Adevărul
• Băsescu, după declaraţiile unui secretar de stat ungar: Dacă e o poziţie oficială ce vizează România, noi nu trebuie să mai avem relaţii oficiale cu Ungaria
Adevărul scrie că Traian Băsescu a reacţionat dur la declaraţiile secretarului de stat ungar Arpad Janos Potapi, care a afirmat, la vernisajul expoziţiei Karoly Kratochvill şi Divizia Secuiască de la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, că "Guvernul Ungariei nu renunţă la acest pământ," potrivit România TV.
Potapi a spus că "Guvernul Ungariei nu renunţă la acest pământ", nu renunţă la maghiarime, la părţile naţiunii maghiare şi la istoria maghiarilor.
"Dacă e o declaraţie a Guvernului ungar, mâine trebuie chemat ambasadorul, făcut pachet şi trimis la Budapesta. Dacă e o poziţie oficială ce vizează teritorii din România, noi nu trebuie să mai avem relaţii oficiale cu Ungaria. Dacă e vreun beţivan care a vorbit pe acolo...Să nu spuneţi că ungurilor nu le place o ţuică!", a spus Băsescu la România TV.
Bancherul
• BCR pierde procesul cu ANPC privind clauza abuzivă a dobânzii variabile la credite
Bancherul notează că Banca Comercială Română (BCR) a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucureşti un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în care s-a stabilit că dobânda de referinţă variabilă (DRV) la creditele acordate de bancă înainte de 2008 este o clauză abuzivă, întrucât nu a fost modificată în mod transparent, în funcţie de indici obiectivi ai pieţei, precum ROBOR, cum este impus de lege în prezent, ci în funcţie de criterii subiective ale băncii.
În consecinţă, BCR trebuie să elimine respectivă dobânda variabilă din contractele de credit şi să o înlocuiască cu altă legală, formată dintr-o marja fixă a băncii, la care se adaugă un indice de referinţă al dobânzilor pieţei interbancare: ROBOR în cazul creditelor în lei sau EURIBOR la împrumuturile în euro.
În 2015, ANPC a amendat BCR şi i-a cerut să elimine respectivă dobânda, considerată clauză abuzivă, după ce clienţii băncii s-au plâns că această nu le-a scăzut dobânzile la creditele în euro, după criză din 2008, cu toate că indicele de referinţă pentru dobazile la euro a scăzut de la 4% la 0%. BCR a contestat în instanţa decizia ANPC, dar doi ani mai târziu, în 2017, a pierdut primul proces, la Tribunalul Bucureşti.
Cotidianul
• În ţară "ciumă", în afară "mumă". Iohannis laudă Guvernul!
Publicaţia Cotidianul scrie că preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este "mai optimist" în prezent decât era acum câteva săptămâni în legătură cu pregătirea României pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Iohannis a afirmat că nu doreşte să facă aprecieri despre activitatea fostului ministru Victor Negrescu, dar "e mult mai bine". "Una este lupta politică internă, cu totul alta este preşedinţia pe care dorim să o avem ca una de succes a Consiliului Uniunii Europene", a spus preşedintele
"Lucrurile se mişcă şi avem şansa", a spus Iohannis. Întrebat ce înseamnă că "lucrurile se mişcă", şeful statului a precizat că lcururile se mişcă în domeniul pregătrii practice.
"Rămăseseră câteva chestiuni de logistică, de dotări, chestiuni care trebuie să funcţioneze din prima zi şi mi s-a garantat că aceste lucruri, care au rămas cumva nelămurite, majoritatea au fost deblocate de noul ministru şi lucruri merg într-o direcţie bună", a spus Klaus Iohannis.
Curierul Naţional
• Va fi recesiune. Companiile cer Guvernului subvenţii pentru a putea creşte salariile şi a opri exodul forţei de muncă
Reprezentanţii patronatelor din construcţii avertizează că actuala criză din domeniu ar putea împringe economia în recesiune şi cer Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) , Valentin Petrescu, a arătat: "În România, construcţiile sunt în regres, deşi avem creştere economică pe ansamblu. Am fost lăsaţi de izbelişte. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?", a spus Petrescu.
El a subliniat că firmele de construcţii au înantat Guvernului o serie de soluţii, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală."Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, (...) modificarea regulilor privind recepţie a lucrărilor publice.