REVISTA PRESEI 24.09.2011

Willy Homner
Revista Presei / 24 septembrie 2011

ADEVARUL

Alba-Neagra în versiune grecească

Falimentul Greciei este din ce în ce mai probabil, fiind o variantă luată în calcul chiar la nivelul Uniunii Europene. Preşedintele băncii centrale olandeze, Klaas Knot, care este şi membru în consiliul de conducere al Băncii Central Europene - BCE, a declarat că nu exclude posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată. El a spus că imposibilitatea Greciei de a-şi plăti datoriile este "unul dintre scenariile" luate în calcul la nivel european. Este pentru prima dată când un membru din conducerea BCE vorbeşte de un posibil faliment grecesc.

Contagiunea europeană

Falimentul Greciei poate zdruncina sistemul bancar din zona euro şi economia globală. Oficialii europeni încearcă să prevină intrarea Greciei în incapacitate de plată din cauza pierderilor pe care le vor înregistra băncile ce au credit masiv guvernul de la Atena. În plus, există pericolul contaminării altor ţări care se confruntă cu mari datorii publice. Deţinătorii de obligaţiuni greceşti au consimţit până-n prezent să preia 21% din pierderi prin cumpărarea unor titluri noi emise pe termen mai lung. Procentajul este relativ redus faţă de deprecierea obişnuită a bondurilor în cazul falimentelor guvernamentale, când pierderile sunt de peste 50%.

Primul faliment din istorie

Discuţiile privind posibilitatea din ce în ce mai probabilă a falimentului Greciei nu sunt lipsite de temei, mai ales că primul caz de neplată a datoriilor suverane din istorie provine din aceeaşi regiune. În secolul al IV-lea Înainte de Hristos, 10 cetăţi greceşti nu şi-au mai putut plăti datoriile. Pe vremea aceea n-a fost decât un singur creditor: templul din Delos, locul mitologic de naştere al lui Apollo. În zilele noastre, datoria publică a Greciei moderne a ajuns la 353 de miliarde de euro, de cinci ori mai mare decât cea a Argentinei din momentul falimentului în 2001. Economiştii sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la viitorul zonei euro şi a Uniunii Europene.

Soluţii de salvare

Pentru a recâştiga încrederea investitorilor, nivelul datoriiilor suverane trebuie redus sub pragul de 100% se aartă într-un studiu al băncii elveţiene UBS. Aceasta înseamnă acceptarea de către creditori a unei reduceri cu aproximativ 50% a datoriei, ceea ce ar conduce la un nivel apropiat de cel al Germaniei sau al Franţei pentru ponderea datoriei publice raportate la PIB. În cazul în care va exista un faliment controlat, limitat doar la Grecia, economiştii estimează pierderi pentru băncile din zona euro cifrate la 63 de miliarde de euro, din care instituţiile de credit din Germania şi Franţa vor pierde 9, respectiv 16 miliarde de euro. BCE va avea cel mai mult de pierdut: 75 de miliarde de euro, constând din obligaţiunile greceşti utilizate drept garanţii colaterale.

Ministrul elen de Finanţe: Luăm în calcul intrarea în faliment

Pentru prima dată, un oficial grec recunoaşte că intrarea în incapacitate de plată a statului elen este o variantă luată în considerare în negocierile cu UE. Temerile privind intrarea în incapacitate de plată a Greciei s-au intensificat vineri, iar promisiunile liderilor G20 de a consolida sectorul bancar pentru a preveni extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro nu au reuşit să calmeze pentru prea mult timp pieţele. Evangelos Venizelos, ministrul elen al Finanţelor, a declarat că un default ordonat cu pierderi de până la 50% pentru deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale este una dintre cele trei scenarii luate în calcul pentru rezolvarea problemelor Greciei.

Bursele revin pe roşu din cauza discuţiilor despre falimentul Greciei

Bursele americane au deschis şedinţa de tranzacţionare cu scăderi, au recuperat o parte din pierderi la amiază, iar acum au revin pe roşu. Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 0,72%, indicele S&P 500 a înregistrat o scădere de 0,39%, iar indicele Nasdaq Composite a pierdut 0,1%.

UE nu va accelera procesul de recapitalizare a băncilor

Uniunea Europeană nu are niciun plan de urgenta a procesului de recapitalizare a marilor bănci, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce un oficial UE a declarat că se iau deja măsuri în acest sens. "Nu a existat nicio accelerare a programului", a declarat Olivier Bailly, negând informaţiile conform cărora UE face presiuni petru o mai rapidă recapitalizare a celor 16 bănci care abia au reuşit să treacă testele de stres desfăşurate în vara la nivelul Uniunii. Joi, Olli Rehn, comisarul european pentru Politici Economice şi Monetare a declarat că "este esenţial să continuăm să lucrăm pentru a asigura o recapitalizare suficientă a băncilor europene", adăugând că această acţiune se află "în plin proces".

Topul ţărilor cu cea mai mare datorie externă

Datoria externă a unei ţări reprezintă acea sumă pe care un stat o datorează creditorilor din altă ţară şi nu include numai datoria guvernamentală, ci şi cea pe care o au corporaţiile şi persoanele fizice către entităţile din afara ţării lor de origine. O măsură utilă în determinarea poziţiei unei ţări într-un top al datoriilor externe este compararea acestora cu ceea ce produce (PIB-ul ţării). Astfel se poate determina probabilitatea ca ţara respectivă să-şi plătească datoria. CNBC a analizat situaţia celor mai mari 75 de economii din lume, pe baza celor mai recente cifre puse la dispoziţie de Banca Mondială. Statele Unite au cea mai mare datorie externă din lume, însă aceasta nu depăşeşte PIB-ul, ţara cu cea mai mare datorie externă raportată la produsul intern brut fiind Irlanda. În comparaţie, datoria României raportată la PIB este de 36%.

Cele mai indatorate tari

Locul 20: SUA - Datoria raportată la PIB - 101%. Datoria externă - 14,8 trilioane $. Datoria externă pe cap de locuitori - 48.258 $. Locul 19: Ungaria - Datoria raportată la PIB - 120%. Datoria externă - 225,2 miliarde $. Datoria externă pe cap de locuitori - 22.739 $. Locul 18: Australia - Datoria raportată la PIB - 138%. Datoria externă - 1,23 de trilioane $. Datoria externă pe cap de locuitori - 57.641 $. Locul 17: Italia. Datoria raportată la PIB - 146%. Datoria externă - 2,6 trilioane $. Datoria externă pe cap de locuitori - 44.760 $. Locul 16: Spania. Datoria raportată la PIB - 179%. Datoria externă - 2,46 trilioane $. Datoria externă pe cap de locuitori - 60.614 $. Locul 15: Grecia. Datoria raportată la PIB - 182%. Datoria externă - 579 miliarde $. Datoria externă pe cap de locuitori - 53.984 $.....Locul 1: Irlanda. Datoria raportată la PIB - 1.382%. Datoria externă - 2,38 trilioane $. Datoria externă pe cap de locuitori - 566.756 $.

Soros: SUA se află deja într-o nouă recesiune

Statele Unite ale Americii au intrat deja într-o nouă etapă de recesiune, iar motivul pentru care economia va începe iar să se contracte este faptul că programul de stimulare economică a fost retras prea curând, a declarat investitorul miliardar George Soros. "Vedem o încetinire şi, practic, un conflict între cei care cred că bogaţii ar trebui sau nu să plătească taxe mai mari pentru a finanţa crearea de locuri de muncă şi exista o înţelegere, aflată încă în stadiu de proiect, care ar fi echilibrat bugetul pe termen lung, însă ar fi presupus introducerea unor măsuri de stimulare fiscală pe termen scurt, ceea ce ar fi fost o dovadă de politici corecte", a declarat Soros într-un interviu pentru CNBC.

Dan Diaconescu: Visul meu a fost să OTV-izez toată ţara şi mi l-am îndeplinit

Dan Diaconescu, şeful partidului PP-DD, a demonstrat, vineri seară, la Realitatea TV, că dacă îşi propune să atingă un ţel, cu siguranţă îl atinge. Printre ambiţiile sale se numără şi ca partidul său să intre în Parlament cu peste 30% din voturi. Şeful partidului PP-DD se bazează pe ambiţie atunci când îşi propune să atingă un ţel. Dan Diaconescu se bazează, de data aceasta, pe faptul că USL-ul este în cădere liberă, iar "PDL-ul nu ar trebui să facă nici pragul electoral", atunci când spune că partidul său va intra în Parlament cu peste 30% din voturi.

Culisele noului atac al lui Băsescu la Rege

Jurnalistul Ion Cristoiu, în emisiunile căruia Traian Băsescu l-a numit pe Regele Mihai "slugă la ruşi", ori "biet ex-rege", a dezvăluit pentru "Adevărul" că afirmaţiile incisive ale şefului statului fac parte dintr-un calcul foarte precis. "Cea mai mare greşeală este să spui că pe Băsescu l-a luat gura pe dinainte în privinţa Regelui, ori în remarcele despre Duda. Nu, el a venit montat, pregătit, a vrut să spună asta. Eu am văzut că avea totul trecut pe notiţe, tot ce trebuia să zică", a declarat Cristoiu pentru "Adevărul". Intuiţia mea îmi spune că Traian Băsescu ştie mai multe decât spune. Eu cred că el ştie, sau are anumite informaţii, cum că Regele este implicat într-o strategie mai mare, dar nu poate să spună aceste lucruri, aşa că dă semnalele astea.

Palestina a depus cererea de aderare la ONU

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a depus, ieri, cererea de aderare la ONU a Palestinei secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, apoi s-a adresat Adunării generale, în ciuda presiunilor la care a fost supus în ultimele luni de a renunţa. Abbas a prezentat această cerere într-un plic ce poartă simbolul Palestinei, vulturul, cu puţin timp înaintea discursului său în faţa Adunării Generale a ONU. Liderul palestinian a declarat că a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-moon cererea de aderare a Palestinei la Naţiunile Unite pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitală. Ban a transmis cererea misiunii Libanului, ţară care asigură în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate. Votul din Consiliul de Securitate nu va avea loc mai devreme de câteva săptămani.

EVENIMENTUL ZILEI

Acordul privind scutul antirachetă a fost desecretizat

Amplasat la Deveselu (Olt), scutul va întări securitatea individuală şi colectivă a României şi, în timp, va fi integrat sistemului de apărare antirachetă al NATO, au explicat oficialii MAE. Este un acord foarte bun pentru România, pentru că îi protejează interesele strategice, susţine şeful echipei de negociere a acordului, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Amenajarea bazei militare de la Deveselu va costa în jur de 400 de milioane de dolari, întreţinerea anuală va costa 40 de milioane de dolari, iar un interceptor ajunge la 10 milioane de dolari, toate aceste cheltuieli urmând a fi suportate de partea americană. Interceptorii nu sunt proiectaţi pentru a deveni ofensivi, ei oferă doar o componentă strict defensivă, a explicat diplomatul român. În plus, nu sunt periculoşi pentru sănătatea populaţiei, nu au încărcătură nucleară, distrugerea rachetelor balistice se face prin forţa cinetică de impact.

Ponta îşi dă demisia! Din funcţia de copilot

Dezvăluirile EVZ n-au rămas fără impact. Preşedintele PSD a anunţat că, de la anul, se retrage din competiţiile automobilistice şi se va mulţumi cu cele politice. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, de la anul, se va retrage din competiţiile automobilistice şi se va mulţumi doar cu cele politice. Acest lucru se întâmplă după ce "Evenimentul zilei" a scris despre sponsorizarea pe care un controversat om de afaceri a acordat-o hobby-ului lui Ponta. Raliul Iaşiului, ce se desfăşoară în acest week-end, este unul dintre ultimele la care Ponta mai participă in calitate de copilot.

Partidul lui Voiculescu, pe punctul de a-şi pierde "abonamentul" la Parlament

În USL, tensiunile acumulate în urma împărţirii candidaturilor comune la locale sunt pe cale să dea pe dinafară. Coabitarea cu conservatorii nu mai este dorită nici de social-democraţi şi, mai nou, nici de liberalii din teritoriu. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a anunţat astăzi că va propune conducerilor PNL şi PSD, în cursul săptămânii viitoare, ieşirea PC din USL. Fenechiu îi acuză pe conservatori că se folosesc de "şantaj" pentru a obţine de la PSD şi PNL candidaturile pe care şi le doresc. După ce săptămâna trecută PC a anunţat că va candida separat la alegerile locale şi după insistenţa conservatorilor ieşeni de a avea candidat separat de cel convenit de USL, liberalul ieşean şi-a pierdut răbdarea şi vrea să scape de PC nu numai la alocale, ci şi la alegerile parlamentare.

Traian Băsescu confirmă remanierea anunţată de "Evenimentul zilei"

După ce "Evenimentul zilei" anunţa că cinci minişti ai actualului Guvern vor fi remaniaţi, preşedintele Traian Băsescu a confirmat, la B1TV această schimbare din interiorul Cabinetului Boc. "Sunt convins că remanierea se va face la momentul potrivit. Cu certitudine trebuie făcută o remaniere. N-o să spun despre cine e vorba pentru că aş demobiliza nişte oameni", a spus şeful statului în emisiunea "Ultimul Cuvânt", moderată de Ion Cristoiu la B1 TV. Întrebat care sunt ministerele vizate, şeful statului nu a dorit să intre în amănunte şi a declarat că nu le poate preciza, pe motiv că "ar demoraliza nişte oameni".

PDL a scăpat de desfiinţare

Democrat-liberalii au scăpat de emoţii. Deşi uitaseră să transmită în termen de 30 de zile modificările făcute la Statutul partidului după Convenţia Naţională, tribunalul le-a admis astăzi cererea. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea PDL de modificare a statutului acestei formaţiuni politice, anunţă Agerpres. PDL a întârziat să aducă la cunoştinţa Tribunalului Bucureşti modificările aduse la statut la convenţia din luna mai, depăşind termenul legal de 30 de zile. Scăparea a fost speculată de Viorel Rînghilescu, care se auto-intitulează preşedintele fondator al Partidului Democrat, şi care a cerut în instanţă radierea PDL din registrul partidelor politice.Verdictul tribunalului scapă PDL de emoţii, deşi aceasta a fost doar prima înfăţişare.

Parlamentarii îşi fac clubul pensionarilor de lux

Parlamentarii ar putea avea propriul lor sistem privat de pensii, cu condiţia să fie dispuşi să cotizeze lunar cu 10% din salariu la un fond special. Conform proiectului de lege depus săptămâna aceasta de mai mulţi deputaţi UDMR, de Aura Vasile (PSD) şi de Eugen Nicolicea (UNPR), deputaţii şi senatorii care au împlinit vârsta ar urma să beneficieze de o "pensie parlamentară". Resursele acestui fond de pensii ar urma să se constituie, conform proiectului, din contribuţii ale deputaţilor şi senatorilor, reprezintând 10% din indemnizaţie. Cuantumul pensiei va reprezenta 4% din indemnizaţia de senator sau deputat, pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului. Pentru fiecare lună întreagă de exercitare a mandatului se acordă 1/3 puncte procentuale din indemnizaţia unui deputat sau senator. Pensia astfel calculată nu poate depăşi 80% din indemnizaţia unui parlamentar în funcţie.

Megascandal cu bani negri la campioana Oţelul Galaţi

Ioan Sdrobiş, unul dintre apropiaţii echipei Oţelul, spune că oficialul moldovenilor a greşit când s-a visat primarul Galaţiului. Mazilirea lui Marius Stan din funcţia de director general al echipei de fotbal Oţelul Galaţi tinde să se transforme într-un megascandal. Oficialul campioanei a fost trecut pe linie moartă de către Ion Borş, preşedintele Consiliului Director al clubului. Cu Stan în concediu, Borş se va ocupa de administrarea clubului şi a cerut un audit intern pentru a se lămuri cum a fost cheltuită suma de două milioane de euro. EVZ a scris acum două zile că suma este echivalentul "şpăgilor" care trebuie direcţionate pentru ca o echipă să beneficieze de protecţie totală pentru a câştiga titlul, de bază fiind aportul arbitrilor. Ion Borş (55 de ani) a deţinut de-a lungul timpului funcţii importante de conducere la combinatul SIDEX, dar nu iese în faţă.

Rezultat uimitor în fizică: particule care depăşesc viteza luminii. Teoria lui Einstein, în pericol

Particule care călătoresc cu viteze superioare celei a luminii au fost identificate de un experiment. Dacă viteza se confirmă, o lege fundamentală a fizicii va trebuie rescrisă. "Zvonurile circulau de ceva vreme", spune Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Roma. Cercetătorii au descoperit particule care călătoresc cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Zilele acestea lumea fizicii este zguduită de aceasta veste. Cercetătoarea română explică ce înseamnă acest rezultat: "Dacă va fi confirmat, va infirma ceea ce s-a crezut a fi o lege fundamentală a naturii: imposibilitatea particulelor de a călători cu viteze superioare luminii".

Insule de vânzare în România. Vezi cât costă pe timp de criză

Oraşul Năvodari, din judeţul Constanţa, a scos la vânzare o insulă situată în mijlocul lacului de agrement Taşaul. Insula se numeşte Ada. Are un sol calcaros şi o suprafaţă deasupra luciului de apă de circa 3 hectare. Consiliul Local Năvodari face demersuri, în prezent, pentru aprobarea unui PUZ care să permită construcţiile cu destinaţie de locuinţă pe insulă şi acostarea navelor de mici dimensiuni. Preţul de vânzare este în jur de 900.000 de euro, fără TVA. Niciun primar al Năvodarilor nu mai încercase anterior comercializarea fâşiei de calcar situată chiar în mijlocul lacului Taşaul, la ieşirea dinspre satul Sibioara a oraşului Năvodari.

Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni a primit un loc la Naţiunile Unite

ONU a ridicat şi a modificat unele dintre sancţiunile impuse regimului lui Muammar Gaddafi şi au eliberat miliarde de dolari din bunurile deţinute de Libia în străinătate, relatează cotidianul britanic "The Independent". Adunarea Generală a ONU a aprobat, azi-noapte, cu unanimintate de voturi, recunoaşterea CNT, care a condus revolta contra lui Gaddafi, oferindu-le reprezentanţilor acestora dreptul de a vorbi la Naţiunile Unite. Fostul ambasador libian, Ibrahim Dabbashi, care denunţase regimul lui Gaddafi şi şi-a exprimat susţinerea pentru rebeli, s-a adresat Consiliului de Securitate câteva ore mai târziu.

Papa îi invită pe musulmani la dialog

Papa Benedict al XVI-lea, a cărui vizită pastorală în ţara natală, Germania, a început joi, nu s-a lăsat intimidat de ostilitatea cu care a fost primit de unii compatrioţi. Deşi discursul programat să aibă loc în faţa Bundestagului a fost boicotat de numeroşi parlamentari germani, iar în stradă se protesta faţă de prezenţa sa la Berlin, Suveranul Pontif le-a vorbit politicienilor despre echitate şi dreptate şi a ţinut slujba în aer liber. La mesă au asistat preşedintele Germaniei şi cancelarul Angela Merkel. Un moment major al zilei de ieri a fost cel în care Papa i-a primit pe reprezentanţii cultului islamic din Germania, cărora le-a transmis că "o colaborare fecundă între creştini şi musulmani este posibilă", scrie presa italiană. "Recunoaştem necesitatea de a progresa pe calea dialogului şi a stimei reciproce", a spus Suveranul Pontif.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb