REVISTA PRESEI 27. 06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iunie 2012

ADEVARUL

Medicii au semnat externarea lui Năstase. Condamnatul a fost transferat la închisoarea Rahova

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a fost transferat marţi seară, la Penitenciarul Rahova, urmând să fie internat în spitalul închisorii. Năstase va sta la Penitenciarul Rahova în aceeaşi celulă cu un judecător, un poliţist şi un funcţionar public, potrivit unor surse citate de România TV.

Grav rănit sau doar zgâriat?

Informaţiile oficiale şi neoficiale despre modul în care s-a derulat tentativa de sinucidere şi despre amploarea dată stării de sănătate a lui Năstase sunt contradictorii. Încă din ziua pronunţării sentinţei definitive, miercuri, 20 iunie, cazul Năstase a lăsat loc unor numeroase speculaţii. Înainte de tentativa de suicid, întrebarea principală era dacă Năstase se va prezenta singur la Penitenciarul Rahova sau va fi dus de poliţişti. Nu a fost nici una, nici alta. Pe Năstase l-au condus medicii la Spitalul Floreasca. De atunci, alte întrebări: a fost tentativă de suicid sau înscenare? Rana este una gravă sau superficială? Medicii sunt complici cu familia Năstase pentru a amâna întemniţarea sau au procedat după manual?

Financial Times: Remediul FMI pentru România începe să dea rezultate

În timp ce liderii din zona euro dezbat politica creşterii economice versus austeritate, dovezile din România par să indice că tratamentul tradiţional funcţionează, potrivit unui articol postat pe blogul publicaţiei "Financial Times". FMI a apreciat reformele şi redresarea economică din România, dar cu toate că a lăudat progresele realizate, a avertizat că există riscuri substanţiale de scădere, iar reforma mai are un drum lung de parcurs. Noul guvern instalat după prăbuşirea predecesorului său, la sfârşitul lui aprilie, trebuie să echilibreze angajamentele internaţionale cu presiunile politice din anul electoral, lucru dificil de realizat.

Guvernul Hollande propune majorarea salariului minim cu 2%, începând cu 1 iulie

Ministrul Muncii francez, Michel Sapin propune majorarea salariului minim cu 2%, în speranţa ca astfel va stimula consumul. Creşterea propusă este mai mare decât rata inflaţiei, care în ultimele 12 luni a înregistrat o creştere de 1,4%. Propunerea urmează a fi făcută în mod oficial în cadrul şedinţei de guvern de joi, iar motivaţia este aceea că, o creştere a veniturilor francezilor, ar majora sumele alocate consumului de către aceştia, şi astfel s-ar stimula consumul, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei.

Guvernatorul Băncii Angliei: Criza globală nu a ajuns nici măcar la jumătate

Criza financiară globală care a început în 2007 nu a ajuns nici măcar la jumătate, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, în timpul unei audieri într-o comisie a Parlamentului britanic, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. "Dacă aţi fi întrebat pe oricine din cadrul băncii, nu cred că cineva ar fi crezut că ne-am fi aflat în toiul crizei după cinci ani. Cred că nu am ajuns nici măcar la jumătate. Suntem într-o criză adâncă, cu provocări enorme pentru a pune pe o traiectorie corectă sistemul bancar precum şi cu provocări apărute din alte regiuni ale lumii", a spus King. Mervyn King urmează să se retragă din postul de guvernator în circa un an. Şeful Băncii Angliei este îngrijorat de situaţia din Asia, dar şi de Statele Unite.

FDIC şi FED cer băncilor să-şi facă planuri de lichidare în caz de forţă majoră

O parte din cele mai mari bănci globale sunt ţinute de autorităţile de reglementare americane să-şi facă planuri de rezervă pentru o eventuală lichidare, astfel încât, în caz de maximă urgenţă, un astfel demers, să se poată derula în modul cel mai rapid şi mai curat. Oficialii americani spun că este vorba doar de planuri de ultimă instanţă, şi că "testamentele" acestora nu vor fi neapărat şi puse în practică. Nouă dintre principalele instituţii financiare trebuie să-şi prezinte "testamentele" în faţa FDIC şi a Rezervei Federale a Statelor Unite înainte de 1 iulie. Printre băncile incluse în acest prim grup se numără principalele bănci americane, dar şi Deutsche Bank AG, Barclays PLC, Credit Suisee şi UBS AG. Băncile mai mici au un răgaz mai lung pentru a-şi elabora planurile de lichidare, toate trebuind, însă, să fie prezentate până la sfârşitul lui 2013.

Lumea către Merkel: cumpăraţi obligaţiunile statelor îndatorate. Merkel: nein!

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi-a sporit opoziţia faţă de propunerea de mutualizare a datoriilor zonei euro, una din soluţiile propuse pentru criza datoriilor suverane. O astfel de poziţie va pune Germania în conflict cu partenerii săi la summitul liderilor Uniunii Europene din această săptămână. În cadrul unui discurs ţinut ieri la o conferinţă la Berlin, după ce Spania a anunţat că va accepta asistenţa financiară pentru sectorul său bancar, Merkel a respins "eurobonduri, eurobills şi garanţiile pan-europene ale depozitelor bancare şi restul propunerilor de acest tip" ca fiind "greşite din punct de vedere economic şi contraproductive", considerând că acestea încalcă legea fundamentală a Germaniei, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Ponta: Traian Băsescu nu va ceda puterea indiferent de ce zice poporul. A mai fost un preşedinte care, în 1989, refuza să lase puterea

Invitat la "Sinteza zilei", premierul Victor Ponta l-a comparat pe Traian Băsescu cu Nicolae Ceauşescu declarând că Preşedintele refuză să cedeze puterea unei alte forţe politice care a obţinut majoritatea voturilor populaţiei la ultimele alegeri, aşa cum un alt preşedinte refuza în 1989 să cedeze puterea. Victor Ponta a precizat că România se află într-o situaţie profund anormală şi greşită, într-un haos provocat, în care preşedintele nu ţine cont de faptul că populaţia a transmis la ultimele alegeri că optează pentru o altă forţă politică. Şeful Guvernului a afirmat că şeful statului "controlează anumite instituţii", fără să indice care sunt acestea, dar adăugând în acest context că preşedintele luptă trimiţând sesizări la Curtea Constituţională "care i-a fost întotdeauna aproape", la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi la alte instituţii.

Italia va injecta până la 2 miliarde de euro în cea mai veche bancă din lume

Guvernul italian a anunţat marţi că a adoptat "măsuri urgente" pentru a majora capitalul Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS), cea mai veche bancă din lume, cu până la două miliarde de euro, într-o încerca de a stopa extinderea crizei datoriilor, transmite AFP. Ajutorul de stat era necesar deoarece banca a admis că a fost "imposibil" să găsească investitori privaţi pentru a-şi majora fondurile "în actualele condiţii volatile de pe pieţele financiare" deoarece criza din zona euro se intensifică, se arată în declaraţia guvernului de la Roma. Linia de credit va permite băncii din Toscana, înfiinţată în 1472, să îndeplinească cerinţele autorităţilor de reglementare.

Producătorul de utilaje grele Fortus Iaşi a intrat în faliment

În ciuda faptului ca planul de reorganizare al producătorul de utilaje grele Fortus SA a avut susţinerea a 80% dintre creditori şi a administratorului judiciar, Tribunalul Specializat Mureş a dispus dechiderea procedurii de faliment în formă generală a companiei Fortus SA, potrivit unui comunicat remis de Casa de Insolvenţă Transilvania. Planul de reorganizare reactualizat, depus de administratorii judiciari Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL (CITR) şi Sigma IPURL, a fost respins de către instanţa de judecată.

CURENTUL

Brădişteanu şi trei poliţişti, urmăriţi penal pentru că au încercat să-l ţină pe Năstase departe de puşcărie

Cazul lui Năstase a luat mai luat ieri o întorsătură de neaşteptată: trei poliţişti şi medicul Şerban Brădişteanu au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, care îi acuză de favorizarea infractorului, toţi patru fiind urmăriţi penal în acest sens. Potrivit anchetatorilor, faptele din dosarul deschis pe numele lor se referă la îngreunarea executării pedepsei pentru Adrian Năstase, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Anchetatorii au stabilit că "aceştia au încercat să zădărnicească executarea pedepsei lui Năstase". Alături de cele patru persoane menţionate, a mai fost audiat ieri la DNA şi profesorul Ioan Lascăr, care a făcut parte din echipa de chirurgi care l-a operat pe fostul premier în ziua în care acesta a încercat să se sinucidă.

NATO consideră inacceptabilă doborârea avionului turc de către Siria şi susţine Ankara

Consiliul Atlanticului de Nord a calificat marţi drept "inacceptabilă" distrugerea unui avion de luptă turc de către Siria, exprimându-şi "susţinerea şi solidaritatea" faţă de Ankara, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, relatează AFP. "Noi considerăm acest act inacceptabil şi îl condamnăm în termenii cei mai duri (...). Aliaţii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea cu Turcia", a declarat Rasmussen pentru presă, precizând că Alianţa Nord-Atlantică s-a "sesizat" cu privire la această problemă.

CURIERUL NATIONAL

Patronatele contraatacă pe frontul dialogului social

Nicolescu, CNIPMMR: Dacă prevederile din proiectul de ordonanţă rămân aşa, vor distruge mişcarea patronală. Agathon, ACPR: Mediul economic ar trebui să fie favorabil şi să ne permită să participăm la creşterea PIB al Românei. Florian Costache: Dacă cei numiţi în CES nu vor să participe la lucrările plenului este problema acestora. Modificările aduse Legii dialogului social conţin prevederi grave care distrug mişcarea patronală din România, printre acestea numărându-se introducerea dependenţei patronatelor şi sindicatelor de sectorul politic, încălcându-se astfel principiul separaţiei puterii în stat, dar şi forţarea organizării patronale potrivit interesului sindical şi birocratizarea excesivă a procedurii constatării reprezentivităţii doar pentru patronate.

Cutremurul Hidroelectrica provoacă reacţii în lanţ pe piaţa de energie

Denunţarea contractului cu Euro - PEC afectează implicit şi consumatorul ArcelorMittal, unul dintre investitorii în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-PEC, energia electrică furnizată anul trecut de firmă a provenit în proporţie de 73,9% de la Hidroelectrica. Remus Vulpescu, în acelaşi timp preşedinte al CA al Hidroelectrica şi membru în CA al Transelectrica, nu poate gestiona interesele niciuneia dintre aceste companii de stat în cazul unui conflict

Impuls nedorit pentru Bursă

Marcel Murgoci (SSIF Estinvest Focşani): "Ştirile sunt proaste, iar piaţa reacţionează într-un sens negativ". Insolvenţa Hidroelectrica şi retrogradarea BRD SocGen se adaugă unui climat extern nefavorabil. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă de scăderi, în care rulajul de pe segmentul regular a fost foarte apropiat de cel al pieţei deal. Astfel, lichiditatea pieţei reglementate s-a cifrat la 13,75 milioane lei, asigurată în proporţie de aproape două treimi de transferurile în valoare de 8,36 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au pierdut 0,68%, până la preţul de 0,44 lei/acţiune cu o zi înaintea desfăşurării Adunării Generale a Acţionarilor. Pe nu mai puţin de cinci emitenţi (BRD Societe Generale, Fondul Proprietatea, Mecanica Ceahlău, Ropharma SA Braşov şi SIF Muntenia) s-au realizat tranzacţii speciale, însumând 12,75 milioane lei.

Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din marile oraşe în primele şase luni

Preţurile locuinţelor scoase la vânzare în şase oraşe mari au scăzut cu până la 4,5% în prima jumătate din acest an. Cea mai mare scădere a preţului mediu s-a înregistrat în Ploieşti, în timp ce apartamentele din Timişoara au pierdut cel mai puţin la preţ. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe segmentul rezidenţial nou, unde ajustarea a ajuns până la 6,7%. În Bucureşti, preţul mediu a ajuns în iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare, înregistrând o scădere de aproape patru procente în primele şase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scădere de trei procente în acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unităţilor noi, care s-au ieftinit, în medie, cu 6% în primele şase luni ale anului.

EVENIMENTUL ZILEI

CULMEA IPOCRIZIEI! USL a votat împotriva propriei legi de mărire a salariilor

Senatorii USL au respins aducerea salariilor bugetarilor la nivelul celor din 2010, precum şi majorarea pensiilor, promisiuni pe care Uniunea le-a făcut când era în Opoziţie. Iarna nu-i ca vara şi nici opoziţia ca guvernarea. Aşa se face că, în Senat, USL a votat împotriva unui proiect legislativ propriu, pe care îl susţinuse când era în Opoziţie. Mai concret, luni seara, senatorii Puterii au respins un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Ion Cindrea. Acesta prevedea reconstituirea salariilor bugetarilor la nivelul dinaintea tăierilor din 2010, indexate cu rata inflaţiei, majorarea punctului de pensie şi dezgheţarea angajărilor în sectorul bugetar, toate promisiuni făcute de USL în perioada când se afla în Opoziţie.

Dan Voiculescu anunţă întoarcerea la statul mafiot: Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia

Uniunea Social Liberală (USL) este la putere, dar multe pârghii au rămas la preşedintele Traian Băsescu, a declarat, aseară, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. Totodată, acesta a vorbit despre motivele care au stat la baza demisiei sale din Senat, precizând că "nu moare" Parlamentul fără el şi nici el fără Parlament.

JURNALUL NATIONAL

Avocatul Poporului intenţionează să ceară revocarea tuturor membrilor CSM

Reprezentantul instituţiei Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu (foto), a declarat că va cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, după ce în şedinţa de miercuri a acestui organism s-a cerut sancţionarea sa, urmare a faptului că reclamase faptul că mai mulţi judecători au fost numiţi fără respectarea prevederilor Constituţiei, printre aceştia şi Ioana Bogdan, cea care l-a condamnat în primă instanţă pe Adrian Nastase,

Transelectrica a ajuns regina coasei: achiziţiile companiei de stat sunt bătătoare la ochi

Dacă atenţia opiniei publice a fost captată în aceste zile doar de insolvenţa Hidroelectrica, o altă companie publică, cu propriii săi "băieţi deştepţi", jubilează în spatele puşculiţei pline de bani. Este vorba de Transelectrica, o entitate aproape la fel de mare ca Hidroelectrica, cu o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei şi cu profituri la fel de frumuşele. Şi cu propriile ei probleme. Ca de exemplu buruienile. Acestea cresc şi tot cresc şi năpădesc săraca firmă de stat, care nu mai pridideşte să le taie. Ziuanews.ro a prezentat recent lista achiziţiilor pe 2012, aprobată la începutul anului, când compania era condusă de fostul director Horia Hăhăianu. Între acestea sar în ochi "servicii de cosire şi îndepărtare a vegetaţiei în staţii electrice şi centre", unde sucursala de la Craiova a pus deoparte 45.000 de euro.

Amenda record pentru Antena 3 pentru că Ponta a fost invitat la "Vorbe Grele", înainte de alegeri. Ciutacu: M-am judecat cu ANAF, mă judec şi cu CNA

Amendă record pentru Antena 3. Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul de televiziune cu 50.000 de lei pentru faptul că premierul Victor Ponta a fost invitat la Antena 3, înainte de alegerile locale. Premierul a fost invitatul realizatorului Victor Ciutacu, la emisiunea "Vorbe Grele", în data de 8 iunie, cu doar 2 zile înainte de alegeri. Emisiunea a fost transmisă în direct de la Palatul Victoria, iar premierul a vorbit despre salariile bugetarilor, despre datoria TVR, dar nu a discutat subiecte electorale.

Zona euro s-ar putea transforma într-o federaţie politică, în zece ani, conform unui proiect al liderilor UE

Liderii europeni au pregătit un proiect radical care prevede transformarea zonei euro într-o federaţie politică în termen de zece ani, ceea ce constituie o nouă încercare de câştigare a credibilităţii pe pieţele financiare, informează ziarul The Guardian, în ediţia online. Propunerile radicale care prevăd transformarea uniunilor fiscale, bancare şi economice într-un sistem politic federal urmează să fie discutate în cursul summitului UE programat să se desfăşoare joi şi vineri la Bruxelles. Proiectul de şapte pagini, obţinut de ziarul The Guardian, a fost elaborat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, de Mario Draghi, preşedintele BCE, de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi de şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Zeci de firme de investiţii străine au anunţat că vor pe piaţa românească

21 de firme de brokeraj, de administrare de investiţii şi inclusiv Societe Generale au notificat Autoritatea pieţei de capital româneşti (CNVM), săptămâna trecută, că vor intra pe piaţa autohtonă. Multe sunt firme de intermediere de servicii FOREX (plasamente valutare).

NATIONAL

Cum este manipulata incompetenta lui Ioan Rus in cazul Adrian Nastase

A trecut putina vreme de cand procurorii DNA l-au intrebat pe Adrian Nastase, in fata instantei de judecata, daca a vorbit cu Grajdan la telefon la cinci dimineata. Insa Ioan Rus a uitat ca, atunci cand il suni pe Nastase, practic, la celalalt capat al firului se afla Daniel Morar si l-a contactat pe fostul premier, la putin timp dupa condamnarea sa la inchisoare. Iar negocierea predarii acestuia a fost doar prima mare greseala a ministrului de Interne, care, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, a continuat sa-si dovedeasca din plin incompetenta. Ca sa se disculpe, i-a dat un SMS lui Radu Tudor, pentru ca jurnalistul sa anunte primul la televizor, "dintr-o sursa guvernamentala sigura", ca Nastase s-a impuscat.

Indexarea pensiilor era buna pentru USL doar in Opozitie

Ajunsa la putere, USL isi respinge propriile proiecte de legi, initiate odinioara cu mult tam-tam. Primele victime: pensionarii care asteptau indexarea mult clamata. Sacrificarea a avut loc la Senat, unde uselistii si-au trantit proiectul referitor la indexarea pensiilor cu rata inflatiei si revenirea la salarizarea din 2010, indexata si ea cu rata inflatiei. Fapt care i-a permis senatorului PDL Mihail Hardau sa afirme ca USL "isi bate joc de propriul program de guvernare" si sa acuze "inconsecventa" actualei puteri si "minciunile" promovate cu atata fervoare de PSD si PNL pe vremea cand erau in opozitie.

Treichl, Erste Group: "Introducerea euro a fost o greseala"

Seful Erste Group, actionarul majoritar al BCR, sustine ca introducerea euro a fost o greseala. Andreas Treichl crede ca Europa are nevoie de o armata comuna, nu de o moneda unica. Andreas Treichl a reusit sa surprinda ieri printr-o declaratie preluata de televiziunea publica si de cotidienele centrale din Austria. "Se poate spune ca introducerea monedei euro in forma actuala a fost o greseala. Statele care nu fac parte din zona euro au un avantaj fata de celelalte. O asemenea situatie nu ar trebui sa mai existe. Euro fara circulatia libera a marfurilor si a capitalului nu are nici un sens si exact aceasta se intampla acum", a spus Treichl. El s-a declarat un sustinator al proiectului de pace europeana, in viziunea sa o armata comuna fiind mai importanta decat moneda comuna.

ROMANIA LIBERA

Cum a fost demascată conspiraţia pentru salvarea lui Năstase

Procurorii DNA ar avea probe -interceptări şi monitorizări - din care ar rezulta că doctorul Şerban Brădişteanu de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi trei ofiţeri de la Poliţia Ca­pitalei l-ar fi favorizat pe condamnatul Adrian Năstase, îngreunând astfel încarcerarea acestuia. "România liberă" a stat de vorbă cu specialişti în domeniu care au identificat mai multe încălcări ale procedurilor legale referitoare la momentul ridicării fostului premier de acasă şi transportarea acestuia la penitenciar, precum şi după tentativa de sinucidere.

TVR, sub controlul total al USL. Nici un membru al opoziţiei nu se va regăsi în Consiliul de Administraţie

În ciuda promisiunilor că vor depolitiza instituţia publică, reprezentanţii actualei puteri fac exact contrariul. "TVR devine o televiziune de partid", avertizează societatea civilă. Televiziunea Româ­nă a fost, încă de la înfiinţare, "prizoniera" statului. Legea nr. 41 din anul 1994, care stabileşte organizarea şi funcţionarea acestei instituţii, nu lasă loc de dubii şi stipulează că TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului. Efectele s-au văzut la fiecare schimbare de putere, când conducerile Televiziunii şi Societăţii de Radiodifuziune au fost înlocuite cu preferaţii nou-veniţilor.

Noua lege a Sănătăţii: Vom plăti din buzunar serviciile medicale ieftine, medicii nu vor mai fi bugetari şi ne vom asigura la Fonduri Mutuale de Sănătate

Noul proiect al legii Sănătăţii, elaborat sub coordonarea ministrului Vasile Cepoi, va modifica considerabil mai multe aspecte din structura actuală a sistemului de sănătate din România, scrie HotNews.ro. Proiectul va fi publicat vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi va fi menţinut în dezbatere publică până în luna septembrie. Cele mai importante modificări faţă de actuala legislaţie: - Serviciile medicale ieftine care sunt sustenabile direct de către fiecare asigurat vor fi eliminate din pachetul de bază. - Se va desfiinţa monopolul CNAS şi se va da posibilitatea ca asiguraţii să se înscrie la un asigurător public sau privat. - Medicina de urgenţă rămâne garantată de către stat şi va fi parte a unui pachet minimal de servicii medicale. - Medicii nu vor mai fi bugetari, salariul lor urmând să fie negociat cu managerul spitalului unde lucrează. Spitalele vor fi autonome financiar şi managerial.

CCR a dccis: ANI e constituţională. Excepţiile invocate de parlamentarul Mate Andras au fost respinse

Curtea Constituţională a respins ieri excepţia de neconstituţionalitate ridicată de deputatul UDMR Mate Andras la legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Deputatul a atacat legea ANI la CCR după ce a fost acuzat de inspectorii de integritate că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar. Mate susţinea că legea a fost adoptată "cu încălcarea prevederilor legale" şi că instituţia este "o structură paraconstituţională". Máté András a invocat neconstituţionalitatea, parţială sau totală, a nu mai puţin de 18 articole care obligă deputaţii să-şi facă publice declaraţiile de avere şi de interese, sau să le menţină pe pagina de internet încă trei ani după încetarea mandatului, scrie Ora de Cluj.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare oraş, cea mai proastă centură ocolitoare: Doar 20 km din centura Capitalei au fost reabilitaţi în cinci ani

Între 2009 şi 2012 Transporturile au cheltuit 12 mld. euro, dar şoseaua de centură a celui mai mare oraş din România nu a avut prioritate. Doar 20 km din şoseaua de centură a Capitalei au fost modernizaţi în cinci ani de lucrări, un interval în care bugetul Transporturilor a depăşit 12 mld. euro, iar proiecte similare din alte oraşe ale ţării în valoare de câteva sute de milioane de euro sunt funcţionale. Între 2007 şi 2008, bugetul Transporturilor a însumat aproape 6 mld. euro, conform site-ului ministerului, iar între 2009 şi 2012 s-au alocat 12 mld. euro pentru proiecte de infrastructură, conform calculelor ZF. În acest interval pe şoseaua de centură a Capitalei, un drum de 72 km, statul a cheltuit aproape 90 mil. euro pentru lucrări de modernizare, conform Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

La fiecare listare, cinci plecări: în zece ani, bursa a pierdut companii cu afaceri de 12 mld. euro. Când vine rândul Petrom şi BRD?

Bursa de la Bucureşti a pierdut în ultimii zece ani cel puţin 50 de companii importante, care se află astăzi în topul celor mai mari jucători din economie, în aceeaşi perioadă fiind listate cel mult zece companii la fel de importante. Astfel, deşi brokerii, şefii bursei, reprezentanţii CNVM, investitorii şi politicienii vorbesc de ani de zile despre necesitatea dezvoltării pieţei de capital şi despre rolul pe care bursa trebuie să-l aibă în finanţarea economiei, promiţând listări, procesul de destrămare a bursei de la Bucureşti pare ireversibil. Anul 2012, care ar fi trebuit să fie anul listării Romgaz şi Hidroelectrica, ar putea deveni anul delistării Azomureş şi al listării la Varşovia a Fondului Proprietatea. În loc să câştige emitenţi, bursa continuă să-i piardă şi pe cei câţiva mai importanţi pe care-i mai are.

Bursa îşi caută şef, dar rămâne fără companii

Bursa este pe cale să-şi aducă un nou director executiv, profesionist, dar până să înceapă mandatul acestuia încep să dispară de la cota bursei companii puternice, cum este cazul Azomureş. Un finanţist român, Bogdan Patriniche, care lucrează de douăzeci de ani în City-ul londonez, este pe lista scurtă, dar întrebarea este dacă va părăsi Londra pentru o bursă din Bucureşti de unde companiile fug. Din miile de persoane pe care head-hunterul Radu Furnică le-a luat în vizor pentru funcţia de director executiv rămasă liberă din toamna anului trecut, doar trei au rămas pe lista scurtă. Surse apropiate conducerii bursei îl plasează pe Bogdan Patriniche drept candidatul cu cele mai mare şanse la şefia celui mai mare operator bursier de piaţa locală de capital.

Britanicii de la Barclays cred că BNR va reduce astăzi dobânda-cheie

Britanicii de la Barclays consideră că este probabil ca BNR să diminueze astăzi dobânda-cheie de la 5,25% la 5%, având în vedere diminuarea riscurilor inflaţioniste, nivelul ridicat al ratei reale a dobânzii de politică monetară şi cursul de schimb relativ stabil, opinia băncii făcând notă discordantă faţă de majoritatea estimărilor din piaţă.

Moody's, cu ochii pe Spania. Ratingul ţării ar putea fi retrogradat la nivelul "junk"

Ratingul Spaniei va fi retrogradat în curând la nivelul "junk", nerecomandat investiţiilor, potrivit analiştilor şi investitorilor, în timp ce costul asigurării pentru default (CDS) al celor mai mari bănci şi companii se apropie de un nivel record, relatează Bloomberg. CDS-urile Banco Santander, cea mai mare bancă din Spania, au urcat cu 23% în acest trimestru, la 4,54%, şi se apropie de recordul de 4,74% atins în noiembrie. În cazul BBVA, CDS-urile au crescut cu 26%, la 4,77%, aproape de un maxim de 5,16% înregistrat în luna mai, iat cele ale Telefonica au urcat la un record de 5,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb