REVISTA PRESEI 25.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 septembrie 2014

ADEVARUL

Turcescu, primele declaraţii după autodenunţ

Jurnalistul Robert Turcescu a declarat, miercuri, la România TV că va oferi mai multe explicaţii în legătură cu statutul său de ofiţer acoperit când va ajunge în faţa magistraţilor. "Ce am avut de spus şi de arătat am arătat. De acum înainte nu la mine este responsabilitatea judecării. Nu ştiu nici foarte sigur a cui este, dar sper să existe judecători drepţi. Doresc judecători drepţi. Eu vreau să ajung în faţa unui judecător care să decidă ce am făcut, ce nu am făcut, el să decidă. Nu fug de nimic", a spus el. Eu nu vreau să mai împart lumea în alb şi negru, să mă justific în faţa opiniei publice. Dacă va exista această decizie a unui judecător, sub jurământul pe Biblie, voi spune tot", a completat el.

Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

Cu doar câteva ore înainte ca termenul dedicat depunerii candidaturilor la Biroul Electoral Central să expire, au apărut şi primele probleme pentru cei înscrişi în cursa prezidenţială. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a aflat ieri, cu o oră înainte de miezul nopţii, când expira termenul la BEC, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat pentru azi un termen dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat de incompatibilitate. Un alt candidat care a avut neplăceri este şi fostul director SIE, Teodor Meleşcanu. Traian Rece, preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale care susţine că s-a ocupat cu strângerea semnăturilor pentru Meleşcanu, a declarat că îşi va retrage sprijinul şi cele 350.000 de semnături strânse, după ce Meleşcanu i-ar fi sugerat că nu doreşte să îşi asocieze imaginea cu aceea a unui partid de extremă stânga ca PDS.

Piaţa Charles de Gaulle, şantier din când în când

Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, intrată în luna iulie într-un proces de reabilitare şi modernizare, riscă să rămână blocată la stadiul de şantier, după ce firma care executa lucrările, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă. Cu toate că de săptămâni bune se lucrează pe sponci, îngreunând circulaţia în zonă, municipalitatea susţine că lucrările "nu s-au oprit nicio clipă". Lucrările din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală riscă să nu fie încheiate la termen sau chiar să rămână o bună perioadă de timp în aer, după cum se teme un angajat al Tehnologica Radion care păzea ieri şantierul. Bărbatul povesteşte că în ultimele săptămâni, şantierul deschis în zona Pieţei Charles de Gaulle a fost mai mult pustiu, pentru că angajaţii "s-au rărit", după ce firma a cerut intrarea în insolvenţă şi acţionarul majoritar al companiei, Theodor Berna, a fost arestat.

SUA aruncă bombe la promoţie pentru toţi jihadiştii din Siria

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite ale Americii a continuat miercuri atacurile aeriene asupra teroriştilor din Irak şi Siria, după ce luni au avut loc primele bombardamente asupra teritoriului sirian. De data aceasta, raidurile nu au mai fost desfăşurate doar de avioane americane, ci şi de forţele puse la dispoziţie de Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain. Bombardamentele au vizat acum magazii cu vehicule militare şi depozite de muniţii, atât din Siria, cât şi din Irak. Fără niciun anunţ, ba chiar transmiţând de fiecare dată că aceste atacuri vor viza poziţiile Statului Islamic, americanii au profitat de ocazie şi au atacat în acelaşi timp alte două grupări teroriste: Al-Qaida şi Khorasan, o grupare afiliată organizaţiei fondate de Ossama Ben Laden. Astfel, în bombardamentele de marţi au fost ucişi cel puţin 120 de terorişti, dintre care 70 erau membri ai Statului Islamic, în timp ce restul de aproximativ 50 erau membri Al-Qaida.

Organigrama celei mai periculoase grupări teroriste din lume

Despre gruparea teroristă care a declarat un califat islamic în nordul Irakului se ştie că este cea mai bogată şi mai bine organizată din lume. Mai puţin ştiut este însă că organizaţia funcţionează cu paliere clare de putere, cu jurisdicţii, conduse de foşti ofiţeri din armata lui Saddam, după cum reiese din documente ale grupării, capturate recent de forţele irakiene. Statul Islamic are acum venituri din exploatarea şi vânzarea petrolului, controlează zone ample din Siria şi Irak şi are ca obiectiv recunoaşterea sa ca stat. Mulţi dintre liderii Statului Islamic sunt foşti ofiţeri din armata fostului preşedinte irakian Saddam Hussein. După dizolvarea acestor forţe, ofiţerii şi-au consolidat instruirea militară cu tehnici teroriste, învăţate în anii în care au luptat cu armata americană. Abu Bakr al-Bagdadi, autoproclamat califul Ibrahim după ce Statul Islamic a declarat înfiinţarea unui califat islamic în nordul Bagdadului, este liderul suprem al grupării. El are doi adjuncţi: unul este responsabil de operaţiunile din Siria, celălalt are în grijă acţiunile din Irak.

Aduce epidemia Ebola sfârşitul lumii?

Numărul persoanelor care vor contracta virusul Ebola va urca la 20.000 până în noiembrie, iar eforturile pentru combaterea celei mai grave epidemii de febră hemoragică Ebola din istorie nu înregistrează progrese. Pe măsură ce spitalele şi autorităţile eşuează, oamenii se întorc către divinitate pentru a încerca să găsească o explicaţie. Doctorul Mohammed Sankoh, directorul Spitalului Mântuirea din Monrovia, capitala Liberiei, citeşte din Corintieni înainte de a intra într-o şedinţă cu personalul unităţii medicale, încep jurnaliştii "Foreign Policy" un reportaj cu titlul "Este Ebola începutul sfârşitului lumii?" despre epidemia Ebola izbucnită în martie. "Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt", recită Sankoh din spatele ochelarilor cu rame aurii (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 13:2).

La ce curs de schimb vor plăti românii acciza în 2015

Românii vor plăti anul viitor pentru carburanţi, tutun, alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, după ce în 2014 cotaţia luată în calcul a fost de 4,73 lei/euro. Euro mai ieftin din octombrie 2013 faţă de cel din 2012, dar şi scăderea mediei anuale a indicelui preţurilor de consum vor permite românilor să plătească anul viitor accize la o cotaţie mai mică faţă de cea din 2014. În toamna anului trecut, Guvernul a modificat Codul Fiscal şi a schimbat modul de calcul al accizei plătite pentru produse precum carburanţii, tutunul, alcoolul, cafeaua, gaze naturale şi energie electrică. Până în acest an, acciza se calcula la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

BANCHERUL

Bancile spun ca si in prezent se pot schimba creditele din valuta in lei, fara costuri suplimentare

Clientii BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank pot sa-si schimbe si in prezent creditele din valuta in lei doar printr-un act aditional la contractul de credit, fara costuri suplimentare, cu aceeasi dobanda si fara reevaluarea garantiilor sau a bonitatii clientului, precizeaza Patronatul bancar, asociatia din care fac parte cele 6 banci care detin peste jumatate din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc. Precizarea vine in contextul in care in Parlament este in curs de adoptare o lege care prevede conversia creditelor din valuta in lei fara costuri, la cursul zilei, iar in tribunale au inceput procese in care bancile sunt date in judecata pentru a schimba valuta creditelor la cursul la care au fost acodate, adica cu cel putin 20% mai mic decat in prezent (astfel incat si avocatii sa poata fi platiti bine).

Banca Nationala a Ungariei ia 10 miliarde din rezerva valutara pentru a ajuta bancile sa converteasca toate creditele in forinti

In timp ce Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, explica ieri parlamentarilor ca schimbarea creditelor din valuta in lei va produce pierderi bancilor, nevoite sa efectueze swap-ul valutar necesar conversiei, Banca Centrala a Ungariei decidea, tot ieri, ca va furniza bancilor maghiare, din rezervele valutare ale tarii, valuta necesara pentru transformarea tuturor creditelor din valuta in forinti. Banca Nationala a Ungariei are sub administrare rezerve de 34 miliarde de euro, din care va folosi peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta bancile sa schimbe creditele din valuta in lei, precum si pentru a-i despagubi pe clientii carora le-au majorat nejustificat dobanzile sau le-au perceput un curs valutar prea mare la ratele pentru credite. In prima faza este vorba de 3 miliarde de euro pe care bancile maghiare le vor primi pentru a-si recompensa clientii afectati de clauzele abuzive din contractele de credit.

CURENTUL

Sobaru a fost reţinut

Poliţia Capitalei informează că bărbatul care, aflat la volanul unui autoturism, a lovit cu intenţie una dintre barierele de acces spre sediul Guvernului, miercuri, a fost audiat de poliţişti pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, la finalizare fiind emisă ordonanţă de reţinere pentru comiterea infracţiunilor de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. ''În cursul acestei zile, la sediul Secţiei 1 Poliţie a fost condus, de către un echipaj de jandarmi, un bărbat care, aflat la volanul unui autoturism, a lovit cu intenţie una dintre barierele de acces spre sediul Guvernului României. Menţionăm faptul că, acesta nu prezenta leziuni, deţine permis de conducere valabil, iar autoturismul este proprietate personală.

Ion Ţiriac a dat statul român în judecată

Ion Ţiriac a dat in judecata statul roman. Dosarul a fost inregistrat, luni, la Tribunalul Bucureşti, iar paraţii sunt Regia Autonoma-Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Sucursala pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar, si Ministerul Finatelor Publice. Guvernul a publicat la inceputul anului trecut lista chiriaşilor RA-APPS persoane fizice, care stau in casele statului, indreptaţiţi şi neindreptaţiţi, suprafaţa utila deţinuta şi chiria pe care o platesc. Pe lista figura şi Ion Ţiriac, care platea chirie la stat pentru un imobil cu cinci camere. Chiria platita de omul de afaceri era de 26.897 euro, nivel ridicat in comparatie cu sumele platite de alti chiriasi. Omul de afaceri a specificat la momentul publicarii acestor informatii ca a platit chirie asa cum i s-a cerut si ca el nu a negociat nimic. Tot anul trecut, Ion Tiriac mentiona ca a cumparat vila in care locuieste in urma cu 15 ani de la proprietarul care a revendicat-o de la stat. Statul a demonstrat insa ca ii apartin o camera de la parter, una de la subsol si o parte din terenul unde se afla casa, asa ca Ion Tiriac plateste chirie pentru ele la RA-APPS.

Play-BEC - de Tia Serbanescu

Avem candidaţi din belşug: 14 persoane s-au înscris în cursa prezidenţială. Din cei 14 mititei, doi sunt ca vai de ei (Rotaru şi Amariţei), doi sunt expiraţi (Vadim şi Funar), doi sunt reciclaţi (Tăriceanu, Meleşcanu), unul a fugit din el (D.D.) altul suge (Kelemen) la două oi: vrea ţinut secuiesc - deşi e ţinut în guvern. Altul este fermentat (William Brânză). Doamnele se exclud. Treburi bărbăteşti, medicamente bărbăteşti: rămân Iohannis şi Ponta. Atât am putut şi noi după 25 de ani de democraţie. Şi-atunci de ce candidează ceilalţi făcând play-back? Meleşcanu, de pildă, vrea să-şi negocieze procentele pentru un loc călduţ la bătrâneţe. De-aia a şi dat SIE din mână pe Ponta de pe gard. Tăriceanu visează postul de premier. Sau ceva similar. La Vadim, aflat la a cincea candidatură, e vorba de dependenţă: "dacă alegerile ar fi corecte, aş învinge detaşat". Detaşat de realitate, detaşat de bun simţ. Din tomberonul său, D.D. s-a prezentat colorat: "fără mine alegerile ar fi fost monotone şi cenuşii".

CURIERUL NATIONAL

De ce s-au redus investiţiile în economie

Mircea Coşea: Principala cauză o reprezintă cadourile electorale şi greşelile grave făcute în economie prin politicile fiscale aplicate până în prezent. "Accizarea cu 7 eurocenţi a benzinei a făcut ca să scadă consumul, iar TVA şi toate accizările s-au adunat în Ungaria şi Austria sau în Bulgaria, nu în România. Această măsură a fost o autosabotare făcută de Guvern". Rogojinaru, CNIPMMR: Investitorii nu au bani iar funcţionarii statului sunt fricoşi şi nu fac altceva decât să se ascundă în spatele unor hârtii. Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut atât în trimestrul al doilea din acest an, cât şi în primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, potrivit datelor provizorii transmise recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

China General Nuclear Power Corporation mai face un pas în procesul de selecţie al investitorului pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a depus scrisoarea de intenţie pentru selecţia investitorului privat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Mâine compania va intra în Comisia de Negociere, ceea ce înseamnă că grupul chinez a plătit garanţia de participare în valoare de 500.000 euro. Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, declara în urmă cu două săptămâni, într-o conferinţă de presă că CGN va contribui la finanţare cu 51% din 30% din valoarea proiectului, urmând ca restul finanţărilor să fie atrase din credite şi obligaţiuni. Potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a SN Nuclearelectrica (SNN) spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.

Curierul Naţional va avea o pagină în limba chineză

Curierul Naţional se pregăteşte pentru o premieră pe piaţa mass-media românească. Cotidianul nostru va avea, în curând, săptămânal, o pagină în limba chineză, dedicată relaţiilor economice şi politice între Bucureşti şi Beijing. În această pagină, cititorii de limbă chineză vor afla ultimele noutăţi privind schimburile economice dintre România şi Republica Populară Chineză, oportunităţi de afaceri şi vor citi cele mai interesante şi importante ştiri privind relaţia dintre cele două state. Bunele relaţii între cele două ţări au o lungă tradiţie, lucru evidenţiat şi anul trecut la Summitul China - Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti. Cred că România va deveni un tigru al Europei a spus atunci Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze.

AeRO, proiectul Bursei pentru IMM-uri

Până la sfârşitul anului Bursa de Valori Bucureşti va lansa sub brandul AeRO un sistem alternativ de tranzacţionare prin care se vor purtea finanţa firmele mici şi mijlocii. Segmentul va putea fi atacat de companii având o capitalizare minimă de 250.000 euro. BVB pregăteşte autorizarea unor consultanţi autorizaţi pentru intermedierea viitoarelor listări. Bursa de Valori Bucureşti intenţionează să atace piaţa întreprinderilor mici şi mijlocii. În acest scop, sistemul alternativ de tranzacţionare primeşte un brand nou şi este gândit. Până la sfârşitul acestui an, odată cu accesarea acesteia de către primul emitent, noua piaţă AeRO va fi lansată ca platformă a finanţării IMM-urilor cu o capitalizare minimă de 250.000 de euro, au anunţat ieri reprezentanţii operatorului de piaţă.

Palatul Telefoanelor, scos la vânzare pentru 21,6 mil. euro

La mai puţin de două săptămâni de când au preluat Romtelecom, sub brandul Telekom România Communications SA, germanii de la Deutsche Telekom au decis să scoată la vânzare 64 de imobile din întreaga ţară, printre care şi Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei, pentru care cer un preţ de pornire de 21,6 mil. euro. Alături de acesta sunt scoase la vânzare şi clădirea Tandem şi terenul din Matei Millo pentru care Telekom cere un preţ de pornire de 10,9 mil. euro.

Preda: Ponta a fugit de armată, iar neamţul a făcut planton şi a jurat credinţă României

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat că românii nu au ajuns să voteze preşedinte un om care a fugit de armată dormind prin gară pe la Paris, el adăugând că "neamţul" a făcut planton şi gardă şi a jurat credinţă sub drapelul României. Într-o conferinţă de presă susţinută la Buzău, Preda l-a criticat pe Victor Ponta pentru că nu şi-a făcut stagiul militar. "Românii nu au ajuns în stadiul în care să-şi voteze preşedinte un om care a fugit de armată. Ponta a fugit zece ani de armată. Îl căutau să-l ia în armată şi el era prin gară pe la Paris, iar neamţul a făcut planton şi de gardă şi a jurat credinţă sub drapelul nostru în timp ce marele român care face marea Unire fugea de armată", a spus Cezar Preda.

EVENIMENTUL ZILEI

S-a spart puşculiţa PSD din Teleorman. Locotenenţii lui Dragnea, prinşi cu evaziunea fiscală

Doi dintre cotizanţii PSD de top din Teleorman, un deputat şi un afacerist discret, apropiaţi ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizaţi de o anchetă a procurorilor DNA. Cel mai bun prieten al vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), afaceristul Marian Fişcuci, a fost citat ieri la DNA pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare. Conform aceloraşi surse, ancheta procurorilor anti corupţie îl vizează şi pe cumnatul lui Fişcuci, deputatul Adrian Simionescu (PSD). Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacţii, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plăţii TVA. În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme româneşti printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

Companiile asiatice câştigă lupta pentru supremaţie în IT&C

Chinezii de la Lenovo şi Huawei se luptă cu coreenii de la Samsung şi americanii de la Apple pentru poziţiile fruntaşe în IT la nivel mondial. Giganţii IT ai lumii se bat şi în România pentru poziţiile fruntaşe la vânzări. Un lucru foarte bun dacă ne gândim că pieţele în care nu se implică cele mai mari companii globale sunt cele prea puţin dezvoltate pentru a fi luate în seamă. De asemenea, numărul mare de oferte înseamnă concurenţă, care se traduce prin preţuri mai bune pentru clienţi. La nivel mondial, chinezii de la Lenovo sunt lideri pe piaţa de PC-uri. La mai puţin de zece ani de la preluarea diviziei de PC-uri a IBM, Lenovo a reuşit să depăşească nume care reprezentau standardul în materie de laptopuri, precum Sony, Toshiba, HP sau Dell.

"Benzinarii lui Blejnar", ridicaţi de DIICOT

O reţea de evazionişti a fost destructurată, ieri, de anchetatorii de la "Crimă Organizată". Printre suspecţi se află şi două nume care apar în dosarul Blejnar - Marta, ca protejaţi ai fostului şef al ANAF. Poliţiştii de la "Crimă Organizată" au descins, ieri dimineaţă, la cinci adrese din Timişoara şi nouă din Sibiu, căutând dovezi în cazul a 18 suspecţi acuzaţi de evaziune fiscală cu produse petroliere. Prejudiciul probat până acum este de 34 de milioane de lei. Unul dintre capii reţelei şi un alt membru al grupării apar şi în dosarul Blejnar - Marta, ca protejaţi ai fostului şef al ANAF. Este vorba de Dumitru Ghişe, patronul benzinăriei Ana Oil, respectiv Dumitru Domnariu, fost consilier judeţean PDL de Sibiu, patronul lanţului de benzinării Euroil. Anchetatorii spun că Dumitru Domnariu este coordonatorul reţelei, acuzat în mai multe dosare penale tot de evaziune fiscală cu produse petroliere. Printre suspecţi mai sunt cumnatul său, Adrian Nicoară, şi soţia lui Ghişe, Ana.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Nu voi ceda niciodată la niciun fel de şantaj din partea lui Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat că nu are nicio teamă de sistemul lui Traian Băsescu, punctând că nu a cedat şi nu va ceda niciodată la niciun fel de şantaj din partea şefului statului. "Eu încă nu am cedat şi nu voi ceda niciodată la niciun fel de şantaj sau atac din partea lui Traian Băsescu. Îmi pare foarte rău şi cred în continuare că nici Crin Antonescu nu a cedat la aşa ceva, ci mai degrabă a fost manipulat şi dezinformat tot de nişte oameni ai sistemului Traian Băsescu. Nu am absolut nicio teamă de sistemul său", a spus premierul Ponta, la Antena 3, într-o ediţie specială realizată la New York. Întrebat dacă are ceva pe conştiinţă pe care Traian Băsescu îl poate folosi împotriva sa, premierul a răspuns: 'Absolut nimic'. "Băsescu a văzut foarte clar, în noi doi - cei doi lideri USL, în mine şi în Crin Antonescu, pe cei care îl vom doborî de la putere.

Şeful TVR, Stelian Tănase: Salariul unui colaborator al televiziunii publice este în medie de 2.000 de euro

Salariul mediu al unui colaborator al televiziunii publice este de 2.000 de euro, dar sunt şi salarii mai mari, a declarat preşedintele - director general al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase, miercuri, în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. 'Salariile vârfurilor televiziunii sunt barate la 70 de milioane de lei. Colaboratorii primesc un salariu, în medie la o colaborare de 2.000 de euro, cu una sau două excepţii care sunt mai mari sau au formule de plată pe care nu putem să le numărăm cuantumul, cum e contractul lui Moise Guran. Avem, de asemenea, salarii mai mari, cum este cel al lui Cornel Nistorescu. Trebuie să fiţi atent la un lucru: aceste salarii, cum erau salariile celor două vedete feminine care au stârnit atâta scandal în presă, sunt costuri de producţie, ele primesc aceste sume în care este înglobată întreaga producţie, ei adesea şi produc sau oferă alte contracte sau servicii, nu este un salariu pe care îl bagă în buzunar', a afirmat Tănase, potrivit Agerpres.

Românii nu ştiu că au pensie privată

Unul din trei respondenţi (29%) nu ştie că are o pensie administrată privat, deşi deţine un astfel de produs, se arată în studiul "Cât de des se gândesc românii la pensie". Tendinţa este şi mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%). Conform studiului, pentru majoritatea românilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie. Astfel, 86% dintre respondenţi au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reuşesc (62%), fie pentru că nici nu şi-au propus (23%). În aceste condiţii, Pilonul 2 reprezintă pentru cei mai mulţi români singura modalitate de economisire cu obiectivul suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitate.

NATIONAL

DNA sparge pusculita de campanie a "baronilor"!

Sponsorii "baronilor" pica unul cate unul. Si, ceea ce este mai dureros pentru organizatiile judetene ale principalului partid de guvernamant, toti afaceristii saltati de procurorii anticoruptie nu erau niste simpli cotizanti, ci tocmai eminentele cenusii care sustineau financiar sistemul subteran folosit indeobste la fraudarea alegerilor, dupa cum sunt suspectati de catre anchetatori.

Tepe costisitoare la ofertele "nelimitate" pe net si mobil

Operatorii telecom se intrec in aceste zile cu oferte atat de avantajoase la prima vedere, de zici ca primesti si bani ca sa le folosesti serviciile, insa autoritatea din domeniul comunicatiilor avertizeaza ca "nelimitat" inseamna, de fapt, costuri suplimentare. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor care detin sau achizitioneaza servicii de telefonie si internet sa fie foarte atenti la asa-numitele oferte "nelimitate". Aceasta deoarece operatorii telecom pot impune limite de utilizare a minutelor, SMS-urilor sau datelor prevazute in oferte, iar depasirea acestora poate duce la restrictionarea accesului la serviciile respective sau chiar la costuri suplimentare.

Garsoniere cu 16.500 de euro in Bucuresti si teren de 4.000 de euro in Breaza

Targul National Imobiliar care isi deschide portile in weekend la Bucuresti vine cu oferte greu de refuzat, atat pentru cei cu bani putini, cat si pentru cei care vor sa cumpere apartamente noi in cartiere rezidentiale din Baneasa. Targul National Imobiliar (TNI) are loc in perioada 26-28 septembrie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala Unirea. Iata cateva dintre ofertele TNI: - teren intravilan 780 mp, Breaza - 4.000 euro, TVA inclus; - garsoniera de 25 mp, Family Residence Metalurgiei- 16.500 euro, TVA 5% inclus, plus loc de parcare;

PUTEREA

Oamenii lui Dragnea din Teleorman, vizaţi de DNA

Doi apropiaţi ai vicepremierului Liviu Dragnea - deputatul PSD Adrian Constantin Simionescu şi omul de afaceri Marian Fişcuci - ar fi în vizorul procurorilor anticorupţie, potrivit unor surse judiciare, într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste un milion de euro, în care au fost făcute, miercuri, zece percheziţii în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov. Cercetările procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vizează, în acest caz, săvârşirea infracţiunilor de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţie deţinută şi evaziune fiscală. Ancheta a relevant faptul că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, pentru eludarea plăţii TVA. Potrivit acelorlaşi surse, este vorba despre achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, de la firme consacrate în domeniu, care au fost livrate apoi unor firme româneşti, prin intermediul firmei fictive din Bulgaria.

Partidul legionar Totul pentru Ţară a intrat în legalitate

Verdict istoric pentru un partid legionar. Pe 18 septembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat recursul făcut de Procuratură. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă, aşa că Partidul Totul pentru Ţară funcţionează acum legal, iar asumarea trecutului legionar nu mai poate fi considerată fascism. Cu toate acestea, conducerea partidului, reprezentată de Florin Dobrescu, acuză PSD - "urmaşi ai comuniştilor"- şi pe Victor Ponta că îi hărţuie în justiţie de teamă că ar putea câştiga detaşat la electorale.

ROMANIA LIBERA

Robert Turcescu, pentru B1 TV: Le doresc celor cu poveri să se elibereze

Realizatorul de televiziune Robert Turcescu, care a declarat, duminică, că este ofiţer sub acoperire, a afirmat, miercuri seară, într-un interviu acordat B1TV, că nu are ce să mai comenteze în legătură cu dezvăluirea sa şi că aşteaptă să fie contactat de autorităţi. El a mai spus că speră să aibă parte de un judecător drept. "Sunt zilele frumoase ale sufletului meu. Eu nu o să le spun că nu sunt supărat că sunt oameni dezamăgiţi de mine.Le doresc celor cu poveri să se elibereze. Vreau să existe un judecător drept în legătură cu mine. Nu am ce să comentez decât în faţa unui avocat sau a celor care mă fac să spun adevărul. Am declarat ce am avut de declarat", a spus Robert Turcescu.

Procesul lui Iohannis: Ce riscă ACL şi cum mută Meleşcanu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) analizează, joi, dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi va fixa, cel mai probabil, un termen de judecată. Iohannis poate fi eliminat din cursa pentru Cotroceni dacă este declarat incompatibil. În aceste condiţii, ACL ar trebui să sprijine un alt candidat, fiind posibile variante precum Teodor Meleşcanu sau Monica Macovei. Interesant este că Meleşcanu s-a autopoziţionat pe zona de dreapta. "Mă situez pe poziţia de centru-dreapta, sunt membru cu viziuni liberale", a spus Meleşcanu. Fostul şef al SIE pledează pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, suprapunerea mandatului preşedintelui cu cel al Parlamentului sau formarea unui guvern de uniune naţională.

Germania, al treilea exportator mondial de arme

Avansarea jihadiştilor Statului Islamic în Irak şi lupta disperată a forţelor peshmeras kurde contra lor a determinat autorităţile de la Berlin să anunţe livrarea de arme pentru înarmarea kurzilor irakieni pentru a putea face faţă combatanţilor sunniţi, care au adus teroarea în Irak şi în Siria. Reuters arată că Germania ocupă în prezent locul trei în lume în rândul exportatorilor de arme, după SUA şi Rusia. În domeniu, între Paris şi Berlin există tensiuni, partea germană fiind acuzată că boicotează unele contracte franceze de export de armament. Berlinul doreşte consolidarea sectorului european al Apărării iar ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel doreşte restrângerea exporturilor de arme, în timp ce ţara sa este al treilea exportator mondial pe această piaţă.

FĂRĂ PRECEDENT. 16 deputaţi au intrat în GREVA FOAMEI

Bogdan Opriţa, Coordonatorul SMURD Bucureşti, a declarat că deputatul Aurelian Mihai a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. 16 deputaţi au anunţat, miercuri, că intră în greva foamei în semn de solidaritate cu parlamentarul Aurelian Mihai. Deputaţii spun că taxele consulare sunt prea mari şi că românii din străinătate sunt ignoraţi. Aurelian Mihaia a recurs la un asmenea gest în urmă cu opt zile, informează Digi 24. Cei 16 deputaţi cer taxe consulare mai mici pentru românii din străinătate şi reclamă că românii din străinătate trebuie să dea foarte mulţi bani pentru diverse documente pe care trebuie să şi le procure de la ambasade.

ZIARUL FINANCIAR

Reţeta germană pentru dezvoltarea economică şi scăderea şomajului: angajatorii stabilesc programa din şcoli, iar instruirea elevilor se face şi în fabrici

Un aşa-numit sistem de educaţie duală, în care angajatorii lucrează cot la cot cu şcolile pentru a avea candidaţi cât mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii la absolvire, funcţionează de mai bine de un deceniu în Germania, iar această colaborare a făcut ca în unele regiuni ale Germaniei rata şomajului să fie aproape neglijabilă. În România, reducerea drastică a numărului de elevi din şcolile profesionale şi lipsa de atractivitate în rândul tinerilor pentru învăţarea unei meserii au condus la un deficit de candidaţi pe piaţa muncii şi la o rată a şomajului mai ridicată. Aproximativ 200.000 de "ucenici" erau cuprinşi în programele de training vocaţional organizate în landul german Baden-Württemberg în 2012, unul dintre cele mai bogate state ale Germaniei, care are o populaţie de 10,6 milioane de persoane. Regiunea este caracterizată şi de cea mai scăzută rată a şomajului dintre cele 16 landuri germane, de doar 4,2% (faţă de media naţională de 7,3% în ianuarie 2014).

Mişcarea creditării spre lei este lentă: 62% din creditele populaţiei încă sunt în valută

Dincolo de discuţia privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul iniţial, datele arată că în ultimii ani a existat prea puţin interes din partea băncilor şi a clienţilor pentru diminuarea riscului valutar. Criza financiară din ultimii şase ani, care s-a manifestat puternic prin canalul cursului de schimb, nu a convins clienţii şi băncile să-şi reducă expunerea la riscul valutar, astfel că în prezent 62% din creditele acordate populaţi­ei sunt finanţări în euro sau franci elve­ţieni, adică puţin sub nivelul maxim de 65% consemnat la jumătatea anului 2011, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BNR. Comparativ cu finalul anului 2008, când apăreau primele semnale ale crizei financiare, ponderea creditelor în valută este chiar mai mare cu circa patru puncte procentuale. Clienţii nu se înghesuie să-şi refinanţeze în lei creditele contractate în valută, mişcarea de echilibrare fiind susţinută numai de vânzările noi.

Traderul Marius Bucur şi-a făcut bancă pentru fermieri

Omul de afaceri Marius Bucur, care deţine Brise Group, cel mai mare trader şi integrator de agrobusiness cu capital local, a înregistrat societatea financiară non-bancară Brise Capital IFN, prin intermediul căreia urmează să ofere finanţări fermierilor cărora le livrează deja îngrăşăminte şi pesticide şi de la care cumpără cereale. "Este o decizie venită firesc. Este un segment de business pe care ne dorim să îl dezvoltăm gradual având în vedere că reprezintă o zonă de noutate în activitatea noastră, dar ne dorim ca în câţiva ani să ajungem în top 3", a spus Angelo Nicolae, directorul general al Brise Group, o afacere cu rulaje de 262 milioane de euro anul trecut. Intrarea companiei din Constanţa pe piaţa de finanţări pentru fermieri vine la şapte ani distanţă de momentul în care grupul rival Agricover a făcut pasul în acest segment, prin care oferă acum finanţări de aproape 200 milioane de euro/an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb