REVISTA PRESEI - 25.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 mai 2011

ADEVĂRUL

Liderii grupării "Containerul" făceau aranjamente cu funcţii în stat

DNA susţine că fostul secretar general de la "Interne" Laurenţiu Mironescu şi senatorul PDL Mircea Banias promiteau promovări în funcţie de "atenţiile" primite. După zeci de ore de percheziţii şi de audieri, procurorii DNA au emis ieri 29 de mandate de reţinere pe numele celor care ar fi "construit" o reţea care "privatizase" Portul Constanţa. Ancheta DNA scoate la iveală cum înalţi funcţionari ai statului condiţionau intrările şi ieşirile unor mărfuri din ţară, prin portul Constanţa. Cereau în schimb bani sau funcţii în posturi-cheie. Monitorizările SRI demonsterază că "organizaţia" era bine pusă la punct, fiecare ştiindu-şi ca la carte atribuţiile în scopul facilitării contrabandei cu produse de orice fel din afara graniţelor UE, în special din China. Un rol determinant în săvârşirea faptelor de corupţie, susţine DNA, l-a avut senatorul PDL Mircea Banias, cercetat în libertate datorită imunităţii parlamentare de care beneficiază.El are însă interdicţia de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Sorin Blejnar apare în dosarul dosarul Mironescu. Cine este "omul de la capătul tunelului"?

Numele preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, apare în dosarul fostului secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, acuzat de afaceri ilegale în Portul Constanţa. Liviu Durbac a negat, marţi, la ICCJ, că "omul de la capătul tunelului", la care se face referire într-o interceptare existentă la dosarul privind Portul Constanţa, ar fi Sorin Blejnar, iar Laurenţiu Mironescu şi Eugen Bogatu au susţinut că nu au avut legături cu şeful ANAF. Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a declarat la ICCJ că nu îşi dorea funcţia de la minister, ci un post de conducere în Portul Constanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu Radu Berceanu, conform unor avocaţi citaţi de Mediafax.

În sfârşit, vacanţele şcolare intră în normal

Potrivit ordinului semnat de ministrul Daniel Funeriu, în anul şcolar 2011-2012, elevii vor avea vacanţe de Crăciun şi de Paşte mai lungi cu câte o săptămână. În plus, între 2 şi 6 aprilie 2012, elevi îşi vor putea face singuri orarul, urmând să aleagă între activităţi sportive, artistice şi civice. Structura anului şcolar intră într-un tipar agreat de părinţi: vacanţa de iarnă şi cea de primăvară se prelungesc cu câte o săptămână, astfel că elevii nu vor mai fi obligaţi să revină la cursuri imediat după Sărbători, cu gândul în altă parte. În plus, vacanţa intersemestrială, care nu făcea decât să rupă ritmul de învăţare al copiilor abia întorşi la şcoală, dispare prin noul calendar. În schimb, vacanţa de vară, care era până acum una dintre cele mai lungi din Europa, se reduce cu o săptămână.

Fumatul interzis în maşina de serviciu

Fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în maşinile de serviciu, în taxiuri sau în ambulanţă, potrivit unor amendamente aduse ieri de Comisia de sănătate din Senat legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Propunerea de modificare a Legii 349/ 2002 cuprinde prevederea ca fumatul să fie interzis complet în spaţiile publice. Senatorii spun că prin "spaţiu public" se înţelege orice zonă la care are acces publicul larg, indiferent de forma de proprietate, de stat sau privată, inclusiv maşina de serviciu. "Prin amendamentele aduse legii, noi am vrut să aliniem legislaţia noastră la cea europeană.

Seceta usucă alimentele Europei încă din luna mai

Primăvara neobişnuit de uscată din Europa de Nord şi Centrală a afectat grav culturile şi va creşte preţurile alimentelor. Rezervele de apă scad, de la lună la lună, în multe dintre statele europene, iar meteorologii spun că până la jumătatea lunii iunie nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative. În Franţa, cel mai mare producător de cereale din Europa, văzut din drum, grâul este încă verde, dar când intri în tarla piciorul îţi intră printre crăpăturile pământului ca în iulie. Rădăcinile plantei sunt de culoare maro, este pipernicită şi uscată în loc să fie albă şi suplă. Vor fi puţine boabe pe spic şi deci şi recolta va fi slabă, explică fermierii din zona Seine-et Marne, aflată la 50 de kilometri de Paris, citaţi de Reuters.

Excesul de bani europeni dăunează grav afacerilor

Una dintre cele mai mari greşeli ale fermierilor care au vrut să acceseze fonduri structurale a fost intenţia de a obţine prea mulţi bani. Lipsa cofinanţării şi relaţia deficitară cu băncile sunt principalele motive ale eşecului în absorbţia banilor europeni la nivelul sectorului agricol românesc. Când vorbesc despre fondurile europene, oficialii români arată ce frumoase sunt cifrele care ilustrează interesul românilor, dar apoi ridică din umeri când vine vorba de plăţile efectiv realizate. Potrivit datelor prezentate ieri de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la capitolul proiecte depuse stăm destul de bine: 28.000 de proiecte, în valoare totală de 53 de miliarde de euro.

În construcţii, statul "să stea în banca lui!"

Dezvoltatorii spun că Agenţia Naţională de Locuinţe încurcă atât industria constructoare de case, cât şi piaţa imobiliară, practicând "subvenţii discreţionare" şi preţuri care distorsionează concurenţa. Statul construieşte case cu 380 de euro/mp şi le vinde cu mai puţin de 450 de euro/mp, preţuri care trag în jos întreaga industrie, acuză liderii pieţei de profil. Pe piaţa imobiliară, preţurile au ajuns suficient de jos încât să ne putem aştepta la o relansare în construcţia de locuinţe. Dar puterea de cumpărare este încă prea mică, iar accesul la credite se menţine dificil, astfel că la nivelul cererii piaţa rămâne îngheţată, au arătat dezvoltatorii prezenţi la o conferinţă pe tema construcţiilor organizată ieri de "Ziarul Financiar".

Şeful Fiscului şi al Vămii capătă puteri sporite

Numirea în funcţie a directorilor pe accize şi operaţiuni vamale nu va mai avea nevoie de avizul ministrului Finanţelor Publice. Şeful Vămii va propune conducerea executivă a instituţiei, iar preşedintele ANAF va aproba nominalizările prin ordin, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern. Guvernul ar putea dezbate, astăzi, un proiect de hotărâre care vizează reducerile de personal la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) şi Garda Financiară (GF), dar şi modificări ale modului în care se vor face viitoarele numiri la şefia unor instituţii-cheie din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Gheţea (CEC Bank): Costul creditului în lei va scădea

Tendinţa de scădere a dobânzilor la împrumuturile în lei va continua, în timp ce costul creditelor în valută va creşte, în condiţiile avansului ratei Euribor, crede preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea. "În ultimi doi ani, Euribor a fost ţinut în mod artificial la un nivel foarte jos de către Banca Centrală Europeană şi a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Aţi văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârşitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Gheţea. Potrivit acestuia, diferenţa între dobânda la euro şi la lei se va apropia foarte mult în următoarele optsprezece luni.

CURENTUL

Statul român, condamnat la CEDO în dosarul Revoluţiei

Statul român a fost condamnat, marţi, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în procesul intentat de Asociaţia "21 Decembrie" şi alte persoane pentru încălcarea dreptului la viaţă şi la respectarea vieţii private, legat de ancheta în "Dosarul Revoluţiei", CEDO stabilind, totodată, ca liderul organizaţiei, Teodor Mărieş, să fie despăgubit cu 6.000 de euro, ca urmare a refuzului SRI de a-i comunica dacă este filat. Completul de şapte judecători de la secţia a III-a a Curţii Europeane a Drepturilor Omului a decis că statul român a încălcat articolele 2 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la viaţă şi, respectiv, la viaţă privată şi de familie. Astfel, Curtea a decis ca statul român să acorde despăgubiri de 15.000 de euro către Nicolae şi Elena Vlase, pentru încălcarea articolului 2, în ancheta privind moartea fiului lor.

Topul chiulangiilor de la Senat, condus de Crin şi "Felix"

Dacă mai era nevoie de astfel de confirmări, liber-stângistul Crin Antonescu conduce detaşat şi în această sesiune topul chiulangiilor din Senatul României. Imediat după acesta se află companionul său, Motanul "Felix" Voiculescu, care e prea preocupat cu conducerea Grivco şi a Antenelor, dar mai nou cu arta prorocirilor ba a debarcării lui Băsescu, ba cu plecarea parlamentarilor PDL. Potrivit unui studiu al IPP referitor la "Bilanţul activităţii parlamentare după doi ani de mandat", au avut loc 1.098 de voturi finale la Camera Deputaţilor şi 1.337 la Senat. Studiul acoperă perioada decembrie 2008-decembrie 2010. Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi Ioan Ghişe sunt senatorii cu cea mai slabă prezenţă la voturile finale din plenul Senatului, potrivit IPP.

În port, de Tia Şerbănescu

Sezonul turistic pe litoral a fost deschis în forţă de un grup masiv de mascaţi ai DNA care au ocupat vreo 50 de locuinţe şi sedii din portul Constanţa de unde au ridicat, printre zeci de vameşi, şi două exemplare cu icrele în PDL: secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu (destituit pe loc), şi senatorul Mircea Banias, ambii proveniţi din marină, ambii acuzaţi de trafic de influenţă în protejarea contrabandei şi evaziunii fiscale din port. Iată un început bun! Dl Banias plutea încă din februarie în apele tulburi din port, exasperând-o pe dna Boagiu: "m-am săturat de mizeriile omului tău din port; el şi şeful vămilor sunt înţeleşi. Cretinii dracului!". Bine zis! Cretinii dracului şi-au găsit însă un apărător pe măsură chiar în dl Ponta care a considerat acţiunea drept o intimidare la adresa celor din PDL.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum mor, încet şi sigur, micile oraşe industriale

În următorii 30 de ani, acestea au 50 la sută şanse să se confrunte cu o criză de supravieţuire. Până acum, toate politicile de îmbunătăţire a vieţii oamenilor din oraşele monoindustriale aflate în declin au fost slabe şi incoerente. Proiectele megalomanice ale lui Nicolae Ceauşescu, bazate nu pe analize reale, ci pe dorinţa "prea-iubitului preşedinte" de a conduce o "ţară înfloritoare", în care rezultatele erau fals omagiate la fiecare cincinal, ar trebui să le dea serios de furcă autorităţilor de la Bucureşti. Născute peste noapte oraşe, micile cătune de altădată produc cea mai mare rată a şomajului din România. Luminiţa de la capătul tunelului nu poate fi nici măcar întrezărită, odată ce, până în prezent, toate politicile de îmbunătăţire a vieţii oamenilor din oraşele monoindustriale aflate în declin au fost slabe şi incoerente, în unele cazuri chiar contrazicându-se cu alte măsuri şi politici din sectoare conexe.

Europa, blocată de vulcanul islandez

Erupţia celui mai activ vulcan din Islanda a dat complet peste cap traficul aerian din zonă. Mii de pasageri erau blocaţi, ieri, în Scoţia, din cauza perturbărilor zborurilor. Compania British Airways a decis, ieri, ca măsură de siguranţă, anularea tuturor zborurilor în şi dinspre Scoţia. Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri între Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seară şi ieri dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şi Belfast.

Agricultura stă pe un munte de bani. Cum poate pune mâna pe ei?

Agricultura românească beneficiază de una dintre cele mai mari surse europene, 11 miliarde de euro, în intervalul 2007-2014. Pentru anul 2010 s-au făcut plăţi integrale în contul fermierilor de 3,4 miliarde euro. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că una din marile probleme cu care se confruntă agricultura românească este renunţarea la proiectele finanţate cu fonduri europene, din cauza lipsei accesului la cofinanţare. El a spus că această situaţie vine pe fondul unei alte probleme mari, respectiv lipsa accesului la cofinanţarea privată, dar şi faptul că nu a existat o relaţie normală între beneficiarii de proiecte şi sistemul bancar.

Am ratat şansa să tragem bani ieftini de afară?

Ialomiţianu crede că este o perioadă favorabilă pentru a împrumuta bani de pe pieţele externe. Chidesciuc susţine însă că sentimentul de pe pieţele internaţionale s-a deteriorat masiv în ultimele zile. Totuşi analistul îndeamnă statul român să iasă cu titluri de stat pentru a testa piaţa externă şi pentru a ne afla preţul.

Bătălia giganţilor: IBM bate Microsoft ca valoare de piaţă

Microsoft a coborât pe locul al 3-lea în topul companiilor americane din sectorul tehnologiei după capitalizare, fiind devansată de IBM şi de Apple. Compania condusă de Bill Gates se chinuie în prezent să facă faţă nou-veniţilor Facebook şi Twitter. IBM a depăşit vechiul rival Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în 15 ani, marcând un nou punct de cotitură în istoria agitată a două dintre cele mai vechi şi mai reputate companii din sectorul tehnologiei.

Ciucurencu, cel mai mare preţ de achiziţie: 40.000 lei

Vânzările din data de 17 mai confirmă preferinţele negustorilor/investitorilor de artă pentru pictorii din primul eşalon al artei româneşti. Altfel spus, în alegerea cumpărătorilor, numele primează. "Natură statică cu linguri, căni şi cepe" este titlul uleiului pe pânză semnat de Alexandru Ciucurencu, lucrare tranzacţionată la preţul de pornire de 40.000 lei. La o diferenţă de 12.000 lei, au mai fost adjudecate două lucrări: "Natură statică cu flori, fructe şi carte" - ulei pe pânză, 75x82cm, datat (19)81 - semnat de Gheorghe Vânătoru - la 28.000 lei de la preţul de intrare în licitaţie de 32.000 lei, şi "Pădure", tot un ulei pe pânză, 97x107cm, de Arthur Verona.

EVENIMENTUL ZILEI

Război total Igaş - "Doi şi-un sfert"

Acuzat că ar fi fost informat încă din luna ianuarie despre implicarea lui Mironescu în contrabandă, Igaş a negat, dar a şi declanşat un control la DGIPI. Surse EVZ precizează că Traian Igaş ştia despre implicarea secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, în dosarul Constanţa Sud Agigea, încă din luna ianuarie a acestui an. Potrivit aceloraşi surse, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a trimis o Notă de Informare ministrului Igaş, referitoare la implicarea lui Mironescu în contrabanda din Portul Constanţa.

Controale la Doi şi-un Sfert

Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai declarat: "Astăzi am trimis o echipă pentru a verifica activitatea Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, care trebuie să dea informaţii complete cu privire la activitatea de acolo şi să explice dacă aveau informaţii de ce nu le-au transmis, iar dacă nu aveau, de ce nu aveau". Igaş a mai spus că este nemulţumit de activitatea DGIPI, motiv pentru care nici nu a propus, anul trecut, vreun angajat, pentru avansare: "Am şi dispus controale pentru lipsa de activitate şi au şi plecat foarte mulţi angajaţi, din această cauză".

Coaliţia şubredă scapă poliţiştii de concedieri

Parlamentarii puterii nu au reuşit să se mobilizeze la vot în Camera Deputaţilor astfel încât să adopte legea restructurărilor din Ministerul de Interne. Cu o mână au vrut să-i concedieze, cu alta i-au ţinut în sistem. Asta s-a întâmplat, ieri, în Camera Deputaţilor, când parlamentarii puterii au doborât la vot dorinţa lui Emil Boc de a da afară peste 9.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Deputaţii din arcul guvernamental nu au reuşit să se mobilizeze la vot, astfel că proiectul disponibilizărilor a fost respins. Peste asta, au existat şi răzvrătiţi din Coaliţie care au votat cu bună ştiinţă "împotrivă", ori s-au abţinut. Mişcarea lor a dat peste cap planurile Guvernului şi au creat discuţii între liderii Coaliţiei.

Cătălin Avramescu: "Diplomatic e să nu stai pe acelaşi trotuar cu cei care te înjură"

Cătălin Avramescu, consilier de stat la Palatul Cotroceni, îşi prezintă atuurile care îl recomandă pentru postul de ambasador al României în Finlanda şi Estonia. După trei în funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Cătălin Avramescu pleacă în postul de ambasador al României în Finlanda ţară unde, cu ani în urmă, a devenit "docent". Avramescu vorbeşte despre cum a intrat în MAE în 1991 dar şi despre pregătirea filosofică făcută la Helsinki.

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar ar putea fi eliberaţi

Judecătoria Sectorului 1 a dispus cercetarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Ilie Cezar în dosarul de şantaj asupra afaceristului Sebastian Ghiţă. Hotărârea nu este definitivă şi urmează să fie atacată cu recurs de procurori. Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus, ieri, cercetarea în libertate a lui Vîntu, în dosarul privind favorizarea infractorului, Nicolae Popa, fostul director FNI, însă nici această decizie nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Roubini: Ce hibe are modelul de succes al Poloniei

Devenită "celebră" după ce a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a evitat recesiunea în 2009, Polonia are în continuare probleme importante de rezolvat în economia sa. Astfel, deficitul bugetar al Poloniei a ajuns la 7,9% din PIB anul trecut, în timp ce datoria publică a atins 53,3% din PIB, periculos de aproape de limita legală naţională, de 55%. Dacă va depăşi acest prag, guvernul polonez va trebui să ia măsuri dure, precum restric ţionarea cheltuielilor publice cu investiţiile, salariile şi pensiile, arată analiştii de la Roubini Global Economics (RGE), companie al cărei cofondator este faimosul economist Nouriel Roubini.

Sfaturi date autorităţilor române

Citat în presa internaţională ca "Dr. Doom", "Cassandra" sau "Profetul", Nouriel Roubini este cunoscut ca omul care a prevăzut actuala criză globală. El a efectuat prima sa vizită în România anul trecut, când a făcut unele recomandări autorită ţilor române. "Trebuie să continuaţi reformele structurale, aveţi nevoie de măsuri de austeritate. Măriţi productivitatea şi faceţi reforme orientate către piaţă", au fost sfaturile date de "profetul crizei". El va fi prezent pentru a doua oară la Bucureşti, joi, 26 mai, la Forumul financiar organizat de Forum Invest, în colaborare cu BNR şi susţinut de EVZ şi "Capital".

Surse: Traian Băsescu va boicota, cel mai probabil, o întâlnire cu Barack Obama

Preşedintele român Traian Băsescu intenţionează, cel mai probabil, să nu răspundă invitaţiei adresate de omologul său polonez Bronislaw Komorowski de a participa la summitul Europei Centrale, la care va lua parte şi liderul american Barack Obama, din cauza invitaţiei adresate şefului statului kosovar, Atifete Jahjaga, au precizat surse diplomatice. Site-ul polonez Poland.pl scrisese astăzi că, alături de Băsescu, şi liderul slovac şi cel sârb ar putea declina invitaţia din acelaşi motiv. Belgradul a confirmat informaţia, în timp ce cabinetul preşedintelui slovac a anunţat că Ivan Gasparovici va merge la Varşovia doar în anumite condiţii.

FINANCIARUL

Leul nu a recuperat din deprecierea determinată de criza datoriilor din zona euro

Măsurile fiscale anunţate de autorităţile din Grecia au ameliorat foarte puţin apetitul de risc al investitorilor. Din 20 de ţări cele mai riscante, România este pe locul 12. Temerile privind criza datoriilor din zona euro au menţinut la nivel destul de scăzut apetitul investitorilor pentru risc, astfel că moneda naţională nu a putut recupera ieri din deprecierea înregistrată în şedinţa de luni. Referinţa oficială, de 4,1233 lei/euro, rămâne încă peste nivelul de vineri, de 4.1091 lei/euro, când Standard&Poor"s a modificat perspectiva ratingului Italiei de la stabilă la negativă.

China a investit în lume 250 de miliarde USD. În România, doar 0,4 miliarde USD

Dezinteresul Puterii faţă de China ne lasă fără investiţii şi fără ambasador la Beijing. În timp ce la nivel mondial investiţiile externe ale Chinei depăşesc 250 de miliarde de dolari, în România, partea chineză derulează afaceri de doar 400 mil. dolari. ,,Incoerenţa, lipsa de strategie şi iresponsabilitatea guvernului îi ţin la distanţă pe potenţialii investitori chinezi", crede Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Chineză (CCIRC). ,,Bunele" relaţii cu China se pot traduce şi prin lipsa, de peste nouă luni, a unui ambasador român la Beijing. De altfel, diplomaţia României este fisurată şi cu Japonia sau Coreea de Sud, unde ţara noastră nu a mai numit ambasadori din 2009, respectiv 2007.

Disperată, Grecia privatizează în regim de urgenţă Hellenic Postbank, porturile Pireu şi Salonic

Etapa a doua vizează scoaterea la vânzare a societăţilor Public Power Corp, OTE Telecom şi Societatea apelor din Salonic. Guvernul elen speră să obţină între 36 şi 50 mld. euro încă din prima fază a planului de redresare. Pusă, practic, la zid de agenţia internaţională de notare Fitch Ratings, care i-a degradat cu trei trepte suplimentare nota datoriei pe termen lung a ţării, Grecia s-a grăbit să prezinte un nou program de relansare a eco­nomiei. Se are în vedere, pe de o parte, un amplu şi ambiţios plan de privatizare şi, pe de altă parte, noi măsuri de austeritate. De asemenea, guvernul elen a anunţat intervenţii bugetare suplimentare în valoare de 6 mld. euro, precum şi alte 22 mld. euro în cadrul Programului pe termen mediu 2012-2015.

În lipsa unor oferte din partea băncilor, doritorii de credite iau cu asalt IFN-urile

Numărul persoanelor cu restanţe la instituţiile financiare nebancare s-a redus cu 22,7% în ultimul an. Sumele cu întârzieri la plată au avansat cu 18,3%, până la 1,62 miliarde de lei. Numărul de interogări ale Centralei Riscurilor Bancare (CRB) realizate de instituţiile financiare nebancare, indicator care exprimă cererea de credite, a urcat la finalul lunii martie la 14.000 de accesări, nivelul maxim al ultimelor 16 luni. Numărul de inte­rogări iniţiate în martie 2011 pentru debitorii proprii şi potenţiali este cu 34% mai mare decât în luna similară a anului trecut.

Primii trei operatori telecom au pierdut într-un singur an 1,74 mil. clienţi

Veniturile cumulate ale Orange, Vodafone şi Cosmote s-au diminuat cu 98,6 milioane de euro în 12 luni. Pierderea înregistrată de primele trei companii de telefonie mobilă în perioada 1 aprilie 2010 - 31 mar­tie 2011 este explicată, în mare parte, de faptul că multe dintre cartelele SIM aflate în piaţă au fost de­zactivate, iar mulţi dintre români, în încercarea de a face economii, au păstrat doar un telefon mobil. La nivel global, operatorii telecom au înregistrat creşteri în primul trimestru.

Care sunt companiile care au încasat milioanele de lei din certificatele verzi

Cehii de la CEZ şi portughezii de la EDP sunt cei mai mari investitori în energia regenerabilă autohtonă. În primele patru luni companiile deţinute de ei au încasat aproape 80 de milioane de lei din certificatele verzi. În primele patru luni ale acestui an 57 de companii care au activităţi în sectorul de pro­ducere a energiei regenerabile au primit în to­tal aproape 520 mii de certificate verzi şi au în­casat 125 de milioane de lei, potrivit estimă­rilor făcute de ,,Fin.ro" după datele publicate de Transelectrica. Astfel, numărul de certifi­cate emise a crescut de cinci ori faţă de perioa­da similară a anului trecut, când pe piaţă ac­ti­vau doar 34 de societăţi. Creşterea bruscă s-a datorat în special intrării în funcţiune a mai multor ferme eoliene în Dobrogea.

JURNALUL NAŢIONAL

Îngerul a strigat! Fănuş Neagu s-a stins din viaţă

Îngerul a strigat şi marele scriitor Fă­nuş Neagu s-a ridicat la ceruri. "Frumosul nebun" ne-a părăsit mistuit de dorul trecutului autentic şi lăsând în ur­mă o zestre de metafore, cuvinte-bijuterii, un stil inconfundabil. Îl plâng toţi cei care i-au fost aproape şi-l recompun din amintiri pe cel care şi-a îndeplinit misiunea pe Pământ. Scria ca într-un altar, cu pioşenia credinciosului venit la preasfinţita şi atotputernica limbă română, îmbogăţind-o cu ardoarea unui apostol, strivea cu o plăcere nebună monotonia, dar ştia s-o facă aşa cum altora nu le iese nici din întâmplare, nu suporta convenienţele idioate şi convenţionalii preţioşi. A fost un om demn, dispreţuind regal ca puţini alţii curvăsăraia politicianistă care îneacă întreaga lume românească.

Se pregăteşte remanierea. Boc îşi cântăreşte miniştrii

Premierul Boc i-a convocat la sediul PDL din Modrogan pe miniştrii democrat-liberali, pe secretarii de stat şI pe şefii agenţiilor guvernamentale, pentru a-I anunţa că începe o "evaluare" a activităţii lor, care va fi urmată de o remaniere, în funcţie de rezultatele evaluării. Şedinţa din Modrogan a fost convocată după o zi în care s-a vehiculat cu insistenţă demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Boc a fost chemat la Palatul Cotroceni, unde a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, după ce Coaliţia a pierdut la vot în Camera Deputaţilor ordonanţa privind concedierile din MAI. Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care s-au vehiculează şi informaţii conform cărora va avea loc în maximum o săptămână o remaniere guvernamentală şi în condiţiile în care este necesară numirea unui nou titular la Ministerul Muncii.

Ungaria a răscumpărat de la ruşi cei 20% din MOL

Ungaria a cumpărat participaţia de 21,2% din compania petrolieră MOL care era deţinută anterior de grupul rus Surgutneftegaz, a anunţat premierul maghiar Viktor Orban. Nu există date oficiale referitoare la valoarea tranzacţiei, însă Reuters speculează că ar putea ajunge la 2,6 miliarde de euro, în funcţie de capitalizarea bursieră de azi. Ruşii au achiziţionat compania de la austriecii de la OMV în primăvara lui 2009, pentru 1,4 miliarde de euro, astfel că au făcut un profit de 1,2 miliarde de euro de pe urma tranzacţiei. OMV a vândut titlurile după ce a avut o tentativă eşuată de a prelua grupul maghiar. "Nicio ţară nu poate fi puternică dacă este vulnerabilă în privinţa aprovizionării cu energie", a declarat Orban.

NAŢIONAL

Banii din contrabandă, depozitaţi în Ambasada Chinei!

"Plimbarea" DNA la malul mării poate fi premisă celui mai mare caz de corupţie din istoria României. Pentru că, pe lângă reţinerea secretarului general al Ministerului de Interne şi punerea sub urmărire penală a unuia din cei mai influenţi senatori români, contrabanda derulată prin Portul Constanţa sau Agigea Sud are deja ramificaţii internaţionale la cel mai înalt nivel. După monitorizarea prelungită a "Caracatiţei" din Portul Constanţa, anchetatorii au suspiciuni că banii proveniţi din contrabandă erau practic depozitaţi în Ambasada Chinei la Bucureşti. Este vorba despre sute de milioane de euro lunar...

Primarul Oprescu şi Vasile Turcu vor să preia Sportul Studenţesc!

Clubul sportiv aflat sub tutela Primăriei Capitalei îşi doreşte echipa de fotbal. În acest sens, în mare viteză, Consiliul General a demarat negocierile pentru o asociere cu Vasile Siman şi Vasile Turcu privind înregimentarea Sportului Studenţesc. Proiectul început în urmă cu trei ani de către Consiliul General al Capitalei, respectiv înfiinţarea CSM Bucureşti, este gata să-şi atingă apogeul. Pe lângă secţiile de handbal, rugby, volei, şah, moto şi atletism, CSM Bucureşti doreşte şi o echipă de fotbal.

Raluca Turcan anunţă schimbări la vârful Guvernului

Credibilizarea Guvernului impune schimbarea întregii garnituri, în frunte cu Emil Boc, susţine Raluca Turcan care vrea un premier "credibil şi foarte apreciat". Opinie care, pusă în contextul zvonurilor referitoare la o iminentă schimbare la vârful Guvernului, ar putea fi echivalată cu un prohod "cântat" de Raluca Turcan premierului Emil Boc.

Cine e în spatele lor? Doru Buscu şi Sabina Fati licitează pentru Caţavencu

Doru Buscu, director editorial Academia Caţavencu, şi jurnalista Sabina Fati s-au înscris la licitaţia publică cu strigare organizată joi, începând cu ora 13.00, de lichidatorul judiciar General Group Expert SRL al societăţii Caţavencu SA, în care va fi licitată şi marca "Academia Caţavencu". Doru Buscu a confirmat pentru Mediafax că a depus o ofertă pentru licitaţia organizată joi. El a spus că şi jurnalista Sabina Fati a depus o ofertă pentru licitaţia organizată joi, precizând că aceasta a plătit şi garanţia de participare la licitatie, în valoare de 45.000 de euro.

PUTEREA

Boc s-a întâlnit cu Băsescu la Cotroceni. Există informaţii potrivit cărora este posibil ca Emil Boc să-şi depună mandatul de prim-ministru

Premierul Emil Boc s-a aflat, marţi, la Palatul Cotroceni, unde a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea din Parlament cu deputaţii minorităţilor naţionale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care se vehiculează informaţii conform cărora va avea loc în maximum o săptămână o remaniere guvernamentală şi în condiţiile în care este necesară numirea unui nou titular la Ministerul Muncii. De asemenea, există informaţii potrivit cărora este posibil ca Emil Boc să-şi depună mandatul de prim-ministru.

Comisia Europeană investighează ajutoarele de stat acordate firmelor de transport aerian din România

Comisia Europeană (CE) a deschis două investigaţii aprofundate cu privire la o schemă de sprijin pentru investiţii în aeroporturile regionale din România şi pentru a stabili dacă anumite rabaturi şi reduceri acordate de către aeroportul din Timişoara unor companii aeriene denaturează concurenţa. Potrivit unui comunicat transmis marţi, în ceea ce priveşte schema de sprijin pentru investiţii în aeroporturile regionale din România, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că finanţarea publică îndeplineşte un obiectiv de interes general clar definit, "având în vedere aparenta supraofertă de servicii aeroportuare din România".

ROMÂNIA LIBERĂ

Organigrama mafiei din Portul Constanţa

Procurorii Direcţiei Naţionale Anti-corupţie au descoperit că în Portul Constanţa funcţiona un grup infracţional extrem de bine structurat, împărţit pe şase paliere, structură în cadrul căreia fiecare îşi cunoştea în detaliu sarcinile. Din datele obţinute de anchetatori mai rezultă faptul că membrii grupului ar fi acţionat susţinut în perioada mai 2010 - martie 2011. România liberă prezintă astăzi "organigrama" grupului de evazionişti din porturile de la Marea Neagră, printre figurile principale regăsindu-se senatorul PDL, Mircea Banias, care a primit interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, demis luni din funcţie şi reţinut câteva ore mai târziu.

Toncescu, CSA: Pierderea pieţei de asigurări s-a redus de 2,5 ori în 2010

Piaţa de asigurări din România a încheiat anul 2010 cu o pierdere netă de 41,37 milioane de lei, faţă de pierderea de 103,3 milioane de lei din 2009 şi cea de 582,5 milioane de lei din 2008"Numărul societăţilor de asigurare care au înregistrat profit în 2010 s-a menţinut la 20, în timp ce numărul societăţilor cu pierdere a scăzut de la 25 la 23 faţă de anul anterior", a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

De ce se întorc româncele să nască în ţară

Tot mai multe românce stabilite în străinătate aleg să nască în România, deoarece vor să recurgă la prelevarea de celule stem. Deocamdată, nu este un fenomen de masă, însă medicii din Transilvania spun că există o tendinţă sociologică în curs de consolidare. Deocamdată, este vorba de zeci de persoane care au ales maternităţile din ţară, în creştere semnificativă faţă de anii trecuţi, când tot mai multe femei, în special din Transilvania şi din Banat, preferau să nască în clinicile din Ungaria.

Putin, acuzat de DSK de complot

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar fi declarat că Vladimir Putin, premierul Rusiei, este parte din complotul care şi-a propus îndepărtarea sa din funcţia de la Fond, potrivit unor surse citate de IBN Live, preluate de tert.am. De altfel, cotidianul britanic Daily Mail a susţinut înainte de arestarea lui Strauss-Kahn pentru presupuse agresiuni sexuale că liderul FMI era îngrijorat că ar putea deveni victima unei conspiraţii.

Netanyahu: "Palestinienii nu-şi doresc un stat propriu, câtă vreme există statul evreu"

Într-un discurs rostit aseară în faţa Congresului Statelor Unite, premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a reafirmat că Israelul nu va accepta revenirea la graniţele din 1967 drept condiţie a păcii în Orientul Mijlociu. Netanyahu a aşezat povara responsabilităţii pentru obţinerea păcii pe umerii palestinienilor, în contrast cu opinia împărtăşită atât de Casa Albă, cât şi de majoritatea statelor europene. Punctul de vedere acceptat în mod oficial atât de administraţia Obama, cât şi de majoritatea cancelariilor europene este că principalul obstacol în calea păcii este inflexibilitatea israeliană în stabilirea unui stat palestinian şi că, prin urmare, responsabilitatea pentru eşecul păcii revine Tel Aviv-ului.

ZIARUL FINANCIAR

Ziarul Financiar a premiat casele de avocatură pentru veniturile obţinute şi cele mai mari tranzacţii din 2010

Ziarul Financiar a premiat marţi seară, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Avocaţilor, cele mai mari case de avocatură în funcţie de veniturile obţinute în 2010, precum şi firmele implicate în cele mai mari tranzacţii semnate anul trecut în zece domenii ale economiei. În cadrul galei premiul pentru cele mai mari venituri înregistrate în 2010 a fost decernat firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a primit şi alte două premii pentru asistenţa oferită companiilor care au realizat cele mai mari tranzacţii din zona agro şi FMCG, respectiv vânzări de site-uri web.

Mugur Isărescu, Valeriu Stoica, Mihai Miron şi Daniel Guzu au intrat în clubul investitorilor în vin

Pasiunea pentru vin a fost cea care i-a determinat să investească, în unele cazuri, sume de ordinul milioanelor de euro. Valeriu Stoica, fost mi­nistru şi partener fondator al uneia dintre cele mai mari case de avocatură din ţară, spune că a investit din 2007 şi până acum într-o vie din Drăgăşani şi conacul din Dobruşa tot ce a câştigat, împreună cu soţia sa, din avocatură. Unele estimări plasează aceste investiţii la 10-15 milioane de euro, dar Stoica spune că "e prea mult", scrie revista BUSINESS Magazin

Şeful Supravegherii din BNR: Nu am semnale de retrageri de la băncile greceşti

Băncile elene nu au retras până acum anticipat linii de finanţare de la subsidiarele locale. Grecii deţin 17% din activele bancare locale şi au o cotă similară pe depozite, cu fonduri atrase de la clienţii locali de circa 6 mld. euro. Băncile controlate de investitorii greci au lichidităţi suficiente şi nu sunt sub presiune să se împrumute agresiv de pe piaţă, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională. "Vorbesc în Grecia cel puţin săptămânal, contactul cu ei este permanent.

Seminar ZF pe imobiliare: Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România

În prezent, costul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unui bloc cu un subsol şi zece etaje se ridică la circa 450-550 de euro pe metru pătrat, în acest preţ însă nefiind incluse terenul, utilităţile, precum şi cheltuielile de proiectare, contingency (cheltuielile neprevăzute - n. red.) sau finanţarea, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting. "Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency şi 10% finanţare, ajungem la un preţ de 700-800 de euro pe metru pătrat", a explicat Popa. În urmă cu doi ani, aşa-numitul "hard cost" era cu circa o treime mai mare, situându-se între 680 şi 800 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb