REVISTA PRESEI 26.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 august 2016

ADEVARUL

Raiffeisen Bank dă în judecată România la ICSID

Raiffeisen Bank dă în judecată statul român la nivel internaţional, banca austriacă demarând procedurile pentru acţionarea în instanţă a României la ICSID, tribunalul de pe lângă Banca Mondială, din cauza legii privind darea în plată. Banca a notificat deja Ministerul Finanţelor în privinţa procedurii de arbitraj, acesta fiind un pas procedural care trebuie îndeplinit obligatoriu în disputa cu statul român. "Ministerul Finanţelor Publice confirmă primirea scrisorii trimise de Raiffeisen Bank Internaţional. Solicitarea băncii este deja în analiza experţilor din cadrul ministerului", arată instituţia, potrivit Hotnews.ro. Ministerul se va consulta cu iniţiatorul legii, respectiv deputatul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea, dar şi cu Banca Naţională a României (BNR).

Ponta l-a turnat din greşeală pe Tăriceanu la DNA: "L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la el"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi fostul premier al României, Victor Ponta. Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul. Mărturia sa era în dosarul în care mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul "Evenimentului Zilei", Dan Andronic, şi fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moştenite de "prinţul" Paul Al României (Lambrino).

Putin a pus din nou armata în alertă şi a ordonat exerciţii militare inclusiv în Crimeea şi la frontiera cu Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat joi vaste manevre militare în mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv în cea care include Crimeea şi zona de frontieră cu Ucraina, plasând avioane, trupe aeropurtate şi Flota rusă a Nordului în stare de alertă maximă. Exerciţiile vizează testarea gradului de pregătire pentru luptă a unităţilor vizate şi vor dura până pe 31 august. Putin a dat ordin să fie efectuată o inspecţie inopinată în scopul verificării pregătirii de luptă a forţelor armate în trei din cele patru districte militare ale Federaţiei Ruse - Sud, Vest şi Centru - precum şi în cadrul Flotei ruse a Nordului şi al comandamentelor Forţelor aeriene şi trupelor aeropurtate, indicat agenţia de presă RIA Novosti, citând o declaraţie făcută de ministrul apărării, generalul Serghei Şoigu.

Groapa de gunoi construită în vârf de munte

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, construită în proporţie de 99,7%, în care s-au investit peste 27 de milioane de lei ar putea fi terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect. Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, comuna Pojorâta, construită în vârf de munte, în inima Bucovinei, este una dintre cele mai mari aberaţii realizate în România din bani europeni. La data de 25 ianuarie 2013, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor (PSD), a semnat un contract în valoare de 6,3 milioane de euro fără TVA pentru amenajarea gropii ecologice de gunoi de la Pojorâta. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi.

De ce e imposibil să mai avem alegeri parlamentare în noiembrie

Liderii PSD insistă ca alegerile parlamentare să fie programate în data de 4 decembrie, pentru a-şi crea un avantaj faţă de PNL, mizând pe faptul că votanţii dreptei se află în minivacanţa de 1 decembrie. De partea cealaltă, partidele de dreapta s-au coalizat şi vor alegeri în 11 Decembrie. "Gata, 27 noiembrie s-a dus. Nu se mai poate. Potrivit Legii electorale, Guvernul trebuie să anunţe data alegerilor cu 90 de zile înainte, termen care expiră în acest weekend", a declarat pentru "Adevărul" deputatul PSD Florin Iordache. Dacă alegerile ar fi avut loc pe 27 noiembrie, termenul-limită la care Klaus Iohannis ar fi trebuit să convoace noul Parlament era 17 decembrie. Or, actualul Parlament îşi încheie mandatul abia pe 19 decembrie, deci am fi fost în situaţia în care s-ar fi suprapus două Legislative.

Lupul, paznic la oi! Ţarul CFR, escroc dovedit, a fost numit şef la ADP Sector 1

Fostul director al CFR Călători, Alexandru Noapteş, căruia în decembrie 2014 instanţa supremă i-a confiscat 1,4 milioane de euro, bani pe care nu i-a putut justifica, a fost numit director adjunct al Administraţiei Domeniului Public din Sectorul 1 al Capitalei. Decizia a fost luată de edilul PSD Daniel Tudorache, după ce a demis fosta conducere a ADP, potrivit Digi 24. Noapteş va gestiona un buget de peste 80 de milioane de euro anual. Pe site-ul Administraţiei Domeniului Public al Sectorului 1, Alexandru Noapteş este trecut ca director-adjunct, iar director general este Marian Marinescu, proaspăt numit şi el. Noul şef al ADP Sector 1 a declarat pentru Digi24 că va modifica organigrama instituţiei, astfel încât Alexandru Noapteş să aibă în subordine toate direcţiile importante.

Arabii au pus ochii pe oile româneşti

Ahmad Khalaf, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Golful Persic a venit la Botoşani pentru a vedea oile româneşti. Ţările arabe în general sunt interesate de exporturi masive de ovine din România. Karakulul de Botoşani în special este o delicatesă râvnită de arabi. Joi dimineaţă la Staţiunea de Cercetare în domniul ovinelor şi caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani, a sosit Ahmad Khalaf, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din industria alimentară a Golfului Persic. Acesta a fost trimis de Guvernul din Qatar pentru a prospecta piaţa ovinelor din România dar în special din nordul Moldovei, cu precădere Botoşaniul,Suceava, Neamţi şi Iaşi. Afaceristul arab este interesat de exporturi masive, de peste 50.000 de capete, în ţările arabe, cu ovine din nordul Moldovei. Ahmed Khalaf a fost însoţit de ambasadorul României în Qatar, Cristian Tudor.

Mircea Tudor, urmărit penal, va asigura paza Senatului cu echipamente antitero

Senatul a achiziţionat, la preţul de 501.120 lei cu TV inclus, trei echipamente de control tehnic antitero, alcătuite din aparat de scanare cu raze X şi poartă detectoare de metal. Firma care va furniza echipamentul de protecţie al demnitarilor este MB Telecom Ltd SRL, condusă de Mircea Tudor, recent inculpat de DNA pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă, arată DIGI24. Achiziţia nu a fost făcută în urma unei licitaţii publice, ci a unei cereri de ofertă online, iar firma lui Mircea Tudor ar fi oferit aparatura la preţul cel mai scăzut.

Germania şi-ar putea retrage avioanele de la Incirlik, Rusia ar putea să-i ia locul

Armata germană se pregăteşte pentru posibila retragere a şase avioane militare de recunoaştere Tornado de la baza aeriană Incirlik, din Turcia, pentru că Ankara nu le permite parlamentarilor germani să viziteze centrul, scrie joi Der Spiegel.Pe de altă parte, un oficial rus a declarat că Ankara analizează posibilitatea de a oferi Moscovei acces la această bază. Bundeswehr (armata germană) analizează în prezent dacă poate muta în Iordania sau Cipru muta avioanele, inclusiv pe cele de realimentare, ce susţin raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite vizând ţinte ale organizaţiei teroriste Stat Islamic. Surse militare citate sub acoperirea anonimatului afirmă că o astfel de măsură ar întrerupe zborurile de recunoaştere timp ce cel puţin două luni, notează Reuters, citat de news.ro.

Autorităţile chineze au închis 700 de uzine pentru a nu polua aerul liderilor G20

700 de uzine din apropierea oraşului Hangyhou, unde se va desfăşura reuniunea G20, au fost închise pentru a nu polua aerul. Scopul este acela de a purifica aerul pentru liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii, ce se vor întâlni, la începutul lunii, în China. Printre unităţile închise se numără uzine de producere a cimentului, oţelului, hârtiei, dar şi rafinării şi centrale electrice pe bază de cărbune. Decizia va fi în vigoare până la încheierea reuniunii G20. Conducerile acestor fabricilor şi economiştii susţin că acest lucru va duce la scăderea producţiei şi exportului. Măsurile luate de oficialilii chinezi urmăresc să stopeze poluarea şi să cureţe aerul până la începerea summitului.

BANCHERUL

Ritmul de creştere al creditelor in lei a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul an

Ritmul de creştere al creditelor in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor a scăzut in iulie la cel mai scăzut nivel din ultimul an, pe fondul epuizării plafoanelor de garanţii pentru creditele Prima Casă, creşterea avansului la creditele imobiliare standard din cauza legii privind darea in plata, precum si a reducerii volumelor de finanţări pentru firme. Conform statisticilor privind indicatorii monetari publicaţi de BNR, soldul creditelor in lei a avansat in iulie, faţă de luna precedenta, cu doar 0,5%, echivalentul a 560 milioane lei, la un total de 11,9 miliarde lei, faţă de un ritm lunar de 1,2% in iunie si 0,9% in iulie 2015. Ritmul anual de creştere al soldului creditelor in lei a scăzut astfel la 15,7%, cel mai scăzut nivel din august 2015, când era de 15%.

CURENTUL

Reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări

Poliţiştii din Suceava au ridicat aproape 130.000 de ţigări de contrabandă, care erau transportate într-un compartiment artizanal confecţionat, în portbagajul unui autoturism. ţigările au fost confiscate, autoturismul a fost indisponibilizat, iar cei doi bărbaţi care le deţineau au fost reţinuţi. La data de 24 august a.c., poliţiştii de la Poliţia Municipiului Vatra Dornei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în străinătate, condus de un bărbat, de 24 de ani, în care se afla ca pasager un alt bărbat, de 28 de ani, ambii din judeţul Mehedinţi. În urma controlului, în portbagajul autoturismului şi într-un compartiment artizanal confecţionat, poliţiştii au identificat 129.520 de ţigări netimbrate, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente legale de provenienţă.

CURIERUL NATIONAL

Cum vrea ASF să protejeze posesorii de RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat un proiect de Ghid de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA şi CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii şi produse de asigurare, ghid care urmează să se aplice tuturor asigurătorilor, în cazul în care acesta va intra în vigoare în forma actuală. Potrivit documentului, postat spre dezbatere publică pe site-ul ASF, societăţile de asigurare trebuie să dispună de personal specializat, propriu sau mandatat, cu pregătire profesională corespunzătoare şi instruit periodic, care să respecte termenul legal de efectuare a constatărilor de maximum 5 zile lucrătoare şi a reconstatărilor în regim rapid, de maximum 3 zile, în toate cazurile de daună avizate. Printre altele, asigurătorii nu mai pot să oblige păgubiţii să repare maşina doar la unităţile agreate de asigurători

SUA confirmă loviturile aeriene din Siria în sprijinul armatei turce

Pentagonul a recunoscut oficial că avioane americane au intrat în luptă sprijinind ofensiva terestră a armatei turce împotriva Statului islamic (ISIS) în Siria. Concret, avioane A-10 Thunderbolt II şi F-16 au "efectuat lovituri aeriene" în Jarabulus, oraş pe malul râului Eufrat. Surse confidenţiale au precizat că "nu există forţe SUA în teren". Un oficial american a mai declarat că SUA a avut cunoştinţă de planul turcilor şi că dronele de supraveghere ale SUA au fost folosite pentru a furniza informaţii din zonă. Turcia a trimis joi dimineaţă noi tancuri în Siria, a două zi după o ofensivă în forţă în urma căreia rebelii sirieni sprijiniţi de turci au reuşit să recâştige localitatea Jarabulus din mâinile jihadiştilor Stat Islamic, în apropierea frontierei, a transmis un jurnalist AFP.

Transgaz îşi deschide filială la Chişinău

SNTGN Transgaz SA şi VestMoldtransgaz, compania petrolieră de stat a Republicii Moldova, au semnat, la Chişinău, un Acord de colaborare în domeniul interconectării de gaze naturale. Documentul, semnat de Ion Sterian, preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz România, şi de Iurie Dolghier, administratorul Vestmoldtransgaz, stabileşte principiile generale de cooperare dintre cei doi operatori de sistem şi transport gaze naturale, în special în domeniul dezvoltării în continuare a proiectului de interconectare a sistemelor de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova.

Producătorii de energie electrică, afectaţi de reducerea preţurilor

Tradeville: Rezultatele financiare din trimestrul al doilea au dezamăgit investitorii, acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie listată din România, consemnând o scădere de 3,6% în ziua următoare raportării, în timp ce titlurile Romgaz au rămas în zona minimelor atinse de la listare şi până în prezent. Producătorul de gaze Romgaz a continuat tendinţa de scădere a veniturilor şi profitabilităţii consemnată după maximele atinse în 2014. Producţia de gaze naturale a scăzut cu 6% în primul semestru, din cauza vremii călduroase de la începutul anului şi a diminuării cererii din partea clienţilor industriali şi s-a suprapus peste nivelul redus al preţurilor atins la începutul anului.

Navă militară americană "agresată" de bărci cu motor iraniene

Distrugătorul american USS Nitze a fost interceptat, marţi, de 4 bărci cu motor ale marinei din Iran lângă Strâmtoarea Ormuz, anunţă oficiali americani. Iranienii au ignorat tentative de a stabili comunicaţii şi au acţionat într-un mod "neprofesionist", acuză americanii. Iranienii s-au apropiat la 274 de metri de nava americană, dar au refuzat multiplele tentative de a stabili comunicaţii radio, scrie rt.com. În cele din urmă, deşi se afla în apele internaţionale, distrugătorul a schimbat cursul de navigaţie pentru a nu se întâlni cu ambarcaţiunile iraniene.

EVENIMENTUL ZILEI

Anul trecut, un gigant francez a vrut să cumpere Hexi Pharma cu 5 milioane de euro!

Detalii uluitoare ies la iveală la aproape trei luni de la accidentul straniu în care şi-a pierdut viaţa patronul Hexi Pharma. "Regele biocidelor din România" ar fi primit o ofertă consistentă de la principalul competitor pe piaţa dezinfectanţilor de a-şi vinde afacerea. Pentru o mai bună înţelegere a scenariului trebuie lămurit de la bun început care era situaţia pieţei de biocide din România. La sfârşitul anului trecut, GB Indco, reprezentant al firmei franţuzeşti Anios, ocupa primul loc în topul comercianţilor de dezinfectanţi. Locul doi era ocupat de o altă firmă bine ancorată în lupta din sectorul dezinfectanţilor. Hexi Pharma, firma lui Dan Condrea, venea tare din urmă, acaparând ultima poziţie pe podium.

Codruţa Kovesi - O Jean D'Arc care a pus botu' la 3.500 de euro! - Autor: Ion Cristoiu

Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, a participat între 30 noiembrie - 4 decembrie 2015, în calitate de expert anticorupţie, la o misiune de evaluare a anticorupţiei din Republica Moldova. Pentru această activitate Codruţa Kovesi a încasat suma de 3.422 de euro, trecută în Declaraţia de avere pe 2015 a demnitarului român. În perioada în care a fost la Chişinău, Codruţa Kovesi a încasat şi salariul de procuror şef al DNA. Care salariu nu e de ici de colea! In decembrie 2015, jurnaliştii de la site-ul Lumea Justiţiei s-au adresat Codruţei Kovesi pentru a afla dacă a luat sau nu bani. Normal era, în virtutea legilor transparenţei, dar şi al exigenţelor ivite din calitatea Codruţei Kovesi de şef al unei instituţii care luptă împotriva învîrtelilor cu bani, ca şefa DNA să răspundă imediat că a încasat, să spună suma şi să justifice de ce a încasat-o. Codruţa Kovesi a refuzat să răspundă.

Scenariul care zguduie PSD: Victor Ponta rupe partidul

În PSD a revenit scenariul unui nou partid înfiinţat de Victor Ponta. Bănuit în permanenţă că ar fi tentat să plece din PSD, fostul premier exclude pentru moment ruptura de partid. După ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2014, Victor Ponta a fost bănuit de două tentative de trădare a PSD, alături de Sebastian Ghiţă şi de foştii săi miniştri. Niciunul dintre aceste scenarii nu a văzut lumina zilei. Al treilea episod rulează în aceste zile înaintea alegerilor parlamentare: Victor Ponta ia în calcul să plece din PSD şi să ia cu el un grup de senatori şi deputaţi. Ipoteza a fost alimentată de un şir de episoade tensionate din PSD: apropiaţii lui Victor Ponta au fost marginalizaţi în partid, PSD nu a vrut să-l facă pe Ponta al treilea om în stat dându-i funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar fostul premier a recunoscut că el şi preşedintele PSD nu-şi mai vorbesc.

JURNALUL NATIONAL

Cine îl reînvie pe Condrea?

Isteria Hexi Pharma, alimentată de articole incendiare aruncate pe piaţă de tolo.ro, s-a stins treptat. Moartea lui Dan Condrea a îndepărtat interesul de la ţinta dirijată a scandalului - anatemizarea sistemului de sănătate publică - spre anchete criminalistice. Păpuşarii au trimis şi această pistă în derizoriu printr-un verdict de sinucidere contestat de bunul-simţ. Acum începe să se întoarcă roata. Manageri de spitale care şi-au pierdut posturile, schimbarea unui ministru care nu s-a lăsat prins în jocul murdar, medicii acuzaţi de imbecilitate pot face un recurs moral. Firmei puse pe butuci de campania denigratoare i-a fost blocată activitatea şi poate cere daune. Concurenţa i-a ocupat locul pe piaţă şi-şi va plăti serviciile de propagandă. Doar Condrea nu mai poate fi înviat. Minciuna ucide!

Românii şi-au redus depozitele

Banii ţinuţi de populaţie la bănci, în depozite în lei, s-au redus în luna iulie faţă de iunie 2016, pentru prima dată în ultimele 11 luni, reiese din datele publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR). "Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 34,6 milioane de lei, până la 97,425 miliarde de lei. (...) Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,3 la sută, până la 75,084 miliarde lei", se arată în comunicatul BNR. Totuşi, comparativ cu iulie 2015, depozitele în bănci au crescut cu 12,2% pe seama economiilor în lei realizate de companii, unde s-a consemnat un avans anual de 21,4%. În acelaşi timp, economiile în lei ale persoanelor fizice au înregistrat un ritm anual de creştere de 10,5%.

Actorul Florin Zamfirescu, purtător de cuvânt al Partidul România Mare

Actorul Florin Zamfirescu este noul purtător de cuvânt al PRM, el alăturându-se acestei formaţiuni din dorinţa de a se implica activ în viaţa politică din România şi din nevoia de a transmite "un apel la normalitate", potrivit unui comunicat al formaţiunii transmis joi AGERPRES. 'Nu aş fi intrat în dispute politice, dar nu se mai poate! Am decis să mă implic în politică pentru că mesajul pe care simt nevoia să-l transmit este un apel la normalitate. Noi trăim într-o anormalitate permanentă şi cred că majoritatea populaţiei României stă într-o atitudine dezamăgită, aşteptând să se întâmple ceva ca să poată ieşi din amorţeală', a declarat Florin Zamfirescu, în noua sa calitate de purtător de cuvânt al PRM.

NATIONAL

Steven van Groningen, atac la "buna reputaţie"

După ultimele informaţii, suntem la un pas de a plăti despăgubiri de sute de milioane de euro fiecărei bănci care se simte lezata in interesele ei de legea dării in plată. Scânteia s-a aprins de la Raiffeisen Bank, prima instituţie care a notificat Statul ca urmează a se adresa Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale. Dar, pe lângă ea, mai sunt si alte bănci care împărtăşesc ideea. Raiffeisen, susţin reprezentanţii ei, a fost frustrata de 45 de milioane de euro din profitul ei, pentru că banca, la fel ca si celelalte, acum este nevoita sa provizioneze creditele care au toate şansele să devină neperformante după aplicarea legii. Asemenea procese sunt foarte greu de câştigat, spun specialiştii in domeniu. Apoi, banii sunt daţi de la buget, ceea ce, mai pe româneşte, înseamnă bani daţi din buzunarul nostru. In cazul in care aceste procese chiar se declanşează, România ar avea la dispoziţie doar trei luni pentru a modifica legea dării in plată.

"Buldogul" muşcă mâna care l-a hrănit!

Tot mai luat de cap de aburii revenirii cu succes la butoanele PNL-ului, Blaga îşi concentrează acum toată capacitatea de coordonare pe întocmirea viitoarelor liste pentru alegerile parlamentare. Veghind din umbră, cum ii sta bine unui lider politic, ca oamenii săi de încredere să primească locuri eligibile. Însă neglijând in tot acest timp că, fără a-i da decisiva lui Băsescu, ci doar rânindu-l profund pe acesta, mai ales ca fostul preşedinte îl suspectează că i-ar fi mazilit unii dintre cei mai loiali colaboratori, s-ar putea să se aştepte si la reacţia celui care i-a dat pe mana PDL-ul in vremurile lui de glorie. Iar mesajul pe care i-l transmite tot mai des Băsescu lui Blaga, si anume "sa ai o zi buna, Vasile", nu ar trebui perceput musai drept unul de politeţe.

PUTEREA

Anturajul lui Năstase dotează Ambulatoriul din Eforie Sud

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), condus de PSD-istul Horia Ţuţuianu, a desemnat, zilele trecute, câştigătorul contractului în valoare de 136.929,38 lei plus TVA, pentru dotarea cu mobilier a Ambulatoriului din Eforie Sud. Licitaţia a fost atribuită Novaintermed SRL, o companie apropiată de PSD, abonată la bani publici, care a intrat în afaceri cu Ministerul Sănătăţii încă din guvernarea lui Adrian Năstase. Firma este deţinută de Mariana Iosif , 96%, Emilia Isculescu cu o cotă de participare de 3% şi Elena Mariana Rocsin cu 1%. Aceasta din urmă este sora lui Sever Rocsin, consilier personal pe probleme de mediu al fostului premier PSD Adrian Năstase şi prieten din copilărie al Danei Năstase. Numele lui Sever Rocsin a apărut şi în dosarele în care a fost condamnat Năstase, "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii".

Povestea din spatele "ţepei" Genius Travel

Potrivit unor informaţii obţinute de ziarul PUTEREA, agenţia Genius Travel ar fi intrat în colaps financiar din cauza unor decizii eronate ale managementului firmei. Patronii Genius Travel au investit acum aproape doi ani aproximativ 150.000 de euro într-un hotel din Delta Dunării. Au preluat managementul hotelului şi au făcut nişte achiziţii pe care apoi le-au revândut la un preţ sub cel de achiziţie. A lansat totodată câteva chartere care s-au dovedit neprofitabile şi au rămas fără cash flow. Genius Travel a fost înfiinţată în 2008 de Bogdan Ştefan, care acum are 20% din acţiunile agenţiei, în timp ce Ionuţ Costea controlează 80% din acţiuni. "Nu se aşteptau ca lucrurile să ia o asemenea amploare. Au primit ameninţări şi ei, patronii, şi familiile lor şi s-au speriat. Aşa că s-au ascuns. au crezut că vor găsi o rezolvare. Acum au trecut la fapte şi bagă firma în insolvenţă", au declarat surse din sector pentru ziarul PUTEREA.

Întârziere de peste trei ani. Pasajul Piaţa Sudului, funcţional abia în 31 decembrie 2018

La solicitarea primarului general, consilierii au aprobat prelungirea termenului de finalizare a Pasajului de la Piaţa Sudului până la 31 decembrie 2018.Cu două luni în urmă, Gabriela Firea declara că la sfârşitul acestui an va fi gata construcţia, apoi a spus că în martie 2017 se va putea circula în intersecţia din Berceni. S-au prelungit şi teremenele de finalizare a lucrărilor de consolidare la Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic Vasile Urseanu până la 30 octombrie 2016, iar modernizarea Spitalului Gomoiu s-a prelungit până la 1 noiembrie 2016. Ultimele trei lucrări trebuiau finalizate la 30 decembrie 2015, acestea fiind realizate pe fonduri europene. Ulterior, termenul a fost decalat la 30 iunie 2016, dar nu s-a respectat.

ROMANIA LIBERA

Filiera africană prin care deputatul Radu Popa vrea să scape de Agenţia de Integritate

Saikou Jajjow şi Mindjiale Voltaire. Primul e cetăţean tunisian născut în Gambia, al doilea este cetăţean camerunez. Gambianul nu are adresă de domiciliu nici în Gambia, nici în Tunisia, iar camerunezul are un domiciliu fictiv în Yaounde, Camerun. Dar ambii sunt salvarea parlamentarului într-un dosar de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate. Nu, nu este un scenariu fictiv şi nu este nici o glumă. Asta arată faptele: după ce ANI a constatat că deputatul Radu Popa a administrat două firme în timp ce era parlamentar, ceea ce a generat o incompatibilitate, acesta din urmă a pasat firmele unor africani care par să nu existe. Africani specializaţi, de altfel, în preluarea unor firme cu probleme pentru ca proprietarii să scape de problemele cu legea.

Victorie URIAŞĂ. Astra Giurgiu învinge West Ham şi se califică în grupele Europa League

Astra Giurgiu a reuşit o calificare de senzaţie în grupele Europa League la fotbal, joi seara, după ce a învins formaţia engleză West Ham United cu scorul de 1-0 (1-0), la Londra, în manşa secundă a play-off-ului, informează Agerpres. Astra s-a impus prin golul marcat de Filipe Teixeira (45), după în tur scorul a fost egal, 1-1. Astra a abordat meciul cu o formulă curajoasă şi a expediat primul şut pe poartă în minutul 3, când Junior Morais a tras de la distanţă, însă pe direcţia lui Randolph. Giurgiuvenii au eliminat-o din cupele europene pe West Ham United pentru al doilea an consecutiv, după ce în stagiunea precedentă Astra reuşit un egal la Londra, 2-2, învingând cu 2-1 pe teren propriu în turul al treilea preliminar.

Cioloş: O să anunţ săptămâna viitoare data alegerilor

"O să informez săptămâna viitoare şi legat de data alegerilor", a spus Cioloş, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, întrebat dacă are amănunte privind ziua organizării scrutinului parlamentar. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că data alegerilor va fi anunţată cât mai curând. "Premierul a discutat cu liderii partidelor politice despre data alegerilor. Nu este luată încă o decizie, încă se discută cu liderii partidelor politice. Data alegerilor va fi anunţată cât mai curând, dar nu a fost luată încă o decizie cu privire la această dată. (...) Prim-ministrul mi-a confirmat că există discuţii cu liderii partidelor", a afirmat Iolu. Întrebat dacă variantele pentru organizarea alegerilor generale sunt datele de 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, Iolu a răspuns că toate aceste zile sunt luate în calcul.

ZIARUL FINANCIAR

Efectele legii dării în plată se simt în continuare. Băncile acordă mai puţine credite ipotecare

Băncile au continuat să acorde mai puţine credite ipotecare şi în luna iulie, volumul finanţărilor în lei pentru achiziţia de imobile scăzând la 900 mil. lei faţă de 1,1 mld. lei în iunie, fiind pentru prima dată din luna februarie când bancherii dau credite de sub un miliard de lei. Declinul creditelor ipote­care poate fi explicat de adoptarea în luna mai a legii dării în plată, ce a dus la o creştere a avansului pentru creditele ipotecare de la 15% la 35% pentru creditele în lei şi 40% pentru creditele în valută de către cele mai mari 10 bănci din sistem, care acordă 80% din credite. Liviu Andrei, managing partner la Alliance Finance Broker, consideră că declinul din luna iulie a fost influenţat de doi factori: intrarea în vigoare a legii dării în plată şi epuizarea fondurilor pentru programul Prima casă.

Toţi ochii sunt pe Jackson Hole, unde şefii marilor bănci centrale vor încerca să peticească sistemul monetar

Anul trecut pe vremea aceasta şefii marilor bănci centrale evaluau la Jackson Hole pagubele provocate pe pieţele financiare în Lunea Neagră, ziua în care problemele Chinei, cea mai mare economie emergentă a lumii, au băgat spaima în burse. Acum pieţele sunt mai tăcute, dar dau totuşi semne de nervozitate. De data aceasta, reuniţi joi, vineri şi sâmbătă la simpozionul elitist găzduit anual de Rezerva Federală a SUA în staţiunea montană Jackson Hole, şefii celor mai puternice bănci centrale din lume vor discuta despre economia mondială şi despre cum poate fi peticit sistemul monetar, iar vedeta întâlnirii va fi preşedintele Fed Janet Yellen.

Agricultura nu mai contează în PIB pentru că structura economiei s-a schimbat major

Schimbarea structucturii econo-miei face ca agricultura să nu mai conteze decât marginal la formarea PIB sau la creşterea economică, indi­ferent dacă anul agricul este bun sau rău. "O contribuţie a agriculturii de 10% - 15% la PIB era oricum o anomalie. Dar s-au dus vremurile în care un an agricol prost putea întoarce o creştere economică de 1-2% spre o cădere de 0,5 - 0,7%", comentează economistul Aurelian Dochia. Ministerul Agriculturii a anunţat că anul acesta producţia de grâu a crescut cu 7% faţă de 2015, iar producţia la hectar va depăşi 4.000 de tone, cel mai bun re­zultat din ultimii zece ani. Traderii se aşteaptă şi ei la afaceri substan­ţiale ca urmare a anului agricol bun, dar seceta din a doua parte a verii dă peste cap lucrurile.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb