REVISTA PRESEI 27.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 27 aprilie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu dă startul la angajări: "Omul gras a pierdut 200.000 de bugetari"

Preşedintele Traian Băsescu a explicat vineri seara, încă odată, măsurile de austeritate pe care ţara noastră le-a adoptat în luna mai 2010. Şeful statului este de părere că fără adoptarea acelor măsuri, prin care numărul de salariaţi bugetari s-a redus cu 200.000, România ar fi fost astăzi în situaţia Greciei şi a Portugaliei. Băsescu a declarat, referindu-se la situaţia economică a României, că "nava e la cheu, în port sigur", el mulţumind pentru că s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta. "Am trăit cu toate cele trei guverne şi încerc să dau fiecăruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul naţional deasupra interesului de partid şi practic şi-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al ţării, pentru a da şanse la reluarea dezvoltării, pentru a reda românilor demnitatea. O ţară care împrumută bani de la Fond ca să-şi plătească salariile cu pensiile nu e o ţară cu cea mai bună reputaţie", a afirmat Băsescu.

Băsescu, săgeţi către Tăriceanu: "Lecţia veseliei din 2007, când picau bani din cer, să fie valabilă şi pentru populaţie"

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat populaţia să nu repete "lecţia veseliei" din timpul Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, "atunci când picau bani din cer". "De regulă, trăsnăile le fac oamenii politici, dar le plăteşte populaţia. Lecţia veseliei din 2007-2008 trebuie să fie valabilă şi pentru populaţie. Că atunci când pică bani din cer şi vezi un guvern darnic trebuie să te gândeşti că în curând va veni nota de plată a dărniciei", a avertizat preşedintele Traian Băsescu, cu referire la fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Traian Băsescu a reamintit că reducerea personalului bugetar trebuie continuată, dar, totodată, preşedintele a cerut noi angajări acolo unde există lipsă de personal.

Reuters, despre talentul programatorilor români şi bulgari: România şi Bulgaria pot deveni victimele propriului lor succes, iar oamenii buni să emigreze

Reuters analizează boom-ul tehnologic şi de talente apărut în Bulgaria şi România, vorbind şi despre evoluţia unui hacker român, devenit între timp angajat al unei firme de securitate. Materialul de pe reputata agenţie de presă vorbeşte despre cum s-a născut talentul informatic în România şi Bulgaria, mai ales pentru că mai multe companii fac outsourcing aici, printre care Oracle, SAP, IBM sau HP. De asemenea, exemplele de succes date sunt compania GeCAD a lui Radu Georgescu, care a dezvoltat şi vândut antivirusul RAV şi Softwin, creatoarea Bitdefender. Reuters menţionează că România şi Bulgaria au o creştere mult mai mare decât restul ţărilor din Europa de Est în domeniul IT, cu o creştere de 45%, respectiv 80% de la intrarea lor în Uniunea Europeană în 2007. Reuters menţionează că una dintre problemele ridicate de această dezvoltare a industriei este aproape paradoxală. Outsourcing-ul în industria IT din Bulgaria a adus 15.000 de locuri de muncă. Cu toate acestea, cea mai mare frică este faptul că România şi Bulgaria vor deveni victimele propriului succes şi vor suferi o goană a creierelor.

Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj din România. Cum a ajuns un şomer să încaseze lunar 6.000 de lei

Şase şomeri din România încasează lunar indemnizaţii mai mari de 3.000 de lei. Cea mai mare indemnizaţie încasată în ţara noastră este de 5.755 de lei şi îi revine unui fost director de la o societate comercială din Botoşani. Pe locul doi în topul şomerilor bine indemnizaţi, este un fost director economic din Satu Mare, care primeşte lunar 4.023 de lei, fiind urmat de un alt fost director economic, din Bucureşti, care are o indemnizaţie de şomaj de 3.630 de lei, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit Mediafax. Indemnizaţia de şomaj se acordă, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Călin Nistor a fost propus de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a trimis vineri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "La formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că domnul procuror Călin Nistor a lucrat neîntrerupt în cadrul DNA începând din anul 2006, dobândind o experienţă semnificativă atât în ceea ce priveşte urmărirea penală, cât şi activitatea managerială. Având în vedere calitatea actuală, de procuror şef al DNA, domnul Călin Nistor cunoaşte problematica acestei structuri, astfel încât numirea sa în funcţie ar fi de natură să asigure şi continuitatea în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Istoria unei civilizaţii de 5.000 de ani, în 101 artefacte. Directorul Muzeului: "Nişte ţărani căutau apă şi au găsit o minune a lumii"

Vineri seară a avut loc conferinţa de presă de prezentare, dar şi previzionarea expoziţiei "Comorile Chinei", un eveniment premieră pentru ţara noastră care reuneşte artefacte inestimabile ce provin din 11 muzee şi instituţii culturale din China. Cele mai spectaculoase atât pentru opinia publică, cât şi pentru oamenii de ştiinţă reprezintă soldaţii de teracotă în mărime naturală descoperiţi întâmplător de nişte ţărani, în 1974. Organizatorii expoziţiei şi-au propus să redea istoria unei civilizaţii ce stă la baza unor invenţii extraordinare care au dus la evoluţia ei ca o putere mondială, dar şi a populaţiei lumii prin cunoaşterea pe care chinezii au oferit-o de multe ori gratuit. Chinezii au influenţat ţări ca Japonia, Vietnam Birmania sau Asia Centrală, dar au lăsat şi o amprentă puternică în istoria omenirii. Expoziţia îşi va deschide porţile pentru public marţi, 30 aprilie, la ora 10.00 şi va rămâne deschisă până pe 1 august.

Guvernul înfiinţează o companie specială pentru Roşia Montană

Executivul va crea o nouă companie care va prelua pachetul de 19,3% deţinut de Minvest Deva în proiectul Roşia Montană, şi va funcţiona în subordinea lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine. Operaţiunea este planificată într-un document ce menţionează că proiectul poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă. Noua societate va fi denumită "Minvest Roşia Montană". Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social. Acţionarii principali ai Gabriel sunt o serie de mari investitori în aur, printre aceştia regăsindu-se miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Ce spun managerii că lipseşte din educaţia studenţilor: cultivarea creativităţii şi a inteligenţei emoţionale

Studiile universitare acoperă doar aspectele teoretice şi astfel depinde de fiecare student cum îşi completează educaţia cu partea practică, cum ar fi dezvoltarea creativităţii şi a inteligenţei emoţionale. Aceasta este una dintre concluziile unei noi conferinţe "Lider Ovidiu", care a avut loc ieri, la care au participat studenţi economişti şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a plănuit primarul liberal din Vâlcea să ia şpagă 20.000 de euro

Liberalul Emilian Frâncu a fost denunţat de doi arhitecţi. Traseul şpăgii a fost stabilit într-un hotel de lângă Gara de Nord. Primarul din Râmnicu- Vâlcea, liderul PNL Emilian Frâncu, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, au hotărât, ieri, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti. Liberalul a ajuns după gratii pentru o şpagă de "doar" 20.000 de euro, pe care urma să o primească în două tranşe. Edilul a cerut reprezentanţilor unui birou de arhitectură 10% dintr-un contract public de 200.000 de euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unor spaţii publice din Râmnicu- Vâlcea. Suma era trecută pe o coală A4, pe care edilul a distrus-o ulterior. Denunţătorii din acest dosar sunt arhitecţii Sorin Dragoş Popescu şi Şerban Marinescu. Ei au povestit la DNA că primarul le-a spus că acest contract valorează 180.000 de euro, dar că ar fi stabilit preţul la 200.000 de euro şi le-a cerut ca diferenţa să ajungă la el.

Cum vor evolua preţurile benzinei şi motorinei în perioada Paştelui

De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, companiile petroliere de pe piaţa locală au aplicat patru ieftiniri la carburanţi. Totuşi, cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au început să revină pe plus în ultimele zile, astfel că experţii din domeniu chestionaţi de Bloomberg susţin că în următoarea săptămână cotaţiile ar putea să crească din nou. Conform ultimelor statistici publicate de Oil Bulletin, în România se găseşte cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană: 1,26 de euro pe litru (adică 5,5 lei), faţă de media europeană de 1,56 de euro pe litru. Cea mai scumpă benzină se găseşte în Italia şi Olanda, 1,72 de euro pe litru, dar în cele două state venitul mediu pe locuitor este mult mai mare faţă de România. 40% din analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă la creşterea preţurilor petrolului în următoarea săptămână, în timp ce 38% cred că preţul va stagna. Săptămâna trecută, aproape jumătate dintre experţi se aşteptau la o reducere a preţului, însă preţului s-au apreciat semnificativ.

Băsescu trimite statutul parlamentar la Curtea Constituţională | VIDEO

După ce, iniţial, a retrimis această lege către Parlament, acum, şeful statului sesizează Curtea Constituţională statutul parlamentarilor, apreciind că unele formulări ar afecta independenţa juridică. "Modul de redactare al noului text al Articolului 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, articol ce reglementează "Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie", este de natură să dea naştere la diferite interpretări, cu consecinţe asupra independenţei puterii judecătoreşti", se arată în scrisoarea pe care Băsescu a trimis-o preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Varujan Vosganian: Noi, liberalii, dacă aveam drag de PSD, eram în PSD

Ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, spune că între PNL şi PSD trebuie să fie o "alianţă trainică", nu din "drag de PSD", ci din "drag pentru poporul român". El a subliniat că USL este "o alianţă fără precedent ca forţă electorală şi ca ambiţie, ambiţia de a redresa economia şi a asigura în continuare dezvoltarea". "Suntem într-o guvernare cu un partid de stânga şi trebuie să arătăm că suntem de dreapta. Nu e uşor, dar e un examen de maturitate pentru noi", a adăugat Vosganian.

Catedrala Neamului va avea săli polivalente la subsol

Catedrala Mânturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele două urmând să fie amenajate săli polivalente pentru activităţi culturale, educative şi religioase. La 16 metri sub pământ, este o sală polivalentă Acolo, de jur împrejurul sălii în formă de navă, sunt spaţii tehnice şi culoare de circulaţie. Următorul nivel este la minus 11 metri. Şi aici va funcţiona o altă sală polivalentă, spaţiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Singura diferenţă este dată de înălţimea sălilor. Urmează apoi un ultim spaţiu, la 6,8 metri sub pământ. La acest nivel vor fi amenajate doar spaţii de circulaţie şi spaţii tehnice pentru instalaţii. Urmează cota zero, care este cu cinci metri mai sus decât terenul natural. Constructorii se aşteaptă ca în 2015, Catedrala să ajungă la stadiul de tencuială. Înălţimea corpului bisericii va fi de 54 de metri, iar turla şi crucea din vârf va fi înălţată la 120 de metri.

Liviu Dragnea: REGIONALIZAREA ar putea fi făcută prin ASUMAREA RĂSPUNDERII

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, spune că regionalizarea va fi gata până la sfîrşitul anului. Şi, ca să fie sigur că viitoarele regiuni vor fi desenate după placul USL, Dragnea se gândeşte ca legea să fie aprobată prin procedura angajării răspunderii Guvernului. "După ce modificăm Constituţia în septembrie-octombrie, ieşim cu legea de înfiinţare a noilor regiuni, care va fi aprobată în Parlament, eu sper că prin procedura angajării răspunderii. Asta înseamnă că undeva la sfârşit de noiembrie cel mai târziu regiunile să fie înfiinţate. Iar imediat după ce sunt înfiinţate, vor avea loc alegeri, poate indirecte, pentru a fi constituite şi noile structuri de conducere, până la sfârşitul anului", a declarat Liviu Dragnea.

SĂRACI, dar OPTIMIŞTI: Românii, printre cei mai încrezători europeni în privinţa redresării rapide a economiei

Germanii, austriecii şi românii, sunt cei mai optimişti din Europa în ceea ce priveşte redresarea economică a statelor în care locuiesc în perioada următoare. La polul opus se află portughezii, francezii şi grecii, arată un studiul "Climatul de consum în Europa şi SUA", realizat de GfK.

JURNALUL NATIONAL

Un miliard de mărci pentru răscumpărarea etnicilor germani din România!

După cel de-al Doilea Război Mondial, în România trăiau aproximativ 400.000 de etnici germani. Postul german Deutschland Radio prezintă pe pagina online un amplu reportaj, realizat de Karla Engelhardt, intitulat "Preţul libertăţii", legat de răscumpărarea acestora de către fosta Republică Federală Germană. "Meritul pentru expatrierea a aproape 210.000 de etnici germani i se datorează avocatului Heinz-Gunther Huesch. În perioada 1968-1989, acesta a negociat direct cu serviciile secrete comuniste din România preţul libertăţii etnicilor germani din această ţară", notează dradio.de. Întreaga acţiune a costat Guvernul de la Bonn aproape 1 miliard de mărci germane. Detaliile şi sumele exacte ale expatrierilor au rămas un mister pentru multă vreme, la solicitarea expresă a reprezentantului Securităţii române, care a solicitat secretizarea dosarelor. El a ameninţat că orice fisură informativă din sistem va duce la sistarea imediată a operaţiunilor.

Sorin Blejnar poate părăsi ţara. Instanţa supremă i-a ridicat definitiv interdicţia

Judecătorii instanţei supreme au respins recursul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, hotărând că fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, poate părăsi ţara, informează Mediafax. Blejnar nu a avut voie să părăsească ţara fiind cercetat într-un caz de corupţie. Fostul şef al Fiscului ar fi sprijinit o grupare acuzată de evaziune fiscală de peste 15 milioane euro. Decizia luată de procurorii DNA, de a prelungi măsurile interdicţiei de a părăsi ţara cu 30 de zile, a fost contestată de Blejnar la Curtea de Apel, care a dispus, în 10 aprilie, revocarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi teritoriul românesc. În dosarul în care Blejnar este cercetat, mai sunt implicaţi şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Constanţa Dan Secăreanu şi fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

Liviu Dragnea: Vor fi demisii, dacă noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca nu e finalizată la termen

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, spune că noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca trebuie finalizată până la mijlocul lunii octombrie, declarând că acest lucru se joacă 'cu demisiile pe masă' a celor responsabili. El a spus că până acum n-a existat o coordonare prea bună între părţile implicate în construirea noii piste. 'Prima etapă este cea de 2.100 de metri, pe care trebuie s-o finalizăm până la 15 octombrie, pentru etapa următoare, discuţia este să se finalizeze şi canalul care va fi realizat pentru devierea Someşului, şi continuarea pistei în următorul an, maxim doi ani de zile. Există finanţare, bani europeni, şi pentru această lucrare', a menţionat Liviu Dragnea.

FMI cere statelor din Europa de Est să soluţioneze problemele cu finanţarea bancară şi creditele neperformante

Factorii de decizie din Europa emergentă ar trebui să ajute băncile să-şi rezolve problemele cu creditele neperformante şi să găsească mai multe surse locale de finanţare, în ideea de a evita un ciclu de tip expansiune-contracţie (boom-bust) care a fost alimentat de un sector financiar dominat de băncile străine, se arată într-un raport publicat vineri de FMI, informează agerpres.ro. Potrivit FMI, creditele neperformante vor continua să crească în unele din statele din Europa de Est, afectând fluxurile de credit şi profiturile înregistrate de băncile occidentale care operează aici. Deşi condiţiile diferă de la o ţară la alta, FMI consideră că autorităţile ar trebui să elimine obstacolele legale şi de altă natură pentru a ajuta băncile să rezolve problema creditelor neperformante, care în unele cazuri au ajuns şi la 20% din portofoliu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb