REVISTA PRESEI 24.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iunie 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu, în război cu istoria

Preşedintele l-a acuzat pe Regele Mihai de trădare prin abdicarea din 1947, preluând argumentele propagandei comuniste şi fasciste. Şeful statului l-a calificat drept "slugă" a ruşilor pe Regele Mihai şi a susţinut că este la fel de responsabil ca mareşalul Antonescu pentru Holocaustul împotriva evreilor şi a ţiganilor. Într-un gest fără precedent, Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa Casei Regale, afirmând că, în mod eronat, se vorbeşte despre abdicarea Regelui Mihai ca despre un act patriotic. Şeful statului a susţinut că, de fapt, abdicarea din decembrie 1947 a fost o trădare a interesului naţional. Preşedintele s-a dezis astfel de Raportul de condamnare a comunismului pe care el însuşi l-a citit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, la 18 decembrie 2006, document în care se vorbeşte despre "abdicarea forţată" a Maiestăţii Sale.

Andreea Pora, atac în premieră la Băsescu: "A comis o mitocănie impardonabilă"

Jurnalista Andreea Pora l-a atacat, printr-un editorial în Revista Grupului pentru Dialog Social, pe Traian Băsescu. Preşedintele a afirmat miercuri seară că abdicarea Regelui Mihai a fost un "act de trădare a intereselor naţionale". "Un cap în gura Maiestăţii Sale Regele Mihai" este titlul pe care Andreea Pora l-a dat materialului său, argumentând că a folosit "un limbaj apropiat de cel prezidenţial". Andreea Pora afirmă că prin aceste declaraţii Traian Băsescu "a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa.", potrivit revista22.ro. Jurnalista este de părere că şeful statului nu face gesturi gratuite, fără să aibă o miză politică. În acest caz, în opinia sa, este vorba despre o poliţă pe care Traian Băsescu nu a uitat să o plătească.

Sergiu Nicolaescu îi dă dreptate lui Băsescu: Plecarea regelui a fost "o trădare"

Sergiu Nicolaescu susţine declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia plecarea regelui Mihai a fost "trădare", dar este de părere că şeful unui stat nu trebuie să comenteze acest subiect.

Ungaria cere UE să medieze reorganizarea

Comisia Europeană a confirmat că Ungaria a formulat o cerere de mediere, dar şi-a declinat competenţa. Reforma administrativă a României a pus pe jar politicienii din Ungaria, care se tem că etnicii maghiari vor avea de suferit de pe urma reîmpărţirii ţării. ,,Dacă se realizează reorganizarea României în regiuni, mi-e teamă că se vor isca tensiuni în relaţiile româno-ungare. Trebuie găsită o soluţie, am putea cere chiar şi ajutorul Bruxelles-ului". Este declaraţia lui Richard Horcsik, parlamentar din partea Fidesz (partid la guvernare) şi preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta.

Cum truca Dragnea licitaţiile

Comisia, care a declarat câştigătoarea unor contracte realizate din fonduri europene firma controlată de preşedintele CJ Teleorman, a găsit motive puerile împotriva contracandidaţilor. Cu toate că unele dintre concurentele Tel Drum aveau o vastă experienţă internaţională, firma controlată de Dragnea a câştigat, la indicaţiile acestuia, atragerea de fonduri UE. Printre chichiţele găsite, care erau băgate în caietul de sarcini, se numără şi lipsa a patru specialişti cu studii superioare de ingineri sau subingineri drumuri şi poduri angajaţi cu carte de muncă cu vechime de minimum cinci ani.

Gazele se scumpesc cu 10% pentru industrie de la 1 iulie

Preţul gazelor pentru consumatorii non-casnici va creşte cu 10% de la 1 iulie, în urma unei decizii pe care o va lua vineri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic. Pentru populaţie şi pentru producătorii de energie termică, preţul nu va fi modificat până la 1 aprilie 2012, după cum a decis Guvernul săptămâna trecută.

Grecia a cerut oficial un nou împrumut de la UE şi FMI

Premierul grec George Papandreou a cerut oficial joi seară un nou plan de ajutor financiar din partea UE şi FMI, după cel în valoare de 110 miliarde de euro stabilit în urmă cu un an, a anunţat Uniunea Europeană într-un comunicat citat de AFP. Al doilea plan de salvare, care ar urma să se întindă până la sfâritul lui 2014, va fi fără îndoială mai mare de 100 de miliarde de euro. La acesta vor contribui de asemenea şi creditori privaţi ai Greciei.

Datoriile aduc cod roşu de criză în Europa

Criza datoriilor de stat din Europa ameninţă să se extindă şi în sistemul bancar, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unei noi crize mondiale. Avertismentele privind problemele din zona euro încep să vină din surse tot mai înalte şi mai apropiate de situaţie. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că semnalele de risc privind stabilitatea financiară din grupul euro sunt roşii din cauza datoriilor de stat, transmite agenţia de ştiri Bloomberg.

Obama sună retragerea din Afganistan

În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea începând din luna iulie a acestui an a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţi în prezent în Afganistan şi a încă 23.000 până la sfârşitul lunii septembrie 2012. Barack Obama şi-a justificat decizia prin înfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea ţării. Documentele recuperate din vila în care a fost ucis Bin Laden arată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să înlocuiască în mod eficient" liderii de rang înalt ai reţelei eliminaţi, a afirmat Obama, potrivit căruia "peste jumătate dintre ei au fost ucişi". Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decât preconizaseră comandanţii militari, dar peste 65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan pentru a pregăti în continuare armata şi poliţia afgană pentru a face faţă insurgenţei talibane.

CURENTUL

Cum te transformă ura faţă de Băsescu în monarhist

Niciodată în Romånia postdecembristă Regele Mihai nu a mai fost prezent în discursul public al politicienilor dåmboviţeni ca după ultimele declaraţii publice ale preşedintelui Traian Băsescu. Şeful casei regale a Romåniei a fost ridicat în slăvi chiar de cei care în urmă cu două decenii îl invitau elegant, cu expresii de genul "marş afară Majestate!", să părăsească ţara şi să nu mai calce vreodată pe pămånt romånesc. Afirmaţiile făcute de şeful statului, miercuri seară, la postul B1 TV, s-au propagat cu viteza luminii în råndul opoziţiei de carton care a reacţionat precum cåinele lui Pavlov la aprinderea becului.

Ambasadorul Oszkar Fuzes: "Doar 20.000 de idioţi din Ungaria vor Transilvania"

Într-un interviu acordat portalului ziare.com, ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat că maghiarii nu se gândesc, "cu excepţia a 20.000 de idioţi", la recuperarea Ardealului sau a vreunei bucăţi din acest teritoriu românesc şi că ungurii s-au împăcat de mult cu acest lucru. "Cu excepţia a 20.000 de idioţi din Ungaria, nimeni nu se gândeşte că putem să luăm înapoi Transilvania sau o parte a Transilvaniei. Acest lucru nu mai este în regulă. Am pierdut Transilvania şi acest lucru este foarte greu pentru noi. Din cauza aceasta ungurii din Ungaria şi maghiarii din Romånia au nişte sensibilităţi. Cred că şi sensibilitatea din partea maghiară trebuie înţeleasă de români", a declarat diplomatul ungar.

Băsescu are alternative în cazul unui eventual refuz al UDMR pe reorganizare

Când vine vorba de formule alternative la propunerile pe care le face, preşedintele Băsescu este întotdeauna un om politic plin de surprize. Când toată lumea credea că această chestiune a reorganizării se află strict în mâinile UDMR, care poate jongla cu ea după bunul său plac, liderul de la Cotroceni a scos din joben o alternativă viabilă, de compromis, care să împace toate părţile implicate în acest proces. În acest sens, şeful statului a declarat, miercuri seară, la postul B1 TV, că în cazul în care UDMR refuză oferta legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituţiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate şi personal. Aceast lucru presupune doar emiterea unor ordonanţe de guvern care să ducă la îndeplinirea acestui deziderat.

CURIERUL NATIONAL

Ce mai caută cumpărătorul de locuinţe

Acesta vrea ca viitorul lui apartament să fie construit după "77, aproape de mijloacele de transport şi într-o zonă semicentrală. De asemenea, caută, de regulă, unităţi locative complet finalizate, de două camere, aflate la etaje intermediare. Majoritatea persoanelor intenţionează să îşi achiziţioneze casa prin credit, însă fără un avans prea mare, potrivit studiului "Intenţiile cumpărătorului de locuinţă", realizat de BCR. BCR a acordat anul trecut peste 1.100 de credite pentru achiziţia de locuinţe, din care 940 prin programul Prima Casă, în valoare de peste 41 de milioane de euro. BCR are în cadrul programului Prima Casă un sold de 600 de milioane de euro al creditelor acordate.

Fiscul a blocat deja peste un milion de conturi

Numai în primele 5 luni din 2011, Fiscul a blocat peste 1,12 milioane de conturi bancare. ANAF: În timp ce numărul de conturi este în creştere cu 10% faţă de anul trecut, suma poprită este, însă cu 15% mai mică. Veniturile tot mai mici la buget îndeamnă Fiscul să scadă valoarea medie a unei datorii în contul căreia s-a luat măsura popririi.

Cumpărătorii Planorama nu mai au răbdare şi se branşează singuri

Sumele pentru gaze şi electricitate, plătite de cei care vor să se mute în T3, sunt de aproximativ 2.500 lei pe apartament. Săptămâna viitoare se semnează contractele cu furnizorii. Proprietarii ştiu că insolvenţa EuroHabitat ar putea dura unul sau chiar doi ani, timp în care ar fi nevoiţi să plătească chirii de aproximativ 3.500 euro anual. Sătui să tot plătească chirii de mii de euro anual şi să aştepte să fie puşi în posesia apartamentelor deja plătite, majoritatea cumpărătorilor din complexul Planorama au ales să-şi rezolve singuri problemele plătindu-şi şi încheindu-şi singuri contractele cu furnizorii de gaze şi electricitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Culisele atacului la Regele Mihai

Ion Cristoiu reconstituie momentul cheie al emisiunii în care Băsescu l-a numit pe rege "slugă la ruşi". Discuţia despre Regele Mihai nu fusese inclusă în tematica stabilită cu staff-ul lui Traian Băsescu pentru emisiunea "Evenimentul zilei" de miercuri seară, susţine jurnalistul Ion Cristoiu. "Preşedintele n-a venit pregătit să răspundă la o asemenea întrebare. Eu am pus această întrebare deoarece doream să trag un semnal de alarmă că ieri (miercuri - n.r.) s-au împlinit 70 de ani de la trecerea Prutului şi că în România nu s-a vorbit despre asta. Aşa că l-am întrebat pe domnul preşedinte ce-ar fi făcut în locul lui Antonescu. Văzând că răspunde că şi el a dat ordinul, i-am înmânat revista < Historia >. Nu aveam de gând să i-o dau dacă îmi răspundea < politically correct >", povesteşte Cristoiu.

Reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu

"Majestatea Sa Regele Mihai nu a autorizat pe nimeni să vorbească despre acest subiect", este răspunsul Casei Regale privind acuzaţia făcută de Traian Băsescu aseară, la B1 TV, unde a declarat că Regele Mihai a fost "slugă la ruşi"şi că abdicarea a fost un act de trădare. Radu Ghina, consilier al Casei Regale, a precizat că Majestatea Sa Regele se află la reşedinţa din Elveţia şi că este la curent cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Principesa Margareta a declarat, azi, că nu doreşte să comenteze afirmaţiile lui Traian Băsescu. "Noi am spus asta şi nu vrem să comentăm, cel mai bine". Întrebat pe aceeaşi temă, principele Radu a spus că nu doreşte să facă niciun comentariu: "Nu dorim să comentăm. (...) Vă mulţumim".

Ponta şi Antonescu cer intervenţia SUA în problema şah la rege

Co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, i-au trimis o scrisoare deschisă ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, în care îi solicită să-şi exprime public un punct de vedere cu privire la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai I. "Nu ar fi prima dată când, în calitate de ambasador, v-aţi exprima un punct de vedere în legătură cu un subiect important de pe agenda publică internă.

Sexul a devenit şpaga favorită a profesorilor

Corupţia din învăţământul românesc e ca o monedă cu două feţe: şpaga în plic şi şpaga în natură. Examene contra sex sau examene contra sume de bani sau alte favoruri reprezintă o chestiune la ordinea zilei în toate facultăţile din România. Ultimul caz care a creat mare vâlvă în mediul universitar românesc este cel al profesorului Ilie Parpucea. Acesta a făcut-o pe o studentă de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj să creadă că nu va primi notă de trecere la materia pe care o predă dacă nu va fi de acord să se culce cu el. Pasul următor a fost o întâlnire într-o cameră de cămin, înregistrată de studentă, unde profesorul s-a dezbrăcat la chiloţi cât ai bate din palme.

Copiii albi sunt, pentru prima dată, minoritari în Statele Unite

Pentru prima dată, minorităţile deţin majoritatea în ceea ce priveşte numărul de copii în Statele Unite ale Americii, în parte ca rezultat al diferenţei tot mai mari de vârstă între majoritatea adulţilor albi americani şi tinerii minoritari predominanţi, ceea ce ar putea schimba politicile guvernamentale, relatează agenţia Associated Press, preluată de Agerpres.

FINANCIARUL

"Har-Cov": cel mai mare somaj, cele mai mici salarii, cea mai slaba activitate economica

Etnicii maghiari majoritari locuiesc intr-una dintre cele mai defavorizate regiuni ale tarii. Aceasta, in contextul in care UDMR s-a aflat la guvernare timp de 14 ani din ultimii 21. Noua propunere a presedintelui Traian Basescu, privind impartirea Romaniei in opt mari judete, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, plus alte doua mai mici, Harghita si Covasna - organizare cu care UDMR pare a fi mult mai multimita - va duce doar la crearea a doua zone condamnate economic si social. Dincolo de dezbateri politice, etnice sau bazate pe orgolii, Har-Cov este, intai de toate, o zona subdezvoltata.

10 comitete guvernamentale cauta de doi ani solutii anticriza. Nu au gasit nici macar una singura

Astfel de structuri au fost aprobate de Executiv in ultimii doi ani, insa rezultatele se lasa inca asteptate. Cel mai recent for este un grup de lucru care ar trebui sa elaboreze planul de actiuni pentru imbunatatirea mediului de afaceri 2011-2012. Premierul Emil Boc a aniversat ieri doi ani si jumatate de cand se afla la Palatul Victoria. In tot acest timp, pentru orice problema a dispus infiintarea a cate unei comisii, comitet sau grup de lucru. Rezultatele acestor structuri raman insa necunoscute.

Actiunile Petrom si OMV au potential de crestere de 30%, respectiv 40%

Analistii Erste Group estimeaza ca aceste companii sunt printre cele mai ieftine din Europa Centrala si de Est. Capitalizarea ridicata, potentialul de crestere a free-float-ului prin vanzarea participatiei de aproape 9% din capitalul social, precum si valorile reduse ale indicatorilor de evaluare fata de media sectoriala din Europa Centrala si de Est, fac din actiunile Petrom unele dintre cele mai cautate de la Bursa locala. De altfel, analistii Erste Bank considera ca Petrom si OMV sunt printre cele mai subevaluate din regiunea Europei de Est, avand cel mai ridicat potential de crestere.

Aproape jumatate dintre romani vor credite ipotecare cu avans de 5%-10%

Majoritatea celor intervievati doresc sa apeleze la "Prima casa". Persoanele interesate de cumpararea unei locuinte cauta mai ales apartamente cu doua camere construite dupa anul 1977, in zone semi­centrale, si pe care sa le achizitioneze prin programul ,,Prima casa". Astfel, potrivit studiului "Intentiile cumparatorului de locuinta", lansat ieri de BCR, peste 45% din persoanele chestionate vor sa achizitioneze o proprietate prin programul "Prima casa", in timp ce doar 20,76% vor sa cumpere doar prin surse proprii.

Statele non-Euro, invitate sa renunte la fonduri UE in favoarea Greciei

Tarile Uniunii Europene care nu sunt mem­bre ale zonei euro ar putea ajuta la rezolvarea crizei din Grecia prin redirectionarea unor fonduri pe care le primesc de la UE catre statul elen, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei, stat care detine presedintia rotativa a Uniunii. Potrivit unui plan care va fi discutat saptamana aceasta la un summit al liderilor europeni la Bruxelles, tarile care nu au trecut inca la euro vor redirectiona ,,un anumit procentaj" din fondurile pe care le primesc de la UE catre Grecia, fara a face insa plati directe in cadrul efortului financiar de sprijinire a statului elen, a spus Orban intr-un interviu acordat postului de televiziune ungar TV2.

Averea milionarilor la nivel mondial, un nou record: 42.700 mld. dolari

Paradoxal, criza financiara a sporit numarul celor cu peste 1 mil. USD in conturi si proprietati. Anul trecut existau in lume 10,9 milioane de milionari in dolari, un record care de­paseste nivelul atins chiar inainte de criza financiara, potrivit unui studiu publicat miercuri de grupul american Merrill Lynch Wealth Management si grupul francez de con­sultanta Capgemini, relateaza AFP. Pragul celor 10 milioane de milionari a fost depasit in 2007, inainte de declansarea crizei financiare, cand acelasi studiu - ,,Bogatia la Nivel Mondial"- sustinea ca o patrime din averea cumulata a planetei era stransa in conturile acestora.

JURNALUL NATIONAL

Inepţii în farfurie. Avertismentul nutritionistului: Nu mancati doar salate, vaca traieste doar 20 de ani

Un profesor la Medicină le predă studenţilor un curs despre nutriţie. Primele sale vorbe: "Sunt foarte multe femei care mănâncă salată, neştiind că vaca trăieşte maximum 20 de ani". În Capitala noastră toropită, nutriţioniştii se înghesuie să ne ofere diete care mai de care mai "deo­chea­te". Toţi sunt de acord că mişcarea poate face minuni, că sala ar trebui să fie o opţiune pentru toate categoriile de vârstă şi că o ali­men­taţie sănătoasă pe tot parcursul vieţii ne ajută să ajun­gem la o vârstă avansată. Dar dietele pe care ni le recomandă ei sunt, în mare parte, departe de stilul nostru de viaţă actual.

Crin Antonescu, despre Băsescu: "Nu te poţi duce ca un beţiv la carciumă să-ţi dai cu parerea despre istoria naţională"

Crin Antonescu atacă dur declaraţia lui Traian Băsescu referitoare la Regele Mihai. Într-o declaraţie de presă, liderul PNL a calificat drept inacceptabil gestul lui Traian Băsescu, afirmând că: "Nu te poti duce ca un beţiv la carciumă să-ţi dai cu parerea despre istoria naţională". În opinia lui Crin Antonescu, Băsescu nu a făcut altceva decât să reia declaraţia lui Adolf Hitler din 25 august 1944, la o zi după insurecţia militară de la Bucureşti, de la radioul Reich-ului. "Declaraţia preşedintelui seamănă până la identitate cu declaraţiile lui Adolf Hitler din 25 august 1944. Atunci, Adolf Hitler a declarat la radioul Reich-ului "Regele Mihai a trădat România" şi "Regele Mihai a predat România puterii sovietice".

În cazul contractului cu Şova, Blejnar a constatat la complexuri ce n-au văzut subalternii

Regină sau rege, Sorin Blejnar a dovedit că nu degeaba este "creierul" în ANAF. El a descoperit o "fraudă" pe care subalternii săi n-o văzuseră, după ce scormoniseră două luni de zile Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova pentru a da de contractele cu casa de avocatură "Şova". În luna martie a acestui an, inspectorii ANAF, trimişi de Blejnar la Complexuri, au verificat contractul încheiat cu "Şova" pe toate părţile şi au ajuns la concluzia că nu există nicio ilegalitate comisă. La o lună după finalizarea raportului, acelaşi Blejnar îşi trimite din nou oamenii la Complexuri şi, pe aceleaşi verificări, constată o fraudă de peste un milion de euro. Există două acte care prevăd acelaşi control, dar cu constatări diferite.

NATIONAL

Noaptea magica de Sanziene: fetele afla daca se marita

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor. Noaptea ce precede aceasta zi se crede ca este magica - minunile sunt posibile, fortele benefice, dar si cele negative ajung la apogeu. In Moldova, crestinii ortodocsi se roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Ei spera ca vor scapa astfel de necazuri si de boli.

Romanii isi iau adio de la vacantele in Bulgaria

Romanii care si-au planificat vacanta, in aceasta perioada, pe litoralul bulgaresc ar putea avea parte de o surpriza neplacuta din cauza protestelor tot mai multor particulari nemultumiti de cresterea taxelor locale. Proprietarii de hoteluri si restaurante, taximetristii si vanzatorii din Sunny Beach, cea mai mare statiune din Bulgaria, au blocat accesul in zona nemultumiti de cresterea taxelor locale. Accesul principal catre cea mai mare statiune de pe litoralul bulgaresc, Sunny Beach, a fost blocat, la inceputul acestei saptamani, de 500 de persoane, nemultumite de majorarea taxelor pe care trebuie sa le plateasca companiei care administreaza "orasul de vacanta", informeaza novinite.com. Proprietarii de hoteluri si restaurante, taximetristii si comerciantii au blocat si sambata, pentru 30 de minute, drumul care leaga orasele Varna si Burgas.

PUTEREA

Un fleac: S-a ciuruit! Băsescu îl atacă dur pe Rege şi îşi pune lumea în cap

Traian Băsescu, de profesie căpitan de navă, este executat pe eşafodul opiniei publice în urma declaraţiilor sale fără precedent la adresa Regelui Mihai, conform cărora, abdicarea acestuia din 1947 a fost un act de trădare naţională. Cele mai recente sondaje creditează monarhia constituţională ca având mai puţin de 10% din sprijinul românilor. Cu toate acestea, indiferent că au fost premeditate sau nu, afirmaţiile lui Băsescu au creat în acest moment un val de simpatie pentru fostul monarh. Numeroşi istorici, politicieni şi alte figuri publice dezaprobă afirmaţiile preşedintelui. În afară de curentul regalist, Traian Băsescu a deschis o uşă şi pentru naţionalişti. Declaraţiile sale s-au apropiat sensibil de mult de cele ale lui Corneliu Vadim Tudor.

Proprietarii de maşini din sectorul 3, "arşi" de Primărie. Edilul Liviu Negoiţă măreşte taxele de parcare de la 7 la 300 de lei pe lună

Primarul Sectorului 3 din Capitală, Liviu Negoiţă (poreclit "Livache" de preşedintele Traian Băsescu), desfiinţează sute de locuri de parcare, amenajate tot sub conducerea sa, în urmă cu doar trei ani, pentru a construi parcări supraetajate în parteneriat public-privat. Iniţiativa nu ar fi una rea, dacă locatarii din sectorul 3 nu vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 300 de lei pe lună pentru a-şi lăsa maşinile în noile parcări. Acestea în condiţiile în care, până acum, proprietarii de maşini plăteau doar 7 lei pe lună pentru parcare.

Alegeri la Înalta Curte, Curţile de Apel şi Parchetele de pe lângă Judecătorii pentru CSM

Magistraţii îşi aleg mâine reprezentanţii în Consiliul Superior al Magistraturii, în locurile rezervate curţilor de apel, parchetelor de pe lângă judecătorii şi curţii de casaţie. Candidaţii desemnaţi la Înalta Curte sunt Mona Pivniceru, judecător la Secţia Civilă, Adrian Bordea, preşedintele Secţiei Comerciale şi Gabriela Bârsan, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal. Reprezentantul Curţilor de apel va fi ales dintre judecătorii Alina Nicoleta Ghica, preşedintele Secţiei a VIII-a Contencios, Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, Dana Gârbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj şi Mihai Tudoran, Curtea de Apel Ploieşti.

ROMANIA LIBERA

Cei care au trăit abdicarea Regelui Mihai spun că acesta nu a fost trădător. "Întâi l-au decorat cu ordinul Pobeda, apoi l-au forţat să abdice"

Participanţii la evenimentele din 30 decembrie 1947 consideră că regele României avea de ales, dar între a fi ucis şi a fi detronat. Oamenii care au trăit abdicarea Regelui Mihai I de pe tronul României au amintiri încă vii despre acel moment, pe care l-au perceput drept un eveniment şocant. Pentru cei mai mulţi dintre ei, abdicarea Majestăţii Sale nu a fost un act de trădare, ci un eveniment forţat de şantajul sovieticilor. Cei mai mulţi dintre ei spun că Regele Mihai I avea de ales între martiraj şi renunţarea la tron.

Preşedintele CSM, criticat dur pentru documentul trimis CCR

Majoritatea membrilor CSM l-au acuzat ieri pe preşedintele Horaţiu Dumbravă că a abuzat de funcţia sa atunci când a trimis Curţii Constituţionale un document nediscutat în plenul Consiliului şi care a stat la baza respingerii unor articole din proiectul de revizuire a legii fundamentale. Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de Horaţiu Dumbravă, considerând neconstituţionale articolele prin care averile ilicite puteau fi confiscate, parlamentarii şi miniştrii care săvârşeau infracţiuni puteau fi arestaţi fără aprobări prealabile, iar judecătorii nu mai puteau hotărî politica bugetară şi fiscală a Executivului.

Ce pierde şi ce câştigă UDMR în varianta "8+2" judeţe

Dacă propunerea preşedintelui Traian Băsescu, de reorgani­zare a ţării în opt judeţe mari plus două mici, Harghita şi Covasna, este considerată "interesantă" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritaţi de ideea că s-ar putea încheia sesiunea parlamentară fără să fie adoptat Statutul minorităţilor naţionale. Înaintea întâlnirii de astăzi cu liderii filialelor UDMR şi a Consiliului Reprezen­tanţilor Unionali de sâmbătă, reprezentanţii maghiarilor în Parlamentul României se feresc să spună tranşant dacă varianta propusă de preşedintele Traian Băsescu este satisfăcătoare sau nu.

Hai să-ţi arăt institutele noaptea!

Ediţia cu numărul cinci a Nopţii Institutelor Culturale aduce vineri spre sâmbătă peste 50 de evenimente dedicate amatorilor de artă nocturnă. Anul acesta coordonator este Forumul Cultural Austriac care a pregătit experienţe audio-vizuale, concerte şi teatru interactiv, documentare, scurtmetraje inedite, proiecţii de film (Austria, Spania, Italia, Franta, Marea Britanie) performance-uri, lansări de carte sau itinerarii fotografice. Reprezentanţii instituţiei au tinut să sublinieze că toate evenimentele vor fi "stropite cu cocktailuri special pregătite şi degustări de produse tipice pentru toţi gurmanzii şi somnambulimicii". Lista celor care pot fi vizitaţi pe întuneric îi mai include British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Polonez şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles.

ZIARUL FINANCIAR

Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul spune că este interesat

În România există cel puţin 100 de miliardari care ar putea cumpăra acţiuni în oferta prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom. ZF a încercat să afle dacă sunt sau nu interesaţi să devină acţionari la cea mai mare companie din România. Cei mai bogaţi români, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Ion Ţiriac, Gabriel Popoviciu sau Dan Adamescu, ar putea mobiliza uşor câte 50 de milioane de euro, bani cu care ar cumpăra fiecare 1% din Petrom, la preţul actual de pe Bursă. Dintre ei, doar Dan Adamescu, proprietarul centrelor comerciale Unirea Shopping Center şi al companiei Astra Asigurări, a răspuns că ar fi interesat să cumpere acţiuni în oferta Petrom. El dispune de lichidităţi şi a realizat achiziţii de zeci de milioane de euro în ultima perioadă (Hotelul Intercontinental şi 24% din Astra Asigurări).

Sandero trage în jos producţia Dacia

Pentru prima dată în ultimii zece ani, Dacia ar putea încheia un semestru cu o scădere a producţiei, după ce în ianuarie-mai la Mioveni s-au asamblat cu aproa­pe 10.000 de maşini mai puţin, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Cel mai mare declin a fost înregistrat de modelul de clasă mică Sandero, din care s-au asamblat aproape 27.500 de unităţi în primele cinci luni, cu 65% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut

JP Morgan: BNR poate prelua băncile elene dacă este cazul. Nu va fi nevoie, spune şeful Supravegherii

Sistemul bancar ar rămâne pe picioare chiar şi în cel mai negru scenariu, în care băncile elene ar fi atât de lovite de criza financiară încât ar fi forţate să renunţe la sub­sidiarele din străinătate, consideră ana­liştii de la Londra ai gigantului american JP Morgan Chase, care concluzionează astfel că leul a fost penalizat prea dur de pieţe.

Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc

"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţii demnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferat prin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şi participă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari sau câţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele off shore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan Ionel Blănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şi Investigaţii Financiare, care a fost ministru al controlului în cadrul guvernului Năstase. Gabriel Oprea, ministrul apărării, şi Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, sunt cei mai bogaţi demnitari din cabinetul Boc, cu averi de peste 2 milioane de euro fiecare, de cel puţin 20 de ori mai mari decât cea a şefului lor, premierul Emil Boc.

Mai au americanii rezerva naţională de aur?

Congressmanul republican Ron Paul, cunoscut pentru campania de desfiinţare a băncii centrale a SUA, s-a angajat într-o nouă misiune, de a deschide porţile tezaurului american pentru a vedea dacă rezerva de aur a ţării mai există, scrie Bloomberg Businessweek. Politicianul nu este sigur că guvernul ţine corect evidenţele aurului pe care îl deţine. El a introdus o legislaţie care cere inventarierea independentă a rezervelor de peste 5.000 de tone de aur ale SUA. Paul se teme că în unele depozite metalul ar putea lipsi cu desăvârşire. "Guvernul cere americanilor să aibă încredere că tot aurul este acolo deşi nu permite vizite sau publicarea de date", a spus politicianul. Republicanii promovează ideea ca rezervele de aur, în valoare de 395 mld. dolari, să fie vândute pentru reducerea datoriei, ajunsă la nivelul de 14.000 mld. dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb