• ADEVĂRUL
• Scriitorul Ioan Groşan, file de Securitate
Membru în conducerea Uniunii Scriitorilor, Groşan este acuzat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii, fiind recrutat în 1974. CNSAS cere judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al lui Groşan, care ar fi avut numele de cod "Radu Greceanu". Ioan Groşan a fost recrutat, potrivit CNSAS, la 10 mai 1974, în biroul ofiţerului de contrainformaţii militare din cadrul UM 01295, unde-şi satisfăcea stagiul militar. Recrutarea sa a fost, conform CNSAS, "în scopul acoperirii informative a secţiei româno-latine a anului I de la Facultatea de Filologie din Cluj". Potrivit consemnărilor ofiţerului recrutor, la acea dată, scriitorul a semnat un angajament, dar care nu s-a păstrat la dosar.
• Pe Vîntu îl doare-n rotulă de proces
Sorin Ovidiu Vîntu s-a internat din nou, luni, 24 ianuarie, cu o zi înaintea unui nou termen în procesul fugii din ţară a locotenentului său, Popa Nicolae. Avocaţii lui Vîntu au depus în instanţă un raport medical prin care se recomandă operarea rotulei omului de afaceri. Actul medical este semnat de un specialist cardiolog.
• Voican Voiculescu cere statului 750.000 de euro
Fostul viceprim-ministru în Guvernul Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, cere despăgubiri de 748.000 de euro de la statul român în baza Legii privind despăgubirea foştilor deţinuţi politici. Voiculescu susţine că a suferit de pe urma represaliilor la care a fost supus de Securitate în perioada 1965-1989. În 1985, Gelu Voican Voiculescu a fost arestat şi condamnat la 11 luni de închisoare, fiind acuzat că ar fi făcut trafic de valută şi ar fi falsificat nişte deconturi. El susţine însă că a fost vorba de o înscenare a Securităţii. Fostul viceprim-ministru mai arată instanţei că din cauza Securităţii ar fi fost exmatriculat, în 1959, de la Institutul de Petrol şi Gaze - Facultatea de Geologie din Bucureşti şi a fost în permanenţă monitorizat.
• Blocaj total în Justiţie
Hotărârea Senatului prin care s-a validat lista cu cei 11 membri CSM a fost declarată neconstituţională. Soluţia dată ieri de Curte aruncă în aer Justiţia din România. Juriştii nu găsesc nicio cale legală prin care haosul declanşat de decizia Curţii Constituţionale să ia o formă legală. În cazul în care CC îşi va motiva decizia prin reluarea alegerilor la CSM, nu există niciun alt for abilitat de Constituţia României care să preia puterile Consiliului Superior al Magistraturii până la organizarea noilor alegeri. În plus, organizarea alegerilor la CSM ar putea dura până la şase luni, timp în care actualul Consiliu nu poate lua decizii, întrucât acestea ar fi nule de drept.
• Libanul şi Egiptul, cuprinse de proteste
După ce au dus la căderea dictatorului din Tunisia, protestele s-au extins în Liban, Egipt şi Yemen. Oamenii au ieşit în stradă să protesteze faţă de dictatură. Candidatul sprijinit de Hezbollah la funcţia de premier a obţinut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a forma viitorul guvern libanez. Sute de libanezi au ieşit în stradă ieri pentru a cere retragerea omului ales de Hezbollah pentru a fi premier şi a forma noul guvern de la Beirut. Miliardarul Najib Mikati este un politician provenit din elita militară şiită a ţării.
• Cum vrea Tabără să îmblânzească inflaţia
Producătorii, procesatorii şi comercianţii de alimente ar urma să încheie un "contract unic", astfel încât preţurile să nu crească de câteva ori de la fabrică la raft. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, acuză comercianţii şi procesatorii că scumpesc prea mult mâncarea şi îi cheamă la o împăcare cu producătorii de materii prime.
• Cine suportă reforma companiilor de stat
Guvernul s-a angajat la FMI să crească încasările întreprinderilor publice prin majorarea tarifelor şi să scadă cheltuielile prin reduceri masive de personal. Executivul şi finanţatorii externi vor să şteargă, pe perioada viitorului acord, zeci de ani de ineficienţă în companiile de stat. Startul se dă cu CFR. Guvernul s-a angajat, în ultima scrisoare de intenţie transmisă FMI, că va "continua eficientizarea companiilor de stat" şi, în special, "reforma sectorului transporturilor".
• CURENTUL
• Procurorul Purcărin - omul lui Vîntu la DIICOT
După ce l-a scăpat pe Vîntu de dosarul FNI în anul 2000 şi de dosarul FNA în anul 2006, procurorul DIICOT Cătălin Purcărin e pe cale de a-l scăpa pe SOV şi din dosarul BRS, recent trimis în judecată, bineînţeles, fără Nuşulică. Doar pixul e la el, la Purcărin, nu? Şi dacă procurorul nu-l trimite în judecată, judecătorii cum ar putea să-l condamne pe infractorul Sorin Ovidiu Vîntu?
• Alina Gorghiu se face (iar) de râs aruncându-se cu capul înainte în trena lui Alistar
Conform Mediafax, Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că, după decizia CC privind CSM, la nivelul Justiţiei din România s-a creat un vid de putere executivă, ea apreciind că acest lucru va avea consecinţe pe plan intern, dar şi extern, legate de Raportul pe Justiţie. "Trecând de aspectul tehnic al deciziei Curţii Constituţionale, la nivel public s-a creat o mare problemă, la nivel de Justiţie s-a creat un vid de putere executivă. Faptul că de azi noi nu mai avem CSM are consecinţe atât la nivel intern, cât şi extern - în februarie vom avea Raportul de monitorizare pe partea de Justiţie din cadrul MCV, care şi aşa ieşea prost, cu atât mai mult în acest context", a spus Gorghiu.
• Acuza, de Tia Şerbănescu
C.T. Popescu a depistat pe faţa preşedintelui "un rânjet" care l-a făcut întâi nostalgic: "dl Băsescu rânjeşte şi asta mă face să mă gândesc cu nostalgie la mutra lui Ceauşescu" şi apoi nerăbdător: "câtă vreme vom mai vedea rânjetele dlui Băsescu?". Nu prea mult, după opinia liberalului Ioan Ghişe: dacă nu merge soluţia paşnică a suspendării, există "soluţia tunisiană". E proaspătă, sângeroasă şi tocmai a fost experimentată în Africa. Cine zicea că opoziţia n-are soluţii? Dar câte idei nu s-au auzit în această zi! Mircea Dinescu, de pildă, s-a supărat nu pe cei care au huiduit la imn - ci chiar pe imn: "ce imn e ăsta, cu deşteaptă-te, române? Se cântă şi noaptea când e greu să te deştepţi". Mă rog, unii nu sunt deştepţi niciodată.
• Medvedev: Teroriştii de la aeroportul din Moscova trebuie "lichidaţi"
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că responsabilii atentatului terorist comis luni pe Aeroportul Domodedovo din Moscova trebuie "lichidaţi", apreciind în acelaşi timp că terorismul reprezintă cea mai gravă ameninţare pentru Rusia. De asemenea, preşedintele rus a ordonat Guvernului să verifice dacă oficialii din domeniul securităţii transporturilor şi-au îndeplinit sarcina, el acuzând încălcarea regulilor de securitate pe aeroport şi cerând oficialilor un răspuns. Acesta a mai adăugat că Parchetul General şi Comitetul de anchetă trebuie să verifice cum a putut să pătrundă un presupus kamikaze în cel mai mare aeroport din Rusia, fără să fie controlat, şi să stabilească responsabilităţile.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Cine e la butoanele FP?
Investitori din piaţă cred că cea mai mare parte a rulajului-record de 213 mil. lei de ieri a fost generată de Franklin Templeton şi market-makeri. Brokerii spun însă că la cumpărare au fost investitori instituţionali. Ieri acţiunile Fondului Proprietatea şi-au făcut o intrare spectaculoasă în ringul bursier, lichiditatea pe respectivul emitent fiind de aproximativ 20 de ori mai mare decât rulajul mediu zilnic al Bursei din ultima parte a anului trecut. În piaţă s-au schimbat 333,21 milioane titluri, echivalent cu 2,42% din capitalul social al companiei, transferurile însumând 213,63 milioane lei. Cotaţia a deschis, în acord cu aşteptările pieţei, în zona de 0,6 lei/acţiune, însă interesul la cumpărare a determinat o urcare către un maxim de 0,675 lei/acţiune, până la orele prânzului când s-a consemnat şi cea mai mare parte a volumelor.
• De ce angajările temporare au crescut în mod galopant
Interesul angajatorilor a început să crească din ce în ce mai mult pentru astfel de recrutări, pentru că avantajele sunt numeroase. Dar şi oamenii sunt mai deschişi către aceste oferte pentru că îşi pot adăuga experienţă în CV, dar pot câştiga şi un salariu identic cu cel al unor angajaţi permanenţi. Cererea de angajaţi în regim temporar a crescut cu 15% în ianuarie şi ar mai putea creşte cu încă 25% până la sfârşitul anului.
• Vom putea exporta carne de porc... dar cui?
Tabără: România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai. Olteanu: Noi nu exportăm nicăieri, în schimb importăm jumătate din carnea de porc procesată. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, spune că, în urma discuţiilor de luni de la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta. "În urma discuţiilor avem o perspectivă bună, iar România va putea relua exportul de carne de porc din aprilie-mai", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. El spune că se va merge înainte cu măsura de compartimentare a teritoriului ţării pentru ca exportul să nu fie afectat de un eventual focar de pestă porcină. Concret, acest lucru înseamnă că atunci când într-unul dintre aceste sectoare vor fi probleme, restul vor putea să exporte fără niciun impediment.
• FMI nu spune Guvernului cum să recalculeze pensiile"
Tănăsescu: Fondul nu intră în asemenea amănunte. Sunt stabilite anumite ţinte, iar implementarea aparţine în exclusivitate autorităţilor. "Jocul politic este un joc care întotdeauna speculează anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate". Fondul Monetar Internaţional nu spune Guvernului român cum trebuie recalculate pensiile, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu. Însă el a apreciat că prelungirea perioadei de recalculare a pensiilor militare poate duce la clarificări.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Tânărul Ceauşescu loveşte România interbelică din dosarele Siguranţei
Înainte ca figura sa să amprenteze definitiv istoria celei mai dure dictaturi comuniste din spatele Cortinei de Fier, tiranul care ar fi împlinit, pe 26 ianuarie, 93 de ani a fost beneficiarul tratamentului rezervat de Siguranţa Statului duşmanilor orânduirii politice a României interbelice. Trei dintre dosarele de urmărire întocmite pe numele tânărului Nicolae Ceauşescu de poliţia politică a lui Carol al II-lea au fost publicate, în exclusivitate, pe site-ul organizaţiei civice "Miliţia Spirituală". Din ele, transpare un june comunist uneltind mereu împotriva ordinii sociale, împrăştiind manifeste şi vociferând împotriva gardienilor din puşcării.
• Elena Udrea: I-am recomandat preşedintelui să nu meargă la Iaşi. Ne-a spus să nu venim noi
Elena Udrea susţine că democrat-liberalii i-au recomandat preşedintelui Traian Băsescu să nu meargă de Ziua Unirii la Iaşi, însă şeful statului "nici n-a vrut să audă" recomandându-le lor să nu participe la manifestări. "Ştiam de câteva zile că PSD şi PNL vor să organizeze "mişcări de stradă" în timpul festivităţii de astăzi (ieri-n.r.), dar am ales să vin. Ba chiar cu atât mai mult. Toată ziua de ieri (duminică-n.r.) am primit informaţii despre autobuzele care urmau să aducă "protestatarii celor două partide" şi chiar ne temeam de apariţia violenţelor. Am decis să îl sunăm pe preşedinte şi să îi recomandăm să nu mai vină, mai ales că ieri, la ora 22.00, era încă la Cotroceni. Nici nu a vrut să audă, dar ne-a recomamdat nouă să nu participăm!", susţine Udrea, într-o postare pe blogul personal.
• Cancerul din România, "coafat" în statistici
Ultimele statistici ale OMS plasează România pe ultimele locuri la rata cancerului, şi ţări din Vest pe primele locuri. Situaţia nu e reală, intervin specialiştii. Peste 12 milioane de persoane din întreaga lume află anual că au cancer, iar până în 2030 numărul bolnavilor cu această maladie este estimat să se dubleze. Din motive diferite, unele ţări se confruntă cu o incidenţă mai ridicată a cancerului. Pe de o parte, pentru că fac o raportare riguroasă, pe de altă parte, din motive care ţin de stilul de viaţă exclusiv. Ceea ce mâncăm, cât ne mişcăm şi câte kilograme "cărăm" zilnic, câte ţigări fumăm sunt factori de risc care vorbesc despre potenţialul cancerigen al fiecărei naţii în parte.
• Se ascund bolnavii sub preş"
Oficial, România stă bine la capitolul cancer, însă specialiştii "desfiinţează" statisticile. Din cauză că în România nu există un registru naţional al bolnavilor de cancer, raportările nu sunt exacte, ci doar estimate. "În condiţiile în care noi nu avem un registru oficial al bolnavilor, nu putem şti care este numărul real al pacienţilor. Aceste valori nu sunt reale, sunt obţinute prin extrapolări", afirmă Dana Stănculeanu, oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti. Ţările nordice şi vestice stau atât de "prost" la capitolul cancer pentru că raportările lor sunt precise, au sisteme de prevenţie şi de screening foarte bune, iar cazurile sunt descoperite la timp, în stadii incipiente. "Această raportare e ruşinoasă şi nu ne face cinste. Neavând un registru naţional al bolnavilor, e ca şi cum am ascunde bolnavii sub preş. Ţările din Europa de Vest, ţările nordice sunt în top pentru că au un sistem de raportare foarte bun, iar pacienţii sunt descoperiţi în stadiu incipient.
• Investigaţia Politiken. The Observer, pe jumătate confirmată: Au bombardat intenţionat americanii ambasada Chinei de la Belgrad?
Suspiciunile experţilor că primul avion de vânătoare invizibil produs de China ar folosi tehnologie copiată de la un aparat de zbor american doborât lângă Belgrad, în perioada bombardamentelor NATO asupra Serbiei, oferă o pistă pentru explicarea uneia dintre cele mai mari "erori" militare din istoria recentă: atacarea ambasadei Beijingului din capitala sârbă de către forţele aeriene ale Washingtonului, în dimineaţa zilei de 7 mai 1999.
• FINANCIARUL
• Efectul Bancorex în preţul benzinei: 24 mil. $, câştiguri necuvenite pentru stat în trei luni
Carburanţii au sărit de 5 lei pe litru pentru că guvernul nu a eliminat în octombrie 2010 o taxă care şi-a epuizat raţiunea pentru care a fost aplicată. Taxa avea menirea de a acoperi datoriile istorice ale fostei Companii Române de Petrol, în special către Bancorex. La finalul săptămânii trecute, Ministerul Economiei a remis rafinăriilor din România o informare prin care le comunică eliminarea "centului pe litru", o taxă aplicată benzinei şi motorinei produse în ţară, din 2001, pentru acoperirea unor datorii istorice ale fostei Companii Române de Petrol (CRP). Efectul imediat al măsurii a fost ieftinirea cu 3-4 bani a preţului carburanţilor.
• Listarea FP: 0,6 lei/acţiune. Succes pentru investitori, decepţie pentru proprietari
Speculatorii care au cumpărat în urmă cu un an acţiuni ale Fondului Proprietatea de pe piaţa gri au avut ieri posibilitatea să-şi dubleze sau chiar să-şi tripleze investiţia prin vânzarea lor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Preţurile au fluctuat în intervalul 0,6-0,675 lei/acţiune, faţă de 0,5 lei/acţiune cât a fost preţul mediu din ultima lună a anului trecut pe piaţa gri şi faţă de 0,1 lei/acţiune - minimul din noiembrie 2008. Nu numai investitorii, ci şi Bursa şi brokerii au avut de câştigat din şedinţa de ieri, în condiţiile în care lichiditatea a ajuns ieri la 57,19 milioane de euro, mult peste nivelul de 3-5 milioane de euro cât a fost valoarea medie din acest an. Foştii proprietari, pentru care a fost înfiinţat Fondul Proprietatea consideră însă această listare o mare dezamăgire.
• Cine obţine afacerea deceniului? 3,4 mld. euro de la Min. Dezvoltării pentru asfaltări la sate
Prestatorii, executanţii şi furnizorii pot contracta credite bancare cu garanţie de stat. Cel mai mare contract guvernamental, dar şi cel mai bizar de după "89, este la un pas de a fi demarat: 13,9 miliarde de lei fără TVA pentru asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene, dar şi pentru modernizarea satului românesc. Dirijorul: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea. Beneficiarii finali, teoretic toţi plătitorii de taxe şi impozite din România, dar cine vor fi constructorii care vor înhăţa potul cel mare? Pe 1 februarie ar trebui să înceapă procedurile de atribuire pentru megacontractul de 13,9 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro. Este cel mai mare contract guvernamental prins în bugetul de stat pe anii următori şi nu doar vreun moft politico-guvernamental.
• Guvernul nu exclude modificări de taxe în 2011
Guvernul vrea să îşi păstreze prerogativa modificării Codului Fiscal prin ordonanţe de urgenţă, refuzând anunţarea cu şase luni înainte a schimbării dispoziţiilor legale. Coaliţia ocupă agenda Parlamentului cu schimbarea legislaţiei electorale, reconfigurarea regionalizării ţării şi statutul minorităţilor naţionale. Marţi începe o nouă sesiune la Parlament. Senatorii şi deputaţii revin săptămâna viitoare la lucru, în prima sesiune legislativă din acest an. Coaliţia de guvernare a anunţat deja că una dintre priorităţi va fi modificarea legilor electorale. Mai exact, schimbarea modului în care sunt aleşi atât primarii, cât şi parlamentarii.
• GÂNDUL
• Ce autostrăzi au promis şi câţi bani au pus în buget pentru ele
Bugetul de investiţii al CNADNR este anul acesta similar celui din 2010. La drumuri se mai angajează 150 de oameni, la Calea Ferată se dau afară 5.600. Anul acesta, Transporturile au la dispoziţie, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), 1,42 de miliarde de euro pentru investiţiile în infrastructură, atât în drumuri naţionale, cât şi în autostrăzi, în creştere nesemnificativă faţă de bugetul de anul trecut, conform proiectului de buget pe 2011, publicat pe site-ul ministerului de resort. La un cost mediu de 7 milioane de euro pe kilometru de autostradă, bugetul ar ajunge pentru proiecte în lungime totală de 200 de kilometri.
• Furtul de un milion de euro de la Ploieşti. Poliţiştii scot cu foarfeca din zid banii furaţi
Misterul dispariţiei milionului de euro de la Ploieşti persistă, după ce principalii suspecţi au reuşit să fugă din ţară. IPJ Prahova a anunţat marţi că doi tineri sunt principalii suspecţi în cazul furtului de un milion de euro, care ar fi fost ascunşi într-un geamantan dintr-o casă nelocuită din Ploieşti. Hoţii au fost daţi în urmărire, în timp ce anchetatorii au informaţii că aceştia au reuşit să fugă în Italia cu o limuzină cumpărată din banii furaţi.
• Ce i-au furat hoţii guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Poliţia: "Există un cerc de suspecţi"
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a fost prădat de hoţi. Peste 400 de butaşi de Sauvignon Blanc au dispărut de pe podgoriile din Drăgăşani-Vâlcea, ale lui Mugur Isărescu. Poliţiştii spun că au un grup de suspecţi şi că cel mai probabil hoţii au folosit o căruţă, pentru că dezgheţul a îngreunat serios circulaţia pe dealurile pe care localnicii au viţa de vie. Potrivit poliţiştilor, hoţii ar fi acţionat în noaptea de 17 spre 18 ianuarie. Zona este destul de greu de supravegheat iar podgoria Guvernatorului nu era protejată de vreo firmă de pază.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Disperare în instanţe. Din cauza aberaţiilor guvernanţilor, magistraţii lucrează ca la fabrică.
Tribunalul Municipiului Bucureşti se află în prag de colaps. Miile de militari în rezervă nemulţumiţi de pensiile recalculate, care s-au adresat instanţei prin acţiuni comune, câte zece ori câte 30 într-un dosar, au ocupat activitatea judecătorilor Tribunalului Bucureşti pentru tot anul. Înghesuiţi claie peste grămadă, câte zece în încăperi care încalcă normele europene - fără ferestre, fără aer condiţionat - nevoiţi să respire aerul din sălile de judecată, nu mai mari decât o sufragerie confort unu, în care se înghesuie zilnic suta de nemulţumiţi, puşi în situaţia de a veni cu copiii la serviciu, în zilele lor libere, ca să motiveze şi să redacteze hotărâri, obligaţi de aglomerarea dosarelor să judece "la foc continuu, ca la fabrică", de dimineaţa până noaptea, judecătorii, asistenţii judiciari, grefierii, registratorii şi aprozii Tribunalului Bucureşti strigă după ajutor.
• Gingis Han, cel mai "verde" năvălitor din istorie
Aprigul cuceritor, unul dintre cei mai sângeroşi din istorie, care a clădit un vast imperiu ce s-a extins între secolele XIII şi XIV prin unirea triburilor mongole, dar şi cu preţul sacrificării celor care i s-au opus, este considerat acum cel mai "verde" invadator din toate timpurile. Un studiu recent, realizat de specialiştii în ecologie globală de la Institutul Carnegie, arată că în urma invaziilor lui Gingis Han, aproximativ 40 de milioane de oameni au fost ucişi. Potrivit calculelor făcute de experţi, pierderea atâtor vieţi omeneşti a dus la depopularea unor zone, în majoritatea acestora existând culturi. Cele mai multe dintre aceste culturi au dispărut la rândul lor o dată cu oamenii care le aduseseră în acele regiuni şi se îngrijeau de perpetuarea lor. În locul acestora s-au dezvoltat pădurile care au "curăţat" atmosfera de aproximativ 700 de milioane de tone de carbon, frunzele plantelor absorbind dioxid de carbon din atmosferă.
• NAŢIONAL
• Florin Moldoveanu şi Dan Leasă sunt cercetaţi pentru prejudicii de peste 20 de milioane de euro. Din cafenele au ajuns la DNA
Fostul prieten al Deliei Matache împreună cu fostul prieten al Alinei Crişan sunt anchetaţi de procurorii DNA pentru un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Florin Moldoveanu şi Dan Leasă trebuie să răspundă întrebărilor puse de procurori cu privire la mai multe afaceri derulate în detrimentul firmelor de leasing. Dosarul este mult mai amplu, mai multe persoane fiind anchetate în acest moment în legătură cu această afacere. Majoritatea tranzacţiilor vizate de procurori s-au desfăşurat prin intermediul Romcat Corporation, firmă controlată de fostul iubit al Deliei Matache.
• Lenea ne poate lăsa fără mâncare
România are capacitatea de a hrăni 80 de milioane de oameni, prin urmare ar putea intra într-o "criză a alimentelor" doar din vina "neatenţiei unora, a lenei şi a lipsei de iniţiativă" - apreciază ministrul Agriculturii Valeriu Tabără. "Este imposibil ca România să nu aibă grâu şi porumb. Şi dacă nu l-am semăna, ar răsări", susţine Tabără în context.
• Antonescu şi Ponta au jucat Hora Umilirii, de Răzvan Ioan Boanchis
Corect era "Hora Umilinţei", dar nu rima cu Hora Unirii. Pe 24 ianuarie 2011, în timp ce Băsescu îşi lua ce merita de la popor, Antonescu şi Ponta dănţuiau o jenibilă horă a umilirii cu Daniel Constantin, un cartof prăjit al "profesorului" Voiculescu. "Profesor de ce?", se întreabă mulţi. Profesor de vechi structuri. Dar să înnebunesc dacă nu-i şmecher "profesorul"! Să zicem că mâine ar fi alegeri, iar "profesorul" Voiculescu ar concura cu Băsescu, Liviu Vârciu şi Hanna Montana. Vă garantez că s-ar clasa pe locul 4 şi dacă s-ar număra doar voturile angajaţilor din Trustul Intact. Partidul său antielectorat nu va trece niciodată de 1% pe cont propriu, însă "profesorul" conduce Opoziţia. Asta înseamnă că partenerii lui sunt manevrabili şi pomanagii
• PUTEREA
• Fantomele din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu
Crin Antonescu şi Victor Ponta par să alerge singuri spre câştigarea Palatului Cotroceni şi a Palatului Victoria. Cel puţin aşa reiese din ultimele sondaje de opinie, care acreditează ideea că liberalul are cele mai mari şanse de a deveni succesorul lui Traian Băsescu, iar social-democratul să preia frâiele guvernării. Nici contracandidaţi pe măsură nu se găsesc. Într-un sondaj CSCI, rivalii sunt Alexandru Athanasiu, propus pentru funcţia supremă în stat şi Klaus Iohannis - pentru cea de premier. Crin Antonescu se află pe primul loc în intenţia de vot la Preşedinţie - 39%, în timp ce Ponta are o cotă de 32% pentru funcţia de prim-ministru. Totul cu doar câteva zile înainte de oficializarea marii Alianţe a Opoziţiei.
• Un profesor munceşte 30 de ani pentru salariul şoferului lui Funeriu. Dascălii, plătiţi mai prost decât paznicii sau muncitorii din Ministerul Educaţiei
Învăţătorii debutanţi şi profesorii au ajuns să aibă aceleaşi salarii ca femeile de serviciu sau paznicii angajaţi de Ministerul Educaţiei. Un profesor trebuie să predea peste 25 de ani, să obţină toate gradele didactice şi eventual un salariu de merit pentru a ajunge la salariul şoferului ministrului Daniel Funeriu, de 1.500 de lei pe lună. Învăţătorii şi educatoarele care fac naveta rămân cu mai puţini bani decât fochiştii sau mecanicii din acelaşi minister.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Decizie istorică a Curţii Constituţionale. Garda veche scoasă din CSM
Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii a fost blocată în urma deciziei de ieri a Curţii Constituţionale care a invalidat alegerea în acest organism a şapte membri, între care magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea şi reprezentantul societăţii civile, Victor Alistar. Aceştia nu mai au voie să participe la şedinţele şi deciziile CSM. Curtea Constituţională a luat ieri o decizie fără precedent în ceea ce priveşte activitatea organismului de conducere al magistraţilor din România: "Constată că hotărârile Senatului României de validare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi obligatorie şi se comunică Senatului". Practic, Curtea Constituţională a admis două contestaţii formulate de PDL în decembrie anul trecut, imediat după ce Senatul României, prin două hotărâri distincte, i-a validat pe cei 11 magistraţi aleşi la adunări generale ale instanţelor, precum şi pe doi membri ai societăţii civile.
• Strategie. Edilii nu doar că ar urma să fie aleşi dintr-un singur tur, dar ar conduce şi consiliul local. Puterile Superprimăriilor
Ultima idee a PDL, parte a strategiei pentru anul electoral 2012, prevede ca edilulsă se transforme dintr-un simplu invitat la şedinţă, în şeful consilierilor locali. Ideea transformării primarului în şeful consiliului local a fost lansată de prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, în contextul discuţiilor despre modificarea Legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Adică, indiferent de câţi oameni se prezintă la urne şi indiferent dacă obţin sau nu majoritatea voturilor exprimate. Potrivit lui Videanu, şi în cazul ultimei modificări vehiculate s-ar putea merge pe modelul preşedintelui de consiliu judeţean, care face parte din consiliu şi îl şi conduce.
• A se slăbi cu onoarea militară!
Am auzit până la saturaţie în aceste zile la televizor discursuri despre onoarea militară. Parcă niciodată distanţa dintre un principiu şi aplicarea sa în practică nu a fost atât de mare, până la a deveni greţoasă. Pentru că greţoasă a fost parada de ofiţeri care fornăiau despre onoare militară, şi asta pentru a apăra nişte pensii pe care nu le merită. Crin Antonescu a comis şi această declaraţie: "Decizia recalculării pensiilor militarilor este cea mai mare umilinţă la care armata a fost supusă în istoria sa". Serios? Din toată istoria Armatei Române? Vorbim de armata aia care a pierdut Bucureştiul în 1916? De armata aia care s-a retras din Ardealul de Nord şi din Basarabia fără să tragă un foc? De armata căreia îi incendiau legionarii soldaţii în 1941? Nu zic că a fost vina ofiţerilor, dar de umilit sigur au fost umiliţi. Şi când te gândeşti că Antonescu e la bază profesor de istorie, bine că s-a lăsat de meserie.
• ZIARUL FINANCIAR
• Listarea Fondului Proprietatea: extaz pentru Bursă, agonie prelungită pentru foştii proprietari
Listarea Fondului Proprietatea (FP) a injectat adrenalină în cordul slăbit al Bursei de la Bucureşti şi i-a făcut pe investitori să viseze cu ochii deschişi. Foştii proprietari mai au însă de aşteptat până să îşi vadă visul cu ochii. Ieri, 25 ianuarie, Fondul Proprietatea a scris istorie la Bursa de Valori Bucureşti, fiind cea mai aşteptată listare a ultimului deceniu. Speranţele de îmbogăţire, iluziile de despăgubire şi-au găsit răspuns încă din primele minute de tranzacţionare când acţiunea Fondului Proprietatea a debutat cu un preţ de 0,602 lei, mai puţin cu 39 de bani decât valoarea nominală. Oportunitate pentru cei care au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri să îşi tripleze banii, dar neşansă pentru foştii proprietari care au fost despăgubiţi cu acţiuni pentru averile confiscate de regimul comunist la valoarea nominală de un leu.
• După 15 ani brokerii români simt că sunt brokeri. "A fost prima şedinţă adevărată. Nu prea am avut timp nici să respir."
Lansarea acţiunilor Fondului Proprietatea la Bursă a reînviat speranţele jucătorilor, care au văzut în sfârşit "o şedinţă bursieră adevărată" în ultimii trei ani, la finalul căreia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi în care n-au avut timp să respire, pentru că telefoanele sunau încontinuu. Ce spun brokerii citaţi de Mediafax Business. Directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol: "Nu prea am avut timp nici să respir. Putem spune că a fost o zi de tranzacţionare < adevărată >, cel puţin în prima ei parte. Atmosfera de azi mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar şi de operaţiuni speciale precum oferta de vânzare de la Transgaz, în care am fost şi noi distribuitori. Au fost multe telefoane, multe tranzacţii şi multă agitaţie, aşa cum este şi normal pe o piaţă de capital dinamică".
• Următoarea ţintă a lui Mobius: să aducă preţul FP de la Bursă la acelaşi nivel cu valoarea activului
Răscumpărarea de acţiuni şi convingerea statului român să privatizeze companiile din energie reprezintă "asul" din mâneca administratorului Franklin Templeton pentru a creşte preţul acţiunii Fondului Proprietatea (FP) pe Bursă astfel încât să fie cât mai aproape sau egal cu valoarea Fondului de 1,11 lei/acţiune. După ce a făcut improbabilul posibil şi a listat FP la Bursa din Bucureşti, administratorul Franklin Templeton are acum pe umeri misiunea de a creşte valoarea acţiunii FP pentru că de preţul acţiunii pe Bursă depinde compensarea a zeci de mii de foşti proprie-tari, dar şi suma încasată de acesta pentru mandatul de administrare.
• Listarea evaluează oficial Fondul Proprietatea la 2,1 miliarde de euro, cu 41% sub valoarea activelor gestionate
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 0,6495 lei, în creştere cu aproape 30% faţă de preţurile practicate pe "piaţa gri" înainte de listarea acestuia. Cotaţia este cu 7,9% peste preţul din deschiderea zilei, de 0,602 lei/unitate. În aceste condiţii, valoarea de piaţă a fondului pe baza preţului de închidere din prima zi de tranzacţionare este de 2,1 miliarde de euro, cu 41% sub valoarea activelor gestionate de Fondul Proprietatea, care se cifrează la 3,6 miliarde de euro.
• Ce se întâmplă cu procesul de despăgubire?
Reluarea procesului de despăgubire, pe data de 2 mai, depinde acum de preţul acţiunilor pe Bursă. Cei care nu au primit acţiuni la Fondul Proprietatea până în prezent ar putea primi mai multe titluri, dacă preţul rămâne la nivelul actual. Dacă până în prezent la 100.000 de lei despăgubire se alocau 100.000 de acţiuni (conversia se realiza la 1 leu/acţiune), la un preţ de conversie de 0,65 lei/acţiune, la 100.000 de lei revin aproape 154.000 de acţiuni, adică cu 54% mai multe. Statul riscă astfel să-şi termine acţiunile.
• Nebunia de la Fondul Proprietatea se transformă în cea mai lungă zi pentru brokeri: trebuie să deconteze peste 300 de milioane de acţiuni
Tranzacţiile derulate pe Fondul Proprietatea (FP) au depăşit 44 mil. euro, luându-i în surprindere chiar şi pe cei mai optimişti brokeri, iar ordinele mari de cumpărare ale investitorilor străini vor determina firmele de brokeraj să lucreze câteva ore după închiderea şedinţei pentru a aloca acţiunile cumpărate în conturile investitorilor, spun cei implicaţi în tranzacţii. Până la ora 15:00 s-au realizat peste 4.700 de tranzacţii prin care şi-au schimbat proprietarul 2% din acţiunile fondului.
• Adevărata generaţie de sacrificiu nu este cea a actualilor pensionari, ci a "decreţeilor", care nu vor putea fi susţinuţi de generaţia "90
O societate care în 40 de ani de comunism a învăţat să ceară, să pretindă să i se dea de la stat este dificil de reformat. Dar şi aşa, marea problemă a României este că, dincolo de ce poate părea legitim din partea celui care pretinde - pensionarii cu pensii speciale sunt o astfel de categorie care a ieşit în prim-plan în ultimele zile -, nu se pune cu adevărat problema dacă merită să oferi un avantaj de la stat cu preţul prăbuşirii sistemului sau al compromiterii lui pe termen lung, spune profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială, Universitatea Bucureşti. După doi ani de cădere economică când PIB-ul s-a diminuat cu 10%, profesorul Marian Preda arată că această criză are şi partea ei bună: "Criza a adus în discuţie principiile de cheltuire a banului public, discuţii care nu vor fi uitate curând.
• Patronatele se ceartă între ele, iar sindicatele au scos în stradă peste 7.000 de angajaţi ai Dacia, nu împotriva patronatului, ci a Guvernului
"Vom ajunge sclavii moderni ai Europei", asta spuneau ieri o parte din cei peste 7.000 de angajaţi ai Dacia de la Mioveni care au ieşit în stradă în semn de protest faţă de propunerile de modificare a Codului muncii. Paradoxal, ei susţin că nu sunt în stradă împotriva angajatorului lor, adică grupul francez Renault, ci împotriva Guvernului. Contradicţiile apărute în jurul noului proiect de modificare a legislaţiei muncii, începând de la faptul că sindicatele s-au aliat cu o parte din patronate sau de la situaţia angajaţilor care cer demisia Guvernului pentru scumpirea carburanţilor şi pentru un proiect de Cod al muncii aflat încă în dezbatere, nu fac decât să îngreuneze o piaţă a muncii care are nevoie de flexibilitate pentru ca investitorii să poată relua angajările.
• Via de la Drăgăşani a lui Isărescu, călcată de hoţi
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a fost prădat de hoţi. Peste 400 de butaşi de Sauvignon Blanc au dispărut de pe podgoriile din Drăgăşani-Vâlcea, ale lui Mugur Isărescu, informează Gândul. Poliţiştii spun că au un grup de suspecţi şi că cel mai probabil hoţii au folosit o căruţă, pentru că dezgheţul a îngreunat serios circulaţia pe dealurile pe care localnicii au viţa de vie. Potrivit poliţiştilor, hoţii ar fi acţionat în noaptea de 17 spre 18 ianuarie. Zona este destul de greu de supravegheat iar podgoria Guvernatorului nu era protejată de vreo firmă de pază.