REVISTA PRESEI - 26.05.2012

Willy Homner
Revista Presei / 26 mai 2012

ADEVARUL

Vrancea zguduită de un cutremur de magnitudine 4,1

Un cutremur de magnitudine de 4,1 s-a produs sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 05.30, în zona Vrancei. Seismul s-a produs la o adâncime de 130 de km, în apropierea localităţilor Andreiaşu de Jos, Nistoreşti, Nereju, Mera şi Tulnici, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul n-a fost resimţit în Capitală, din câte anunţă reprezentanţii INFP.

Bucureştiul sub asediul ploilor: Centrul Capitalei, sub ape

Trafic blocat, subsoluri inundate şi străzi sub ape! Aşa arăta Bucureştiul aseară, după ce o ploaie puternică s-a abătut asupra Capitalei. ANM a emis o avertizare de vreme severă valabilă doar pentru Bucureşti, până la ora 21.00. Circulaţia vehiculelor Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a fost reluată pe toate liniile afectate de inundaţiile de vineri seară, cu excepţia troleibuzelor 66 care au fost în continuare blocate în zona intersecţiei Colentina - D-na Ghica, au declarat reprezentanţii RATB. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au intervenit, vineri seară, în 18 zone unde sunt case şi subsoluri inundate ca urmare a ploii, cele mai multe imobile afectate fiind în sectorul 2, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii ISU. În zonele afectate au actionat, pentru evacuarea apei, 18 autospeciale. Tot pentru înlăturarea apei, ISU Bucureşti a intervenit pe mai multe artere, printre care Bulevardul Aviatorilor şi străzile Mihai Vodă, Mendeleev şi Ion Movilă.

S&P a reconfirmat ratingul României la nivelul "BB+", cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară a reconfirmat la BB+ ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi cele în monedă locală şi la nivelul B pe cel al datoriilor pe termen scurt. "Ratingurile României sunt constrânse de nivelul scăzut de prosperitate, de vulnerabilitatea la şocurile externe şi de dominaţia băncilor austriece şi elene în sectorul bancar. Calificativele sunt însă susţinute de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent, iar economia a început să se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", informează S&P printr-un comunicat de presă. Instituţiile financiare străine deţin 83% din activele sectorului bancar din România, din care 39% de către băncile austriece şi 13% în cazul băncilor din Grecia. S&P consideră că autonomia operaţională a sucursalelor din România ale acestor bănci limitează efectele de contagiune, dacă încrederea în sectorul bancar elen va continua să scadă.

Amendă maximă pentru Antena 1 din cauza lui Capatos

Postul de televiziune Antena 1 a fost sancţionat cu 200.000 de lei, amenda maximă, pentru emisiunea "Un show păcătos", realizată de Dan Capatos. Sancţiunea a venit în urma scandalului făcut de invitaţii lui Capatos. Realizatorul a încălcat dispoziţiile din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care-l obligă să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi să le solicite celor din platou să probeze acuzaţiile, potrivit unei comunicări CNA. În emisiunile cu pricina, invitaţii lui Dan Capatos se certau ca la uşa cortului, minute în şir, folosind un limbaj de mahala.

Antonescu e sigur pe victoria USL în peste jumătate din judeţele şi municipiile ţării

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, vineri seară, că USL este sigură de victorie la alegerile locale în peste jumătate dintre judeţele ţării, în vreme ce în unele zone, cum ar fi Neamţ, Suceava, Cluj sau Prahova, PDL "încă îşi face de cap ca în codru", ceea ce reprezintă "o problemă" a USL. "Există multe judeţe, peste jumătate judeţe şi municipii ale ţării unde victoria USL este categorică, să vedem proporţiile scorului. Şi există câteva locuri unde bătălia este echilibrată, este importantă, este foarte semnificativă, cum ar fi şi Prahova, cum ar fi municipiul Ploieşti, cum ar fi Clujul", a spus Antonescu, la Câmpina. Liderul liberal a mai afirmat că la nivel naţional există încă unele zone în care "chiar dacă s-a schimbat guvernarea", membrii fostului partid de guvernământ "încă îşi fac de cap ca-n codru".

Incendiu şi inundaţie la staţia de metrou Piaţa Romană: "Au luat şinele foc în timp ce din tavan curg două cascade"

Metroul a fost oprit preţ de câteva zeci de minute, după ce un incendiu a izbucnit vineri seara în staţia de metrou Piaţa Romană. Câteva minute mai târziu, staţia a fost invadată de apă, fiindcă asupra Bucureştiului s-a abătut o ploaie extrem de puternică de scurtă durată. O cititoare "Adevărul" a trimis pe adresa redacţiei câteva rânduri despre experienţa ei cu metroul, pe traseul Aviatorilor - Unirii . "Problemele au început de la staţia de metrou Aviatorilor. Metroul care venea dinspre Pipera a staţionat vreo 15 minute fără nicio explicaţie. Când în sfârşit a plecat spre Piaţa Victorie, conductorul a anunţat staţia pe partea stângă (în mod normal peronul la Victoriei e pe dreapta). (...) Pe ruta Piaţa Victoriei - Piaţa Romană metroul a circulat pe o singură linie din cauza unei defecţiuni apărută în staţia Piaţa Romană, unde tavanul s-a spart, iar apa curgea pe linie făcând imposibilă trecerea metroului", povesteşte aceasta.

Să închidem TVR Info sau TVR 3? Consiliul de Administraţie nu vrea reformarea TVR şi proclamă "Apocalipsa după Lăzescu"

Consiliului de Administraţie (CA) al Televiziunii Române s-a întrunit vineri într-o şedinţă la câteva zile după ce ANAF a blocat conturile TVR din cauza datoriilor acumulate. Nu s-a ajuns însă la niciun consens în această privinţă. În deschiderea şedinţei de vineri a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al televiziunii , a propus discutarea unor soluţii pentru situaţia creată de blocarea conturilor TVR, pe 22 mai, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). "99% din tot ce s-a discutat vineri în CA nu a avut însă nicio legătură cu ANAF şi cu rezolvarea situaţiei", au spus reprezentanţi ai TVR, citaţi de Mediafax.

Goldman Sachs va investi 40 de miliarde de dolari în proiecte de energie verde

Grupul financiar american Goldman Sachs va canaliza circa 40 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, către proiecte de energie regenerabilă. Un domeniu în care băncile de investiţii au făcut profituri bune după ce anteţia pieţelor s-a concentrat pe economiile emergente, în 2001. Oficialii Goldman Sachs (GS) susţin că cererea de energie produsă din surse alternative, va spori la nivel global, mai ales ca urmare a faptului că marile economii emergente precum China sau Brazilia sunt în plin proces de reducere a emisiilor de carbon.

În ciuda problemelor, cetăţenii din zona euro vor menţinerea monedei unice

Majoritatea cetăţenilor zonei euro, inclusiv din Germania şi Grecia, ar vota pentru păstrarea monedei unice, dacă ar avea loc referendumuri în ţările lor pe această temă. Paradoxal, cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unică, de 75%, este în Grecia. Aproximativ 6 din 10 alegători din Grecia, Germania, Franţa, Italia şi Spania au afirmat că ar opta pentru menţinerea ţărilor lor în zona euro, iar o proporţie similară ar fi în favoarea organizării unui astfel de referendumuri, potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare Ipsos, citat de agenţia de presă Mediafax. Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unică, de 75%, este în Grecia, care riscă o ieşire precipitată din uniunea monetară. În Germania şi Italia, majoritatea este mai restrânsă, de numai 57%.

Grecia va părăsi euro în octombrie, dar lumea financiară are deja răspunsul pregătit

În luna iunie Grecia va rămâne fără bani, iar până în octombrie ar putea părăsi zona euro potrivit analizei făcute de Paul Krake fondator al companiei de consultanţă economică View from the Peak pentru postul de televiziune Bloomberg. Grexit-ul nu va fi însă un dezastru, spune acesta, deoarece FED, FMI, Banca Japoniei, cea a Chinei şi nu numai, sunt pregătite, şi vor susţine zona euro atât cât va fi nevoie. Zona euro va primi susţinere financiară din partea întregii lumi pentru combaterea efectului de contagiune care ar putea atinge celelalte state cu probleme, precum Spania, Portugalia sau Italia, spune acesta, a mai spus acesta.

Ambasadorul SUA din Bulgaria, schimbat din cauza gazelor de şist

Ambasadorul SUA în Bulgaria, James Warlick, a fost rechemat înainte de încheierea mandatului, surse citate de Novinite precizând că acestuia i s-a reproşat că nu a apărat interesele americane în privinţa exploatării gazelor de şist. Informaţii despre rechemarea lui Warlick înainte de încheierea mandatului de trei ani au apărut încă de la începutul lunii aprilie, dar diplomatul le-a negat. Warlick a fost numit ambasador la sfârşitul anului 2010. El a devenit un "superstar" în Bulgaria, datorită unei activităţi intense şi a numeroaselor apariţii publice. A jucat şi un rol într-un serial foarte apreciat în Bulgaria. La începutul anului, Guvernul de la Sofia a fost presat de protestele societăţii civile să impună un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, la câteva luni după ce acordase un permis de exploatare companiei Chevron.

Cadoul electoral de la Moody's pentru Hollande

Responsabilii dreptei franceze au trecut la atac. Ei afirmă că Franţa îşi va pierde calificativul maxim al datoriei suverane dacă Guvernul socialist insistă cu modificarea legii pensiilor - care prevede printre altele pensionarea la 60 de ani pentru cei care au intrat devreme în câmpul muncii. Mişcarea politică a lui Hollande a fost să cheme la sediul său de campanie mai mulţi reprezentanţi ai agenţiilor de rating pentru a-i convinge că, în ciuda cheltuielilor publice masive preconizate de stânga franceză, datoria suverană a ţării nu ar fi afectată de aceste măsuri. Moody's a marşat pe acest scenariu şi a făcut practic un cadou electoral noului cabinet în contextul alegerilor generale ce vor avea loc în data de 17 iunie. Agenţia a precizat că abia după scrutin va analiza în detaliu programul de guvernare elaborat de echipa Hollande.

Corupţia guvernamentală a rămas o problemă în România în 2011, iar sistemul judiciar este uneori părtinitor

Departamentul de Stat american constată, în raportul pe 2011 privind drepturile omului, că România continuă să aibă probleme cu corupţia funcţionarilor, există cazuri de lipsă de obiectivitate a sistemului judiciar, abuzuri ale agenţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi cu traficul de persoane. Legislaţia din România prevede sancţiuni penale pentru corupţie la nivel oficial, dar legea nu a fost aplicată efectiv în mare parte din cauza problemelor din interiorul sistemului judiciar, se subliniază în raport, care aminteşte că indicatorii Băncii Mondiale privind corupţia au scos în evidenţă faptul că aceasta reprezintă o problemă.

EVENIMENTUL ZILEI

Apele lasă mii de oameni fără casă

Hidrologii au emis cod portocaliu şi cod galben de inundaţii, valabil până sâmbătă la ora 16.00. Cele 10 bazine hidrografice vizate de inundaţii sunt: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caras, Nera, Cerna, Jiul superior şi mijlociu, Olt, Prahova inferioară, Putna mijlocie şi inferioară. În intervalul menţionat, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale cotelor de apărare. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a cerut monitorizarea permanentă a nivelurilor cursurilor de apă, în contextul condiţiilor meteorologice. "Dispunem de dotare pentru a intra pe procedura de apărare a cetăţenilor împotriva inundaţiilor", a declarat Plumb. În pericol sunt satele montane din cauza torenţilor neamenajaţi. Peste 90 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate, până ieri, de inundaţii. Apa a intrat în case, iar multe curţii sunt sub ape. 37 de persoane au fost salvate, iar 21 au fost evacuate.

Conspiraţie sau adevăr SECRET? România tocmai a intrat sub controlul BILDERBERG

Ne ascultă? Dacă da, de ce? Vor să ne controleze viaţa? Vor să afle despre noi mai mult decât suntem noi dispuşi să arătăm? De ce este nevoie de o lege "Big Brother" şi, mai ales, de ce a fost nevoie să o adoptăm cu forţa şi sub ameninţarea Uniunii Europene? Sunt întrebări pe care suntem sigur că vi le puneţi. Răspunsurile oficiale le cunoaştem cu toţii şi sunt formulate într-un limbaj care nu spune aproape nimic: "Legea este necesară pentru implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii".

Mita electorală pluteşte în aer. "Lasă să dea! Că tot eu am ştampila"

Prin sate, promisiunea mitei electorale alimentează deja campania electorală pentru alegerile locale, spre amuzamentul sătenilor. La Sohatu, judeţul Călăraşi, poţi să te trezeşti că uliţele sunt traversate uneori de băieţi pe bicicletă care strigă, mai în glumă, mai în serios: "Votaţi cu Iulian Dumitrică! Cel mai bun primar!". Şi nu e întâmplător. Fanii actualului primar PNL-ist (candidat USL) întâmpină cu astfel de manifestări un mic alai format cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena condus de Dumitru Grigore, pădurar şi contracandidat din partea Alianţei Popular Creştine (noile "haine" ale PDL-ului în Călăraşi, alături de UNPR şi PNŢCD).

Olimpiada promisiunilor trăsnite, faza pe locale

Campania electorală este pentru mulţi un prilej de a-şi lăsa imaginaţia să zburde în voie, cu rezultate din domeniul comicului involuntar. Irinel Columbeanu, în timpul liber candidat independent la Primăria Capitalei, intenţionează să valorifice potenţialul turistic al Bucureştiului dând liber la fumat. "(...) Cred că ar fi şi o dovadă de nediscriminare între partea de populaţie care fumează şi cea care nu fumează. Ştiu că fumatul nu este sănătos, dar este destul de util", a explicat Columbeanu. În comuna ilfoveană Moara Vlăsiei, candidata PDL, Magdalena Petre, promite o organizarea unei curse de Formula 1, în timp ce candidatul independent Nicolae Paraschiv vrea să facă teren de cricket şi să plaseze Moara Vlăsiei pe hărţile internaţionale alături de Londra.

DE CE NE MOR COPIII CU ZILE: spitale fără pediatri şi reguli călcate în picioare

Nu doar în ţări de mâna a treia, ci şi în România, copiii mor pe capete din cauza sărăciei şi a sistemului medical defect. După marele exod, sunt spitale care funcţionează cu un singur pediatru. În faţa Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, sunt parcate maşini cu numere din toată ţara. Situaţia e trasă la indigo la mai toate unităţile: mulţi părinţi îşi aduc în Capitală copiii după ce trec prin experienţe cutremurătoare în spitalele din provincie. "Toate aceste lucruri se întâmplă nu din lipsa dotărilor, pentru că echipamente am mai reuşit să strângem, ci din lipsa medicilor neonatologi şi asistentelor, care au plecat. În al doilea rând, este vorba de o gravă lipsă de instruire a gravidelor, care nu merg la control şi muncesc la fel de mult. Cele de la oraş stau 12 ore la serviciu, iar cele de la ţară muncesc la câmp. Şi aşa ajung să nască prematuri care au nevoie de îngrijiri speciale", atrage atenţia Silvia Stoicescu, medic neonatolog la Maternitatea Polizu.

Remus Cernea. Atârnătorul verzuliu al "copilotului" Ponta

A dezvăluit că e heterosexual şi că are o relaţie. N-are timp de însurătoare. Are treabă la Guvern. Cine are nevoie de el? Are plete, e rocker, nu crede în Dumnezeu şi la 30 şi ceva de ani a candidat la prezidenţiale. Unii l-au făcut satanist, alţii au zis că-i pederast. N-a muncit ca angajat o singură zi. S-a făcut din facultate preşedinte de oengeu sau de partid. S-a declarat împotriva icoanelor în şcoli şi a construirii Catedralei Neamului cu bani publici. A militat pe faţă pentru drepturile homosexualilor, dar afirmă că e heterosexual. Deşi e o prezenţă constantă în media nimeni nu l-a imortalizat vreodată cu vreo fată la braţ. Se declară de culoare politică "verde", fără să fie legionar. Dar ecologiştii s-au lepădat de el repede! Trage speranţă la o leafă de parlamentar. N-a putut să parvină de unul singur şi s-a aliat cu useleu'. Îl cheamă Remus Cernea şi, de două zile ,e consilier de stat la Guvern. O slugă verzulie a lui Victor Ponta!

Un Egipt islamist, coşmarul Primăverii Arabe

Criteriul de guvernare la Cairo pare să devină religia, cu un parlament deja dominat de forţe islamiste şi un viitor preşedinte cu o orientare, probabil, similară. Candidatul Frăţiei Musulmane, cel mai mare partid din Egipt şi cu o agendă pronunţat islamistă, s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidenţiale desfăşurate miercuri şi joi, primul astfel de scrutin liber organizat în ultimii 60 de ani în ţara din nord-estul Africii. Mohammed Mursi va fi însă nevoit să se confrunte în turul doi cu Ahmed Shafiq, ultimul premier din regimul lui Hosni Mubarak, înlăturat în februarie 2011, a anunţat Frăţia Musulmană, potrivit unor estimări proprii. Rezultatele finale vor fi însă publicate abia marţi. Deşi poziţia secundă este în continuare disputată, primul loc ocupat de candidatul Frăţiei Musulmane pare să fie o certitudine. Pentru locul doi lupta nu este încheiată pentru islamistul moderat Abdel Moneim Aboul Foutouh, fostul secretar general al Ligii Arabe, Amr Moussa, şi un reprezentant al stângii, Hamdeen Sabahy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb