REVISTA PRESEI 25.01.2014

Willy Homner
Revista Presei / 25 ianuarie 2014

ADEVARUL

România ar putea colabora cu Turcia în cadrul explorărilor din Marea Neagră. Cablul submarin de transport al energiei, proiect posibil datorită preţului

România şi Turcia ar putea realiza în colaborare explorări de zăcăminte în Marea Neagră, a declarat Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale. Turcia explorează zăcăminte din Marea Neagră şi Marea Mediterană, împreună cu firmele străine, în încercarea de a-şi reduce dependenţa de importuri. În lucrările de explorare din Marea Neagră, Turcia încă nu a găsit ţiţei. De asemenea, Taner Yildiz a mai precizat că proiectul de construcţie a unui cablu submarin pentru transportul energiei din România către Turcia, prin Marea Neagră, ar putea să fie viabil având în vedere preţul actual al energiei şi tehnologia. "Cablul submarin a fost unul dintre cele trei-patru subiecte pe care le-am discutat cu oficialii români. S-a hotărât refacerea studiului de fezabilitate şi am discutat şi despre partea financiară a acestui proiect. Ne-am dat reciproc nişte termene. Până acum cablul nu era fezabil, dar având în vedere preţul actual al energiei şi noile tehnologii disponibile, este posibil", a declarat Yildiz.

MApN ar fi limitat raza de căutare a avionului căzut în Apuseni la 2 km. Statul Major al Forţelor Aeriene susţine că radarele nu-l puteau localiza

Radarele descoperă exclusiv aeronavele aflate în zbor şi nu pot fi utilizate pentru a descoperi ţinte terestre, iar dispariţia de pe radar a unui avion nu înseamnă neapărat că acesta s-a prăbuşit, precizează Statul Major al Forţelor Aeriene. Însă, un fragment care lipseşte din raportul oficial, obţinut de HotNews, arată că Ministerul Apărării ar fi determinat distanţa de 2 km între ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii. "Din raportul făcut public de Guvern în legătură cu accidentul aviatic din Apuseni lipseşte o informaţie extrem de importantă, informatie care a apărut într-o primă versiune a documentului: Ministerul Apărării a determinat distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri (2,09 km)", relatează HotNews.ro. "În conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operaţii Aeriene (din cadrul Ministerului Apărării - n.r.) cu privire la ultima poziţie cunoscută a aeronavei, ar fi redus aria de căutare a acesteia", se arată în paragraful - cheie al documentului, paragraf care nu a mai apărut în documentul făcut public de Guvern.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax. Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile. Certificatele verzi se acordă gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile. România are cea mai generoasă schemă de susţinere a investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile din întreaga Uniune Europeană. Schema cumulează 10 miliarde de euro.

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Producătorul de energie Nuclearelectrica a acţionat în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că obligă societatea să livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, sub costurile reale, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Nuclearelectrica joi, la Curtea de Apel Bucureşti. ANRE a decis anul trecut că populaţia va fi alimentată în regim reglementat doar cu energie furnizată de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile. Nuclearelectrica solicită instanţei să anuleze parţial decizia ANRE privind aprobarea cantităţii de energie vândute prin contracte reglementate, precum şi a preţului de livrare. Totodată, compania cere ca ANRE să recunoască la calcularea preţului reglementat al energiei toate "elementele solicitate şi justificate de Nuclearelectrica şi care nu au fost luate în considerare de către ANRE", potrivit comunicatului.

Compania aeriană Carpatair a intrat în insolvenţă

Compania aeriană Carpatair a solicitat şi obţinut joi intrarea în insolvenţă cu intenţia de a urma un proces de reorganizare judiciară, motivând decizia prin daunele de 30 de milioane de euro provocate de litigiile cu Aeroportul Timişoara, având ca obiect activităţi anticoncurenţiale. "Cauzele unei astfel de decizii sunt legate în principal de existenţa unor litigii împotriva Aeroportului Timişoara având ca obiect activităţi anticoncurenţiale investigate în prezent de Comisia Europeană, dar şi de instanţele şi autorităţile naţionale, daunele estimate depăşind 30 de milioane de euro", potrivit reprezentanţilor Carpatair, citaţi de Mediafax. În cursul procesului de reorganizare, compania va continua o activitate comercială normală, iar conducerea companiei va fi asigurată de actuala echipă de management condusă de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat.

Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare

Magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri seară, condamnarea definitivă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa. Curtea Supremă a decis condamnarea definitivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Completul format din trei judecători a decis să păstreze condamnarea anterioară. Sorin Ovidiu Vîntu urmează să ajungă la Penitenciarul Rahova în această seară. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a declarat în faţa judecătorilor că dosarul este unul strict politic. "În opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. În 2009, am susţinut cu toată puterea schimbarea actualului preşedinte cu un altul. Am pierdut şi a venit această factură", a precizat omul de afaceri.

Violenţe la Cernăuţi: poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor proeuropeni

Sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi a fost ocupat de manifestanţi, vineri, iar preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, este internat în spital după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari. Manifestanţii opoziţiei ucrainene au atacat vineri administraţia regională de la Cernăuţi, în vestul ţării, în apropiere de graniţa cu România, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, relatează AFP. Potrivit AFP, ciocnirile continuau la Cernăuţi în cursul zilei. De asemenea, preşedintele Consiliului Regional dinCernăuţi a fost rănit când a ieşit în faţa protestatarilor. Manifestanţii opoziţiei ucrainene ocupau vineri sediile administraţiilor regionale în patru regiuni din vestul ţării, ceea ce duce la extinderea mişcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev. La Liov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia.

Generalul Michael Hayden, fost şef al CIA şi NSA, în România: "SUA fură informaţii pentru protecţie, iar China pentru bani"

Fostul director al NSA şi CIA Michael Hayden a declarat, vineri, la Bucureşti, că SUA fură informaţii pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi, nu pentru a-i îmbogăţi, aşa cum face Beijingul. Într-un discurs susţinut la BNR, generalul Hayden a declarat că sunt trei categorii de "păcătoşi" în spaţiul cibernetic: statele, grupările infracţionale şi anarhiştii. Statele sunt "foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA şi, din motive de strângere de informaţii şi împotriva unor ţinte legitime, am furat informaţii de la alte state. Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Şi chinezii fură lucruri. Şi noi, americanii, furăm. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, nu o facem pentru a-i îmbogăţi pe cetăţenii noştri. Şi asta este diferenţa dintre noi şi chinezi", a spus Hayden, la dezbaterea "Intelligence and Cyber Security".

EVENIMENTUL ZILE

"POŞTA ROMÂNĂ". Tudor Chiuariu: 3 ani şi jumătate cu suspendare, Zsolt Nagy: 4 ani cu suspendare! Curtea Supremă: preşedintele Comisiei Juridice din Senat este corupt! Predoiu: Să demisioneze!

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate ieri de ICCJ în dosarul "Poşta Română". Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat pe pagina personală dintr-o reţea de socializare că Tudor Chiuariu ar trebui să se retragă. "Fără a comenta deciziile Justiţiei, dl Tudor Chiuariu trebuie să demisioneze imediat din funcţia de Presedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, să se retragă din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi din Comisia de Revizuire a Constituţiei", a scris Predoiu. Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.

Unirea Principatelor, aniversată la Iaşi în ritm alert şi fără fast

Atmosferă tensionată ieri, la Iaşi, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 155 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Politicienii Puterii au transformat evenimentul într-o oportunitate de a-i ataca pe cei care nu mai vor să-i voteze. Pe toată perioada manifestărilor, sute de oameni au huiduit şi au cerut demisia Guvernului. Este vorba de ieşeni daţi afară de la marile fabrici din Iaşi, de luptători împotriva proiectului Roşia Montana sau a exploatării gazelor de şist. De asemenea, au venit mulţi bătrâni ajunşi în pragul disperării, care au vrut cu orice preţ să-şi spună necazurile şi să le arate guvernanţilor că n-au cu ce să-şi mai plătească facturile la căldură sau energie electrică. Pentru că numărul nemulţumiţilor să pară mai mic, conducerea USL din Iaşi a comandat mai multe autobuze cu oameni, simpatizanţi de partid, aduşi de prin cartierele mărginaşe sau de la ţară. Ieşenii de rând n-au fost interesaţi deloc să vadă manifestările din Piaţa Unirii, care au început în jurul orei 11.00. Totul s-a terminat în mai puţin de-o oră

MRU riscă să rateze prezidenţialele

Forţa Civică a ignorat prevederea care îi cerea actualizarea listelor de membri la Tribunalul Municipiului Bucureşti, până la finele lui 2013. Întrucât nu a îndeplinit o prevedere tehnică din legea partidelor (14/2003), Forţa Civică ar putea rămâne pe dinafară la alegerile din acest an, iar preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, riscă să-şi vadă candidatura la prezidenţiale contestată, dacă va candida în numele acestei formaţiuni. În articolul 27 din legea 14/ 2003 a partidelor politice scrie că: "În fiecare an preelectoral partidele politice sunt obligate să-şi actualizeze listele de membri". Mai clar, toate formaţiunile care doresc să participe la competiţiile electorale din 2014 trebuia să depună până la finele lui 2013 la Tribunalul Municipiului Bucureşti liste cu "25.000 de membri domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti".

Veceul din fundul curţii, emblema României în UE

Statisticile europene ne plasează din nou pe un trist prim loc în topul ţărilor în care oamenii trăiesc înghesuiţi, asurziţi de trafic şi fără să se bucure de beneficiile traiului modern. De asemenea, România ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte ponderea caselor care nu au baie sau duş, potrivit unei analize a biroului european de statistică Eurostat

Isohunt a revenit: 30 de milioane de afişări într-o lună

La doar două luni după ce a fost închis, Isohunt a redevenit ce-a fost înainte. Noul IsoHunt, cel mai accesat site de către cei care descarcă filme şi muzică, estimează că va atinge 15 milioane de unici şi 30 de milioane de afişări întro-o lună. Site-ul isohunt.to este în momentul de faţă pe locul 8 în topul site-urilor de torrente din lume, conform unei clasificări făcute de TorrentFreak. Unul dintre administratorii site-ului a declarat că după ce a fost redeschis, IsoHunt ajunsese intr-o săptămână la 200.000 de unici pe zi, iar în preajma Crăciunului, isohunt.to a atins chiar 500.000 de unici într-o singură zi.

JURNALUL NATIONAL

Autostrada Bucureşti-Piteşti, DN 22 şi DN 67C, ÎNCHISE din cauza zăpezii şi a viscolului

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră traficul rutier este închis pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti (vizibilitate redusă sub 20 de metri), DN22 Râmnicu Sărat - Brăila (în judeţul Buzău) şi DN67C Novaci - Rânca, între kilometrii 16 şi 34+800 de metri (în judeţul Gorj). Şi în Bacău, mai multe sectoare de drumuri judeţene au fost blocate, respectiv Pădureni - Ilieşti, Ocheni - Gaiceana şi Gioseni - Bazga. Vântul puternic a determinat şi blocarea traficului maritim, astfel că acum portul Mangalia este închis. Poliţia rutieră recomandă ca "în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt absolut necesare, să nu se pornească la drum . Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.).

Ion Sandu, la Comandamentul de Iarnă: Este posibil să emitem COD ROŞU de ninsori. Evitaţi deplasările până duminică după-amiaza

În urma avertizărilor cod galben şi cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, care vor afecta aproape toare regiunile ţării, începând de astăzi până mâine duminică seară, a fost convocat comandamentul de iarnă la Palatul Victoria, condus de premierul Ponta. În cadrul comandamentului, şeful ANM, Ion Sandu, a declarat că avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol s-ar putea prelungi în unele judeţe până luni. În plus, Sandu a spus că nu este exclus ca în unele regiuni, dacă situaţia o cere, să fie instituit codul roşu de ninsori.

SENTINŢĂ DEFINITIVĂ în dosarul ISU Dobrogea: Foştii comandanţi ai Inspectoratului merg la închisoare!

Fostul şef al ISU Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, un colonel şi un maior au fost condamnaţi definitiv, ieri, de instanţa supremă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea unui concurs din 2007, anunţă Mediafax. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate în acest dosar, menţinând astfel decizia din 18 mai 2011 dispusă de un complet de trei judecători de la instanţa supremă. În 20 iulie 2009, procurorii anticorupţie de la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 19 persoane în dosarul privind organizarea unui concurs pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofiţer la ISU Dobrogea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb