REVISTA PRESEI - 24.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 august 2010

ADEVĂRUL

Cătuşe pentru asistenta groazei

Florentina Cîrstea (35 de ani) este acuzată de uciderea din culpă a cinci bebeluşi de la Maternitatea Giuleşti. Ea a lipsit 12 minute din salonul de reanimare, timp în care a izbucnit incendiul. Anchetatorii ar putea extinde urmărirea penală şi asupra altor persoane fizice sau juridice, în urma audierilor şi după administrarea altor probe, potrivit procurorului Marius Iacob.

Drogaţi de criză cu anestezic de vaci

Zeci de descinderi au avut loc în mai multe judeţe din Oltenia pentru reţinerea unei reţele de traficanţi şi consumatori de stupefiante. Oana Timiş (21 de ani), fiica edilului din Haţeg Nicolae Timiş, a fost săltată, ieri, de mascaţi şi adusă la audieri, fiind acuzată de consum de ketamină, un anestezic pentru animale.

Cum te bagă CFR în spital

Szabo Odon, călător în trenul Constanţa - Oradea care a avut o întârziere de nouă ore, susţine că drumul lung i-a provocat o criză renală. Benjamin Szabo (14 ani) a făcut otită din cauza curentului din tren şi îşi petrece ultimele săptămâni de vacanţă în casă, fiind sub tratament.

Băsescu, acuzat că a palmuit un cetăţean

Preşedintele Traian Băsescu ar fi fost implicat într-un episod violent cu un avocat. Incidentul a avut loc în staţiunea Neptun-Olimp, unde Băsescu a fost apostrofat de un turist. Preşedinţia neagă că ar fi existat o agresiune fizică între acesta şi şeful statului. Potrivit site-ului cotidianul.ro, avocatul bucureştean Dan Chitic, cazat la vila Uniunii Scriitorilor din Neptun, a fost pălmuit de preşedintele Traian Băsescu. Acesta se afla vineri seară, împreună cu soţia, pe aleea ce trece pe lângă Cireşica, terasa preferată de la mare a preşedintelui, când a avut altercaţia cu şeful statului.

Ponta, premierul de serviciu al PSD

Social-democraţii plănuiesc instalarea unui guvern Ponta care să organizeze alegerile înainte de termen.Constituţia prevede că decizia dizolvării Parlamentului este la mâna preşedintelui. La numai o săptămână de când liderul Victor Ponta susţinea răspicat că PSD nu este interesat să intre la guvernare decât după alegeri, social-democraţii şi-au nuanţat poziţia. Potrivit strategiei de ultimă oră, discutată la reuniunea din Deltă a conducerii partidului, principalul partid de Opoziţie ar vrea să se instaleze la Palatul Victoria, într-un guvern cu premier social-democrat şi cu mandat de şase luni, ca să pregătească organizarea alegerilor anticipate.

Birocraţii UE, pensii de cel puţin 5.000 de euro

În timp ce statele membre taie la sânge salariile şi pensiile, funcţionarii UE îşi păstrează şi chiar îşi măresc privilegiile Pensiile funcţionarilor europeni vor creşte anul viitor cu 7%. Eurocraţii "activi" au protestat şi au obţinut plata retroactivă a măririlor de salariu pe 2009. Un funcţionar european câştigă 500 de euro în plus doar pentru meritul de a fi căsătorit şi 300 de euro pentru fiecare copil, plus alte fonduri necesare educaţiei acestora.

Restructurarea CRF, la ora adevarului

Sindicaliştilor li s-a prezentat un plan de reorganizare menit să disponibilizeze masiv personal, dar şi să stopeze furturile. Câteva trasee de cale ferată vor fi închise sau vor fi străbătute de mai puţine trenuri, iar economiile preconizate pentru 2010 sunt de aproape 190 de milioane de euro. Toată după-amiaza zilei de ieri nu le-a fost de-ajuns reprezentanţilor Ministerului Transporturilor şi liderilor de sindicate din sectorul feroviar să ajungă la o concluzie pe marginea planului de restructurare a societăţilor din acest domeniu, propus de administraţie

Fii pregatit! Guvernul stă să pice

Zilele Guvernului sunt numărate. Mediul economic începe să fiarbă. Pregătiţi-vă o strategie defensivă, dar calculaţi cu grijă momentul ieşirii din "carapace", pentru a profita de căderea leului sau de prăbuşirea pieţelor. Puneţi bani deoparte! Mai ales în valută, euro şi dolari. Amânaţi plăţile şi grăbiţi încasarea creanţelor, concentraţi-vă pe activi-tăţile generatoare de lichidităţi, nu contractaţi credite noi şi reduceţi stocurile de mărfuri! cestea sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le luaţi acum, pentru a rezista perioadei de blocaj în economie, care se întrevede în următoarele luni, dacă va cădea Guvernul Boc.

Firmele europene mizează pe dolar

Tot mai multe companii europene preferă să emită obligaţiuni denominate în dolari, pe fondul volatilităţii monedei euro. Randamentele mai mici şi piaţa mai activă determină corporaţiile europene care caută finanţări să se îndrepte către piaţa americană. Marile companii europene se îndreaptă către piaţa americană, mult mai activă şi mai stabilă faţă de cele europene, pentru a obţine fonduri. Astfel, corporaţiile vând în SUA obligaţiuni denominate în dolari, reuşind astfel să găsească o alternativă pentru a ocoli contextul nefavorabil din Europa, informează "Financial Times".

CURENTUL

Fripturiştii lui Vântu - la team building în Noua Zeelandă cu papagali de presă în jur

Paranghelie "jurnalistică" pe banii Gold Corporation. Noua Zeelandă a devenit o destinaţie de călătorii gratis de vis şi o ţară mult mai bine cunoscută în ultimele cåteva zile, chiar şi fără ajutorul vreunei frunzuliţe magice. Paginademedia.ro a dat în vileag că o serie de jurnalişti aleşi pe språnceană (språnceana lui Corina Vinţan, pedelistă înfocată) au fost invitaţi în Noua Zeelandă, să admire răsăritul soarelui între maori, şi să danseze haka-maka, kaka (dans popular al băştinaşilor) - totul pe banii generoşilor investitori de la Roşia Montană Gold Corporation.

Ireparabile de Tia Şerbănescu

Faptul că n-a venit niciun moment al adevărului (oricâte adevăruri sinistre vor ieşi la iveală) e dovedit de comunicatul Ordinului Asistentelor şi de şefa acestuia care s-au disculpat imediat - nici vorbă de căinţă şi de remuşcare! - punând placa TV: nu sunt bani, nu sunt cadre suficiente, s-au tăiat lefurile etc. "Sună ca naibii!" vorba dlui Oprescu. De-aia s-au dus ele la petrecere? Alt motiv este oferit chiar de dl Oprescu care după ce a suspendat conducerea maternităţii a numit o doctoriţă urmărită penal pentru moartea unei paciente. Şi atunci despre ce moment al adevărului vorbim? Despre adevărul că promovăm numai pe bază de partid şi de clan?

Din ciclul ce am fost şi ce am ajuns! Astăzi, Mircea Geoană!

După ce avut o ascensiune fulminantă în cei zece ani de când este membru cu acte în regulă în PSD şi a ocupat funcţii importante: ambasador, ministru de externe, preşedinte şi prezidenţiabil, Geoană se confruntă în mandatul lui Ponta de la şefia social-democraţilor cu tentativele acestuia de linşaj mediatic. Cel mai probabil, preşedintele PSD nu poate uita faptul că preşedintele Senatului, rămas în istoria alegerilor prezidenţiale post-1989 celebru prin sintagma: "Mihaela, dragostea mea!", a fost preşedinte al României pentru o noapte şi pare decis să-l treacă prin orice mijloace pe linie moartă.

ANPC: Băncile păstrează ratele actuale doar dacă au acceptul clienţilor

Războiul comisioanelor continuă Băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării, iar opinia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor transmisă Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) nu va fi introdusă în lege, a precizat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, citat de Mediafax. "Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliază contractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată", a spus preşedintele ANPC.

CURIERUL NAŢIONAL

În agricultură mocneşte latent revolta

Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, se pare că în acest moment mocneşte latent o stare de revoltă pe care o vom vedea manifestându-se în perioada următoare printr-o nouă serie de proteste. "În agricultură mocneşte latent revolta. Dacă până acum agricultorii au avut foarte multă treabă să adune de pe câmp recoltele, când vor termina, vor ieşi cu siguranţă în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile care s-au strâns până acum"", a declarat, pentru Curierul Naţional, Costel Olteanu. Sectorul vegetal nu va mai putea să înfiinţeze noi culturi în 2011, astfel că riscăm ca suprafaţa cultivată să fie mult mai redusa.

ANPC continuă războiul: Băncile nu pot ţine cu dinţii de dobânzi

Băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării, iar opinia ANPC transmisă ARB nu va fi introdusă în lege, a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. "Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliază contractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată".

Casa Verde ar putea dubla numărul locuinţelor dotate cu panouri solare

Lansarea programului Casa Verde ar putea aduce o creştere a numărului de locuinţe ce deţin panouri solare la 35.000, comparativ cu 17.500 în prezent, sunt de părere reprezentanţii Ariston Thermo România, unul dintre jucătorii cei mai importanţi de pe piaţa locală de centrale termice. Datorită lansării programului Casa Verde, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, acest demers va avea loc până la iarnă.

Deponenţii pot obţine venituri mai mari prin depozitele pe perioade atipice

Depozitele pe termene clasice - de 1, 3, 6 sau 12 luni - au cam pierdut lupta cu noile scadenţe atipice de economisire, arată o analiză conso.ro. În prezent, populaţia poate obţine venituri mai mari dacă îşi depune banii pe scadenţe mai neobişnuite, cum ar fi 4 săptămâni, 100 zile sau 4 luni. Depozitele bancare generau până la începutul lunii iulie venituri atractive pentru cei care economiseau. Odată cu introducerea impozitului pe dobândă, clienţii băncilor şi-au văzut câştigul lunar obţinut din dobândă redus considerabil.

Scadenţele atipice oferă randamente brute ce depăşesc 9%

Alpha Bank are în oferta de depozite un produs care afişează dobânda netă, din care s-a scăzut deja impozitul pe dobândă datorat la stat de către client. Pentru scadenţa de 4 săptămâni dobânda netă ajunge la 7,75% la lei, iar pentru scadenţa de 16 săptămâni, clienţii primesc 8,25%. Astfel, dobânda brută trece de 9%. Pentru scadenţa de 4 luni, o dobândă competitivă oferă şi Bancpost. Persoanele care îşi depun economiile într-un depozit pe 4 luni primesc o dobândă de 8,5%. Din aceasta se scade însă impozitul de 16%.

Termenele clasice au devenit mai puţin profitabile

În ceea ce priveşte depozitele cu scadenţe clasice, cele mai mari randamente se obţin pentru depozitul pe 12 luni. ATE Bank oferă o dobândă de 8,66% clienţilor care îşi depun economiile într-un depozit pe 12 luni. Pe poziţia a doua în topul câştigurilor obţinute se găseşte depozitul pe 1 lună de la Piraeus Bank, care oferă o dobândă de 8,1%. Pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, cel mai înalt randament nu trece de 8%. O dobândă de 8% pe an primesc şi deponenţii Băncii Româneşti pentru depozitele pe 6 luni şi cei ai Emporiki Bank, Carpatica şi Piraeus Bank pentru depunerile pe 3 luni. Toate aceste dobânzi sunt brute. Din această dobândă clienţii plătesc la stat un impozit de 16% pe dobândă.

EVENIMENTUL ZILEI

Strategia "verde" a României nu e bună nici pe hârtie

Statul nu are un plan bine pus la punct pentru a-i ajuta pe investitori să valorifice sursele regenerabile de energie, în ciuda ţintelor precise asumate până în 2020 în faţa Bruxelles-ului. România şi-a asumat ţinte ambiţioase în faţa Comisiei Europene în ceea ce priveşte ponderea surselor regenerabile de energie în consumul intern, până în 2020. Nu mai puţin de 38% din consumul final brut de energie electrică va trebui acoperit din surse "verzi", la nivelul acelui an.

Lungul drum al cârnatului de Pleşcoi spre Europa

Orgoliile producătorilor români de a deţine reţeta exclusivă pentru anumite produse împiedică certificarea acestora la nivel european. Deşi în statisticile naţionale suntem bine poziţionaţi, cu peste 2.600 de produse tradiţionale atestate, stăm mult mai prost în ceea ce priveşte certificarea europeană. România are un singur produs atestat ca brand tradiţional în Europa şi încă 16 dosare în lucru. Bunăoară, Franţa are înregistrate doar la capitolul brânzeturi câteva sute de specialităţi. Până în prezent, pe plan european a fost recunoscut doar magiunul de Topoloveni, care însă nu a reuşit să-şi creeze un renume printre gurmanzii europeni. Din această cauză, România lipseşte din competiţia la nivel european pentru o piaţă a produselor tradiţionale de peste 25 de miliarde de euro, care continuă să crească atât ca volum, cât şi ca valoare.

Pretenţii de criză: leafă de 800 de euro după absolvire

Peste jumătate dintre studenţii români sunt îngrijoraţi în privinţa jobului, dar nu acceptă salarii mai mici de 800 de euro pe lună. Spre exemplu, tinerii şcoliţi în domeniul afacerilor şi viitorii ingineri visează să le intre în conturi cel puţin cinci salarii minime pe economie, adică peste 3.200 de lei (800 de euro), pe lună. Şi asta, la primul job pe care-l vor obţine după absolvire. Sunt îngrijoraţi însă în privinţa viitorului lor în câmpul muncii, apreciază într-o bună măsură stabilitatea viitorului job şi sunt pregătiţi să aplice şi de peste 30 de ori pentru a găsi un loc de muncă. Aşa arată Baromentrul Absolvenţilor 2010 realizat de Institutul de cercetare "trendence", din Germania.

Scad dobânzile la depozitele în lei

Odată cu impozitarea câştigurilor, bonificaţiile la economiile bancare ar fi trebuit să crească. Aşa s-a întâmplat la o parte din bănci, în schimb, unele au ales să nu facă acest pas. Deşi BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%, în ultima sedinţă a Consiliului de Administraţie, dobânzile la depozite scad în continuare. Bancherii spun că acestea sunt încă destul de ridicate şi trebuie să ajungă undeva în jurul valorii dobânzii- cheie.

FINANCIARUL

Statul a pierdut cel puţin 200 de milioane de lei prin aplicarea impozitului minim

Câştigurile aduse la buget au fost parţial anulate de pierderile produse prin închiderea a aproape 120.000 de societăţi. Firmele mici care s-au închis din cauza introducerii impozitului minim au creat pierderi importante bugetului statului deoarece nu au mai plătit obligaţiile cuvenite pentru angajaţi. Astfel, pentru cele 650 de milioane de lei încasate de stat în prima parte a anului, bugetul a avut pierderi de cel puţin 200 de milioane de lei. Deşi s-au lăudat cu aplicarea impozitului minim, guvernanţii au anunţat că vor renunţa la el.

Inundaţiile şi austeritatea au adus sfârşitul programului social de locuinţe

Bugetul Dezvoltării, redus cu 10%, planul de apartamente, cu peste 75%. Bugetul Ministerului de Dezvoltare a fost pus pe regim de avarie. Toate programele de construcţii care menţineau iluzia unei "industrii" de construcţii rezidenţiale în provincie vor deveni acum o amintire pentru beneficiarii din sectorul privat - furnizori, antreprenori de construcţii şi tinerii locatari cu chirie. Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) trebuia să finalizeze în acest an un număr de aproximativ 7.000 de apartamente pentru tineri.

GÂNDUL

Nebunie în trafic. Exasperaţi, poliţiştii vor înfiinţarea unor instanţe de circulaţie. Şeful Poliţiei: "Pe străzi e o demenţă"

Maşini răsturnate, oameni morţi şi recorduri de viteză, astfel arată cronicile negre ale circulaţiei în centrul Capitalei. În timp ce poliţiştii rutieri consumă pe bandă rulantă chitanţierele de amenzi, traficul în Bucureşti pare să scape de sub control, pe fondul vitezei criminale cu care conduc tot mai mulţi şoferi. Şeful Poliţiei Rutiere: "Este o demenţă. Noi nu mai vrem să dăm sancţiuni, dar uite ce se întâmplă, cum încalcă cele mai elementare reguli de circulaţie, ne-a declarat comisarul-Şef Lucian Diniţă, Şeful Poliţiei Rutiere. Ajung să meargă cu 130 km la oră în centrul Bucureştiului, se răstoarnă cu maşinile, trec pe roşu.

Năstase pescuieşte în ape tulburi pentru Ponta. Cine stă pe scaunul premierului de serviciu şi cum a prins Geoană un loc în colţ, lângă Hrebenciuc

Anticipate, dar cum? Liderii PSD îşi doresc să meargă şi mâine în alegeri ca să beneficieze de scorul bun de moment pe care-l arată sondajele. De la dorinţă la realitate planurile pesediste se opresc din nou, în mod fatal, la Traian Băsescu. Dacă-l asculţi pe Adrian Năstase, problema e ca şi rezolvată: PSD dă jos Guvernul printr-o moţiune de cenzură, care va trece cu sprijinul liberalilor şi cu concursul trădătorilor din PDL, UDMR şi UNPR (circa 20 la număr); apoi vine un "Guvern de serviciu" de şase luni, care va fi condus de un pesedist şi va avea în componenţă miniştri de la mai multe partide, pe modelul Cabinetului Stolojan; apoi se fac anticipate, pe care PSD le va câştiga triumfal, după cum indică sondajele de opinie (circa 40 la sută pentru PSD, pe fondul căderii dramatice a PDL).

Aritmetica moţiunii: opoziţia are nevoie de încă zece oameni ai puterii. Ce spun trădătorii de serviciu

Succesul demiterii guvernului Boc în parlament e condiţionat de sprijinul nemulţumiţilor din tabăra puterii. Preconizata moţiune de cenzură pusă la cale de opoziţie ar avea nevoie de cel puţin zece voturi strânse din partea puterii pentru a răsturna guvernul Boc. La fel ca în cazul moţiunii din iunie, pentru a aduna în Parlament cele 244 de voturi necesare, PSD şi PNL ar trebui să convingă 21 de deputaţi şi senatori PDL şi UNPR. Lucrurile sunt de această dată mai simple, ţinând cont de faptul că în urmă cu două luni, opt parlamentari PDL şi alţi patru aparţinând grupului UNPR au votat împotriva guvernului.

SCANDALOS: Guvernul pune 500.000 de români la coadă ÎN FIECARE LUNĂ să dea bani

Amenda în cazul nedepunerii declaraţiilor e de până la 5.000 de lei, cea pentru completarea eronată a acestora fiind de maximum 600 de lei. Conform legii, cei până la 500.000 de angajaţi din România care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până pe 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie, atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora.

JURNALUL NAŢIONAL

Podul şpriţului la Calafat

Infrastructura conexă pe care România trebuie să o realizeze constă în drumul rutier şi un sector feroviar. Drumul rutier are 9 km, din care 3,2 km cu câte două benzi pe fiecare direcţie şi o staţie de taxare. Sectorul feroviar are 3 km de linie nouă cu un singur fir, o porţiune de cale ferată reabilitată şi staţia CFR din Golenţi. Au fost întârzieri de aproape 14 luni, dar muncitorii au tras tare şi sunt aproape la zi. S-au făcut exproprieri de peste 10 hectare, totul plătit cu bani de la Guvernul României. Au fost destule probleme, dar încet, încet trebuie să intrăm în normal. Cu gândul că peste câteva luni vom merge cu mare viteză pe pod până la bulgari, sperăm ca muncitorii să lucreze din ce în ce mai mult, să nu mai lenevească şi la tăierea panglicii să participăm şi noi.

Consiliul Fiscal: o mare dezamăgire

Mai deunăzi, Consiliul Fiscal, un fel de for al înţelepţilor din mediul academic şi financiar-bancar, şi-a făcut cunoscută prima poziţie publică. Cu tot respectul faţă de membrii (fizici) acestuia (căci componenţa este discutabilă: de ce, de pildă, un reprezentant din partea băncilor, şi nu un reprezentant din partea industriilor?!), produsul lor este o copie pur şi simplu a poziţiilor oficiale (FMI, Guvern, bancă centrală), pe care - dar poate nu am înţeles eu bine - ar fi trebuit să le facă performante prin îmbunătăţiri şi eventuale amendări.

8.300 de ceferişti vor fi traşi pe dreapta

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, vrea să disponibilizeze, până în 2011, între 7.100 şi 8.300 de angajaţi de la societăţile feroviare, potrivit Strategiei de restructurare întocmită de Ministerul Transporturilor. Măsurile cuprinse în strategie vor duce la economii de 788 milioane de lei (188 milioane de euro) în 2011 faţă de acest an. Autorităţile s-au gândit şi la creşterea veniturilor companiilor prin majorarea cu 10% a preţului biletelor de tren, precum şi scoaterea spre închiriere a mai multor linii neinteroperabile.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum se trăieşte într-o locuinţă de 300 de euro

Sardele. În Bucureşti sunt oameni care locuiesc pe o suprafaţă mai mică decât cea care le revine puşcăriaşilor. Primăria Capitalei a vândut recent 168 de garsoniere cu preţul de 1107,5 lei bucata. Nu vă grăbiţi însă să-i invidiaţi pe cumpărători. Vă dăm un indiciu: pe o suprafaţă de 14,5 metri pătraţi trebuie să încapă cinci adulţi, doi copii, trei paturi, o masă, un WC, două chiuvete şi un duş. După ce Consiliul General al Capitalei a scos la vânzare cele 168 de spaţii locative din cartierul Bucureştii Noi, la acest preţ incredibil, au apărut şi "profitorii". 24 de oameni şi-au cumpărat câte două apartamente de căciulă, stârnind mânia celorlalţi care nu au mai apucat.

De ce s-a mutat Geoană lângă uşă

Dacă fostul lider PSD nu este disciplinat, va avea în partid o funcţie mai mică decât Marian Vanghelie. Aşa că s-a retras de la prezidiul PSD şi tace. Şedinţa Biroului Permanent al PSD a marcat ieri o premieră. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Mircea Geoană a părăsit masa scurtă a marilor lideri ai partidului şi s-a aşezat printre vicepreşedinţii de rând (PSD are 15, PNL - 15, PDL - 18 vicepreşedinţi). S-a aşezat printre liderii de rând, "din simpatie" exact lângă Viorel Hrebenciuc.

Cât de scump poate deveni un muncitor la negru

Mai mulţi angajaţi care lucrau la reabilitar ea termică a unui bloc din Capitală, în baza unui contract finanţat de Primăria Sectorului 2, au fost identificaţi de Inspecţia Muncii ca lucrând la negru. Angajatorii ar putea primi amenzi între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare muncitor.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile ţin clienţii mici captivi în credite cu dobânzi mari, acuză oamenii de afaceri

Cei patru milioane de clienţi care au credite în derulare erau ţinuţi captivi prin comisioanele usturătoare de rambursare anticipată şi obligaţi astfel să plătească dobânzi foarte mari, prin care băncile îşi acopereau propriile costuri şi pierderi din împrumuturile proaste vândute în trecut, este concluzia la care au ajuns patru oameni de afaceri invitaţi la dezbaterea ZF Expert de la care au absentat însă chiar cei direct implicaţi - bancherii şi autorităţile de reglementare.

Care sunt acţiunile "la modă" pentru finalul anului

Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Me-diaş (TGN) au câştigat teren în portofoliile fondurilor de investiţii administrate la nivel local, detronând SIF-urile în topul popularităţii, iar majoritatea analiştilor re-comandă acţiunile com-paniei pentru stabilitatea pe care a arătat-o în ultimii ani la nivel de rezultate şi dividende. Chiar şi după o creştere de peste 50% (a patra de pe Bursă de la începutul anului), acţiunile Transgaz rămân un pariu destul de puţin riscant pentru finalul anului, care se anunţă cel puţin instabil din punctul de vedere al evoluţiei bursiere. Administratorii fondurilor mari de pe piaţă păstrează în continuare şi pachete mari de la Petrom şi BRD în portofolii, argumentele principale în aceste cazuri fiind reprezentativitatea celor două companii pentru piaţa locală şi lichiditatea ridicată.

Data adoptării euro intră în ceaţă, analiştii o văd posibilă din 2017 sau chiar după 2020

Adoptarea monedei europene ar putea fi amânată cu cel puţin doi ani faţă de termenul formal stabilit în prezent la 1 ianuarie 2015, dar nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca intrarea României în zona euro să aibă loc după 2020, principala cauză fiind întârzierea reformelor care să pregătească economia reală pentru această schimbare, spun analiştii.

Datoria publică a făcut un salt de 7 mld. euro în primul semestru

Necesarul ridicat de finanţare a statului a determinat un salt al datoriei publice cu aproape 30 mld. lei (7 mld. euro) în primul semestru comparativ cu sfârşitul anului trecut. La sfârşitul lunii iunie datoria publică a ajuns la 176,9 mld. lei (circa 42 mld. euro). Totuşi, faţă de luna mai s-a înregistrat o scădere a datoriei cu 1,4 mld. lei, la 34,6% din PIB, în con-diţiile în care Ministerul Finanţelor a îm-prumutat de la bănci mai pu-ţini bani prin emisiuni interne de titluri de stat. Trezoreria a vândut în-cepând cu luna mai preponderent titluri de stat sub valoarea anunţată, refuzând ofertele cu un randament mai mare de 7% pe an. În iunie, Finanţele au împrumutat doar 957 mil. lei, cu circa 1,5 mld. lei sub nivelul din mai, când valoarea împrumu-turilor a fost de 2,5 mld. lei.

Criza nu este şi pentru bancheri: doar 3% din angajaţi au plecat în ultimul an

După aproape doi ani de criză, termenii "concediere" şi "restructurare" nu există pentru industria bancară, ci doar pentru clienţii acesteia, băncile mari evitând să-şi reducă semnificativ reţelele de unităţi şi personalul aferent. Cele 42 de bănci de pe piaţă au cumulat la jumătatea anului pierderi de peste 50 mil. euro, însă bancherii se feresc să taie din cheltuielile administrative aşa cum au făcut-o alte companii private: doar 3% din angajaţi au părăsit sistemul în ultimul an, în timp ce numărul de unităţi a scăzut cu 265, respectiv cu 4%. Bancherii se plâng întruna că s-a prăbuşit cererea de credite, iar perspectivele sunt şi mai rele, însă niciuna din băncile mari nu reuşeşte să raporteze reduceri importante ale cheltuielilor administrative.

Şeful FMI este unul dintre favoriţii opoziţiei la preşedinţia Franţei

Fondul Monetar Internaţional ar putea fi nevoit să îşi găsească un alt şef în condiţiile în care Dominique Strauss-Kahn, actualul managing director al creditorului cu sediul la Washington, este considerat favoritul opoziţiei la funcţia de preşedinte al Franţei, potrivit unui sondaj ce urma să apară ieri în cotidianul Liberation, scrie Bloomberg. Dintre cei intervievaţi, circa 50% au spus că au o părere bună despre Strauss-Kahn. Directorul FMI şi primarul Parisului Dominique Delanoe au fost politicienii din opoziţie care au obţinut cele mai bune rezultate în acest sondaj.

Lupta secolului: China vs. India

Cei doi giganţi asiatici China şi India au intrat în competiţia pentru cea mai mare putere a lumii. Specialiştii sunt de părere că această luptă, ce timp de multe secole s-a dus în Europa sau în state situate pe continente diferite, îşi mută treptat câmpul de bătaie pe continentul galben. Acum cele două state se întrec în creştere economică şi populaţie, scrie săptămânalul The Economist. Orizontul temporal al acestei lupte între cei doi noi poli de putere din Asia este însă de ordinul deceniilor şi nu al anilor. Soarele care strălucea deasupra Marii Britanii în urmă cu circa 200 de ani s-a mutat în timp mai spre răsărit, scrie The Economist. După Statele Unite, Japonia şi Germania, a venit rândul Chinei să uimească. 30 de ani de creşteri eco-nomice de circa 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb