REVISTA PRESEI 27.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 februarie 2017

REVISTA PRESEI 27.02.2017

ADEVARUL

România, ţara recordurilor paradoxale: "De la campioana creşterii la campioana deficitului"

Recordul atins de ţara noastră, anul trecut, prin cea mai mare creştere economică dintre ţările UE, va fi compensat anul acesta prin "cea mai mare contraperformanţă în materie de derapaj bugetar", este de părere consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. Potrivit lui, România este ţara recordurilor paradoxale, trecând de la campioana creşterii la campioana deficitului. Creşterea economică a atins în 2016 un maxim post-criză de 4,9%, alimentată de cererea internă ridicată, generată de politicile fiscale pro-ciclice, se arată în raportul de ţară publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană (CE). Cu toate acestea, CE estimează că România va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe şi a majorării cheltuielilor publice.

Exodul ofiţerilor polonezi loveşte flancul estic al NATO

Cel puţin 26 de generali şi 250 de colonei s-au retras din funcţie ca urmare a acţiunilor guvernului de la Varşovia. Guvernul naţionalist-conservator polonez a înlocuit în ultimele luni aproape toată conducerea armatei, după ce sute de ofiţeri de rang înalt s-au retras. Dacă unii au demisionat în semn de protest faţă de interferenţele de natură politică, alţii au fost obligaţi să plece pentru că au fost numiţi în funcţii de fosta putere de la Varşovia. Iar toate aceste mişcări de trupe, care au loc în contextul în care Polonia găzduieşte pe teritoriul său un important contingent de forţe americane şi ale NATO, ridică semne de întrebare privind capacitatea Varşoviei de a gestiona o armată-cheie pentru Alianţa Nord-Atlantică, a notat recent cotidianul britanic "The Telegraph".

PSD pregăteşte contraatacul la referendumul lui Iohannis

În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat organizarea unui referendum pe tema Justiţiei, PSD face primul pas pentru organizarea unui alt referendum, pe tema familiei tradiţionale. Practic, vom avea parte de o campanie electorală în care fiecare tabără îşi va testa propriul electorat. Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a iniţiat, la finalul săptămânii trecute, un proiect de completare a Legii referendumului. Demersul nu se aplică oricărui tip de referendum, ci, în mod specific, doar referendumului de revizuire a Constituţiei. Spre exemplu, se mai pot organiza referendumuri pentru demiterea preşedintelui, demiterea unui primar sau pe alte teme de interes naţional, la cererea preşedintelui.

Un nou protest în Piaţa Victoriei: operaţiunea Steagul UE

Un nou protest a avut loc duminică seara, în a 27-a zi de manifestaţii, în Piaţa Victoriei din Capitală. Protestatarii au creat steagul Uniunii Europene, cu hârtii colorate şi lanternele telefoanelor. Protestatarii au ridicat, începând de la ora 20.45, hârtiile albastre şi steluţele galbene cu care au realizat steagul Uniunii Europene, apoi au continuat să scandeze, neîntrerupt, mai multe minute, "Demisia" şi "Europa". La ora 21.00, toţi manifestanţii au intonat imnul national, apoi au continuat să scandeze "Demisia". Unii dintre manifestanţi au ridicat lampioane. După cinci ore, la ora 22.30, protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat.

Romanii care lucrează in agricultura britanică ar putea fi înlocuiţi cu roboti după BREXIT

Robotii ar putea înlocui treptat muncitorii care lucrează in fermele din Marea Britanie, cei mai mulţi provenind din Europa de Est, in contextul in care tara se pregăteşte sa iasă din Uniunea Europeana, iar salariul minim in creştere înseamnă costuri tot mai mari pentru producătorii de legume si fructe, relatează The Guardian. Potrivit datelor statistice oficiale, comunitatea românilor din Marea Britanie numără peste 220.000 de persoane in 2016, aproape dublu fata de 2013, având una dintre cele mai rapide creşteri. In prezent, fermele britanice folosesc pe scară largă doar aparate automate pentru mulgerea vacilor. In martie, cercetătorii britanici vor încerca să producă legume si fructe într-o ferma din centrul Marii Britanii exclusiv cu ajutorul roboţilor.

PSD şi operaţiunea de umilire a propriului electorat

Pentru a doua săptămână la rând, Partidul Social Democrat şi-a înghesuit electoratul rural în autobuze şi l-a expus în piaţa publică, ca pe o garanţie a puterii. Peste 6.000 de oameni au defilat, sâmbătă, pe străzile oraşului Târgovişte, fără să ştie de ce şi pentru cine au ieşit să strige în ploaie. E greu de găsit o explicaţie logică a acestor mitinguri pe care liderii PSD le consideră nişte demonstraţii de forţă, dar care seamănă mai mult cu un proces laborios de sinucidere politică. Ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână la Piteşti şi ce s-a întâmplat sâmbătă aceasta la Târgovişte nu reprezintă altceva decât o etalare a acelei Românii rămase în urmă, ţinută în sărăcie şi subdezvoltare de către o clasa politică pe care Partidul Social Democrat o reprezintă mai mult ca oricine.

O super-navă construită la Galaţi a fost declarată cea mai bună din lume în 2016

Trofeul "Offshore Support Ship 2017 Award", un soi de "Oscar tehnologic", decernat în cadrul galei industriei navale de la Londra, i-a revenit navei "Maersk Connector", o navă de tip Offshore Carrier DOC 8500, construită la Şantierul naval "Damen" din Galaţi şi lansată la apă în 2016. Nava Maersk Connector este rezultatul unui parteneriat dintre Damen Shipyards Group şi două transnaţionale de mare succes: Maersk (cel mai mare trasportator pe apă din lume) şi Deep Ocean (cel mai important operator de transport de energie electrică pe sub ocenele planetei). Nava este a doua de acest fel construită la Galaţi, după ce, în iulie 2015, sora ei geamănă (Maersk Connector DP1) a fost lansată la apă şi a devenit operaţională.

Disputa pentru funcţia de secretar general al PNL

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, şi preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, se luptă pentru funcţia de secretar general al partidului, au declarat surse politice pentru "Adevărul". Buşoi este susţinut de tabără Teodor Atanasiu- Marian Petrache, în timp ce Dumitrescu e sprijinit de Ilie Bolojan şi de organizaţiile din Ardeal. Liderii PNL se vor întâlni pentru o nouă rundă de negocieri. Secretarul general adjunct al PNL, deputatul Florin Roman, a declarat, duminică, pentru News.ro, că majoritatea organizaţiilor PNL au decis, în urma unor consultări, că îl susţin pe liderul PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu, pentru a prelua interimar, până la Convenţia partidului din vară, funcţia de secretar general.

Încălzirea globală şi comportamentul violent

O ipoteză tulburătoare care ar putea, în cazul în care se verifică, să fie o explicaţie asupra simultaneităţii exploziei de acum a actelor de violenţă în societăţi cu mentalităţi, istorie, tradiţii culturale şi forme de guvernare diferite, chiar antinomice. "Oamenii de ştiinţă care studiază problemele de mediu din perspectiva unor discipline multiple sunt covârşitor în a recunoaşte că există un comportament uman influenţat de climat. La fel de limpede este şi faptul că efectele creşterii temperaturii vor fi globale şi totalmente negative: secetă şi inundaţii în oraşele din zonele de coastă, scăderea producţiei de hrană şi variaţii extreme ale vremii, pentru a nu aminti decât de unele de pe listă. Ceea ce, totuşi, s-ar putea să nu fi luat în considerare sunt câteva dintre consecinţele psihologice şi sociale produse de schimbările climatice rapide, aici incluzând agresiunile şi conflictele violente".

BANCHERUL

Cum se judecă procesele pe legea dării in plată după decizia Curţii Constituţionale

Judecătorii au început sa aplice explicaţiile Curţii Constituţionale referitoare la modul in care trebuie judecate procesele dintre bănci si clienţi pe baza Legii 77/2016 privind darea in plată a locuinţelor ipotecate in vederea anulării datoriilor. Astfel, pe baza celor aproximativ 100 de dosare aflate pe rolul instanţelor din toata tara studiate de Bancherul.ro, dintre care s-au pronunţat deja 18 decizii in favoarea băncilor si doar 10 aprobări de dare in plată, se pot desprinde trei practici ale judecătorilor: 1. Unii judecători încă admit cererile avocaţilor băncilor de sesizare a Curţii Constituţionale; 2. In unele cazuri, judecătorii au suspendat procesele in vederea înţelegerii amiabile; 3. In cele mai multe dosare, judecătorii au început să pună in practica explicaţiile Curţii Constituţionale cu privire la modul in care trebuie aplicată legea, si anume prin constatarea impreviziunii.

CAPITAL

Magistrala 5 de metrou se amână la calendele greceşti

Doar 3 ani. Acesta era termenul lansat de autorităţi în 2011 când au demarat lucrările la magistrala de metrou Eroilor-Drumul Taberei. Din păcate calculul era greşit: 3X3. Astfel, mai devreme de 2019 nu vom putea circula pe noua magistrală. Magistrala 5 de Metrou, secţiunea Drumul Taberei - Eroilor, este departe de a fi finalizată în 2018, aşa cum a precizat recent conducerea Metrorex, iar bucureştenii mai au de aşteptat înainte de a circula cu trenuri noi pe acest traseu. Cât, este încă greu de spus. Şi aceasta pentru că cea mai complicată etapă din tot proiectul nici nu a început. Semnalizarea pe Magistrala 5 de Metrou, Drumul Taberei - Eroilor, este un proiect aparte a M5 care nu a fost scos la licitaţie, în ciuda faptului că este o lucrare complicată.

Ecovinieta: Avantajele şi dezavantajele taxei pentru accesul în oraşele aglomerate

Eliminarea timbrului de mediu a creat premisele unei avalanşe de maşini de ocazie nou intrate pe şoselele din România. Pentru a limita efectele nocive ale traficului, oficialii din Ministerul Mediului par acum gata să anunţe o taxare a accesului în zonele aglomerate ale oraşelor. Fără doar şi poate că o ecovinietă care să inhibe dorinţa unor şoferi de a traversa centrul marilor oraşe poate fi o măsură bună. De altfel, multe dintre capitalele din întreaga lume au sisteme similare de taxare. Însă diferenţa dintre acestea din urmă şi aglomerările urbane de la noi este făcută de infrastructura destinată ocolirii zonelor taxate.

Minea - Romalimenta: România este o piaţă în care se cumpără produse ieftine

România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa, susţine preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, în contextul informaţiilor apărute în ultima perioadă privind "standardele duble" folosite de producătorii din industria alimentară.

COTIDIANUL

Un mod stupid de a conduce ţara - Cornel Nistorescu

Bilanţul-spectacol al DNA n-a fost decît o exhibare publică a ceea ce instituţia nu izbuteşte să fie. O încercare naivă, de modă veche, de prezentare publică a forţei. Iar de faţă au fost doar personalităţile care reprezentau principalii beneficiari. Cu o excepţie: Klaus Iohannis. El se reprezenta pe sine. Fără o DNA utilizată ca instrument, ca o cursă de prins vînat mare, adică politicieni de calibru, el n-ar mai fi decît o frunză în vînt. S-ar scutura la prima adiere socială mai puternică. Iar în acest moment comanda de la Cotroceni pentru DNA arată a fi una singură.

Cu maşina în pietoni. Victimele de la Londra ar fi români

Cinci persoane au fost rănite duminică, dintre care una este în stare critică, după ce o maşină a intrat într-un grup de pietoni în zona de sud-est a Londrei. Şoferul a fost reţinut. Martorii declară că răniţii ar fi angajaţii români ai unei spălătorii de maşini din apropiere. Ministerul Afacerilor Externe precizează că ambasada română în Marea Britanie a început demersurile pentru aflarea cetăţeniei persoanelor rănite în accident. "Ambasada României la Londra are în atenţie incidentul produs în dimineaţa zilei de 26 februarie 2017, în care o maşină a intrat într-o mulţime de pietoni, în Bellingham, Londra. Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia victimelor şi cauzele producerii accidentului", transmite MAE.

Marş la Moscova: "Rusia fără Putin"

Peste 15.000 de oameni, potrivit organizatorilor (5.000, potrivit poliţiei), au mărşăluit duminică în centrul Moscovei la doi ani de la asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov, împuşcat la 27 februarie 2015 la câţiva metri de Kremlin. "Vom învinge fie ce-o fi", "Erou al Rusiei", "Libertate pentru deţinuţii politici ucraineni" sau "Televiziunea rusă este armă de teroare informativă" - au fost câteva dintre sloganurile afişate pe pancartele purtate de manifestanţi, care au fost obligaţi să treacă prin detectoare de metale înainte de a se încolona pentru a porni în marş. Poliţia nu s-a sfiit să confişte de la manifestanţi toate pancartele care conţineau mesaje critice la adresa preşedintelui rus, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să mărşăluiască în strigăte de "Rusia fără Putin".

CURENTUL

Firea schimbă marţi regulamentul CGMB

Gabriela Firea se crede deja regina Capitalei. Aşa că a început, ca pe propria moşie, să-şi impună fanteziile subordonaţilor ei din Consiliul General, membri PSD şi ALDE. Astfel, mâine, aceştia vor vota un nou regulament al Consiliului General. "Printre prevederi: persoanele cu "istoric" în tulburarea şedinţelor de consiliu nu mai pot să îşi exercite dreptul de a participa la şedinţă. Această prevedere contravine textelor de lege care prevăd dreptul TUTUROR cetăţenilor de a participa la şedinţele publice şi poate genera abuzuri - listele de indezirabili ai doamnei primar pot căpăta de-abia acum un sens şi pot produce abuzuri. Oare consilierii opoziţiei mai vocali riscă şi ei să nu îşi mai poată exercita mandatul?" se întreabă organizaţia ActiveWatch. Cea mai democratică prevedere este însă că poliţiştii pot evacua persoanele chiar şi înainte ca şedinţa să fie începută.

CURIERUL NATIONAL

Riscul valutar, împărţit între bancă şi client

O instanţă a decis, în premieră, împărţirea riscului valutar între client şi bancă. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 au dispus, într-un litigiu cu Bancpost, ca banca să adapteze contractul de credit, să îngheţe cursul valutar şi să elimine comisioanele de acordare şi de administrare. Instanţa a decis şi adaptarea în viitor a contractelor la un curs calculat ca diferenţă dintre cursul actual (4,25 lei/franc) şi cel de la data acordării (1,88), împărţit la 2 (bancă şi împrumutat) şi adăugat la cursul iniţial: adică 3,07 lei/franc.

Donald Trump continuă disputa cu presa

Animozitatea intre Donald Trump si Mass-media este încă departe de a se calma. Intr-un mesaj transmis sâmbătă pe Twitter, preşedintele american a anunţat ca nu va lua parte la dineul anual al ziariştilor acreditaţi la Casa Albă, ce va avea loc in ziua de 29 aprilie. Si, ironic sau nu, le-a urat participanţilor "o seara plăcută". Acest dineu de gala are loc anual - la un hotel din Washington - si el reuneşte reputaţi jurnalişti americani, importanţi "actori" politici, numeroase celebrităţi din lumea artei. Este un obicei devenit tradiţie si un prilej pentru preşedinţii americani de a pronunţa un discurs cu tenta politică. Ultimul preşedinte care nu a participat la un astfel de dineu a fost Ronald Reagan, in 1981, după ce fusese victima unei tentative de asasinat.

Google dă în judecată Uber

În plângere, Uber este acuzată că a furat elemente-cheie ale tehnologiei folosite la maşinile autonome. Sistemul LiDAR a fost dezvoltat prima oară în anii '60 şi folosit în meteorologie, devenind cunoscut întregii lumii în misiunile NASA în anii '70 unde a fost folosit pentru a face măsurători pe suprafaţa Lunii.

EVENIMENTUL ZILEI

O nouă manipulare marca Sputnik: "Iohannis, gata să moară!"

O nouă diversiune de la agenţia rusească de presă Sputnik. Ruşii publică o ştire despre preşedintele Klaus Iohannis, care ar fi fost "gata să moară". Preluând o ştire de la Kanad D despre preşedintele Klaus Iohannis, care cu mulţi ani în urmă ar fi fost implicat într-un incident în judeţul Sibiu, în timpul căruia s-a lovit foarte rău la cap, agenţia sputnik.md a dat un titlu manipulator: "Klaus Iohannis - lovit în cap, gata să moară!" şi a comentat: "Iohannis a zăcut câteva minute leşinat, martorii nu credeau că se mai ridică - preşedintele nu a vorbit despre acest incident, nu se ştie dacă şi-a făcut control la cap".

MUTĂRI ISTORICE la PNL. Deciziile vor influenţa VIITORUL FORMAŢIUNII

Liderii din fostul PNL s-au întâlnit duminică, de urgenţă, pentru a stabili cine va ocupa funcţia de Secretar general. Ei trebuie să facă o propunere care să fie votată luni în forul de conducere al partidului. Astfel, noul secretar general trebuie ales din rândul foştilor liberali, pentru că postul de preşedinte interimar este ocupat de Raluca Turcan, care provine din tabăra foştilor PDL-işti. Dan Motreanu ocupă în prezent funcţia de secretar general interimar al PNL, care a ajuns în poziţia respectivă în locul lui Marian Petrache, care s-a retras din funcţie din cauza unor probleme de sănătate, la finalul lunii ianuarie, potrivit Antena 3.

MESAJUL SUA CĂTRE CHINA înseamnă încă un PAS SPRE RĂZBOI

Statele Unite ale Americii riscă un război nedorit cu China dacă vor încerca să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud. "Intenţionăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcţia insulelor trebuie să înceteze şi că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis", a spus Rex Tillerson, desemnat de preşedintele-ales Donald Trump pentru funcţia de secretar de Stat american. Această politică ar putea deveni conflictuală prin restricţionarea accesului Chinei spre insule pe care deja le controlează, "ar stabili un curs de confruntare devastator întrec China şi Statele Unite", a subliniat publicaţia China Daily.

JURNALUL NATIONAL

Gabriela Firea îşi doreşte ca lucrările pentru centura Capitalei să fie preluate de Primăria Generală

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a discutat cu viceprim-ministrul Sevil Shhaideh şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre posibilitatea ca lucrările pentru centură să fie preluate de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Firea a adăugat că a avut discuţii şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, despre o lege a Capitalei şi a zonei metropolitane.

Bogdan Micu: Adevărul despre hoţii de lemn. Pe cine deranjează Big Brother-ul pădurilor?

Un tânăr antreprenor român genial, Bogdan Micu - cel care a proiectat mesajele cu lasere în timpul mitingurilor din ultimele săptămâni -, a creat pentru Ministerul Mediului un sistem Big Brother pentru pădurile României. Sistemul a-nceput de la iniţiativa fostului ministru al Mediului, Doina Pană, şi s-a perfecţionat anul trecut, cu o aplicaţie la care poate avea acces oricine, implementată începând din iunie 2016. Ca programator IT, Bogdan Micu s-a oferit ca voluntar pentru Ministerul Mediului, încă din timpul guvernului Ponta, continuându-şi proiectul în timpul guvernului Cioloş. Eficienţa acestui sistem a creat panică în rândurile hoţilor de lemn şi ale marilor firme care profită din plin de tăierile ilegale.

Ministerul Finanţelor Publice a atras împrumuturi sub suma planificată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, în luna februarie, împrumuturi de pe piaţa internă în valoare de 3,534 miliarde de lei, cu 16% sub suma programată iniţial, la randamente în creştere pentru majoritatea scadenţelor. Spre exemplu, pentru cel mai recent împrumut pentru o perioadă de peste zece ani, randamentul obţinut de stat a fost de 4,07% pe an, cel mai ridicat din noiembrie 2015. MFP a planificat împrumuturi de 4,215 miliarde de lei de la băncile comerciale în februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

NATIONAL

Se umbla la "scheleţii" lui Hellvig!

In sistem se aude un nou murmur, asemănător celor de dinaintea "marilor cutremure". Pentru că se vorbeşte deja tot mai insistent despre faptul că este foarte posibilă scoaterea câtorva "scheleţi" din dulapul actualului director general al SRI. Si mai interesant este însă ca de aceasta data nu se mai pomeneşte nimic de ancheta care a planat asupra fostului finanţist Daniel Tudor, bătându-se însă apropouri despre o "filiera spaniola" prin care s-ar împuşca doi iepuri dintr-o lovitura. Dintre care unul direct la Palatul Cotroceni... Si asta într-o perioada in care, vrea, nu vrea, Hellvig trebuie sa renunţe la "politica struţului si să facă o nominalizare pentru conducerea operativa a principalului serviciu secret al tarii.

Augustin Lazar a ieşit la pensie!

In momentul in care magistratul a ajuns la Bucureşti s-a remarcat printr-o tăcere crâncena, desprinsă parcă de la "maestrul" Klaus Iohannis. Numai că, dintr-o dată, "nea Gusti" Lazar s-a "detonat" pur si simplu, cel puţin in ceea ce priveşte explozia sa pe "sticla" televiziunilor. Procurorul General al României nu doar că a intervenit in cam toate controversele politice si justiţiare deopotrivă care au dezbinat societatea românească in ultima vreme, dar a si dat naştere el însuşi unor intense dezbateri publice. Având deja decizia de pensionare in buzunar de peste un an de zile, Augustin Lazar ştie că se va retrage la Alba Iulia si decupează deja din ziare articole despre el, pentru a le arata nepoţilor...

I-auzi brâul: e fatal sa anchetezi multinaţionalele

Vizavi de faptul că exista un zvon care spune că, in Comisia SRI, ar putea fi anchetate multinaţionalele asupra cărora exista suspiciuni că si-ar fi trimis angajaţii in stradă, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că tragerea acestora la răspundere ar fi o greşeala... fatală! Ieşit pe sticla, Dan Suciu, mai spune aşa: "Cred că e deplasata o asemenea ancheta. La BNR nu vrem sa intram într-o astfel de retorică. E o retorică legată de multinaţionale care depăşeşte poate problema fundamentala care tine de repartiţia profiturilor, de circulaţia capitalului. E o problema transnaţională asta".

ROMANIA LIBERA

Dragnea trage sforile la stat, fiul încasează banii ca privat

Fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Ştefan Dragnea, a deconspirat interesele ascunse de afaceri ale tatălui, devenind asociat la Interfrigo Logistic din Piteşti, o companie care l-a îmbogăţit pe actualul şef al Partidului Social Democrat. Şi nu întâmplător, aceeaşi societate a primit două contracte în valoare de cinci milioane de euro, de la Consiliul Judeţean Teleorman, în mandatul de preşedinte al lui Dragnea. Mai mult, Interfrigo Logistic (la care este asociat Dragnea jr.) a dezvoltat o relaţie strânsă de afaceri cu celebra Tel Drum, condusă de prietenii preşedintelui PSD. Nu întâmplător: unul dintre asociaţii lui Dragnea jr. are legături strânse de rudenie cu preşedintele companiei Tel Drum. Iar relaţia dintre cele două firme este descrisă cu lux de amănunte într-un raport al Curţii de Conturi.

După teleormanizarea României, alt dezastru: pandelizarea Bucureştiului!

La fiecare început de primăvară, în Bucureşti, după ce se topeşte zăpada, toată mizeria şi toate gunoaiele abandonate pe timpul iernii ies la suprafaţă. Se întâmplă an de an, dar de mult nu am văzut o Capitală atât de cenuşie şi de tristă, amintind de anii regimului Ceauşescu: autobuze decrepite şi supraaglomerate, spitale de stat îmbătrânite, focar de infecţii rezistente la cele mai dure antibiotice şi un trafic de coşmar. A merge pe jos timp de 30 de minute până la prima staţie de metrou, a devenit un lucru comun, pentru că, la ore de vârf, un pieton circulă mai repede decât maşinile sau autobuzele blocate în coloane nesfârşite.

ZIARUL FINANCIAR

Ironic, Dragnea şi PSD vor ajunge tot la mâna multinaţionalelor pentru 100 de euro în plus la salariu

Dacă ne uităm ce am semănat în ultimii 4 ani, probabil că economia nu poate susţine o creştere salarială medie mai mare de 600 de euro, poate nici chiar atât. Investiţiile străine s-au plafonat între 3-4 miliarde de euro pe an( la jumătate faţă de 2007-2008), iar cele româneşti se fac la strictul necesar, pentru că nicio companie nu mai vrea să-şi irosească cash-ul dacă nu are de unde să-l aducă înapoi. Companiile străine, multinaţionalele, pot aduce o creştere salarială mai mare dacă îşi cresc investiţiile, dacă majorează cererea şi implicit salariile pe piaţa muncii, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2000-2008. Având în vedere acest lucru, PSD-ul ar trebui să facă un tur al multinaţionalelor să le întindă covorul roşu pentru a obţine măcar 100 de euro în plus la salariu în următorii 4 ani, pe medie.

Economia zonei euro, redresare reală sau un alt cântec de sirenă?

De-a lungul anilor, creşterea economică a zonei euro s-a asemănat oarecum cu cantecul sirenelor din Odiseea lui Homer, unul plin de promisiuni, dar pană la urmă unul înşelător, scrie Reuters. Vor fi de data aceasta lucrurile diferite? Creşterile puternice incluse în numeroase rapoarte şi studii publicate la începutul acestui an i-au luat pe mulţi prin surprindere. Un exemplu în acest sens sunt indicatorii PMI pentru Franţa, Germania şi zona euro publicaţi pe 21 februarie. Din nouă indici, opt au indicat creşteri, iar şase la niveluri mai ridicate decat cele anticipate de orice economist chestionat de Reuters. Astfel, nu este surprinzător faptul că economiştii şi strategii sunt acum în căutare de dovezi clare că aparenta revigorare a zonei euro din acest an este sustenabilă, în condiţiile existenţei unei întregi game de riscuri economice şi politice.

Trei sferturi din bănci au făcut un profit cumulat în 2016 de 4,7 mld. lei. Zece bănci au avut pierderi de 450 mil. lei

Aproape trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în Romania au fost pe profit în 2016, situaţia îmbunătăţindu-se fată de 2015, potrivit datelor transmise de Banca Naţională. Un număr de 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul câştigurilor ajungand la 4,7 mld. lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450,4 mil. lei. În 2015, 22 de instituţii de credit au reuşit să facă profit, în timp ce 14 au avut pierderi, conform băncii centrale. Trei dintre cele mai mari bănci de pe piaţa locală care au raportat pană în prezent rezultatele financiare aferente anului trecut au obţinut împreună profituri de circa 2,3 mld. lei, reprezentand mai mult de jumătate din caştigul raportat pentru întreg sistemul bancar romanesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb