis luni un semnal de susţinere faţă de opoziţia siriană, autorizând importurile de petrol din zonele pe care le controlează rebelii, fapt pe care autorităţile de la Damasc îl consideră "o agresiune". Gestul UE este un prim pas în vederea susţinerii rebelilor sirieni, în timp ce dezbaterea despre oportunitatea de a le livra arme continuă, secretarul general al ONU solicitând oprirea livrării de arme către cele două tabere, comentează AFP. Reuniţi la Luxemburg, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au ridicat parţial embargoul petrolier aplicat din septembrie 2011 în privinţa Siriei. Miniştrii au apreciat drept necesară introducerea de derogări de la sancţiuni, în scopul "ajutorării populaţiei civile siriene, în special ca răspuns la problemele umanitare şi pentru a restabili o activitate economică normală", după cum se arată în nota de încheiere a reuniunii acestora.

Yuksek Şahin, "regele" legumelor, arestat pentru mită

Yuksek Şahin, cetăţean de origine turcă, patronul firmei Yuksek Internaţional Fruct SRL, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mită şi instigare la dare de mită, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii îl acuză pe Şahin Yuksek că a vrut să dea mită 40.000 de euro unui înalt funcţionar din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca să denatureze rezultatele unui control efectuat la firma Yuksek International Fruct. Spre surprinderea omului de afaceri turc, funcţionarul ANAF nu a primit banii, ba mai mult, acesta din urmă l-a denunţat la DNA.

De ce vrea Daianu sa ii fie redus salariul cu 20%

Daniel Dăianu, candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, a declarat, marţi, că acceptă ca salariul care urmează să îi fie stabilit să fie redus cu 20%. "Nu voi accepta ca veniturile din Autoritate să le depăşească pe cele din Banca Naţională. În ceea ce mă priveşte, accept să mi se diminueze salariul, care va fi stabilit, cu 20%. Aceste 20 de procente le voi da unor şcoli", a spus Dăianu. Potrivit acestuia, s-a adâncit o fractură între veniturile celor din industria financiară şi celelalte industrii, iar acest lucru nu este în regulă. "Industria financiară extrage o rentă necuvenită de la restul economiei. În această criză a şi fost ajutată direct şi indirect de guverne şi de bănci centrale. Acesta este fondul problemei.

NATIONAL

Ce au castigat liberalii din certurile cu PSD: Aici sunt banii dumneavoastra!

Ca sa inchida gura liberalilor, care se plang ca sunt cantitate neglijabila la guvernare, premierul Victor Ponta le-a aruncat un ciolan zdravan. Desi le-a batut obrazul pe motiv ca nu sunt solidari cu guvernarea, Victor Ponta a rasplatit atitudinea ostila a penelistilor, oferindu-le pe tava Autoritatea de Supraveghere Financiara si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Astfel, ASF a ajuns pe mana lui Dan Radu Rusanu, secondat de Daniel Daianu, in timp ce ANAF-ul va fi adjudecat, cel mai probabil, de Gelu Stefan Diaconu. Ca urmare a acestor nominalizari, dincolo de faptul ca s-a nascut un soi de SRL de familie, (Rusanu fiind nasul lui Diaconu), liberalii si-au marit pusculita, care era alcatuita pana in acest moment din Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, Ministerul Transporturilor, pastorit de Relu Fenechiu, si Ministerul Economiei al lui Varujan Vosganian.

Penalii cu banii acunsi in paradisuri fiscale

Marius Locic, Fahti Taher, Florin Hozoc si Antonio Vrusea sunt doar cativa dintre afaceristii de top care au doua lucruri in comun: detin firme in paradisuri fiscale si au dat cu subsemnatul in fata procurorilor. Dupa cum a anuntat saptamana trecuta, "National" prezinta, incepand de azi, lista afaceristilor care deruleaza activitati economice prin firme inregistrate in Panama, Gibraltar, Insulele Cayman, Cipru si Seychelles, departe de privirile indiscrete ale autoritatilor romane. Unele dintre firme au fost folosite pentru adevarate tunuri financiare si escrocherii cu fonduri europene, afaceristii care au comis faptele bazandu-se pe faptul ca procurorii din Romania nu vor obtine niciodata detalii financiare din paradisurile fiscale.

Ce tezaur ascunde gunoiul DNA!

Fiind obisnuita cu chichitele sistemului, cu siguranta ca printre prioritatile Laurei Codruta Kovesi se numara si un control informatic minutios, pentru a se dumiri la ce au lucrat cu adevarat si mai ales cate au aflat procurorii anticoruptie in ultimii ani. Numai ca in gunoiul ascuns sub pres de catre cei de la DNA ard de nerabdare sa scurme si alte servicii secrete, in frunte cu SRI-ul, pentru a putea recicla, daca situatia o impune, informatiiile refolosibile gasite acolo. Si despre care sursele noastre sustin ca sunt cu duiumul, formand, la o adica, un raport informativ mai complet decat cele primite de seful statului si premier.

Iranul, "mama tuturor atentatelor"

Conform unui defector din Fortele Quds, o unitate a Garzii revolutionare, Iranul pregateste de doi ani atentate in SUA, Canada si Europa, manevrand elemente al-Qaida. Defectorul, care traieste acum intr-o tara scandinava, a avertizat in urma cu un an ca ofiterii de rang superior din Fortele Quds ar fi primit ordin sa documenteze posibile tinte. Comandantul Fortelor Quds, generalul Qasem Soleimani, a dat ordin sa se stranga informatii despre evenimentele importante din SUA si alte tari occidentale. Acestea urmau sa fie folosite pentru pregatirea unor atentate in timpul evenimentelor. Recrutarea celor care urmau sa duca la indeplinire atentatele era facuta de membri ai Hezbollah prin centrele operationale din Sri Lanka si Bangladesh, dintre simpatizantii organizatiilor islamice radicale.

PUTEREA

Codruţ Olaru a minţit în Afacerea AVICOLA. Nr. 19.908/19.11.2012 îl dă de gol

Incredibilul şi ilegalitatea s-au produs la DIICOT: prin intermediul Comunicatului de presă din 15.04.2013 publicat pe prima pagină a site-ului DIICOT, "excepţionalul" procuror şef Codruţ Olaru a minţit opinia publică, a protejat filiera Bou Ezzedine-Rami Ghaziri şi a instigat la comiterea de fals în documente publice. În acel comunicat, Codruţ Olaru a afirmat că instituţia pe care o conduce nu a primit NICIODATĂ vreo sesizare de la ANAF cu privire la Afacerea AVICOLA Crevedia - cu evaziunea fiscală semnalată în articolele din PUTEREA. Total fals! Pe sesizarea oficială înaintată de ANAF către DIICOT cu privire la faptele penale referitoare la Afacerea AVICOLA Crevedia, Registratura instituţiei condusă de Codruţ Olaru a pus următorul număr de înregistrare 19.908/19.11.2012.

ROMANIA LIBERA

7 ani în penitenciar. Gruparea Voicu, anihilată la vârf

După ce timp de peste 20 de ani şi-a creat o reţea cu care a acţionat ca un sistem mafiot, cum singur a relatat în interceptări, generalul (r) Cătălin Voicu , fost senator PSD, a ajuns luni noapte în puşcărie pentru 7 ani. Alături de el a mai ajuns, pentru 4 ani, în puşcărie şi omul de afaceri Marius Locic, cumpărător de influenţă pentru rezolvarea dosarelor sale penale. Fostul şef de secţie de la Înalta Curte, Florin Costiniu, complicele lui Voicu la trafic de influenţă, a fost condamnat 4 ani cu suspendare, iar 9 ani va fi sub control judiciar, ca şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, cumpărător de influenţă - a plătit 260.000 de euro pentru a câştiga licitaţii prin instanţe -, care a beneficiat însă de clemenţă pentru că a colaborat cu instanţa.

Comisioane "negre", spălate în Elveţia

La Atena s-a deschis procesul fostului ministru grec al Apărării, Akis Tsohatzopoulos, 73 de ani, acuzat de spălare de bani şi corupţie în cadrul unor comenzi controversate de armament. El a deţinut acest portofoliu în perioada 1996-2001, în guvernul socialist al premierului Costas Simitis, şi riscă 20 de ani de închisoare. Acuzaţia de spălare de bani şi corupţie se referă în mod special la comenzile şi achiziţiile de rachete antiaeriene ruseşti TOR-M1 şi a patru submarine de la societatea germană Ferrostaal. În afara fostului ministru socialist al Apărării din Guvernul Simitis, justiţia a pus sub acuzare şi 18 colaboratori şi apropiaţi ai ex-ministrului, între care soţia sa, fosta soţie de origine germană şi fiica acesteia, unii pentru aceeaşi crimă, alţii pentru complicitate la corupţie.

Membrii CSM Danileţ şi Ghica, ţinuti pe tuşă de presiunile Vioricăi Costiniu, soţia judecătorului condamnat în dosarul Voicu?

Adrian Bordea, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii si presedintele Sectiei de Judecatori, REFUZA sa-i convoace la sedintele sectiei pe judecatorii, membri CSM, Cristi Danileţ si Alina Ghica, desi Curtea Constitututionala a decis că cei doi au drepturile si obligaţiile unui membru CSM pana ce se pronunta Inalta Curte asupra plângerilor impotriva revocarilor. Decizia CCR din data de 4 aprilie a.c. confirmă că Danilet si Ghica au fost revocati fara respectarea legilor, fără a li se asigura dreptul la apărare, fără a se preciza in clar motivele revocărilor. CCR a publicat motivarea acestei decizii, luni, in Monitorul Oficial.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari case de avocatură de business

Boştină şi Asociaţii, Clifford Chance Badea, Schoenherr, ZRP şi Voicu & Filipescu sunt cele mai mari firme de avocatură în funcţie de veniturile raportate în 2012. Muşat & Asociaţii, NNDKP, Popovici Niţu & Asociaţii, Stoica şi Asociaţii sau Ţuca Zbârcea & Asociaţii, firme care s-ar fi putut afla în top, nu au prezentat copiile după declaraţiile de venit din 2012 şi nu au fost incluse în top. Zece dintre cele mai mari firme de avocatură au realizat anul trecut încasări de 46,6 mil. euro, iar şase dintre acestea au înregistrat venituri mai mici ca în 2011, reiese din clasamentul celor mai mari case de avocatură realizat de ZF în cea de-a cincea ediţie a Anuarului caselor de avocatură, care este lansată astăzi. Cea mai mare cifră de afaceri a fost raportată de firma Boştină şi Asociaţii, care s-a aflat pe prima poziţie şi în 2011.

BNR: Problema Bank of Cyprus, rezolvată. Depozitele intră sub legea românească

Sucursala Bank of Cyprus va rămâne închisă până joi pentru "proceduri tehnice", iar depozitele vor trece sub protecţia legii bancare româneşti şi vor fi garantate de Fon­dul de Garantare din România, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu. El nu a oferit detalii privind modalitatea de transfer al depozitelor sub jurisdicţie românească. Depozitele din conturile Bank of Cyprus, care au coborât sub 100 mil. euro, vor fi garantate în limita a 100.000 de euro pe deponent de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România. Sucursala locală a Bank of Cyprus urma să îşi reia ieri operaţiunile cu clientela, după trei săptămâni în care activitatea a fost întreruptă. Însă, termenul de suspendare a fost prelungit cu două zile, până joi.

Consiliul ASF: doar 9 din cei 17 membri au studii economice

Recomandările de partid au contat cel mai mult în desemnarea celor 17 membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), printre aceştia regăsindu-se un deputat, ingineri metalurgişti, de căi ferate sau agronomi. Doar nouă membri au diplomă de ASE. ASF este menită a fi o alternativă mai puţin costisitoare şi mai eficientă la cele trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, pensiilor private şi asigurărilor, însă ieri comisiile de specialitate ale Parlamentului au validat conducătorii pe criterii politice, la fel ca cum s-au făcut numirile în trecut la cele trei comisii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb