REVISTA PRESEI - 25.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 februarie 2011

ADEVARUL

Oana Stancu si Adrian Ursu: "Am fost cenzurati la Realitatea TV"

Întrebat de moderatorlul emisiunii "Sinteza Zilei" dacă vrea şi poate actuala putere să îşi înlăture toţi opozanţii, Adrian Ursu a răspuns: "Este o decizie de politică editorială. Ceea ce s-a întâmplat cu emisiunea "Ora de foc", fără a încerca să părem victime, este însă o operaţiune care are elementele cenzurii clasice.

S-a decis că nu mai corespunde dorinţelor celui care a hotărât să se implice direct în managementului postului aşa că a fost eliminată. Că era marţi pe la prânz, că s-a spus că avea legătură cu o grilă de programe ce va să vină, erau explicaţii ridicole. După toate motivaţiile, ceea ce s-a întâmplat acolo, a fost o operaţiune de cenzură." "Când "Ora de foc" era atât de critică cu statul, iar domnul Sebastian Ghiţă are contracte cu statul, sau numai contracte cu statul, aproape, eu mă pot întreba interesele cui le-a apărat acest om: interesele statului sau cele personale?" s-a întrebat retoric jurnalista Oana Stancu.

Petrolul poate genera o noua criza mondiala

Cotaţiile petroliere au atins ieri nivelul ameţitor de 119,8 dolari pe baril, câştigând nouă dolari în doar câteva ore, după ce exporturile de petrol din Libia au scăzut cu 25%. Analiştii se tem că, în cazul în care preţul petrolului continuă se se aprecieze, acest lucru va determina o nouă recesiune la nivel global sau, mai rău, stagflaţie. Ziua de ieri va rămâne memorabilă pentru volatilitatea pe care a cunoscut-o preţul petrolului. După ce tranzacţiile au început la circa 110 dolari, cotaţia Brent de la bursa londoneză a crescut cu şapte dolari în doar 90 de minute şi cu încă doi dolari în următoarea oră, astfel că, la mijlocul zilei, a atins 119,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2008.

Congres UDMR cu scandal: gazdele au batut palma cu USL

Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely se bat mâine şi poimâine la Oradea pentru funcţia de preşedinte al UDMR. Cu două zile înainte de Congresul Uniunii, liderul UDMR Bihor şi preşedinţii Uniunii Social-Liberale (USL) au semnat un protocol de colaborare. Pactul semnat ieri de preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ este valabil până în 2016. Decizia a venit în condiţiile în care liderii Uniunii de la centru ceruseră PDL semnarea unui protocol care să le ofere garanţia că statutul minorităţilor şi alte legi prioritare pentru maghiari vor fi adoptate în perioada următoare, drept "răsplată" pentru menţinerea în actuala coaliţie guvernamentală. De altfel, acordul PDL-UDMR-UNPR urma să fie definitivat ieri, însă acţiunea a fost amânată.

Sechestru de 80 de milioane de euro

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, ieri, la bilanţul pe anul trecut al instituţiei pe care o coordonează, că 2010 a fost anul în care s-au finalizat cele mai multe dosare. Numărul de dosare soluţionate a fost cu aproape 36 de procente mai mare faţă de anul 2009. Anul trecut, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 937 de persoane, dintre care 402 au ocupat funcţii de conducere, demnităţi publice şi control. Printre persoanele deferite Justiţiei de DNA se numără 11 demnitari,13 magistraţi, 19 avocaţi, 34 de poliţişti, 66 de jandarmi şi 18 comisari de Gardă Financiară.

Anti-melancolii de Dinu Patriciu

Foarte puţini sunt cei care au rezistat prin protest. Şi mai puţini cei care au dovedit eroism adevărat. Mulţi doar botezăm acum schizofrenia altfel. Furat de orgoliu, cred că "Adevărul" devine ceea ce mi-aş dori să fie, un loc al dezbaterii oneste. Speranţa ar fi să desfacem împreună cărămidă cu cărămidă zidurile neînţelegerii ce împarte în ghetouri lumea românească. Privit aşa, mi-a făcut plăcere să citesc editorialul domnului Andrei Pleşu de miercuri. 

Gaddafi pierde Libia bucata cu bucata

Mercenarii liderului de la Tripoli continuă să ucidă cu sânge-rece protestatarii, motiv pentru care Uniunea Europeană ia în calcul o intervenţie militară în Libia, în scopuri umanitare. Capitala Libiei este scena unor confruntări dure între forţele de ordine fidele lui Gaddafi şi protestatari. Opoziţia a preluat controlul asupra estului ţării, iar tabăra "dezertorilor" creşte. Protestatarii antiguvernamentali au sărbătorit ieri izgonirea forţelor de securitate controlate de Gaddafi din Misrata, cel de-al treilea oraş ca mărime din Libia, aflat la 200 de kilometri distanţă de Tripoli. Eliberate de mercenari au fost şi oraşele Az Zintan (sud-vest), Tobruk şi Benghazi (est), zona în care se află şi câmpurile petrolifere. O luptă acerbă între opozanţi şi miliţiile loiale lui Gaddafi se dă pentru sudul şi vestul ţării. Imagini filmate în oraşul Sawiya, la doar 50 de kilometri de Tripoli, arată un post de poliţie în flăcări, oameni fugind şi zeci de cadavre pe străzi.

Compromis pe Schengen: aderare pe bucati

Germania şi Franţa propun ca România şi Bulgaria să intre în Schengen mai întâi cu graniţele aeriene şi abia apoi cu cele terestre. Nici România, nici Bulgaria nu agreează această variantă. România şi Bulgaria ar fi trebuit să afle astăzi dacă primesc statutul de membre ale spaţiului Schengen. Au aflat doar că există varianta unui compromis. Germania a cerut ieri, în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de la Bruxelles, care a discutat stadiul dosarelor Schengen  în cazul României şi al Bulgariei, ca cele două ţări să adere treptat.

CURENTUL

"Cotidianul" lui Nistorescu a ajuns scato-supapa lui Vîntu

Sub titlul: "Încă un abuz scandalos! Boc a schimbat Constituţia cu o ordonanţă de urgenţă! Numai în Romånia şi numai în regimul Băsescu-Boc se putea întåmpla asta!" - "Cotidianul" susţine că "Onor guvernul Romåniei a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă, prin care a redus cvorumul pentru şedinţele de plen ale Consiliului Superior al Magistraturii. OUG emisă astăzi de guvern modifică cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii de la 15 membri - aşa cum prevede Legea 117/2004". În primul rând, Legea 117/2004 invocată stupid de "ziariştii" lui Nistorescu are de-a face cu vânătoarea şi regimul silvic, nu cu funcţionarea Justiţiei.

De câţi angajaţi are nevoie Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a MAI pentru a NU răspunde solicitărilor presei?

Şeful Serviciului Presă şi Comunicare Internă este Rodica Ţene. Cel puţin aşa ne-a răspuns Lavinia Bălănean, unul dintre anagajaţii DIRP. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul MAI, Rodica Ţene este ofiţer specialist I, dar nu la DIRP, ci în cadrul Corpului de control al Guvernului. Deşi lucrează la MAI Bucureşti, Rodica Ţene are domiciliul în Caraş Severin, acolo unde a şi publicat articole, în perioada 1997-1998, în "Bocşa 2000", buletin informativ, înfiinţat de Biblioteca Orăşenească şi Primăria oraşului Bocşa.

Se pare însă, că deşi a fost ziaristă, Rodica Ţene nu cunoaşte prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. O posibilă explicaţie a acestei situaţii ar fi legată de... diviziunea muncii: MAI are un departament special care se ocupă de această lege. Se numeşte, aţi ghicit!, "Legea 544 - Informaţii publice".

Nicolae Popa e cu un picior în România, Vîntu s-a cam f...tut

Revenirea în ţară a lui Nicolae Popa, pentru a ocupa locul repartizat de justiţie într-o celulă romånească, pentru tunul de la FNI, este o chestiune de zile sau, cel mult, săptămåni. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, ieri, că procedura extrădării fugarului Nicolae Popa, fostul director al Gelsor condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în procesul FNI, este finalizată şi n-a mai rămas de făcut, practic, decåt un singur pas: obţinerea semnăturii preşedintelui Indoneziei. "În perioada 8 decembrie-18 februarie 2011, pe baza deciziei Tribunalului Jakarta Sud din 8 decembrie 2010 privind extrădarea cetăţeanului romån Nicolae Popa, a avut loc un proces de coordonare între instituţiile indoneziene implicate în procedura extrădării.

Inlocuitori de Tia Serbanescu

Începe Congresul UDMR, unde va fi schimbat preşedintele, şi, mai mult ca sigur toate partidele şi toţi cei interesaţi vor fi acolo dornici să pună måna pe noul produs. Cei trei candidaţi (Kelemen Humor, Peter Ekostein Kovacs şi Olosz Gergely) sunt doi: dl Kelemen care moşteneşte sprijinul politic al dlui Marko Bela şi "doctrina Marko" a acestuia: iubire veşnică nimănui, amor temporar oricui e la putere. Deşi atåt PSD cåt şi PNL aproape că au somat UDMR să se alăture USL pentru o viitoare majoritate guvernamentală avertizånd-o că måine va fi prea tårziu, UDMR nu se grăbeşte.

CURIERUL NATIONAL

Revoltele populare zguduie pieţele financiare

Protestele au aruncat în aer preţul petrolului, au cauzat deprecierea acţiunilor şi întărirea francului elveţian până la un nivel record . Petrolul a ajuns, ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, de aproape 120 dolari pe baril. Un efect paradoxal este ieftinirea cerealelor, din cauza speculaţiilor că revoltele vor limita cererea pentru grâu.

Să nu dăm cu pietre în Codul Muncii! Salariaţii, decăzuţi din drepturi?

Guvernul este acuzat în mod direct că a ciuntit în mod abuziv drepturile consacrate ale salariaţilor români. Analizând prevederile articolului 39, alineatul 1, observăm că nu s-a schimbat nimic. Mărirea perioadei de probă la cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere nu poate fi invocată deoarece "pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă" - se arată în Codul Muncii.

Anticorupţia în vămi, volumul II: legume-fructe

Procurorii şi poliţiştii anticorupţie au verificat ieri angajaţii Vămii Ploieşti şi firmele de import-export legume şi fructe. În urma descinderilor, şeful Vămii a fost adus la Bucureşti. Tăvălugul verificărilor angajaţilor din punctele de trecere a frontierei şi vămilor a continuat ieri cu Vama Ploieşti, anchetatorii vizând de data aceasta nu contrabanda cu ţigări, aşa cum s-ar fi crezut, ci luarea de mită pentru a trece cu vederea ilegalităţile comise de reprezentanţii firmelor de import-export de legume şi fructe. În urma descinderilor efectuate de procurorii şi poliţiştii anticorupţie, şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea, a fost ridicat şi adus la Bucureşti pentru a fi audiat.

Pentru ca sistemul de sănătate să funcţioneze, monopolul CNAS trebuie înlăturat

Stimulând asigurările private, şi sistemul sanitar de stat ar evolua, nemaifiind supraaglomerat.

Privatizarea este o soluţie, însă ar trebui să existe atât spitale publice, cât şi private. Reforma sistemului de sănătate din România ar trebui să înceapă prin înlăturarea monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi prin stimularea sectorului privat, astfel încât sistemul de stat să nu mai fie supraaglomerat, potrivit companiei de asigurări Signal Induna. "Sunt sigur că prin eliminarea monopolului CNAS, stimulând partea de asigurări private de sănătate, şi sistemul sanitar de stat ar evolua, nemaifiind supraaglomerat, în condiţiile în care oamenii ar putea opta între cele două tipuri de asigurări", a declarat, pentru Curierul Naţional, Tiberiu Maier, vicepreşedinte Signal Iduna România.

EVENIMENTUL ZILEI

Taxa de tranzit prin Cernavodă stârneşte controverse

Transportatorii obligaţi să treacă prin Cernavodă după închiderea podului contestă taxele impuse. Transportatorii s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii municipalităţii din Cernavodă care instituise o taxă pentru maşinile grele ce tranzitează oraşul. În urma restricţionării circulaţiei pe podul de peste Canalul Dunăre Marea Neagră, maşinile de mare tonaj sunt obligate să treacă prin oraş. Federaţia Operatorilor de Transport Rutier (FORT) a notificat deja Consiliul Local Cernavodă, aducându-i la cunoştinţă că va înainta acţiune în instanţă împotriva hotărârii consiliului local.

Portretul micului PSD-ist: bărbat, cu liceu şi stă pe Realitatea TV

PSD a realizat un sistem informatizat de evidenţă a membrilor săi, cu informaţii despre vârstă, sex, studii, ocupaţie şi preferinţe media şi plata cotizaţiei la partid. Partidul Social Democrat a pus la punct un sistem informatizat de evidenţă a membrilor săi. "Acesta permite pentru secretarul general, pentru preşedintele partidului, să aibă permanent o evidenţă riguroasă a membrilor. Acest sistem conţine informaţii despre fiecare membru PSD, cu toată activitatea profesională pe care a avut-o până la data înscrierii, activitatea politică, cu preferinţe, cu vârstă, cu distincţii, studii. Putem verifica orice, inclusiv dacă îşi plătesc cotizaţiile la zi, inclusiv despre membrii BPN", a declarat astăzi Dragnea la prezentarea noii baze de date cu membrii PSD.

Ansamblul Planorama are şanse de salvare

După ce statul îi va returna dezvoltatorului contravaloarea TVA-ului, de 1,5 milioane de euro, lucrările. Complexul rezidenţial Planorama, din zona Doamna Ghica, din Bucureşti, ar putea fi salvat, iar cumpărătorii au o şansă de a intra în posesia apartamentelor, unele dintre ele achiziţionate încă din 2005.

Concret, noul lichidator numit de instanţă, compania "Tănasă şi Asociaţii", a identificat deja, împreună cu reprezentanţii asociaţiei de cumpărători, o primă sursă de finanţare pentru reluarea lucrărilor pe şantier. Este vorba de TVA-ul în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro care trebuie recuperat de la stat de Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului, care a intrat în insolvenţă.

Când va aduce roade Fondul Proprietatea?

Chiar dacă, la o lună de la listarea pe Bursă, preţul unei acţiuni a Fondului a scăzut, analiştii sunt optimişti că investiţia va fi profitabilă pe termen lung. Aşteptări înşelate sau o speranţă într-un viitor mai bun? Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut pe Bursă uşor, după prima zi de tranzacţionare, când au făcut ravagii şi au alimentat aşteptările proprietarilor despăgubiţi. Persoanele mai puţin familiarizate cu mersul Burselor de valori pot fi dezamăgite. Însă cunoscătorii pieţei spun că acţiunea FP se mişcă în ritm cu piaţa şi că are perspective foarte bune pe un termen mai lung. Bilanţul la o lună de la listare arată că Fondul a dublat volumul tranzacţiilor pe Bursa bucureşteană, că FP a fost cel mai vândut titlu şi că zilnic au fost tranzacţionate, în medie, acţiuni FP în valoare de 10,7 milioane euro.

FINANCIARUL

Se anunta noi scumpiri la carburanti. Consiliul Concurentei spune ca preturile sunt "normale"

Premierul s-a plans ca autoritatea de concurenta nu i-a oferit date concrete. Oamenii din subordine i-au acuzat pe petrolisti de scumpiri nejustificate. In ultima sedinta de guvern, premierul Emil Boc s-a aratat foarte nemultumit de informarile "prea generaliste" pe care le-a primit de la Consiliul Con­curentei despre piata de  distributie de carbu­ranti, unde exista suspiciuni de intelegere ilegala pentru scumpirea benzinei si a motorinei. Potrivit purta­torului de cuvant al Executivului, Ioana Mun­tean, Boc i-a cerut presedintelui Consiliului, Bogdan Chiri­toiu, sa lucreze cu Agentia Nationala de Ad­ministrare Fiscala (ANAF) pentru a realiza o analiza suplimen­tara pe baza careia sa isi poata fundamenta deciziile.

Analistii mizeaza pe un curs de schimb in scadere, chiar spre 4,1 lei /euro

Ei avertizeaza insa ca niveluri prea scazute nu sunt sustenabile, din cauza starii modeste a economiei 

Leul a inregistrat in ultima peioada o tendinta de apreciere,  principalii factori care au dus la intarirea monedei nationale fiind contextul international favorabil Romaniei, cresterea economiei in trimestrul IV din 2010, imbunatatirea perspectivei pentru 2011, precum  si majorarea dobanzilor pe piata interbancara. In acest context, majoritatea analistilor mizeaza pe o fluctuatie a cursului de schimb in jurul nivelului de 4,2 lei /euro.

Piata afacerilor de call-center va creste cu 8%, pana la 130 mil. euro

Companiile de profil au finalizat anul trecut cu afaceri majorate cu doua cifre fata de 2009, iar pentru 2011 si-au stabilit obiective indraznete  Continua investitiile in tehnologie si majorarea numarului de salariati, odata cu extinderea retelelor. Grégoire Vigroux, Co-Director CallPoint New Europe, preconizeaza ca veniturile companiei vor atinge cifra de 10 milioane de euro in 2011, cu un EBITDA de peste 20%. Din aceasta suma, trei milioane de euro reprezinta afacerile din Romania, restul fiind veniturile provenind de pe piata din Bulgaria. Obiectivul de  crestere a cifrei de afaceri pe acest an vizeaza astfel un avans de doua cifre fata de anul trecut pe ambele piete, respectiv de 50% pentru Romania si de 40% pentru Bulgaria.

Cat costa linistea sociala pentru regimul din Arabia Saudita: 436 mld. dolari

 Petrolul american WTI a atins, la New York, 103,41 $/baril, Brentul s-a apropiat de 120 $/baril  Analistii se tem de un nou soc petrolier  Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, aurul a urcat la 1.416,50 $/uncie

Panica s-a reinstalat ieri pe pietele bursiere si pe cea a materiilor prime pe fondul tensiunilor care nu scad din intensitate in Orientul Mijlociu. In Libia, liderul Muammar Gaddafi urma ieri sa adreseze inca un mesaj televizat na­ti­unii, in timp ce tarile occidentale continua sa-si evacueze masiv cetatenii, iar companiile straine s-au retras aproape in totalitate din aceasta tara. Revoltele au continuat inclusiv in Bahrein, in timp ce in Egipt noua putere militara a operat noi remanieri guver­namentale, pentru a preveni alte miscari de protest.

M. Fercala: Optimismul Templeton se va eroda pe zi ce trece cand va vedea de ce se loveste

Seful SIF Transilvania nu se arata entuziasmat de actiunile FP. Mihai Fercala, unul dintre cei mai puternici administratori de investitii de pe piata roma­neasca, considera ca grupul Franklin Templeton se va lovi in administrarea Fondului Proprietatea (FP) de aceleasi probleme pe care multi investitori le au pe piata romaneasca, inclusiv SIF Transilvania. Fercala conduce societatea de investitii financiare inca de la infiintarea ei in 1992 (la acel moment se numea Fondul Proprietatii Private III Tran­silvania).

Garda Financiara a obtinut un "profit" de 19,5 milioane de euro

Comisarul general al institutiei, Arpad Ladanyi, a precizat ca va infiinta in viitorul apropiat un corp intern de control   Seful ANAF, Sorin Blejnar, spune ca unii angajati nu cunosc legea si astfel se explica unele rezultate mai slabe. Garda Financiara a inregistrat anul trecut un "profit" de 19,5 mil. euro, dupa ce a aplicat amenzi in valoare tota­la de 31 de milioane de euro, iar cheltuielile de personal s-au ridicat la 9,1 mil. euro, la care s-au adaugat cos­turile cu intretinerea, servicii si inves­titii, de aproape 2,5 mil. euro. In cadrul institutiei activau 1.399 de an­gajati, din care 130 aveau func­tii de con­ducere, 1.076 deti­neau functii de executie, iar 193 erau func­tio­nari publici si angajati contrac­tuali.

Evaziunea fiscala si contrabanda - pagube de 164 mil. euro la bugetul de stat

Cifra a fost facuta publica ieri de catre Directia Nationala Anticoruptie, la bilantul de activitate pe 2010. Numarul persoanelor judecate in 2010, in urma actiunilor intreprinse de procurorii DNA, a crescut cu 17,5% fata de 2009, ajungand la o cifra de 154 de condamnari definitive. "Combaterea evaziunii fiscale a fost inclusa in randul problemelor de interes general public, avandu-se in vedere ca aceasta forma de infractio­nalitate afecteaza grav bugetul public, modul de sta­bilire si colectare a taxelor, impozitelor si accizelor", a declarat procurorul-sef al DNA, Daniel Morar.

GANDUL

BERCEA MONDIAL şi cei 7 supernaşi - interviu cu fostul premier STOLOJAN şi judecătoarea MARIA HUZA despre "botezul" micuţilor PATRONAŞ şi JUDECĂTOR

Cel puţin două dintre cele şapte personalităţi despre care Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, susţine că îi sunt rubedenii, întrucât i-au botezat copii sau nepoţi, neagă afilierea la clanul ţigănesc din Slatina. Este vorba de fostul premier Theodor Stolojan şi de fosta judecătoare - membră a CSM, Maria Huza. "Stolojan: M-am văzut cu el în campania electorală, dar nici vorbă să-i fi botezat copilul!".

Interviu cu Şeful Vămii Ploieşti: "Cât aţi cheltuit, de ziua dumneavoastră, la BAMBOO?". Cornel Costea, şeful Vămii Ploieşti: "15.000 DE EURO E PREA MULT, SCRIEŢI CĂ 10.000"

Cornel Costea, şeful Vămii Ploieşti a fost numit politic, el fiind, până în anul 2009, doar inspector asistent în ANAF. Costea a achiziţionat, în 2007, un apartament în Bucureşti printr-un credit bancar de 125.000 de euro, pe 20 de ani, în condiţiile în care salariul său nu acoperea rata creditului şi a scăzut, în 2009, la 1.528 de lei - 360 de euro, aproximativ jumătate din rata creditului! Costea nu declară alte surse de venit.

De ce a fost eliberat fiul fostului ministru Plăcintă - JUDECĂTORUL: statutul părinţilor, vârsta fragedă, educaţia

Instanţa a luat în considerare, în decizia de eliberare din arest a lui Andrei Plăcintă, vârsta fragedă, educaţia şi instrucţia primite de acesta şi statutul socio-profesional al părinţilor, care îl susţin permanent, arătând că, în aceste condiţii, nu este indicată o ruptură de mediul familial. Curtea de Apel Bucureşti a făcut publică, joi, motivarea deciziei din 6 ianuarie prin care a decis definitiv cercetarea în libertate a fiului senatorului Sorina Plăcintă, Andrei Răzvan Plăcintă, anchetat pentru mai multe fapte cu violenţă comise asupra unui trecător, într-o dispută dintre tânăr şi prietena acestuia.

JURNALUL NATIONAL

Serialul "Şpaga în Vămi" a obosit, Băsescu îl mai vrea

DNA, Parchetul şi Fiscul se uită după deştu" Preşedintelui. Filmele cu hoţii şi vardiştii se joacă în vă­mile României de câteva săp­tă­mâni. Este un serial la care scenariştii nu au prea multă imaginaţie, recuzita este simplă, costumele şi ele, ieftine, aflate în stoc. Treaba începe pe la crăpatul zorilor, când detaşamente de mascaţi înconjoară Vama şi se iau la scormonit buzunarele, sacoşele, dulapurile, sertarele - adică locurile pe unde se pune ciordeala la păstrat. După o oră-două sunt duşi spre arest poliţiştii de frontieră care au avut ghinionul să fie programaţi la filmări, niscaiva vameşi slobozi la gură.

Piaţa asigurărilor va creşte uşor

Anul trecut, românii au încheiat mai multe asigurări de viaţă. Anul acesta, piaţa asigurărilor va stagna sau va înregistra o uşoară creştere faţă de 2010, când a fost înregistrată o scădere de circa 6%, ajungând la 8,36 miliarde de lei. "Din informaţiile pe care le am de la societăţile de asigurare, piaţa de profil va stagna sau va creşte cu 1%-2% faţă de 2010. Evoluţia sub­scrie­rilor va fi în strictă corelaţie cu re­­zultatele economiei naţionale. Da­că situaţia economică a României se va îmbunătăţi, şi asigurările vor creş­te", a declarat ieri preşedintele Co­mi­siei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

NATIONAL

Evaluarea, lansată doar pentru protejarea oamenilor infiltraţi de Servicii. SRI îşi scapă "cârtiţele" din Poliţie

Ministerul de Interne, în frunte cu cele mai importante structuri ale sale, au fost virusate de către Serviciul Român de Informaţii. La început, conducerile IGPR şi DGIPI au dezminţit vehement, dar s-au resemnat şi ele apoi. Acum însă, planul de reorganizare era să dea peste cap toate eforturile reuşite de transformare a Poliţiei într-o veritabilă anexă a Serviciilor. Aşa că a fost anulat şi s-a lansat operaţiunea de evaluare a celor aflaţi la conducere. Şi cum trierea va fi monitorizată de SRI, este clar că asistăm la planul de rezervă pentru salvarea "cârtiţelor" impuse în cele mai înalte funcţii.

Cornel Costea, şeful Vămii Ploieşti, săltat de DNA, este sărac lipit în declaraţia de avere:

Lăsa 500 de milioane pe noapte la Bamboo!

Cruciada anticorupţie s-a mutat la vămile de interior, unde se face contrabandă de sute de milioane de euro cu legume şi fructe. După vămile de la frontiere, a venit rândul celor din interior să fie locaţiile preferate ale descinderilor mascaţilor. Este urmarea firească a operaţiunii "legume şi fructe" declanşată de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor, sub atenta monitorizare a procurorilor anticorupţie, la sfârşitul anului trecut.

PNL întoarce deja dosul PSD

Uniunea pesedisto-liberală s-a împiedicat deja de primul hop: localele din 2012. Alegeri în care PNL şi PSD vor merge pe cont propriu în Capitală, deci se vor otânji cu răspundere pentru posturile de primari de sectoare. Dibuind "o unitate de viziuni" între PNL şi PC în ceea ce priveşte abordarea localelor din 2012, conducerea ACD Bucureşti a decis să lase baltă frăţia cu PSD-ul şi să meargă singură în alegeri. Ca să salveze cât de cât onoarea Opoziţiei unite (în protocolul USL scrie negru pe alb că Uniunea PSD-PNL-PC va avea candidat comun pentru PMB), penelistul Andrei Chiliman susţine că decizia este valabilă doar pentru sectoare, nu şi pentru Primăria Generală.

PUTEREA

Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut .Vameşul "piţiponc", din Bamboo la DNA. Şi Preşedinţia a fost informată despre un scandal petrecut pe 1 februarie la Vama Ploieşti. Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut

Directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore de către de procurorii anticorupţie, care vor propune instanţei arestarea lui preventivă pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare, transmite Mediafax. Procurori din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi poliţişti din cadrul Poliţiei Române au făcut, joi la prânz, mai multe descinderi în Vama Ploieşti. Directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost ridicat de către anchetatori şi adus la DNA Bucureşti. După ce a fost audiat, procurorii au emis pe numele lui Costea ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Procurorii anticorupţie vor propune instanţei arestarea preventivă a lui Cornel Costea, pentru luare de mită, au declarat surse judicare.

Ordin pentru membrii de partid: Nu vă uitaţi la TVR! Victor Ponta - mogulul sondajelor, Liviu Dragnea - stăpânul telecomenzii

Victor Ponta susţine că de când a ajuns în fruntea PSD a reuşit să dubleze numărul votanţilor, reuşind să ridice cota partidului de la 20 la 39%. Secretarul general, Liviu Dragnea, a reuşit o performanţă la fel de extraordinară: nici un membru PSD nu se uită la TVR, post considerat ostil de cei din Kiseleff. Ambele informaţii fac parte din documente oficiale prezentate de liderii PSD, care nu sunt confirmate însă de vreun institut de sondare a opiniei publice.

Fosta şefă a Vămii Ploieşti: "Sorin Blejnar este regina". Preşedintele ANAF susţine că acuzaţiile sunt nefondate, fără legătură cu realitatea

Fostul director al Direcţiei de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin susţine că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este regina şi că în 2009 un apropiat al acestuia i-a solicitat demisia din funcţia de şef al Vămii Ploieşti pentru că nu a luat "şpagă" şi nu a dat mai departe. Diana Severin, a fost şef al Vămii Ploieşti între 25 mai 2009 şi 25 mai 2010, cu o întrerupere de o lună, între 15 iulie şi 13 august 13 august 2009.

Guvernul şi Consiliul Concurenţei nu pot stopa scumpirea carburanţilor. Preţul benzinei creşte concomitent cu profiturile companiilor petroliere

După ce în 2008 barilul de petrol atingea pragul de 147 dolari şi costul benzinei era de sub 3 lei/litru, astăzi, la aproape 120 dolari/baril, preţurile carburanţilor se pregătesc să "sară" de 6 lei/litru. Deşi OMV Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 2,19 miliarde de lei, austriecii se pregătesc în prezent de o nouă majorare a preţurilor la carburanţi, dând vina pe turbulenţele din lumea arabă. Specialiştii spun că "OMV Petrom este condamnată la profit", aşa cum guvernanţii sunt "condamnaţi" să stea cu mâinile în sân şi să accepte "dictatura" petroliştilor.

ROMANIA LIBERA

Marea ţeapă imobiliară: au plătit în 2006 306.000 euro şi vând în 2011 cu 186.000 euro

Eşec. Mulţi dintre cei care au cumpărat apartamente pentru speculă, înainte de criză, le vând acum în pierdere. Un proprietar este gata să renunţe la 20.000 de euro pentru a scăpa de apartamentul cu două camere din Asmita Gardens, pe care l-a achiziţionat înainte de criză. > >120.000 de euro este dispus să piardă un speculant la fiecare apartament vândut în complexul Emerald Residences. > >Zece dezvoltatori imobiliari din Bucureşti şi din ţară au intrat în insolvenţă din cauza problemelor financiare

Anchetă. Cornel Costea a fost denunţat de un importator că ar fi cerut şi primit şpagă. Cine l-a protejat pe directorul Vămii Ploieşti

Până să ajungă şef de vamă, Cornel Costea, reţinut ieri de procurori pentru luare de mită în formă continuată, a parcurs toate etapele la foc automat: în urmă cu şapte luni era încă inspector la ANAF Bucureşti. Şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea, a fost reţinut de procurorii anticoupţie după ce a fost denunţat pentru că a pretins şi primit mită, susţin surse judiciare. Până în urmă cu circa o lună, când au demarat descinderile DNA la vămi, soldate cu arestarea a peste 150 de persoane, Costea era foarte sigur că nu i se poate întâmpla nimic. Însă, după inculparea şefului Vămilor, Radu Mărginean, el ar fi intrat în panică şi ar fi încercat să-şi găsească un protector între oamenii politici care în 2010 l-au susţinut pentru a ocupa funcţia de director al Direcţiei vamale Prahova.

RECORD. Lucrările de construire şi reparare a şoselei din Clisura Dunării împlinesc 30 de ani

Cel mai scump drum: 2.000.000 euro/KM

Început în 1982, drumul naţional dintre Orşova şi Moraviţa nu a fost terminat nici până în prezent. Din banii plătiţi pe reparaţii se putea construi o autostradă. Drumul în cauză porneşte la Orşova şi după 170 de km ajunge la Moraviţa, pe un traseu pitoresc, în bună parte pe malul românesc al Dunării. An de an turiştii care traversează zona şi localnicii îşi rup maşinile în el şi se uită cu jind la malul sârbesc, pe care se află un drum naţional ca în palmă. Fără lucrările efectuate anterior anului 1989, DN 57 a înghiţit până acum 558 milioane lei (130 milioane euro), adică cam cât ar costa construirea de la zero a 30 de kilometri de autostradă.

HARTA POLITICII. Un programator român din New York compilează trecutul politicienilor

Cum să nu votezi la întâmplare

Un român care lucrează la Google a creat în timpul liber un site care scoate la iveală politicienii buni şi uscăturile din Parlament. Pe HartaPoliticii.ro poţi afla cum votează, cât de des chiulesc de la serviciu şi ce a descoperit presa despre ei. Practic, Harta Politicii extrage automat date publice de pe site-urile Parlamentului, ştiri din ziare şi alte informaţii despre politicieni şi le prelucrează în nişte statistici care îţi arată ce se întâmplă, de fapt, cu legile noastre.

ANTICORUPŢIE. Declaraţii contradictorii de la preşedintele Traian Băsescu la procurorul-şef Daniel Morar. De ce nu a intrat DNA în port

În timp ce şeful statului a lăsat să se înţeleagă faptul că evaziunea fiscală şi corupţia din portul Constanţa sunt o prioritate, Daniel Morar spune că DNA nu a descins până acum în portul de la Marea Neagră, după modelul de la frontierele terestre, pe motiv că nu a primit sesizări. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat ieri, la şedinţa de bilanţ a instituţiei, pe 2010, că i se pare nefiresc ca nimeni să nu sesizeze vreo activitate infracţională în Portul Constanţa, iar detalii despre posibile reţele infracţionale la Marea Neagră ar trebui să deţină şi procurorii de la parchetele din judeţul Constanţa, alţii decât cei ai DNA.

ZIARUL FINANCIAR

RCS&RDS chiar vrea să cumpere UPC, într-o tranzacţie de 300 mil. dolari. Achiziţia ar crea un "monstru" în telecom

Operatorul de telecomunicaţii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, 41 de ani, este la un pas de a-şi cumpăra rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piaţa de cablu într-o tranzacţie care s-ar ridica în jurul a 300 de milioane de dolari. Conform unor surse de pe piaţă, Teszari - care deţine 43% din RCS&RDS - este în proces de selecţie a băncii de investiţie care trebuie să-i asigure finanţarea pentru această tranzacţie care dacă s-ar realiza, ar schimba fundamental toată piaţa telecom românească, care este extrem de fragmentată şi cu o concurenţă acerbă. Ceilalţi acţionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investiţii Epic şi Quadrant şi câţiva oameni de afaceri români şi manageri ai firmei.

Preţurile alimentelor de bază au crescut cu 20-40% în opt luni

Produsele alimentare de bază s-au scumpit în perioada iulie 2010 - februarie 2011 cu 20-40% arată indicele ZF care a fost calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. ZF a selectat 15 produse cărora le urmăreşte preţul din 2008 până în prezent, odată la şase luni, în aceleaşi hipermarketuri din capitală, Carrefour Orhidea şi Real Afi Cotroceni. Aceste produse au fost alese pentru că regăsesc cel mai des în coşul de cumpărături al românilor. În calcului acestui indice ZF a ales pentru fiecare categorie de produse un anumit brand, bine poziţionat din punctul de vedere al cotei de piaţă, produs de unul din jucătorii din top cinci pe categoria respectivă.

Piaţa asigurărilor s-a întors în urmă cu trei ani, sub pragul de 2 mld. euro

Prăbuşirea vânzărilor de automobile noi a lovit în plin afacerile asigurătorilor. Subscrierile companiilor de asigurări au scăzut anul trecut cu 5,7%, până la 8,36 miliarde lei (1,98 mld. euro), din cauza vân­zărilor mai mici de poliţe auto, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigu­rărilor. Astfel, afacerile asigurărilor s-au întors la nivelul la care se aflau în 2007, când au trecut în premieră de pragul de 2 miliarde de euro. Estimările pentru acest an arată că cel mai probabil piaţa de asigurări va stagna sau va înregistra o creştere de 1-2%.

Ce spun nemţii despre afacerile cu China: noi inventăm, ei copiază imediat

Se spune despre China că este prezentă peste tot unde există clienţi. Dar se mai spune despre China că e ţara unde au loc transferuri misterioase de la companii care deţin know-how la companii care vor acele informaţii sau, cel puţin, aceasta este părerea generală a celor mai influenţi oameni de afaceri din Germania, scrie BBC News. Majoritatea amintesc de cazul Siemens, care a introdus trenul de mare viteză în China, pentru ca mai târziu să observe cum companiile chineze au învăţat şi dezvoltat tehnologia foarte rapid.

Băsescu primeşte felicitări pentru cum a gestionat criza economică, dar care nu se mai termină

Confruntaţi cu un val de nemulţumiri şi critici atât din partea populaţiei, cât şi din cea a mediului de afaceri pentru modul în care au gestionat criza economică, Guvernul şi preşedintele Traian Băsescu primesc o încurajare diplomatică din partea lui Herman van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene (UE fiind unul dintre cei mai importanţi creditori ai României): În plină criză financiară la nivel global România a reuşit, cu ajutorul FMI şi UE să-şi stabilizeze economia şi să-şi consolideze finanţele publice. Aflat ieri la Bucureşti pentru a doua oară de la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului European (şefii de state şi de guverne din UE), în noiembrie 2009, Rompuy a susţinut, după o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, că Bucureştiul a respectat programul comun semnat cu FMI şi UE, reuşind astfel să aducă economia pe un trend pozitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb