REVISTA PRESEI 25.01.2018

A.C
Revista Presei / 25 ianuarie 2018

REVISTA PRESEI 25.01.2018

ADEVARUL

Comisia Europeană avertizează Bucureştiul în privinţa "pericolului" modificărilor "aduse legii justiţiei şi codurilor penale"

Comisia Europeană a lansat, ieri, un nou apel dur la adresa Parlamentului României în legătura cu modificarea Legilor justiţiei şi a Codurilor penale. Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, au făcut publică o declaraţie comună în care avertizează Bucureştiul în privinţa "pericolului" modificărilor "aduse legii justiţiei şi codurilor penale"

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România (...) Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", subliniază Juncker şi Timmermans în document.

Aceaştia noteză că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile. "În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare", se notează în declaraţia comună. În concluzie, Juncker şi Frans Timmermans cer Parlamentului României "să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat".

Poliţia Română, la un pas de revoltă. Poliţiştilor operativi li s-au tăiat 700 de lei pe lună

Oamenii legii din toată ţara sunt supăraţi pentru că statul le-a tăiat sporul pe care îl primeau dacă erau chemaţi de acasă la serviciu şi acuză că acum sunt obligaţi să muncescă la negru.

Poliţiştii din toată ţara sunt la un pas de revoltă. De altfel, în unele judeţe aceştia refuză deja să răspundă la apeluri de urgenţă când sunt în timpul liber. Oamenii legii sunt supăraţi pentru că statul le-a tăiat sporul pe care îl primeau dacă erau chemaţi de acasă la serviciu. Conform preşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC), Dumitru Coarnă, situaţia este aproape generalizată la nivelul ţarii. "De la 1 ianuarie oamenii nu mai sunt plătiţi pentru intervenţia la domiciliu. Programarea, întocmirea unui orar pentru acest tip de intervenţii de către conducerile inspectoratelor constituie un abuz. Ne-au luat dreptul de a încasa acele sume, nu mai există nici obligaţia noastră", atrage atenţia sindicalistul.

Dumitru Coarnă susţine că sindicatul pe care îl conduce a început să strângă documente şi a avut o serie de întâlniri pentru rezolvarea situaţiei. Până acum fără prea mare succes, însă. "Se emit în continuare documente cu programările pentru acest servciu. Noi am început să le strângem. Nu am încă o reprezentare la nivelul întregii ţări, dar în marea majoritate a judeţelor se întâmplă acest lucru. Cred că există şi o presiune de la IGPR (Poliţia Română - n.r.) în acest sens. Luna viitoare, dacă nu se rezolvă problema, vom depune plângere la Parchet. Dacă ar exista dorinţă, problema s-ar putea rezolva simplu cu plata pentru munca suplimentară, dar nu mai mult de 8 ore săptămânal", arată poliţistul.

Preşedintele SNPPC a declarat că a încercat să aibă o întâlnire pe această problemă cu noul şef al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Cătălin Ioniţă, dar acest lucru nu s-a petrecut. "Domnul Ioniţă fuge de discuţiile cu sindicatele. Totuşi am reuşit să discutăm cu primul adjunct, chestorul de poliţie Marius Voicu", a subliniat Dumitru Coarnă.

Costul unui cont bancar în euro poate fi dublu la unele bănci, comparativ cu altele

Comisioanele aferente unui cont bancar în euro pentru o persoană fizică diferta destul de mult chiar şi între băncile mari din România, la unele dintre acestea putând fi dublu faţă de altele, reiese dintr-o comparaţie a costurilor pentru un cont curent şi câteva operaţiuni de baza cu carduri şi plăti online, prin internet sau mobile banking.

Astfel, dacă la două bănci, ING şi BT (Banca Transilvania) costul total al unui cont în euro este în jur de 106 lei pentru un număr de opt operaţiuni plus costurile de administrare a contului, cardului şi aplicaţiilor online banking, la restul băncilor mari (BCR, BRD, Raiffeisen şi Unicredit) ajunge la 200 de lei.

Să vedem acum care sunt comisioanele care fac diferenţa între cele două grupuri de bănci, cu menţiunea că BT şi ING au costuri mult mai mici şi pentru conturile în lei. (vezi aici statisticile)

Cele mai mari diferenţe le vedem la costul retragerii de numerar de pe carduri.

COTIDIANUL

Replica lui Dragnea şi Tăriceanu pentru Comisia Europeană

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns preşedintelui şi vicepreşedintelui Comsiei Europene Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE privind legile justiţiei drept "surprinzătoare".

Dragnea şi Tăriceanu spun, în debutul scrisorii lor, că elaborarea şi examinarea textelor de lege în cauză s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale, acestea fiind supuse controlului constituţional realizat de CCR, care verifică atât conformitatea cu Constituţia, cât şi respectarea standardelor Comisiei de la Veneţia.

Iată scrisoarea:

"Dragă domnule Preşedinte al Comisiei Europene

Dragă domnule Prim Vice-Preşedinte al Comisiei Europene,

Ne exprimăm aprecierea cu privire la interesul manifestat de Comisia Europeană în legătură cu dezbaterile din Parlamentul României referitoare la reforma justiţiei şi modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, directivele europene şi deciziile CEDO pronunţate în această materie.

JURNALUL NATIONAL

Simona Halep - Angelique Kerber. Primul set câştigat de româncă

imona Halep, locul 1 WTA, s-a calificat pentru prima dată în semifinalele Australian Open, după ce a învins-o, miercuri, cu scorul de 6-3, 6-2, în 72 de minute, pe sportiva cehă Karolina Pliskova, locul 6 WTA şi cap de serie numărul 6.

Simona Halep, locul 1 WTA, şi Angelique Kerber, locul 16 WTA, vor evolua joi în semifinala de la Australian Open 2018. Meciul va începe în jurul orei 07:00, ora României.

Această întâlnire este a treia pe Rod Laver Arena. Ziua va fi deschisă, la ora 02.00, de un meci de dublu mixt.

Va urma apoi, nu înainte de ora 05.00, cealaltă semifinală, în care se vor întâlni daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, şi jucătoarea belgiană Elise Mertens, locul 37 WTA.

NATIONAL

Ciudata Romanie: petitie pentru sustinerea ministrului "genunche"

Zilele trecute credeam ca pentru locurile din Guvern, inclusive pentru pozitia de premier, in cadrul PSD s-a organizat un concurs de lipsa de cultura generala. Acum sunt sigur. Deci, nu numai ca vom avea un sef al Executivului care a bagat Iranul si Pakistanul in Europa fara sa le intrebe, dar se fac eforturi ca ministrul a carui minte este atat de complexa incat a creat o teza filozofica de neegalat (aceea care spune ca greseala nu este acelasi lucru cu eroarea) incearca sa se lege cu lanturi de scaunul pe care a stat inutil pana acum. Practic, prin petitia aceasta, Pop cerseste sustinerea personalului didactic din Romania, din care 99,99 la suta este muuuult mai capabil decat "Genunche". Cica totusi s-au gasit 800 de gorobeti care ar fi semnat cererea. Ei bine, astia ori sunt mai cinici decat Diogene Cainele si vor sa vada pana unde poate ocupa prostia inalte functii, ori sunt masochisti declarati. Ca sa nu mai spun ca initiatorul petitiei trebuie ca e chiar ministrul pentru care limba romana este o limba moarta la care studiaza si azi mari savanti ai lumii. Sau seful lui de cabinet, in pericol sa piarda salariul cu care s-a invatat. Oricum, trebuie sa ai ceva la scufita sa semnezi pentru ca asa un personaj sa continue violarea pana la inconstienta a sistemului educational. Si pe viu, fara sa-l fi asomat in prealabil. Pai, mai bine facem o petitie de sustinere a unui macelar la Educatie, a unui evazionist la Finante si, de ce nu, a lui Ciomu la Sanatate. Ca sa stim o treaba. Apoi schimbam numele tarii in Nebunariul Romania si ne cumparam fiecare cate o camasa de forta. Caci viata bate filmul si "Zbor deasupra unui cuib de cuci" poate deveni oricand un musical de mare succes. In rest, Centenar fericit, fratilor!

ROMANIA LIBERA

Simona Halep începe în forţă meciul cu Angelique Kerber din semifinala Australian Open

După victoria de joi, Caroline Wozniacki, prima finalistă de la Melbourne, ar putea reveni pe primul loc în clasamentul WTA dacă Simona Halep va pierde meciul din semifinale cu Angelique Kerber. Caroline Wozniacki s-a calificat în a treia finală de Grand Şlam a carierei, daneza făcând pasul înainte în ultimul act de la Australian Open după 6-3, 7-6(2) cu Elise Mertens.

"Fiecare partidă jucată cu Simona a fost dificilă, iar rezultatul strâns. Ştiu că sunt bună în defensivă, iar asta îmi da încredere", astfel a prefaţat Angelique Kerber partidă cu Simona Halep.

ZIARUL FINANCIAR

Ca să se încadreze în Prima Casă, dezvoltatorii imobiliari au ajuns să vândă apartamente mai mici decât suprafaţa prevăzută în lege: două camere au 45 mp utili când trebuie să aibă 52mp, trei camere au 54 mp utili când minimul trebuie să fie 66 mp

Sub presiunea încadrării în programul Prima casă, există dezvoltatori imobiliari care vând apartamente de două camere cu suprafaţă utilă de 45 mp, când minimul legal este de 52 mp, sau de trei camere cu 54 mp, când minimul legal este de 66 mp.

Mai multe ansambluri reziden­ţia­le din Bucureşti aduc pe pia­­ţă apartamente ale căror supra­fe­ţe utile sunt mai mici decât mi­ni­mele prevăzute în Le­gea lo­cu­inţei. Astfel, se vând garsoniere cu su­pra­fe­ţe uti­le de 27 mp sau apartamente cu trei ca­me­re de 54 mp. Legea locuinţei 114/1996, la ca­pi­tolul "Exi­gen­ţe minimale" preve­de însă că su­pra­faţa mi­nimă utilă pentru o garsonieră este de 37 mp, iar la un aparta­ment cu trei camere este de 66 mp.

"Primăria este cea care dă avizele de con­struire, însă mulţi dintre cei care lucrează aco­lo nu cunosc legea şi acordă autorizaţiile chiar dacă nu sunt conforme cu prevederile. Uneori oa­menii se înţeleg între ei şi primesc autorizaţii oricum. Dacă lucrarea nu este corectă, In­spec­to­ratul de Stat în Construcţii poate s-o şi demo­le­ze sau să dea amenzi şi să ceară intrarea în lega­litate", spune un diriginte de şantier auto­rizat de Inspectorat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb