REVISTA PRESEI 24.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iunie 2016

ADEVARUL

S-a încheiat votul care decide viitorul Marii Britanii. Ce arată sondajele

Britanicii au fost chemaţi joi la urne pentru a alege dacă vor să aibă un viitor alături de statele din blocul comunitar sau dacă urmează să-şi ia deciziile pe cont propriu, după 43 de ani în care au făcut parte din Uniunea Europeană. Primele ore după închiderea secţiilor de votare din Marea Britanie vor fi definite de nerăbdare şi chiar anxietate din partea politicienilor, investitorilor şi opiniei publice, care vor aştepta primele rezultate. Numărarea buletinelor începe, pe plan local, imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 22.00 (00.00, ora României), iar primele rezultate ar putea fi cunoscute către miezul nopţii (vineri, 02.00, ora României). Primele indicii cu privire la o majoritate a taberelor "leave" sau "remain" sunt aşteptate vineri, către ora locală 03.30 (5.30, ora României), după anunţarea celei mai marţi părţi a rezultatelor la nivel local.

Guvernul lansează "Prima Casă Regală"

Casa Regală a României va primi gratuit pentru folosinţă Palatul Elisabeta pentru următorii 99 de ani, iar şeful Casei Regale, o indemnizaţie lunară de circa 5.000 de lei, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Guvern. Discuţiile purtate de liderii celor mai puternice partide, dar şi premierul Dacian Cioloş şi miniştrii săi, cu reprezentanţii Casei Regale, au dat roade. Casa Regală a României va primi pentru locuit şi desfăşurarea activităţilor sale, în mod gratuit, pentru 99 de ani, Palatul Elisabeta, iar cheltuielile pentru funcţionarea curentă a Casei vor fi suportate din fonduri publice, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, lansat în dezbatere publică. Singura obligaţie pe care o va avea şeful Casei Regale, în prezent Regele Mihai, e prezentarea unui raport anual în faţa Parlamentului.

Tehnocraţi versus "dinozauri"

Miniştrii tineri din Guvernul Cioloş rup tăcerea şi încep să răspundă la atacurile venite din partea unor politicieni versaţi ca Victor Ponta, Sebastian Ghiţă sau Elena Udrea. Tehnocraţii demontează cu argumente acuzaţiile populiste ale oamenilor politici şi cer să fie lăsaţi în pace pentru a se ocupa de guvernarea ţării. Tehnocraţii din echipa lui Dacian Cioloş au ajuns la saturaţie şi, în urma ultimelor critici venite din partea unor politicieni din PSD sau din anturajul fostului preşedinte Traian Băsescu, au contratacat prin ieşiri în care le-au sugerat politicienilor că sunt buni doar pentru platourile de televiziune, nu şi pentru a guverna o ţară. În primul rând, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis o scrisoare deschisă fostului premier Victor Ponta, aceasta fiind o urmare a repetatelor acuzaţii aduse de social-democrat la adresa actualului Guvern.

Meciul Borc-Udrea

O ultimă dispută a izbucnit între vicepremierul Costin Borc şi deputata Elena Udrea. Udrea l-a acuzat pe Borc de faptul că, în perioada în care a fost şef de cabinet al premierului Radu Vasile, ar fi avut un rol în privatizarea Romcim şi ulterioara vânzare spre Lafarge. Afirmaţiile făcute de fostul ministru l-au făcut pe Borc, un ministru rezervat în declaraţii şi care a evitat ocuparea agendei publice, să-i răspundă Elenei Udrea. Privatizarea Romcim s-a finalizat în septembrie 1997, iar eu am venit din Statele Unite să lucrez pentru Radu Vasile în aprilie 1998. Despre ce trafic de influenţa poate fi vorba?", i-a răspuns vicepremierul cerându-i să nu mai denatureze lucrurile.

Povestea pâinii cu maia

La doi paşi de Cluj, în cea mai mare comună din ţară, o tânără şi-a deschis o brutărie unde face pâine cum obişnuiau bunicile noastre folosind maia, un agent de fermentare alcătuit doar din apă şi făină. Claudia are 29 de ani, o brutărie deschisă peste program şi mult entuziasm. Când vine vorba de pâine are toată răbdarea din lume. Şi are nevoie la ce îndelungat şi migălos e procesul de obţinere al unei pâini cu maia. Vreo 24 de ore. Cea mai cumpărată pâine e cea numită pâinea casei. Nu e 100% cu făină albă, are un pic de secară şi costă 5 lei. Pe locul doi e pâinea de secară 100% şi costă 6 lei. O altă pâine preferată e cea cu seminţe de in, susan şi floarea soarelui. Claudia face şi cozonaci şi produse de patiserie.

Tratamentul cinic la care erau supuse fetiţele din "lagărul" descoperit în buricul Capitalei

Acuzaţii grave la adresa angajaţilor Centrului de plasament "Sfânta Maria" din sectorul 1 al Capitalei, cercetaţi penal pentru rele tratamente aplicate minorului, delapidare şi abuz în serviciu după ce au transformat căminul de copii într-un lagăr. Mai exact, copilele care erau internate aici, centrul fiind unul pentru fete, erau bătute constant, trimise pe stradă şi de multe ori sedate cu voia medicului angajat la căminul-lagăr. Toate pentru ca educatorii şi ceilalţi angajaţi ai centrului de plasament să poată fura mâncarea şi celelalte bunuri ale micuţelor. Joi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au descins la căminul groazei şi i-au ridicat pe toţi angajaţii instituţiei. Înainte însă au aranjat ca fetele internate aici, 24 în total cu vârste între 7 şi 21 de ani, să fie plecate într-o excursie cu o organizaţie umanitară pentru a nu se speria de acţiunea în forţă a autorităţilor.

Sectorul de termoficare, aproape de "pană financiară"

Bucureştenii rămân frecvent fără apă caldă. Rămân primăvara, vara, toamna, dar şi iarna, atunci când rămân şi fără căldură în calorifere. De ce? Din cauza unor avarii frecvente pe care RADET, distribuitorul de energie termică, nu le remediază din cauza lipsei fondurilor. În plus, RADET are o datorie uriaşă către ELCEN, care a crescut de la 8,7 milioane de lei în 1996 la 3,6 miliarde de lei în 2015. Mai departe, ELCEN are, la rândul său, o datorie de 362 de milioane de lei către Romgaz pentru materia primă consumată la producerea energiei. De asemenea, RADET a arătat că are de încasat bani de la Primăria Municipiului Bucureşti, dar şi de la Ministerul Dezvoltării, ca subvenţii.

Avertisment pentru autorităţi: "Memorandumul Rompetrol expiră la finele acestui an. Statul să demareze cât mai repede vânzarea celor 26% din Petromidia"

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al fostului Rompetrol Group, spune că România poate pierde investiţii de 300 de milioane de dolari, iar, dacă sechestrul DIICOT continuă asupra rafinăriei Petromidia, ar putea pierde chiar şi mii de locuri de muncă. Investiţiile de un miliard de dolari promise de către KMG International în 2013 prin Memorandumul Rompetrol sunt pe cale să se evapore, deoarece acesta expiră la 31 decembrie 2016, ca şi promisiunea kazahilor de a plăti 200 de milioane de dolari pentru pachetul de 26% din acţiunile Petromidia. Avertismentul a fost lansat de către Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul Rompetrol Group.

BANCHERUL

Creditele imobiliare au atins un nou record istoric in luna mai, in contextul legii privind darea in plată

Băncile si-au majorat luna trecută stocul de credite imobiliare intr-un ritm istoric, pe fondul adoptării legii privind darea in plată, care a determinat băncile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel că populaţia s-a repezit sa mai prindă credite Prima Casa, garantate de stat, cu avans de doar 5%, fata de 20-30% la cele standard. Mai exact, creditele pentru locuinţe in lei au avansat in luna mai cu 1,26 miliarde lei (5,5%), la un total de 23,2 miliarde lei, cel mai ridicat ritm de creştere din istoria ultimilor ani, conform statisticilor BNR. Asta după ce si in aprilie a avut loc o creştere record până in acel moment, de 5,2%, echivalentul a 1,1 miliarde lei. Creşterea solicitărilor pentru credite Prima Casa a fost atât de mare încât unele bănci mari, precum BCR, au epuizat plafoanele alocate pentru acest program susţinut de stat încă din luna aprilie.

Plăţile contactless reprezintă in jur de 11% din totalul tranzacţiilor cu carduri MasterCard si Maestro

Plăţile contactless cu cardurile MasterCard si Maestro au o pondere de aproximativ 11% din totalul plăţilor cu cardul, rezultă din statisticile prezentate de MasterCard cu ocazia Loteriei bonurilor fiscale. MasterCard anunţă intr-un comunicat ca un număr de 2.600 tranzacţii în valoare de 79 lei până la 79,99 lei, efectuate cu cardurile MasterCard sau Maestro în data de 20 mai au devenit eligibile pentru câştiguri în cadrul celei mai recente etape a Loteriei Bonurilor Fiscale. Astfel, cele 2.600 tranzacţii efectuate prin intermediul cardurilor MasterCard şi Maestro emise în România se află în cursa pentru cele 100 premii în valoare totală de 1 milion lei oferite lunar în cadrul Loteriei organizate de Ministerul Finanţelor Publice. Dintre cele 2.600 tranzacţii înregistrate pe cardurile MasterCard şi Maestro la data de 20 mai, cu valoarea cuprinsă între 79 şi 79,99 lei, 290 tranzacţii au fost realizate în modul contactless.

CURENTUL

Gabriela Firea ne anunţă oficial că mută Ţărănoaia la Bucureşti

Proaspătul primar al Capitalei, Gabriela Firea ne promite un oraş pe gustul ei odată cu înfiinţarea Festivalul Internaţional "Bucureşti - Pasărea Măiastră" care "are un deosebit potenţial pentru prestigiul cultural şi politic al ţării noastre. Dacă festivalul va fi conceput şi realizat la cel mai înalt nivel din toate punctele de vedere, Bucureştiul va deveni capitală mondială a dansului şi a muzicii tradiţionale sacre şi laice. Festivalul Internaţional "Bucureşti - Pasărea Măiastră" va avea şansă de a deveni un brand al României, comparabil cu cel al Festivalului Internaţional "George Enescu". Concertele de Crăciun şi de Anul Nou de la Bucureşti vor rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar impactul celor din capitala României va fi mai mare, muzică tradiţională fiind mai apreciată de marele public decât cea clasică. În cadrul acestui festivalul vom putea auzi cântece tradiţionale sacre şi laice din Europa, din Orientul apropiat, mijlociu şi îndepărtat".

Iohannis şi Ungureanu nu sunt certaţi. Sau nu MAI sunt

Serviciul de Informaţii Externe a comunicat joi, la solicitarea MEDIAFAX, că "nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia instituţională dintre SIE şi Preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială". " Nu există niciun document care să se numească «Ordin executiv» aşa cum nu există nici măcar conceptul de «ordin executiv», cu atât mai puţin prevăzut de legislaţia naţională sau ordinele interne ca "principalul document care guvernează relaţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale", a transmis SIE pentru Agenţia MEDIAFAX, referindu-se la informaţiile conform cărora preşedintele Iohannis a refuzat să semneze un astfel de document, prin care autoriza o operaţiune specială, în termeni legali, pentru recuperarea unui cetăţean român răpit în Burkina Fasso. Informaţiile au apărut în cotidianul Evenimentul Zilei.

CURIERUL NATIONAL

Marea Britanie si-a decis soarta: rezultate provizorii ii dau invingatori pe pro-europeni

Birourile de vot s-au inchis joi seara la orele 22,00 (ora locala) si imediat a inceput numaratoarea voturilor. Un prim sondaj YouGov pentru Sky News a dat invingatoare tabara pro-europeana cu un scor, pentru moment provizoriu, de 52% din sufragii si 48% pentru tabara pro-Brexit. Nu a fost, insa, un sondaj clasic, realizat la iesirea de la urne, ci OnLine, derulat in cursul zilei, pe un esantion reprezentativ si preselectionat din randul alegatorilor care au fost deja interogati privitor la intentia de vot si apoi au acceptat sa spuna ce buletin au plasat in urne. Corespondentii de presa acreditati la Londra au remarcat in relatarile lor o participare foarte mare la vot, ajungand, la inchiderea urnelor, la 83,7% din alegatori.

România are un deficit de TVA de aproape 40 la sută

TVA necolectată este echivalentă cu o pierdere de 8,3 miliarde euro în România, se arată într-un studiu realizat de PwC, care cuprinde şi deficitele altor patru state din Europa Centrală şi de Est. Potrivit rezultatelor studiului prezentate ieri în cadrul unei conferinţe dedicate combaterii evaziunii fiscale în zona de TVA în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), la nivelul Cehiei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, TVA necolectată este de peste 28 de miliarde de euro pe an.

EVENIMENTUL ZILEI

Referendum în MAREA BRITANIE

Secţiile de vot s-au închis joi seara în Marea Britanie, la ora 00:00, pentru referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, transmite Reuters. Numărătoarea voturilor are loc în 382 de regiuni din Marea Britanie şi Gibraltar. Conform unor date preliminare, în regiunea Sunderland din nord-estul Angliei rezultatele ar fi clar în favoarea taberei "Leave": 66% ! Sunt posibile schimbări de situaţie, dacă diferenţa este de 20% în unele regiuni pentru ieşirea din UE şi în altele victoria taberei "rămânere" are un avans foarte mic! O diferenţă extrem de mică, tabăra care vrea rămînerea în UE fiind creditată, anterior, cu un avans mult mai mare. Conform publicaţiilor britanice, circa 30 de milioane de britanici s-au prezentat la urne în acest referendum, din cei 46,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Un alt institut de sondare a opiniei publice, Ipsos Mori, a dat publicităţii cifrele din ultimele trei zile: 51% pentru rămâne, marţi, 54% miercuri şi tot 54% în ziua votului.

Comenzile online de mâncare s-au triplat pe parcursul campionatului de fotbal EURO 2016

Românii comandă mai multă mâncare online, în timpul meciurilor de la EURO 2016. Potrivit datelor foodpanda.ro, cea mai mare platformă de food ordering din România, comenzile se dublează în serile în care sunt difuzate partidele de la cel mai important eveniment de fotbal al anului, iar în timpul meciurilor tricolorilor, numărul acestora a crescut şi cu 200%. Preparatele culinare preferate de suporteri sunt pizza şi burgerii, care generează două treimi din vânzările restaurantelor listate pe platformă.

Duminică sărbătorim Ziua Drapelului Naţional al României

Ziua Drapelului - ştiută şi ca Ziua Tricolorului - a fost proclamată prin lege în 1998 pentru marcarea de către autorităţile publice prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. În 1834, voivodul Alexandru Ghica al Ţării Româneşti a atribuit Armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori - roşu, galben şi albastru - consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei paşoptiste - când s-a precizat că pentru stindard "culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin", dispuse vertical, aranjate în ordinea următoare: "lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind". Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 Iunie 1848, când guvernul a hotărât că tricolorul - roşu, galben şi albastru - reprezintă steagul Ţării Româneşti. Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.

Victor Ponta şi Dan Şova, aşteptaţi la Instanţa supremă în dosarul "Turceni-Rovinari"

Fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Sova sunt aşteptaţi, azi, la Instanţa supremă, unde are loc un nou termen în dosarul "Turceni-Rovinari". Victor Ponta a fost trimis în judecată, în data de 17 septembrie 2015, de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

JURNALUL NATIONAL

Protest la Universitate împotriva "Parlamentului Ruşinii"

Aproape 200 de persoane au protestat paşnic la Universitate împotriva deciziilor luate în această săptămână de Parlament, respectiv faţă de neîncuviinţarea începerii urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlăţean, de adoptarea pensiilor speciale pentru aleşii locali şi faţă de votul pentru dezincriminarea conflictului de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor care şi-au angajat rude în birourile parlamentare înainte de 2013. Oamenii s-au adunat în centrul Capitalei în urma unor apeluri făcute pe reţele de socializare, nefiind autorizat. La protest a fost o singură pancartă pe care scrie cu litere roşii "Parlamentul Ruşinii". În rest, protestatarii si-au exprimat nemulţumirile pe coli de hârtie albe, între sloganuri fiind: "Jos Parlamentul", "Respect pentru Parlament, dispreţ pentru parlametari (90%)", "Egalitate în faţa legii", "Nu vrem penali în instituţii publice", "Iohannis, cerem dizolvarea Parlamentului".

Peste 230 de supermarketuri apar în acest an

Marile lanţuri de retail vor trece de 2.000 de magazine la finalul acestui an , după ce vor deschide pe bandă rulantă sute de unităţi. Vor să ajungă în fiecare cartier din municipiile de judeţ şi din capitală, la fiecare scară de bloc, în fiecare comună. Belgienii de la Delhaize Group care deţin în România lanţul Mega Image vor continua să deschidă aproape 100 de magazine în acest an. Ei se bat pentru prima poziţie în ceea ce priveşte numărul de unităţi cu nemţii de la Profi care vin puternic din urmă şi care vor să construiască tot în jur de 100 de magazine. Pentru a-şi atinge scopul, Mega Image România are un buget de 50 milioane de euro în acest an, iar cei de la Profi au planificat investiţii tot de 50 milioane de euro, potrivit declaraţiilor celor doi manageri care conduc companiile din România.

NATIONAL

"Frăţia tablagiilor" si-a tras cartier de fiţe!

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti îl acuză pe Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului National al Agenţilor de Politie că făcea parte dintr-o grupare infracţionala care, in perioada 2009-2013, a produs un prejudiciu de 2.000.000 de euro, prin înregistrarea in contabilitatea mai multor societăţi comerciale active, având ca principale obiecte de activitate construcţiile, comerţul cu materiale feroase si cel cu îmbrăcăminte - încălţăminte, a unor achiziţii si prestări de servicii fictive, provenind de la un număr de 10 societăţi cu comportament de tip fantomă, înfiinţate in acest sens. Însă pe lângă afacerile cu fier vechi, adevăratul imperiu financiar construit de către "tablagiul" Surugiu este cel imobiliar. Unul uriaş, daca la o singura combinaţie, preşedintele SNAP a încasat un comision de 120.000 de euro, privind apariţia unui fiţos complex rezidenţial la Bragadiru, intr-un veritabil colt de RAI , cum este cunoscuta "Republica Autonoma Ilfov".

Plajele din Turcia, goale ca acum 12 ani

Atentatele teroriste revendicate de ISIS dar si tensiunile fără precedent dintre Ankara si Moscova au dat o grea lovitură turismului din Turcia. Una din cele mai frecventate destinaţii, Antalya, este cea mai grav afectată. In 24 noiembrie 2015, forţele aeriene turceşti au doborât un bombardier rusesc Su-24, angajat într-o operaţiune antiteroristă in Siria, Ankara declarând ca avionul i-a violat frontierele. Incidentul a provocat o bruscă degradare a relaţiilor dintre cele două ţări, undele lui de soc resimţindu-se acolo unde Turcia se baza cel mai mult pe Rusia: industria hoteliera din staţiunile balneare. "Turcia ne-a înfipt un cuţit in spate", a declarat Vladimir Putin. Suficient pentru a-i întoarce din drum pe turiştii ruşi de la destinaţiile lor preferate in sezonul estival: staţiunile turceşti, cu Antalya in frunte.

Ikea, produse defecte pe banda rulanta

An de an, cam cinci produse sunt rechemate de IKEA din cauza defecţiunilor constatate după vânzare. Culmea este ca ponderea o deţin cele din gama destinată copiilor. De data aceasta a venit rândul barierelor de protecţie a copiilor, PATRULL, destinate amplasării, in special, in capul scărilor. Retailerul a primit sesizări privind faptul ca sistemul de protecţie se poate deschide pe neaşteptate, ducând la producerea de accidente cu urmări dintre cele mai neplăcute. Acum, IKEA face apel la toţi cei care au cumpărat produsul PATRULL din lanţul de distribuţie să nu le mai uziteze si să le returneze la magazinul din Bucureşti. Clienţii sunt asiguraţi că vor primi integral bani plătiţi, fără a mai fi nevoie sa prezinte si bonul fiscal sau factura eliberată de magazin.

Când mafia siciliana foloseşte pisici incendiare

Potrivit autorităţilor locale, lumea interlopă a fost la originea a peste 800 de incendii care au fost declanşate in doua zile in Sicilia. Obiectivul: acapararea terenurilor. Nu mai puţin de 5.600 de hectare de pădure au dispărut in fum in doar 48 de ore in Sicilia. Potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project, mafia italiana foloseşte pisici pentru a incendia pădurile. Vizionând camere de supraveghere, autorităţile au rămas uluite. Mafioţii legau de coada mai multor pisici cârpe îmbibate in benzină pe care apoi le aprindeau si eliberau animalele îngrozite in pădure, care fugeau încercând să scape de flăcări.

PUTEREA

Organizaţia Mondială a Turismului către România: Reînviaţi-l pe Dracula!

Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) sfătuieşte România să se axeze pe mitul lui Dracula, ca brand de ţară. Peisaje unice şi valori culturale au toate ţările, însă doar România "îl are pe Dracula", iar de legenda Prinţului Vlad a auzit întreaga lume. Însă, pentru ca mesajul să ajungă unde trebuie şi atât cât trebuie, sunt obligatorii investiţii mai serioase - cel puţin o sutime din veniturile realizate din turism. Adică, minim 18 milioane de euro, recomandabil 40-45 de milioane de euro. Or, România a alocat, în 2016, pentru promovarea în exterior, numai două milioane de euro.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), din nou în insolvenţă

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va reintra în insolvenţă, potrivit unei decizii a Tribunalului Hunedoara. De asemenea, instanţa a numit acelaşi administrator judiciar, şi anume firma GMC SPRL Craiova, potrivit unor surse din sectorul energetic, citate de Agerpres. CEH intrase în insolvenţă pe 7 ianuarie, însă Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul "Noroc Bun" Petroşani împotriva sentinţei de intrare în insolvenţă. În cadrul CEH lucrează aproximativ 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei.

ROMANIA LIBERA

Referendumul s-a încheiat. Sondajele arată un uşor avans al partizanilor UE

Tabăra favorabilă menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pare să aibă un avans în urma referendumului de joi privind apartenenţa Regatului Unit la UE, potrivit unui sondaj al firmei YouGov, a relatat postul Sky News, citat vineri de Reuters, informează Agerpres. Sondajul YouGov, realizat online, indică faptul că 52% dintre respondenţi au declarat că au votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 48% au votat pentru Brexit, a declarat Joe Twyman, şeful cercetării politice şi sociale pentru Europa, pentru Sky News. Consultarea a avut loc după o luptă pentru voturi care a durat patru luni de zile între taberele Leave (susţinătorii Brexitului) şi Remain (susţinătorii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană).

Canicula face victime: 13 români, decedaţi. Autorităţile din Bucureşti, prinse pe picior greşit

Un număr de opt persoane au murit, joi, în judeţul Vaslui, iar una este în comă, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate, în toate cazurile fiind vorba de persoane căzute în spaţii publice, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Şi în Bucureşti, căldura a încins liniile telefonice la serviciul de ambulanţă. Dr Alis Grasu, managerul SABIF, a declarat pentru România Liberă că, în ultimele 24 de ore, de miercuri dimineaţă până joi, la ora 10.00, s-au înregistrat peste 1.500 de solicitări de asistenţă medicală, dintre care aproape 800 de cazuri au fost urgenţe. Cu toate acestea, bucureştenii sunt încă neprotejaţi de efectele caniculei, comparativ cu alţi ani. Autorităţile dau vina pe alegerile locale, care au încurcat planul de măsuri. Prefectura Capitalei pune lipsa corturilor anti-caniculă pe seama faptului că în primăriile de sector şi la consiliile locale este în desfăşurare procesul predare-primire a mandatelor.

ZIARUL FINANCIAR

Referendum Brexit: Răsturnare dramatică de situaţie! Tabăra "Leave" conduce cu 4%

UPDATE 06:52. Cu mai puţin de 70 de regiuni de anunţat, Marea Britanie pare că se îndreaptă spre ieşirea din Uniunea Europeană. Tabăra Leave are un avans de 4%, însă tradus în voturi înseamnă aproape un milion de britanici în plus. Traderii se pregătesc pentru vânzări masivă de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice. Sky News deja estimează o victorie a taberei Leave cu 52%, la fel şi ITV. BBC de asemenea estimează o victorie pentru tabăra Leave cu 52%. Lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolari, după ce imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

"Marea Britanie a fost tot timpul o ţară protecţionistă, izolaţionistă şi mândră"

Eventuala ieşire a Marii Britanii din UE ar fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte. În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şI transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea ar însemna renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şI politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor fi apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capitalului şI a serviciilor. Indiferent de rezultatul negocierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

BNR a sancţionat anul trecut opt şefi de bănci

Opt şefi de bănci au fost sancţionaţi anul trecut de Banca Naţională, iar încălcarea unor prevederi legale a atras "mustrarea" unei bănci cu avertisment scris, precum şi a unor persoane din cadrul a trei instituţii de credit cu amendă (12 cazuri) şi cu avertisment scris (1 caz), potrivit datelor băncii centrale. "Sancţiunile au fost aplicate pentru aspecte legate de administrarea riscurilor, procesul intern de evaluare a adecvării ca­pitalului la riscuri, achiziţionarea de credite şi acţiuni, evaluarea garanţiilor aferente creanţelor achiziţionate, evaluarea unor imobile preluate în contul creanţelor, clasificarea cre­ditelor şi plasamentelor, determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare şi ale celor pentru depreciere, precum şi raportarea cu întârziere a unor indicatori prudenţiali la nivel consolidat", potrivit Raportului anual pentru 2015 realizat de BNR. În perioada 2008-2014, BNR a retras aprobarea pentru patru conducători de bancă, trei membri ai Consiliului de Administraţie şi un conducător de nivel mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb