REVISTA PRESEI - 27.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 mai 2011

ADEVĂRUL

Boc, în emisiune la Realitatea TV: "Faceţi o manipulare grosolană prin scoatere din context. Mă voi adresa CNA-ului"

Boc a afirmat că Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI, nu ar fi făcut obiectul unei anchete penale dacă era protejat de regim. "Justiţia şi statul de drept funcţionează. Personal nu-l cunosc pe Mironescu. A fost deputat, când eu eram primar. Îl ştiu din partid. E un om care vine cu o experienţă administrativă. Aş vrea să găsim un numitor comun cu opoziţia în legătură cu numirile politice. Dacă Mironescu era un protejat al regimului, n-ar fi făcut obiectul unei anchete penale. Dacă a încălcat legea, Mironescu să răspundă", a spus Boc. În acel moment Realitatea TV a postat pe burtieră "Breaking News" - Declaraţie şoc a premierului. E. Boc: "Dacă era un protejat al regimului, cum încercaţi să spuneţi, n-ar fi făcut obiectul unei anchete penale"

Operaţiunea "Containerul 2": contrabandişti săltaţi din aşternut

120 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi au descins ieri în terminalul de containere Ro-Ro ca să verifice actele de import şi pe comisionarii vamali. Acţiune-surpriză în Portul Constanţa: la patru zile de la reţinerea grupului din dosarul "Containerul", poliţiştii au descins la "sursele de venit" - terminalul de containere. Poliţiştii au descins în dana Ro-Ro din Portul Constanţa Sud - Agigea la ora 9.00 şi le-au cerut vameşilor să-i însoţească în acţiune. Echipele de control au avut în vedere şi activitatea comisionarilor vamali. "Este o acţiune pe linia prevenirii evaziunii fiscale şi contrabandei. Activitatea nu este blocată, TIR-urile pot intra şi ieşi în continuare", a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El a precizat că acţiunea s-ar putea derula pe parcursul unei săptămâni.

Reportaj Reuters despre drumurile româneşti: Oraşele sunt sufocate de trafic, iar trenurile învechite circulă, în medie, cu 45 km/h

Ziariştii de la Reuters au realizat, în luna decembrie a anului trecut, un reportaj despre drumurile din România, precizând că autostrăzile din România nu sunt conectate cu ţările vecine. Reporterii Reuters au participat la o întâlnire pe care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a avut-o cu mai mulţi investitori germani, românca fiind descrisă ca "o femeie mică de statură, cu părul negru prins într-un coc uriaş". Mai mult, Reuters notează că Boagiu a fost prezentată drept "ministrul responsabil cu recuperarea timpului pierdut" şi că aceasta a prezentat hărţi cu drumuri neconstruite şi proiecte ambiţioase, care sunt în totală neconcordanţă cu imaginea României. "Blocaje peste blocaje, kilometri întregi sufocaţi de trafic. Oraşele sunt sufocate de trafic, pentru că nu se poate conduce pe drumurile din ele. Nici calea ferată nu e mai bună: trenurile învechite circulă, în medie, cu 45 km/h, deşi în unele ţări europene pot ajunge până la 320 km/h", precizează reporterii.

Interlopa din Guvern a rămas cu cazierul "pătat"

Fostul expert guvernamental Simona Ciulavu (35 de ani), trimisă în judecată în dosarul "Sportivilor", a scăpat de închisoare. Tribunalul Bucureşti a decis achitarea Simonei Ciulavu pentru infracţiunea de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat - gruparea Sportivilor, şi condamnarea ei la şase luni de închisoare pentru şantaj. Instanţa a constatat pedeapsa executată, întrucât fosta angajată a Guvernului a stat arestată preventiv jumătate de an, în perioada 17 mai 2006- 13 noiembrie 2006.

Femeia de serviciu cu studii superioare, diplomă de inginer mecanic şi master în robotică

A terminat masterul acum trei ani. Ca femeie de serviciu, lucrează de peste un deceniu. După şapte ani de facultate, Viorica Paşcalău s-a resemnat în a face curăţenie la Facultatea de Muzică din Timişoara. Iniţial şef de cantină, femeia a acceptat să fie îngrijitoare, pentru a nu rămâne şomeră. Una din cele mai educate femei de serviciu face curat la Facultatea de Muzică din Timişoara. Viorica Paşcalău are diplomă de inginer şi master în sisteme robotice. Pentru slujba pe care o are, anii de cursuri şi laboratoare sunt însă inutili.

Cum să promovăm Bucureştiul: Oraş al muzeelor sau al vieţii de noapte?

Cum apare Capitala pe harta turistică a României, din perspectiva bucureştenilor? La o privire de ansamblu, nu prea apare. Castelul Bran, Peleş, Valea Prahovei, mănăstirile din Moldova şi Bucovina - acestea sunt principalele opţiuni ale bucureştenilor care-şi planifică vacanţele în ţară. Totodată, mulţi dintre locuitorii Capitalei ar putea descrie pe îndelete alte locuri din România, mai puţin propriului oraş. Ba mai mult, bucureştenii tind să-şi subevalueze oraşul şi-şi menţin o părere negativă despre el.

SOCAR despre Nabucco şi AGRI: Proiectul care va fi gata primul va fi câştigător

Proiectul de transport al gazelor caspice spre Europa care va fi gata primul va fi şi cel câştigător pe termen scurt, pentru că Azerbaidjanul va putea livra gaze doar pentru un singur proiect până în 2020, a declarat astăzi, la Bucureşti, Vitaliy Baylarbayov , vicepreşedinte al SOCAR, compania de stat azeră de petrol şi gaze. El s-a referit la proiectele de transport al gazelor AGRI şi Nabucco. Pe de o parte, AGRI - proiectul prin care gazele lichefiate azere vor ajunge în Europa prin Georgia şi România - este la început şi nu are un studiu de fezabilitate. De cealaltă parte, Nabucco, deşi are acest studiu de mai mulţi ani, a fost amânat în mod repetat, iar ultimele termene se referă la punerea sa în funcţiune abia în 2017.

"Academia Caţavencu" s-a vândut într-o oră

După 154 de "paşi de licitaţie" în care preţul pentru revista de satiră a urcat tot mai mult, Doru Buşcu a fost declarat marele câştigător al mărcii. Licitaţia pentru marca "Academia Caţavencu" a pornit de la 180.000 de euro, cu TVA, şi a ajuns la 1,6 milioane de euro cu tot cu TVA. Este ora 13.00. Într-o încăpere micuţă cât o sufragerie, într-un bloc de locuinţe, se desfăşoară licitaţia care urmează să decidă soarta revistei "Academia Caţavencu". În mijlocul camerei este aşezată o masă ovală. În capul mesei se află reprezentantul lichidatorului, iar de-o parte şi de alta cei doi înscrişi la licitaţie: Doru Buşcu, director editorial "Academia Caţavencu", şi Radu Şoldănescu, împuternicit din partea Sabinei Fati, jurnalistă la "România liberă".

Economia Irakului câştigă războiul

Statul irakian va avea o creştere economică de 11,5% anul acesta, depăşind ţări emergente puternice precum China, Brazilia, Rusia şi India. Problemele sociale din Orientul Mijlociu au dus preţul petrolului la niveluri-record de la începutul acestui an. Irakul profită şi planifică investiţii de sute de miliarde de dolari.

Roubini: Mai aveţi nevoie de măsuri de austeritate

Economistul-vedetă Nouriel Roubini a transmis ieri, la Bucureşti, că România are o revenire lentă a economiei şi că trebuie continuate reformele structurale. Unul dintre puţinii specialişti care au prevăzut recesiunea crede că statele care şi-au redus deficitele, ca Ungaria şi România, încep să culeagă roadele.

CURENTUL

Casele din Miami ale deputatului Răzvan Şerban Mustea

Cel mai promiţător tînăr democrat liberal are probleme mari cu declaraţiile de avere. Deputatul PDL Răzvan Mustea a uitat să declare nişte case aflate hăt departe, tocmai în Statele Unite ale Americii, ţară în care a făcut studiile şi în care tatăl său locuieşte o mare parte din vreme. Numele deputatului Mustea apare în baza de date a Block Shopper, unul dintre cei mai mari agenţi de real-estate din Statele Unite ale Americii. Această agenţie oferă pe Internet informaţii relevante despre proprietăţile care s-au vândut în oraşele importante din SUA. Două proprietăţi apar a avea legături cu deputatul Mustea şi familia sa.

Popa cere revizuirea sentinţelor din FNA şi FNI

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a depus miercuri, la Tribunalul Bucureşti, cereri de revizuire ale sentinţelor din dosarele prăbuşirii FNI şi FNA, în cele două cauze fiind stabilite termene de judecată pentru data de 16 iunie. Jurisprudenţa arată că, în cazurile precedente, apărătorii au făcut trimitere la articolul 522 indice 1 din Codul de Procedură Penală, coroborat cu articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin care este garantat dreptul la un proces echitabil. Aceste articole prevăd că "o persoană poate susţine că a fost judecată şi condamnată în lipsă atunci când o instanţă de judecată a dispus condamnarea sa, indiferent de pedeapsa aplicată şi modalitatea de executare a acesteia, fără a proceda la audierea acelei persoane etc.

Premiul oralităţii pentru Vîntu - încă 60 de zile de arest

Nesfårşita bogăţie a înţelepciunii romåneşti are şi pentru puşlamale ca Vîntu o etichetă definitorie. SOV se încadrează perfect în cadrele proverbului cu trimiteri proctologice: "gura bate curu". Discursul său bizar şi epocal de ieri din faţa instanţei a fost atåt de convingător încåt s-a căptuşit cu încă 60 de zile. "Stenogramele Vîntu" aduse la cunoştinţa publicului romånesc şi devenite file de istorie recentă spun aproape totul despre mizeria agregatului creat de acesta în jurul său. Langajul deşănţat şi verbiajul inept, prolixa desfăşurare de tåmpenii, obscenitatea frazei, nesăbuita grandomanie, instabilitatea mintală - elemente definitorii ale discursului "intelectual" al lui SOV - toate acestea au avut o contribuţie în înţelegerea resorturilor acestui personaj, cu note demonice dar şi de un ridicol absolut pe alocuri.

Băsescu: Sunt foarte mulţi care preferă să dea lecţii decât să-şi asume răspunderea

Intervenţia de ieri a preşedintelui Traian Băsescu la postul public de radio a fost una extrem de acidă, fiind presărată cu critici - de la parlamentarii coaliţiei aflate la guvernare până la unele măsuri ale Guvernului şi neasumarea unor sarcini de către BNR. Liderul de la Cotroceni a ţinut să-şi exprime nemulţumirea în primul rând faţă de conducerea BNR care ţine să dea "lecţii" de economie pe la televizor, dar când vine vorba de asumarea unor roluri politice în calitate de tehnocraţi, toţi şefii BNR se spală pe mâini de astfel de responsabilităţi. Bineînţeles, pe această listă nu a fost inclus Bogdan Olteanu.

La stop, de Tia Şerbănescu

Răscolind trecutul mai apropiat dl Isărescu ne-a informat că-n 2009 "România a fost la un pas de stop cardiac". Bine că n-am ştiut! Căci în 2009 fiind alegeri prezidenţiale, România se comporta ca la beţie: dansa şi cânta la petreceri şi se pupa cu electoratul. Acum, zice dl Isărescu, am fi ieşit mai repede din recesiune dacă guvernul nu se bålbåia şi în loc să mărim TVA impozitam pensiile. Mersi, asta zicea şi dl Băsescu. Şi dl Isărescu se bålbåie spunând ce-am auzit de sute de ori: "nu trebuie să repetăm greşelile din 2005-2008". Uşor de zis! Păi, dacă altele nu ştim?

CURIERUL NAŢIONAL

Pe cine va ajuta taxarea inversă la cereale?

Potrivit unei OUG, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice se va aplica începând cu 1 iunie pentru o perioadă de aproape doi ani. Reprezentanţii agricultorilor susţin că măsura va avea efecte pozitive doar asupra depozitarilor şi a procesatorilor. FNPAR: Ordonanţa va produce întârzieri şi mai mari la returnările de TVA, dacă nu se modifică şi Codul Fiscal

Grecia, între restructurarea ordonată a datoriilor şi haosul falimentului

Profesorul Nouriel Roubini spune că restructurarea datoriei suverane a statului elen se poate realiza fără a induce şocuri în pieţele financiare. Politicile de bailout nu adresează problema de solvabilitate, iar în doi ani creditorii ar ajunge să ia integral pierderea. Autorităţile europene ar trebui să admită că în momentul de faţă cea mai bună modalitate de rezolvare a crizei datoriei suverane a Greciei o reprezintă restructurarea ordonată, orientată către piaţă, a stocului de datorie guvernamentală, a declarat ieri Nouriel Roubini, profesor la Stern School of Business a Universităţii din New York la cea de-a opta ediţie a Forumului Financiar organizat de Forum Invest şi BNR. El spune că aceasta nu ar trebui asociată unui default, fiind însă soluţia cea mai suplă a unei probleme foarte importante la nivel european.

Nouriel Roubini ne spune să o luăm mai uşor spre zona euro

Profesorul de la New York University spune că 2015 reprezintă o ţintă greu realizabilă. Mai important este să fim pregătiţi din punct de vedere economic, pentru a nu avea soarta Greciei. În plus, în cinci ani zona euro ar putea arăta cu totul altfel.

Duster se dă la Pikes Peak International Hill Climb

În creştere constantă în ultimii 7 ani, marca Dacia a devenit un nume important pe piaţa auto. Cu vehicule bine concepute, foarte spaţioase, Dacia oferă un raport imbatabil preţ/prestaţii fără a face concesii evidente în ceea ce priveşte fiabilitatea. Lansat în aprilie 2010, al şaselea vehicul al mărcii, maşina de teren Dacia Duster, s-a bucurat de un succes imediat (până în prezent, la nivel mondial, s-au înmatriculat aproape 127.000 Dacia Duster). Este vehiculul cu care marca se lansează în competiţii sportive: la Trofeul Andros cu Alain Prost (care a obţinut două titluri de vicecampion), la Raliul Aïcha des Gazelles (unde a obţinut locurile 2 şi 3 în 2011)... şi, în curând, la celebra "Pikes Peak International Hill Climb".

EVENIMENTUL ZILEI

"Iliescu nu mai poate dormi liniştit". Crimele Revoluţiei nu se prescriu

Hotărârea luată, marţi, de instanţa de judecată europeană în cazul lui Doru Mărieş şi al părinţilor lui Nicuşor Vlase, ucis la Revoluţie, aduce în discuţie ideea că faptele din timpul acelor evenimente nu pot fi prescrise. Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care se acordă despăgubiri părinţilor lui Nicuşor Vlase, ucis la Revoluţie, după data de 22 decembrie 1989, şi lui Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", ale cărui convorbiri telefonice ar fi fost interceptate de SRI în 1990, a stârnit valuri printre cei bănuiţi de implicaţii în violenţele din acele zile.

46 de kilometri despart hăul crizei de bunăstare

Mioveniul, localitate ridicată în comunism, a depăşit deruta de moment a capitalismului. Curtea de Argeş rămâne îngheţată în propriul trecut. Se zice că Mioveniul e primul oraş din România care a ieşit din criză. Reţeta sa de succes e simplă: au venit nişte francezi, au făcut o maşină ieftină şi au vândut-o bine, mai ales în străinătate. La câteva zeci de kilometri distanţă, Curtea de Argeş îşi continuă căderea începută imediat după Revoluţie. Mulţi angajatori au dispărut, iar întreprinderile rămase riscă să fie puse pe butuci de acţionari "aventurieri". EVZ vă propune două perspective asupra României de azi, imagini din două oraşe comparabile ca număr de locuitori, dar cu destine paralele.

Academia Caţavencu s-a salvat ca românul la bufet. Pe datorie

Jurnalistul Doru Buşcu a oferit 1,6 milioane de euro pentru marca "Academia Caţavencu", licitată ieri pentru a recupera datoriile companiei Caţavencu S.A. Încă nu ştie de unde o să ia banii. Când te gândeşti la generosul preţ de vânzare, ai fi tentat să crezi că licitaţia a avut loc la Ateneu. Însă prima publicaţie din România care este scoasă la licitaţie s-a vândut într-un apartament modest de 2 camere din Iancului, la o masă în jurul căreia au încăput fix opt oameni.

Traian Băsescu: Dacă azi stau la masă cu Kosovo, mâine m-aş trezi lângă mine cu Smirnov

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu ar fi putut participa la summit-ul de la Varşovia unde va fi prezent şi Kosovo deoarece s-ar crea un precedent care ar duce şi recunoaşterea implicită a unor entităţi precum Transnistria.

Cum a blocat statul goana după petrol în Marea Neagră

Investiţii de sute de milioane de euro în explorări petroliere aşteaptă rezolvarea unor probleme legislative, care au blocat posibilitatea de a se fora noi sonde în căutarea "aurului negru". Când am câştigat lupta la Haga împotriva Ucrainei pentru platoul continental al Mării Negre, în 2009, românilor li s-a fluturat "mirajul" resurselor de hidrocarburi existente în zonă. La câteva luni după ce am câştigat cei 9.700 kilometri pătraţi de platou continental, autorităţile au blocat investiţiile în explorările petroliere din această zonă. De unde se obţin actele obligatorii? "În acest moment, nu există autoritate care să acorde autorizaţie de construire pentru operaţiuni în Marea Neagră. Nimeni nu mai poate săpa acum noi sonde", au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Trei motive pentru care şeful BCR laudă guvernul

Dominic Bruynseels spune că autorităţile române au avut curajul să ia măsuri dure şi are încredere în viitorul ţării şi în potenţialul său de dezvoltare. Curajul de a reduce salariile bugetarilor cu 25% într- un an de criză, programul" Prima casă" şi proiectul de construcţie a tronsonului de autostradă Nădlac- Sibiu sunt trei motive pentru care actualul executiv trebuie lăudat, consideră Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, cea mai mare bancă din România. "Guvernul României a luat măsuri pe care niciun alt guvern nu şi le-a asumat. Niciun guvern nu a acceptat tăierea salariilor în sectorul public cu 25%", a declarat oficialul BCR, ieri, la Forumul Finance 2011, organizat de Forum Invest şi BNR, în parteneriat cu "Evenimentul zilei" şi "Capital".

FINANCIARUL

Acţiunile Oltchim au dublat banii investitorilor în doar două săptămâni

PCC a cumpărat în luna mai 3,63% din capitalul companiei, ajungând la o participaţie de 15,77%. De la începutul anului au fost tranzacţionate pachete de acţiuni cumulând aproape 17% din capitalul social. Cei care au investit 1.000 de euro în acţiunile Oltchim la începutul anului au avut ieri un câştig de 4.217 euro. Titlurile Oltchim Rm.-Vâlcea au devenit, de departe, vedetele BVB în acest an, interesul ridi­cat şi schimbările în acţionariat deter­mi­nând o creştere expo­nen­ţială a cotaţiei. În ultimele două săp­tă­mâni, preţul acţiu­ni­lor Oltchim a depăşit maxim după ma­xim, atingând ieri nivelul de 1,59 lei/acţiune.

Electra şi Hidroenergetica au devenit amintiri. Se pune la cale colosul "EMO" de 1,3 mld. euro

Compania va cuprinde centralele electrice din Oltenia şi partea viabilă din SNLO. Justiţia a înfrânt definitiv intenţia guvernanţilor de a înfiinţa doi mamuţi energetici. Ministerul Economiei vrea să grupeze minele şi termocentralele în două societăţi. În bazinul Oltenia se vorbeşte deja de Complexul Mine Energie. Fondul Proprietatea a cerut management privat, guvernanta corporativă şi listarea la Bursă. Autorităţile române intenţionează să regrupeze companiile energetice aflate în portofoliu după eşuarea tentativei de înfiinţare a coloşilor Electra şi Hidroenergetica tot prin două societăţi, dar fără Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Impactul economic al finalei Champions League: 400 mil. euro

Noul Wembley, cel mai scump stadion construit vreodată, găzduieşte mâine seară Barcelona - Manchester, ultimul act al celei mai bănoase competiţii intercluburi. Finala Ligii Campionilor, ce adună toate superlativele din istorie, se va disputa mâine seară în templul fotbalului, Wembley. Este de fapt noua arenă, ridicată de la zero cu 1,3 mld. euro, cel mai mare stadion din lume (90.000 de spectatori), cu locurile acoperite în întregime.

Cheltuielile de personal au crescut în aprilie cu peste 3 mld. lei

Au crescut şi cheltuielile de capital, de la 0,5% la 0,7% din PIB. Ministerul de Finanţe a anunţat că deficitul bugetar pe primele patru luni ale anului a scăzut de la 1% din PIB în martie la 0,8% din PIB în aprilie, pe fondul reducerii cheltuielilor de personal, al celor cu subvenţiile şi al celor de capital. Potrivit datelor execuţiei bugetare însă, în aprilie faţă de martie, cheltuielile de personal au crescut cu 3,32 miliarde de lei, de la 9,50 miliarde de lei la 12,83 miliarde de lei. Deficitul bugetar a coborât de la 1% din PIB în primul trimestru la 0,8% din PIB în primele patru luni, respectiv la 4,4 miliarde de lei, pe fondul unui surplus de peste 800 de milioane de lei în aprilie, susţinut de reducerea cheltuielilor de capital si de personal şi a subvenţiilor, a anunţat Ministerul Finanţelor. Ţinta de deficit pentru primul trimestru din 2011 pe care guvernul a convenit-o cu FMI a fost de 1,2% din PIB.

Unde a investit Gaddafi banii libienilor: Siemens, General Electric, Deutsche Telekom

La 30 iunie 2010, fondul suveran Libyan Investment Authority gestiona active în valoare de 53,3 mld. $. De la izbucnirea tensiunilor din Libia, în martie anul curent, care au antrenat loviturile aeriene ale aliaţilor occidentali, s-a vorbit despre banii regimului Muammar Gaddafi, despre legăturile acestuia cu marile bănci şi companii mondiale. Organizaţia Global Witness a intrat în posesia unui document secret care dezvăluie unde sunt mijloacele plasate de fondul suveran Libyan Investment Authority în acţiuni, titluri sau instrumente alternative.

China va cumpăra obligaţiuni europene

Potrivit cotidianului "Finacial Times", China şi alţi investitori asiatici vor cumpăra un mare număr de obligaţiuni emise pentru susţinerea financiară a Portugaliei, în momentul în care fondul de ajutor pentru zona euro va începe să le vândă la licitaţiile din luna iunie. Surse europene, citate de FT, au precizat, totodată, că principala motivaţie a investitorilor asiatici rezidă în dorinţa acestora de a găsi o nouă destinaţie banilor lor şi nicidecum intenţia de a sprijini Europa în lupta împotriva crizei.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu îi forţează mâna lui Isărescu.Şeful statului îi critică pe oficialii BNR pentru că nu-şi asumă răspunderi executive.

Şeful statului i-a atacat, la Radio România Actualităţi, pe oficialii BNR pentru că dau lecţii guvernului, dar nu-şi asumă responsabilităţi executive. Ultima "lecţie" venise chiar cu o zi înainte de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta recomandându-le politicenilor să nu promită ceea ce nu pot respecta.

Şantajul din port: "Nu cotizezi, poftim la scanner"

Ancheta continuă în Portul Constanţa Sud Agigea. După primul val de arestări ancheta se îndreaptă către eşalonul doi. "Cheia" acestui grup infracţional este tripleta Bogatu-Pilcă-Făinărea. Alin Pilcă a condus Direcţia Regională Vamală Constanţa, Marius Făinărea a fost şef al Brigăzii de Supraveghere Vamală Constanţa, Eugen Bogatu a fost şef birou vamal. Cei trei au părăsit aceste funcţii în urmă cu aproximativ şapte ani şi au lăsat în urma lor un om de încredere în persoana lui Iulian Teşeleanu, fost şef al Vămii Constanţa Sud Agigea, adică punctul de trecere al containerelor. După ce s-au retras din funcţii, Pilcă şi Făinărea au înfiinţat societăţi profitabile. Grupul de firme Almaterm, Almaholiday, Almaclima sau Sea Container Group sunt numai câteva dintre companiile unde se regăsesc foştii vameşi sau rudele acestora.

Scanner-ul, motiv de şantaj

Scanner-ul de la poarta de acces numărul 10 a Portului Constanţa a fost achiziţionat din China. Scopul instalării acestui instrument este de a securiza intrările de mărfuri pe teritoriul vamal al României. Controlul suplimentar al containerelor se face doar în anumite situaţii. Atunci când există suspiciuni asu­pra mărfurilor dintr-un container sau când fac tranzitul containerele date în consemn. Mai sunt scanate şi containerele care provin din ţă­ri­le cunoscute ca producătoare de stupefiante. Când importatorii nu treceau cu atenţii pe la oamenii fi­lierei sau nu lucrau cu companiile controlate de grupul Bogatu-Pilcă-Făinărea, măsurile se înăspreau fă­ră nici un motiv.

Vîntu: Băsescu a vrut să-mi ia RealitateaTv. Unealta a fost "un mic ticălos şantajabil"

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a declarat, la Tribunalul Bucuresti, ca un grup de interese din jurul presedintelui Traian Basescu a incercat sa preia Realitatea TV prin intermediul lui Sebastian Ghita, insa el a zadarnicit aceasta actiune prin vanzarea postului de televiziune catre un grup de investitori israelieni.

PUTEREA

DGIPI a dat de două ori aviz pozitiv pentru numirea lui Laurenţiu Mironescu

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, structură aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a informat, printr-o adresă înaintată încă din a doua jumătate a anului 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la activitatea infracţională desfăşurată în Portul Constanţa, precizează, în exclusivitate pentru ziarul "Puterea", surse judiciare. Controlul efectuat, la vremea respectivă, pe linie informativă de DGIPI a vizat toate vămile de frontieră sau de interior, inclusiv Vama Constanţa, mai spun sursele citate. Cu toate acestea, la începutul anului current, Laurenţiu Mironescu, arestat pentru implicarea în reţeaua de contrabandişti din Portul Constanţa Sud Agigea, a primit certificat de bună purtare din partea DGIPI pentru a putea ocupa funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor

O măsură bună, aplicată doar pe jumătate. Taxarea inversă la cereale nu va elimina decât parţial evaziunea din domeniu

Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice se va aplica începând cu data de 1 iunie pentru o perioadă de aproape doi ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Prin această măsură, autorităţile vizează eliminarea evaziunii fiscale din sectorul comerţului cu cereale, însă reprezentanţii firmelor din domeniu susţin că obiectivul nu va fi atins pe deplin, întrucât taxarea inversă nu se va aplica şi la vânzarea pâinii, acolo unde se înregistrează cea mai mare evaziune. Mai mult, aceştia susţin că UE nu şi-ar fi dat acordul final pentru această derogare, întrucât există o opoziţie exprimată din partea unui stat membru care ar trebui să-şi exprime punctul de vedere final până astăzi (vineri, n.n) la ora 14.00.

ROMÂNIA LIBERĂ

Staţiunea Sommerfrische a fost devastată de soldaţii sovietici, apoi transformată în colonie muncitorească. Astăzi sunt doar ruinele. Cum a fost distrusă perla turismului interbelic

Feţe regale, industriaşi celebri sau dive din showbizul mondial făceau parte din clientela obişnuită a Aurorei Banatului, perla turismului interbelic din România. În anii de după 1948, staţiunea - cunoscută atunci în toată Europa - a fost ştearsă de pe faţa pământului. Pentru a o descoperi, trebuie să ne întoarcem cu 70 de ani în urmă.

Ce se poate întâmpla în cazul rejudecării procesului privind prăbuşirea Fondului? Popa mută cu regina în dosarul FNI

Nicolae Popa, fostul administrator al Fondului Naţional de Investiţii a făcut primul pas major după extrădarea sa în Romania: a cerut rejudecarea dosarului în care a fost deja condamnat la 15 ani de închisoare.Fostul administrator al FNI, Nicolae Popa a cerut Tribunalului Bucureşti rejudecarea procesului privind prăbuşirea fondului, dosar în care el a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Igaş: DGIPI nu poate fi desfiinţată

Într-un interviu acordat României libere, ministrul Internelor, Traian Igaş, spune că nu va desfiinţa serviciul pentru a scăpa de incompetenţa şi complicitatea unor ofiţeri cu infractorii, dar îl va reforma treptat. DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri de acţiuni de poliţie politică directă, de partizanat politic, prin scurgeri de documente compromiţătoare despre politicieni, sau de protejarea unor structuri regionale de tip mafiot. Pentru a stopa obiceiul de a face poliţie politică, perpetuat de foştii ofiţeri de Securitate care populau serviciul secret al MAI, în 1998 acest serviciu a fost desfiinţat de ministrul de atunci Gavril Dejeu şi reînfiinţat, fără majoritatea foştilor ofiţeri de Securitate. În 2001, după revenirea lui Ion Iliescu la preşedinţia ţării, serviciul secret a fost "repopulat" cu foşti ofiţeri de Securitate.

Poate guverna Băsescu numai cu DNA şi SRI?

Arestările din portul Constanţa au confirmat dimensiunile monstruoase ale corupţiei care înconjoară principala poartă comercială a ţării şi au ridicat un colţ din vălul care acoperă vermina politică transpartinică ce parazitează corpul naţiunii. Din păcate, nimeni, nici măcar Băsescu, nu poate guverna numai cu Parchetul Anticorupţie şi SRI. Băsescu este în criză de timp. Dacă are vreo soluţie, acum este timpul să o încerce. Dacă nu, atunci a pierdut.

ZIARUL FINANCIAR

La nevoie, BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

Banca Naţională are pârghii pentru a interveni în eventualitatea concretizării unor scenarii de criză antrenate pe piaţa bancară locală de situaţia din Grecia, începând de la refinanţarea bilaterală a titlurilor de stat deţinute de băncile cu capital elen şi până la preluarea în garan­ţie a sediilor acestora în schimbul furnizării de lichidităţi, afirmă un oficial din sistemul bancar.

Oltchim, singura mare întreprindere industrială sub controlul statului, a ajuns cea mai vânată companie de pe Bursă

Presiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind demararea procesului de privatizare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) până la finalul anului au reaprins interesul investitorilor de pe Bursă pentru acţiunile companiei. De la începutul lunii, acţiunile Oltchim au crescut de peste două ori, pe fondul unor tranzacţii tot mai mari, iar valoarea companiei a urcat la 88 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la mijlocul lunii februarie. Combinatul Oltchim a împlinit ieri 45 de ani, compania fiind una dintre cele mai reprezentative întreprinderi ale perioadei comuniste.

Băsescu îl invită pe Isărescu în arenă: Este uşor să dai din gură la televizor

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat ieri direct pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, fără să-i rostească însă numele, pentru că stă pe margine şi din poziţia pe care o are dă sfaturi Guvernului şi premierului. Preşedintele i-a reamintit guvernatorului că i-a propus să fie prim-ministru, iar acesta a refuzat. Mugur Isărescu criticase, cu o zi înainte, politica fiscală a Guvernului afirmând că ea a prelungit recesiunea.

Băsescu critică dur ministerele Finanţelor, Muncii şi Internelor: taie frunze la câini

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat astăzi la Radio România Actualităţi că sunt trei ministere care"stau pitite" din punctul de vedere al reducerii numărului de personal şi că o mulţime de funcţionari stau prin birouri şi taie frunze la câini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb