REVISTA PRESEI 27.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 27.01.2017

ADEVARUL

Opoziţia dă semne că se dezmorţeşte

Opoziţia dă primele semne de viaţă, după o perioadă în care a digerat cu greu înfrângerea de la alegerile parlamentare. "PNL a decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Vom face acest lucru în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanţe, aşa cum prevede legea, în sesiunea parlamentară", a declarat Raluca Turcan, preşedinte intermediar al PNL. Sesiunea parlamentară începe la 1 februarie, însă nu calendarul e problema Opoziţiei, ci fragmentarea. PNL s-ar putea alia cu USR, cu scopul de a coagula Opoziţia.

Liviu Dragnea, despre ordonanţa graţierii: N-am înţeles nici eu foarte mult ce vrea Guvernul să facă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale sunt responsabilitatea premierului şi a ministrului Justiţiei Guvernului, cu care nu a discutat despre acest subiect. "În subiectul ăsta trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Şi eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă, aştept şi eu să văd totuşi o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei şi nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru", a spus Dragnea, pentru Digi 24. Forma finală a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea a trecut printr-un calculator de la cabinetul liderului PSD Liviu Dragnea, la autor fiind trecut numele "anca.spiridon". Anca Spiridon este director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Taxa de mediu dispare

De la 1 februarie, dispar opt taxe care ţin de regimul permiselor de mediu şi a înmatriculării autovehiculelor, printre care şi controversata taxă de mediu. Mii de români vor da buzna să-şi înmatriculeze maşinile vechi, iar graniţele se vor deschide pentru toate hârburile din ţările vestice, atrag atenţia specialiştii. Asta în condiţiile în care alte state sunt din ce în ce mai restrictive cu maşinile poluante. Este necesar ca Registrul Auto Român să acţioneze foarte bine, să fie un filtru, să facă mult mai atent inspecţiile tehnice obligatorii pentru înmatricularea unui autototurism adus de afară. Eliminarea taxei de mediu are însă şi o parte bună: va stimula piaţa auto internă. Se vor debloca tranzacţiile interne, mulţi nu-şi puteau vinde maşinile din ţară pentru că nu aveau plătită acea taxă de mediu.

Afacerile "urât mirositoare" ale "prezidenţiabililor" Franţei

Au mai rămas aproape trei luni până la primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa şi toată această perioadă se anunţă deja a fi foarte agitată. Fiecare zi aduce reacţii şi comentarii explozive la adresa candidaţilor, al căror trecut şi mici aranjamente fac obiectul mai multor scandaluri. Niciunul dintre ei nu este ferit de catalogări precum mincinos, impostor şi hoţ. Cel mai răsunător scandal apasă asupra candidatului dreptei şi favoritul să ajungă la Palatul Élysee, François Fillon. Miercuri, Parchetul Naţional Financiar a deschis o anchetă pentru "deturnare de fonduri publice" în urma unor dezvăluiri legate angajarea fictivă a soţiei sale, Penelope Fillon. Potrivit unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă, Marine Le Pen, femeia care luptă pentru destrămarea blocului comunitar a prejudiciat Parlamentul European cu 340.000 de euro.

Românii ar putea merge în vacanţă cu maşina în tren

CFR Călători se gândeşte la o soluţie pentru românii care nu vor să conducă foarte multe ore spre destinaţia de vacanţă, dar care au nevoie odată ajunşi acolo de autoturism pentru micile excursii: introducerea vagoanelor pentru maşini. Ideea acestui proiect nu este una nouă, s-a mai vehiculat încă din 2008-2010, dar nu a ajuns niciodată să fie pusă în practică. Directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, spune că un test-pilot ar putea fi demarat pentru sezonul care începe la 1 iunie, spre Salonic (Grecia). Iosif Szentes susţine că o călătorie cu maşina în tren presupune mai mult confort, dar şi mai multă siguranţă.

Afacerea auxiliarelor. Anual, se cumpără caiete şi manuale complementare în valoare de 80 milioane de euro

Şcolile din România cumpără caiete şi cărţi auxialiare în valoare de 80 de milioane de euro, în timp ce cadrele didactice care conving elevii să achiziţioneze auxiliare primesc comision de 20% din contravaloarea comenzii, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România. Totodată, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, susţine că profesorii constrâng părinţii să cumpere aceste auxiliare.

Donald Trump reduce contribuţiile financiare ale Statele Unite la ONU şi în lume

Potrivit New York Times, noul preşedinte american Donald Trump a semnat un proiect de decret privind crearea unui comitet însărcinat cu examinarea reducerii contribuţiilor financiare la mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv ONU. Trump recomandă recalcularea banilor alocaţi operaţiunilor de menţinere a păciii, Curţii Penale Internaţionale şi ajutorării ţărilor care "se opun unor decizii importante ale Statelor Unite". Nici fondul Naţiunilor Unite pentru Activităţile Populaţiei nu va scăpa neatins. Statele Unite acoperă 22% din bugetul operaţional al ONU şi 28% din cel destinat operaţiunilor de menţinere a păcii desfăşurate sub egida acestui organism internaţional.

Autorităţile ruse au arestat pentru trădare un oficial de rang înalt al FSB, implicat în orchestrarea atacurilor din campania electorală din SUA

Autorităţile ruse au arestat sub acuzaţii de trădare un oficial de rang înalt în securitate cibernetică din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Se pare că acesta din urmă a jucat un rol cheie în supravegherea hackerilor ruşi, care au lansat anul trecut numeroase atacuri asupra instituţiilor democrate americane în timpul campaniei electorale din Statele Unite, scrie New York Times. De asemenea, o a doua persoană arestată în aceeaşi operaţiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de răspuns şi de investigaţii cibernetice de la Kaspersky Lab. Practic, Stoianov este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în securitate cibernetică din sectorul privat al Rusiei. Mikhailov şi Stoianov ar fi putut să fie arestaţi pentru că s-au implicat în colaborarea periculoasă dintre hackeri şi FSB.

BANCHERUL

Bancpost nu mai emite carduri de credit American Express

"Începând cu data de 1 ianuarie 2017 Bancpost a încetat emiterea de carduri American Express, compania American Express luând decizia să-si restrângă activitatea in aceasta zonă, pe fondul schimbărilor din mediul de afaceri din Europa. Cardurile American Express existente funcţionează in continuare in parametri normali", precizează Bancpost. Bancpost era singura bancă din România care emitea carduri American Express, cu care avea un contract de exclusivitate încă din 2005. In oferta de Bancpost au mai rămas cardurile de debit MasterCard Standard Taifun si Cardul de suporter al echipei naţionale de fotbal, precum si cardurile de credit MasterCard Wizz si EuroLine, Visa Clasic si Gold.

OTP Bank are o ofertă mai bună decât ING la pachetele de conturi pentru IMM-uri

OTP Bank a lansat un pachet de cont curent pentru IMM-uri, care include card, internet banking si 0 comisioane la anumite tranzacţii, cu costuri mai mici decât oferta ING, banca olandeză care a reuşit să impună, până acum, standardele de preţ pe piaţa bancară românească, atât pentru clienţii persoane fizice, cât si pentru firme. Astfel, banca maghiară propune un pachet de cont de baza in lei, cu 0 comisioane pentru administrarea contului, cardului de debit si serviciului de internet banking, plus încasări si plăti online intre conturile proprii si maxim 30 de plăti interbancare, exact ca pachetul concurent al ING, la un cost lunar de doar 50 de lei, fata de 75 de lei la ING.

COTIDIANUL

Codul etic al personalului SRI există de un sfert de secol!

În declaraţia de presă susţinută după audierea de către Comisia parlamentară de control al activităţii Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig a spus: "Am dispus adoptarea unui Cod de etică profesională a angajaţilor Serviciului Român de Informaţii, ce va fi, în câteva zile, publicat şi în Monitorul Oficial, pentru a norma transparent conduita în activitatea angajaţilor noştri". Mega-surpriză! "Codul de etică profesională a angajaţilor Serviciului Român de Informaţii", anunţat de directorul Serviciului, Eduard Hellvig, nu este o noutate. Un asemenea cod, "Elemente de deontologie profesională a operatorului activităţii informative secrete", a fost elaborat încă din anul 1992, fiind utilizat pentru pregătirea ofiţerilor de informaţii şi publicat în Buletinul Profesional Intern.

Doi copii s-au vindecat de leucemie cu un tratament nou

Medicii britanici au reuşit pentru prima dată să trateze leucemia cu un tratament inovator, care deschide noi perspective asupra vindecării unor boli care până acum erau considerate a fi greu de tratat. Doi copii au fost vindecaţi de această boală cu celule T create prin inginerie genetică de la altă persoană. Medicii londonezi spun că au vindecat doi copii cu leucemie în prima încercare la nivel mondial de a trata cancerul cu celule imune create prin inginerie genetică de la un donator. Experimentele, care au avut loc la London's Great Ormond Street Hospital, arată posibilitatea unei terapii celulare folosind materiale necostisitoare din celule universale care ar putea fi injectate în venele pacientului la momentul potrivit.

Donald Trump a găsit resurse pentru finanţarea zidului de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, intenţionează să finanţeze construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul impunând o taxă de 20% pe toate produsele venite din această ţară, conform AGERPRES. Afimaţia a fost făcută, joi, de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, citat de AFP.

Dealul Bucium a luat-o la vale şi este gata să înghită autostrada

Lotul III din autostrada Sibiu-Orăştie stă să cadă în zona dealului Bucium, de lângă localitatea Aciliu. Este o alarmă pe care o trage unul dintre cei mai fini cunoscători ai infrastructurii din România, Mihai Alexandru Crăciun, fondatorul comunitatii online şi al asociaţiei "Construim România". Într-un text pe care l-a publicat pe Contributors.ro, acesta prezintă probe video şi imagini cu aluncările de teren din imediata apropiere a autostrăzii, devenită celebră după ce a stat închisă 13 luni pentru reparaţia unei zone de 200 de metri în urma infiltraţiilor de apă de sub asfalt. Pe 14 noiembrie 2016 s-au împlinit doi ani de la inaugurarea inoportună a A1 Sibiu - Orăştie Lot 3. Autostrada traversează la Aciliu dificilul Deal Bucium.

Negocierile lui Sebastian Ghiţă cu sistemul

Sebastian Ghiţă a încercat o negociere în forţă cu sistemul. Le-a transmis cam aşa: am muniţie s-o distrug de 10 ori pe Codruţa. Folosirea acestei muniţii ar produce însă şi multe daune colaterale. Aş vrea să le evit. Prin urmare vă propun o înţelegere: eu mă opresc din dezvăluiri aici iar voi o retrageti pe Kovesi de la DNA şi îmi promiteţi o întoarcere în ţară fără dosare penale şi alte necazuri ulterioare. Ghiţă nu a mai dezvăluit nimic nou aproape două săptămâni, pentru că aştepta decizia lui Iohannis. Care decizie a fost transmisă ieri, de la Strasbourg, sub forma unui atac declanşat la adresa sa, a penalului fugar. Un efect imediat al acestei poziţionări a preşedintelui s-a văzut aseară, pe manşetele galbene, de Breaking News, ale RTV. Numeroase alerte anunţau că va urma, în zilele următoare, un nou val de dezvăluiri devastatoare ale lui Sebastian Ghiţă, în legătură cu Kovesi şi Iohannis.

CURENTUL

Traficanţii din Arad îşi spuneau ciobani iar migranţii erau "oile"

Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Arad împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au efectuat astăzi un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Botoşani, Dolj, Giurgiu, Sălaj, Timiş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în traficul de migranţi, pe relaţia Turcia - România - Ungaria. Pe parcursul anului 2016, membrii grupului au introdus fraudulos în ţară, în mai multe rânduri, peste 100 de migranţi - sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani - pe care, ulterior, au încercat să îi treacă graniţa de vest, inclusiv în cisterne. Conform procurorilor, membrii grupării - ciobanii, cum îşi spuneau ei - se ocupau de tot ce însemna circuitul oilor - adică al migranţilor -, până în vestul Europei.

CURIERUL NATIONAL

40 mil. lei, taxa pe deşeuri în acest an

Obligaţiile de plată ale operatorilor care asigură salubrizarea localităţilor vor fi de 122 mil. lei în 2018, 183 mil. lei în 2019 şi de 244 mil. lei în 2020. Ministerul Mediului apreciază că, anual, cantităţile de deşeuri eliminate prin depozitare vor scădea cu 10% în anul 2017, cu 20% în anul 2018, cu 30% în anul 2019, iar în anul 2020 cu 40%. La nivel naţional, cantitatea de deşeuri generată este de 5.085.082 t, iar indicele de scădere a cantităţilor de deşeuri eliminate este progresiv, crescând anual datorită valorii taxei. Proiectul de ordonanţă privind instituirea unei taxe de 80 lei pe tona de deşeuri depozitată, elaborat de Ministerul Mediului, estimează că în acest an statul va colecta 40.680.000 lei, 122.042.000 lei în 2018, 183.063.000 lei în 2019 şi 244.083.000 lei în 2020.

Program de promovare a firmelor româneşti pe pieţele externe

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, un nou instrument de promovare individuală a întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul facilitează promovarea produselor şi serviciilor IMM-urilor pe pieţele externe, stimulând comunicarea şi parteneriatul în afaceri şi pregătind întreprinzătorul în domeniul tehnicilor de promovare pe noi pieţe. În cadrul programului, fiecare beneficiar poate obţine pe parcursul unui an maximum 50.000 lei, sumă nerambursabilă.

Diplomat dezertor: Zilele lui Kim Jong Un sunt numărate

Un înalt funcţionar de stat nord-coreean care a dezertat vara trecută a declarat că "zilele lui Kim Jong Un sunt numărate". Thae Jong Ho, care până să fugă împreună cu familia a fost "Numărul 2" în cadrul ambasadei Phenianului la Londra, a precizat că oamenii de rând din Coreea de Nord sunt frustraţi că trebuie să facă "muncă forţată" într-o economie lovită puternic de sancţiuni internaţionale pe un fond al dorinţei "comandantului suprem" de a finaliza costisitorul program de arme nucleare: "Nord-coreenii au început să-şi facă nemulţumirea cunoscută". Fostul diplomat a cerut comunităţii internaţionale să menţină presiunea asupra Phenianului, declarând că schimbarea de regim este singura modalitate de a rezolva problema nucleară.

Apple ar putea începe în curând producţia de telefoane în India

Compania americană ar fi ajuns la un consens cu autorităţile indiene şi ar urma să semneze oficial un acord ce va permite producţia de gadgeturi. Apple vrea să deschidă linii de producţie în India pentru a se putea extinde şi cu magazine fizice în această ţară. India poate fi luată drept un exemplu în ceea ce priveşte stimularea industriei, dar în acelaşi timp metodele sale sunt destul de dure. Legislaţia actuală împiedică marile companii străine să-şi deschidă magazine fizice pentru a-şi vinde direct produsele dacă nu pot asigura măcar un procent de 30% din stocuri cu produse fabricate pe plan local. Dacă întrunesc această condiţie, atunci se pot extinde fără nicio problemă.

EVENIMENTUL ZILEI

A început bătălia pe averea lui Dan Grigore Adamescu

Mirosul unei averi estimate la un miliard de euro stârneşte ambiţii colosale. Moartea miliardarului Dan Grigore Adamescu - proprietarul ziarului România liberă - şi faptul că niciun testament nu a apărut, până în prezent, dă liber la speranţe fostei sale neveste, Carmen Palade. În 2016, instanţa a decis desfacerea căsătoriei dintre cei doi, dar cu drept de apel. Culmea este că nevasta omului de afaceri ceruse o despăgubire morală de la acesta de 20 milioane de euro, dar nu a putut sau nu a vrut să achite taxa de timbru aferentă, aşa că s-a ales doar cu 20.000 de lei. Carmen Palade a făcut apel şi a cerut ca divorţul să fie considerat ca exclusiv din culpa lui Adamescu şi nu comună, cum stabilise instanţa de fond. Dacă ar mai fi trăit încă două luni, pînă în 8 martie, când era un nou termen al apelului, Adamescu ar fi putut fi considerat din nou, burlac.

Taxarea PFA în România, mai mare decât cea din Germania şi Regatul Unit

PFA-urile din România au o povară fiscală mare, raportat la venituri. Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Fiscal, însă, ţara noastră e pe locul 22 în topul celor 28 de state membre, la capitolul povară fiscală. Pentru realizarea analizei s-a luat în calcul venitul mediu brut anual ca bază impozabilă. Iar contribuţiile şi impozitul pe venit sunt dările luate în calcul. Pe ultimul loc, respectiv cu cele mai mici taxe este Germania, acolo unde povara fiscală reprezintă 21% din veniturile brute ale unui PFA. În România diferenţele sunt foarte mici faţă de cea mai puternică economie din UE, când vine vorba de totalul dărilor la stat, raportat la încasări. Mai exact, 29% din veniturile unui PFA merg către stat din taxe, respectiv impozit pe venit şi contribuţii.

AFI Europe şi-a deschis baierele pungii: Face un mega proiect într-o ţară vecină

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, intenţionează să investească 200 mil. euro în construcţia unui proiect mix, cu mall şi locuinţe, în capitala Serbiei, potrivit primarului din Belgrad Sini¹a Mali. Complexul, denumit Skyline Belgrade, va avea o suprafaţă de 68.000 mp, iar construcţia sa va da un impuls industriei locale, a declarat Mali. Proiectul va include o zonă rezidenţială de 34.000 mp, un mall de 30.000 mp şi spaţii comerciale adiţionale de 4.000 mp. Construcţia va începe în august sau septembrie şi va dura 4-5 ani, potrivit Radio Televizija Srbije (RTS). Anunţul vine la scurt timp după ce AFI Europe a demarat construcţia unui alt proiect mixt, cu mall şi birouri, în Braşov.

Trump: "Dacă preşedintele Mexicului nu vrea să plătească pentru zid, mai bine îşi anulează vizita în America!"

Donald Trump i-a transmis liderului mexican că poate să-şi anuleze vizita de la Washington din 31 ianuarie, dacă nu are de când să-şi revizuiască atitudinea faţă de SUA. Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat vizita la Washington, unde urma să aibă o rundă de discuţii cu preşedintele Donald Trump, transmite Reuters. Preşedintele Mexicului a precizat că este, în continuare, dispus să colaboreze cu SUA pentru acorduri reciproc avantajoase, arată Agerpres. Într-un mesaj anterior, Trump acuza uriaşul deficit comercial din relaţiile cu Mexicul, acuzând voalat vecinul din sud că profită unilateral de pe urma relaţiei cu Statele Unite.

Anul nou chinezesc. China trece în Anul Cocoşului de Foc

Noul an din calendarul chinezesc începe la 28 ianuarie şi se va termina, în 2018, la 15 februarie. Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a chinezilor, care durează 15 zile. Anul Cocoşului de Foc va fi, spun astrologii, unul al energiilor puternice şi al momentelor rare, cu şanse nesperate, împliniri şi bucurii pe care le vom ţine minte toată viaţa. Depinde doar de noi să folosim ocaziile pe care le vom avea şi să ne transformăm munca în beneficii. Sărbătoarea, care durează două săptămâni, începe, în prima zi din prima lună a calendarului chinezesc şi ia sfârşit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Pregătirile încep, însă, cu o lună înainte.

JURNALUL NATIONAL

Măslinii şi viermii de mătase, noile culturi intensive ale României

Istoricii susţin că primele plantaţii de măslin au apărut acum 6.000 de ani, pe coasta estică a Mediteranei, în Siria şi Liban. De aici au ajuns în Egipt şi treptat, au ajuns în Grecia şi Roma Antică. La o distanţă în timp de 6.000 de ani de la apariţia primelor plantaţii, Ministerul Agriculturii se pregăteşte să impună cultivarea pe scară largă a măslinului şi în România. Plus a viermilor de mătase. Intenţia noului ministru a Agriculturii, Petre Daia, ne este dezvăluită în proiectul de buget pe anul 2017. Astfel pentru acest an, ministerul va acorda subvenţii pentru uleiul de măsline şi va continua cu politica de subvenţionarea a creşterii viermilor de năstase care la noi nu există.

Legiştii au purtat echipament de protecţie, la autopsia lui Dan Adamescu

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit, în noaptea de luni spre marţi, într-un spital privat din Capitală, iar în cursul zilei de ieri trupul lui ajuns la Institutul Medico-Legal (IML), unde a fost supus autopsiei. Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate, pentru libertatea.ro că operaţiunea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă extremă atât pentru medicii legişti cât şi pentru personalul care a participat la necropsie. Dan Adamescu a fost infestat cu germeni periculoşi, care se pot transmite atât pe calea aerului cât şi la contact direct cu cadavrul. Este vorba despre un germen rezistent la tratamente, care, în caz de contaminare, pune în pericol viaţa omului.

SRI, contracte fără licitaţie pentru modernizarea sediilor

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a realizat înaintea Crăciunului din 2016 că are nevoie urgentă de modernizarea sediilor sale, motiv pentru care a încredinţat prin atribuire directă două contracte în valoare de peste 11 milioane de lei. Principalul beneficiar este Aedificia Carpaţi SA, deţinută de Petre Badea, unul din cei mai discreţi oameni de afaceri români şi un dinozaur pe piaţa construcţiilor edilitare, încă dinainte de 1989.

NATIONAL

100 de milioane, salariul minim al procurăorilor!

Societatea românească ar putea fi zguduită cât de curând de noi dezvăluiri pe care, după cum susţin sursele National, le-ar pregăti reprezentanţii noii Puteri. Mai ales că pragmaticii consilieri de afară si-au sfătuit clienţii să joace cu cărţile pe masă, dacă vor sa aibă vreo şansă să câştige războiul din Justiţie. Si cum deja au început cu stângul, complicând aiurea situaţia proiectului legislativ de graţiere, pe care l-au forţat sub forma unei ordonanţe de urgentă, dinspre Şoseaua Kiseleff pare să se fi dat liber la un plan prin intermediul căruia românii să afle, pe acte, cam care este "situaţia reală" din Justiţie. O Justiţie in care, după cum vor să demonstreze aceştia, venitul minim garantat pentru procurori s-ar învârti undeva la o suma de aproximativ 100 de milioane lei vechi.

Se întoarce "Regina Vămilor"!

In 2013 era desfiinţata fără prea multe explicaţii Autoritatea Naţionala a Vămilor, fosta instituţie de sine stătătoare ajungând astfel să funcţioneze ca un simplu departament in cadrul ANAF, cu rezultate pur si simplu catastrofale. Aşa că, pe ultima sută de metri a mandatului tehnocraţilor la Palatul Victoria, s-a luat in calcul reînfiinţarea Autorităţii Naţionale a Vămilor, exact in forma de funcţionare de dinainte de desfiinţare! După cum susţin surse din cadrul Ministerului Finanţelor, noua putere politica instalată la guvernare ar intenţiona, la rândul său, să surescite proiectul de desprindere a Vămilor din cadrul ANAF. Numai că deja au si apărut voci care susţin că, astfel, PSD-ul nu urmăreşte decât să-si instaleze propria "Regina" in fruntea vămilor.

Curentul electric se scumpeşte fără oprire

Portofelele ne sunt in pericol. Miercuri, preţul energiei electrice pe bursă a ajuns la 600 de lei pentru un megawatt oră. Adică, mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Ţinând cont ca mai mult de 30 la suta din energia vânduta acum in ţară are acest preţ ridicat si ca primăvara nu pare deloc aproape, toţi consumatorii ar putea fi afectaţi, atât cei industriali, cat si cei casnici. Practic, criza a reprezentat-o o iarna grea o perioada scurtă de timp, destul pentru un tun al băieţilor deştepţi. De altfel, frigul urcă preţul electricităţii in toata Europa de Sud-Est. Din Grecia până in Ungaria, producţia centralelor hidroelectrice a scăzut din cauza temperaturilor care au scăzut si sub -20 de grade Celsius, iar porţiuni din Dunăre au fost acoperite complet de gheaţă.

PUTEREA

Ministerul Sănătăţii: nu există stocuri de vaccin pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielita

"Situaţia imunizării copiilor cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de vaccinare se desfăşoară cu unele deficienţe", admite Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat. Desigur, se dă vina pe "greaua moştenire". "La preluarea mandatului, acum 2 săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis).

Patronul de la REALITATEA TV a ieşit din puşcărie

O instanţă din Brăila a decis liberarea condiţionată a lui Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea TV, el fiind condamnat, în 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare. Judecătoria Brăila a decis, pe 16 ianuarie 2017, să admită cererea de liberare condiţionată formulată de Maricel Păcuraru. El a fost pus în libertate joi, în urma deciziei magistraţilor. Păcuraru a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile. Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru şi pe fostul director al Poştei Române, Mihai Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

O sintagmă inventată: Ghiţă a avut statut special şi ne-legal în SRI

Preşedintele comisiei de control a SRI, deputatul PSD Adrian Ţuţuianu, a anunţat că Sebastian Ghiţă a fost o "persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională". România Liberă încearcă să clarifice ce presupune acest statut, acordat lui Ghiţă, şi care este evocat pentru prima oară în spaţiul public de către Ţuţuianu. Întrebat ce căuta Ghiţă la activităţile SRI înainte de a fi parlamentar PSD, Ţuţuianu a răspuns: "A fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională". El a refuzat să ofere alte explicaţii. Preşedintele comisiei SRI a explicat şi de ce Sebastian Ghiţă nu ar fi fost ofiţer acoperit: "Un argument adus de comisia internă a SRI este legat şi de jurământul pe care l-a depus în 2012". Un oficial din SRI a declarat pentru România Liberă că în lege nu există o astfel de sintagmă.

Slugărnicia inacceptabilă a CNA generează nebunia de la televiziunile mafiei

În 1990 TVR prostea milioane de oameni că "legionarii" şi "drogaţii" pun ţara în pericol în Piaţa Universităţii. Ion Iliescu injecta ură în societate atât de eficient încât mii de mineri din Valea Jiului au ajuns isterizaţi la Bucureşti pentru a comite tot felul de violenţe ferm convinşi că fac ceva bun pentru ţară. De ceva timp se petrece iar exact acelaşi lucru în principal prin televiziunile de ştiri controlate de securistul Felix şi fugarul Ghiţă. În plan secund mecanismul acţionează şi printr-o droaie de alte canale, ziare şi site-uri de ştiri, controlate tot din aceeaşi direcţie. Este exact acelaşi mod de operare născut în cele mai întunecoase cotloane ale Securităţii lui Nicolae Ceauşescu şi folosit în cele mai urâte momente ale regimului Iliescu.

Marea Britanie ar putea să-şi schimbe radical politica faţă de Siria

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat joi că Regatul Unit ar putea să-şi reconsidere politica privind Siria, aliindu-se cu Rusia şi acceptând menţinerea la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, relatează AFP citată de Agerpres. 'Am recunoscut inconvenientele şi riscurile unei schimbări totale, constând în susţinerea ruşilor şi a lui Assad. Dar trebuie de asemenea să fiu realist asupra faptului că situaţia s-a schimbat şi s-ar putea să trebuiască să reconsiderăm modul nostru de abordare' a conflictului sirian, a declarat Johnson în faţa Camerei Lorzilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare miză a creşterii economice de 5,2% asumată de noul Guvern

Comisia Naţională de Prognoză prevede un PIB pentru 2017 de 815,2 mld. lei, mai mare cu 8 mld. lei faţă de estimarea anterioară pentru 2017, făcută în toamnă. De unde ar urma să vină acest plus? Conform datelor detaliate de pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, creşterea ar urma să vină din modificarea parametrilor de consum. Consumul final ar urma să fie de 627 mld. lei, faţă de 613 mld. lei estimarea anterioară. La un nivel şi mai detaliat, presupunerea este ca nivelul consumului privat să crească de la 508 mld. lei la 520 mld. lei, deci cu 12 mld. lei (2,5 mld. euro). Formarea brută de capital fix, adică investiţiile, ar urma să rămână la fel, la 203 mld. lei. Miza cea mare este dacă cele 2,5 mld. euro bani noi care vor intra în consum se vor îndrepta către produse din producţia internă şi nu către import.

Bucureştiul este divizat: corporatiştii se adună în nord, dar îşi cumpără locuinţe în sud

Dezvoltatorii de birouri sunt tot mai cuceriţi de nordul Capitalei şi lasă în continuare sudul investitorilor din rezidenţial. Problema rămâne pentru corporatiştii care lucrează în Pipera şi care se văd nevoiţi să traverseze în fiecare dimineaţă Bucureştiul, confruntându-se cu aglomeraţiile tot mai frecvente de la metrou. "În nord sunt comasate cele mai multe proiecte de birouri, aşa că investitorii se îndreaptă în continuare către acea zonă. E o chestie de imagine - una e să spui că faci o clădire de birouri pe Barbu Văcărescu şi alta e să spui că ridici un imobil office în Berceni. De aceea, sudul e mai văduvit de birouri, însă este bogat în ansambluri rezidenţiale şi spaţii comerciale. Cine ar construi birouri în zona de sud nu ar putea obţine chiria necesară ca să-şi scoată banii", spune Cătălin Grigore, general manager la sudrezidential.ro.

Dezvăluiri din greşeală despre poziţiile pe burse ale miliardarului George Soros

Unele dintre poziţiile short ale lui George Soros, datând din 2012, au fost publicate pe website-ul autorităţii de reglementare a pieţei financiare a Olandei (AFM) din cauza unei "erori umane", potrivit Bloomberg. Poziţiile short, pariuri pe scăderea valorii unei companii, s-au situat la un nivel cuprins între "0,2% şi 0,5%" din acţiunile companiilor shortate, a declarat purtătorul de cuvânt al autorităţii olandeze, Ward Snijders. Financial Times anunţase anterior că unele dintre poziţii, incluzând pariuri împotriva băncilor olandeze, au apărut pentru scurt timp pe website-ul autorităţii olandeze marţi seară. Una dintre băncile pentru care au fost dezvăluite poziţiile short era ING Groep, potrivit Financial Times. Oficialii de la ING au refuzat să comenteze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb