REVISTA PRESEI 27.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 mai 2014

ADEVARUL

Cine sunt cei 32 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles

Alianţa PSD-UNPR-PC este marea câştigătoare a acestei bătălii electorale, obţinând jumătate din mandatele care i se cuvin României. Printre europarlamentarii PSD se regăsesc nume din garda veche a partidului, dar şi apropiaţi ai lui Victor Ponta din perioada TSD. Şi dreapta vine cu o ofertă variată: de la tineri tehnocraţi până la politicieni consacraţi. Numai şase candidaţi PNL, din cele 32 de mandate ale României, au prins trenul din 2014 cu destinaţia Bruxelles. PDL are şanse reale să obţină cinci mandate de europarlamentar. Primele patru poziţii pe lista PDL au fost ocupate de actuali eurodeputaţi: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu. Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Mişcarea Populară (PMP) va fi reprezentată în Parlamentul European de către primii doi candidaţi, în ordine, Cristian Preda şi Siegfried Mureşan. Printre cei trei eurodeputaţi UDMR se regăseşte din nou Csaba Sogor, al cărui discurs este axat pe autonomia Ţinutului Secuiesc. Mircea Diaconu a fost cea mai mare surpriză a alegerilor europarlamentare, fiind al doilea candidat indepent care ajunge la Bruxelles.

Minciuna din sondaje: Sindromul "Mihaela, dragostea mea!" a lovit din nou

Sindromul "Mihaela, dragostea mea!" a lovit din nou duminică seara, sub versiunea "Daciana, dragostea mea!". La o oră după închiderea urnelor, premierul Victor Ponta a clamat o victorie a PSD cu 42-43 la sută, pentru ca numărătoarea voturilor să arate un procent de 37,6 la sută. O eroare majoră s-a înregistrat şi în cazul candidatului independent Mircea Diaconu: creditat de exit-poll-uri cu 4 procente, el a uimit pe toată lumea şi a luat 7. Toate cele cinci case de sondaj care au efectuat măsurători duminică au greşit în cazul acestor doi competitori electorali, dar punctual au furnizat erori şi în cazul celorlalte partide. În plus, prin informaţii scurse "pe surse" şi publicate pe internet, domeniu care nu e reglementat de legislaţia audiovizuală, au încercat pe tot parcursul zilei votării să manipuleze opinia publică. O posibilă explicaţie ar fi aceea că şefii celor cinci institute sociologice au certe afilieri politice.

Crin Antonescu a demisionat puţin din conducerea PNL

Ziua care a urmat alegerilor europarlamentare a fost una fierbinte pentru liberali, care au tranşat, în mai puţin de două ore, toate problemele care măcinau partidul. Demisia lui Crin Antonescu, anunţată în prealabil pe contul său de Facebook, şi debarcarea întregii echipe din conducerea formaţiunii printr-o demisie în bloc nu au schimbat, de fapt, raportul de forţe în partid. "Gestul meu politic este fără echivoc, mai mult decât atât, tot Biroul Politic l-a luat. E singurul partid politic care şi-a asumat în felul acesta responsabilitatea pentru ceea ce noi considerăm a fi un eşec. Ştiu că nici alte partide nu sunt mai fericite, în frunte cu PSD, pentru rezultatul lor, nu pentru al nostru. Bineînţeles că asta nu înseamnă că PNL intră în debandadă, în derivă", a spus Crin Antonescu, imediat după demisie. Totuşi, actuala conducere, în frunte cu Crin Antonescu, va rămâne în funcţie încă o lună, până când se va organiza un congres. Întrebat dacă va mai candida la funcţia de preşedinte al partidului, Crin Antonescu a evitat să răspundă.

"Romania Gateway", un proiect ce creează premisele transformării României într-un nod economic, comercial, industrial, energetic şi de IT

Proiectul "România - Punte între Est şi Vest, Nord şi Sud (Romania Gateway)" va fi lansat mâine la Palatul Victoria. Acesta este un instrument practic, coordonat de către Mircea Geoană, care permite Guvernului României şi sectorului privat să coopereze pentru a atinge obiectivul de a transforma România într-un nod economic, comercial, logistic, industrial, energetic şi de IT. "Înfiinţarea Gateway Unit este şi o inovaţie în modul de guvernanţă al Guvernului României, prin care ministere şi reprezentanţi ai sectorul privat şi academic, cu sprijinul Băncii Mondiale, lucrează împreună la un proiect strategic de interes naţional. Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Aspen România", a explicat Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică.

Europa a luat-o razna

Nu este o dimineaţă foarte plăcută pentru Uniunea Europeană. Asemeni unui cetăţean prea mult timp turmentat, se trezeşte mahmură, şocată, obligată să privească în faţă, mai mult, să asiste şi să consfinţească victoria extremiştilor. Din Ungaria până în Franţa, trecând prin Danemarca, Grecia, Marea Britanie, Austria, Italia, partidele extremiste au progresat peste tot. Astăzi, la aflarea cifrei fatale - 130 de deputaţi europeni pentru aceste partide - întrebarea nici nu mai este dacă Franţa, cu cei 25 de deputaţi ai FN, va trimite mai mulţi extremişti la Bruxelles decât Marea Britanie - ci dacă partidele de extrema dreaptă vor crea sau nu o alianţă. Ce este şi mai trist este că, exact ca în 2005, când aceeaşi Franţă spunea "Nu" unei viitoare constituţii europene, de vină pentru aceste ...evenimente este tot Europa.

Producătorul de ulei Ultex va fi vândut grupului Trans Oil din Republica Moldova pentru 10,5 milioane euro

Acţionarii Ultex Ţăndărei, companie aflată în insolvenţă, au modificat planul de reorganizare a producătorului de ulei pentru a vinde activele către grupul agro-industrial Trans Oil din Republica Moldova, pentru 10,5 milioane de euro. "Datorită rezultatelor financiare obţinute de societatea debitoare Ultex după confirmarea iniţială a Planului de reorganizare în luna iulie 2011, precum şi după modificarea acestuia şi confirmarea ulterioară de către judecătorul sindic, rezultate ce au fost prezentate în cadrul rapoartelor financiare întocmite în cadrul prezentei proceduri, a rezultat faptul că societatea debitoare nu poate acoperi pasivul asumat prin planul de reorganizare doar din excedentul activităţii curente", se arată în planul de reorganizare al companiei, citat de Mediafax. Planul de restructurare iniţial prevedea ca modalitate de reorganizare restructurarea, continuarea activităţii de procesare a seminţelor de floarea soarelui, soia, rapiţă, care să conducă la obţinerea de excedent de numerar destinat acoperirii creanţelor creditorilor înscrişi la masa credală.

CURENTUL

Miza liberală şi disperarea lui Ponta

Cele 37 de procente înregistrate de alianţa construită în jurul PSD, cu toată susţinerea mediatică oferită de trusturile media deţinute de Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă, nu-i oferă lui Ponta practic nicio şansă la alegerile prezidenţiale din toamnă. Iar Ponta ştie şi el acest lucru, motiv pentru care l-a apucat disperarea. Pentru liderul PSD este vital în acest moment să refacă USL, să obţină măcar o aripioară liberală capabilă să-i aducă ceva voturi din zona dreptei, total inaccesibilă lui Ponta în acest moment. Prin urmare, după ce a clamat public o victorie care nu i-a adus însă zâmbetul pe buze, Ponta a dat buzna în biroul lui Tăriceanu de la Senat şi i-a ordonat acestuia să-i aducă pe liberali înapoi în USL. Flancat de alţi trei liberali iubitori de roşu-pesedist, Daniel Chiţoiu, Radu Stroe şi Adrian Gerea, Tăriceanu s-a dus la şedinţa conducerii PNL, sperând ca foştii săi colegi să-l întâmpine ca pe un Mesia şi să se încoloneze în spatele său pentru a reface USL, aşa cum îi poruncise Ponta.

Sorin Blejnar, audiat în dosarul "Motorina"

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul de evaziune fiscală cu motorină de peste 15 milioane de euro şi pentru a fi anunţat că faptele de care este acuzat au fost schimbate, în baza prevederilor din noul Cod penal. După audieri, Blejnar a declarat jurnaliştilor că procurorii i-au modificat calitatea sa în dosar, din învinuit în suspect, aşa cum prevede noul Cod de procedură penală, şi că a dat o declaraţie, menţionând că este nevinovat. Sorin Blejnar a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 14.00 şi nu a dorit atunci să facă declaraţii privind prezenţa sa în faţa procurorilor. El este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

CURIERUL NATIONAL

Experţii independenţi, soluţie pentru asigurări?

Un proiect legislativ deja avizat de Senat prevede înfiinţarea unui Corp de experţi, direct subordonat Guvernului, care să facă toate evaluările de daune. Nemulţumiţi că nu vor mai putea stabili ei cuantumul despăgubirilor, asigurătorii critică iniţiativa, spunând că aceasta va scumpi RCA. Service-urile salută propunerea, practicată deja în Franţa şi Germania, spunând că posesorii maşinilor avariate vor putea alege singuri unde-şi vor face reparaţiile. Potrivit proiectului de Lege privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR), acesta va fi persoană juridică de drept privat, fundamental profesională, independentă, de utilitate publică, şi va funcţiona sub controlul Guvernului, cu independenţă deplină - administrativă, structurală şi financiară.

Vitrina spartă la care să nu aduci bani

Cea mai importantă crimă financiară de pe piaţa de capital a anului trecut rămâne nerevendicată. În afară de un trader răzleţ, furtul de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest nu are făptaşi. Nu are responsabili între instituţiile pieţei. De asemenea, nu avem indicaţii precise asupra destinaţiei banilor şi acţiunilor furate (care se mişcă liber prin piaţă şi dintr-un cont în altul), după cum lipsesc rezoluţii privind modalităţile de recuperare a prejudiciului. Singura realitate este paguba din portofoliile investitorilor - veritabil atentat la dreptul de proprietate - şi timpul scurs implacabil, cu speranţa celor încărcaţi de responsabilităţi că totul va fi dat uitării. Păgubiţii de la Harinvest sunt daţi uitării de reprezentanţii pieţei, care însă nu se dau în lături să facă apel pentru venirea unor noi investitori pe Bursă.

Proiectul Silver Mountain, cumpărat de BCR cu 50 mil. euro

Complexul imobiliar de lux Silver Mountain din Braşov, dezvoltat de firma INR Management Real Estate - aflată în faliment de la începutul acestui an, a fost cumpărat de BCR cu aproape 50 mil. euro, a anunţat ieri lichidatorul Euro Insol. "În cadrul licitaţiei publice organizate pe data de 23 mai de către Euro Insol, lichidatorul judiciar al INR Management Real Estate, creditorul Banca Comercială Română a adjudecat, cu suma de 49,7 milioane de euro, proiectul imobiliar Silver Mountain, situat în Poiana Braşov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, două spaţii comerciale, o clădire multifuncţională (restaurant, club, spa şi fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 metri pătraţi", se anunţă într-un comunicat al Euro Insol.

Noul Parlament European "va fi cel mai puţin european din istoria sa"

Oricare ar fi fost rata participării la scrutinul de duminică, mesajul ce s-ar fi degajat din partea celor 388 milioane de alegători chemaţi să-i desemneze pe cei 751 de eurodeputaţi ar fi fost acelaşi: neîncredere, nemulţumire, protest. După votul din 25 mai, nu se va produce o schimbare radicală în modul de a lucra al PE, dar - remarcă Jan Techau, directorul grupului de reflecţie Carnegie Europe - "vor exista consecinţe asupra scenelor politice naţionale şi asupra modului în care conducătorii naţionali vor acţiona în cadrul Uniunii Europene".

ASF: Lipsa cronică de lichiditate a BVB poate provoca probleme fondurilor de pensii private

Lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private, care, conform legislaţiei, au obligaţia să plaseze o parte din active în titluri cotate pe piaţa de capital, a arătat Ion Giurescu, vicepreşedinte al ASF. "Una dintre problemele sistemului de pensii private o constituie lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti, care, în viitor, ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private în privinţa respectării politicii de plasamente. Împreună cu asociaţia de profil, APAPR, lucrăm să dezvoltăm instrumente de plasament astfel încât să participăm la dezvoltarea economică a României. În aproximativ trei ani, dacă nu facem acest lucru, este posibil să iasă bani din ţară pentru a fi investiţi în alte zone ale Europei", a declarat ieri vicepreşedintele pentru pensii private al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu, prezent la un eveniment de specialitate.

Mario Draghi: Inflaţia scăzută poate determina amânarea consumului în zona euro

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că există riscul confirmării aşteptărilor referitoare la un nivel ultrascăzut al inflaţiei, care să determine amânarea achiziţiilor de către consumatori şi companii, opinie care sugerează că instituţia este pregătită să ia măsuri de relaxare monetară. Comentariile lui Draghi, făcute la o conferinţă a BCE din Sintra, Portugalia, semnalează că oficialii instituţiei analizează o gamă largă de măsuri, de la reducerea dobânzilor şi până la noi împrumuturi către bănci sau achiziţii de active, pentru a preveni ca inflaţia prea scăzută să submineze redresarea economică din zona euro, relatează MarketWatch. "Trebuie să fim atenţi în mod special la o posibilă spirală negativă, a unei inflaţii scăzute şi a unor aşteptări de inflaţie şi creditare scăzute, în special în ţările cu probleme economice", a afirmat Draghi. El a avertizat că există riscul de instalare a aşteptărilor pentru un proces dezinflaţionist care să determine populaţia şi companiile să amâne achiziţiile şi investiţiile, într-un ciclu dezinflaţionist clasic.

EVENIMENTUL ZILEI

ASF: Contribuţiile la pensii private pot îngheţa, dacă scade CAS-ul

În opinia lui Ion Giurescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), riscul politic este în prezent mai mare decât riscul investiţional, pentru sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Nu este exclusă o îngheţare a contribuţiilor către sistemul pensiilor private obligatorii, în condiţiile unei eventuale reduceri cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale, a spus acesta, ieri, în cadrul unui seminar de specialitate. Deşi este o măsură anunţată încă din 2012, când USL a preluat guvernarea, reducerea contribuţiilor sociale nu a fost implementată nici până acum, din cauza impactului puternic pe care l-ar avea asupra bugetului. Potrivit calculelor oficiale, reducerea cu numai un punct a contribuţiilor sociale ar însemna scăderea încasărilor la buget cu un miliard de lei. În prezent, către Pilonul II se virează 4,5% din contribuţiile sociale.

Ion Iliescu: Crin Antonescu este o LICHEA

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, spune despre Crin Antonescu că s-a dovedit a fi un om lipsit de substanţă, mai pe scurt, o lichea. În replică, liderul liberal a apreciat că tovărăşia cu Dragnea l-a stricat pe Iliescu. Crin Antonescu a pus pe seama anturajului lui Liviu Dragnea jignirile lansate luni la adresă să de fostul preşedinte Ion Iliescu, care l-a numit "lichea, om fără substanţă, chiulangiu". "Faptul că Ion Iliescu s-a lăsat azi dimineaţă luat de val este din cauza anturajului, un prost anturaj, o spun în cunoştinţă de cauza, şi pe mine m-a afectat anturajul ăsta", a spus Crin Antonescu, notând că Iliescu se afla lângă Liviu Dragnea duminică seară.

DNA acuză: Blejnar l-a acoperit pe "Regele Motorinei"

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar (44 de ani), a fost audiat ieri la DNA în dosarul de evaziune fiscală de peste 16 milioane de euro. Procurorii l-au anunţat că i-a fost schimbată încadrarea din "învinut" în "suspect" potrivit noului Cod Penal. Este vorba de o formalitate, iar potrivit unor surse judiciare în perioada următoare dosarul urmează să fie trimis în judecată. Fostul şef al Fiscului a dat o declaraţie la DNA. Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare. Este vorba de gruparea condusă de Radu Nemeş, supranumit "Regele motorinei", recent extrădat din SUA, alături de soţia sa, Dana Nemeş.

Papa Francisc a cerut "acces liber" pentru evrei, musulmani şi creştini la locurile sfinte din Ierusalim

Papa Francisc a cerut astăzi "acces liber" pentru toţi credincioşii evrei, musulmani şi creştini la locurile sfinte din Ierusalim, precizând că solicitarea a fost formulată în cursul unei întrevederi cu preşedintele israelian, Shimon Peres, care a avut loc la Ierusalim. Cu acest prilej, Peres a acceptat invitaţia lansată duminică de Papa Francisc referitoare la o rugăciune comună pentru pace împreună cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, la Vatican. ''Vom fi bucuroşi să ne rugăm în casa noastră sau a dumneavoastră, la invitaţia dumneavoastră sau potrivit alegerii dumneavoastră'', a afirmat Peres către Papa Francisc. Mahmoud Abbas a acceptat invitaţia încă de duminică, potrivit negociatorului palestinian Saëb Erakat, care a menţionat data de 6 iunie. În cursul vizitei sale la preşedinţia israeliană, Papa a făcut totodată apel la ''încetarea manifestărilor de intoleranţă'' împotriva persoanelor sau a locurilor de cult din Ierusalim, după un val recent de vandalism al naţionaliştilor evrei împotriva unor lăcaşuri creştine şi musulmane.

JURNALUL NATIONAL

"Popularul" Crin, trădare şi minciuni

Prăbuşirea PNL, împins pe tobogan de deciziile fără noimă ale liderului formaţiunii, a atins nivelul cel mai de jos. Crin Antonescu, dovedit ca mincinos, vrea să pună pe acest partid istoric şi ştampila de neşters a trădării. În plină degringoladă a grupului restrâns din jurul lui Antonescu, izolat de realitatea politică printr-un cordon de aplaudaci şi profitori, decid trecerea PNL într-o altă familie politică. Gândită ca o manevră de salvare pentru a scăpa de răspunderea eşecului la europarlamentare, conducerea liberală sare în braţele popularilor cu agilitatea pisicii care în zbor mortal, găseşte o crenguţă salvatoare pentru atenuarea şocului. Crin a pendulat în câteva luni de la alianţa cu socialiştii, prin USL, la independenţa asumată tradiţional în grupul european liberal - ALDE - la "lipirea" de dreapta populară. O trădare experimentată şi Băsescu, trecut peste noapte de la socialişti la populari. Influenţa unei soţii recente, cu butoane conectate la comenzi neclare, aceleaşi care dirijează şi sprijinul pentru Băsescu Traian, devine evidentă.

Dan Voiculescu: Băsescu nu va încheia mandatul

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a făcut o previziune legată de Traian Băsescu. "La ceas de bilant, ma lansez intr-o previziune despre iminenţa debarcarii lui Basescu dupa ingenuncherea sa de catre USL", scrie dan Voiculescu pe blogul personal. "Chiar daca in timp, remarcile mele privind presedintele au creat animozitati la Cotroceni, stiu ca ura, asa cum spunea Balzac, este viciul sufletelor inguste. Prea inguste pentru un scaun mult prea mare si pentru un mandat mult prea lung, mandat pe care cred ca nu va reusi sa il incheie. Priviti-o tot ca pe o previziune", continuă preşedintele fondator al Partidului Conservator. "Pentru cei interesati, vin si cu o veste: cartea "USL - Ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian" va insoti Jurnalul National peste circa 2 saptamani", a mai anunţat Dan Voiculescu pe blog.

Leul s-a întărit faţă de euro şi dolar. Moneda naţională s-a întors la cursul de acum 10 luni, 4,4099 lei/ euro

Leul a continuat să se aprecieze, luni, în faţa monedei europene, euro fiind cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,4099 lei, în scădere cu 0,65 bani (0,15%) faţă de cotaţia de vineri de 4,4164 lei. Leul începe astfel săptămâna în forţă după ce în ultimele zile a avut o evoluţie foarte bună faţă de principalele monezi: euro, dolar şi francul elveţian. Leul a câştigat ieri teren şi în faţa dolarului american, acesta fiind cotat la 3,2315 lei, în scădere cu 0,95 bani (0,29%), de la 3,2410 lei, cât a fost vineri. Moneda naţional s-a întărit şi faţă de francul elveţian, cursul BNR coborând la 3,6111 lei, faţă de 3,6160 lei/franc vineri. Francul a ajuns astfel la cel mai scăzut nivel începând din 2 decembrie 2013, când cursul a fost de 3,6007 lei/franc. Este de remarcat că leul a ajuns faţă de euro la cursul de acum 10 luni, pe 31 iulie 2013 când cursul de referinţă a fost de 4,4048 lei/euro.

NATIONAL

Alegerile s-au incheiat. Incepe macelul "baronilor"!

Doua milioane de voturi si ceva maruntis. Atat a reusit sa stranga teribila masina de vot pesedista din teritoriu. Dosarul "Referendumul" i-a paralizat parca pe cei care trebuiau, cu orice pret, sa mobilizeze electoratul. Insa multi dintre primari nu s-au mobilizat nici macar pe ei insisi, preferand doar sa voteze la primele ore ale diminetii si apoi sa-si inchida telefoanele, pentru a nu mai fi varati in noi dosare penale, aducatoare de ani grei de puscarie. Asa ca nici mortii nu au mai inviat ca sa mai voteze, nici urnele mobile nu mai fost plimbate ca sfintele moaste, iar listele suplimentare au fost clonate intr-o prea mica masura. Privind din acest punct de vedere se poate spune ca, de fapt, marele castigator al acestui scrutin a fost "sistemul", procurorii fiind incurajati de acest succes pentru a merge mai departe cu cruciada anticoruptie declansata cu ceva vreme in urma. Astfel ca, odata incheiate alegerile, ritmul retinerilor, arestarilor si condamnarilor spectaculoase nu doar ca nu va fi incetinit, ci va fi de acum inainte unul de-a dreptul indracit.

Guvernul forteaza scumpirea RCA!

Un proiect de act normativ avizat deja de Comisia Juridica din Senat prevede infiintarea unui corp al evaluatorilor tehnici auto, iar asiguratorii avertizeaza ca noul organism va prelua competente ale RAR si va practica tarife care vor duce la scumpirea RCA. Firmele de asigurare sustin ca legea pentru constituirea, organizarea si functionarea Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR) va crea mari probleme asiguratilor auto si firmelor de pe piata din domeniu. Proiectul actului normativ se afla in dezbatere la Senat, iar asiguratorii atrag atentia ca CEETAR va fi un organism care va scapa de verificarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, urmand a fi subordonat Guvernului, prin Secretariatul General.

Vacaroiu, decorat de presedintele Basescu

Nicolae Vacaroiu primeste Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Ofiter. Inalta distinctie i-a fost atribuita sefului Curtii de Conturi a Romaniei in context aniversar. Mai exact, cu prilejul implinirii a unui veac si jumatate de la infiintarea institutiei in fruntea careia se afla, la aceasta data, ex-premierul. Seful statului a semnat, luni, decretul in acest sens.

PUTEREA

I-a bătut poporul. Scoruri jalnice, apatie maximă la europarlamentare

Partidele înscrise în cursa europarlamentarelor s-au declarat mulţumite de rezultatele obţinute, cu excepţia PNL, chiar dacă - în realitate - nici unul nu a realizat scorul pe care şi l-a propus. Social-democraţii au luat sub 40%, liberalii sub 20 de procente, democrat-liberalii sub 15%, iar Mişcarea Populară sub 10%. Practic, electoratul a sancţionat partidele politice conform principiului "toţi sunt o apă şi un pământ", iar votul antisistem s-a regăsit în mare măsură la independentul Mircea Diaconu, care a reuşit să strângă aproape 7%. Rezultatele europarlamentarelor în România au avut importanţa unui test pentru partidele noastre şi mai puţin una care să privească viitoarea componenţă a Parlamentului European. De fapt, în campania electorală, prea puţin s-a vorbit despre ce înseamnă pentru ţara noastră o victorie a Popularilor Europeni sau a Socialiştilor.

Francois Hollande: Uniunea Europeană a devenit de neînţeles

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, crede că Uniunea Europeană a pierdut legătura cu cetăţenii ei. El susţine că va face tot ce poate pentru a asigura viitorul Franţei în UE. Liderul francez, Francois Hollande, a declarat luni că Uniunea Europeană trebuie să se schimbe. "Europa a devenit (...), sincer să fiu, de neînţeles, chiar şi pentru state. Aşa ceva nu mai poate dura. Europa trebuie să fie simplă, clară, pentru a fi eficientă acolo unde trebuie, şi să se retragă de acolo unde nu este nevoie de ea", a afirmat preşedintele Franţei.

ROMANIA LIBERA

Moţiune de cenzură. Opoziţia a pierdut 56 de voturi

Acţiunea opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adopta­tă, înregistrându-se pentru moţiune 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi "pentru". Practic, se poate spune că opoziţia a pierdut 56 de voturi - parlamentari care au semnat documentul, dar fie nu s-au prezentat ieri, fie nu au mai votat împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" a fost semnată de 231 de parlamentari PNL, PDL, PMP şi PP-DD. Nici un parlamentar nu şi-a retras semnătura de pe moţiune. La şedinţa de ieri au fost prezenţi 326 de parlamentari, dar au votat doar 196. Aleşii puterii au părăsit sala în momentul începerii votului.

Ovidiu Silaghi revine în Parlament, cu tot cu dosar

Candidat sub sigla PSD+UNPR+PC, fostul ministru liberal al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a câştigat alegerile parţiale din Colegiul 2 Satu Mare, cu 35,96%. Pe locul doi s-a situat, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Judeţean Satu Mare, candidatul UDMR, Nagy Szabolcs (28,52%). Prin revenirea în Parlamentul României, Silaghi înregistrează o premieră: este primul candidat care s-a bătut pe mandatul pe care chiar el l-a abandonat acum câteva luni. Fostul lider PNL a deţinut mandat de deputat până pe 3 septembrie 2013, când şi-a dat demisia, pentru a pleca în Parlamentul European, în locul lui Cristian Buşoi. Când a devenit clar că nu mai poate primi un loc eligibil pe lista PNL la europarlamentare, Silaghi s-a reorientat spre alegerile parlamentare parţiale. Iar după începerea campaniei electorale, s-a reorientat şi mai tare: şi-a asigurat susţinerea PSD-UNPR-PC în schimbul înscrierii în PSD.

Saakaşvili, viitorul consilierul al lui Poroshenko

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, şi Kakha Bendukidze, ex-ministrul georgian al Economiei, se vor alătura echipei preşedintelui ales al Ucrainei, Petro Poroshenko, anunţă agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS. Declaraţia aparţine liderului partidului UDAR, Vitali Klitschko şi a fost făcută luni, într-un interviu televizat. "Georgia este un exemplu pentru noi. Am vorbit cu Saakaşvili şi cu Bendukidze şi eu sunt convins că fiecare dintre ele va oferi asistenţă noului preşedinte al Ucrainei, dacă este necesar", a spus Klitschko.

ZIARUL FINANCIAR

După aurul negru, fac profit şi din aurul verde. Austriecii taie păduri româneşti de un miliard de euro pe an

Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care controlează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2013 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. Producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000. Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013). Cele trei companii cumpără lemn de la Romsilva şi alţi proprietari de păduri şi fabrică cherestea, PAL (plăci aglomerate din lemn) sau alte plăci pe care le vând către producătorii de mobilă sau la export. Puterea lor este atât de mare încât au fost acuzaţi şi de controlul preţurilor în 2005.

Creditarea a mai făcut un pas spre revenirea în teritoriul pozitiv în aprilie

Creditul în lei şi-a pierdut din suflu în aprilie, înregistrând o creştere lunară de sub 1%, până la 88,8 mld. lei după saltul neaşteptat de 2,3% pe luna martie. Totuşi, faţă de aprilie 2013 stocul de credite lei a ajuns la o creştere de peste 6%, rolul de locomotivă fiind preluat în aprilie de segmentul de retail care a ajuns la o creştere anuală de 6,4%, faţă de 5,9% în cazul finanţărilor în lei pentru companii. În lunile precedente, creditul corporate susţinuse trendul ascendent al creditării în lei, însă ultimele semnale de pe piaţă sus­ţin imaginea inversării vizibile din aprilie: trendul descendent al cererii de credite din partea companiilor ar urma să se prelungească pe parcursul trimestrului al doilea, speranţele industriei fiind legate de creditele ipotecare şi de consum de la care bancherii aşteaptă o revenire semnificativă a cererii.

Cum a reuşit piaţa de birouri să iasă din criză

Piaţa de birouri a fost cea mai puţin lovită de criză din sectorul imobiliar din România, iar anul trecut a înregistrat niveluri record atât din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate (circa 300.000 metri pătraţi, în creştere cu 22% faţă de 2012), cât şi al livrărilor de noi spaţii (120.000 metri pătraţi, creştere de 2,5 ori). După un an 2013 în care piaţa de birouri a înregistrat cea mai mare creştere a activităţii în comparaţie cu celelalte sec­toa­re ale industriei imobiliare, cererea a continuat să crească şi în primele luni din 2014. Creşterea a venit atât din partea com­paniilor care vor să se extindă, dar şi de la investitorii care au vrut să-şi upgradeze spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Compania de asigurări Generali, producătorul soluţiilor antivirus BitDefender şi importatorul maşinilor Mercedes Benz se numără printre companiile care au realizat cele mai importante tranzacţii din piaţa de birouri în primele luni ale acestui an, semnând contracte pentru spaţii în care ar putea lucra circa 2.500 de angajaţi, potrivit datelor centralizate de ZF de la firmele de consultanţă imobiliară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb