REVISTA PRESEI 27.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 august 2015

ADEVARUL

Reuters: Preşedintele Greciei va convoca, vineri, alegeri anticipate

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, va anunţa vineri decizia de a convoca alegeri anticipate, afirmă un oficial de la Preşedinţia elenă, citat de site-ul agenţiei Reuters. După demisia premierului Alexis Tsipras, Prokopis Pavlopoulos acordase unui politician conservator şi unui lider de extremă-stânga sarcina formării unui nou guvern în tentativa de a amâna organizarea unor noi alegeri parlamentare după doar şapte luni. În contextul în care cei doi premieri desemnaţi au eşuat în aceste demersuri, Pavlopoulos intenţionează să acorde sarcina formării unui guvern interimar judecătoarei Vassiliki Thanou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. "Vineri, preşedintele va stabili data alegerilor anticipate, probabil pe 20 septembrie", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Greciei.

ANALIZĂ De ce România nu e atractivă pentru imigranţi

Deşi românii de rând se arată, în general, toleranţi cu o posibilă venire a refugiaţilor sirieni în ţara noastră, specialiştii spun că aceştia nu au prea multe motive să se îndrepte spre România. Cel mai fierbinte subiect la nivel internaţional, criza refugiaţilor sirieni care iau cu asalt Europa, are ecouri firave în România. Dinspre zona politică n-a venit nicio reacţie coerentă, iar oamenii de rând sunt complet dezinteresaţi de subiect. Chiar dacă românii sunt primitori, refugiaţii sirieni nu au prea multe motive să profite de această ospitalitate. Nivelul economic scăzut din România, barierele legate de limba română, poziţionarea geografică şi lipsa unui ajutor real sunt doar câteva dintre motivele pentru care imigranţii nu se înghesuie să vină la noi în ţară. Aceştia evită chiar şi să tranziteze ţara noastră, nu doar din cauza aşezării geografice, ci mai ales din cauza infrastructurii deficitare, afirmă specialiştii, care nu se aşteaptă la un val de imigranţi, în ciuda afluxului pe care-l întâmpină ţările occidentale în ultimele zile.

Dramele refugiaţilor care au luat cu asalt Ungaria

Miile de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei prin Ungaria lasă în urmă un adevărat dezastru. Poveştile de viaţă tragice ale refugiaţilor se izbesc la Röszke, comuna de la graniţa cu Serbia prin care imigranţii intră în Ungaria, de nemulţumirile localnicilor, care se plâng în special de mizeria de nedescris pe care imigranţii o lasă în urma lor. "Din 21 iunie şi până acum au trecut prin gară peste 20.000 de refugiaţi", a declarat, ieri, pentru "Adevărul", Kekesi Mark Zoltan, un reprezentant al voluntarilor gării din Szeged. În ultima săptămână, Ungaria s-a confruntat, însă, cu un val de imigranţi fără precedent, într-o singură zi trecând graniţa din Serbia în Ungaria peste 2.000 de persoane. Nu este altceva decât "viitura" formată după deschiderea "digului" de la graniţa cu Macedonia. Imigranţii care tranzitează Ungaria în această perioadă provin din ţări precum Siria, Afganistan, Bangladesh, Pakistan sau Irak. Toţi vor să ajungă în Germania.

Aveţi asigurare la Astra? Până la aprobarea falimentului, puteţi denunţa poliţele şi veţi primi înapoi o parte din banii plătiţi

Asiguraţii Astra, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut joi intrarea în faliment, pot să denunţe poliţele şi vor primi înapoi de la companie o cotă parte din prime, dacă operaţiunea are loc până când instanţa decide falimentul asigurătorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dacă solicitarea este transmisă ulterior. Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate de ASF. Instanţa se va pronunţa într-un termen care variază de la 10 la 20 de zile. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Asiguraţii sunt îndreptăţiţi să recupereze primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea valabilităţii contractului de asigurare. Totodată, după decizia instanţei, FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze, şi să plătească sumele necesare.

Veste bună pentru şoferi. Aceştia îşi vor putea recupera taxa auto printr-o cerere depusă la ANAF

Şoferii îşi vor putea recupera taxa auto printr-o cerere depusă la Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă a solicitanţilor. Mai mult, cei care au deja procese pe rol pot renunţa la ele pentru a recupera banii pe cale administrativă. Potrivit unei Ordonanţe de Guvern adoptată miercuri, persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă, conform ordonanţei care modifică OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, arată Mediafax. Persoanele aflate în această situaţie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal.

Teoriile conspiraţiei: Europa este cucerită de imigranţii musulmani şi devine Eurabia

Teoria Conspiraţiei "Eurabia", a unei Europe supuse Islamului, a revenit în actualitate odată cu exodul refugiaţilor din faţa ororilor războielor din Siria, Irak şi Afganistan. Situaţia pare scăpată de sub control, numărul refugiaţilor crescând de la o zi la alta şi sufocând efectiv autorităţile din statele UE. Termenul de Eurabia îi aparţine scriitoarei britanice de origine evreiască Gisèle Littman, cu pseudonimul de Bat Ye'or - Fiica Nilului. Născută în Egipt, de unde şi sursa de inspiraţie a numelui său literar, a ajuns să fie socotită "părintele" teoriei conspiraţiei "Eurabia" odată cu publicarea în 2005 a cărţii sale "Eurabia: Axa Euro-Arabă", în care anticipează crearea unui singur stat pe continentul european, supus unui imperiu musulman. Pe scurt, teoria lui Bat Ye'or este simplă: Uniunea Europeană a permis ea însăşi să cedeze în faţa intereselor lumii arabe. Cererea pentru petrol, predilecţia europeanului de găzdui străini şi dorinţa de a se erija ca o contrapondere la puterea Americii sunt rădăcinile anti-sionismului, antisemitismului şi ale urii împotriva SUA.

Panica bursieră i-a făcut pe colecţionarii de artă să îşi pună la vânzare operele deţinute

Mai mulţi colecţionari de artă au dorit să îşi vândă operele sau să le pună gaj pentru a obţine bani în timpul scăderilor bursiere accentuate care au avut loc zilele trecute din cauza turbulenţelor din China, scrie Bloomberg. Asher Edelman, vânzător de obiecte de artă, se afla în vacanţă luni, când mai mulţi clienţi l-au sunat în timp ce acţiunile se prăbuşeau pe bursă. Unii cereau să se împrumute de la compania lui Edelman, ArtAssure Ltd, punând drept garanţie operele, în vreme ce alţii căutau să le vândă. Toţi doreau acelaşi lucru: lichiditate. În anul 2014, vânzările de obiecte de artă au depăşit vârful de dinaintea crizei financiare, ajungând la 51,2 miliarde de euro în vânzări globale, faţă de 48 de miliarde de euro în 2007. În luna mai, un tablou de Pablo Picasso a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari, cel mai mare preţ plătit vreodată la o licitaţie pentru o operă.

BANCHERUL

ASF arunca in faliment a doua mare firma de asigurări din Romania, Astra Asigurări, deşi era profitabila

Astra Asigurări, a doua mare firma de asigurări din Romania, cu 1,8 milioane de clienţi si 2,5 milioane poliţe de asigurare, urmează sa intre in faliment in următoarele zile, la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF), care nu a reuşit, timp de un an si jumătate, cu ajutorul administratorului special KPMG, sa recapitalizeze firma sau sa o vândă. Falimentul Astra afectează 1,8 milioane de romani care deţin 2,5 milioane de poliţe de asigurare la aceasta firma, valoarea despăgubirilor fiind calculate de ASF la 700 milioane lei. De vina pentru eşecul redresării firmei de asigurări pe parcursul ultimelor 18 luni de administrare speciala sub coordonarea KPMG sunt acţionarii Astra, respectiv omul de afaceri Dan Adamescu, care s-au dovedit "extrem de lacomi", acuza şeful ASF, Mişu Negriţoiu. Întrebat, de Bancherul.ro, daca a existat o oferta concreta de preluare a Astra si care a fost preţul oferit, dar pe care acţionarii nu l-au acceptat, Negriţoiu a refuzat sa răspundă, invocând clauze de confidenţialitate a unei tranzacţii comerciale private.

Criza din Grecia nu a afectat băncile greceşti din Romania, a căror solvabilitate a rămas peste media sistemului, de 18,07%

Criza din Grecia din luna iunie nu au afectat sistemul bancar autohton, solvabilitatea instituţiilor de credit cu capital majoritar elen situându-se în luna iunie 2015 la un nivel uşor superior mediei de 18,07% (rata fondurilor proprii totale, fostul indicator de solvabilitate), se arata in analiza BNR privind instituţiile de credit din prima jumătate a acestui an. In acelaşi timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 12,8% la finalul lunii iunie, de la 13,85% in martie si 13,94% in decembrie 2014, "reflectând continuarea procesului de curăţare a bilanţurilor instituţiilor de credit." Procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor înseamnă, pe de o parte, vânzarea neperformantelor către firmele de recuperare creanţe, iar pe de alta parte scoaterea creditelor neperformante in afara bilanţurilor.

CURENTUL

Bănicioiu: de la sex cu prostituate la venituri de zeci de mii de EURO nedeclarate

Ministrul Bănicioiu nu numai că nu trăieşte modest dar a şi realizat venituri de zeci de mii de EURO pe care nu le-a declarat în declaraţiile de avere din anii 2007-2011. Infracţiunile aici pot fi: luare de mită sau trafic de influenţă sau evaziune fiscală, în concurs cu fals şi urmate de spălarea banilor. Din declaratia de avere ladata de 24.04.2007. Bănicioiu are 0 lei în conturi, depozite şi alte forme de economisire. Încasează lunar 5.199 lei şi în 13 iunie 2007 depune la BCR într-un depozit 15.000 de EURO. Restul rubricilor declaraţiei de avere la venituri sau încasări din vânzări sunt albe. Deci din 10.398 de lei încasaţi, Bănicioiu a mâncat, a băut, a plătit prostituate, şi-a plătit ratele la creditele de 33.800 EURO şi a şi "economisit" 15.000 de Euro. La 13.06.2008. Bănicioiu are 40.000 de EURO în depozitul respectiv, după ce a încasat lunar în 2008, suma de 5872 RON. Acum s-a chivernisit mai bine: din 65.754 RON, aproximativ 15.000 EURO, a economisit 35.000 şi-a achitat şi ratele la credite şi a mai şi trăit. Restul rubricilor din declaraţie sunt albe ca şi până acum. Şi tot aşa până în 14.06.2011 când ajunge să economisească 54.672 EURO în depozit bancar.

EVENIMENTUL ZILEI

Europa se confruntă cu dezastrul imigranţilor ilegali. Un dezastru produs de sergenţii mesianici de la CIA! - Autor: Ion Cristoiu

Dincolo de efectele nebănuite ale acestei noi migraţii a popoarelor în plan economic, rămîn marile probleme juridice: 1. Imigranţii îi îmbogăţesc pe nişte ticăloşi: Baronii imigrării. 2. Imigranţii trec graniţa încălcînd legea. 3. Ce rost mai are să ţii Poliţie de frontieră, să pui idioţi să citească paşapoarte, să scotocească în computere pentru a-i opri pe nedoriţi, cînd simpla condiţie de imigrant venit cu vasul pe Mediterana îţi dă dreptul de a trece frontiera fără să te întrebe nimeni nimic?! E limpede că liderii occidentali, prin nimic deosebiţi în micimea gîndirii lor de liderii mîncători de seminţe din România, sunt depăşiţi de noua provocare istorică. De ce se confruntă Europa cu noua migraţie a popoarelor, cu o invazie a barbarilor prin nimic deosebită de cea a hoardelor lui Attila? Din acelaşi motiv pentru care în Siria sunt aruncate în aer patrimonii ale umanităţi, sunt ucise călugăriţe ortodoxe, sunt supuşi oameni ai secolulului XXI unor legi de secolul al II-lea. Americanii, mai precis sergenţii mesianici de la CIA, cei loviţi de paranoia numită instaurarea democraţiei americane peste tot în lume, au destabilizat Orientul Apropiat cu Operaţiunea lor imbecilă: Primăvara arabă.

Campanie EVZ România otrăvită. Apa care ucide bebelusii

"Evenimentul zilei" vă prezintă, în serial, zonele în care apa este inamicul principal al omului, atacându-l periculos chiar de la naştere. 73 de copii, cu vârsta până într-un an, au ajuns în spital, în 2014, din cauza apei înveninate cu substanţe toxice. Poluarea apelor este un efect al zecilor de ani în care terenurile agricole au fost îngrăşate cu produse pe bază de azot, spune reprezentantul în România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În judeţul Galaţi, spre exemplu, în nouă localităţi care nu dispun de reţea centralizată de alimentare cu apă există 14.549 de fântâni, din care publice sunt 3.604. Aici, apa este contaminată cu fier, amoniac, turbiditate.

Cel mai secretos operator de petrol din lume. Are mai mult personal decât Google şi valorează mai mult decât McDonald's

Schlumberger are peste 100 000 de angajaţi care îşi petrec timpul căutând, investigând, săpând după petrol şi gaze pe cât se poate, în 85 de ţări din toată lumea. Cu venituri de 48 de miliarde de dolari (30 de miliarde de lire sterline) pe an şi o valoare de peste 116 miliarde de dolari (75 de miliarde de lire sterline), societatea are mai mult personal ca Google, o cifră de afaceri mai mare ca Goldman Sachs, şi valorează mai mult ca McDonald's. Lucrează cu fiecare companie mare de petrol internaţională, precum şi în mod direct pentru majoritatea statelor petroliere - inclusiv Arabia Saudită, Libia, Rusia şi Turkmenistan. Operează în cele mai dificile zone, fie din punct de vedere politic, logistic sau tehnologic, şi este un lider mondial în tehnologiile necesare pentru a obţine combustibili fosili din pământ - cu 36.000 de modalităţi patentate pentru a-şi ajuta clienţii să facă asta. Şi face toate acestea în timp ce stă departe de lumina reflectoarelor. Schlumberger, fondată în 1926 de către doi fraţi francezi ca o companie de prospectare, lucrează sub radar. În timp ce rivalii săi mai cunoscuţi dar mai mici fac lobby deschis, donează partidelor politice, şi chiar închiriază politicieni cu nume mari, Schlumberger nu o face.

Coşmarul politicienilor corupţi pleacă de la DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat încetarea activităţii la DNA a procurorului Lucian Papici , începând cu 31 august 2015. Acesta se va întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Papici a deţinut două mandate de şef al Secţiei I de Combatere a corupţiei din DNA. De numele său se leagă o serie de anchete dificile care s-au încheiat cu condamnări spectaculoase. Astfel, Papici a coordonat dosarul "Referendumului" - Liviu Dragnea, tot el a semnat pentru trimiterea în judecată a lui Adrian Năstase - "Trofeul Calităţii", "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi, "Valiza"- Gigi Becali, sau a dosarului senatorul PSD Cătălin Voicu.

Erdogan - Pariul haosului!

Turcia se află într-o criză fără precedent. Provocând alegeri anticipate, preşedintele încearcă să reobţină controlul. O manevră foarte riscantă. De când partidul preşedintelui turc Erdogan (AKP) a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile din iunie, când a pierdut majoritatea absolută în Parlament, şeful statului nu a mai avut linişte şi a făcut tot ce a putut (şi a putut multe!) pentru a provoca alegeri anticipate care să-l readucă la manşă. După o serie de consultări realizate fără tragere de inimă, premierul Ahmet Davutoglu, şeful AKP şi mâna dreaptă a lui Erdogan, a anunţat că a eşuat în tentativa de a forma o majoritate parlamentară. Drept urmare, Erdogan a convocat alegeri anticipate pe 1 noiembrie. Deşi teoretic ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic, preşedintele turc speră ca AKP, care în iunie nu a obţinut decât 40,9% din voturi, să obţină din nou peste 50% şi să guverneze singur. Cea mai usturătoare lovitură pentru Erdogan nu a fost însă pierderea majorităţii absolute, ci intrarea în Parlament a unei formaţiuni pro-kurde (HDP), care a obţinut 13% din voturi.

JURNALUL NATIONAL

ASF pune lacătul pe Astra Asigurări

Agonia companiei Astra Asigurări, controlată de Dan Adamescu, a luat sfârşit miercuri. După mai bine de un an de zile de administrare specială, ASF a ajuns la concluzia că asiguratorul trebuie eliminat după piaţa, el nereuşind în acest interval să se redreseze. În urmă rămân aproape 2 milioane de asiguraţi şi foarte multe întrebări. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, miercuri, închiderea procedurii de administrare specială şi retragera autorizaţiei de funcţionare şi intrarea în insolvenţă a companiei Astra Asigurări. În perioada imediat următoare ASF urmează să se adreseze justiţiei pentru a solicita falimentul. Decizia ASF a fost luată pe baza raportului întocmit de administratorul special al asigurătorului, KPMG, după ce procesul de majorare a capitalului companiei cu 425 milioane lei a eşuat saptămâna trecută.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, majorarea salariilor medicilor cu 25 %

Majorarea salariilor cu 25 % pentru tot personalul din sistemul sanitar a fost aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de Guvern de astăzi. Premierul Victor Ponta a promis că va găsi o soluţii şi pentru profesori. "Avem ordonanţa, e finalizată. Ordonanţa care prevede la 1 octombrie creşterea salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. este vorba de 25% la salariile actuale pentru toată lumea care lucrează în sistemul sanitar", a asigurat, miercuri, şeful Guvernului, în debitiul şedinţei de la Palatul Victoria, citat de antena3.ro. Într-un dialog cu ministrul Muncii, Ponta i-a spus Rovanei Plumb că şi "asistenţii sociali merită mai mulţi bani". În ceea ce priveşte creşterea salariilor din Sănătate, premierul a spus că este nevoie şi de sprijin partea medcilor, pentru că măririle salariale ar trebui să meargă mână în mână şi cu reforma în sistem. Totodată, Victor Ponta a menţionat că se va încerca să se găsească o soluţie şi pentru Educaţie, pentru că cele două domenii sunt foarte importante şi cel puţin în zona salarială ar trebui să se meargă în acelaşi timp.

NATIONAL

Imperiul lui Adamescu moare pe banii statului

Mândru posesor, in 2013, al locului doi in topul Forbes al celor mai bogaţi romani, Dan Grigore Adamescu se afla azi in situaţia de a mai pune cruce încă unei afaceri emblematice a imperiul sau clădit din contractele babane cu statul. Decizia ASF de a baga Astra Asigurări in faliment ii smulge "tăticului consignaţiilor" principala pârghie de a face bani cu nemiluita fără remuşcările datoriilor de zeci de milioane de euro la stat. Si asta nu este totul, pentru familia Adamescu vin zile dintre cele mai negre. Dar nu i se poate plânge de mila lui Adamescu, pentru ca si-a făcut averea pe spatele statului, fiind abonat la contractele din bani publici, iar acum imperiul sau moare tot pe banii statului. Dezastrul financiar in care a fost adusa compania Astra de familia Adamescu va fi suportat tot de stat, prin Fondul de Garantare.

Dragnea începe epurările in PSD, cu Ilie Sârbu cap de lista

Mascat de declaraţiile de dragoste gen "Ce mult ne iubim noi doi!" făcute public de Liviu Dragnea si de Victor Ponta, in PSD se duce un adevărat război intre fosta si actuala conducere a partidului. Om hotărât, Dragnea nu s-a încurcat cu mărunţişuri, ci a început curăţenia de toamna chiar cu socrul lui Ponta, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu. Căruia dintr-o singura mişcare i-a luat scaunul de sub fund si i-a arătat uşa Senatului. Iar pe gheata sparta de Sârbu vor aluneca acum si miniştrii susţinuţi de Ponta, după cum profeţesc gurile rele din PSD. Guri care adaugă ca primele poziţii de pe "lista neagra" sunt ocupate de Orlando Teodorovici (Finanţe), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Rovana Plumb (Munca) si Marius Nica (Fonduri Europene).

Austria si Ungaria îşi implica armatele in criza refugiaţilor sirieni

Ministerul austriac al Apărării a anunţat ca va mobiliza sute de militari pentru a ajuta autorităţile din Austria, care sunt, se pare, depăşite de valul de imigranţi sirieni veniţi din tarile vecine. La rândul sau, Ungaria a anunţat ca-si va mobiliza o parte a armatei sale la graniţa cu Serbia, pentru a tine sub control afluxul imens de refugiaţi. Potrivit conducerii Ministerului Apărării din Austria, armata va trimite 500 de militari si chiar mai mulţi daca este necesar, având in vedere si o suplimentare a personalului care se ocupa de trierea imigranţilor. Principalul centru austriac de triere a refugiaţilor de la Traiskirchen, situat la sud de Viena, este supraaglomerat, sute de persoane fiind obligate sa doarmă sub cerul liber.

PUTEREA

Reabilitare "sexi" în stil olandez. Pe litoralul românesc se protejează pasărea... clitoris

Sezonul Litoral 2015 a fost şi încă mai este unul bun. Posibil, printre ultimele. Plajele se degradează intensiv. Guvernul a aprobat, anul trecut, lucrări de reabilitare, iar desemnate pentru executarea acestora au fost o companie olandeză, în parteneriat cu una germană: Van Oord Dredging and Marine Contractors BV şi Porr Bau Gmbh. Auspiciile păreau bune, olandezii fiind creditaţi cu experienţă şi succese în domeniu. Însă, încă de la apariţia celor două firme pe litoral scandalurile s-au ţinut lanţ şi occidentalismul s-a topit rapid în practica românească a lucrărilor fără acorduri de mediu şi a neconformităţilor de ordin tehnic. Dacă lucrările de reabilitare în sine vor fi tot atât de profesionist executate, precum a fost întocmit proiectul de mediu (care a primit avizul specialiştilor), atunci litoralul e damnat. În respectivul document au fost introduse unele tâmpenii incomensurabile, precum protejarea unor specii de peşti de apă dulce, inexistenţi, evident, în Marea Neagră. Cireaşa de pe tort: protejarea păsării... clitoris.

Un weekend fără linia de tramvai 41

În perioada 29 - 30 august 2015, Regia Autonomă de Transport Bucureşti va executa lucrări de revizie la linia 41 de tramvaie, lucrări ce vor viza atât calea de rulare a tramvaielor, cât şi reţeaua electrică de contact şi peroanele pentru călători. Din această cauză, linia 41 se suspendă. Pentru preluarea călătorilor de pe traseul acesteia, se înfiinţează linia navetă de autobuze 641, care va funcţiona între terminalul "Piaţa Presei Libere" şi terminalul ,,Ghencea", pe Bdul Expoziţiei, Bdul Mărăşti, Bdul Mareşal Alexandru Averescu, Str. Turda, Pasajul Grant, Şos. Crângasi, Str. Virtuţii, Pasajul Lujerului, Str. Braşov.

Numărul turiştilor români care au mers în străinătate a crescut cu 15%

Numărul turiştilor români în străinatate a urcat în această vară cu 15%, cele mai căutate destinaţii fiind Grecia şi Turcia, urmate de Spania, Italia şi Portugalia, estimează ANAT, care remarcă şi creşterea înregistrată de 2-3 ani de litoralul românesc. Bulgaria iese astfel din Top 5 al celor mai vizitate ţări de către români, după ce timp de mai mulţi ani se afla în primele trei poziţii în acest clasament. Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), spune că litoralul românesc este pe creştere de 2-3 ani şi o parte dintre turişti românii care în anii trecuţi alegeau Grecia şi Bulgaria ca destinaţie de vacanţă s-au reorientat în ultimul timp către litoralul autohton. "Explicaţia ar fi infrastructura, hotelurile noi apărute, creşterea uşoară a serviciilor, sistemul all inclusive practicat de anumite hoteluri", spune Burcea, citat de Mediafax. Burcea subliniază că până vara viitoare problemele din Grecia se vor reglementa cu siguranţă.

ROMANIA LIBERA

Efectele deciziei ASF de a cere falimentul Astra

Milioane de oameni şi sute de firme ar putea avea de suferit din cauza falimentului societăţii Astra Asigurări, dacă justiţia va confirma cererea ASF şi va decide această măsură extremă. Decizia de a "naţionaliza", practic, firma care a condus ani la rândul topul companiilor de asigurări loveşte în plin peste 4 milioane de asiguraţi din ţară şi de peste hotare care vor aştepta luni de zile pentru a fi despăgubiţi. Nu este însă nici pe departe singurul efect al deciziei ASF. Cei care au votat pentru falimentul Astra iau practic sute de milioane de euro unor companii private, şi chiar statului în condiţiile în care despăgubirile maxime sunt limitate la doar 450.000 de lei. În plus, vor fi plătite dintr-un fond unde au cotizat absolut toate firmele de asigurare din ţară. Contribuţia lor va creşte şi de zece ori după ce cele aproape 200 de milioane de euro existente acum în fond se vor fi evaporat. Implicit, va creşte şi preţul poliţelor de asigurare pe care firmele le vând, pentru că nicio companie private nu trăieşte pentru a face pierderi. Mai mult decât atât, există şanse semnificative ca banii din Fond să nu fie suficienţi, context în care el va fi obligat să se împrumute cu garanţie de la stat. O gaură data, aşadar, direct în bugetul statului.

Poziţia redacţiei România Liberă faţă de atacurile premierului Victor Ponta

După un an şi jumătate de atacuri furibunde împotriva companiei de asigurări Astra, Victor Ponta şi-a văzut visul cu ochii. Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei Astra Asigurări şi va solicita intrarea acesteia în procedură de faliment. Din primăvara anului 2014 şi până astăzi, redacţia "României libere" a ales să ignore atacurile suburbane ale premierului, menite nu doar să demoleze credibilitatea celei mai mari companii de asigurări din România, ci şi să creeze o falsă legătură între acuzaţiile formulate de autorităţile de control din subordinea sa şi politica editorială a ziarului. "România liberă" nu va abdica de la imperativele profesionale şi morale. Dar nici nu va mai tăcea. Câtă vreme înalţi demnitari mint cu grosolănie despre implicarea redacţiei noastre în afaceri necurate, iar minciunile lor sunt propagate frenetic de televiziunile lor de casă, avem obligaţia de a contrapune mistificării adevărul.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare dezastru din asigurări. Falimentul Astra: 1.400 de salariaţi, 500 de milioane de lei active, 1,8 milioane de clienţi

Astra îşi face loc pe lista lungă a firmelor de asigurări intrate în faliment, majoritatea la începutul anilor 2000. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus ieri capăt unei istorii de 25 de ani, prin decizia de dizolvare a companiei şi deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adames­cu, care până acum doi ani era cel mai mare asigurător din piaţă. În aceste condiţii Astra îşi face loc pe lista lungă a firmelor de asigurări intrate în faliment, majoritatea la începutul anilor 2000. Falimentul companiei controlate de omul de afaceri Dan Adamescu lasă 1.400 de angajaţi fără un loc de muncă şi 1,8 milioane de clienţi în incertitudine privind recuperarea integrală a despăgubirilor. Active în valoare de peste 500 milioane de lei vor fi scoase la vânzare. Dan Adamescu, proprietarul Astra, cataloghează decizia ASF drept o lovitură la adresa proprietăţii private care în opinia lui a ajuns doar un "moft".

Dacia a intrat în a doua jumătate a anului cu o producţie record la Mioveni

Pentru prima dată în ultimii ani piaţa internă începe să conteze în creşterea producţiei Dacia. Producţia de autoturisme a uzinei Dacia a crescut cu 5,5% în primele şapte luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anu-lui trecut, la aproape 221.400 de uni­tăţi, po­trivit datelor Asociaţiei Produ­că­torilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Este cel mai ridicat nivel al producţiei atins de uzina de la Mioveni în intervalul ia­nua­-rie-iulie din istorie, creş­tere susţinută în pre­mieră atât de cererea de pe piaţa internă, cât şi de pia­ţa europeană, care a urcat cu 8% în prima jumătate a anului. Pe de altă parte, producţia uzinei Ford de la Cra­io­va continuă să scadă cu 16% după primele şapte luni ale acestui an la 30.500 de unităţi pe fondul decli­nu­lui pieţei monovolumelor mici la nivel european.

"Vine o furtună teribilă": Marile bănci centrale ale lumii sunt presate să arunce tot armamentul din dotare în lupta pentru devalorizarea monedelor şi stimularea economiilor

"Defaulturile vor veni în două feluri: defaulturi pur şi simplu, cum sunt cele ale Greciei, Venezuelei, Ucrainei, statului Puerto Rico şi, poate, Malaieziei, sau sub forma devalorizării monedelor. Vine o furtună teribilă". Acestea sunt comentariile lui John Lekas, care gestionează fonduri de 1,4 miliarde de dolari la vehiculul american de investiţii Leader Capital. Acestea sunt şi temerile care-i bântuie pe investitori şi pe care marile bănci centrale ale lumii precum Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană trebuie să le calmeze în atmosfera actuală de volatilitate extremă de pe pieţe. În SUA cresc presiunile ca Rezerva Federală să injecteze din nou lichiditate pe burse şi în economie printr-un Quantitative Easing 4. În zona euro, Banca Centrală Europeană a devenit mai agresivă în cumpărarea de obligaţiuni. În China, banca naţională tocmai a injectat 22 de miliarde de dolari în economie în încercarea disperată de a recâştiga încrederea investitorilor şi vor urma probabil înzecit mai mulţi bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb