REVISTA PRESEI 26.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 mai 2014

ADEVARUL

Rezultate europarlamentare 2014: PSD a trecut de 40%. PNL nu îl salvează pe Crin de la demisie

La alegerile europarlamentare de ieri au fost aşteptaţi la urne peste 18 milioane de români. Potrivit primelor rezultate exit-poll, PSD a trecut de 40% în toate estimările, în timp ce PNL nu a reuşit să obţină scorul de 20% care i-ar fi asigurat lui Crin Antonescu, în continuare, funcţia de preşedinte al formaţiunii. Potrivit unor rezultate preliminare ale exit-poll-ului date publicităţii de Antena 3, la ora 20.30 PSD se afla în frunte, cu 42,4%, urmat de PNL (13,3%), PDL (11,5%), PMP (6,3%), UDMR (6,2%). Independentul Mircea Diaconu a întrecut PPDD, Forţa Civică şi PRM şi, potrivit datelor furnizate de Operations Research, obţinuse 4,3%. Crin Antonescu a respins ferm oferta PSD de a reveni la guvernare. "Numărătoarea nu s-a terminat, aşteptăm cu toţii rezultatele finale. Atunci voi face comentarii. Indiferent de rezultatul acestor alegeri, vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii României că PNL îşi va respecta demnitatea, principiile. PNL nu ia mită.", a spus Antonescu.

Cum au primit partidele primele rezultate exit-poll: modestie la PSD, jale în PNL

Primele rezultate exit-poll date publicităţii la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, au fost aşteptate cu sufletul la gură de liderii partidelor. În timp ce social-democraţii s-au arătat mulţumiţi de scorul de peste 40% pe care l-au obţinut, liberalii au refuzat să comenteze. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, însă, pentru luni Biroul Politic al formaţiunii. Premierul Victor Ponta a afişat o bucurie modestă la aflarea rezultatelor exit-poll şi, flancat de liderii PC şi UNPR, a transmis un mesaj tentant către liberali: i-a invitat la guvernare. Deputatul PMP Elena Udrea, vârful de lance al PMP, Elena Băsescu, fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu, candidaţii PMP la alegerile europarlamentare au aşteptat toată ziua cu sufletul la gură rezultatele parţiale ale alegerilor. În faţa unui scor zdrobitor estimat al alianţei de la guvernare şi a unui procent sub 20% al PNL, liderii PMP cer coagularea forţelor de dreapta şi aşteaptă demisia preşedintelui PNL Crin Antonescu.

Alegeri în Ucraina: Petro Poroşenko este noul preşedinte ucrainean. Cine este miliardarul şi de ce vorbeşte română

Petro Poroşenko, miliardarul ucrainean născut într-un oraş care a aparţinut cândva României, este noul preşedinte al Ucrainei. Acesta a câştigat din primul tur, cu o victorie semnificativă în faţa fostului premier Iulia Timoşenko. Poroşenko ar fi câştigat detaşat în faţa fostului premier Iulia Timoşenko, câştigând aproximativ 56% dintre voturi, faţă de mai puţin de 13%, cât a reuşit Timoşenko. "Sunt convins că aceste alegeri trebuie să aducă în final pacea în Ucraina, să oprească haosul, să oprească bandiţii din est", a declarat Poroşenko în discursul de celebrare a victoriei. Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. Averea lui este estimată la circa 1,6 miliarde de dolari. Principalii contracandidaţi ai lui Poroşenko au fost Iulia Timoşenko şi pro-rusul Serghei Tighipko. Petro Oleksiovici Poroşenko s-a născut pe 26 septembrie 1965 în oraşul Bolgrad din regiunea ucraineană cu acelaşi nume. Oraşul se află la şapte kilometri de graniţa cu România şi chiar a aparţinut României între 1918 şi 1944.

Europarlamentare 2014: UKIP pe primul loc la europene, după aflarea rezultatelor în două treimi din regiuni

Ce se schimbă la aceste alegeri europarlamentare? În primul rând, Parlamentul European va avea si mai multă putere. În virtutea Tratatului de la Lisabona, europarlamentarii vor putea să numeasca şeful Comisiei Europene, aproape la fel cum este ales premierul într-o republică parlamentară. În Marea Britanie, pentru prima dată un partid rebel are şansa reală să câştige în faţa conservatorilor şi laburiştilor. După aflarea rezultatelor în opt din cele 12 regiuni electorale, partidul UKIP ar urma să aibă scorul istoric de 29%, obţinând astfel 18 mandate, mai mult decât conservatorii (13) şi laburiştii (13). Partidul Popular European (PPE) ar urma să câştige alegerile europene de duminică, potrivit unei estimări a PE. Astfel, conservatorii conduc cu 28,10%, ceea ce ar însemna că vor primi 211 de mandate, urmaţi de socialişti (193), liberali (74 de mandate), verzii (58 de mandate), extremă stângă (47 de mandate), independenţi (40 de mandate), conservatori şi reformişti (39 de mandate), Europa Democraţiei şi Libertăţi (33 mandate). Alte 56 de mandate sunt alocate altor partide mai mici.

Papa Francisc la Betleem, îmbrăţisat de liderul palestinian Mahmoud Abbas: "A venit momentul să încetaţi conflictul"

Suveranul Pontif şi-a început vizita în Ţara Sfântă cu o primire fastuoasă la Betleem, oraş-simbol al creştinătăţii situat în Teritoriile Palestiniene. Papa Francisc a fost primit de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care l-a îmbrăţişat pe liderul Bisericii Catolice. n timpul vizitei sale la locul naşterii lui Iisus Hristos, Papa Francisc a făcut o oprire neaşteptată la zidul de separare construită de Israel în Cisiordania, după ce liderul palestinian a discutat în timpul întrevederii, despre "zidul hidos pe care Israelul l-a construit pe pământul nostru". Papa l-a catalogat pe liderul palestinian drept "un om al păcii şi un pacificator". După cum era aşteptat, Suveranul Pontif a făcut apel la încetarea ostilităţilor dintre israelieni şi palestinieni, afirmând pe un ton ferm că este timpul unei soluţii de pace şi ambele părţi trebuie să facă sacrificii în acest sens.

CAPITAL

Impozitul pe construcţii: cea mai recentă durere de cap a contribuabilului

Data de 26 mai 2014 reprezintă termenul până la care trebuie declarat impozitul pe construcţii, introdus de la 1 ianuarie 2014. Tot până la această dată trebuie plătită prima rată a impozitului. Deşi normele de aplicare au fost aprobate, modul de aplicare a impozitului rămâne ambiguu. Pe scurt, impozitul pe construcţii se aplică asupra construcţiilor prevăzute în grupa 1 "Construcţii" din Catalogul aprobat prin HG nr. 2.139/2004, baza impozabilă fiind valoarea acestora înregistrată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor. Legea prevede şi elementele care trebuie scăzute la determinarea acestei baze (de ex. valoarea clădirilor şi valoarea lucrărilor de modificare efectuate de locatari asupra clădirilor închiriate, pentru care se datorează impozit pe clădiri, valoarea lucrărilor de modificare pentru construcţiile aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale (UAT).

Ce se va alege, în final, de mallul din buricul Bucureştilor

Cocor Department Store propune, din această toamnă, un model de business diferit de centrele comerciale ale momentului. Nu haute couture, ci "alternative fashion". Cocorul de azi nu mai seamănă cu cel de la care actorul Florin Piersic îşi cumpăra eşarfe pe vremuri. Dar nici cu cel anunţat iniţial că va deveni, după o renovare care a costat peste 24 mil. euro: un mall de lux precum deja iconicele Saks (New York), Harrods (Londra) sau Lafayette (Paris). După ce s-a vorbit inclusiv despre o repoziţionare pe segmentul low şi de mijloc, până la urmă va ieşi cu totul altceva: Cocorul urmează să devină un "pol pentru tot ce se cheamă modă alternativă şi design. Vom extinde Galeria Designerilor Români, unul din atuurile principale ale proiectului, pe două etaje (...). Acum, nu suntem pe lista celor care obişnuiesc să facă astfel de cumpărături şi vrem să fim", explică Sebastian Mahu, şeful departamentului de Property Management din cadrul DTZ Echinox, care administrează centrul comercial. În plus, "aducem noi atracţii pe ultimul palier - cinematograf, un spaţiu de divertisment, o sală de fitness - care să ne asigure traficul pe verticală.

CURENTUL

Intelegere secreta Beijing-Phenian in criza nucleara nord-coreeana

Condamnat de propria politica, agresiva si rigida, la o izolare internationala crescanda si la dificultati economice si sociale cronice, regimul din Coreea de Nord este pe punctul de a-si pierde ultimul - si cel mai important aliat (de fapt, protector) : R.P.Chineza. Divergentele dintre cele doua parti sunt tot mai greu de mascat. O recenta indiscretie provenita din cercurile unei delegatii a Phenianului in Europa vorbeste de amanarea, la insistentele Chinei, a testului nuclear proiectat de Coreea de Nord pentru luna aprilie. Phenianul anuntase, in martie, intentia de a efectua un nou test nuclear - al patrulea - in seria jalonata de precedentele experimente din 2006, 2009 si 2013. Noua experienta, aproximeaza expertii, ar viza testarea tehnicilor de miniaturizare a ogivei nucleare si - in premiera - testarea noii filiere de imbogatire a uraniului (pana acum se folosea doar plutoniu). Statele Unite au confirmat ca monitorizeaza pregatirile pentru proiectatul test, care ar urma sa aiba loc la Punggye-ri, zona consacrata pentru experimente nucleare din apropierea granitei cu China.

Motiunea de cenzura impotriva guvernului Ponta, dezbatuta azi

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate şi votează luni moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii". Dezbaterile vor începe la ora 16,00. Moţiunea a fost prezentată joi în plenul comun, iar textul acesteia a fost iniţiat de parlamentarii PNL şi semnat de 214 senatori şi deputaţi, dintre care 140 ai PNL, restul fiind afiliaţi PDL, Forţa Civică, PP-DD şi un senator independent. Actualul Executiv condus de Victor Ponta duce România în orizontul "întunecat şi corupt" din perioada 2001-2004, dar şi în perioada de dinainte de 1989, când partidul unic acaparase întreaga ţară, se arată în textul moţiunii de cenzură. PNL arată că premierul a evitat să se pronunţe ferm împotriva practicilor Rusiei şi a evitat orice întâlnire cu trimişi americani de rang înalt la Bucureşti. În opinia acestora, deşi este un premier tânăr, prin atacurile sale publice virulente la adresa statului de drept, lui Victor Ponta i s-ar potrivi mai bine statutul unui premier comunist,

CURIERUL NATIONAL

Populaţia nu scapă de scumpirea gazului

Următoarea creştere va avea loc la data de 1 iulie, când preţul unui MWh va fi de 53,3 lei, de la 1 octombrie 2015 preţul fiind stabilit la 64,1 lei/MWh. Consumatorii noncasnici au obţinut însă o derogare, până la data de 1 martie 2015, termen până la care vor trebui să-şi aleagă furnizorul. Până atunci ANRE va trebui să avizeze două structuri de amestec distincte - intern şi de import - atât pentru clienţii noncasnici, cât şi pentru cei casnici şi producătorii de energie termică. Consumatorii casnici vor plăti mai mult pe gazul natural de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare a preţurilor, chiar dacă Departamentul pentru Energie a decis să dea un răgaz de aproape un an firmelor care nu şi-au ales încă furnizorul.

Judecătoarea Rovenţa, ilegalităţi şi în CFR Mesagerie?

Condamnat deja la 10 ani de închisoare pentru devalizarea companiei, Hassan Awdi cere DNA şi TMB să verifice dacă nu cumva aceasta l-a favorizat pe administratorul judiciar. Reprezentantul EuroInsol spune că toate procedurile derulate de firma sa au fost şi sunt transparente şi că vânzarea activelor s-a făcut numai prin licitaţie publică. Judecătoarea Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti, deja cercetată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în legătură cu mai multe dosare de insolvenţă, este acuzată de Hassan Awdi, fost patron al Rodipet (actuala Network Press Concept) şi al CFR Mesagerie, că nu ar fi respectat Legea insolvenţei în cazul falimentului CFR Mesagerie.

Apple a pierdut "titlul" de cel mai valoros brand din lume

După trei ani consecutivi în care Apple a deţinut supremaţia, anul acesta, valoarea brandului a scăzut cu 20%, la 148 miliarde dolari. Există o percepţie din ce în ce mai răspândită că Apple nu îşi mai actualizează tehnologia pentru consumatori, susţinută şi de lipsa lansărilor de produse cu adevărat noi . Google a reuşit în acest an să redevină cel mai valoros brand din lume, cu o valoare estimată de 158 miliarde dolari, în creştere cu 40%.

Cupa Mondială nu va aduce suficiente beneficii economiei Braziliei

Găzduirea Cupei Mondiale de Fotbal ar oferi un impuls mic pentru Brazilia, dar acesta nu va fi suficient pentru a stabiliza economia actuală a ţării. Brazilia se va confrunta cu o situaţie similară în 2016, atunci când Rio de Janeiro va găzdui Jocurile Olimpice. Odată ce a fost denumită una dintre cele mai strălucite economii emergente, Brazilia a văzut cum creşterea sa economică în ultimele trimestre "o ia la vale de pe o stâncă", timp în care probleme pe termen lung au ieşit ca nişte "bule de aer" la suprafaţă. Muncitorii săi sunt neproductivi, cheltuielile de infrastructură sunt în întârziere, iar protecţionismul rămâne în continuare în vogă. Inflaţia ridicată a forţat Banca Centrală să crească de mai multe ori ratele, iar rating-ul de ţară a fost redus, în luna martie, de Standard&Poor la o treaptă mai sus de junk. Bovespa, indicele bursier al Braziliei, a scăzut mai mult de 7% în ultimul an, în cădere mai rapidă decât piaţa emergentă de referinţă, notează CNN.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu: Prin votul de ieri, PSD a primit mandat să continue Coruperea României!

Aşa cum profeţeau sondajele de opinie, PSD a obţinut un scor istoric. După un an şi ceva de teleguvernare, după ruperea USL, după anchetarea baronilor locali, Partidul-Stat a cîştigat detaşat scrutinul din 25 mai 2014. Pentru actuala conducere a PSD, scorul obţinut sună ca o confirmare indubitabilă a politicii de pînă acum. Aşadar, convins de acest scor, PSD va continua cu brio: PSD-izarea României. Jefuirea României. Teleguvernarea. Să dea cu tifla Occidentului. Convins de acest scor, Victor Ponta va continua: Să mintă, ba chiar să mintă şi mai pe faţă, deoarece şi-a dat seama că romînilor le place să fie minţiţi. Să pună la îndoială Justiţia, deoarece şi-a dat seama că pe români îi doare-n cot de statul de drept. Să-i apere pe corupţi, pe Penali, pe ciocoi, deoarece şi-a dat seama că românii vor să fie călăriţi de îmbogăţiţii prin corupţie. N.B: Şi-n tot acest timp, Partidele de Opoziţie şi presa independentă vor invoca de dimineaţă pînă seară Mesajul american împotriva corupţiei. Aferim!

Care este starea de SĂNĂTATE a persoanelor care citesc publicaţiile print sau ONLINE

Persoanele avide de informaţii şi care citesc cu nesaţ publicaţiile print sau online se bucură de o stare mult mai bună de sănătate, şi chiar de o viaţă mai lungă, potrivit studiului întocmit de către specialiştii italieni. Cercetarea a fost efectuată nu demult de către cercetătorii de la Universitatea Catolică din Roma, după cum nota Daily Mail. Rezultatele lor arată că persoanele care au o legătură de durată cu informaţiile mass-media (ziare, reviste, televizor sau Internet) au şi o dietă mai sănătoasă, decât persoanele care se informează mai puţin. Pe durata studiului realizat pe un eşantion de peste 1.000 de adulţi, cercetătorii au analizat legătura între gradul de expunere a subiecţilor respectivi la informaţie şi obiceiurile alimentare ale acestora.

Cum poti sa jefuiesti o banca

William Black, un fost bancher, a explicat în cadrul unei conferinţe TED modul în care poate fi adusă în pragul falimentului o bancă. Fostul bancher a avut ocazia să vadă din prima linie modul în care băncile acordau "împrumuturi mincinoase", care au dus la criza financiară din SUA. După ce a înţeles sistemele bancare, Black a elaborat o reţetă prin care poţi să "jefuieşti" o bancă. "Primul ingredient îl reprezintă creşterile uluitoare. Al doilea: realizarea sau achiziţia unor credite neperformante, la nişte dobânzi sau randamente ridicate. Al treilea pas: folosirea unor pârghii la maximum - ceea ce înseamnă multe datorii în comparaţie cu rentabilitatea. Şi patru: oferirea unor rezerve mici pentru pierderile inevitabile. Dacă urmezi aceşti patru paşi simpli, şi orice bancă garantat va intra în acest joc, se vor întâmpla trei lucruri. În primul rând, banca va raporta profituri record. Preşedintele companiei se va îmbogăti peste noapte datorită compensaţiei pentru rezultate. Iar ulterior, banca va suferi pierderi catastrofice şi se va închide dacă nu va fi salvată.", a explicat William Black.

JURNALUL NATIONAL

EXIT POLL, ora 21 - Alianţa PSD-PC-UNPR, marele câştigător. Mircea Diaconu intră în Parlamentul European

Rezultatele parţiale ale alegerilor europarlamentare, conform sondajului exit-poll efectuat de Operations Research, pentru Antena 3, până la ora 21,00. Alianţa PSD - PC - UNPR 41,4%, PNL 13,4%, PDL 11,7%, UDMR 6,4%, PMP 6,3%, Mircea Diaconu 4,7%, PP-DD 4,2%, Forţa Civică 3,3%, . Conform acestor rezultate parţiale, cele 32 de mandate de europarlamentari se împart astfel: Alianţa PSD - PC - UNPR 16, PNL 6, PDL 5, PMP 2, UDMR 2, Mircea Diaconu 1.

EUROPARLAMENTARE 2014 / Estimări din statele europene. FRANŢA: Scor ISTORIC pentru extrema-dreaptă!

Alegerile europene au adus Franţei pe primul loc în opţiunile electoratului Frontul Naţional, partid de extremă-dreapta, condus de Marine Le Pen, partid care a obţinut un scor istoric, de 25%, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne. Pe locul doi se află UMP, opoziţia de dreapta, cu 20% dintre voturi, în timp ce Partidul Socialist, la putere, suferă o nouă înfrângere extrem de usturătoare, cu mai puţin de 15% dintre voturi obţinute. Frontul Naţional, al lui Marine Le Pen, a beneficiat de lipsa de popularitate record a puterii socialiste, precum şi de divizarea dreptei franceze, dar şi de o creştere a euroscepticismului în rândul francezilor. Preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) din Franţa, Marine Le Pen, a cerut duminică dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul) după ce exit poll-urile au indicat că partidul său, antiimigraţionist şi eurosceptic, a câştigat alegerile din Franţa pentru Parlamentul European, informează Reuters.

Vadim Tudor: PRM solicită organismelor internaţionale anularea alegerilor frauduloase din România

Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, solicită organismelor internaţionale anularea alegerilor europarlamentare din România din cauza 'fraudei electorale'. 'Aceasta este o zi neagră pentru Europa. PRM nu este singurul partid care reclamă uriaşa fraudă electorală: aceleaşi contestaţii vehemente au fost formulate de PNL (membru al ALDE), de PDL şi PNŢCD (membre ale PPE). În această situaţie de o gravitate excepţională, care aruncă în aer fragila construcţie a Europei Unite, PRM solicită: sigilarea de către DNA a tuturor sacilor cu buletine de vot şi analizarea lor, pedepsirea celor care se fac vinovaţi de această fraudă inimaginabilă, făcută cu ştiinţă şi pregătită din vreme şi roagă organismele internaţionale ca, în virtutea tuturor probelor şi evidenţelor existente şi care se vor recolta în zilele următoare, să anuleze rezultatele scandaloase ale acestei mascarade electorale', a declarat Corneliu Vadim Tudor.

Presiuni politice în favoarea lui Adamescu

Premierul Victor Ponta a declarat că s-au făcut presiuni mari asupra sa şi a fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, pentru ca un apropiat al omului de afaceri Dan Adamescu să fie menţinut în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceste presiuni pentru menţinerea în funcţie a lui Daniel Tudor, la acel moment vicepreşedinte ASF pe sectorul asigurărilor, au fost făcute din partea liberalilor, a dezvăluit premierul la Antena 3. Victor Ponta spune că Adamescu de fapt controla de mulţi ani asigurările din România şi avea informaţii că era pe cale de a comite cea mai mare fraudă din istoria ţării. Ponta a adăugat că în cadrul unei şedinţe cu conducerea Băncii Naţionale i-a cerut lui Dan Radu Ruşanu, fostul şef al ASF, să sesizeze Parchetul. Întrebat despre ce fel de presiuni este vorba, Ponta a spus că unele politice. "Evident că erau presiuni politice, că funcţia de şef al ASF a fost negociată politic de noi. Dl Tudor are un grup de colegi liberali care îl susţin foarte tare", a precizat premierul.

NATIONAL

PNL, invins de Mircea Diaconu!

Rezultatele date de exit-poll-uri au confirmat sperantele pesedistilor, care s-au ales cu peste 40%, dar au distrus in schimb increderea in sine a liberalilor, care s-au trezit coborati la 14%. Lovitura este cu atat mai puternica pentru PNL cu cat independentul Mircea Diaconu a reusit sa intre in PE, ba chiar cu 4%, dublul numarului de voturi necesar. Desi a trecut pragul electoral, PMP nu se poate lauda din moment ce, in locul celor 10 procente visate, este cotat cu aproximativ 7%. Surprinzator de bine stau in schimb pedelistii lui Vasile Blaga care, desi repudiati public de Traian Basescu, au reusit un onorabil scor de 12 - 13%, demonstrand astfel ca PDL a devenit un partid care poate sta pe propriile sale picioare.

De ce s-a pus Ponta cu barosul pe peretii biroului din Palatul Victoria!

Deja se stie ca, la romani, orice minune tine trei zile. Insa nici macar atat nu a durat mutarea premierului Victor Ponta din biroul oficial din sediul Guvernului in "buncarele" Ministerului Apararii Nationale. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, cele doar 48 de ore petrecute in refugiul oferit de Mircea Dusa i-au fost suficiente lui Victor Ponta pentru derularea unei operatiuni secrete, efectuate de ofiteri sub acoperire la ordinul sau direct. Este vorba despre un control extrem de amanuntit al biroului personal al sefului Guvernului, cautarea eventualelor microfoane facandu-se inclusiv prin decopertarea peretilor pana la caramida! Dupa care, in acelasi secret, s-a zugravit la loc. Interesant este si faptul ca toata aceasta "renovare" nu a fost asigurata de catre expertii STS sau SPP - structurile statului cu atributii in acest sens -, ci doar de cativa ofiteri in care pemierul a avut maxima incredere.

SRI intra in mafia tiganeasca!

In marile orase retrocedarile ilegale au ajuns o adevarata afacere in familie pentru clanurile tiganesti. Invariabil cercetarile procurorilor anticoruptie au dus la legaturile primejdioase pe care liderii respectivelor grupari de crima organizata le au cu diversi alesi locali. Dar si cu magistrati care nu s-au sfiit sa-i elibereze pe banda rulanta pe unii dintre cei mai fideli clienti ai lor, atunci cand anchetatorii reusisera, totusi, sa-i aduca incatusati in fata instantei. Unele structuri de elita ale Politiei Romane au reusit, in ultima vreme, destructurarea spectaculoasa a mai multor clanuri recunoscute pentru violenta lor extrema. Este vorba de o reusita majora a ofiterilor sub acoperire, ca si a procurorilor cu care au colaborat. Una dintre cele mai avansate anchete este cea cu privire la dimensiunile incredibile la care a ajuns imperiul imobiliar creat de clanul Carpaci din Timisoara. Oras al carui intreg centru a ajuns practic in posesia respectivei familii de romi, procurorii verificand acum implicarea unor angajati ai Primariei, dar si a mai multor notari sau ofiteri care au oferit protectie pentru derularea acestor trazactii imobiliare suspecte.

La TVR se lucreaza pe avarie cu salarii de nababi

Asa cum Antena 3 s-a acoperit de standarde CNN, si TVR tinteste la standardele BBC. Cam asta ar fi targetul, a spus Tanase la prima conferinta din postura de director general interimar. Standarde avem sa dam si la vecini, numai ca nemti, nemti n-am adus, cum remarca, pe vremuri, Arghezi. Nemtii nostri se cheama Mircea Dinescu, Cornel Nistorescu, Florin Iaru, Miruna Munteanu sau Liviu Mihaiu, da, chiar ala. Saptamana trecuta, salariatii TVR au dat publicitatii o lista cu salariile nete ale acestor colaboratori adusi de Stelian Tanase. Dupa 25 de ani, Dinescu se intoarce la TVR ca o mata, cu o aterizare reusita. 6220 de euro pe luna primeste de la TVR1 si 2560 de euro pe luna ridica de la TVR2. Nemaipunand la socoteala ca-si face, pe gratis, reclama la propria-i carciuma. Sau nu-si face? Nistorescu ia si el 2500 de euro, Mihaiu - 1300 de euro pe editie, Miruna Munteanu, 6000 lei.

PUTEREA

Momeala Elena Udrea sau şahul politic al preşedintelui Băsescu

Apariţie siropoasă acum 10 ani în politica de pe malurile Dâmboviţei, între timp a divorţat, a slăbit şi arată ca la 25 de ani pe afişele PMP, în blugi şi bretonată. Pentru popor s-a remarcat prin poşetele Vuitton, rochiţele mulate şi pantalonii strâmţi, prin sânii generoşi expatriaţi în minusculele costume de baie şi prin cancanuri mai mult sau mai puţin politice, de cele mai multe ori insinuante. A fost soţia lui Cocoş, acum a rămas doar eleva lui Băsescu. Pentru presă a fost, este şi va fi o femeie debordantă, oricând dispusă la dialog, indiferent de teme. Lansată de PNL pe firmament, a ajuns mai întâi la Consiliul General al Capitalei şi apoi în oastea lui Băsescu la Cotroceni, unde a plasat-o Tăriceanu ca să-şi asigure succesul unor cazuri "grele" gen Patriciu. A subestimat-o. Ea a ajuns un politician de marcă în barca PDL alături de Boc, Videanu şi Berceanu, iar acum a devenit vioara-ntâi la PMP. Udrea. Elena Udrea.

Ruşanu, Carabulea şi Mârzac cer arest la domiciliu

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, află astăzi dacă vor beneficia sau nu de arest la domiciliu în Dosarul "Carpatica". Instanţa supremă judecă astăzi contestaţiile celor trei formulate împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a menţinut măsura arestării preventive, respingându-le cererile de înlocuire a acestei măsuri cu cea a arestului la domiciliu.

ROMANIA LIBERA

Dilema dreptei: Se uneşte sau riscă 10 ani pe tuşă

Alegerile pentru Parlamentul European, desfăşurate ieri, au avut un câştigător clar - PSD. Miza alegerilor depăşeşte însă scrutinul pentru PE, putând influenţa formarea unei alianţe de dreapta, care să se opună PSD-ului la prezidenţiale. Chiar dacă învingătorul ale­gerilor de ieri era cunoscut, pe parcursul zilei au persistat o serie de semne de întrebare. Acestea vizau proporţia victoriei PSD şi scorurile locurilor doi şi trei, disputate de PNL şi PDL, care ar putea antrena răsturnări post-electorale.

BEC: Ora 21.00: Prezenţa la vot a fost de 32,16%

Prezenţa la vot, la nivel naţional, a fost, până la ora 21.00, la închiderea urnelor, de 32,16%, din care 28,69% în mediul urban şi 36,88% în rural, a anunţat BEC. ORA 20.30. Prezenţa la vot, la nivel naţional, era, la ora 19.00, era de 26,52%, a anunţat Marian Mihuleţ. Cea mai ridicată prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele: Olt, Ilfov, Mehedinţi, Dâmboviţa, Dolj, iar cea mai scăzută prezenţă a fost în judeţele Maramureş, Ialomiţa, Tulcea, Timiş şi Brăila. În Bucureşti, prezenţa la vot, la 16.00, a fost de 16,36%.

Spre o coaliţie europeană dreapta-stânga

Din scrutinele şi sondajele realizate pentru alegerile europene de ieri rezultă că nici Partidul Popular şi nici Partidul Socialist nu vor putea forma singure o majoritate în viitorul Legislativul comunitar, ceea ce împinge guvernarea europeană spre o mare coaliţie dreapta-stânga, după model german. Sondajele publicate săptămâna trecută arătau că popularii vor ieşi în frunte, dar numai cu un număr mic de mandate, 16 sau 17 faţă de socialişti. Rezultatul nu permite altă soluţie în afara unei mari coaliţii pentru că, deşi extrema stângă şi-ar putea dubla numărul de mandate, tot nu le va fi suficient socialiştilor (chiar dacă ar dori acest lucru) să formeze o majoritate cu stânga comunistă şi liberalii. La fel, popularii, dacă vor încerca să formeze o alianţă cu liberalii şi cu Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor, condusă de conservatorii britanici şi cei polonezi, nu vor avea suficiente mandate pentru o majoritate, în principal din cauza ascensiunii populiştilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari 20 de jucători din economie au afaceri de 30 miliarde de euro pe an

Cele mai mari 20 de companii din economia românească deţin 12% din cifra de afaceri a tuturor companiilor, care se ridică anual la circa 250 mld. euro, iar topul este dominat de societăţi active în industria energetică. Astfel, 11 din cei mai mari 20 de jucători provin din industria de petrol, gaze sau electricitate. Acest top este obţinut pe baza datelor din "Anu­arul de business al României - Cei mai mari jucători din economie 2014", realizat pentru al nouălea an consecutiv de ZF. Anuarul de business, prima iniţiativă de acest gen din presa de business locală, va fi lansat marţi în cadrul evenimentului "Cei mai mari jucători din economie 2014", care va avea loc începând cu ora 9.00 la hotelul Radisson Blu din Capitală. Anul 2013 a fost marcat de "detronarea" OMV Petrom în topul celor mai mari companii din economia românească în funcţie de cifra de afaceri de către Automobile Dacia, cel mai mare producător local de automobile.

Continental angajează încă 1.500 de oameni. Jumătate vor fi ingineri pentru un centru de cercetare de la Sibiu

Grupul german Continental, care după investiţii de 830 mil. euro a ajuns să deţină în România şapte fabrici de componente auto şi trei centre de dezvoltare cu un total de circa 13.000 de angajaţi, a majorat numărul salariaţilor care vor fi recrutaţi anul acesta de la 1.000 la 1.500, iar aproximativ jumătate dintre aceştia vor merge către noul centru de cercetare şi dezvoltare al companiei de la Sibiu. "Continental Sibiu va fi cel mai mare angajator din regiune. La nivel de Sibiu vom ajunge în perioada următoare la peste 4.000 de angajaţi faţă de 2.800 în prezent. Dintre aceştia 1.500 vor fi ingineri, inclusiv cei 800 deja existenţi", a spus Lăcrămioara Dărăban, manager resurse umane în cadrul Continental Automotive Systems Sibiu. În zece ani, divizia de la Sibiu a companiei a crescut de la 30 la 2.800 de angajaţi, dintre care 800 sunt ingineri.

Încrederea analiştilor este la maxime istorice

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la un nou maxim istoric, pe fondul aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în peri­oada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ajuns în aprilie la valoarea de 61,6 după ce în martie nivelul a fost 54,5, potrivit informaţiilor transmise de CFA România. Încrederea analiştilor a revenit pe o pantă ascendentă începând cu luna martie, după ce în primele două luni ale anului domnea încă pesimismul. Şi prognozele privind creşterea economică s-au îm­bunătăţit. Dacă la începutul anului analiştii din bănci anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB faţă de 2013, spre 2,3%, acum estimările economiştilor privind avansul economiei pentru întregul an 2014 sunt cuprinse între 2 şi 3,5%.

Bursa de la Bucureşti se uită de pe margine la raliul pieţelor mature

Indicele bursier american S&P 500 a spart pragul de 1.900 de puncte în şedinţa de vineri 23 mai, cel mai mare nivel atins vreodată, iar bursa germană este la maxime istorice, însă exuberanţa de pe bursele mature nu se vede la Bucureşti, unde indicele BET are un minus de 40% faţă de maximele din vara anului 2007. Deşi au avut un început de an slab, bursele mature din Vest au făcut spectacol în ultimele zile, continuând raliul de anul trecut cu noi maxime. Indicele bursier S&P 500, al celor mai mari 500 de companii americane listate, a închis şedinţa de vineri la 1.900,53 de puncte, în creştere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă şi cu 3,7% faţă de începutul anului, susţinut de anunţul că achiziţiile de noi case au crescut în luna aprilie în SUA.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb